Connect with us

Υγεία

Τα οφέλη του ψωμιού για την υγεία μας

Πιθανόν να έχεις ακούσει ότι η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί το ιδανικότερο πρότυπο διατροφής μέχρι και σήμερα! Στην βάση, λοιπόν, της πυραμίδας της Μεσογειακής διατροφής βρίσκονται τα αμυλούχα τρόφιμα, αναπόσπαστο κομμάτι των οποίων αποτελεί και το αγαπημένο μας ψωμί. Δες μέσα στο άρθρο αυτό:

  1. Πόσο απαραίτητο είναι το ψωμί στη διατροφή μας;
  2. Ποια είναι η διατροφική του αξία και τι μας προσφέρει;
  3. Πόσο αλάτι έχει το ψωμί;
  4. Πώς πρέπει να καταναλώνουμε το ψωμί;
  5. Ποια είναι τα είδη του ψωμιού;
  6. Ποιο ψωμί να επιλέξουμε;
  7. Αποθήκευση, συντήρηση και κατανάλωση ψωμιού
  8. Το ψωμί τελικά παχαίνει ή είναι μύθος;
  9. Είναι κακό να τρως υδατάνθρακες το βράδυ;
  10. Με τι μπορώ να αντικαταστήσω το ψωμί;
  11. Είναι πιο υγιεινό το ψωμί Ζέας ή ντίνκελ;
  12. Έχω διαβήτη απαγορεύεται να φάω ψωμί;
  13. Έχω κοιλιοκάκη, απαγορεύεται να φάω ψωμί;
  14. Τι να ρωτήσω του φούρναρη και τι να δω στην ετικέτα;
  15. Πώς να φτιάξω ένα καλό σπιτικό ψωμί;
  16. Παροιμίες και φράσεις σχετικές με ψωμί, μέρος της παράδοσης μας

1.Πόσο απαραίτητο είναι το ψωμί στην διατροφή μας; 

Το ψωμί συνηθίζεται να καταναλώνεται σε καθημερινή βάση από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και αποτελεί μια από τις βασικότερες πηγές ενέργειας του οργανισμού, καθώς έχει υψηλή διατροφική αξία και περιέχει μια καλή ποσότητα υδατανθράκων. Θυμήσου ότι οι υδατάνθρακες έχουν ως βάση τους τη γλυκόζη, και συνεπώς αποτελούν  το κύριο «καύσιμο» του οργανισμού μας! Για τον λόγο αυτό, συστήνεται να υπάρχουν καθημερινά στο διαιτολόγιό μας. Αν σκεφτούμε ότι από την ενέργεια που μας δίνει η διατροφή μας μέσα σε ένα 24ωρο, το 50-55% αυτής είναι καλό να προέρχεται από τους υδατάνθρακες, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το ψωμί δεν είναι άδικα στη βάση της Μεσογειακής Διατροφής! Βέβαια οι υδατάνθρακες αυτοί μπορεί να προέρχονται εκτός από το ψωμί, κι από άλλες πηγές όπως είναι το ρύζι, τα μακαρόνια, τις πατάτες ή και από μη αμυλούχα τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά.

2.Ποια είναι η διατροφική του αξία και τι μας προσφέρει;

Ας δούμε όμως πιο προσεκτικά τη διατροφική αξία του ψωμιού… Πρόκειται είναι ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, γεγονός που βοηθάει τόσο στην αύξηση του κορεσμού όσο και στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ακόμα, αποτελεί σημαντική πηγή υδατανθράκων, περιέχει πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η θειαμίνη και η νιασίνη. Συχνό φαινόμενο αποτελεί και ο εμπλουτισμός των αλεύρων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ψωμιού με ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες, γεγονός που κατατάσσει το ψωμί ως μια σημαντική πηγή ασβεστίου, σιδήρου, βιταμινών και μετάλλων.

3.Πόσο αλάτι έχει το ψωμί;

Το ψωμί αποτελεί μία πηγή πρόσληψης αλατιού στην διατροφή μας, παρόλα αυτά δεν περιέχει σημαντικές ποσότητες σε σχέση με άλλα τρόφιμα αν καταναλώνεται σε λογική ποσότητα. Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε την περιεκτικότητα ορισμένων τροφίμων σε αλάτι.

Συστατικά (100γρ) Ψωμί Σοκολάτα Κίτρινο τυρί Τυρί φέτα Λουκάνικο
Να (mg) 473 24 819 1139 911

Βλέπουμε λοιπόν ότι η ποσότητα Να που περιέχει το ψωμί δεν είναι μεγάλη σε σχέση με άλλα τρόφιμα και καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ποσότητα είναι που μας δημιουργεί πρόβλημα. Τέλος, άτομα που έχουν αυξημένη πίεση και πρέπει να αποφεύγουν τρόφιμα που περιέχουν αλάτι, μπορούν να επιλέξουν ψωμί που είναι χαμηλό σε αλάτι.

4.Πώς πρέπει να καταναλώνουμε το ψωμί;

Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής  είναι καλό να υπάρχει μέτρο σε όλες μας τις διατροφικές επιλογές. Είναι σημαντικό εκτός από την ποιότητα του ψωμιού επομένως, να υπολογίζεις και την ποσότητά του!

Αυτό ισχύει τόσο για το ψωμί, όσο και για υπόλοιπα τρόφιμα, όπως είναι το κρέας, το γάλα, τα μακαρόνια κτλ. Δεν υπάρχει λόγος να εστιάζουμε σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, αλλά πρέπει να βλέπουμε τη συνολική πρόσληψη θερμίδων μέσα στην ημέρα!

psomi diatrofiki aksia 01

 

Όσον αφορά το ψωμί και τους υδατάνθρακες γενικότερα, ωστόσο, είναι καλό να μη ξεπερνάμε τη συνολική ποσότητα υδατανθράκων μέσα σε μια ημέρα. Αυτό μπορείς εύκολα να το πετύχεις περιλαμβάνοντας στα γεύματά σου 3 διαφορετικές ομάδες τροφίμων, δηλαδή ένα συνδυασμό μίας εκ των αμυλούχων τροφών (π.χ. ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί, όσπρια, πατάτες), μίας πηγής πρωτεϊνών (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, τυρί, γαλακτοκομικά) και λαχανικών. Κάποια παραδείγματα είναι:

  • Το πρωί με την ομελέτα σας ή αλειμμένο με λίγο ταχίνι, μέλι ή φυτική μαργαρίνη.
  • Το μεσημέρι δίπλα από το ψητό και τη σαλάτα σας αντί της πατάτας, του ρυζιού ή των ζυμαρικών.
  • Το απόγευμα σε φρυγανισμένες μπουκιές μέσα στη σαλάτα σας ή για το λαχταριστό τοστ σας.

Ένας εύκολος και πρακτικός τρόπος για να το πετύχεις αυτό είναι να γεμίζεις το πιάτο σου για κάθε κυρίως γεύμα στη μισή ποσότητα του πιάτου (1/2) με λαχανικά, το ¼ του πιάτου με πρωτεΐνη (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγό, τυρί, γαλακτοκομικά) και το υπόλοιπο ¼ με υδατάνθρακες (πατάτα, ρύζι, μακαρόνια, ψωμί ή παξιμάδι). Έτσι, έχεις έναν εύκολο «μπούσουλα» για να μη ξεφεύγεις στις ποσότητες… και θυμήσου, εάν στο πιάτο σου έχεις ήδη μακαρόνια ή πατάτες για παράδειγμα απέφυγε να προσθέσεις και το ψωμί!

5.Ποια είναι τα είδη του ψωμιού;

Η θρεπτική αξία του ψωμιού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αλεύρι που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του, καθώς και το βαθμό διύλισης κατά την παραγωγική διαδικασία. Τα συστατικά και τα διατροφικά στοιχεία του ψωμιού διαφέρουν ανάλογα τον τύπο του (λευκό, μαύρο, πολύσπορο κ.λπ.). Για παράδειγμα, το ψωμί που παρασκευάζεται από αλεύρι ολικής αλέσεως, περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών και ανόργανων συστατικών, διότι κατά την επεξεργασία του σίτου δεν αφαιρείται το φύτρο και το πίτουρο, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του λευκού. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να δίνουμε προσοχή στον τύπο ψωμιού που επιλέγουμε, έτσι ώστε να μεγιστοποιούμε τα οφέλη για τον οργανισμό μας! 

Για τη παρασκευή του ψωμιού χρησιμοποιούνται διάφορα άλευρα, τα οποία επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη θρεπτική αξία του ψωμιού, καθώς καθορίζουν τα συστατικά και τα διατροφικά του στοιχεία. Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά τα είδη του ψωμιού και τη διατροφική τους αξία!

Ψωμί ολικής άλεσης

Για την παρασκευή του συγκεκριμένου ψωμιού, χρησιμοποιείται αλεύρι ολικής άλεσης, το οποίο παράγεται από ολόκληρο το σπόρο του σιταριού, συμπεριλαμβανομένων του φύτρου και του πίτουρου. Το ψωμί ολικής άλεσης έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, και μέταλλα από το συνηθισμένο αλεύρι γενικής χρήσης.

Μαύρο ψωμί

Στο σημείο αυτό είναι καλό να γνωρίζουμε ότι δεν είναι όλα τα μαύρα ψωμιά και ολικής άλεσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις το μαύρο ψωμί παρασκευάζεται από ανάμειξη λευκού αλεύρου και πίτουρου. Στην περίπτωση αυτή, το λευκό αλεύρι δεν υπόκεινται σε διαδικασία λεύκανσης, κι έτσι μαζί με την προσθήκη ελάχιστου πίτουρο, το ψωμί αποκτά καφέ χρώμα, χωρίς να είναι ολικής άλεσης.

Λευκό ψωμί

Παρασκευάζεται από το αλεύρι που περιέχει μόνο τον κεντρικό πυρήνα των σιτηρών (ενδόσπερμα).

Χωριάτικο ψωμί ή ψωμί από προζύμι

Το αλεύρι του συγκεκριμένου ψωμιού παράγεται αποκλειστικά και μόνο από σκληρό σιτάρι και έχει χρυσοκίτρινο χρώμα.

Ψωμί από καλαμποκάλευρο

Παρασκευάζεται από αλεύρι καλαμποκιού, το οποίο παράγεται από την άλεση ολόκληρου του σπόρου του αραβοσίτου και  έχει έντονο κίτρινο χρώμα.

psomi diatrofiki aksia 08

 

Ψωμί σίκαλης

Ως πρώτη ύλη χρησιμοποιείται το αλεύρι σίκαλης, το οποίο είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία (φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο) και πρωτεΐνες.  Κατά την επεξεργασία του σπόρου της σίκαλης είναι δύσκολο να χωριστεί το πίτουρο από το φύτρο και το ενδόσπερμα, και έτσι, μένουν στο αλεύρι περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Συχνά το συγκεκριμένο αλεύρι έχει ένα πιο σκούρο χρώμα., αλλά μπορεί να το βρούμε με ανοιχτό ή σκούρο χρώμα, ανάλογα με τον τύπο του αλεύρου που χρησιμοποιείται και την προσθήκη χρωστικών.

Πολύσπορο ψωμί

Πρόκειται για υψηλής διατροφικής αξίας ψωμί, πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αμινοξέα και θρεπτικά συστατικά. Από το όνομά του, καταλαβαίνουμε ότι παρασκευάζεται από διάφορα είδη δημητριακών.

Στο παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τις διακυμάνσεις που υπάρχουν ανάλογα τον τύπο του ψωμιού:

Ανά φέτα (30g) Ψωμί λευκό Ψωμί ολικής Ψωμί σίκαλης Ψωμί καλαμποκιού
Ενέργεια Kcal 79,1 80,6 78 98
Πρωτεΐνες (g) 2,4 4,1 2,55 1,26
Λιπαρά (g) 1,1 1,3 0,99 3,04
Υδατάνθρακες (g) 14,1 13,2 14,49 16,09
Φυτικές Ίνες (g) 0,7 2,3 1,7 0,4
Σάκχαρα (g) 1,3 1,9 1,16 8,26
Ασβέστιο (mg) 32,1 31,1 22 65
Σίδηρος (mg) 0,9 0,8 0,85 0,48
Νάτριο(mg) 160 128 181 58
Θειαμίνη (mg) 0,1 0,1 0,130
Ριβοφλαβίνη (mg) 0,1 0,0 0,101
Νιασίνη (mg) 1,1 1,2 1,141
Βιταμίνη Β6 (mg) 0,0 0,1 0,022
Φυλλικό οξύ (μg) 21,8 19,6 45

*Πηγή: USDA. Για τα στοιχεία όπου υπάρχει παύλα (-) δεν υπήρχαν οι πληροφορίες στη σχετική πηγή.

6.Ποιο ψωμί να επιλέξουμε; 

Τα ψωμιά διαφέρουν ανάλογα με το είδος τους, τόσο σε θερμίδες (μικρές διακυμάνσεις) όσο και στα διατροφικά τους συστατικά. Έχει σημασία λοιπόν, να δίνουμε προσοχή στα διατροφικά στοιχεία του ψωμιού που επιλέγουμε, ώστε να μεγιστοποιούμε τα οφέλη για τον οργανισμό μας, ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Για παράδειγμα, το ψωμί ολικής άλεσης αποτελεί εξαιρετική επιλογή για τα άτομα που είναι καλό να προσλαμβάνουν μια μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών μέσα στη μέρα τους, καθώς συγκριτικά με το λευκό είναι πιο πλούσιο σε φυτικές ίνες. Έτσι, είναι ιδανικό τόσο για άτομα που ταλαιπωρούνται από πεπτικά προβλήματα (π.χ. δυσκοιλιότητα) όσο και για άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, καθώς αυτοί θα πρέπει να επιλέγουν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, έτσι ώστε να μην υπάρχει απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Θυμήσου να αυξήσεις σταδιακά τις φυτικές ίνες στη διατροφή σου, ώστε να αποφύγεις τα αντίθετα αποτελέσματα που προκαλεί η απότομη αύξησή τους!

Τέλος, τα άτομα με κοιλιοκάκη ή αλλιώς δυσανεξία στη γλουτένη, ακολουθούν μια διατροφή ελεύθερη σε γλουτένη και συνεπώς, είναι καλό να αντικαταστήσουν το ψωμί τους με κάποιο αντίστοιχο που δεν περιέχει γλουτένη, όπως για παράδειγμα το ψωμί που παρασκευάζεται αποκλειστικά από αλεύρι ρυζιού ή καλαμποκιού. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό το τρόφιμο που θα επιλέξεις να περιέχει τη σήμανση «Ελεύθερο Γλουτένης».

Τυποποιημένο ή ψωμί φούρνου;

Στις μέρες μας μπορεί κάποιος πέρα από το φούρνο να αγοράσει ψωμί και από το supermarket. Το καλό που έχει το τυποποιημένο ψωμί είναι ότι μπορείς να δεις την ετικέτα του και να γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή τα θρεπτικά του συστατικά. Καλό είναι να επιλέγετε ψωμιά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες! Ένα ακόμη θετικό του να αγοράζεις τυποποιημένο ψωμί είναι ότι στο σουπερμάρκετ υπάρχουν ψωμιά με λειτουργικές ιδιότητες (όπως χαμηλό σε αλάτι ή σε υδατάνθρακες) και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των καταναλωτών.

psomi diatrofiki aksia 02

 

7.Αποθήκευση, συντήρηση και κατανάλωση ψωμιού

Συντήρηση στην ψύξη

Δεν καταναλώσατε όλο το ψωμί της ημέρας και σκεφτήκατε να το συντηρήσετε στο ψυγείο θεωρώντας ότι έτσι θα μείνει πιο φρέσκο; Δεν θα το έλεγα και πολύ καλή ιδέα διότι θα πετύχετε το αντίστροφο αποτέλεσμα. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

1. Απώλεια υγρασίας

Η απώλεια υγρασίας είναι μόνο η μια πλευρά του τι κάνει το ψωμί μπαγιάτικο. Πιο συγκεκριμένα σε συνθήκες υψηλής υγρασίας (>16%) μπορεί να έχουμε ανάπτυξη βακτηρίων κυρίως του γένους Bacillus και μυκήτων διαφόρων γενών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το ψωμί να χαλάσει γρήγορα και να είναι ακατάλληλο για βρώση.

2. Αναδιαμόρφωση και η ανακρυστάλλωση του αμύλου

Το αλεύρι από σιτάρι, το κύριο συστατικό (μαζί με το νερό και τη μαγιά) της ζύμης του ψωμιού, είναι γεμάτο από κόκκους αμύλου. Αυτό το άμυλο, στη φυσική του κατάσταση, είναι σε μεγάλο βαθμό σε κρυσταλλική μορφή, που σημαίνει ότι τα μόριά του έχουν μια καθορισμένη γεωμετρική δομή. Μετά την ανάμιξή του με νερό για να σχηματιστεί η ζύμη και το ψήσιμό του σε υψηλές θερμοκρασίες, η κρυσταλλική δομή διαλύεται καθώς το άμυλο απορροφά νερό και χάνει την καθορισμένη της μορφή.  Όταν το ψωμί κρυώνει μετά το ψήσιμο, το άμυλο αρχίζει να ανασυντάσσεται σιγά-σιγά σε μια πιο καθορισμένη κρυσταλλική δομή και πάλι, αναδιαμορφώνεται και ανακρυσταλλώνεται, κάτι που κάνει το ψωμί να σκληραίνει και να μπαγιατεύει.  Αυτή η διαδικασία είναι τόσο αναπόφευκτη για τη σκλήρυνση του ψωμιού που, στην πραγματικότητα, ακόμη και αν κλείσετε με οποιονδήποτε τρόπο, ερμητικά το ψωμί ώστε να αποφύγετε την απώλεια υγρασίας, αυτό θα εξακολουθήσει να σκληραίνει και θα μπαγιατέψει.

Συντήρηση στην κατάψυξη

Αντίθετα, το πάγωμα στην κατάψυξη, επιβραδύνει  κατά πολύ τη διαδικασία του μπαγιατέματος. Αν επιμένετε να αγοράζετε φρέσκο ψωμί σε μεγάλες ποσότητες, τότε βάλτε το σε αεροστεγείς σακούλες ή δοχεία στην κατάψυξη και αφήστε το να ξεπαγώσει εντελώς σε θερμοκρασία περιβάλλοντος όταν το χρειαστείτε. Μπορείτε επίσης να ξαναζεστάνετε γρηγορότερα το κατεψυγμένο ψωμί χρησιμοποιώντας το φούρνο της κουζίνας (όχι των μικροκυμάτων).

Είναι προτιμότερο, λοιπόν, να αγοράζουμε όσα καρβέλια ή φρατζόλες χρειαζόμαστε ολόκληρα αντί για ψωμί σε φέτες, γιατί τα τελευταία έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Απλά κόβουμε όσο νομίζουμε ότι θα καταναλώσουμε άμεσα και τοποθετούμε το ψωμί με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω πάνω στον πάγκο. Αν παρόλα αυτά δεν επιθυμούμε να επισκεπτόμαστε τον φούρνο συχνά, μπορούμε να παίρνουμε όσα θέλουμε και να τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξή μας.

Η συντήρηση του ψωμιού, λοιπόν, καλύτερο θα ήταν να γίνεται στον πάγκο του σπιτιού μας για 2 με 3 ημέρες και αν δεν καταφέρουμε να το καταναλώσουμε μέσα σε αυτό το διάστημα να πετιέται.

8.Το ψωμί τελικά παχαίνει ή είναι μύθος;

Σίγουρα θα έχετε ακούσει τη φράση  «το ψωμί παχαίνει». Κατά πόσο όμως ισχύει κάτι τέτοιο; Ευθύνεται το ψωμί για το υπερβάλλον βάρος;

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τρόφιμο το οποίο να ευθύνεται αποκλειστικά για την αύξηση του βάρους! Το ψωμί είναι ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο και αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού, με ελάχιστη ποσότητα λιπαρών που δεν αυξάνουν το θερμιδικό περιεχόμενό του.

psomi diatrofiki aksia 03

 

Ας το δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά. Το ψωμί ανήκει στην κατηγορία των αμυλούχων τροφών και είναι ισοδύναμο (θερμιδικά και στα βασικά θρεπτικά του συστατικά – πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά) με άλλες αμυλούχες τροφές, όπως είναι το ρύζι ή η πατάτα. Για παράδειγμα, 1 φέτα ψωμί (περίπου 30g, όσο είναι και μία φέτα ψωμί του τοστ) έχει τις ίδιες ακριβώς θερμίδες (ισοδυναμεί) με  ½ πατάτα = ½ φλιτζάνι ζυμαρικά μαγειρεμένα = ½ φλιτζανιού ρύζι μαγειρεμένο = 2 κριτσίνια κ.α.

Γιατί θέλουμε ποικιλία των παραπάνω τροφών στην καθημερινότητά μας; Η κάθε επιλογή αμυλούχου τροφίμου διαφέρει στην ποσότητα μικρο-θρεπτικών συστατικών, δηλαδή βιταμινών και μετάλλων!

Η ποσότητα της μερίδας παίζει το μεγαλύτερο ρόλο στις τελικές θερμίδες, παρά το είδος του τρόφιμου

Οι υδατάνθρακες αντιπροσωπεύουν την πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό με την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη να φτάνει το 50-55%, και το 35% αυτών από αμυλούχες τροφές όπως το ψωμί, το ρύζι, τα μακαρόνια, οι πατάτες κ.α. Για αυτό το λόγο καλό είναι να περιέχονται καθημερινά στη διατροφή σας και να καταλαμβάνουν το ¼ του γεύματος.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι στην πυραμίδα της μεσογειακής μας διατροφής αποτελούν τη βάση, περιέχοντας τρόφιμα τα οποία πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση και με μεγαλύτερη συχνότητα.

Όπως και είδαμε και παραπάνω, καταρρίπτοντας τον μύθο ότι «το ψωμί παχαίνει» …ΝΑΙ το ψωμί έχει θέση στη διατροφή μας ακόμα και σε μία προσπάθεια διαχείρισης του βάρους!

Μάλιστα, στο σημείο αυτό είναι καλό να δούμε αναλυτικά μερικές επιλογές φαγητών που περιέχουν ψωμί και να τις συγκρίνουμε σχετικά με τις θερμίδες και τα λιπαρά τους.

Είδος Θερμίδες (kcal) Λιπαρά (γρ)
Τοστ κασέρι χαμηλών λιπαρών με γαλοπούλα 181 3,5
Τοστ γκούντα με χοιρινό ζαμπόν 310 15,3
Τοστ γραβιέρα με σολομό 296 13,6
Τυρόπιτα (140γραμ) 476 27,2

Είναι σημαντικό να αντιληφθεί κανείς τη μεγάλη διακύμανση των θερμίδων και των λιπαρών που μπορούν να έχουν διαφορετικά είδη τροφίμων. Τα αποτελέσματα του πίνακα μας βοηθάνε σε αυτό. Αξίζει να δείτε ότι μια τυρόπιτα περιέχει 7,8 φορές περισσότερα λιπαρά συγκριτικά με το τοστ με κασέρι χαμηλών λιπαρών και γαλοπούλας, δηλαδή σαν να τρώγατε 8 περίπου τοστ με κασέρι χαμηλών λιπαρών και γαλοπούλα μαζί!

9.Είναι κακό να τρως υδατάνθρακες το βράδυ;

Υπάρχει ένας αστικός μύθος που υποστηρίζει ότι αν θέλεις να χάσεις βάρος πρέπει να σταματήσεις να τρως υδατάνθρακες το βράδυ. Στην πραγματικότητα όμως αυτό δεν ισχύει και είναι λίγο δύσκολο αφού αυτή η οργανική ουσία υπάρχει σχεδόν παντού από τα φρούτα και τα λαχανικά μέχρι τα φασόλια και τους σπόρους.

Η αλήθεια είναι ότι οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε γλυκόζη, η οποία χρησιμοποιείται από τον οργανισμό μας ως καύσιμο Η περίσσεια της γλυκόζης μετατρέπεται έπειτα σε γλυκογόνο, το οποίο αποθηκεύεται ως λίπος. Αυτό δεν είναι πρόβλημα του υδατάνθρακα, αλλά καθαρά θέμα υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού καθώς όταν τρως παραπάνω θερμίδες από αυτές που χρειάζεσαι είναι λογικό κάποιες να αποθηκευτούν ως λίπος στο σώμα σου.

psomi diatrofiki aksia 04

 

Ωστόσο καλό είναι να προσέχουμε, επίσης και το είδος των υδατανθράκων που καταναλώνουμε. Πιο συγκεκριμένα οι απλοί υδατάνθρακες, που υπάρχουν στο λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά, είναι και αυτοί που ευθύνονται κυρίως για την αύξηση του βάρους διότι χωνεύονται μεν γρήγορα ωστόσο αυξάνουν το ίδιο γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα μας. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, από την άλλη, που υπάρχουν στα ζυμαρικά ολικής άλεσης, στα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης και σε χορταίνουν για πολύ περισσότερο διάστημα σε σχέση  με τους απλούς.

Σημασία δεν έχει, λοιπόν, το πότε καταναλώνεις υδατάνθρακες αλλά η ποσότητα και το είδος που καταναλώνεις.

10.Με τι μπορώ να αντικαταστήσω το ψωμί;

Πολλές φορές λόγω του ότι δεν έχουμε σπίτι μας τα απαραίτητα αμυλούχα τρόφιμα για να συνοδεύσουμε το γεύμα μας, τα αντικαθιστούμε με ψωμί μιας και το ψωμί αποτελεί μια εύκολη και γρήγορη επιλογή για όλους. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουμε τι ποσότητα του κάθε τρόφιμου αντιστοιχεί σε μία φέτα ψωμί για να μην υπερβαίνουμε στην ποσότητα και έχουμε ως αποτέλεσμα την πρόσληψη βάρους.

1 φέτα ψωμί ισοδυναμεί με:

  • 1 φέτα ψωμί του τοστ
  • 2 κριτσίνια
  • ½ κουλούρι Θεσσαλονίκης
  • ½ αραβική, τορτίγια ή αλάδωτη πίτα γύρου
  • ½ κρέπα
  • 2 παξιμάδια crispis
  • 2 φρυγανιές
  • 1/3 κούπας ρύζι
  • ½ κούπα μακαρόνια
  • 1/3 κριθαράκι
  • 2 ρυζογκοφρέτες
  • 2 μπισκότα cream crackers
  • 2 μπισκότα πτι μπερ
  • 5 αλατισμένα κράκερ
  • ½ φλιτζάνι βρώμης
  • ½ φλιτζάνι δημητριακά
  • 3 κ.σ πίτουρο σιταριού
  • 85 γρ πατάτα ψητή ή βραστή
  • ½ μέτρια γλυκοπατάτα
  • ½ φλ κινόα ή πλιγούρι

Παρόλα αυτά, λόγω του ότι από το ψωμί παίρνουμε μόνο το σιτάρι, δεν θα πρέπει να αντικαθιστούμε συνέχεια τις διάφορες αμυλούχες τροφές με ψωμί πάρα μόνο εάν δεν έχουμε χρόνο ή διαθέσιμα υλικά για να μαγειρέψουμε.

Υπάρχει διαφορά στο να καταναλώνουμε παξιμάδι αντί για ψωμί;

 Το παξιμάδι αποτελεί αγαπημένο τρόφιμο πολλών. Πόσοι από εσάς γνωρίζετε όμως ότι στον όγκο ενός παξιμαδιού μπορεί τελικά να κρύβονται και 3 και 4 φέτες ψωμί;

Το παξιμάδι ανήκει κι αυτό στην κατηγορία των αμυλούχων τροφίμων, περιέχει δηλαδή υδατάνθρακες… πρόκειται πρακτικά για ψωμί από το οποίο έχει αφαιρεθεί το νερό. Οι φυτικές ίνες, τα λιπαρά και οι τελικές θερμίδες του παξιμαδιού επηρεάζονται από το είδος του δημητριακού που έχει χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του, εάν αυτό είναι ολικής άλεσης ή όχι και εάν περιέχει ελαιόλαδο.

Ένα παξιμάδι γύρω στα 20g αντιστοιχεί σε μία λεπτή φέτα ψωμί

Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφοροι τύποι παξιμαδιού για να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Για την πιο εύκολη κατηγοριοποίησή τους ωστόσο, είναι μεγάλης σημασίας να διαβάζουμε την ετικέτα τους. Πιο συγκεκριμένα, είναι σημαντικό να εστιάζουμε στα λιπαρά καθώς και στο ποσοστό των κορεσμένων λιπαρών, που στην περίπτωση των παξιμαδιών κυμαίνονται από 1,8 έως 20%, με τα κριθαρένια να έχουν το χαμηλότερο ποσοστό. Επίσης, τα κριθαρένια έχουν και το μεγαλύτερο ποσοστό φυτικών ινών και λίγο χαμηλότερες θερμίδες.

psomi diatrofiki aksia 09

 

Την επόμενη λοιπόν φορά που θα πάτε στο super market, αφιερώστε λίγο χρόνο στο να επιλέξετε το ιδανικό παξιμάδι για εσάς, διαβάζοντας τη διατροφική του ετικέτα. Να θυμάστε ότι η μερίδα του παξιμαδιού δεν είναι ίδια με του ψωμιού, διότι το πρώτο είναι αφυδατωμένο, δεν περιέχει δηλαδή τις ίδιες ποσότητες νερού με το ψωμί.

11.Είναι πιο υγιεινό το ψωμί Ζέας ή ντίνκελ;

 Οι νέες τάσεις είναι γεγονός, ακόμα και στην κατηγορία του ψωμιού! Το ψωμί Ντίνκελ και το ψωμί Ζέας είναι κάποιες από τις καινούριες τάσεις να δούμε πιο αναλυτικά:

Ψωμί Ντίνκελ

Το αλεύρι Ντίνκελ προέρχεται από ένα αρχαίο δημητριακό, και είναι πιο εύπεπτο από το αλεύρι σταριού, καθώς η γλουτένη που περιέχει αποτελείται από μεγαλύτερο αριθμό υδατοδιαλυτών πρωτεϊνών,  με αποτέλεσμα οι θρεπτικές του ουσίες να απορροφώνται εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης φαίνεται να έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες συγκριτικά με το συνηθισμένο άλευρο ψωμιού.

Ψωμί Ζέας

Η Ζέα είναι ένα δημητριακό που καλλιεργείται από την αρχαιότητα. Υπάρχουν αναφορές για αυτή σε ιστορικά κείμενα, υπάρχει όμως σύγχυση μέχρι και σήμερα για την ταυτότητά της.

Αυτό που σήμερα καλλιεργείται ως Ζέα είναι το δίκκοκο σιτάρι, που έχει παρόμοια θρεπτική αξία με το σιτάρι υπάρχουν ωστόσο μερικές αξιοσημείωτες διαφορές. Πιο συγκεκριμένα, η Ζέα έχει  περισσότερες φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα σε σχέση με το σιτάρι Περιέχει επίσης μεγαλύτερες ποσότητες λυσίνης (αμινοξύ το οποίο ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα) και μαγνησίου, ιχνοστοιχείο που αποτελεί καλή «τροφή» του εγκεφάλου. Ακόμα, θεωρείται πιο εύπεπτη από το σιτάρι και έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε γλουτένη συγκριτικά με το σιτάρι.

12.Έχω διαβήτη απαγορεύεται να φάω ψωμί;

Αν διαπιστώσεις στην αιματολογική εξέταση που έκανες, ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι πάνω από τα επιτρεπτά όρια, μην κυριεύεσαι από πανικό θεωρώντας ότι η λύση του προβλήματος είναι ο αποκλεισμός του ψωμιού από την διατροφή σου για την υπόλοιπη ζωή σου. Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος, μπορεί να σχεδιαστεί κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής, με τον σωστό καταμερισμό της ποσότητας των υδατανθράκων, που θα πρέπει να καταναλώνεις σε κάθε γεύμα, συμπεριλαμβανομένου και του ψωμιού. Η βασική οδηγία για το σχεδιασμό μιας διατροφής για τον διαβήτη είναι τα μικρά και συχνά γεύματα, με επιλογή τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως το ψωμί ολικής άλεσης, ώστε να μην υπάρχει απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σου.

psomi diatrofiki aksia 05

 

13.Έχω κοιλιοκάκη, απαγορεύεται να φάω ψωμί;

Η κοιλιοκάκη ή η δυσανεξία στη γλουτένη δεν είναι αλλεργία, αλλά μια αυτοάνοση διαταραχή. Η αντιμετώπιση της διαγνωσμένης κοιλιοκάκης επιτυγχάνεται με διατροφή ελεύθερη σε γλουτένη για την υπόλοιπη ζωή του πάσχοντα. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και σε αλλά δημητριακά, όπως το κριθάρι, τη σίκαλη και το καμούτ. Κατά συνέπεια, τα τρόφιμα που την περιέχουν, απαγορεύεται να καταναλωθούν. Επομένως, το ψωμί που παρασκευάζεται από αλεύρι σίτου, κριθάρι και σίκαλη δεν πρέπει να καταναλώνεται. Μπορεί να αντικατασταθεί από ψωμί που παρασκευάζεται αποκλειστικά και μόνο από αλεύρι καλαμποκιού ή ρυζιού.

14. Τι να ρωτήσω του φούρναρη και τι να δω στην ετικέτα;

Πριν αγοράσεις ψωμί από το φούρνο καλό θα ήταν να ρωτήσεις το φούρναρη ορισμένες πληροφορίες για να κάνεις τη σωστή επιλογή ψωμιού. Αν επιθυμείς, λοιπόν, να αγοράσεις ψωμί ολικής αλέσεως θα πρέπει να ρωτήσεις του φούρναρη πόσο τις εκατό ολικής είναι. Ακόμη μπορείς να ρωτήσεις ποιες είναι οι πρώτες ύλες αλλά και ο τρόπος παρασκευής του ψωμιού που επέλεξες ή άλλες πληροφορίες όπως τι βάρος έχει το ψωμί που αγόρασες για να γνωρίζεις πόσες είναι οι μερίδες του. Αν υπάρχουν θέματα υγείας, είναι σημαντικό να ρωτήσεις τον υπεύθυνο του φούρνου τι ψωμί θα ήταν καλύτερο να επιλέξεις (π.χ χωρίς αλάτι-Na, ελεύθερο γλουτένης κ.α). Όσον αφορά τη διατροφική ετικέτα θα πρέπει να ελέγχεται το είδος αλευριού που έχει χρησιμοποιηθεί.

15.Πώς να φτιάξω ένα καλό σπιτικό ψωμί;

Προετοιμασία: 0:20′

Μαγείρεμα: 0:40′

Ποσότητα: 3 καρβελάκια ή 3 φρατζόλες

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό αλεύρι σταρένιο (σκληρό)
  • 50 γραμ. μαγιά
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 3 κ.γλ. αλάτι
  • 2½ ποτήρια χλιαρό νερό (περίπου)
  • λίγο σουσάμι

psomi diatrofiki aksia 06

 

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε τη βασική συνταγή για ψωμί, ενεργοποιούμε πρώτα τη μαγιά. Τη διαλύουμε σε ένα μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο και ζυμώνουμε. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν μαζευτεί σε μπάλα και καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης. Τη βγάζουμε στον πάγκο μας και τη ζυμώνουμε για 10 λεπτά μέχρι να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.

Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα με τις ενώσεις προς τα κάτω. Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε καλά. Την αφήνουμε 40 λεπτά να ανέβει. Έπειτα τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για λίγο.

Τη χωρίζουμε σε 3 μέρη. Πλάθουμε καρβελάκι ή φραντζόλες και τα κυλάμε σε σουσάμι. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα πασπαλισμένη με αλεύρι, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο. Όταν φουσκώσουν τα καρβελάκια (θα χρειαστούν από 1 έως 2 ώρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου) τα χαράζουμε σε 2-3 σημεία και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για 35-40 λεπτά.

Πηγή: https://www.argiro.gr/recipe/basiki-suntagi-gia-psomi/

16. Παροιμίες και φράσεις σχετικές με ψωμί, μέρος της παράδοσης μας

Ο λαός λέει «Φάγαμε ψωμί και αλάτι ψωμί». Σίγουρα όμως υπάρχουν πολλές παροιμίες που περιέχουν την λέξη ψωμί και χρησιμοποιούμε συχνά στην καθημερινότητα μας. Ψάχνοντας, λοιπόν, στο διαδίκτυο βρήκαμε κάποιες από τις παροιμίες που υπάρχουν για το πολυαγαπημένο μας ψωμί και σας τις παρουσιάζουμε.

psomi diatrofiki aksia 07

 

  • Φάγαμε ψωμί κι αλάτι μαζί
  • Για ένα κομμάτι ψωμί
  • Ψωμί δεν έχουμε, ραπανάκια για την όρεξη
  • Νηστεύει ο δούλος του Θεού, γιατί ψωμί δεν έχει
  • Ακριβός στα πίτουρα και φτηνός στο αλεύρι.
  • Από δύο πέτρες βγαίνει το αλεύρι.
  • Ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει.
  • Ο νηστικός καρβέλια ονειρεύεται.
  • Το ζυμάρι όσο ζυμώνεις τόσο φουσκώνει.
  • Για να ζυμώσει το πρωί από βραδύς κοσκίνιζε.
  • Εγώ ψοφώ για το ψωμί και ο άντρας μου δανείζει.
  • Γλυκό ψωμί δεν έφαγαν.
  • Της προκομμένης το ψωμί γρήγορα ανεβαίνει.
  • Όταν κοιμάται ο γυιόκας μου ψωμί δε μας γυρεύει.
  • Ο λόγος σου με χόρτασε και το ψωμί σου φάτο.
  • Ψωμί μη λείψει σπίτι μας και φούρνος μην καπνίσει.
  • Είπε το ψωμί ψωμάκι.
  • Αυτή η δουλειά έχει πολύ ψωμί.
  • Λίγα είναι τα ψωμιά του.
  • Αυτός δεν έχει ψωμί να φάει.
  • «Ψωμί – Παιδεία ? Ελευθερία».
  • Όποιος βαριέται να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει.
  • Αυτά είναι ψωμοτύρι για μένα.
  • Έχει πολλά ψωμιά ακόμα.
  • Εγώ είμαι ο άρτος της ζωής.
  • Ψωμί δε γίνεται χωρίς προζύμι.
  • Η βιάση ψήνει το ψωμί μα δεν το καλοψήνει.
  • Με τον ιδρώτα του προσώπου σου να βγάζεις το ψωμί σου.
  • Το έδωσε για ένα κομμάτι ψωμί.
  • Όποιος έχει το καρβέλι έχει και το μαχαίρι.
  • Ο άνθρωπος που δεν πεινάει τι θα πει ψωμί δεν ξέρει.
  • Πρέπει να φας πολλά καρβέλια ακόμα.
  • Ψωμί δεν είχαμε τυρί μας ήρθε.

Συμπέρασμα

Εάν, λοιπόν, έχετε αποφασίσει πως θέλετε να χάσετε βάρος, μην σκέφτεστε πως πρέπει να πείτε το ψωμί… ψωμάκι! Το ψωμί είναι ιδιαίτερο θρεπτικό και οι επιλογές ψωμιών είναι πάρα πολλές. Έτσι λοιπόν το ψωμί μπορεί να ενταχθεί στο καθημερινό μας διαιτολόγιο σε ποσότητα ανάλογη με τις ατομικές ανάγκες του καθενός.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Υγεία

Παιδιά με Καρκίνο και Διατροφή

Η διατροφή των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο είναι άκρως σημαντική για την υγεία τους και την ομαλή διεκπεραίωση της θεραπείας. Έκδηλος υποσιτισμός εμφανίζεται στο 17% των παιδιών με νεοδιαγνωσθέντες όγκους και στο 37% εκείνων με μεταστατική νόσο, ενώ το 50% των παιδιών με καρκίνο είναι ήδη σε κάποιο ποσοστό υποσιτισμένο κατά τη διάγνωση!

Γι’αυτό οι Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι Ελένη Βούτου & Διονυσία Βουτσά μας ενημερώνουν για τα εξής σημαντικά θέματα:

– Ποιες είναι οι συνέπειες του σοβαρού υποσιτισμού;
– Οφέλη σωστής διατροφής σε παιδιά που πάσχουν από καρκίνο
– Ποια είναι τα απαραίτητα, για αυτά, θρεπτικά συστατικά;
– Τι άλλο μπορεί να επηρεάσει η διατροφική κατάσταση;

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο παρακάτω link:

https://www.mednutrition.gr/portal/ygeia/alles-pathiseis/8483-diatrofi-se-paidia-me-karkino?utm_source=newsletter_1570&utm_medium=email&utm_campaign=

 

Continue Reading

Ομορφιά

7 μαγικές συμβουλές για να διατηρήσεις την φρεσκάδα και την νεότητα στην περιοχή των ματιών!

ΓΙΑΤΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ; 

  • Η επιδερμίδα είναι πολύ λεπτή
  • Οι αδένες στην περιοχη αυτή είναι λιγότεροι απ’ ότι στο υπόλοιπο πρόσωπο με αποτέλεσμα το υδρολιπιδικό φίλμ να έχει αρκετά μικρότερη ικανότητα προστασίας.
  • Οι ίνες ελαστίνης και κολλαγόνου είναι λιγότερες στο δέρμα γύρω απο τα μάτια, ενώ υπάρχουν 3 φορές περισσότερα μαστoκύτταρα απο ότι στο μέτωπο, που δικαιολογούν την συχνή εμφάνιση αλλεργιών ή διάφορων δυσανεξιών σε αυτήν την περιοχή.
  • Κάτω απο το δέρμα στην περιοχή γύρω απο τα μάτια βρίσκεται ένας χαλαρός ιστός όπου η παρουσία λίπους είναι περιορισμένη και είναι εύκολο να διασταλλεί.
  • Η λεμφική λειτουργία και η αιμάτωση της περιοχής είναι πιο αργή. Επιπρόσθετα, είναι μια ζώνη που κινείται διαρκώς, ενώ εκτείθεται σε συνεχή βάση σε διάφορους επιθετικούς παράγοντες (κακή ψυχολογία, ασθένειες, γήρανση) είτε (κλιματολογικές συνθήκες, ρύπανση, ακατάλληλα καλλυντικά προιόντα, έντονες κινήσεις κτλ.), που δημιουργούν τις συνθήκες για πρόωρες βλάβες.

 

ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΛΑΒΕΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ; 

Οι αλλοιώσεις που είναι πιθανόν να παρατηρήσουμε στην ευαίσθητη περιοχή γύρω απο τα μάτια εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους, ενώ διάφορες είναι και οι αιτίες που τις προκαλούν:

  • Πρήξιμο των βλεφάρων (που συνήθως οφείλεται σε στάση της λεμφικής μικροκυκλοφορίας, και στην χρήση ακατάλληλων καλλυντικών, με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπίδια).
  • Σακούλες (που οφείλεται αφενός στην χαλάρωση των ιστών στην περιοχή και σε λεμφική ανεπάρκεια, με αποτέλεσμα την δημιουργία μιας μικρής κήλης λίπους).
  • Κύκλοι (που οφείλεται στην συσσώρευση χρωστικών του αίματος στην περιοχή λόγω ανεπάρκειας της κυκλοφορίας. Σε μερικούς απο εμάς αυτό μπορεί να είναι κληρονομικό με πολύ δύσκολη την αντιμετώπιση του φαινομένου).
  • Λεπτές ή βαθιές ρυτίδες (που οφείλονται στην διάσπαση των ινών του δέρματος που έρχεται με την φυσιολογική γήρανση, είτε γιατί δεν προστατεύουμε ικανοποιητικά την περιοχή απο τον ήλιο, ενώ επίσης κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσουν σημαντικά το πρόβλημα!!).
  • Ξηρότητα της επιδερμίδας των βλεφάρων (ανεπάρκεια του υδρολιπιδικού φιλμ)
  • Πτώση των μυών των βλεφάρων και των φρυδιών (χαλάρωση των μυών του δέρματος λόγω γήρανσης).
  • Πτώση των βλεφαρίδων (παθολογικής προέλευσης ή λόγω κακής χρήσης των προϊόντων ντεμακιγιάζ).
  • Ερεθισμοί, κοκκινίλες, τσιμπήματα, αίσθηση καύσου, δακρύρροια κτλ. (σημεία υπερβολικής ευαισθησίας των ματιών ή και αλλεργίας, λόγω ακατάλληλων προϊόντων ή κακής χρήσης προϊόντων).

 

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ

Οι στόχοι:

  • Διατήρηση ή ενίσχυση αυτής της ζώνης, βελτιώνοντας την αιματική κυκλοφορία και καταπολεμώντας τη γήρανση του δέρματος.
  • Καταπράυνση αυτής της ζώνης σε περίπτωση εκδήλωσης υπερευαισθησίας.

Η συμβουλή:

Οι λεπτές ρυτίδες στην περιοχή γύρω από τα μάτια είναι οι πρώτες που εμφανίζονται. Τα προϊόντα φροντίδας της περιοχής αυτής πρέπει να αρχίσουν να εφαρμόζονται από την ηλικία των 25 ετών (ή και νωρίτερα, αν το δέρμα είναι πολύ λεπτό), καθημερινά, πρωί και/ ή βράδυ. Τα προϊόντα αυτά παρέχονται σε μορφή τζελ, τζελ-κρέμας, κρέμας. Υπάρχουν επίσης και επιθέματα, τα οποία χρησιμεύουν περισσότερο ως αντιγηραντική θεραπεία, παρά για καθημερινή, μακροχρόνια χρήση. Η εφαρμογή τους πρέπει να γίνεται σε τέλεια καθαρισμένο δέρμα.

  • Τοποθετείτε μια πολύ μικρή ποσότητα προϊόντος επάνω στο δέρμα. Η ιδανική εφαρμογή γίνεται με τον παράμεσο με χτυπηματάκια που βοηθούν στην απορρόφηση των ουσιών.
  • Το προϊόν εφαρμόζεται με ελαφρές κυκλικές κινήσεις γύρω από το μάτι
  • Συνιστάται η χρήση μιας ενυδατικής, λειαντικής, καταπραϋντικής και αποσυμφορητικής κρέμας σε αυτή την ζώνη, η οποία βοηθά να απαλυνθούν τα σημάδια της κόπωσης. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση πρωί και/ή βράδυ.

Bonus συμβουλές:

Για την διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερο της φρεσκάδας και της νεανικής όψης που κάνουν πιο λαμπερό το βλέμμα στην περιοχή γύρω από τα μάτια, θα πρέπει επίσης:

  • Το προϊόν να απλώνεται με εξαιρετικά απαλές κινήσεις για να μην μετακινείται το δέρμα και για να μην εισχωρήσει στο μάτι ούτε προϊόν ντεμακιγιάζ ούτε υπολείμματα του μακιγιάζ.
  • Να υιοθετηθεί υγιεινός τρόπος ζωής: ισορροπημένη διατροφή, όχι κάπνισμα, κανονικός ρυθμός ζωής.
  • Να μειωθεί η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, χρησιμοποιώντας καθημερινά αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας που θα ανανεώνεται συχνά. Όποτε είναι απαραίτητο, επιβάλλεται να φορά τα γυαλιά ηλίου, στα οποία θα αναγράφεται το σήμα CE (έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση). Προστατέψτε επίσης τα μάτια των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία.

 

Όσοι φοράτε φακούς επαφής να τους τοποθετείτε πριν από το μακιγιάζ και τους βγάζετε πριν το ντεμακιγιάζ. Προσέξτε να μην εφαρμόζεται προϊόντα φροντίδας πέρα από τις ρίζες των βλεφαρίδων, μην εφαρμόζετε κανένα καλλυντικό σκεύασμα όταν τα μάτια είναι ερεθισμένα ή κόκκινα.

 

Η εταιρία Βιοτεχνολογικών δερμοκαλλυντικών ISSÉIMI MADRID προτείνει μια ισχυρή θεραπεία αντιγήρανσης ματιών με την κρέμα ματιών θρέψης και ενυδάτωσης CONTORNO DE OJOS (https://www.fw-trade.com/product/enydatiki-krema-mation-contorno-de-ojos/). Μια χαλαρωτική, απολαυστική Κρέμα Ματιών, που χαρίζει μοναδική ενυδάτωση, μειώνει το ορατό πρήξιμο χαρίζοντας στα μάτια σας την αίσθηση και την όψη της απόλυτης ξεκούρασης. Βαθιά ενυδατική, αυτή η πολυτελής Κρέμα, χάρη στην δύναμη των πεπτιδίων που περιέχει, ενεργεί κατά των μαύρων κύκλων, συσφίγγει σταθεροποιώντας το περίγραμμα των ματιών και σβήνει τις λεπτές γραμμές και το ορατό αίσθημα κόπωσης.

https://www.fw-trade.com/

 

Continue Reading

Υγεία

Άνοια: Τι να πρωτοθυμηθώ!

Λίγα λόγια για την άνοια

Με τον όρο «άνοια» περιγράφεται ένα σύνολο συμπτωμάτων που επηρεάζουν τη σκέψη, τη συμπεριφορά και τη λειτουργικότητα του ατόμου στην καθημερινότητα του. Μπορεί να διαταραχθεί η μνήμη, ο λόγος, ο προσανατολισμός στο χώρο και τον χρόνο, η προσοχή, η κατανόηση ή η κρίση. Δυσκολία, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί στην κατανόηση και τον έλεγχο των συναισθημάτων. Η άνοια επιφέρει νοητικές και συμπεριφορές αλλαγές που επηρεάζουν την καθημερινότητα και τη λειτουργικότητα του ατόμου.
Η άνοια δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους, καθώς υπάρχουν είδη άνοιας και διαφορετικές παθήσεις που επιφέρουν άνοια, οι οποίες ενδέχεται να προσβάλλουν νεότερα άτομα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι το σύνηθες. Τα διαγνωστικά μέσα, η πνευματική και κοινωνική δραστηριότητα, και ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής είναι ικανά να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης της άνοιας αλλά και να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής, κάτι το οποίο είναι ζητούμενο σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν βρισκόμαστε, ακόμη και όταν δεν αντιλαμβανόμαστε τη σημαντικότητά της. Η ποιότητα στην καθημερινότητά μας είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορούμε να κάνουμε στους εαυτούς μας.

 

Ας εστιάσουμε στην ψυχολογία του ατόμου

Στα αρχικα στάδια της νόσου, όταν αρχίζει το άτομο να παρατηρεί και να αισθάνεται οτι οι νοητικές δυνατότητες και οι ικανότητές του φθίνουν, τότε επηρεάζεται σημαντικά και η ψυχολογική του κατάσταση. Είναι δύσκολο να δεχτεί ο άνθρωπος ότι δεν έχει τον έλεγχο της ζωής και των λειτουργιών του. Φανταστείτε την αίσθηση που έχει κάποιος όταν νιώθει ότι κάποιες φορές το σώμα του δεν ακολουθεί τις εντολές του νου και άλλοτε ο νους δεν εκτελεί όλες τις γνωστικές λειτουργίες. Όταν ξεχνά καθημερινές δραστηριότητες και πληροφορίες, όταν χάνεται σε διαδρομές που έκανε συχνά, όταν διαταράσσεται εύκολα η προσοχή του ή ο λόγος του, όταν δυσκολεύεται να αναγνωρίσει πρόσωπα ή αντικείμενα. Με άλλα λόγια, σκεφτείτε τι μπορεί να αισθάνεται κανείς όταν παρατηρεί αδυναμία καταγραφής και διαχείρισης νέων πληροφοριών, όταν νιώθει εξαρτημένος από άλλους, όταν φοβάται για όσα του συμβαίνουν, όταν επικοινωνεί, πλέον, με διαφορετικούς τρόπους, όταν καλείται να διαχειριστεί νέα δεδομένα στη ζωή του που μέχρι τότε ήταν άγνωστα.


Σημαντικός ο ρόλος των φροντιστών

Ας μη ξεχνάμε τον σημαντικό ρόλο του φροντιστή του ανοϊκού ατόμου, ο οποίος τις περισσότερες φορές είναι μέλος της οικογένειας και σε ορισμένες περιπτώσεις δέχεται τη βοήθεια επαγγελματία φροντιστή. Ο φροντιστής καλείται να αναλάβει τη δύσκολη φροντίδα και ταυτόχρονα την ευθύνη του ασθενούς. Σαν συνέπεια της φροντίδας εμφανίζεται στον ίδιο σωματική κόπωση, συναισθηματική κατάπτωση, καθώς βιώνει και ο ίδιος τις αλλαγές του αγαπημένου ατόμου αλλά και της δικής του ζωής, κοινωνική απομόνωση αλλά και οικονομική επιβάρυνση. Συνεπώς, εκτός από τη φροντίδα του αγαπημένου του προσώπου, καλείται να φροντίσει και τον εαυτό του μέσα στις αυξημένες ευθύνες και δραστηριότητες που αναλαμβάνει. Προσπαθήστε να δεχτείτε βοήθεια από όπου προσφέρεται, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας ή έλλειψη ενδιαφέροντος, μοιραστείτε προβληματισμούς, σκέψεις και εμπειρίες και επιδιώξτε να βάλετε ποιότητα στην καθημερινότητά σας. Δείτε παρακάτω κάποιες απλές προτάσεις που μπορείτε να υιοθετήσετε, ώστε να βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη επικοινωνία σας με τον ασθενή, στην διατήρηση της ανεξαρτησίας του όσο περισσότερο γίνεται, αλλα και στην ομαλότερη εξέλιξή της νόσου.
Η καθημερινή υπενθύμιση της ημερομηνίας και του προγράμματος συμβάλλουν στον καλύτερο προσανατολισμό του ατόμου στο χρόνο, πράγμα που οδηγεί με τη σειρά του, στη βελτίωση της αυτοεκτίμησής του.
Οι αναμνήσεις, οι εμπειρίες και οι αισθήσεις του ατόμου βοηθούν, επίσης, στη διατήρηση και βελτίωση της μνήμης.
Ο σεβασμός της μοναδικότητας του ασθενούς και η ανάδειξη των θετικών του στοιχείων ενισχύουν την αυτοεκτίμηση και συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη υποστήριξή του.
Η ένταξη του σε δραστηριότητες και συζητήσεις, στις οποίες μπορεί να συμμετάσχει συμβάλλουν στη διατήρηση της κοινωνικότητάς του.

 

Ας θυμόμαστε…

Δεν είναι ανάγκη να επικρατεί πανικός αν παρατηρήσουμε κάποια συμπτώματα που μας βάζουν σε σκέψη, καθώς η εμφάνιση τους, πιθανόν, οφείλεται σε άλλες αιτίες όπως άγχος ή κατάθλιψη. Η αξιολόγηση τους θα γίνει από ειδικούς ώστε να γνωρίζουμε τι είναι αυτό που θα διαχειριστούμε. Η νευρολογική εκτίμηση, ο παρακλινικός-διαγνωστικός έλεγχος, καθώς και τα νευροψυχολογικά τεστ μπορούν να αποτελέσουν αξιόπιστα εργαλεία. Προσπαθήστε να μη τρομάζετε στο άκουσμα των λέξεων «διάγνωση», «αξιολόγηση», «ειδικοί». Ο στόχος είναι η φροντίδα του εαυτού μας και η διαχείριση των παθήσεων με τα μέσα που διαθέτουμε. Ας τα αξιοποιήσουμε και κυρίως ας αγαπήσουμε τον εαυτό μας όπως ακριβώς είναι….μοναδικός!

 

Τάνια Μανωλούδη
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Continue Reading

Trending