Connect with us

Ψυχολογία

Το πρόβλημα της αϋπνίας.

Η αϋπνία αναφέρεται σε μια ανικανότητα να κοιμηθείτε ή να μείνετε κοιμισμένοι, ή σε μια τάση να ξυπνάτε πολύ νωρίς ή να έχετε μια κακή ποιότητα ύπνου.
Η παροδική αϋπνία δεν απαιτεί θεραπεία αν τα επεισόδια διαρκούν μόνο λίγες ημέρες μέσα σε έναν χρόνο. Για παράδειγμα, αν η αϋπνία οφείλεται σε μια προσωρινή αλλαγή στο πρόγραμμα σας, το βιολογικό ρολόι του ατόμου θα επανέλθει στο φυσιολογικό του με τη δική σας βοήθεια βέβαια. Ωστόσο, για κάποιους ανθρώπους που βιώνουν την υπνηλία και έχουν μειωμένη απόδοση, εξ αιτίας της παροδικής αϋπνίας, η χρήση βραχείας δράσης υπνωτικών χαπιών μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο και την επόμενη ημέρα να είστε σε εγρήγορση. Όμως όπως με όλα τα φάρμακα έτσι και με αυτά, υπάρχουν πιθανές παρενέργειες. Η εύκολη λύση, στην χρήση των φάρμακων για τον ύπνο δεν συνιστάται, (τουλάχιστον από εμένα), για τη θεραπεία της αϋπνίας.
Η θεραπεία για την διάγνωση της χρόνιας αϋπνίας περιλαμβάνει τον εντοπισμό και τη διακοπή (ή μείωση) συμπεριφορών που μπορεί να επιδεινώνουν την κατάσταση αυτή.
Λύση θα είναι να προσπαθήσετε να εφαρμόσετε συμπεριφοριστικές τεχνικές για τη βελτίωση του ύπνου, όπως η θεραπεία χαλάρωσης και η επιδιόρθωση του βιολογικού ρολογιού.

Αϋπνια – Θεραπεία Χαλάρωσης

Υπάρχουν ειδικές και αποτελεσματικές τεχνικές που μπορούν να μειώσουν ή να εξαλείψουν το άγχος και την ένταση του σώματος. Ως αποτέλεσμα, το μυαλό του ατόμου είναι σε θέση να σταματήσει την έντονη κίνηση που ακολουθεί το σώμα, οι μύες να μπορούν να χαλαρώσουν και έτσι περάσει σε έναν ξεκούραστο ύπνο. Διαρκεί συνήθως αρκετά, η πρακτική αυτή, για να μάθετε τις τεχνικές και να επιτευχθεί η αποτελεσματική χαλάρωση.

Περιορισμός ύπνου

Μερικοί άνθρωποι που πάσχουν από αϋπνία ξοδεύουν πάρα πολύ χρόνο στο κρεβάτι προσπαθώντας να κοιμηθούν. Μπορείτε να επωφεληθείτε κάνοντας ένα πρόγραμμα περιορισμού του ύπνου στην αρχή, δηλαδή, ότι επιτρέπετε να έχετε μόνο λίγες ώρες ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας και σταδιακά να αυξάνετε το χρόνο αυτό, έως ότου το άτομο επιτυγχάνει τον ύπνο μιας κανονικής νύχτας.(6 – 8 ώρες αναλόγως ηλικίας).

Άλλος τρόπος θεραπείας

Μια άλλη θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους με την αϋπνία είναι να συνδέσουν το κρεβάτι και τον ύπνο με τον ύπνο. Για τους περισσότερους ανθρώπους, σημαίνει ότι δεν πρέπει χρησιμοποιούν τα κρεβάτια τους για οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες εκτός από τον ύπνο και το σεξ. Ως μέρος της διαδικασίας επιδιόρθωσης είναι, να πάτε για ύπνο μόνο όταν είστε κουρασμένοι. Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, σηκωθείτε από το κρεβάτι, περιμένετε μέχρι να σας έρθει ο ύπνος και στη συνέχεια επιστρέψτε στο κρεβάτι. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το άτομο θα πρέπει να αποφεύγει να κάνει πολλές δραστηριότητες και να πηγαίνει για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα. Τελικά το σώμα του ατόμου, θα πρέπει να προετοιμάζετε ώστε να συνδέει το κρεβάτι και τον ύπνο με τον ύπνο.

Αϋπνία – Γνωστική Συμπεριφοριστική Θεραπεία

Η γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία, στοχεύει στις σκέψεις και στις ενέργειες που μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο. Αυτή η θεραπεία ενθαρρύνει τις καλές συνήθειες του ύπνου και χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους για την ανακούφιση του άγχους στον ύπνου.
Για παράδειγμα, η κατάρτιση της χαλάρωση και βίο-ανάδραση την ώρα του ύπνου χρησιμοποιούνται για να μειώσουν το άγχος. Οι στρατηγικές αυτές θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε καλύτερα την αναπνοή σας, τον καρδιακό ρυθμό, τους μύες σας, και τη διάθεση σας (γενικότερα).
Η γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία, εργάζεται επίσης για την αντικατάσταση του άγχους του ύπνου με μια πιο θετική σκέψη που συνδέει το κρεβάτι με τον ύπνο. Αυτή η μέθοδος σας διδάσκει επίσης τι να κάνετε, μέχρι να είστε σε θέση να κοιμηθείτε.
Η γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία επικεντρώνει επίσης στον περιορισμό του χρόνου που περνάτε στο κρεβάτι ενώ είστε ξύπνιοι. Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει τον καθορισμό ενός χρονοδιαγράμματος ύπνου έτσι ώστε να περιορίσετε το συνολικό χρόνο που βρίσκεστε στο κρεβάτι, ενώ δεν κοιμάστε. Ασκώντας το χρονοδιάγραμμα μπορεί να νιώσετε πιο κουρασμένοι οπότε η κούραση που προκύπτει έχει ως στόχο να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα. Με την πάροδο του χρόνου, η διάρκεια του χρόνου που δαπανάται στο κρεβάτι αυξάνεται μόνο στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι μια πλήρη νύχτα του ύπνου.Το επιθυμητό αποτέλεσμα θα έρθει με υπομονή και επιμονή.

Συμβουλές για την καλή υγεία του ύπνου

  1. Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ το βράδυ.
  2. Αποφύγετε την καφεΐνη για τουλάχιστον οκτώ ώρες πριν τον ύπνο.
  3. Περιορίστε (όσο γίνετε) το κάπνισμα.
  4. Καθιέρωσε ένα χρονοδιάγραμμα ύπνου, μην πηγαίνετε για ύπνο, αν νιώθετε ότι δεν νυστάζετε αρκετά.
  5. Αποφύγετε την παραμονή στο κρεβάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ είστε ξύπνιοι.
  6. Μην πηγαίνετε στο κρεβάτι, λόγω της πλήξης ή ανίας.
  7. Να ασκείστε τακτικά, αλλά όχι τις τελευταίες δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο.
  8. Το σεξ είναι ένα φυσικός τρόπος και βοηθά αρκετούς ανθρώπους στο να κοιμηθούν πιο εύκολα.
  9. Μην τρώτε βαριά γεύματα ή πίνετε πολύ πριν τον ύπνο.
  10. Κάντε το υπνοδωμάτιο σας μέρος για ήσυχο ύπνο. Αποφύγετε τον έντονο φωτισμό, ενώ πρέπει να είναι πάντα καθαρό και περιποιημένο.
  11. Προσπαθήστε να περιορίσετε μέσα στο υπνοδωμάτιο, τηλεόραση, υπολογιστή, ή κάποιο κατοικίδιο ζώο.
  12. Βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του υπνοδωματίου σας είναι κατάλληλη.
  13. Πηγαίνετε για ύπνο περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ και να ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα κάθε πρωί, ακόμα και τα σαββατοκύριακα. Αν μπορείτε, αποφύγετε νυχτερινές βάρδιες, εναλλασσόμενα ωράρια, ή άλλα πράγματα που μπορεί να διαταράξουν το πρόγραμμα του ύπνου σας.
  14. Προσπαθήστε να ασκείστε 20 έως 30 λεπτά την ημέρα. Η καθημερινή άσκηση βοηθά ώστε οι άνθρωποι να έχουν ένα φυσιολογικό ύπνο, αν και μια άσκηση πριν από τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο αρνητικά . Για μέγιστο όφελος, να προσπαθήστε να ασκηθείτε περίπου 4 – 5 ώρες πριν πάτε για ύπνο.

Αποφύγετε την καφεΐνη, νικοτίνη, αλκοόλ.

Να αποφεύγετε τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, η οποία ενεργεί ως διεγερτικό και κρατά τους ανθρώπους ξύπνιους. Πηγές καφεΐνης περιλαμβάνουν, ο καφές, η σοκολάτα, τα αναψυκτικά, τα ναρκωτικά. Οι καπνιστές έχουν την τάση να κοιμούνται πολύ ελαφρά και συχνά ξυπνούν νωρίς το πρωί λόγω της έλλειψη νικοτίνης από τον οργανισμό τους.

Χαλαρώστε πριν τον ύπνο.

Ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο ή ανάγνωση κάποιου βιβλίου μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να έχετε έναν πιο εύκολο ύπνο. Μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας και να συνδέσετε ορισμένες δραστηριότητες ώστε να αποτελέσουν μέρος τελετουργικού του ύπνου.
Μην μένετε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι ενώ είστε ξύπνιοι:
Εάν δεν μπορεί να σας πάρει ο ύπνος, σηκωθείτε από το κρεβάτι. Κάνε κάτι άλλο, όπως ανάγνωση, παρακολουθώντας τηλεόραση (στο σαλόνι) ή ακούγοντας μουσική, μέχρι να νιώσετε κουρασμένοι. Το άγχος του να σε πάρει ο ύπνος είναι σε θέση να συμβάλει στην αϋπνία.

Ελέγξτε το περιβάλλον υπνοδωματίου σας.
1. Χρησιμοποιήστε άνετο κρεβάτι
2. Αποκλείστε παρεμβολές και θόρυβο
3. Χρησιμοποιήστε το κρεβάτι μόνο για ύπνο και σεξ
4. Διατηρήστε μια σωστή θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο. Οι ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο ή να σας αποτρέψουν από το να κοιμηθείτε.

Αν το πρόβλημα της αϋπνίας συνεχίζει.

Αν έχετε προβλήματα ύπνου κάθε νύχτα, ή αν πάντα αισθάνεστε κουρασμένοι την επόμενη μέρα, τότε μπορεί να έχετε μια διαταραχή του ύπνου και θα πρέπει να δείτε ένα ειδικό. Οι περισσότερες διαταραχές του ύπνου μπορεί να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Ψυχολογία

City Unity College | Μεταπτυχιακό Ψυχολογίας με Εξειδίκευση

Το City Unity College σε συνεργασία με το London Metropolitan University προσφέρει ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στη ψυχολογία με εξειδίκευση που αναγνωρίζεται από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας ‘Α.Τ.Ε.Ε.Ν.’ του Υπουργείου Παιδείας, επιτρέποντας στους αποφοίτους να ασκήσουν επάξια στον τομέα της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα.

Αυτό το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές να εξειδικευτούν σε έναν από τους οκτώ τομείς της ψυχολογίας. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους και τους στόχους τους, μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των τομέων της ψυχολογίας υγείας, κλινικής ψυχολογίας, εγκληματολογίας, αθλητικής ψυχολογίας, συμβουλευτικής ψυχολογίας, ψυχολογίας εργασίας, εκπαιδευτικής ψυχολογίας και νευροψυχολογίας.

Κάθε τομέας παρέχει μια βαθιά κατανόηση και εξειδίκευση σε συγκεκριμένες πτυχές της ψυχολογίας, αναπτύζοντας τις δεξιότητες και την εμπειρία που απαιτούνται για να ασκήσουν επιτυχώς σε αυτούς τους εξειδικευμένους τομείς της ψυχολογίας. Μέσω μιας πλούσιας συνδυαστικής εκπαίδευσης και πρακτικής εφαρμογής, οι φοιτητές αποκτούν τις γνώσεις και την αυτοπεποίθηση που απαιτούνται για να επιτύχουν στον επαγγελματικό τους στόχο στον ευρύ και αναπτυσσόμενο τομέα της ψυχολογίας.

ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Εξειδίκευση Ψυχολογίας Υγείας

Εξειδίκευση Εγκληματολογίας

Εξειδίκευση Κλινικής Ψυχολογίας

Εξειδίκευση Αθλητικής Ψυχολογίας

Εξειδίκευση Εργασιακής Ψυχολογίας

Εξειδίκευση Νευροψυχολογίας

Εξειδίκευση Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας

Εξειδίκευση Συμβουλευτικής Ψυχολογίας

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Mπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 210 3243 222 ή μπαίνοντας στην ιστοσελίδα παρακάτω https://cityu.gr/course/metaptychiako-psychologias-me-exeidikefsi/

  • Θησέως & Κολοκοτρώνη, Σύνταγμα, Αθήνα
  • 210 3243 222
  • [email protected]
Continue Reading

Ψυχολογία

Ποια η σχέση δεσμού και έρωτα ;

‘ Όλα στην αρχή είναι όμορφα ’  γαλλική παροιμία

Είναι τα έντονα συναισθήματα αυτό που αποκαλούμε έρωτας ; Και είναι αρκετά για να υποστηρίξουν την άνθιση μιας σχέσης ;

Ή στην πραγματικότητα τα έντονα συναισθήματα συχνά μας εμποδίζουν να δούμε με αντικειμενικό μάτι τι είδους χορό χορεύουμε μ’ αυτόν που θεωρούμε ως άνθρωπό μας ;

Για τον έρωτα μιλάνε πολλοί… Ποιον έρωτα όμως ; Φυσικά αυτόν που πουλάει! Δηλαδή, τον έρωτα σε πρώτο επίπεδο, σε πρώτη ανάγνωση που γοητεύει χωρίς να δυσκολεύει γεννώντας σύνθετες σκέψεις και συναισθήματα…

Το ‘όλα στην αρχή είναι όμορφα’ της γαλλικής παροιμίας δεν σηματοδοτεί στην πραγματικότητα τον αληθινό δεσμό ή τον αληθινό έρωτα. Γιατί μόνο όταν μένουμε σε μια σχέση για καιρό –είτε από αναγκαιότητα είτε από επιλογή- δοκιμάζεται ο πραγματικός έρωτάς μας ή αλλιώς η ικανότητά μας για πραγματικό δεσμό.

Οι σχέσεις που δοκιμάζονται μέσα στο χρόνο, με άλλα λόγια οι μακροχρόνιες σχέσεις, μας δίνουν την ευκαιρία να δοκιμαστούμε στο να πετύχουμε τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ατομικότητα και τη συντροφικότητα, και να τις διατηρήσουμε και τις δύο χωρίς να χάσουμε τη μια ή την άλλη όταν τα πράγματα δυσκολέψουν.

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι όταν δύο άνθρωποι ερωτεύονται παντρεύουν δυο μοναξιές και ότι μέσα σε μια σχέση δεν υπάρχει κτήμα!

Ο έρωτας πρέπει να γίνεται αντιληπτός από το ζευγάρι ως σεβασμός στην ελευθερία του χρόνου και του χώρου του άλλου, αν θέλει να επιβιώσει…

Σ’ έναν πραγματικό έρωτα ή σ’ έναν πραγματικό δεσμό κανένα από τα δύο μέλη δεν αναγκάζεται να καταπιέσει, να θυσιάσει ή να προδώσει τον εαυτό του, αλλά και οι δύο σύντροφοι εκφράζουν τα δυνατά και τα τρωτά τους σημεία, τις αδυναμίες και τις δυνατότητές τους με ισορροπημένο τρόπο.

Φυσικά, η εξισορρόπηση των δυνάμεων της ανεξαρτησίας (του εγώ) και αυτών της ενότητας (του εμείς) δεν είναι τόσο απλή υπόθεση.

Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε σχέσεις που δεν θα λειτουργούν σε βάρος του εαυτού μας, και να αποκτήσουμε ένα εγώ που δεν θα λειτουργεί σε βάρος των άλλων, προκειμένου να βιώνουμε την ολοκλήρωσή μας ως άνθρωποι μέσα από τη συναισθηματική επαφή που μπορούν να μας προσφέρουν οι στενές προσωπικές σχέσεις.

Το θέμα αυτό σε όλη του την πολυπλοκότητα αποτελεί υψηλό στόχο, μια πρόκληση που κρατάει σε όλη μας τη ζωή. Όσο δηλαδή και οι σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους.

Το πρόβλημα εμφανίζεται ωστόσο, όταν αρχίζουμε να συγχέουμε τον έρωτα ή τη δημιουργία δεσμού με την εξασφάλιση επιδοκιμασίας, όταν επιδιώκουμε τη σύναψη στενών προσωπικών σχέσεων επειδή αποτελούν για μας τη μοναδική πηγή αυτοεκτίμησης, και όταν διατηρούμε αυτές τις σχέσεις σε βάρος των πάντων τελικά!

Ωστόσο, δεν είναι ποτέ αργά για να μάθουμε να κινούμαστε διαφορετικά στις σχέσεις-κλειδιά στη ζωή μας.

Και ενώ βραχυπρόθεσμα οι αλλαγές που κάνουμε και οι αρχικές αντιδράσεις που προκαλούμε μπορεί να μας τρομάξουν, να μας απογοητεύσουν, να μας θυμώσουν και να μας κάνουν να νιώσουμε μοναξιά, όπως συμβαίνει με πολλά άλλα πράγματα στη ζωή, έτσι και εδώ, αξίζει να κοπιάσουμε σήμερα για να απολαύσουμε αύριο!


Άρθρο αρχείου

Αναστασία Μουστάκα

Continue Reading

Ψυχολογία

Η άμυνα ενάντια στα συναισθήματα

Η παρόρμηση να αφεθείτε σε έναν έρωτα, μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τις ηθικές σας αρχές, πράγμα που μπορεί να δημιουργεί περισσότερα πολύπλοκα προβλήματα απ’ όσα φαντάζεστε.

Ο πατέρας της ψυχανάλυσης ο Φρόιντ, θεώρησε πως το ανθρώπινο μυαλό αποτελείται από τρεις περιοχές: το id (προεγώ), το ego (εγώ) και το superego (υπερεγώ).

Το id κυριαρχείται από την «αρχή της ηδονής» και είναι μη-λογικό, δηλαδή είναι ά-λογο. Λειτουργεί ως δεξαμενή από πρωτόγονα ένστικτα και παρορμήσεις τα οποία είναι και τα τελικά (τα απόλυτα) κίνητρα της συμπεριφοράς μας. Δεν έχει χρονικό προσδιορισμό, γιατί οι αναμνήσεις που θα παγιδευτούν σ’ αυτό μέσω της καταπίεσης μπορεί να είναι το ίδιο δυνατές όσο όταν συνέβη αρχικά το γεγονός που τις καταπίεσε.

Το ego κυριαρχείται από την «αρχή της πραγματικότητας» και εκπροσωπεί το συνειδητό και λογικό κομμάτι του μυαλού μας, το οποίο παίρνει αποφάσεις και διαχειρίζεται την πραγματικότητα.

Το superego κυριαρχείται από την «αρχή της ηθικής» και είναι το κομμάτι, όπου αποθηκεύουμε τους κανόνες ή τα ταμπού για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε. Η νοοτροπία και στάση του υπερεγώ μας είναι ουσιαστικά η εσωτερίκευση της νοοτροπίας και στάσης των γονιών μας.

Οι μηχανισμοί της ψυχολογίας μας

Το id και το superego λειτουργούν στο ασυνείδητο. Είναι δηλαδή κομμάτια της ψυχικής-πνευματικής ζωής του ανθρώπου των οποίων τη λειτουργία δεν αντιλαμβανόμαστε άμεσα, γι’ αυτό και η συμπεριφορά που προκύπτει από τη λειτουργία τους μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο κοιτώντας «κάτω από την επιφάνεια», εξετάζοντας δηλαδή τι δεν λέει ή τι δεν κάνει κάποιος, μιας κι αυτά που λέει ή κάνει είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας και συνήθως όχι το πιο ενδιαφέρον.

Η σχέση του ego με τις άλλες δύο οντότητες του μυαλού (δηλαδή το id και το superego) είναι εν δυνάμει και σχεδόν αδιάκοπα σε σύγκρουση, γιατί το εγώ από τη φύση του εκλαμβάνει ως απειλή τόσο τις ενορμήσεις που προέρχονται από το προεγώ όσο και τα συναισθήματα (ενοχές, ηθικούς κανόνες) που προέρχονται από το υπερεγώ.

Η αίσθηση της απειλής του εγώ από το προεγώ και το υπερεγώ, δημιουργεί στο άτομο έναν πολύ υψηλό βαθμό εσωτερικής ταραχής και δυσφορίας, και προκειμένου να τα αντιμετωπίσει για να επιφέρει μια υποτιθέμενη ισορροπία, αναπτύσσει τους λεγόμενους «μηχανισμούς άμυνας».

Επομένως, οι μηχανισμοί άμυνας κινητοποιούνται ενάντια στις ενορμήσεις και τα συναισθήματα, προκαλώντας το σχηματισμό νευρώσεων (ή νευρωτικών συμπτωμάτων) που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα μέσα από την παθολογική του θωράκιση.

Τα προβλήματα που προκαλούν

Οι μηχανισμοί άμυνας που αναπτύσσει ένα άτομο κατά τη διάρκεια της ζωής του για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον πόνο ή τα δυσάρεστα συναισθήματα, προκαλώντας έτσι παθολογικά συμπτώματα στην όλη λειτουργία του, είναι οι εξής : η απώθηση, η καταπίεση, η εξιδανίκευση, η διανοουμενικοκοποίηση, η παλινδρόμηση, ο σχηματισμός αντίδρασης, η μόνωση, η αναίρεση, η προβολή, η ενδοβολή, η στροφή ενάντια στον εαυτό και η αντιστροφή, και η μετουσίωση ή μετάθεση των ενορμητικών σκοπών και συναισθημάτων.

Ωστόσο, η έρευνα έχει αποδείξει ότι όλες αυτές οι μορφές άμυνας από τα επίπονα συναισθήματα που συνιστούν τις αβάσταχτες αλήθειες (εμπειρίες) μέσα μας, παρόλο που για να λειτουργήσουν χρειάζεται να καταναλώσουμε όλη την ενεργητικότητά μας περιορίζοντας έτσι τις ζωτικές μας δραστηριότητες, τελικά δεν καταφέρνουν να γαληνέψουν το εγώ μας. Αντίθετα, το οδηγούν σε αμέτρητες μεταμορφώσεις, διαστρεβλώσεις και παραμορφώσεις, με αποτέλεσμα η ζωή του ατόμου να παραμένει βαθιά παθολογική και ανολοκλήρωτη.

Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε

Στο σημείο αυτό η ψυχοθεραπεία είναι απαραίτητη και αναγκαία, γιατί μπορεί να ξεσκεπάσει το υπαρξιακό «άγχος» που υποβόσκει κάτω από όλες τις μορφές άμυνας, να φέρει στην επιφάνεια τις απωθημένες ενορμήσεις και τα συναισθήματα, και να βοηθήσει το άτομο να τα αντιμετωπίσει μέσα από την ενεργοποίηση των ζωτικών του δυνάμεων και όχι μέσα από τις περιττές αμυντικές μεθόδους, με τις γνωστές παθολογικές τους συνέπειες. 


Άρθρο αρχείου

Αναστασία Μουστάκα

Continue Reading

Trending