Connect with us

Γαστρονομία

Τα γλυκά στην περίοδο της νηστείας

Ποια γλυκά είναι νηστίσιμα;

Ένα γλυκό θεωρείται νηστίσιμο όταν παρασκευάζεται χωρίς την προσθήκη γάλακτος, αβγών, βουτύρου και σοκολάτας, αλλά με την αξιοποίηση των νηστίσιμων εναλλακτικών τους, όπως το ελαιόλαδο, η μαργαρίνη, το φυτικό γάλα, η κουβερτούρα μαύρης σοκολάτας, οι ξηροί καρποί, φρούτα, όπως η μπανάνα και το πορτοκάλι, αλλά και άλλες νηστίσιμες πρώτες ύλες.

Τα πιο διαδεδομένα γλυκά στην περίοδο της νηστείας είναι ο χαλβάς, το παστέλι, τα γλυκά του κουταλιού, τα μουστοκούλουρα και τα κουλούρια χαρουπιού, καθώς και τα νηστίσιμα σοκολατοειδή.

Χαλβάς

Υπάρχουν 3 εκδοχές του χαλβά: ο σιμιγδαλένιος, ο φαρσάλων και ο μακεδονικός που παρασκευάζεται από ταχίνι. Ο σμιγδαλένιος και ο φαρσάλων παρασκευάζονται από σιμιγδάλι ή αλεύρι καλαμποκιού, σπορέλαια, ζάχαρη και ξηρούς καρπούς και αποδίδουν περίπου 90-100kcal στα 50γρ.

Ο μακεδονικός παρασκευάζεται από ταχίνι και μέλι ή γλυκόζη. Στο εμπόριο τον βρίσκουμε και με κακάο, ξηρούς καπρούς ή και αποξηραμένα φρούτα. Περιέχει 7 φορές περισσότερη πρωτεΐνη από τα δύο άλλα είδη χαλβά λόγω του ταχινιού, το οποίο προέρχεται από την πολτοποίηση των σπόρων του σουσαμιού. Έτσι, μπορεί να αποτελέσει μία καλή πηγή πρωτεΐνης στην περίοδο της νηστείας. Είναι επίσης πλούσιος σε αμινοξέα, ευεργετικά λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) λόγω του σουσαμιού, περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό ξύ και φυτικές ίνες. Προσοχή χρειάζεται στην ποσότητα κατανάλωσης, καθώς τα 50γρ μας δίνουν από 250-270kcal αναλόγως το προϊόν (με κακάο, απλός, με επικάλυψη σοκολάτας, με φιστίκια κλπ).

Παστέλι

Αποτελεί ιδανική επιλογή υγιεινού σνακ καθώς περιέχει συνήθως σουσάμι, ξηρούς καπούς και μέλι με αποτέλεσμα να μας τροφοδοτεί με καλά λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), ω-6 και ω-3, φυτικές ίνες, αμινοξέα και πρωτεΐνη που είναι απαραίτητη στη νηστεία καθώς και αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε. Και στην περίπτωση του παστελιού χρειάζεται προσοχή στις θερμίδες καθώς μία ποσότητα 50γρ (μικρό τεμαχιο) περιέχει περίπου 280kcal (αναλόγως και τα συστατικά του παστελιού).

Γλυκά του κουταλιού

Παρασκευάζονται με τη χρήση κάποιου φρούτου και ζάχαρης και αποτελούν καλή επιλογή γλυκού που μπορεί να φτιάξει κάποιος και σπίτι. Δεν περιέχουν λιπαρα και διατηρούν κάποιες από τις ωφέλιμες ιδιότητες των φρούτων, όπως οι βιταμίνες, οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά, με αποτέλεσμα να ισχυροποιούν την προστασία της καρδιάς στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής. Εναλλακτικά της ζάχαρης μπορούν να χρησιμοποιηθούν γλυκαντικά όπως η αγαύη, η φρουκτόζη, η στέβια που δεν ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο του αίματος. Όσον αφορά τις θερμίδες τους, 1 κουταλιά της σούπας αποδίδει 100-200kcal, επομένως έχει σημασία να μείνει κάποιος σε αυτή την ποσότητα για να το εντάξει στη διατροφή του.

Χαρουποκούλουρα ή μουστοκούλουρα

Τα χαρουποκούλουρα παρασκευάζονται από το χαρουπάλευρο που προέρχεται από το χαρούπι. Έχει γλυκιά γεύση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο της σοκολάτας καθώς η γεύση του είναι κοντινή σε αυτή της σοκολάτας. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, δεν περιέχει λιπαρά και περιέχει πρωτεΐνη και υδατάνθρακες. Επιπλέον, δεν περιέχει γλουτένη, επομένως είναι κατάλληλο για άτομα που πάσοχυν από κοιλιοκάκη. Ένα τεμάχιο μας δίνει περίπου 100-120kcal.

Τα μουστοκούλουρα παρασκευάζονται από μούστο, αλεύρι και ζάχαρη και περιέχουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά. Επιπλέον, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, C, B και ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και κάλιο. Ένα τεμάχιο μας δίνει περίπου 135kcal.

Σοκολατάκια με μαύρη σοκολάτα

Εμπεριέχουν και κάποιο αποξηραμένο φρούτο ή ξηρούς καρπούς και αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών (φλαβονοειδή) λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε κακάο. Επιπλέον, αποτελούν καλή πηγή καλίου, μαγνησίου, ασβεστίου και βιταμινών. Βοηθούν στη βελτίωση της διάθεσης μέσω της σεροτινόνης και διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα λόγω της θεοβρωμίνης που περιέχουν. Ένα τεμάχιο 30 γραμμαρίων μας δίνει 160kcal.

Πηγή

Continue Reading

Γαστρονομία

<<Αφιέρωμα>> Στις γεύσεις της Ελλάδας: Κουλουράκια κανέλας

Κουλουράκια που γίνονται εύκολα και είναι νόστιμα πολύ. Μπορούν να συνοδεύσουν τον καφέ, το τσάι ή να τα πάρουν τα παιδιά σαν snack στο σχολείο.

Τα κουλουράκια προσφέρονται για διασκεδαστική μαγειρική με τα παιδιά σας, θα υπάρχει μια ακαταστασία στην κουζίνα … αλλά δεν πειράζει.

Χρόνος παρασκευής 40 λεπτά / Χρόνος ψύξης 1-2 ώρες / Εύκολο

Κουλουράκια κανέλας

Από το Σύλλογο Γυναικών Δωρίου, Κυπαρισσία

Yλικά για 40 κουλουράκια

Μισό πακέτο βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένο

Μισό φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική

1 αυγό

2 φλιτζάνια αλεύρι ζάχαρη

1 κ.γ. baking powder

2 κ.σ γάλα

¾ κ.σ. κανέλα Κεϋλάνης

Για το φινίρισμα

Λίγο γάλα εβαπορέ

Σουσάμι

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε.

Στη μέση δημιουργούμε ένα κενό και ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αυγό, την κανέλα και ζυμώνουμε δυνατά.

Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη ζυμώνουμε ελαφρά.

Πλάθουμε τα κουλουράκια και τους δίνουμε το σχήμα που θέλουμε στρογγυλά, μπαστουνάκια ή σε σχήμα S.

Σε ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα κουλουράκια.

Με ένα πινέλο τα περνάμε με γάλα εβαπορέ.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 15 λεπτά.

Βγάζουμε τα κουλουράκια από το φούρνο και τα βάζουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν και να μείνει υγρασία.

Διατηρούμε τα κουλουράκια σε μεταλλικό κουτί με ριζόχαρτο.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Γαστρονομία

Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας και μελομακάρονα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό World Food Program, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση παγκοσμίως χάνεται ή πετιέται. Αυτό ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως! Όλη η τροφή που παράγεται αλλά δεν καταναλώνεται ποτέ θα αρκούσε για να ταΐσει δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτός είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των υποσιτισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα Χριστούγεννα, μειώνουμε την σπατάλη τροφίμων δίνοντας νέα ζωή σε αγαπημένες τροφές! Τι καλύτερο από τα αγαπημένα μελομακάρονα, τα οποία με λίγη φαντασία γίνονται νέες και εύκολες δημιουργίες! Σε αυτό το βίντεο η βραβευμένη Pastry Chef, Ντάρια Περεβέρζεβα απο το ΙΕΚ μαγειρικής, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής La Chef Levi, φτιάχνει cookies κομματάκια σοκολάτας και μελομακάρονα! Ανακάλυψε όλη την σειρά “5 συνταγές με μελομακάρονα” και γίνε εσύ ο νικητής των γιορτών!

Υλικά για τα μπισκότα
• 100 γρ. βούτυρο
• 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
• 25 γρ. ζάχαρη καστανή
• 1 αβγό (50 γρ.)
• 4 γρ. αλάτι
• 5 γρ. μπέικιν πάουντερ
• 130 γρ. κομματάκια κουβερτούρα μπίτερ
• 175 γρ. αλεύρι
• 135 γρ. μελομακάρονα σπασμένα
Εκτέλεση για τα μπισκότα

  1. Αφρατεύουμε το βούτυρο με τις δύο ζάχαρες και το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε το αβγό.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το προσθέτουμε όλο στο μείγμα βουτύρου και ζάχαρης και ανακατεύουμε στην πρώτη ταχύτητα μέχρι να πάρει όλο το αλεύρι.
  4. Προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας και τα κομματάκια μελομακάρονο ανακατεύοντας στην ίδια ταχύτητα.
  5. Ζυγίζουμε μπαλάκια των 60 γρ. και τα βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1,5 ώρα.
  6. Βγάζουμε από την κατάψυξη και ψήνουμε άμεσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για περίπου 12 λεπτά.

Δες το video της συνταγής εδώ!

Tsimiski str., Thessaloniki

www.lachef.gr

Continue Reading

Γαστρονομία

Cheesecake με μελομακάρονα και oreos! Δημιουργούμε με νόημα!

Cheesecake με Oreos και μελομακάρονα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό World Food Program, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση παγκοσμίως χάνεται ή πετιέται. Αυτό ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως! Όλη η τροφή που παράγεται αλλά δεν καταναλώνεται ποτέ θα αρκούσε για να ταΐσει δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτός είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των υποσιτισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα Χριστούγεννα, μειώνουμε την σπατάλη τροφίμων δίνοντας νέα ζωή σε αγαπημένες τροφές! Τι καλύτερο από τα αγαπημένα μελομακάρονα, τα οποία με λίγη φαντασία γίνονται νέες και εύκολες δημιουργίες! Σε αυτό το βίντεο η βραβευμένη Pastry Chef, Ντάρια Περεβέρζεβα απο το ΙΕΚ μαγειρικής, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής La Chef Levi, φτιάχνει ένα διαφορετικό cheesecake χρησιμοποιώντας ως βάση τα μελομακάρονα συνδυάζοντας τις αγαπημένες γεύσεις με μπισκότα oreos.

Υλικά για την βάση του cheesecake

  • 250 γρ. μπισκότα Oreos τριμμένα
  • 60 γρ. βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση  για την βάση του cheesecake

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με το τριμμένο μπισκότο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Μέσα σε ένα τσέρκι 16 εκ. στρώνουμε το μείγμα του μπισκότου σαν βάση.

Υλικά για την κρέμα του cheesecake

  • 400 γρ. κρέμα τυρί
  • 100 γρ.κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ.ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
  • 200 γρ. μελομακάρονα τρίμμα

Εκτέλεση για την κρέμα του cheesecake

  1. Μέσα στον κάδο του μίξερ αφρατεύουμε την κρέμα τυρί και προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη και έπειτα την κρέμα γάλακτος σε ροή.
  2. Στρώνουμε την μισή ποσότητα της κρέμας πάνω από την βάση μπισκότου και βάζουμε μια στρώση από τα μελομακάρονα τρίμμα και τελειώνουμε με το υπόλοιπο μισό της κρέμας.
  3. Με μια σπάτουλα ισιώνουμε την επιφάνεια και βάζουμε κατάψυξη για τουλάχιστον 1.5 ώρα.
  4. Ξεφορμάρουμε και διακοσμούμε με λιωμένη σοκολάτα, με κομματάκια από τα μελομακάρονα και με σπασμένα Oreos.

Δες το video της συνταγής εδώ!

Tsimiski str., Thessaloniki

www.lachef.gr

Continue Reading

Trending