Connect with us

Οικογένεια

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΧΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Τι είναι το Κοινωνικό Άγχος και πως θα το εντοπίσουμε στα παιδιά μας; Από ποιές ηλικίες μπορεί να εκδηλωθεί; Το μικρό παιδί μας στη στρεσογόνα κοινωνία που ζούμε παρουσιάζει κοινωνικό στρες. Το θέμα αυτό μας απασχολεί όλο και πιο συχνά στις μέρες μας . Ως εκπαιδευτικός προσχολικής θα ξεκινήσω πρώτα με τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα προσχολικά παιδιά και σχετίζονται με το θέμα του κοινωνικού άγχους.

Θα τα εντοπίσετε αν δείτε το παιδί σας να έχει υιοθετήσει αρκετές από τις παρακάτω συμπεριφορές.

Αν   φοβάται να αναγνωρίσει νέα πράγματα

Αν είναι ευερέθιστο και συχνά κλαψουρίζει

Αν είναι προσκολλημένο μαζί σας ή δείχνει έντονη τη διάθεση για μοναχικότητα 

Αν αρνείται να μιλήσει ή να κάνει διάλογο στην παρέα των συνομηλίκων, τότε θα πρέπει να προβληματιστείτε 

Είναι θεμιτό  να συνεργαστείτε οπωσδήποτε με το σχολείο και τον εκπαιδευτικό του παιδιού σας,  για να δείτε  πως θα επιτευχθεί η ομαλή επανένταξη του στο δομημένο πρόγραμμα του σχολικού περιβάλλοντος. Αν αυτή η συμπεριφορά δεν οφείλεται σε μία σημαντική αλλαγή η οποία προήλθε στην καθημερινότητά του παιδιού σας, μέσα από το περιβάλλον του σπιτιού ή του σχολείου, τότε ίσως χρειαστείτε τη βοήθεια κάποιου παιδοψυχολόγου που θα βοηθήσει να προσδιορίσετε καλύτερα την κατάσταση και να τη λύσετε άμεσα.

 Σε ότι αφορά τα παιδιά μας κατά την περίοδο της σχολικής ηλικίας τους όταν προκύπτει Κοινωνικό Άγχος μπορούμε να το εντοπίσουμε:

Αν  ο μαθητής του Δημοτικού Σχολείου  φοβάται να κάνει  μεγαλόφωνη ανάγνωση μέσα στην τάξη του,

Αν το παιδί ντρέπεται να δώσει απαντήσεις σε ερωτήσεις που τίθενται κατά την παράδοση του μαθήματος,

¨Όταν βλέπουμε να ντρέπεται τη συνομιλία του  με άλλα παιδιά ή 

¨Όταν φοβάται να συνομιλήσει με  ενήλικες.

Το παιδί  που έχει μπει  σε κοινωνικό άγχος  βλέπουμε ότι συχνά αρχίζει να αρνείται τη συμμετοχή σε οργανωμένες σχολικές δραστηριότητες του όπως αντίστοιχα το απόγευμα αποφεύγει να συμμετέχει σε δράσεις  αθλητικού, μουσικού ή άλλου εξωσχολικού περιεχομένου .Ντρέπεται να παραγγείλει το φαγητό του στο εστιατόριο, φοβάται να συμμετέχει σε πάρτι και αποφεύγει  της επισκέψεις σε φίλους.

Το παιδί μας κατά την εφηβεία βιώνει εντονότερα το κοινωνικό στρες, όσο η περίοδος των εξετάσεων πλησιάζει σκέπτεται αν θα τα καταφέρει να ανταπεξέλθει  στις υψηλές απαιτήσεις των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ακολουθεί  για να είναι απόλυτα προετοιμασμένο στις υποχρεώσεις του. Το κοινωνικό άγχος πολλές φορές εδραιώνεται στη συμπεριφορά του που την επιτείνει η παράλληλη μακροχρόνια χρήση του διαδικτύου, με αποτέλεσμα να επηρεάσει όλες τις δραστηριότητες  του και πολλές φορές  ακόμη και την ικανότητά του να συναναστραφεί ευχάριστα με  τους φίλους του.

Τα παραπάνω συμπτώματα πιθανά φέρνουν  και κάποια σωματικά συμπτώματα όπως  πονοκέφαλους, πόνους στο στομάχι και ναυτία. Η Κοινωνική  Ανασφάλεια μπορεί να οδηγήσει το παιδί ακόμη και στο να αρνείται την έξοδο από το σπίτι.

Αν οι παράγοντες που πιθανά ενοχοποιούνται για μία τέτοια συμπεριφορά των παιδιών  εδραιώσουν  το κοινωνικό άγχος τους, τότε σίγουρα θα πρέπει να απευθυνθούμε στους ειδικούς γιατί μπορεί να εντοπίσουν ότι ευθύνεται κάτι στο άμεσο περιβάλλον του παιδιού, μπορεί να υπάρχουν  κοινωνικές αίτιες, αλλά πιθανά σε κάποιες περιπτώσεις να είναι βιολογικοί ή γενετικοί οι παράγοντες που συντελούν στο πρόβλημα. Οι ειδικοί μπορεί να μας εντάξουν σε προγράμματα γνωστικής συμπεριφοράς cbt.  Ενώ οι ψυχολόγοι υλοποιούν οικογενειακά προγράμματα κατά του Κοινωνικού Άγχους όπου προτείνουν να συνεργάζονται όλα τα μέλη της οικογενείας με στόχο την ήρεμη διαβίωση τους, στην καθημερινή τους ζωή. Ότι με σιγουριά εντοπίζουμε καλό είναι να  το αντιμετωπίζουμε άμεσα και να φροντίσουμε με οργανωμένες κινήσεις  να βρούμε τη λύση.  

Το άρθρο έλαβε πληροφοριακό υλικό από το raisingchildren.net

Λητώ Τσακίρη, Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων  – Παιδαγωγός με
εξειδίκευση στην Ψυχική Υγεία

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψυχολογία

ΑΥΤΟΣ είναι ο τρόπος για να αλλάξεις επίπεδο!

Όλοι θέλουν να αλλάξουν επίπεδο. Σημασία δεν έχει, όμως, να θέλω, αλλά να έχω συνείδηση σε ποιο επίπεδο βρίσκομαι τώρα και για ποιον λόγο πρέπει να αλλάξω. Ποιες παγίδες πρέπει να αποφύγω και πότε είμαι πραγματικά έτοιμος να περάσω στην… επόμενη πίστα.

Ρόλο κλειδί στην αλλαγή επιπέδου έχουν, λοιπόν, οι εξωτερικές συνθήκες. Ας πάρουμε τον έλεγχο από το Εγώ, που τις χρησιμοποιεί για να μας συνθλίβει συναισθηματικά και να μας αποθαρρύνει. Αν τις καλλιεργήσουμε υπέρ μας, αν κάνουμε μάθημα τις αστοχίες μας, αν προσέξουμε τον εαυτό μας, αν είμαστε συγκεντρωμένοι στο τώρα μας, τότε μόνο θα αλλάξουμε επίπεδο. 

Σκέψου, λοιπόν, με σύνεση, μέτρο και συνέπεια τι είναι αυτό που θέλεις να αναστήσεις μέσα σου για να σε βοηθήσει να προχωρήσεις στο επόμενο στάδιο της εξέλιξής σου. Αφέσου με ταπεινότητα, με κατάνυξη στα ερεθίσματα που σε κατακλύζουν, πάρε το χρόνο σου και νιώσε πως πλημμυρίζεις από αυτό το χαρακτηριστικό. Νιώσε κάθε κύτταρό σου να φορτίζει με τη θετική του ενέργεια. Και όταν το οραματιστείς, θα κάνεις τα πάντα για να το ζήσεις. 

Σταμάτα να φοβάσαι και να συγκρίνεσαι. Μη δέχεσαι εκπτώσεις στην αλλαγή σου. Μην αναπαράγεις ό,τι σε τραβά πίσω. Μην υπεραπλουστεύεις τους στόχους σου, γιατί χωρίς ξεβόλεμα και πειθαρχία, δεν θα προχωρήσεις πολύ μακριά. 

 

Νικόλας Ουρανός, ACC

Βραβευμένος συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα και Ξαφνικά Τώρα, Ομιλητής, Life & Relationship Coach

Continue Reading

Ψυχολογία

Χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Έχετε παρατηρήσει κάποιους ανθρώπους ή και εσάς τον ίδιο να λέτε :
Δεν θα μπορούσα ποτέ να το κάνω αυτό. – Είμαι άχρηστη. – Κανείς δεν νοιάζεται για μένα. – Ποιό είναι το νόημα; – Είμαι ηλίθιος. – Φταίω εγώ για τα πάντα.
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα εξουθενωτικά, καταστροφικά πράγματα που λέμε στον εαυτό μας όταν υποφέρουμε από χαμηλή αυτοεκτίμηση. Οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν χαμηλή αυτοεκτίμηση εάν μεγαλώσουν ή υπόκεινται σε υπερβολικά δυσλειτουργικό ή καταχρηστικό περιβάλλον.

Άλλοι μπορεί απλά να τείνουν να επικεντρώνονται περισσότερο σε δυσάρεστες και αρνητικές στιγμές στη ζωή τους – συμπεριλαμβανομένων των αντιληπτών «αποτυχιών» από την πλευρά τους – παραβλέποντας τις επιτυχίες τους και τις θετικές πτυχές της ζωής τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, αυτή η χαμηλή αίσθηση αυτοπεποίθησης μπορεί να είναι εγγενής, παιδιά ηλικίας μικρότερης των 3 ετών μπορούν να εκφράσουν τέτοιες αρνητικές και αυτοκαταστροφικές σκέψεις, ακόμη και όταν μεγαλώνουν σε ένα υποστηρικτικό, θετικό περιβάλλον.
Ανεξάρτητα από το πού προέρχεται, η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας τεχνικές γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT) και ευφυΐας . Με την πάροδο του χρόνου οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν να αλλάζουν τον τρόπο που σκέφτονται για τον εαυτό τους, να προκαλέσουν αντιπαραγωγικές και αυτοκαταστροφικές πεποιθήσεις και να λάβουν ενεργά μέτρα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αυξημένης αίσθησης αυτοπεποίθησης.

Continue Reading

Οικογένεια

Ταξίδι στον κόσμο της γνώσης και της διασκέδασης!

Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, το Ολυμπιακό μας Μουσείο υποδέχεται τους μικρούς του φίλους ηλικίας 6-12 ετών… σε νέες απολαυστικές, γεμάτες κέφι και δημιουργία συναντήσεις!!! Με γνώμονα την ενδυνάμωση της προσωπικότητας των παιδιών, την ανακάλυψη των ικανοτήτων τους, και την καλλιέργεια της έμφυτης ανάγκης τους για δημιουργία και μάθηση, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου σχεδίασε τις νέες καινοτόμες και βιωματικές δράσεις των εργαστηρίων του Σαββάτου.

Η φιλόξενη, καθαρή και ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά κουζίνα του Ολυμπιακού Μουσείου ανοίγει και πάλι για το “Εργαστήριο Μαγειρικής και Υγιεινής Διατροφής”! Ο έμπειρος σεφ-παιδαγωγός και οι μικροί μας μάγειρες φορούν και πάλι τις ποδιές τους και ετοιμάζονται για τις πιο δημιουργικές μαγειρικές περιπέτειες της πόλης. Με την καθοδήγηση του σεφ μας, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τις τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, και θα μαγειρέψουν νόστιμες και ιδανικές για υγεία και ευεξία, αλμυρές αλλά και γλυκές συνταγές. Μαθαίνουμε να προστατεύουμε την υγεία μας, μέσα από τη σωστή επιλογή και επεξεργασία των τροφών, δημιουργώντας τους ιδανικούς διατροφικούς συνδυασμούς, στις πιο ευφάνταστες και απολαυστικές γαστρονομικές συνταγές.

Το φανταστικό ταξίδι στη γνώση και την διασκέδαση συνεχίζεται με το “Εργαστήριο Μικροί Εξερευνητές εν Δράσει”, όπου η πλούσια συλλογή του Ολυμπιακού μας Μουσείου γίνεται πηγή έμπνευσης, δράσης και ανακάλυψης για τους μικρούς μας φίλους!! Αθλητικές δοκιμασίες, εικαστικές δράσεις, πειράματα, δραστηριότητες περιβαλλοντικής αγωγής, γρίφοι και παιχνίδια εξερεύνησης, προσφέρουν πλούσια ερεθίσματα, που εξάπτουν τη φαντασία και εξοικειώνουν τα παιδιά με τον κόσμο του αθλητισμού, της τέχνης και των επιστημών, βοηθώντας τα να ανακαλύψουν τις δυνατότητες και τις κλίσεις τους.

Οι εγγραφές ξεκίνησαν!!!

Λάβετε Θέσεις!!

Έναρξη Εργαστηρίων:

Σάββατο 3 Οκτωβρίου

Στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του Ολυμπιακού Μουσείου τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Continue Reading

Trending