Connect with us

Συνταγές

Χαλβάς της γιαγιάς

Χαλβάς της γιαγιάς

Aπό τη Χρυσούλα Παπαλέξη, Ξενοδοχείο Ganimede, Γαλαξίδι 

Νηστίσιμο και υπέροχο

 Γράφει η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας:

Μια γεύση που ξυπνά αναμνήσεις … παιδικές, γιορτινές και χαμόγελα. Ένα χαρακτηριστικό ελληνικό γλυκό, με ταπεινά υλικά της κουζίνας povera … που όπως έλεγε η γιαγιά ήταν το γλυκό που γίνονταν στο λεπτό για τραταμέντο, για γιορτές και γενέθλια. Μερικά κεράκια και η τούρτα ήταν έτοιμη…

Τα υλικά από περιοχή σε περιοχή ήταν λίγο διαφορετικά, αλλού έβαζαν ελαιόλαδο, στα βουνά καρύδια, στα πεδινά αμύγδαλα, σταφίδες όπου υπήρχαν και στα αστικά κέντρα μπορεί να πρόσθεταν λίγο βούτυρο ή κουκουνάρι ή γλυκό του κουταλιού ψιλοκομμένο.

Η χαρισματική Χρυσούλα Παπαλέξη είναι ιδιοκτήτρια του πανέμορφου ξενοδοχείου στο Γαλαξίδι, βραβευμένη για το πρωινό που προσφέρει με γεύσεις που σε πάνε στα ουράνια… Την αγαπώ γιατί είναι μια πρέσβειρα του γαστρονομικού μας πολιτισμού και προσπαθεί κάθε ημέρα να γίνεται καλύτερη.

Εμείς αυτούς τους ανθρώπους επιβραβεύουμε …  αυτοί οι άνθρωποι είναι παράδειγμα προς μίμηση, για να γίνει η Ελλάδα του σήμερα ακόμα καλύτερη …

Μπράβο Χρυσούλα.

 Χαλβάς της γιαγιάς  

Aπό τη Χρυσούλα Παπαλέξη, Ξενοδοχείο Ganimede, Γαλαξίδι

 Υλικά

1 φλιτζάνι τσαγιού ηλιέλαιο

2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό

3 φλιτζάνια τσαγιού  ζάχαρη

4 φλιτζάνια τσαγιού νερό

150 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα

100 γρ. σταφίδα μαύρη

75 γρ. κουκουνάρι

Ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο

Κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη

Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη μόλις αρχίσει να κοχλάζει ανακατεύουμε και βράζουμε  για 3 λεπτά.

Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεματάμε το λάδι και ρίχνουμε τα αμύγδαλα και τα κουκουνάρια να ροδίσουν.

Τότε προσθέτουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.

Όταν καβουρδίζεται το σιμιγδάλι θα πάρει ένα χρυσό ξανθό χρώμα.

Ρίχνουμε προσεκτικά το σιρόπι γιατί πολλές φορές πετάγεται το καυτό σιμιγδάλι.

Προσθέτουμε και τις σταφίδες και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.

Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το καπάκι και βάζουμε την κατσαρόλα, στην άκρη της φωτιάς, να σιγοβράζει ώσπου να σφίξει Ρίχνουμε το χαλβά σε φόρμα και τον αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.

Πασπαλίζουμε με κανέλα και τριμμένα αμύγδαλα αν θέλουμε.

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

Πρασόρυζο: Μια γευστική δημιουργία αποτοξίνωσης

Το σίγουρο είναι ότι όλοι έχουμε ανάγκη κάποιες φορές, να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να αποτοξινωθεί από το κρέας, τα λιπαρά και τα γλυκά. ΄Αλλωστε όλοι κάνουμε διατροφικά ατοπήματα, κυρίως την περίοδο των γιορτών και λίγο πρέπει να επανέλθουμε.

Τα πράσα είναι μια τροφή που προσφέρει πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες και έχει αποδειχθεί μετά από έρευνα ότι έχει και αντικαρκινική δράση. Επίσης τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο, οι ντομάτες που συνθέτουν το πρασόρυζο, είναι τροφές που ωφελούν τον οργανισμό μας.

Το πρασόρυζο είναι νόστιμο, πολύ θρεπτικό και πολύ εύκολο να γίνει. Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε και κόκκινη πιπεριά, που είναι επίσης αντιοξειδωτική ή λάχανο ή ακόμα και καρότο τριμμένο ή κομμένο σε ροδέλες.

Από τα μπαχαρικά του πάει πολύ ο κουρκουμάς, η πάπρικα, το γλυκάνισο και ότι άλλο σας αρέσει. Αν θέλουμε διακοσμούμε και με σχοινόπρασο.

Στη μέση μπορούμε ακόμα να βάλουμε μια κουταλιά γιαούρτι ή μια κουταλιά κρεμώδες τυρί που του πάει πολύ και οπωσδήποτε ψωμάκι ολικής άλεσης γιατί το λαδερό φαγητό το ζητά…   

Πρασόρυζο

Από την Έφη Μαρκοζάνες

Υλικά

1 κιλό πράσα φρέσκα, κομμένα σε κομμάτια μόνον το λευκό μέρος

2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 ώριμη ντομάτα, τριμμένη

Ελαιόλαδο εκλεκτό

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι καρολίνα

500 ml ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα βάζουμε  2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτουμε τα πράσα και τα σοτάρουμε και αυτά για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε και τον πελτέ ντομάτας, δημιουργώντας χώρο ώστε να φθάσει  στον πάτο της κατσαρόλας, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση για 2-3 λεπτά και να μοσχομυρίσει το φαγητό μας.  

Προσθέτουμε και την ντομάτα και συμπληρώνουμε δύο ποτήρια με ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου και το αφήνουμε να πάρει βράση για 10 λεπτά ακόμα.

Ρίχνουμε το ρύζι και πάλι ανακατεύουμε ελαφρά και συμπληρώνουμε ζωμό καυτό,  ώστε να σκεπάσει το φαγητό μας και 2-3 εκατοστά ακόμα.

Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει σε σκεπασμένη κατσαρόλα το πρασόρυζο για 30 λεπτά.  Θέλει προσοχή να μην πιάσει το ρύζι και ανακατεύουμε συχνά. Αν χρειαστεί ρίχνουμε και λίγο νερό ζεστό ακόμα.

Ανακινούμε την κατσαρόλα και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο «να σταθεί» όπως έλεγαν οι μανάδες μας και σερβίρουμε φινίροντας επιλεκτικά το πιάτο με σχοινόπρασο ψιλοκομμένο και μια κουταλιά γιαούρτι ή κρεμώδες τυρί.

Σίσσυ Νίκα

Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Continue Reading

Γαστρονομία

Φράουλες, τυρί κρέμα και Trikalinos Αυγοτάραχο

Οι Γιορτές ήρθαν και οι κουζίνες των σπιτιών σε όλον τον κόσμο αυτές τις ημέρες μοσχομυρίζουν από τα καλούδια που κάθε νοικοκυρά εθιμοτυπικά ετοιμάζει και θα προσφέρει σε κεράσματα και στα εορταστικά γεύματα, για να συνοδέψει το τσούγκρισμα των ποτηριών και την ανταλλαγή ευχών!

Η παράδοση θέλει το αυγοτάραχο να προσφέρεται εθιμοτυπικά σε κάθε χαρμόσυνη συγκέντρωση και εορταστικό τσιμπούσι, όπως στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και στο 1ο γεύμα της νέας χρονιάς. Η εξήγηση είναι ότι με τον τρόπο αυτό, θέλουμε να προσκαλέσουμε κοντά μας το Καλό, σε πληθυντικό αριθμό: όσα τα αυγουλάκια που περιέχονται στη γονάδα του Κέφαλου, τόσα και τα Καλά που προσκαλούμε να έρθουν κοντά μας, σε πληθυντικό αριθμό: παιδιά, πλούτη, καλή υγεία και ευτυχία. 

Εμείς σας προτείνουμε τρείς γρήγορες, εύκολες και νόστιμες ιδέες για να προσφέρετε το Trikalinos Αυγοτάραχο, που είναι το πιο βελούδινο και ντελικάτο έδεσμα, για να ξεκινήσει τα γιορτινά καλέσματά σας

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

50 g τυρί κρέμα
2 μεσαίες φράουλες
10 φέτες πολύσπορης μπαγκέτας
10 φέτες αυγοτάραχο (κομμένες με 1 εκατοστό πάχος)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μοιράζουμε το τυρί κρέμα στις φέτες μπαγκέτας και ολοκληρώνουμε με μια- δυο φέτες φράουλας και μια καλή φέτα αυγοτάραχο, για κάθε φέτα μπαγκέτας.

Ημι – ξηραμένα σύκα και Trikalinos Αυγοτάραχο

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

5 σύκα ημι – ξηραμένα, μικρού μεγέθους, κομμένα στη μέση (κατά πλάτος)
10 φέτες πολύσπορης μπαγκέτας
10 φέτες αυγοτάραχο πάχους 1 εκατοστού
1 κ. σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κ. σ. μέλι
1 κ. σ. ξύδι μπαλσάμικο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το ελαιόλαδο μαζί με το μέλι και το ξύδι σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε μέχρι να στέκεται. Προσθέτουμε τα ημι – ξηραμένα σύκα και αφήνουμε να μουλιάσουν στο μείγμα -περίπου 2 ώρες.

Τοποθετούμε σε κάθε φέτα μπαγκέταςτο ένα μισό του σύκου και μια φέτα αυγοτάραχο.

Αρωματικό βούτυρο πορτοκαλιού με σχοινόπρασο και Trikalinos Αυγοτάραχο

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

50 g βούτυρο
½ ένα πορτοκάλι, ξύσμα και χυμό
1 πρέζα Αφρίνα
2 κλωναράκια σχοινόπρασο, κομμένα ζυλιέν
10 φέτες αυγοτάραχο, πάχους 1 εκατοστού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σιγοβράζουμε το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα για περίπου δέκα λεπτά σε μέτρια φωτιά Ρίχνουμε το βούτυρο και την Αφρίνα, αφαιρώντας τον αφρό που μπορεί να εμφανιστεί στην επιφάνεια.

Μόλις το βούτυρο να λιώσει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το αρωματικό βούτυρο πορτοκαλιού σε ένα καθαρό δοχείο. Αφήνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για δεκαπέντε λεπτά και στη συνέχεια αποθηκεύουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.

Μοιράζουμε το βούτυρο στις φέτες μπαγκέτας και ολοκληρώνουμε με τις φέτες αυγοτάραχο και το σχοινόπρασο.

TIP: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την πολύσπορη μπαγκέτα με οποιοδήποτε είδος ψωμιού.

Επίσης μπορούμε να βουτυρώσουμε ελαφρά το ψωμί, με αγελαδινό βούτυρο καλής ποιότητας.

To Trikalinos Αυγοτάραχο, θα το βρείτε σε ντελικατέσσεν και παντοπωλεία σε όλη την Ελλάδα, καθώς και στα Σούπερ Μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης και Μασούτης.

Περισσότερες συνταγές και συμβουλές χρήσης θα βρείτε στην ιστοσελίδα της εταιρίας: www.trikalinos.gr

Continue Reading

Γαστρονομία

Μελομακάρονα πορτοκαλιού:

Ο πατέρας μου καταγόταν από το Ναύπλιο, που είναι ο μεγαλύτερος πορτοκαλεώνας της Ελλάδας. Έτσι στα γλυκά συνήθιζαν να βάζουν για άρωμα χυμό πορτοκαλιού και ξύσμα. Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή της κορύφωσης της παραγωγής του πορτοκαλιού, οπότε στα μελομακάρονα έβαζαν αρκετό χυμό πορτοκαλιού και φρέσκο ελαιόλαδο. Η κανέλα με το πορτοκάλι είναι ο απόλυτος συνδυασμός, οπότε τα μελομακάρονα είναι πορτοκαλάτα με πινελιές κανέλας. Τα καρύδια ήταν αυτά τα ολοκίτρινα τραγανά και πολύ νόστιμα Τριπόλεως, οπότε τα μελομακάρονα ήταν μια εμβληματική χριστουγεννιάτικη γεύση Πελοποννησιακή. Οι ξαδέλφες μου έδωσαν την συνταγή της μητέρας μου και τα φτιάξαμε σήμερα, που συμπληρώνονται τρία χρόνια από τότε που «έφυγε» … το δικό μου μνημόσυνο, καταμεσής μιας χαρούμενης για τους πολλούς περιόδου.

Μελομακάρονα πορτοκαλιού 

Υλικά

200 γρ. ζάχαρη άχνη

500 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού  

250 ml ελαιόλαδο απαλό

10 γρ. αμμωνία

5 γρ. μαγειρική σόδα

30 ml κονιάκ ή Grand Marnier

30 γρ. μέλι θυμαρίσιο

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

1/3 κ.γ. γαρύφαλλο

3 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης

900 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

330 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

Για το σιρόπι

600 ml. νερό

500 γρ. ζάχαρη

200 γρ. μέλι θυμαρίσιο

χυμό από μισό λεμόνι

1 ξύλο κανέλα

1 φλούδα λεμoνιού

Για το σερβίρισμα

ψιλοκομμένο καρύδι

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι για να κρυώσει.

Αφού σιροπιάζουμε τα ζεστά μελομακάρονα μόλις βγουν από το φούρνο με το κρύο σιρόπι.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε ζάχαρη με το νερό, το χυμό, τη φλούδα λεμονιού και την κανέλα για 5 λεπτά.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 8 λεπτά και τότε προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το σιμιγδάλι και το αλεύρι. Ανακατεύουμε δυνατά με σύρμα για να ομογενοποιηθεί σωστά το μείγμα.

Προσθέτουμε βροχηδόν το σιμιγδάλι στο αλεύρι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Προσθέτουμε στο πρώτο μείγμα των υλικών βροχηδόν το μείγμα του αλεύρου με το σιμιγδάλι ανακατεύοντας καλά μέχρι να έχουμε μια απαλή και εύπλαστη ζύμη και λαδερή.  

Παίρνουμε κομμάτια ζύμης 35 γρ. και πλάθουμε μελομακάρονα.  

Με το πιρούνι κάνουμε ένα σχήμα στην επιφάνεια του μελομακάρονο.

Άλλος τρόπος είναι να τα ακουμπήσουμε επάνω στη σίτα του φούρνου και να πιέσουμε ελαφρά τη ζύμη.

Σε λαμαρίνα στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα μελομακάρονα αραιά μεταξύ τους.

Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο  φούρνο στους 180ο C στον αέρα για 30 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν.

Είναι σωστό να τα πλάσουμε και να φουρνίσετε ταυτόχρονα και τις 3 λαμαρίνες.

Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο με την τρυπητή κουτάλα τα βουτάμε για δευτερόλεπτα στο σιρόπι και τα βγάζουμε.

Τα βάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε κατά σειρές με το καρύδι που είναι χοντροτριμμένο ή ψιλοκομμένο όπως αγαπάμε.

Στρώνουμε τη δεύτερη σειρά μελομακάρονων και πασπαλίζουμε και πάλι γιατί τα μπόλικα καρύδια δίνουν μια πολύ ωραία επίγευση…

Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Continue Reading

Trending