Connect with us

Γαστρονομία

Επιχειρηματική αποστολή διοργάνωσε το Ελληνο – Ιταλικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της εκδήλωσης «Vini da Terre Estreme 2022»

Το Ελληνο – Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης διοργάνωσε, στα πλαίσια της εκδήλωσης «Vini da Terre Estreme 2022» στη Matera της Νότιας Ιταλίας,  μία ελληνική επιχειρηματική αποστολή παρουσίασης του ελληνικού οίνου και οινοτουρισμού. 

Η συγκεκριμένη εκδήλωση, με την υποστήριξη της Περιφέρειας και της Ένωσης Βιοτεχνών της Ματέρα , διοργανώνεται από την Pilota Green Event κάθε χρόνο – από το 1999. Φέτος έλαβε χώρα στην διάσημη για τον πολιτισμό της πόλη της Matera, από τις 05 έως τις 07 Μαρτίου 2022.

Τις δυο πόλεις, Matera και Θεσσαλονίκη, ενώνει η Unesco καθώς υπήρξαν και οι δύο πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης το 2019 και 1997 αντίστοιχα. 

Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν : το Τμήμα Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, ο ΕΟΤ Ιταλίας, ο Δήμος Βέροιας, ο Δήμος Κατερίνης, ο Δήμος Παιονίας, ο Δήμος Αμυνταίου, η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλλονιάς, το Επίτιμο Προξενείο της Ελλάδος στο Μπάρι-Ματέρα και οινοποιοί των περιοχών.

Κατά την εκδήλωση η ελληνική αποστολή συναντήθηκε με τοπικούς φορείς : τον Νομάρχη της Ματέρα, τον Δήμαρχο της Ματέρα, εκπροσώπους του Επιμελητηρίου της Basilicata,  τον Πρόεδρο της Ένωσης Βιοτεχνών της Ματέρα (Confartiginato Matera) και τον Οργανισμό Τουρισμού της Basilicata καθώς και με τοπικούς επιχειρηματίες του οινοτουρισμού και του οίνου. 

Στην εκδήλωση έγινε παρουσίαση των οίνων, των περιοχών που συμμετείχαν στην  αποστολή, τόσο στον εκθεσιακό χώρο του ξενοδοχείου Alvino όσο και στο Gala Dinner και στο Master Class Οίνου που παρουσίασε ο κ. Απόστολος Θυμιόπουλος και ο κ. Γιώργος Παλησίδης, με την επίβλεψη του γνωστού ιταλού δημοσιογράφου κ. Roberto Lepori.

Ο κ. Γρηγόριος Τούλιας, Υπεύθυνος Marketing του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και ο κ. Κωνσταντίνος Χαντζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΘ, παρουσίασαν – σε ειδικό video – την πόλη της Θεσσαλονίκης ως οινοτουριστικός και και πολιτιστικός προορισμός. 

Ο κ. Λάζαρος Ασλανίδης, Αντιδήμαρχος Tουρισμού του Δήμου Βέροιας και ο κ. Λεωνίδας Ακριβόπουλος, Πρόεδρος του ΚΑΠΑ και Δημοτικός Σύμβουλος, παρουσίασαν τον οινικό τουρισμού καθώς και το τουριστικό, θρησκευτικό, αρχαιολογικό και γαστρονομικό προϊόν της περιοχής. 

Ο κ. Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, Δήμαρχος Κατερίνης και η κ. Μαρία Τερζίδου, Αντιδήμαρχος Τουρισμού, παρουσίασαν το τουριστικό προϊόν του Δήμου δίνοντας έμφαση στον τουρισμό της φύσης και της αγροδιατροφής. 

Ο κ. Κωνσταντίνος Σιωνίδης, Δήμαρχος Παιονίας, παρουσίασε το πολιτιστικό και φυσικό προφίλ της περιοχής δίνοντας έμφαση στα επισκέψιμα οινοποιεία. 

Ο κ. Μιλτιάδης Νικολάου και ο κ. Λεωνίδας Τσιάντης, από το τμήμα τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσίασαν – με ηλεκτρονικά εργαλεία –  τη νέα καμπάνια της Περιφέρειας. 

Η κα Κυριακή Μπουλασίδου, Διευθύντρια του ΕΟΤ Μιλάνου, ανέδειξε τις περιοχές των κρασιών που παρουσιάστηκαν στην έκθεση. 

Τέλος τα μέλη της αποστολής συζήτησαν με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων για προοπτικές μελλοντικών συνεργιών μεταξύ των δύο προορισμών με την υποστήριξη πάντα και τον συντονισμό του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. 

Continue Reading

Συνταγές

Τρουφοκέικ με bitter σοκολάτα

Ένα γλυκό ψυγείου αγαπημένο, που γίνεται γρήγορα και είναι ιδιαίτερα νόστιμο.

Η Εύη Παπαλέξη, είναι νεαρή ξενοδόχος στο Γαλαξίδι και ακολουθεί την παράδοση της μητέρας της, που είναι γνωστή για τα επικά πρωινά της στο ξενοδοχείο τους Γανυμήδης.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν τα παιδιά προσπαθούν να ξεπεράσουν ακόμα και τους γονείς τους στη γαστρονομία και τη φιλοξενία.

Xρόνος παρασκευής 1 ώρα 25 λεπτά / Εύκολο

Φωτο Η Εύη Παπαλέξη με το γλυκό της

Τρουφοκέικ με bitter σοκολάτα

Από την Εύη Παπαλέξη, ξενοδοχείο Γανυμήδης Γαλαξίδι

Υλικά για ένα ταψί 35×25 εκ
Για το κέικ

250 γρ. βούτυρο

250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

6 αυγά

2 βανίλιες

220 ml. γάλα

400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

200 γρ. τρούφα

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Για το σιρόπι

500 γρ. νερό

500 γρ. ζάχαρη

Φλοίδα από 1 πορτοκάλι

Γλάσο σοκολάτας

180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη

80 γρ. βούτυρο σε κομματάκια

1 κ.σ. μέλι

Τρόπος παρασκευής

Χτυπάμε πρώτα το βούτυρο με τη ζάχαρη.

Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά να τα πίνει το μίγμα.

Προσθέτουμε τη βανίλια.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι.

Εναλλάξ προσθέτουμε το γάλα με το αλεύρι.

Τέλος, προσθέτουμε την τρούφα και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα.

Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ και αδειάζουμε το μίγμα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180ºC για περίπου 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να βγαίνει στεγνή η λάμα του μαχαιριού.

Θα σιροπιάσουμε το ζεστό γλυκό με το χλιαρό σιρόπι.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι

Βράζουμε τα υλικά 4 – 5 λεπτά και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.

Σιροπιάζουμε ρίχνοντάς το λίγο λίγο.

Για το γλάσο σοκολάτας, θα χρησιμοποιήσουμε φούρνο μικροκυμάτων .

Σε ένα πυρίμαχο μπολ βάζουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια, το μαλακό βούτυρο και το μέλι.

Το αφήνουμε για 3 λεπτά σε μέση θερμοκρασία.

Ανακατεύουμε με τη μαρίζ για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Περιχύνουμε το γλάσο σοκολάτας όσο είναι ζεστό και ρευστό.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο να δροσίσει για 3 ώρες.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με φρέσκες φράουλες.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Συνταγές

Eύκολα pancakes με σοκολάτα και μπισκότο

Τα pancakes είναι κορυφαία στις αναζητήσεις της Google παγκοσμίως. Είναι τα γλυκάκια της κάθε στιγμής και τρώγονται ευχάριστα είτε στη γλυκιά τους, είτε στην αλμυρή έκδοσή τους με τυριά και αλλαντικά.

Η Έλλη μας τα ετοίμασε με σοκολάτα bitter και τριμμένο μπισκότο και ήταν απίθανα. Τα απολαύσαμε με φυσικούς χυμούς στο καφέ της που ακουμπά τη θάλασσα … Όνειρο

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολα

Eύκολα pancakes με σοκολάτα και μπισκότο

Από την Έλλη Χαλδεάκη, Ο.Κ. cafe bar, Γαλαξίδι

Υλικά για 2 άτομα

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

4 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

4 κ.γ. baking powder

1/4 κ.γ. σόδα μαγειρική

1/2 κ.γ. αλάτι

1 ¾  κούπα γάλα

4 κ.σ. βούτυρο λιωμένο

2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1 αυγό

Για το φινίρισμα

Σάλτσες σοκολάτας γάλακτος ή bitter

Τριμμένο μπισκότο

Τρόπος παρασκευής

Αναμειγνύουμε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μεγάλο μπολ.

Δημιουργούμε ένα κενό στη μέση των υλικών και προσθέτουμε το γάλα, το αυγό, τη βανίλια και το βούτυρο.

Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις  μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να μην έχουμε σβώλους. Το μείγμα πρέπει να είναι πηχτό.

Αν είναι πολύ πηχτό προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα.

Βουτυρώνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, που έχουμε ζεστάνει σε μέτρια φωτιά.

Με μια κουτάλα, παίρνουμε μια ποσότητα από το μείγμα όσο περίπου το ¼ μιας κούπας.

Ρίχνουμε στο αντικολλητικό τηγάνι και αφήνουμε μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα η κάτω πλευρά και δημιουργηθούν φουσκάλες στην πάνω πλευρά.

Τότε το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά, μέχρι να πάρει χρώμα.

Σερβίρουμε τα pancakes περιχύνοντάς τα με σάλτσες σοκολάτας γάλακτος ή bitter και τριμμένο μπισκότο.

Μικρά μυστικά

Μπορούμε να τα σερβίρουμε με φράουλα και σοκολάτα ή άλλα ψιλοκομμένα φρούτα ή ακόμα και με τυρί ή μπέικον ψημένο.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Συνταγές

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Μια γεύση της θαλασσινής κουζίνας. Στη Πιερία ταβάς λέγεται το βαθύ σκεύος που τηγανίζουν και μαγειρεύουν το φαγητό τους. Είναι με καπάκι αλλά εμείς δεν το χρησιμοποιούμε.

H βάρκα για πλούσιες ψαριές… μικρή αλλά θαυματουργή

Στην Πλάκα Λιτοχώρου δοκιμάσαμε ένα νόστιμο φαγητό της θάλασσας και της γης ακριβώς πάνω στο κύμα από τον Χαρίλαο Τζιαμίχα. Τα ψάρια λαχταριστά ημέρας, από τη βάρκα τους, αφού τα θαλασσολίβαδα της περιοχής είναι πλούσια και τα ψάρια πολλά.   Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τσιπούρα, κεφαλόπουλα ή μιξίνι. Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολο

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Από τον ταλαντούχο Χαρίλαο Τζιαμίχα chef ψαροταβέρνα Κάβος, Πλάκα Λιτοχώρου 

Υλικά για 4 άτομα

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

4 κολοκυθάκια

2 μελιτζάνες

4 πιπεριές πράσινες κέρατο

1 κ.σ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 μεγάλες ντομάτες κομμένες καρέ

4 ψάρια των 500 γρ. καθένα, καθαρισμένα και φιλεταρισμένα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

40 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θυμάρι,  αποξηραμένο

400 ml λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ δηλ. σαν ρατατούι

Ρίχνουμε στα φιλέτα του ψαριού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Σε βαθύ τηγάνι αντικολλητικό, αφού το αφήσουμε να κάψει καλά σοτάρουμε τα φιλέτα του ψαριού.

Στην αρχή βάζουμε το ψάρι από την εξωτερική πλευρά της πέτσας και αφήνουμε μέχρι να γίνει τραγανή και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Αφαιρούμε τα φιλέτα ψαριού και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, που έχουμε κόψει σε κυβάκια, την ντομάτα και τον πελτέ και σοτάρουμε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά, περίπου.

Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τα φιλέτα ψαριού.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ

Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση ακόμα.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ρίγανη και προαιρετικά μαϊντανό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Trending