Connect with us

Εκδηλώσεις

Αφιέρωμα στη Μνήμη των «ΚΑΛΛΙΜΑΡΤΥΡΩΝ» του Χθες και του Σήμερα!

By Έφη Βαλίλα

Ημερομηνία πραγματοποίησης: 21 και 22 Ιανουαρίου 2023.

Φορέας διοργάνωσης: Η Επιχείρηση Πολιτισμού Kalliergon και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσοχωρίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών.

Αφορμή της εκδήλωσης: Ο πνιγμός 17 γυναικών, μαζί με την Κυρά Φροσύνη, στη λίμνη Παμβώτιδα Ιωαννίνων (11 Ιανουαρίου 1801), γνωστές ως «Καλλιμάρτυρες», σύμφωνα με τον επίσημο όρο που τους έχει απονείμει η τότε τοπική Μητρόπολη.

Η δράση ήταν, επίσης, αφιερωμένη στις «Καλλιμάρτυρες»  των ημερών μας, ως ένα σχόλιο για την έμφυλη βία, τις γυναικοκτονίες…

‘Ήταν ένας τρόπος να δοθεί έμφαση στην αρμονική συνύπαρξη των φύλων, τη διαρκή διεκδίκηση και διατήρηση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία, μέσα από ιστορικές αναφορές που χάνονται στα βάθη των αιώνων και που δυστυχώς, επαναλαμβάνονται με άλλους τρόπους και άλλες αφορμές.

Ο συμβολισμός του αφιερώματος: Το αφιέρωμα είναι ένα προοίμιο του Pamvotis Lake Project της Kalliergon, μιας σειράς σπονδυλωτών δράσεων που έχουν σχεδιαστεί για την πόλη των Ιωαννίνων και είναι βασισμένο σε μια καινοτόμα προσέγγιση της Χριστίνας Τζιάλλα.

Είναι ενταγμένο στο πλαίσιο του Pamvotis Festival της Kalliergon, που προγραμματίζεται, για  πρώτη φορά,  για  τον φετινό Ιούλιο στην πόλη των Ιωαννίνων.

Η σκοποθεσία του Φεστιβάλ: Να γίνει θεσμός!!

Συντονιστές του 2ήμερου αφιερώματος:  Η Βασιλική Κατέρη  και ο Κωνσταντίνος Στάικος.

Συμμετείχαν: ο Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού, ο Νίκος Χαλκιάς (κλαρίνο) και ο Μίλτος Διαμάντης (ακορντεόν) και ο Άρης Λιούμπος ως βαρκάρης, Πρόεδρος της Κοινότητας του Νησιού της Λίμνης Παμβώτιδας.

Τα Τεκταινόμενα του Διημέρου

Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023, από τις 19.00 έως τις 21.00, στην αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου Δροσοχωρίου, εγκαινιάστηκε η Έκθεση Φωτογραφίας Γυναικείων Πορτρέτων με τίτλο: «Καλλιμάρτυρες», που επιμελήθηκε η Βασιλική Κατέρη.

Πόζαραν για τον σκοπό αυτό γυναίκες  του χωριού. Τη φωτογράφιση έκανε ο Νίκος Δαλέζιος, σε σκηνοθεσία της Χριστίνας Τζιάλλα. Κοινό χαρακτηριστικό σε όλα τα πορτρέτα ήταν τα κοσμήματα από ασημοκούφετα που φορούσαν οι γυναίκες αυτές.

Την κατασκευή τους υπογράφει η Βασιλική Κατέρη, βασισμένη σε μια ιδέα της Χριστίνας Τζιάλλα.

Το «ασημένιο» κόσμημα παραπέμπει στην περίφημη αργυροτεχνία των Ιωαννίνων. Τα ασημοκούφετα τα χρησιμοποιούν να στολίζουν τα κόλλυβα στα μνημόσυνα. Ο παραλληλισμός εδώ είναι προφανής!!

Το κόσμημα φτιαγμένο από ασημοκούφετα εκτίθεται, μόνιμα, στο Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου, στο νησί των Ιωαννίνων, στην αίθουσα «Κυρά Φροσύνη».

Γυναίκες και άντρες «κέντησαν» βουτήματα με ασημοκούφετα. Τα βουτήματα αυτά ήταν μια ευγενική προσφορά της τοπικής οικογενειακής επιχείρησης «Μελιγγιώτη» και προσφέρθηκαν ως «συχώριο» στους παρευρισκόμενους στη δράση της επόμενης ημέρας. Η ζύμη ήταν από παραδοσιακή συνταγή γιαννιώτικων κουλουριών.

Την Κυριακή της 22ας Ιανουαρίου: Μια ανοιχτή πρόσκληση για τη συνάντηση στις 12.00 το μεσημέρι Πλατεία Μαβίλη, δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα.

Οι παρόντες, έγιναν μάρτυρες ενός συγκλονιστικού δρώμενου, μιας μοναδικής, πρωτότυπης ιεροτελεστίας!

Ο σκοπός ενός ηπειρώτικου μοιρολογιού από τον αριστοτέχνη του κλαρίνου Νίκου Χαλκιά, με τη συνοδεία του ακορντεόν από τον, επίσης αριστοτέχνη, Μίλτο Διαμάντη.

Ένας βαρκάρης σε μια ξύλινη ψαρόβαρκα (Άρης Λιούμπος), πλησίασε στην προκυμαία και εναπόθεσε στα χέρια ενός άνδρα, ντυμένου με παραδοσιακή ηπειρώτικη φορεσιά (Αναστάσιος Βασιλείου, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δροσοχωρίου), ένα κομμάτι υφάσματος που παρέπεμπε στο νερό της λίμνης, όπου μέσα  του «κρυβόταν» μία «Καλλιμάρτυρας».

Την ώρα εκείνη, το μοιρολόι «Μαργιόλα» από τα μέλη του Συλλόγου Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού, διαδέχτηκε τους ήχους του κλαρίνου, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης, και φέρνοντας στα μάτια πολλών, δάκρυα!!

Ο άνδρας, με σεβασμό και δέος, κινήθηκε με αργά βήματα προς ένα  πλάτανο στην άκρη της πλατείας και εναπόθεσε το ύφασμα στη ρίζα του. Εκεί τον περίμενε ένας άλλος άνδρας, επίσης με ντυμένος με παραδοσιακή ηπειρώτικη φορεσιά (Κωνσταντίνος Στάικος, Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δροσοχωρίου). Και οι δύο μαζί βοήθησαν την «Καλλιμάρτυρα» να αναδυθεί μέσα από το «νερό».

Η αλληλεπίδραση του υπερμέγεθες έργου με τη φύση αποτέλεσε τον καταλύτη σχετικά με την ατμόσφαιρα που οι διοργανωτές ήθελαν να δημιουργήσουν.

Όλοι έγιναν αποδέκτες μιας ανεπαίσθητης πρόσκλησης που «αιωρούνταν» στην ατμόσφαιρα, «Έλα στη θέση μου», όπου και ο τίτλος της δράσης.

Μία πρό(σ)κληση αυτής της Γυναίκας – Καλλιμάρτυρα, του χθες;…  του σήμερα;… του από πάντα;… Μια τροφή για σκέψη, για προβληματισμό, για εσωτερικό διάλογο… 

Δύο αγόρια (Χριστόφορος Στάικος και Ραφαήλ Βιλτανιώτης) και ένα κορίτσι (Κλεοπάτρα Θεοχάρη) άφησαν λίγα αγριολουλούδια, γλαύκανθους, στη βάση του πορτρέτου και στη συνέχεια έριξαν τα υπόλοιπα που κρατούσαν στα χεράκια τους, μέσα στη λίμνη, για εκείνες, στη μνήμη τους. Παράλληλα, τα κεντημένα  με ασημοκούφετα βουτήματα  σε όλους τους παρευρισκόμενους, ως «συγχώριο»…

Στη συνέχεια ακολούθησε η περιφορά του πορτρέτου γύρω στην πλατεία και ανάμεσα από τους παρευρισκόμενους, προσδίνοντας ακόμη πιο αισθαντικό κλίμα στην όλη ατμόσφαιρα. Ιδιαίτερη έμφαση και επίκληση στο συναίσθημα έδωσε, ξανά, το κλαρίνο μέσα από τον σκοπό  ηπειρώτικου μοιρολογιού.

Ακολούθως η Πόπη Στεφανίδη απήγγειλε ποίημα της Άννας Δερέκα από την ποιητική της συλλογή που φέρει τον τίτλο «Υδάτινες φλέβες», έκδοσης του 2000 της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, αφιερωμένη στη μνήμη εκείνων των άγνωστων γυναικών, των «Καλλιμάρτυρων». Μουσικό χαλί, και πάλι, ο πένθιμος σκοπός του κλαρίνου.

Στον απόηχο του διημέρου:  Το διήμερο ήταν άκρως εντυπωσιακό, όπως επίσης και ο απόηχος του αφιερώματος! Ο στόχος επιτεύχθηκε, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, δικαιώνοντας τους διοργανωτές και αυτές που το οραματίστηκαν, αφήνοντας τους καλύτερους οιωνούς για αυτά που θα ακολουθήσουν.

Ευχαριστίες των διοργανωτών: με τη σειρά τους ευχαριστούν θερμά όλους αυτούς που στήριξαν, με τον τρόπο τους ο καθένας, ώστε να υλοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία  αυτό το αφιέρωμα, καθώς και όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που βοήθησαν στη διάδοση ενός τέτοιου γεγονότος και των διαχρονικών μυνημάτων του.

Και η φωτογραφία  του φόντου της αφίσας: προορίζεται για το εξώφυλλο του υπό έκδοση βιβλίου της Χριστίνας Τζιάλλα με τίτλο «ούι – Τρόπαια ΑποΤρόπαια».

Η φωτογράφιση έγινε, για τον σκοπό αυτό από, τον Στέφανο Παπαζαπραΐδη, ο οποίος υπογράφει την εκτέλεση και τη σκηνοθεσία. Στη φωτογραφία απεικονίζεται η ίδια…

**Το BUSINESS WOMAN, δημοσιοποιώντας οικειοθελώς την εκδήλωση, εκφράζει ταυτόχρονα και το απεριόριστο σεβασμό στην ιερότητα της μνήμης αυτών των γυναικών! Ευχόμαστε από καρδιάς ο Δικαιοκρίτης Θεός, να αναπαύει τις ψυχές τους!!  

Continue Reading

Εκδηλώσεις

Ο Γιάννης Πάριος στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

«Έρωτας είναι θαρρώ»

Ο διακεκριμένος Έλληνας τραγουδιστής που υμνεί τον έρωτα, ο μοναδικός Γιάννης Πάριος έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής  Θεσσαλονίκης στις 18 και 19 Απριλίου 2024 για δύο παραστάσεις.

Δύο συγκλονιστικές βραδιές και  μια  κατάθεση ψυχής που δεν πρέπει να χάσετε. Διαχρονικός ερμηνευτής κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον και καθηλώνει μικρούς και μεγάλους!

Τα λόγια περισσεύουν όταν τα συναισθήματα σε κατακλύζουν!.. Ήχοι, μελωδίες και μια μοναδική καταπληκτική φωνή θα ανταμωθούν με όλους μας για μία μοναδική μουσική συνάντηση και εμεπιρία.

Ραντεβού στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 18 & 19 Απριλίου.

Info:

Γιάννης Πάριος | Έρωτας είναι θαρρώ
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
(Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1)
18 & 19 Απριλίου 2024 ώρα έναρξης 21.30
Τιμές Εισιτηρίων

80€, 70€, 60€, 50€, 40€, 20€

ΑΜΕΑ Δωρεάν κατόπιν κράτησης στο 2310 895938-9
Προπώληση εισιτηρίων
more.com

Τηλέφωνα Επικοινωνίας
2310 902604, 2310304475, 694 040 2083, 690 9187094

Continue Reading

Εκδηλώσεις

2,000+ επισκέπτες έδωσαν το παρόν στα Talent Days : Το απόλυτο event καριέρας από τη CollegeLink

Τα Talent Days , το μεγαλύτερο event καριέρας από τη CollegeLink, επέστρεψε ανανεωμένο και ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία!

O εντυπωσιακός χώρος του Ζαππείου Μεγάρου γέμισε με πάνω από 2,000 νέους που αναζητούσαν το επόμενο επαγγελματικό τους βήμα και 60 συμμετέχουσες εταιρείες που αναζητούν νέα ταλέντα για την ανάπτυξη τους. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε 1η επαφή με τις εταιρείες, να παρακολουθήσουν δεκάδες ομιλίες, workshops & panels από περιζήτητους και έμπειρους επαγγελματίες, γεμίζοντάς τους γνώσεις, έμπνευση και κίνητρο.

Η ομάδα της CollegeLink μαζί με 80+ εθελοντές ήταν εκεί για να διασφαλίσει ότι θα δημιουργηθεί μία αξέχαστη και επωφελής εμπειρία για τους επισκέπτες, τους ομιλητές και τις εταιρείες που συμμετείχαν.

Γιατί τα Talent Days by CollegeLink ήταν το must-attend event της χρονιάς;

Παρευρέθηκαν 60 εταιρείες με πάνω από 250 ανοιχτές θέσεις εργασίας:

250+ εκπρόσωποι των συμμετεχουσών εταιρειών παρευρέθηκαν στα booths, δίνοντας στους υποψήφιους τη δυνατότητα να τους γνωρίσουν από κοντά, να ενημερωθούν για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας και να εξετάσουν από κοινού ένα ενδεχόμενο συνεργασίας.

Platinum Partner του event δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τη Eurobank που υποστηρίζει τους νέους και συμβάλλει στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας μέσα από το πρόγραμμα Μπροστά για την Παιδεία!

Για τα Career Boost Corners:

Experts της CollegeLink, του Career in Progress, καθώς και HR εθελοντές ανέλαβαν 300+ CV & LinkedIn reviews και mock interviews, βοηθώντας τους παρευρισκόμενους να χτίσουν ένα δυνατό βιογραφικό και να προετοιμαστούν για την επόμενη επαγγελματική τους συνέντευξη.

Παράλληλα η ομάδα της Labora πραγματοποίησε 50+ speed coaching sessions, βοηθώντας τους νέους να βρουν το επαγγελματικό μονοπάτι που τους ταιριάζει

Και τις δύο μέρες του event, οι επισκέπτες μπορούσαν να τραβήξουν επαγγελματική φωτογραφία για το LinkedIn ή το CV τους στο Professional Photo Booth που στήθηκε στο χώρο, με σκοπό να μπει ένα τέρμα στις selfies στο LinkedIn.

Για τις Ομιλίες και τα workshops που μας έμαθαν πολλά και μας ενέπνευσαν:

Στα Talent Days της CollegeLink παρευρέθηκαν 70+ ομιλητές που πραγματοποίησαν 35 ομιλίες, πάνελ συζητήσεις και workshops. Οι συμμετέχοντες που τα παρακολούθησαν έλαβαν εις βάθος πληροφορίες για τα trends της αγοράς εργασίας και καθοδήγηση για το πως να διεκδικήσουν την ιδανική για αυτούς καριέρα σε τομείς όπως το IT, το Data Analysis, το Engineering, το Marketing και το Finance.

Stay tuned για τα επόμενα!

Continue Reading

Εκδηλώσεις

ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Τα βραβεία για την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας στόχο έχουν την ανάδειξη και την επιβράβευση των γυναικών που τόλμησαν και πέτυχαν, που έγιναν πηγή έμπνευσης και άνοιξαν δρόμους, η κάθε μία στον τομέα της. 

Γυναίκες που αποτελούν φωτεινό παράδειγμα και μας δίνουν ελπίδα για να συνεχίσουμε  να πορευόμαστε με αξιοπρέπεια σε κάθε τομέα της ζωής μας.


Παρουσιάστρια της βραδιάς η μοναδική Ελένη Φιλίνη.

Επί σκηνής η ταλαντούχα Γεωργία Νταγάκη

Ο αγαπημένος συνθέτης Στέφανος Κόκκαλης στο πιάνο και ένα μουσικό πρόγραμμα υπό τον ήχο βιολιού & σαξόφωνου.

Τα βραβεία για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας θα παρουσιαστούν στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (αίθουσα Καλοκαιρινού) στις 4 Μαρτίου 2024. Ώρα προσέλευσης 7:00.

 Στο Fuajé του Πολιτιστικού & Συνεδριακού Κέντρου, θα διεξαχθεί έκθεση φωτογραφίας για την γυναίκα με welcome Drink και finger food 

ΑΙΓΙΔΕΣ :

-Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων

-Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων -Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης»

Δήμος Ηρακλείου

-Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

-Πανελλήνια Ομοσπονδία Στήριξης Ατόμων με Παχυσαρκία (ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ)

-Επιμελητήριο Ηρακλείου

-Εθνική Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου ICC HELLAS WOMAN

Λεύκωμα με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Εισιτήρια θα προμηθευτείτε από την www.ticketservices.gr  και αναγράφουν τον ακριβή αριθμό της θέσης σας.

https://www.ticketservices.gr/event/vraveia-tis-xronias-2024-gia-tin-pagkosmia-imera-gynaikas/

Το εισιτήριο περιλαμβάνει:

welcome drink,κρασί και finger food .

https://womansdayawards.gr/

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο : 6981051520

Διεκπεραίωση: www.dspartners.gr 

Continue Reading

Trending