Connect with us

Γαστρονομία

Τα γλυκά στην περίοδο της νηστείας

Ποια γλυκά είναι νηστίσιμα;

Ένα γλυκό θεωρείται νηστίσιμο όταν παρασκευάζεται χωρίς την προσθήκη γάλακτος, αβγών, βουτύρου και σοκολάτας, αλλά με την αξιοποίηση των νηστίσιμων εναλλακτικών τους, όπως το ελαιόλαδο, η μαργαρίνη, το φυτικό γάλα, η κουβερτούρα μαύρης σοκολάτας, οι ξηροί καρποί, φρούτα, όπως η μπανάνα και το πορτοκάλι, αλλά και άλλες νηστίσιμες πρώτες ύλες.

Τα πιο διαδεδομένα γλυκά στην περίοδο της νηστείας είναι ο χαλβάς, το παστέλι, τα γλυκά του κουταλιού, τα μουστοκούλουρα και τα κουλούρια χαρουπιού, καθώς και τα νηστίσιμα σοκολατοειδή.

Χαλβάς

Υπάρχουν 3 εκδοχές του χαλβά: ο σιμιγδαλένιος, ο φαρσάλων και ο μακεδονικός που παρασκευάζεται από ταχίνι. Ο σμιγδαλένιος και ο φαρσάλων παρασκευάζονται από σιμιγδάλι ή αλεύρι καλαμποκιού, σπορέλαια, ζάχαρη και ξηρούς καρπούς και αποδίδουν περίπου 90-100kcal στα 50γρ.

Ο μακεδονικός παρασκευάζεται από ταχίνι και μέλι ή γλυκόζη. Στο εμπόριο τον βρίσκουμε και με κακάο, ξηρούς καπρούς ή και αποξηραμένα φρούτα. Περιέχει 7 φορές περισσότερη πρωτεΐνη από τα δύο άλλα είδη χαλβά λόγω του ταχινιού, το οποίο προέρχεται από την πολτοποίηση των σπόρων του σουσαμιού. Έτσι, μπορεί να αποτελέσει μία καλή πηγή πρωτεΐνης στην περίοδο της νηστείας. Είναι επίσης πλούσιος σε αμινοξέα, ευεργετικά λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) λόγω του σουσαμιού, περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό ξύ και φυτικές ίνες. Προσοχή χρειάζεται στην ποσότητα κατανάλωσης, καθώς τα 50γρ μας δίνουν από 250-270kcal αναλόγως το προϊόν (με κακάο, απλός, με επικάλυψη σοκολάτας, με φιστίκια κλπ).

Παστέλι

Αποτελεί ιδανική επιλογή υγιεινού σνακ καθώς περιέχει συνήθως σουσάμι, ξηρούς καπούς και μέλι με αποτέλεσμα να μας τροφοδοτεί με καλά λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), ω-6 και ω-3, φυτικές ίνες, αμινοξέα και πρωτεΐνη που είναι απαραίτητη στη νηστεία καθώς και αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε. Και στην περίπτωση του παστελιού χρειάζεται προσοχή στις θερμίδες καθώς μία ποσότητα 50γρ (μικρό τεμαχιο) περιέχει περίπου 280kcal (αναλόγως και τα συστατικά του παστελιού).

Γλυκά του κουταλιού

Παρασκευάζονται με τη χρήση κάποιου φρούτου και ζάχαρης και αποτελούν καλή επιλογή γλυκού που μπορεί να φτιάξει κάποιος και σπίτι. Δεν περιέχουν λιπαρα και διατηρούν κάποιες από τις ωφέλιμες ιδιότητες των φρούτων, όπως οι βιταμίνες, οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά, με αποτέλεσμα να ισχυροποιούν την προστασία της καρδιάς στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής. Εναλλακτικά της ζάχαρης μπορούν να χρησιμοποιηθούν γλυκαντικά όπως η αγαύη, η φρουκτόζη, η στέβια που δεν ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο του αίματος. Όσον αφορά τις θερμίδες τους, 1 κουταλιά της σούπας αποδίδει 100-200kcal, επομένως έχει σημασία να μείνει κάποιος σε αυτή την ποσότητα για να το εντάξει στη διατροφή του.

Χαρουποκούλουρα ή μουστοκούλουρα

Τα χαρουποκούλουρα παρασκευάζονται από το χαρουπάλευρο που προέρχεται από το χαρούπι. Έχει γλυκιά γεύση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο της σοκολάτας καθώς η γεύση του είναι κοντινή σε αυτή της σοκολάτας. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, δεν περιέχει λιπαρά και περιέχει πρωτεΐνη και υδατάνθρακες. Επιπλέον, δεν περιέχει γλουτένη, επομένως είναι κατάλληλο για άτομα που πάσοχυν από κοιλιοκάκη. Ένα τεμάχιο μας δίνει περίπου 100-120kcal.

Τα μουστοκούλουρα παρασκευάζονται από μούστο, αλεύρι και ζάχαρη και περιέχουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά. Επιπλέον, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, C, B και ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και κάλιο. Ένα τεμάχιο μας δίνει περίπου 135kcal.

Σοκολατάκια με μαύρη σοκολάτα

Εμπεριέχουν και κάποιο αποξηραμένο φρούτο ή ξηρούς καρπούς και αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών (φλαβονοειδή) λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε κακάο. Επιπλέον, αποτελούν καλή πηγή καλίου, μαγνησίου, ασβεστίου και βιταμινών. Βοηθούν στη βελτίωση της διάθεσης μέσω της σεροτινόνης και διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα λόγω της θεοβρωμίνης που περιέχουν. Ένα τεμάχιο 30 γραμμαρίων μας δίνει 160kcal.

Πηγή

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

3η Συνάντηση Κινούμενων Κτηνοτρόφων

Στις 27 και 28 Ιουλίου 2019 θα πραγματοποιηθεί η 3η Συνάντηση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων στα Άγραφα Ευρυτανίας.

Την εκδήλωση οργανώνει ο Δήμος Αγράφων και το Δίκτυο Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων.
Συμμετέχουν, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγράφων καιοι φορείς Asvir Mol Gal, Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Μολιζέ, η Equiturismo International και η Earth Academy απο την Ιταλία.

Το Σάββατο 27 Ιουλίου η εκδήλωση θα περιλαμβάνει την παραδοσιακή τυροκόμηση φέτας και τσαλαφούτι παράλληλα με την παρασκευή του ιταλικού τυριού Pecorino απο Ιταλούς μετακινούμενους κτηνοτρόφους στην Κεντρική Πλατεία του χωριού.

Την Κυριακή 28 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για την Μετακινούμενη Κτηνοτροφία σε αίθουσα του Σχολείου.


Πρόγραμμα Εκδηλώσεων


Σάββατο 27 Ιουλίου 2019 – Κεντρική πλατεία Αγράφων
Παρασκευή φέτας και ιταλικού τυριού Pecorino, δοκιμές τυριών και γνωριμία με την μετακινούμενη κτηνοτροφία.

18:00 Προσέλευση επισκεπτών στο χώρο της Πλατείας Αγράφων.
18:30 Έναρξη της διαδικασίας παρασκευής φέτας – τσαλαφούτι και παράλληλα της παρασκευής του ιταλικού τυριού Pecorino απο ιταλούς κτηνοτρόφους.
20:00 Χορευτικό συγκρότημα Συλλόγου Αφραφιωτών Σαρακατσαναίων
21:00 Συνέχεια της γιορτής, παραδοσιακό γλέντι.

Κυριακή 28 Ιουλίου 2019 – Σχολείο Αγράφων
Ημερίδα μετακινούμενης κτηνοτροφίας.

10:30 Προσέλευση στο χώρο του Σχολείου – Εγγραφές.
10:45 Έναρξη – Σύντομη χαιρετισμοί
11:00 Μπαμπαλής Θεόφωρος
Δήμαρχος Αγράφων
Ο ρόλος της μετακινούμενης κτηνοτροφίας στην περιοχή των Αγράφων.
12:15 Βασιλική Λάγκα
τ.Καθηγήτρια ΤΕΙ
Πρόεδρος Δικτύου Μετα/νων Κτηνοτρόφων
Το Δίκτυο Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων – Δράσεις και όραμα
12:30 Nicola di Niro
Γενικός Διευθυντής Asvir. Mol. Gal Αναπτυξιακή εταιρεία Περιφέρεια Μολιζέ Ιταλία.
Η μετακινούμενη κτηνοτροφία στην Ιταλία.
12:45 Αθανάσιος Ράγκος
Δόκιμος Ερευνητής ΙΝΑΓΡΟΚ,
ΕΛΓΟ «Δήμητρα»
Μετακινούμενη αιγοπροβατοτροφία στην Ελλάδα: Διάρθρωση, οικονομικότητα και προοπτικές.
13:00 Διάλειμμα – Καφές
13:15 Αντώνιος Ζδράγκας
Κτηνίατρος PhD, Διευθυντής Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών, ΕΛΓΟ «Δήμητρα»
Η ποιότητα των παραγόμενων προιόντων της μετακινούμενης αιγοπροβατοτροφίας.
13:30 Αντώνης Κομινάκης
Αν. Καθηγητής
Γεωπονικό Πανεπιστήμιπο Αθηνών
Ο ρόλος των αυτοχθόνων φυλών στη μετακινούμενη αιγοπροβατοτροφία.
13:45 Θωμάς Παπαχρήστου
Δασολόγος PhD, Διευθυντής Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών ΕΛΓΟ «Δήμητρα»
Εφαργμογές της λιβαδοπονικής στα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.
14:00 Αριστοτέλης Λυμπερόπουλος Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος Διαχείριση της αναπαραγωγής στα μετακινούμενα κοπάδια.
14:15 Θεόδωρος Σδρούλιας
Δημοσιογράφος, Αντιπρόεδρος Δικτύου Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων
Μετακινούμενη κτηνοτροφία και πολιτιστική κληρονομιά: Στον δρόμο των κοπαδιών (Βλαχόστρατα-διαβα-καθ’οδόν) ο δρόμος προς την Ουνέσκο.
14:30
Συζήτηση – Συμπεράσματα – Λήξη ημερίδας

Continue Reading

Γαστρονομία

Η μπύρα ΝΥΜΦΗ παράγεται στην Θεσσαλονίκη και ήρθε για να μας γεμίσει με άρωμα και γεύση

Θεσσαλονίκη –  Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019 – Την κυκλοφορία της στην Θεσσαλονίκη και τη βόρειο Ελλάδα γιόρτασε η μπύρα ΝΥΜΦΗ με ένα μεγάλο open-air πάρτι, στην Προβλήτα 1 του παλιού λιμανιού της πόλης. Την Τετάρτη 19/6 πλήθος κόσμου καλωσόρισε τη νέα γεύση της Θεσσαλονίκης στο πιο ηλεκτρονικό αλλά και funky πάρτι της πόλης, παρτάροντας όπως αυτή παράγεται: Σαλονικιώτικα.

Όλα ξεκίνησαν λίγες ημέρες νωρίτερα στο λιμάνι, όταν ένας γερανός έβγαλε κιβώτια ΝΥΜΦΗ από τη θάλασσα μέσα σε ένα μεγάλο δίχτυ όπου ντόπιοι ψαράδες τα μοίρασαν στους περαστικούς για να δοκιμάσουν τη νέα γεύση της πόλης. 

Το όνομα και το σύμβολο της ΝΥΜΦΗΣ, βασισμένο στο μύθο της γοργόνας Θεσσαλονίκης, αδερφής του Μ. Αλεξάνδρου, εμπνεύστηκε, σχεδιάστηκε και παράγεται στη Θεσσαλονίκη από 100% Μακεδονικό κριθάρι. Η ΝΥΜΦΗ κουβαλάει θρύλους που δεν τους ξέρεις ακριβώς αλλά τους νιώθεις στο γεμάτο σώμα της, στο ανθώδες άρωμά της, στα τοπικά υψηλής ποιότητας συστατικά και στην ήπια πικράδα των 5 λυκίσκων. Είναι τόσο οικεία και απρόσμενη μαζί που κάθε φορά σε παρασύρει να την ανακαλύψεις από την αρχή… όπως την Θεσσαλονίκη. 

Το παρών στο πάρτυ έδωσαν μεταξύ άλλων γνωστών προσωπικοτήτων της Θεσσαλονίκης, οι Γιώργος Μαυρίδης, Γιάννης Σερβετάς, Ελένη Τσολάκη, Σάντυ Κουτσοσταμάτη και Χρήστος Κιούσης. Φυσικά σε ένα επικό ΛΟΚΑΛ ΠΑΡΤΥ σαν αυτό δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι καλύτερες street food καντίνες της πόλης που είχαν στηθεί από νωρίς στον χώρο της προβλήτας και συνόδευσαν γευστικά την ΝΥΜΦΗ με ιδανικό τρόπο.

Η ομάδα Μάρκετινγκ της ΝΥΜΦΗ, κ. Ειρήνη Παπαδοπούλου, Brand Manager της ΝΥΜΦΗΣ, και κ. Θοδωρής Γκανάτσιος, Jr.Brand Manager της ΝΥΜΦΗΣ, δήλωσε σχετικά: « Η ΝΥΜΦΗ είναι μια μπύρα που εμπνεύστηκε, σχεδιάστηκε και παράγεται στη Θεσσαλονίκη από 100% Μακεδονικό κριθάρι. Ευελπιστούμε οι κάτοικοι της πόλης να την αγκαλιάσουν με την ίδια αγάπη με την οποία δημιουργήθηκε».

Η ΝΥΜΦΗ είναι μια χρυσαφένια hoppy lager μπύρα με 5 λυκίσκους και 5% αλκοόλ που παράγεται στη Θεσσαλονίκη από 100% Μακεδονικό κριθάρι. Χαρακτηρίζεται από ανθώδη αρώματα, φρουτώδη γεύση και μία ήπια πικρή επίγευση που ολοκληρώνει τη γευστική εμπειρία. Κυκλοφορεί σε μπουκάλι των 330ml και των 500ml καθώς και σε βαρέλι των 20L. Παράγεται και διανέμεται από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

 

Πηγή

Continue Reading

Γαστρονομία

Διεθνής Προβολή Ελληνικών Προϊόντων

Διεθνής Προβολή για τα Ελληνικά Προϊόντα στο Grecotel Larissa Imperial

 

Ημερίδα με διεθνές ενδιαφέρον για την προώθηση γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων πραγματοποιήθηκε στο πολυτελές ξενοδοχείο Grecotel Larissa Imperial στις 12 Ιουνίου. Το 4ο πρόγραμμα επιχειρηματικών συναντήσεων για εξαγωγικές εταιρείες του κλάδου Τροφίμων διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Λάρισας και την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου «Enterprise Greece».

Στις επιχειρηματικές συναντήσεις-επαφές που πραγματοποιήθηκαν  στο Grecotel Larissa Imperial, συμμετείχαν συνολικά 18 τυροκομικές επιχειρήσεις από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Μακεδονία, ενώ οι 22 ξένοι αγοραστές προέρχονταν από τη Β. Αμερική, τον Καναδά, την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τον Αραβικό κόσμο, την Κίνα και την Κορέα.

Η φετινή διοργάνωση εστιάζοντας στον υποκλάδο των Τυροκομικών Προϊόντων σηματοδότησε την έναρξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προβολής και προώθησης των γαλακτοκομικών – τυροκομικών προϊόντων της χώρας, με εξωστρεφή προσανατολισμό και ταυτόχρονη στήριξη των τοπικών οικονομιών. Οι επιχειρηματικές συναντήσεις υλοποιήθηκαν με την υποστήριξη των γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των Πρεσβειών της Ελλάδας, τα οποία έδωσαν τη δυνατότητα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τους συμμετέχοντες αγοραστές, εκπροσώπους δικτύων διανομής και αλυσίδων λιανεμπορίου, να διερευνήσουν δυνατότητες συνεργασίας, καθώς επίσης να ενημερωθούν για τον ανταγωνισμό και τις συνθήκες της αγοράς.

 

Σημειώνεται ότι το Grecotel Larissa Imperial, ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα που δημιουργήθηκε σύμφωνα με διεθνή standards ξενοδοχείων 5 αστέρων, συμπληρώνει φέτος 15 χρόνια λειτουργίας, ενώ αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της Λάρισας. Σε ιδανική τοποθεσία, στα περίχωρα της Θεσσαλικής πρωτεύουσας, μέσα σε καταπράσινη έκταση με ιδιαίτερα φροντισμένα δωμάτια και bungalows, διαθέτει ειδικά σχεδιασμένους λειτουργικούς χώρους με φυσικό φως, οι οποίοι προσφέρουν τη δυνατότητα φιλοξενίας υψηλής εμβέλειας διοργανώσεων δυναμικότητας έως και 800 ατόμων. Το καλοκαίρι μάλιστα οι πανέμορφοι κήποι που δροσίζονται από εντυπωσιακή πισίνα και οι κομψές βεράντες μπορούν να φιλοξενήσουν μοναδικά events με εκλεκτά μενού και ατμοσφαιρικό διάκοσμο. Η άρτια υποδομή, τα πολυτελή δωμάτια και το σύγχρονο Imperial Health Spa σε συνδυασμό με το έμπειρο προσωπικό και τις υψηλές γαστρονομικές επιδόσεις της Grecotel αποτελούν εγγύηση για την άψογη φιλοξενία συνεδρίων και εκδηλώσεων.

 

Πηγή

Continue Reading

Trending