Ψυχολογία
Το Μυστικό για να Είσαι Ευτυχισμένος Ανεξάρτητα τις Δυσκολίες

Ευτυχία! Μια λέξη που ακόμα κι όταν απλά την αναφέρεις, γεμίζει η καρδιά σου με όμορφα συναισθήματα. Γεμίζει η ψυχή σου με φως!
Αλήθεια, έχεις νιώσει ποτέ γεμάτος ευτυχία;
Τώρα, αυτή την στιγμή, πως νιώθεις;
Είσαι χαρούμενος;
Είσαι ευτυχισμένος;
Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες την καρδιά σου να χτυπάει ξέφρενα από χαρά;
Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες στα χείλη σου ένα χαμόγελο ζεστό και λαμπερό να φωτίζει το πρόσωπό σου;
Η ευτυχία, όπως και η αγάπη, είναι ότι πιο φωτεινό και ζεστό μπορεί να νιώσει η ψυχή ενός ανθρώπου.
Αλλά μιας και μιλάμε γι’ αυτήν την υπέροχη αίσθηση της ευτυχίας ας πάμε να δούμε.. Τι είναι ευτυχία;
Ποια είναι η έννοια της ευτυχίας;
Αναζητώντας την έννοια της ευτυχίας στο διαδίκτυο βρίσκουμε τα ακόλουθα:
Ετυμολογία της λέξης:
“ευτυχία αρχαία ελληνική εὐτυχία < εὖ + τύχη [Βικιλεξικό]
“Η Ευτυχία είναι η ψυχική ικανοποίηση του ανθρώπου, προερχόμενη από την εκπλήρωση των επιθυμιών και την επιτυχία των σκοπών του. Δεν υπάρχει μόνιμη ευτυχία, υπάρχουν μόνο στιγμές ευτυχίας.” [Wikipedia]
“Ευτυχία είναι μια κατάσταση βαθιάς και διαρκούς ικανοποίησης, που δημιουργείται από την εκπλήρωση των ψυχικών και υλικών αναγκών και επιθυμιών.” [Νεοελληνικό Λεξικό]
“Ευτυχία σημαίνει καλή τύχη” [Νεοελληνικό Λεξικό]
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, θα βρεις δεκάδες ερμηνείες της ευτυχίας καθώς επίσης, και δεκάδες σχετικά αποφθέγματα. Κάποια από αυτά μάλιστα έχουν επιλεγεί και θα τα βρεις στην συνέχεια του άρθρου..
Υπάρχει πραγματικά ορισμός της ευτυχίας;
Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, είναι ότι η ευτυχία είναι μια πολυδιάστατη έννοια, ένας σύνθετος όρος, και έχει γίνει αντικείμενο μελέτης και έρευνας από πολλούς ανθρώπους ανά τους αιώνες, ούτως ώστε να γίνει κατανοητή τόσο η σημασία της, όσο ο ρόλος της στην ψυχολογία και τη ζωή των ανθρώπων.
Η ευτυχία διαφοροποιείται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι παίρνει πολλές μορφές.
Ας δούμε όμως μερικά παραδείγματα:
“Είμαι ευτυχισμένος όταν γράφω”
“Νιώθω ευτυχισμένος όταν ταξιδεύω”
“Είμαι ευτυχισμένος στον γάμο μου“
“Νιώθω ευτυχισμένος όταν προσφέρω”
“Είμαι ευτυχισμένος όταν κάνω δώρα”
“Νιώθω ευτυχισμένος επειδή έχω υγεία”
Είμαι ευτυχισμένος επειδή έχω λεφτά
Νιώθω ευτυχισμένος επειδή ζω, υπάρχω”
“Είμαι ευτυχισμένος γιατί έχω μια στέγη”
“Νιώθω ευτυχισμένος επειδή έχω δουλειά”
”Είμαι ευτυχισμένος γιατί έγινα διάσημος”
”Νιώθω ευτυχισμένος όταν έχω την γιορτή μου”
“Είμαι ευτυχισμένος γιατί έχω την ελευθερία μου”
“Νιώθω ευτυχισμένος με τον ερχομό του παιδιού μου”
”Είμαι ευτυχισμένος επειδή απέκτησα και οδηγώ ένα ακριβό αμάξι”
”Νιώθω ευτυχισμένος γιατί έχω νερό, φαγητό και ζεστασιά στο σπίτι μου”
Η ευτυχία για κάθε άνθρωπο είναι διαφορετική. Πολλές φορές μάλιστα πράγματα που εμείς θεωρούμε δεδομένα, ή που δεν προλαβαίνουμε να δούμε, και τα προσπερνάμε με αδιαφορία, μπορεί να είναι αυτά που θα κάνουν κάποιον άλλον να αισθανθεί απόλυτα ευτυχισμένος.
Η απουσία της ευτυχίας
Δυστυχώς στην εποχή μας, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι οι οποίοι όχι απλά δεν νιώθουν ευτυχισμένοι ,αλλά αντίθετα νιώθουν απόλυτα δυστυχισμένοι. Πολλοί συνάνθρωποι μας έχουν καταθλιπτικά συμπτώματα. Και υποφέρουν πραγματικά. Υπάρχει ένας πόνος, ένας φρικτός πόνος, ένας βαθύς πόνος ,που έχει εγκατασταθεί στην καρδιά τους και δεν λέει να φύγει. Ένας πόνος βασανιστικός μέρα και νύχτα.
Η ευτυχία λοιπόν δεν είναι πάντα παρούσα στις ζωές των ανθρώπων. Και τι συμβαίνει όταν η ευτυχία είναι απούσα; Αυτό που συμβαίνει είναι θυμός, θλίψη, φόβος, πόνος και πολλά άλλα.
Ας δούμε λίγο τι συμβαίνει, και για να στο εξηγήσω θα σου δώσω κάποια δεδομένα:
Όπως ήδη ξέρεις το σκοτάδι δεν υπάρχει. Το σκοτάδι είναι η απουσία του φωτός.
Επίσης το κρύο δεν υπάρχει, είναι η απουσία της θερμότητας.
Το κακό δεν υπάρχει, είναι η απουσία του καλού, η απουσία του Θεού.
Η δυστυχία λοιπόν υπάρχει; Ή δυστυχία είναι η απουσία την ευτυχίας;
Η απουσία της ευτυχίας.. Όσο περισσότερο λείπει από τη ζωή σου, όσο περισσότερο απουσιάζει, τόσο περισσότερο πονάς, λυπάσαι, υποφέρεις.
Αν νιώθεις ότι απουσιάζει από τη ζωή σου συνέχισε να διαβάζεις. Παρακάτω θα σου δώσω πολύτιμες πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να το ανατρέψεις, να φέρεις την ευτυχία στη ζωή σου και να μείνει!
Πώς αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος μας την ευτυχία
Αλήθεια έχεις σκεφτεί πώς αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος μας την ευτυχία; Ο εγκέφαλος είναι ένα “λογισμικό” αν θέλεις, το οποίο κατασκευάστηκε εδώ και πάρα πολλά χρόνια πίσω, για την ακρίβεια περίπου στα 2.000.000 χρόνια πριν. Αυτό σημαίνει ότι αυτός ο υπέροχος εγκέφαλος κατασκευάστηκε όχι για να είμαστε ευτυχισμένοι, αλλά για να μπορούμε να επιβιώνουμε. Άρα λοιπόν, η ευτυχία, σε προτεραιότητα έρχεται δεύτερη.
Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος πρώτα θα κοιτάξει και θα φροντίσει να καλύψει, όλα αυτά για τα οποία εσύ του έχεις δώσει εντολή ότι είναι σημαντικά, για την επιβίωση σου και την ασφάλεια σου, όπως είναι τα χρήματα, η αγάπη των άλλων ανθρώπων, η επιτυχία, όπως είναι όλα αυτά τα πράγματα τα οποία θέλουμε οι άνθρωποι στην καθημερινότητα μας ,και μετά θα σου δώσει την ευτυχία. Γι’ αυτό και για πάρα πολλούς ανθρώπους η ευτυχία είναι στιγμές.
Έτσι λοιπόν, αν θέλεις πραγματικά να νιώσεις ευτυχισμένος, χρειάζεται να αποκωδικοποιήσεις το πως δουλεύει ακριβώς ο εγκέφαλος σου. Χρειάζεται να γνωρίζεις την λειτουργική δομή του. Αφού ξέρεις την δομή μετά μπορείς να σπάσεις τον κώδικα του μυαλού σου και.. να αποκτήσεις πρόσβαση. Και τι σημαίνει να αποκτήσεις πρόσβαση; Σημαίνει ότι μπορείς να έχεις άμεση πρόσβαση στην ευτυχία κάθε στιγμή που το επιθυμείς.
Προσωπική ευτυχία
Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν τους ρωτάς αν είναι ευτυχισμένοι σου λένε “Θα είμαι ευτυχισμένος όταν…” Τοποθετούν την ευτυχία τους στο μέλλον και όχι στο παρόν. Και όταν θα γίνει αυτό που σου έχουν πει αν τους ρωτήσεις αν είναι ευτυχισμένοι κατά πάσα πιθανότητα θα σου πούνε πάλι “Θα είμαι ευτυχισμένος όταν…” Και η ερώτηση μου είναι η εξής: Γιατί όχι τώρα; Το παρόν είναι το μόνο που έχουμε και μπορούμε να παρέμβουμε σε αυτό.
Μην αφήνεις την ευτυχία σου για αύριο. Τώρα είναι η ώρα να είσαι ευτυχισμένος. Τώρα είναι η ώρα να ανεβάσεις τα επίπεδα της χαράς. Η χαρά είναι καθαρά προσωπική υπόθεση, και αξίζεις να είσαι ευτυχισμένος και να ζήσεις τη ζωή που ονειρεύεσαι. Αξίζεις να ζήσεις με χαρά την κάθε στιγμή.
Ευτυχία και καταναλωτισμός
Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι, που έχουν ταυτίσει την ευτυχία με τον καταναλωτισμό. Νιώθουν ευτυχισμένοι όταν πηγαίνουν για ψώνια και αγοράζουν καινούργια πράγματα, ωραία πράγματα. Όμως.. πράγματα. Και πόσο διαρκεί αυτή η χαρά; Αυτή η ευτυχία; Πολύ λίγο. Και μετά συνεχίζουν και θέλουν και κάτι άλλο για να είναι ευτυχισμένοι και μετά πάλι κενό, πάλι τίποτα.
Έτσι τι συμβαίνει; Οι άνθρωποι αυτοί είναι εγκλωβισμένοι σε ένα φαύλο κύκλο κυνηγώντας την ευτυχία, και μοιάζουν με την γάτα που κυνηγάει την ουρά της και ποτέ δεν μπορεί να την πιάσει. Αυτό που δεν βλέπουν οι άνθρωποι όμως είναι, ότι την ευτυχία δεν χρειάζεται ούτε να την ψάξεις, ούτε να την κυνηγήσεις, ούτε να την φτάσεις. Η ευτυχία είναι ήδη εκεί.. Μέσα σου! Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι, να την αποδεχτείς και να την απολαύσεις. Να αισθανθείς της ευτυχία σου με όλο σου το είναι.
Ευτυχία μέσα από την σχέση
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που όταν τους ρωτάς αν είναι ευτυχισμένοι, ορίζουν τη ευτυχία τους με βάση την σχέση τους και τον σύντροφο τους. Και είναι υπέροχο αυτό, αν και όπως είπαμε η ευτυχία δεν πρέπει να βασίζεται σε κάτι έξω από εμάς. Η ευτυχία είναι μέσα μας.
Τι συμβαίνει όμως; Μέσα από μια σχέση, από την αλληλεπίδραση του ζευγαριού, τα συναισθήματα αγάπης, έρωτα, τις αγκαλιές, τα φιλιά, τις στιγμές που μοιράζονται, τις βόλτες, την συμβίωση, την συνύπαρξη τους, οδηγούνται σε αισθήματα χαράς και ευτυχίας (όταν είναι μια όμορφη σχέση πάντα).
Οι σχέσεις όμως δεν είναι πάντα όμορφες. Για την ακρίβεια παρατηρείται συχνά το εξής παράδοξο: Ζευγάρια που αγαπιούνται πραγματικά, για κάποιον λόγο να πληγώνονται, νιώθοντας δυσαρέσκεια, απογοήτευση και θυμό ο ένας για τον άλλον. Νομίζουν πως δεν τους αγαπάει ο σύντροφός τους.. Νιώθουν παραγκωνισμένοι.. Μόνοι.. Δυστυχισμένοι.
Τι θέλω να πω.. Σίγουρα οι σχέσεις δουλεύονται, βελτιώνονται, μεταμορφώνονται, ξαναβρίσκουν τις ισορροπίες τους. Όμως όπως είπα και πριν, η ευτυχία είναι προσωπική υπόθεση. Η ευτυχία είναι προσωπική επιλογή. Ακόμα κι όταν την μοιράζεσαι.
Ευτυχία στην εργασία
Η πίεση στην εργασιακή καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων, είναι ένα φαινόμενο της εποχής μας. Της εποχής του multi-tasking. Της εποχής του άγχους. Μέσα σε μια τέτοια καθημερινότητα πολλές φορές παραμελείτε κάτι πολύ βασικό: Η εργασιακή ευτυχία. Πόσο ευτυχισμένος και ικανοποιημένος νιώθεις στην εργασία σου; Η ευτυχία στην εργασία είναι πολύ σημαντική, στην απόδοση και στην παραγωγικότητα των εργαζομένων. Οι ευτυχισμένοι εργαζόμενοι είναι πιο δημιουργικοί, πιο παραγωγικοί και γεμάτοι με κίνητρα, και διάθεση για επαγγελματική εξέλιξη και σταδιοδρομία.
Ευτυχία και επιτυχία
Πολλοί πιστεύουν ότι η επιτυχία θα φέρει την ευτυχία. Λάθος! Η ευτυχία θα φέρει την επιτυχία. Εάν βρεις την εσωτερική σου γαλήνη και ηρεμία, αν βρεις την ευτυχία στη ζωή σου, τότε θα έχεις λιγότερο άγχος και μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Και όχι μόνο αυτό. Οι ευκαιρίες για επιτυχία θα εμφανιστούν και εσύ θα είσαι συντονισμένος ώστε να τις δεις και να τις διεκδικήσεις.
Τι μπορείς να κάνεις για να γεμίσεις τις στιγμές σου με ευτυχία;
#1 Γυμναστική και Διατροφή
Έρευνες έχουν δείξει ότι η διατροφή και η σωματική άσκηση ,είναι πολύ σημαντικά για τη ζωή μας, αλλά και για την ευτυχία μας. Για την ακρίβεια οι έρευνες έχουν δείξει ότι αν ακολουθείς μια σωστή διατροφή με φρούτα και λαχανικά καθημερινά, η διάθεση σου βελτιώνεται μέρα με την μέρα. Οι ξηροί καρποί και τα θαλασσινά βοηθούν επίσης προς αυτή την κατεύθυνση. Όσον αφορά την γυμναστική, μπορείς να ξεκινήσεις κάνοντας τζόκινγκ ή γρήγορο περπάτημα. Τριάντα λεπτά την ημέρα θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα. Αν μάλιστα μπορείς να γυμνάζεσαι με το φως του ήλιου είναι ιδανικό. Γιατί; Γιατί αυξάνονται τα επίπεδα της σεροτονίνης (ορμόνη που σχετίζεται με την καλή διάθεση). Μην περιμένεις λοιπόν.. Ξεκίνα σωστή διατροφή και γυμναστική άμεσα.. αν δεν το κάνεις ήδη!
#2 Περισσότερο ποιοτικός ύπνος
Όπως ήδη ξέρεις το ένα τρίτο της ζωής μας το αφιερώνουμε στον ύπνο. Από αυτό και μόνο μπορείς να καταλάβεις πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για τη ζωή μας. Μάλιστα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ευτυχία μας. Έχει παρατηρηθεί μάλιστα μέσα από έρευνες, ότι όσοι κοιμούνται επαρκώς έχουν περισσότερα θετικά συναισθήματα απ’ ότι αρνητικά. Με άλλα λόγια ένας καλός ύπνος μπορεί να σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα περισσότερο θετικά, και να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις την ευτυχία μέσα σου.
#3 Άσε κάτω το κινητό
Πώς μπορεί να συνδέεται το κινητό με την ευτυχία; Κι όμως γίνεται. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συχνή χρήση του κινητού συνδέεται με χαμηλή αποδοτικότητα, περισσότερο άγχος και χαμηλά επίπεδα ευτυχίας. Άσε λοιπόν κάτω το κινητό σου και δες τα επίπεδα της ευτυχίας σου να απογειώνονται.
#4 Κοινωνικές συναναστροφές με αγαπημένα πρόσωπα
Το ήξερες πως όσο περισσότερο συναναστρέφεσαι με τους ανθρώπους που αγαπάς, με τους φίλους σου, τον σύντροφό σου, την οικογένεια σου, είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για να ανεβάσεις τα επίπεδα της ευτυχίας σου, αλλά και την ποιότητα της ζωής σου; Ναι είναι αλήθεια. Γι’ αυτό πάρε τηλέφωνο τους φίλους σου, την οικογένεια σου, την σχέση σου, κανονίστε να βρεθείτε και να περάσετε χρόνο μαζί. Να θυμάσαι ότι εκτός του ότι αυξάνεται η προσωπική σου ευτυχία, η ευτυχία όταν μοιράζεται.. διπλασιάζεται!
#5 Βγες έξω στην φύση και στο φως του ήλιου
Όπως είπαμε και σε προηγούμενη παράγραφο αναφερόμενοι, στα οφέλη της γυμναστικής 20-30 λεπτά έξω στον ήλιο, κοντά στην φύση, ενισχύει την καλή διάθεση και την ευτυχία, καθώς επίσης βοηθάει στην αρμονία των σκέψεων, στην λήψη ορθών αποφάσεων και στην μνήμη.Το φως του ήλιου μπορεί να φέρει το φως στην καρδιά σου, και να απλώσει ένα λαμπρό χαμόγελο στα χείλη σου. Και δεν το λέω εγώ. Το λένε έρευνες Πανεπιστημίων που έχουν αποδείξει ότι όσοι βρίσκονται συχνά σε εξωτερικούς χώρους, κοντά στην φύση, είναι περισσότερο ευτυχισμένοι από αυτούς που είναι κλεισμένοι μέσα σε τέσσερις τοίχους και γενικότερα εγκλωβισμένοι στο αστικό περιβάλλον.
#6 Βγες έξω στην φύση και στο φως του ήλιου
Ίσως να σου προκαλέσει έκπληξη, όμως ξοδεύοντας χρήματα για άλλους ανθρώπους, είτε κάνοντας κάποιο δώρο σε έναν φίλο, είτε κάποια δωρεά φιλανθρωπικού χαρακτήρα, είτε εξυπηρετώντας κάποιον δικό σου άνθρωπο που αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες, η ευτυχία μεγαλώνει, την εισπράττουμε σε μεγαλύτερο βαθμό, από όταν ξοδεύαμε χρήματα για τον εαυτό μας. Ναι, η βοήθεια σε άλλους ανθρώπους μας δίνει χαρά, ευτυχία. Και ξέρεις για να βοηθήσεις κάποιον δεν χρειάζεται απαραίτητα να δώσεις χρήματα. Μπορείς να βοηθήσεις μια ηλικιωμένη κυρία ή έναν ηλικιωμένο κύριο να περάσει τον δρόμο, να ανέβει στο λεωφορείο ή να μεταφέρει τις σακούλες με τα ψώνια στο σπίτι του. Μπορείς να βοηθήσεις με κάποια εθελοντική εργασία, σε κάποιον οργανισμό ή σε κάποιο ίδρυμα. Ο εθελοντισμός και η βοήθεια σε άλλους ανθρώπους βοηθάει στην αίσθηση της ικανοποίησης, και μας κάνει περισσότερο ευτυχισμένους μέσα από την προσφορά.
#7 Διαλογίσου
Είμαι σίγουρος πως έχεις ακούσει για τα οφέλη του διαλογισμού. Και είναι αλήθεια πως ο διαλογισμός μπορεί να σε βοηθήσει να αυξήσεις τα επίπεδα χαλάρωσης, να έχεις καλύτερο και ποιοτικότερο ύπνο, να έχεις καλύτερη εστίαση και συγκέντρωση, αυξημένη αισιοδοξία, ευχαρίστηση και ευτυχία, μειώνει το άγχος και αυξάνει την πνευματική διαύγεια και επίγνωση. Βιώνοντας την κατάσταση του διαλογισμού, κάθε μέρα, δημιουργείς θετικές αλλαγές στο μυαλό σου, και κατ’ επέκταση στη ζωή σου. Λοιπόν τι περιμένεις; Ξεκίνα από σήμερα να διαλογίζεσαι, και ζήσε μια ευτυχισμένη ζωή, ήρεμη χωρίς άγχος και ανησυχίες.
#8 Να είσαι ευγνώμων και να συγχωρείς
Η ευγνωμοσύνη είναι πολύ ουσιώδεις, ακόμα και αν αφορά απλά πράγματα στη ζωή μας. Μάλιστα η έμπρακτη ευγνωμοσύνη έχει αποδειχθεί ότι δημιουργεί μια εσωτερική ανάταση, και μας βοηθάει να αγγίξουμε την ευτυχία. Η συγχώρεση είναι εξίσου ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, συγχωρώντας η καρδιά σου γίνεται πιο ελαφριά και μπορείς να πάρεις μια “ανάσα” ευτυχίας. Έτσι μην ξεχνάς να είσαι ευγνώμων για τα μικρά και τα μεγάλα.. Για όλα τα απλά και όλα τα ουσιαστικά που συμβαίνουν στη ζωή σου.. Και να συγχωρείς.
#9 Ξόδεψε χρήματα για εμπειρίες, όχι για πράγματα
Ένα είναι σίγουρο: Τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία. Αλλά αν θελήσεις να ξοδέψεις κάποια από τα χρήματα σου για να νιώσεις ευτυχία, καλύτερα να τα ξοδέψεις κάνοντας κάποια επένδυση, ώστε να ζήσεις μία εμπειρία, παρά σε κάτι υλικό. Για παράδειγμα να κάνεις bungee jumping, να κάνεις ταξίδια, να πας σε μία συναυλία, να πετάξεις με ανεμοπλάνο κλπ. Η ευτυχία που θα σου προσφέρει μία από τις παραπάνω εμπειρίες, μπορεί να νομίζεις ότι θα κρατήσει μόνο για λίγο, αλλά κάνεις λάθος.
Η ανάμνηση αυτών των εμπειριών, θα φέρνουν πάντα στο νου και στην καρδιά σου το συναίσθημα που το συνόδευε. Αν το συναίσθημα είναι η ευτυχία, να είσαι σίγουρος πως κάθε φορά που θα κλείνεις τα μάτια και θα έρχεται στο μυαλό σου η ανάμνηση που σου το δημιούργησε, θα είσαι ευτυχισμένος. Στον αντίποδα, τα υλικά αγαθά είναι αυτά που προσφέρουν πραγματικά μια στιγμιαία χαρά, μια προσωρινή ευτυχία.
#10 Να είσαι αυθεντικός
Να είσαι ο εαυτός σου. Μην κρύβεσαι, μην υποκρίνεσαι, μην γίνεις μια φθηνή απομίμηση κάποιου άλλου. Μπες στην διαδικασία να δεις ποιος πραγματικά είσαι. Ο κάθε άνθρωπος έχει κάτι μοναδικό μέσα του, κι αυτό που χρειάζεται να κάνει ο καθένας είναι να ψάξει τον εαυτό του, να τον βρει, να τον ανακαλύψει και να τον δείξει στους ανθρώπους γύρω του.
#11 Άκου μουσική
Έχει αποδειχθεί ότι η μουσική μειώνει τα επίπεδα τους στρες, φέρνει ηρεμία και δημιουργεί ευτυχία. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι μια μουσική που μας ενθουσιάζει αυξάνει την ντοπαμίνη, και προσφέρει περισσότερη ευχαρίστηση. Βάλε την μουσική που σου αρέσει, που σε ηρεμεί ή σε ενθουσιάζει και απόλαυσε την.
#12 Ανακάλυψε το καλό και την χαρά στον κόσμο
Στην σύγχρονη εποχή, οι άνθρωποι έχουν την τάση να μπαίνουν σε μια αρνητικότητα, σε μια μιζέρια και να βλέπουν όλα τα κακά και τα άσχημα στους ανθρώπους, στα πράγματα, στις καταστάσεις, στον κόσμο όλο. Κι όμως το καλό υπάρχει γύρω μας, υπάρχει παντού, απλά δεν το βλέπουμε όλοι.
Θα σου πρότεινα να κάνεις κάτι, σαν άσκηση: Κάθε βράδυ πριν κοιμηθείς σκέψου τι καλό έγινε μέσα στην ημέρα σου. Κάτι που την έκανε να ξεχωρίσει. Κάτι που σε έκανε να γελάσεις μέσα στην μέρα. Μπορεί στην αρχή να σου φανεί λίγο δύσκολο και να μην σου έρχεται κάτι στο μυαλό.
Τι γίνεται όμως; Σιγά σιγά θα δεις να αλλάζουν τα πράγματα. Γιατί; Γιατί θα έχει μπει αυτή η άσκηση στην καθημερινότητα σου. Πλέον θα ανακαλύπτεις το καλό γιατί θα είσαι πιο εστιασμένος για να το δεις. Θα ανακαλύπτεις πράγματα, καταστάσεις, ανθρώπους που θα σε γεμίζουν χαρά.. Γιατί θα είσαι εστιασμένος στην χαρά και στην ευτυχία.
Ανακεφαλαίωση
Έτσι λοιπόν ανακεφαλαιώνοντας, η ευτυχία έχει μια πολυδιάστατη έννοια, είναι ένας σύνθετος όρος. Η απουσία της δημιουργεί θυμό, θλίψη, φόβο, πόνο.. πολύ πόνο. Το πως αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος μας την ευτυχία, είναι ίσως το πιο σημαντικό που πρέπει να κατανοήσεις. Γιατί όταν αποκωδικοποιήσεις τον κώδικα του μυαλού σου θα μπορείς να πάρεις τα ηνία στα χέρια σου και να επιλέξεις την ευτυχία..
Προσωπική ευτυχία
Ευτυχία και καταναλωτισμός
Η Ευτυχία μέσα από την σχέση
Η Ευτυχία στην εργασία
Ευτυχία και επιτυχία
Τι μπορείς να κάνεις για ώστε να γεμίσεις τις στιγμές σου ευτυχία;
Γυμναστική και Διατροφή
Περισσότερο ποιοτικός ύπνος
Άσε κάτω το κινητό
Κοινωνικές συναναστροφές με αγαπημένα πρόσωπα
Βγες έξω στην φύση και στο φως του ήλιου
Βοήθησε άλλους ανθρώπους
Διαλογίσου
Να είσαι ευγνώμων και να συγχωρείς
Ξόδεψε χρήματα για εμπειρίες, όχι για πράγματα
Να είσαι αυθεντικός
Άκου μουσική
Ανακάλυψε το καλό και την χαρά στον κόσμο
Να θυμάσαι ότι η ευτυχία είναι επιλογή! Είσαι μοναδικός! Είσαι υπέροχος!
Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!
Οικογένεια
Ο Δεκάλογος Του «Λειτουργικού» Γονέα

Αγάπα το παιδί σου χωρίς προϋποθέσεις. Είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να του προσφέρεις
σαν γονέας. Είναι το λίπασμα, που θα το βοηθήσει να αναπτυχθεί ομαλά και παραγωγικά.
- Βάλε στο παιδί σου όρια. Τα έχει ανάγκη καθώς του προσφέρουν ασφάλεια, γνωρίζοντας
πώς να κινηθεί. - Να μην είσαι ούτε πολύ αυταρχικός, ούτε πολύ μαλακός γονέας. Το σωστό βρίσκεται στο
μέσον. Ο αυταρχικός γονέας είναι ανασφαλής και βγάζει ανασφαλή παιδιά και ο μαλακός
γονέας βγάζει ανεύθυνα παιδιά και μαλθακά. - Να μην χρησιμοποιείς την κριτική, αλλά τον έπαινο.
- Η αποδοχή και η έγκριση είναι δύο απαραίτητες «βιταμίνες» που περιμένει το παιδί σου
από εσένα. - Πέρασε όσο πιο πολύ ποιοτικό χρόνο μπορείς με το παιδί σου. Να είναι ο μόνος χρόνος
που δεν χάνεται αλλά επενδύεται. - Θυμήσου ότι η πειθαρχία δεν είναι τιμωρία, αλλά ανάπτυξη της υπευθυνότητας.
- Μάθε να μιλάς με το παιδί σου. Ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας.
- Προσπάθησε πέρα από τα λόγια σου να διδάξεις το παιδί με το παράδειγμά σου. Μη
διστάσεις να θυσιάσεις κάποιες από τις μη παραγωγικές σου συνήθειες, γιατί το παράδειγμά
σου μιλάει πιο πολύ από τα λόγια σου. - Να είσαι ευέλικτος. Μη διστάσεις, αν κάνεις κάποιο λάθος στη σχέση με το παιδί σου, να
ζητάς συγνώμη. Διδάσκεται πολλά το παιδί σου από αυτό.
Συντάκτης : Αλεξάνδρα Χ. Ευκαρπίδου
Οικογένεια
Βασικοί λόγοι για τους οποίους οι έφηβοι μπαίνουν σε συμμορίες

Διάβασα σε ένα όμορφο βιβλίο τους λόγους, για τους οποίους οι έφηβοι καταφεύγουν σε
συμμορίες και γενικά σε προβληματικές περιθωριακές ομάδες. Αξίζει να το μοιραστώ μαζί σας.
Το παιδί είπαμε ότι αναζητεί μέσα στην οικογένεια την αποδοχή και την αίσθηση ότι έχει
τη δική του θέση και ανήκει κάπου. Όταν αυτό δε το βρει το αναζητά αλλού με αρνητικούς
τρόπους. Προσπαθεί να καλύψει αυτή τη βασική του ψυχική ανάγκη, που δε του κάλυψε η
οικογένεια του.
Μέσα στην συμμορία ο νέος βρίσκει αποδοχή, ανήκει κάπου, όπου είναι κάποιος και
σημαντικός.
Το παιδί, μέσα στην οικογένεια, αναζητά επίσης αγάπη, συναισθηματική ασφάλεια και
διασκέδαση (ευχάριστο περιβάλλον).
Όταν δεν τα βρει στρέφεται στις συμμορίες γιατί εκεί βρίσκει “αγάπη” (υποστηρίζουν έως
θανάτου ο ένας τον άλλο), βρίσκει τη συναισθηματική ασφάλεια, ότι οι «φίλοι» του είναι εκεί γι’
αυτόν, ό,τι και αν συμβεί. Τους ενώνει ο ίδιος σκοπός, που παλεύουν όλοι μαζί γι’ αυτόν,
στηρίζοντας αμέριστα ο ένας τον άλλον. Έπρεπε αυτό να το βιώσει στην οικογένεια και δεν το
πήρε. Ζήτησε ένα χαρούμενο περιβάλλον ν’ αναπτυχθεί και δεν το βρήκε, ενώ στη συμμορία ζει
την πλάκα. Διασκεδάζει, περνά καλά.
Οι συμμορίες προσφέρουν στο παιδί δύναμη (έλεγχο, ισχύ). Προσφέρουν σεβασμό και
ταυτότητα. Μέσα στο σπίτι του, με ένα πιθανώς αυταρχικό γονέα το παιδί όχι απλά δεν
ενδυναμώθηκε, αλλά παρ’ ολίγον «να ευνουχιστεί», γι’ αυτό φεύγει ν’ ανασάνει και να αισθάνεται
δυνατό. Αισθάνεται ότι αυτό ελέγχει τη ζωή του.
Έχει ταυτότητα, την οποία κινδύνευσε να χάσει σ’ ένα ασφυκτικό περιβάλλον, όπου η
οικογένεια ήταν το ρινγκ της αντιπαράθεσης δύο δυνατών αντιπάλων (της μητέρας και του
πατέρα), που μάχονταν για δύναμη και υπεροχή χωρίς να ενδιαφέρονται για επιζώντες. Σε μια
τέτοια οικογένεια ένιωθε ότι δεν το σέβονταν και μείωναν την αξία του και την προσωπικότητα
του, ενώ στη συμμορία συμβαίνει το αντίθετο. Του δείχνουν αμέριστη αναγνώριση, προσοχή και
σεβασμό.
Στην συμμορία του δίνεται ευκαιρία ν’ αποτελέσει πρότυπο, κατορθώνοντας κάποιο
σπουδαίο επίτευγμα. Στην οικογένεια δεν έπαιρνε αναγνώριση, αν και χρησιμοποίησε πολλούς
τρόπους, να πάρει την αναγνώριση και προσοχή των γονέων του.
Οι συμμορίες που προσφέρουν τη δυνατότητα της επιτυχίας. Του επιτρέπουν να δείξει τις
ικανότητες του και να πετύχει. Του αναγνωρίζουν την επιτυχία και πανηγυρίζουν όλοι γι’ αυτόν.
Τέλος οι συμμορίες του προσφέρουν όρια και προδιαγραφές. Έχουν κάποια δομή μέσα στην
οποία το παιδί νοιώθει ασφάλεια γνωρίζοντας μέχρι που μπορεί να φθάσει. Νοιώθει από τη δομή
αυτή προστασία.
Μετά από όλα αυτά ο Luis Gonzales Ph.d (ειδικός στην πρόληψη βίας) λέει: «Η οικογένεια
πρέπει να είναι η καλύτερη συμμορία».
Αλεξάνδρα Ευκαρπιδου
Εκπαιδευτικός- Life and parenting Coach
Οικογένεια
Αγάπη και έρωτας στην εφηβεία.

Τα αγαπημένα μας παιδιά φθάνουν σύντομα στην εφηβεία. Και μαζί με αυτήν έρχεται
καυτό στην επιφάνεια το θέμα της σεξουαλικής αγωγής.
Η σεξουαλική αγωγή είναι καθαρά ευθύνη των γονέων και χρειάζεται να αρχίσει πολύ
νωρίς, στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, από τότε που το παιδί αρχίζει να γνωρίζει το σώμα
του και αντιλαμβάνεται τη διαφορά με τα παιδιά της ηλικίας του άλλου φύλου. Οι γονείς πρέπει να
μην αισθανόμαστε άσχημα να μιλήσουμε με τα παιδιά μας για τα ζητήματα αυτά.
Είναι η μεγάλη μας ευκαιρία, τότε, στην νηπιακή ηλικία, που θα θέτουν τις πρώτες
ερωτήσεις, να καθιερώσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά μας, που θα συνεχίσουμε και
αργότερα. Τα παιδιά που συνηθίζουν και αισθάνονται άνετα να ρωτούν τους γονείς τους για θέματα
γύρω από τον έρωτα και το σεξ, δε θα καταφύγουν έξω σε φίλους ή στις βρώμικες ταινίες να
πάρουν λανθασμένη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.
Οι ερωτήσεις που ρωτούν τα παιδάκια 2-6 ετών είναι «γιατί φουσκώνει η κοιλίτσα της
μαμάς» όταν είναι έγκυος στο επόμενο παιδί της οικογένειας. Ρωτούν «γιατί το τάδε κοριτσάκι δεν
έχει πουλάκι;» ή «πώς γεννιούνται τα παιδάκια;» χρειάζεται χωρίς ντροπή ή υπεκφυγές να είμαστε
έτοιμοι να απαντήσουμε χρησιμοποιώντας, αν θέλουμε και όμορφα σχετικά βιβλία για κάθε ηλικία,
που κυκλοφορούν στην αγορά. Οι απαντήσεις μας να είναι καθαρές, απλές και σωστές και να
απαντούν μόνο στην ερώτηση. Να καθησυχάζουμε το παιδί μας ότι τα αγόρια είναι διαφορετικά
από τα κορίτσια, ώστε να μη δημιουργούνται αισθήματα φόβου και ζήλειας.
Να μιλάτε για τα γυναικεία όργανα με απλούς όρους και όχι συνθηματικές λέξεις γιατί
διαφορετικά γεννάται η μυστικότητα, η ντροπή και η ενοχή γύρω από το θέμα. Να είμαστε σαφείς
και ειλικρινείς. Από μικρά μαθαίνουμε στα παιδιά την ανατομία του ανθρώπινου σώματος.
Μαθαίνουμε τα παιδιά μας με σοβαρότητα να μιλούν για όλα τα μέρη του σώματος τους.
Μαθαίνουν να σέβονται και να κρατούν ασφαλές το σώμα τους. Στα μικρά παιδάκια μαθαίνουμε,
ότι τα μέρη του σώματος μας θεωρούνται αυστηρά προσωπικά, γι’ αυτό τα έχουμε καλυμμένα με
τα ρούχα μας και ότι δε τα αγγίζουν ή τα χαϊδεύουν, ιδιαίτερα σε δημόσιους χώρους.
Επίσης τα μαθαίνουμε, ότι είναι καλό να αγκαλιάζουν και να φιλούν ο ένας τον άλλο για να
εκφράσουν την αγάπη τους με μέλη της οικογένειας ή συγγενικά και φιλικά, αλλά δε θα επιτρέπουν
σε κανένα να αγγίζει ή να χαϊδεύει τα γεννητικά τους όργανα.
Επίσης να μην έχουν με ξένους
σωματική επαφή, που νοιώθουν ότι τους ενοχλεί. Να έχετε φτιάξει ένα κλίμα εμπιστοσύνης, ώστε
να τα ενθαρρύνετε να σας μιλήσουν, αν αντιληφθούν κάτι περίεργο.
Οι καλύτερες ηλικίες για μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είναι οι ηλικίες 8-12
ετών. Τα παιδιά ζητούν πιο συγκεκριμένες πληροφορίες γιατί βλέπουν το σώμα τους να αλλάζει.
Ιδιαιτέρως τα κορίτσια βλέπουν την έμμηνο ρύση, την αύξηση του στήθους κ.τ.λ. Οι ερωτήσεις που
θέτουν εδώ είναι: πονάει κανείς κατά την περίοδο, τι είναι οι όρχεις, τι δουλειά κάνουν, πώς γίνεται
η διαδικασία αναπαραγωγής, γιατί έρχεται η έμμηνος ρύση, πώς γεννιέται το παιδί, πού βρίσκεται
εννέα (9) μήνες και πολλές άλλες.
Οι γονείς οφείλουν, χωρίς γέλια, με σοβαρότητα, να ενημερώσουν το παιδί, για να
καταλάβει ότι αποτελεί σοβαρό θέμα και για να αναπτυχθεί εμπιστοσύνη. Διαφορετικά το παιδί θα
στραφεί σε άλλες πηγές για ενημέρωση, που δεν θα είναι οι κατάλληλες. Χρειάζεται λοιπόν οι
γονείς, σ’ αυτή την ηλικία των παιδιών τους, να έχουν αποκτήσει άνεση στο να συζητάνε μαζί τους
τα σεξουαλικά θέματα, ώστε μέχρι την ηλικία των 8-12 να έχουν συζητήσει αρκετά. Να έχουν
ετοιμάσει τα παιδιά για την εφηβεία. Αν σ’ αυτά τα χρόνια όμως τα αποθαρρύνετε από τέτοιες
συζητήσεις δυστυχώς θα στραφούν σε όχι και τόσο έγκυρες πηγές πληροφόρησης, όπως τους
φίλους, τα περιοδικά και τις ταινίες.
Η τελική και πιο δύσκολη ηλικία για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι η εφηβεία.
Γίνεται πιο δύσκολη η κατάσταση, αν δεν έχει προηγηθεί, όπως είπαμε προηγούμενη πληροφόρηση
και ετοιμασία.
Σ’ αυτή την ηλικία οι έφηβοι νιώθουν αμηχανία, άγχος και αστάθεια ψυχικής
διάθεσης. Νιώθουν άβολα για τις αλλαγές, που συμβαίνουν στο σώμα τους. Στα αγόρια συμβαίνει
συχνά η ονείρωξη και στα κορίτσια η έμμηνος ρύση. Χρειάζεται να γνωρίζουν τι ακριβώς τους
συμβαίνει και πώς θα τα αντιμετωπίσουν. Οι γονείς, πέρα από όλα τα ανατομικά χαρακτηριστικά
της εφηβείας και τις υγιεινές συνήθειες που τα συνοδεύουν, χρειάζεται να συνδέσουν το
σεξουαλικό με τον έρωτα και την αγάπη. Να μάθει το παιδί το συναισθηματικό κομμάτι της
υπόθεσης.
Να γνωρίζει καλά, ότι ο άνθρωπος χρειάζεται να λειτουργεί ψυχοσωματικά και τα δύο αυτά
είναι ενωμένα και αποτελούν την ολότητα της ύπαρξης του. Να γνωρίζουν ότι το σεξ δεν είναι
μόνο ικανοποίηση των αναγκών μας και δεν έχει μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις.
Χρειάζεται να είναι ειλικρινής και υπεύθυνος.
Να σέβεται τον εαυτό του και το άλλο
φύλο. Για να βιώσει με υγιή τρόπο ο έφηβος τον έρωτα και την αγάπη χρειάζεται οι γονείς του να
αποτελέσουν πρότυπο γι’ αυτόν. Να βλέπει πόσο τρυφεροί και εκδηλωτικοί είναι οι γονείς του,
πόσο σέβεται, αγαπά και νοιάζεται ο ένας τον άλλο. πόσο δε θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση ο
ένας τον άλλον. Έτσι δίνουν το καλύτερο μάθημα συναισθηματικής αγωγής στα παιδιά.
Χρειάζεται να διδάξουμε από μικρά τα παιδιά μας να σέβονται την αξία “άνθρωπος”. Να
μάθουν στα παιδιά τους οι γονείς, ότι ο έρωτας και η αγάπη είναι διαδικασίες ψυχοσωματικές, που
και οι δύο μαζί λειτουργούνται.
Χρειάζεται να μάθουν τα παιδιά τους οι γονείς πώς να είναι ερωτικά σε κάθε πτυχή της
ζωής τους. Αυτό θα το μάθουν βλέποντας τους ίδιους τους γονείς τους πόσο ερωτικά
αντιμετωπίζουν της ζωή, τις ιδέες, τα όνειρα τους, πόσο ερωτικοί είναι στη διαχείριση των
συναισθημάτων τους και των επιδιώξεων τους στη ζωή.
Το παιδί γίνεται ερωτικό δηλαδή αγαπά με πάθος τους ανθρώπους, τη φύση, τα ταλέντα
του, τα όνειρα του, με την ομορφιά στην τέχνη, στη μουσική. Έτσι ο έρωτας αποκτά μια ευρύτερη
έννοια και έχει τη δύναμη να μετουσιωθεί σε δημιουργικότητα. Δεν προσκολλάται με εμμονή στην
ικανοποίηση του ενστίκτου, ως μόνη πηγή ευχαρίστησης, γιατί ζει και άλλες μεγάλες ικανοποιήσεις
στη ζωή με την οποία είναι ερωτευμένος.
Γονείς που βιώνουν την αληθινή αγάπη προς τη ζωή, τη σύζυγο τους και τα παιδιά γίνονται
το καλύτερο μη λεκτικό παράδειγμα για τα παιδιά τους. Αυτό που χρειάζεται να εμφυσήσουν οι
γονείς στον έφηβο τους είναι ότι το σεξ είναι μια αρκετά σοβαρή υπόθεση, που δεν πρέπει να
αντιμετωπίσουμε βιαστικά και που ούτως η άλλως είναι μια πράξη ενηλίκων. Η βιαστική και
ανεξέλεγκτη χρήση του εγκυμονεί κινδύνους π.χ σεξουαλικά νοσήματα και ψυχικός πόνος, πρόωρη
εγκυμοσύνη.
Προσοχή μεγάλη στο να μη προχωρήσει το παιδί σε οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή από
υποχρέωση, φόβο ή πίεση.
Να δράττουν κάθε ευκαιρία οι γονείς από κάποια εκπομπή η ταινία να ρωτούν τα παιδιά:
«Εσύ τι πιστεύεις και τι έχεις σκεφτεί γι’ αυτό;». Μην εκφοβίσετε όμως το παιδί γιατί μπορεί να
του δημιουργήσετε πρόβλημα ψυχολογικό.
Μιλώντας μαζί με τον έφηβο για το σεξ, μη διστάσετε να εξετάσετε ερωτήματα του σχετικά
με την ηθική στο πλαίσιο των προσωπικών ή θρησκευτικών σας πεποιθήσεων.
Να μιλήσετε με τους εφήβους να γνωρίσουν, ότι ο έρωτας βάσει τελευταίων ερευνών στους
ενήλικες κρατά σήμερα όχι πάνω από έξι(6) μήνες. Στους εφήβους, που ακόμα τώρα
διαμορφώνουν τα χαρακτηριστικά του άλλου φύλου, πολύ λιγότερο.
Γι’ αυτό το λόγο εμφυσήστε τους την πίστη, ότι μπορεί να ερωτεύονται, να ενώνουν την
ψυχή τους, αλλά να είναι πολύ προσεκτικοί στο ν’ ενώσουν τα σώματά τους. Να δώσουν ή να
πάρουν υποσχέσεις, που ο χρόνος θα δείξει την ισχύ τους. Ενήλικες θα είναι μια ζωή, όπου θα
βιώνουν την σεξουαλική σχέση, παιδιά ανέμελα όμως μόνο τώρα μπορούν να είναι. Ας μη
βιάζονται λοιπόν. Ας δώσουν χρόνο στο σώμα και στα συναισθήματα τους να ωριμάσουν.
Τέλος συζητείστε μαζί τους για τον ύπουλο σεξουαλικό πόλεμο, που ζούμε σήμερα στην
κοινωνία. Στο πώς μας δημιουργούν ανάγκες ψυχοσωματικές και πώς με λανθασμένο τρόπο μας
προκαλούν μετά να τις ικανοποιήσουμε. Δείξτε τους τον τρόπο και με τι όπλα μπορεί να
πολεμήσουν σ’ αυτόν τον ύπουλο αγώνα. Να μάθουν να κρατούν το πηδάλιο του μυαλού και των
αισθήσεων.
Να κοντρολάρει ο έφηβος τα σεξουαλικά του είναι δείγμα ανδρείας και δύναμης τελικά. Ο
έλεγχος των παθών είναι χαρακτηριστικό των δυνατών ανθρώπων. Η βοήθεια του Θεού και της μυστηριακής ζωής της εκκλησίας είναι μεγάλη δύναμη σ’ αυτό τον αγώνα. Ο άνθρωπος εντελώς
μόνος χωρίς τη δύναμη του Θεού μπορεί και φθάσει πολύ χαμηλά.
Αγαπητοί γονείς, το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των εφήβων είναι τεράστιο.
Δεν μπορεί να εξαντληθεί. Αυτό που χρειάζεται είναι να προσεγγίζετε και να συζητάτε με τα παιδιά
σας με διακριτικότητα, εξατομίκευση και σεβασμό. Να είσθε κοντά τους από την μικρή ηλικία. Να
γίνεται εσείς και όχι κάποιος άλλος, ο εκπαιδευτής του παιδιού σας και σε αυτό το θέμα, όπως και
σε τόσα άλλα.
Δείξτε του το σωστό δρόμο μέσα από το παράδειγμα σας στο πόσο όμορφα και αγαπητικά
ζείτε την σχέση σας με τον πατέρα ή τη μητέρα του. Στα χέρια σας κρατάτε την κατάκτηση εκ
μέρους των εφήβων σας της υγιούς σεξουαλικότητας τους και της σωστής διαχείρισης της.
Για μια ακόμα φορά ο γονέας είναι ο αίτιος της ψυχικής και σωματικής υγείας του παιδιού
του.
Καλή δύναμη και φώτιση σ’ αυτή τη μεγάλη αποστολή!
Αλεξάνδρα Ευκαρπιδου
Εκπαιδευτικός- Life and parenting Coach
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Παναγιώτα Τρουπή
-
Ψυχολογία
Πώς να αποκτήσεις ακριβώς αυτό που θέλεις;
-
Τουρισμός
Αναπτυξιακό Διεθνές Συνέδριο στη Δυτική Ελλάδα “Ναύπακτος 2030”
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Νάντια Μπαζιωτάκη
-
Τουρισμός
Επίτιμα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό/HAWCT οι κυρίες Ολυμπία Αναστασοπούλου και Λίλα ντε Τσάβες
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Βίβιαν Μανωλέσου
-
Τουρισμός
Press Conference για τις ανάγκες ενημέρωσης των δράσεων του έργου CapTour
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Χριστίνα Μανιάτη