Connect with us

Lifestyle

Τα «Food Forest» στο facebook

Την Τετάρτη, 16 Δεκ 2020, στις 12.00, η τακτική δημόσια διαδικτυακή συζήτηση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής προσεγγίζει τα διεθνώς ονομαζόμενα «Food Forest» ή Καρποί του Δάσους.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» ξεκίνησε στις 2/6/2020, στις 12.00 τις τακτικές δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις με ζητήματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους αλλά και άλλα επίκαιρα θέματα, οι οποίες με την υποστήριξη του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα γίνονται κάθε Τετάρτη, στις 12.00 και προβάλλονται ταυτόχρονα στο facebook όπου δέχονται σχόλια και ερωτήσεις από οποιονδήποτε συνεννοείται στην ελληνική γλώσσα.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231, κτηνοτρόφος) ενημέρωσε ότι οι μέχρι σήμερα είκοσι δύο (22) δημόσιες συζητήσεις κάθε Τετάρτη, 12.00, του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής βρίσκονται σε video στην σελίδα Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα για όποιον επιθυμεί να δει κάποιο θέμα από όσα έγιναν στις 2/6/2020, 26/6/20220, 3/7/2020, 10/7/2020, 22/7/2020, 19/8/20, 26/8/20, 2/9/20, 9/9/20, 16/9/20, 23/9/20, 30/9/20, 30/9/20, 7/10/20, 14/10/2020, 21/10/2020, 4/11/2020, 11/11/2020, 18/11/2020, 25/11/2020, 2/12/2020 & 9/12/2020.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής προσκαλεί όλες και όλους τους φίλους στην διαδικτυακή δημόσια «ανταλλαγή ευχών για ένα καλύτερο 2021» την Τετάρτη, 13 Ιαν 2021, στις 12.00.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής επίσης καθιέρωσε τις συναντήσεις αγροτισσών στο διαδίκτυο κάθε Τρίτη, στις 20.00 μετά από μια πρόταση κατά την συζήτηση στην Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας 2020 για να γεφυρώσει τις αγρότισσες στην Ελλάδα, με την επόμενη συνάντηση να είναι την Τρίτη, 15 Δεκ 2020, στις 20.00 με την κα Αικατερίνη Καμηλάκη, πρώην Διευθύντρια στο Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών να συζητά για «τα ήθη και έθιμα για τον Άγιο Μόδεστο», προστάτη των αγροτικών ζώων. Η μεθεπόμενη διαδικτυακή συνάντηση των αγροτισσών θα γίνει την Τρίτη, 5 Ιαν 2021, στις 20.00 με συμβολικό διαδικτυακό «κόψιμο βασιλόπιτας».

Εντοπίσαμε τον όρο «Food Forest» σε σχόλιο του κ Σ. Σεκλιζιώτη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και ξαναζωντάνεψε μνήμες από παλαιότερες εποχές με πιο ισορροπημένο -βιώσιμο (αειφόρο)- περιβάλλον, κυρίως φυσικό, αλλά και κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Στην ουσία ξανασυνειδητοποιήσαμε ότι στα διάφορα οικοσυστήματα η επιβίωση είναι θέμα ισορροπίας και θέμα συμβίωσης της πλούσιας βιοποικιλότητας, όπως αποτυπωνόταν στα ήθη και έθιμα της κάθε κοινωνίας.

Μερικά από τα δένδρα και τους θάμνους που ανέφερε ο  κ Σ. Σεκλιζιώτης είναι: Καρυδιές, Καστανιές, Φουντουκιές (Corylus avellana), Αγριοφουντουκιές ή Κόρυλος (Corylus colurna), Κουμαριές, Κρανιές (Cornus mas), Κράταιγοι, Βελανιδιές, Κυδωνιές, Γκορτσιές (Pyrus amygdaliformis), Χαρουπιές, Μηλιές, Μουριές, Αχλαδιές, Δαμασκηνιές, Κορομηλιές (τζανεριές), Βανίλιες, Κερασιές, Αμπέλια, Αρώνια η µελανόκαρπη (Aronia melanocarpa), Τσουκνιδόδενδρα (Celtis australis), Βατομουριές (Rubus sanctus), Μύρτιλα (Vaccinium myrtillus), Κόκκινο μύρτιλο (Vaccinium vitis-idaea), Τσαπουρνιά (Prunus spinosa), Σμέουρα ή φραμπουάζ ή red raspberry (Rubus idaeus), Σουμάκι ή Ρούδι (Rhus coriana), Σαμπούκος (Sambucus nigra), Αμελάγχιον το ωοειδές (Amelanchier ovalis), Σουρβιά Σορβιά (Sorbus domestica), Prunus cocomilia Αγριοκορομηλιά, Σκλήθρο (Alnus glutinosa), Λαγοκέρασο (Ribes uva-crispa), Τίλιες, Αγριοκερασιές (Prunus avium), Αγριοτριανταφυλλιά (Rosa Canina).

Ο Δρ Δημήτριος Φωτάκης εκτιμά ότι απαιτείται να γίνει αειφορική κάρπωση, των δασικών, μη ξυλωδών προϊόντων. Μέχρι σήμερα στα έσοδα από τα δάση καατγράφονταν μόνο στην παραγωγή ξυλείας. Ίσως εάν γίνει επαρκής έρευνα να μποεί να φανεί η συμβολή του δάσους και σε τρόφιμα από το δάσος τόσο για άνθρώπινη χρήση, όσο και σαν συμβολή στην κτηνοτροφία (κυρίως στην αγελαδοτροφία και στην προβατοτροφία). Και βέβαια είναι μια ακόμα σημαντική δυνατότητα η καλλιέργεια «καρπών του δάσους» σε παρακείμενους χώρους και η εξασφάλιση εισοδήματος στους κατοίκους της υπαίθρου από τους συνήθως super foods καρπούς του δάσους.

Η αγροτική ύπαιθρος έχει ενσωματωμένη στην επιβίωσή της τους καρπούς του δάσους, οι οποίοι στην ουσία αποτελούν κομμάτι της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που σχετίζεται με εθνοβοτανικές πρακτικές και τη διασύνδεση φυτών με την ιστορία και τη μυθολογία της κάθε περιοχής.

Και πάντα θυμόμαστε ότι ο βραβευθείς από την ΚΙΒΩΤΟ του ΚΟΣΜΟΥ κ Δήμος Δήμου, από τα Τρίκαλα, με τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα, πάντα επιμένει ότι στην Ελλάδα ο φυσικός χώρος συμβιωτικής διαβίωσης των ελληνικών φυλών είναι το δάσος και οι καρποί του δάσους. Πχ τα βελανίδια θα μπορούσαν να ξαναδώσουν κομμάτι από την απαραίτητη πλούσια ζωοτροφή.

Και στο facebook από τον Stamati Seklizioti βρίσκουμε γραμμένα: Πολλά τα καλλιεργούμενα από τους καρπούς του δάσους για καρποφορία, χυμούς, φλοιούς & ιστούς, χρήσιμα στην διατροφή, την παραγωγή υπερτροφών, αιθέριων ελαίων, στην ζαχαροπλαστική, στην φαρμακευτική, στον χρωματισμό οινοπνευματωδών ποτών καθώς και στην βαφή υφασμάτων, πολλά από αυτά σημαντικά μελισσοκομικά φυτά, σπουδαίοι συντελεστές και ισχυροί κρίκοι συνοχής του φυσικού μας χώρου και των κατά τόπους δασικών οικοσυστημάτων.

Τα περισσότερα απ’ αυτά τα φυτά συμβάλουν στην αντιπυρική άμυνα και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αισθητικής προσφέρουν στο τοπίο, στις εποχικές τους εμφανίσεις και φάσεις (ανθοφορίας, καρποφορίας, εποχικές αλλαγές χρωμάτων φυλλώματος για τα φυλλοβόλα, γυμνές σιλουέτες στα χειμωνιάτικα ξημερώματα και σούρουπα….). Τα φυτά αυτά αποτελούν φυσική αλλά και “αγροδασοπονικού” χαρακτήρα βιοποικιλότητα και συνεπώς μια τεράστια τράπεζα γενετικού υλικού και βιοαποθέματος που παραμένει περιθωριοποιημένη και αναξιοποίητη στη χώρα μας.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής θεωρεί σημαντικό να γίνει από όλους (και κυρίως από τους Δημόσιους υπαλλήλους-Δασάρχες) κατανοητό και αποδεκτό ότι η κτηνοτροφία, με κανόνες, και τα δάση μας είναι απολύτως συμβιωτικά δια μέσου των αιώνων, και ότι τα δάση της Ελλάδος μας δεν είναι μόνο για ξυλεία και μισθοδοσίες. Και η δημόσια συζήτηση της Τετάρτης, 16 Δεκ 2020, στις 12.00, στο facebook: Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα ελπίζεται ότι θα υποδείξει και άλλες δυνατότητες συμβιωτικής βιώσιμης διαδικασίας και αξιοποίησης με καλλιέργειες, εκεί πλησίον, της τεράστιος βιοποικιλότητας της Ελλάδος και των ελληνικών δασών, των καρπών του δάσους, του Food Forest …

Εκδηλώσεις

Ημερίδα “Παχυσαρκία και Κίνηση: Διεπιστημονικές προσεγγίσεις για έναν ενεργό τρόπο ζωής στη Θεσσαλονίκη”

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Στήριξης Ατόμων με Παχυσαρκία «Ιμερόεσσα», σε συνεργασία με την
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, συν-διοργανώνουν
ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Παχυσαρκία και Κίνηση: Διεπιστημονικές προσεγγίσεις για έναν
ενεργό τρόπο ζωής», στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου.

Η ημερίδα έχει στόχο να αναδείξει τις σύγχρονες προσεγγίσεις στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της
νόσου παχυσαρκίας, στη φαρμακευτική θεραπεία, αλλά και στην κίνηση ως έναν από τους βασικούς
παράγοντες για την επίτευξη της ευεξίας και μιας πιο υγιούς ζωής.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει δύο μέρη: στο πρώτο μέρος, ειδικοί επιστήμονες θα
αναλύσουν το φαινόμενο της νόσου της παχυσαρκίας, τις επιπτώσεις της και τις σύγχρονες μεθόδους
για την αντιμετώπιση και την καταπολέμησή της, θα εξηγήσουν τη σωστή ανάγνωση και ερμηνεία των
διατροφικών ετικετών- ένα σημαντικό εργαλείο για την κατανόηση των διατροφικών επιλογών-, θα
αναδείξουν τη σύνδεση της παχυσαρκίας με την ψυχολογία, ενώ θα παρουσιαστεί και η μελέτη
«Χορός για όλα τα σώματα», η οποία τονίζει την αξία της άσκησης μέσω του χορού, όχι μόνο για τη
ρύθμιση του σωματικού βάρους, αλλά και για την καταπολέμηση του στίγματος και την ενίσχυση της
συμπερίληψης στην κοινωνία. Στο δεύτερο μέρος, το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου
Βορείου Ελλάδος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» θα παρουσιάσει χορούς από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα της Ημερίδας: www.imeroessa.gr
Η «Ιμερόεσσα», που ιδρύθηκε το 2020 και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, δρα πανελλαδικά με στόχο την
πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε όλες τις ηλικίες, παρέχοντας παράλληλα στήριξη
στους πάσχοντες μέσω ιατρικής φροντίδας, βελτίωσης της διατροφής και άσκησης. Αποτελεί τον
μοναδικό επίσημο φορέα στην Ελλάδα που προσεγγίζει την παχυσαρκία καθολικά και φέρει
πιστοποίηση ως φορέας Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής
Αλληλεγγύης. Ο Σύλλογος είναι μέλος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, της συμμαχίας Action4obesity και
της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ασθενών ECPO.

Continue Reading

Εκδηλώσεις

ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ | Η θεατρική παράσταση για παιδιά και εφήβους έρχεται στην Θεσσαλονίκη

Μια συναρπαστική, φαντασμαγορική νέα υπερπαραγωγή βασισμένη στο αριστούργημα του Ομήρου, έρχεται να ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους στον μαγικό κόσμο της ελληνικής μυθολογίας, μέσα από την κλασική ιστορία του Οδυσσέα.

Μετά από τις μεγάλες επιτυχίες 20 ετών , η δημοφιλής σκηνοθέτις και δημιουργός Γιούλη Ηλιοπούλου υπογράφει και παρουσιάζει τη νέα παιδική-εφηβική παράσταση «Οδύσσεια», εμπνευσμένη από τη διαχρονική αξία της πίστης, της εξυπνάδας, της αγάπης και της επιμονής στο στόχο.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ του Ομήρου στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου με μουσική του Αντώνη Μιτζέλου.

Το αριστούργημα του Ομήρου έρχεται να μας ταξιδέψει στο πιο συναρπαστικό θεατρικό ταξίδι του πολυμήχανου Οδυσσέα από την Τροία μέχρι την Ιθάκη.

Μια θεαματική παραγωγή από το Τεχνοδρόμιο σε θεατρική μεταφορά και σκηνοθεσία Γιούλης Ηλιοπούλου και μουσική επένδυση του σπουδαίου συνθέτη των μεγάλων επιτυχιών Αντώνη Μιτζέλου ( Τερμίτες).

Με διπλή διανομή είκοσι ηθοποιών για την Αθήνα στο Θέατρο Πειραιώς 131 και για την Θεσσαλονίκη στο Ράδιο Σίτυ, ενώ η παράσταση θα ταξιδέψει σε επιλεγμένες πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Ένας μεγάλος θίασος με εξαιρετικά ταλαντούχους ηθοποιούς με ειδικές δεξιότητες θα ερμηνεύσουν συνδυάζοντας τον λόγο με ευφάνταστα ακροβατικά στοιχεία δημιουργώντας μαγευτικές εικόνες. 

Τον Οδυσσέα στις αθηναϊκές παραστάσεις ερμηνεύει ο Μάνος Πίντζης και στην

Θεσσαλονίκη ο Σπύρος Ιωάννου.


🌊 Η ιστορία

Δέκα χρόνια μετά τον Τρωικό πόλεμο, ο Οδυσσέας ξεκινά ένα μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι για να επιστρέψει στην Ιθάκη. Στη διαδρομή του θα συναντήσει θεούς, μυθικά τέρατα, δοκιμασίες, μαγικά πλάσματα και θα βιώσει αμέτρητες περιπέτειες. Από την Κίρκη και τις Σειρήνες, μέχρι τη Χάρυβδη και τον Κύκλωπα, κάθε σταθμός είναι ένα μάθημα ζωής.

Με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς, την ευφυΐα και το θάρρος του, θα καταφέρει να επιστρέψει στην πατρίδα του και να επανενωθεί με την Πηνελόπη και τον γιο του, Τηλέμαχο, επαναφέροντας την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στην Ιθάκη.

✨ Η παράσταση

Ένα εντυπωσιακό θέαμα γεμάτο δράση, μουσική, φαντασία και συγκίνηση.

Περισσότερα από 40 κοστούμια

  • Video Art & Video Mapping υψηλής αισθητικής
  • 10 ηθοποιοί και τραγουδιστές επί σκηνής
  • Ειδικά σχεδιασμένες χορογραφίες και σπαθογραφίες
  • Μια παράσταση που ψυχαγωγεί και διδάσκει, εμπνέοντας την αγάπη για την κλασική ελληνική παράδοση

👤 Συντελεστές

  • Κείμενο – Σκηνοθεσία – Στίχοι τραγουδιών: Γιούλη Ηλιοπούλου
  • Πρωτότυπη μουσική :Αντώνης Μιτζέλος
  • Σκηνικά & Κοστούμια: Κρίστελ Καπερώνη
  • Χορογραφίες – Κίνηση: Ειρήνη Μεσσήνη
  • Φωτισμοί: Λάμπρος Σούνδιας
  • Video Art: Λεωνίδας Φουντούλης
  • Ειδικές Κατασκευές: Θοδωρής Τσιμπλάκης
  • Hair & Make-up: Νίκος Ζήσης
  • Βοηθός Σκηνοθέτη: Δέσποινα Κασιώτη
  • Γραμματειακή υποστήριξη: Τατιάνα Κόγια
  • Υπεύθυνη οργάνωσης : Ανθή Καραγιάννη
  • Δ/νση παραγωγής: Αντώνης Μαρκόγιαννης
  • Παραγωγή: ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΙΟ

👤 Ηθοποιοί

Στο ρόλο του Οδυσσέα ο Σπύρος Ιωάννου

Πρωταγωνιστούν με αλφαβητική σειρά 

Νίκος Ζιάγκος, Ειρήνη Κοντονίκου , Στέφη Κοντού, Κασσάνδρα Μπαφαλούκου, Μάριος Σέργιο Μπούσι, Μίνα Πρωτόπαπα, Θανάσης Σουρίλας.

🕘 Διάρκεια παράστασης

90 λεπτά με διάλειμμα

📅 Πρόγραμμα Παραστάσεων

Θέατρο RADIO CITY 

TRAILER : https://www.youtube.com/watch?v=vSXLNI8VSLw


Μια θεατρική εμπειρία γεμάτη φως, μύθο και περιπέτεια – για όλη την οικογένεια!

Continue Reading

Εκδηλώσεις

Ημερίδα «Παχυσαρκία και Αναπαραγωγική Υγεία» στη Θεσσαλονίκη

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Στήριξης Ατόμων με Παχυσαρκία «Ιμερόεσσα» διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Παχυσαρκία και Αναπαραγωγική Υγεία» στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο, στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace. Η εκδήλωση συγκεντρώνει έγκριτους επιστήμονες από τους τομείς της μαιευτικής, της γυναικολογίας, της ανδρολογίας και της ενδοκρινολογίας, με στόχο να φωτίσει τις πολυδιάστατες συνέπειες της παχυσαρκίας στη γονιμότητα και στην αναπαραγωγική διαδικασία.

Το πρόγραμμα ξεκινά με την παρουσίαση της επίδρασης της παχυσαρκίας στη γυναικεία υπογονιμότητα και συνεχίζει με τον ρόλο της παχυσαρκίας στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Ακολούθως, θα εξεταστεί ο ρόλος των γονιδίων στην παχυσαρκία και την επίδρασή τους στην αναπαραγωγική υγεία. Η ημερίδα θα προχωρήσει με την ανάλυση της επίδρασης της παχυσαρκίας στην ανδρική υπογονιμότητα καθώς και τις επιδράσεις της παχυσαρκίας στην ανδρική αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία. Αμέσως μετά, θα αναλυθεί η εξωσωματική γονιμοποίηση σε άτομα με παχυσαρκία, καθώς και η κρυοσυντήρηση ωαρίων και εμβρύων στις γυναίκες με παχυσαρκία και θα συζητηθεί η επίδραση της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας στην αναπαραγωγική υγεία. Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν οι φαρμακολογικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και της υπογονιμότητας. Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με ζωντανή παρουσίαση περιστατικού και μαρτυρία ατόμου που έχει βιώσει την παχυσαρκία.

Η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη για το κοινό, αποτελώντας μια μοναδική ευκαιρία να ενημερωθούν πολίτες, γονείς και επαγγελματίες για τη διαχείριση της παχυσαρκίας και των επιπτώσεών της στην αναπαραγωγική υγεία, μέσα από την καθοδήγηση εξειδικευμένων επιστημόνων.

Η «Ιμερόεσσα», που ιδρύθηκε το 2020 και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί τον μοναδικό επίσημο φορέα στην Ελλάδα που ασχολείται ολοκληρωμένα με την παχυσαρκία, παρέχοντας στήριξη, ενημέρωση και καθοδήγηση σε όλα τα επίπεδα της πρόληψης και της θεραπείας της νόσου. Φέρει πιστοποίηση ως φορέας Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και είναι μέλος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, της συμμαχίας Action4Obesity και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ασθενών ECPO.

Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείο Εσωτερικών- Τομέα Μακεδονίας& Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Χορηγοί: Pharmaserve- Lilly, Merck, Type Center IKE, Color your wish, Cross Pharmaceuticals, SuppleKey Health

Χορηγοί επικοινωνίας: Business Woman, Kallithea Press, Kallithea Radio, Live Media, Polis MagazinoΓια περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Συλλόγου www.imeroessa.gr ή να επικοινωνήσουν μέσω email στο [email protected]

Continue Reading

Trending