Connect with us

Lifestyle

Η Λαμπερή Έναρξη της επετειακής 30ης Athens Xclusive Designers Week με Special Guest  Star την Δούκισσα Νομικού! 

Η επετειακή 30η Athens Xclusive Designers Week σήκωσε αυλαία και εντυπωσίασε με την έναρξη της. Καταξιωμένοι Έλληνες σχεδιαστές μόδας, φαντασμαγορικά fashion shows και ένα μοναδικό official opening με τη Special Guest Star της επετειακής Εβδομάδας Μόδας, Δούκισσα Νομικού!

Η Εβδομάδα μόδας της Αθήνας ξεκίνησε με ένα μοναδικό installation του Λάκη Γαβαλά με μότο «Riding with grace, Riding in fashion, Riding to show your unique balance in mind and style» παρουσίασε τη νέα του συλλογή εντυπωσιάζοντας το κοινό. Όλοι οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία και να παρακολουθήσουν ένα μοναδικό δρώμενο με μοτοσυκλέτες στο εξωτερικό χώρο του Ζάππειου.

Ακολούθησε το fashion show της Ελληνίδας σχεδιάστριας μόδας Daphne Valente η οποία παρουσίασε τη συλλογή “Midsummer Night’s Dream” S/S 2022 Collection. 

Η έμπνευση για τη συλλογή της έρχεται από το έργο του William Shakespeare «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» που διαδραματίζεται στην Αρχαία Ελλάδα, σε ένα μαγεμένο Αθηναϊκό δάσος. Η χαρά της ζωής εκφράζεται με μια εκρηκτική παλέτα ζωηρών χρωμάτων που συνυπάρχουν αρμονικά με τα βαθιά, γήινα χρώματα του μαγεμένου δάσους. Το ‘Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας’ είναι μια εμπνευσμένη, χαλαρή, αισθησιακή και προκλητική συλλογή για ένα μακρύ παραμυθένιο Ελληνικό καλοκαίρι. Highlight του show το εντυπωσιακό φινάλε με τα μοντέλα να κρατούν πλακάτ με κοινωνικά μηνύματα όπως «stop the war » , «stop racism», «say no to fast fashion», «no bullying» και πολλά άλλα με την σχεδιάστρια μόδας να κλείνει το fashion show μοιράζοντας όλους το μήνυμα «All we need is Love» κερδίζοντας το θαυμασμό του κοινού! 

O οίκος Kathy Heyndels παρουσίασε τη συλλογή άνοιξη 2022 “Spectrum”. Μια πανδαισία χρωμάτων από το κίτρινο του ήλιου μέχρι το μπλε της θάλασσας όπου οι 

έντονες αποχρώσεις καλωσορίζουν ξανά την λάμψη. Μια ρομαντική αλλά και cozy προσέγγιση με total white looks κοστούμια  με κυρίαρχες τις μίνιμαλ αποχρώσεις. Περπατώντας με πολυτελή φτερά ως λεπτομέρεια σε φορέματα, δίνοντας τον αέρα που μπορεί να έχει κάθε γυναίκα. Τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος κυριαρχούν, μεταξωτές υφές με πολλά υφάσματα, μακριά μανίκια με ανοίγματα και τζόκερ ενωμένα με τα ρούχα κάνουν την γυναίκα να το τολμήσει. Μίνι φορέματα με ασύμμετρα τελειώματα, αλλά και τριγωνικές βατές αντικαθιστούν το απλό με το ιδιαίτερο. Τουαλέτες με έναν ώμο και με ανοιχτή πλάτη και βολάν που αγκαλιάζουν τον λαιμό. Τέλος, δεν θα μπορούσε να λείψει η μοναδική στιγμή της κάθε γυναίκας φορώντας το νυφικό με το ύφος και το στυλ που έχει ονειρευτεί.

O Marios Togos έρχεται με μια φρεσκάδα να μας παρουσιάσει τη δική του συλλογή «Zebra» για την άνοιξη 2022. Τα Cargo παντελόνια και βερμούδες συνεχίζουν να μας εντυπωσιάζουν και να τα επιλέγουμε για ένα πιο Streetwear outfit. Αποχρώσεις όπως Black and White με oversized ρούχα, πράσινο, μπεζ αλλά και Animal prints με satin details δίνουν ένα διαφορετικό ύφος και στυλ. Τέλος, τα Vest έρχονται να κλέψουν την παράσταση καθώς θα έχουν λεπτομέρειες που τα κάνουν μοναδικά.

Η πρώτη μέρα έκλεισε με ένα φαντασμαγορικό opening party με οικοδέσποινα την ψυχή της εβδομάδας μόδας  κα. Τονια Φουσέκη και Special Guest Star τη μία και μοναδική Δούκισσα Νομικού. 

Στην εκδήλωση  έδωσαν το παρόν πολλές διακεκριμένες προσωπικότητες από τον πολιτικό και καλλιτεχνικό χώρο αναμεσά στους παρευρισκόμενους και η Αντιδήμαρχος Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών, Κατερίνα Γκαγκάκη η οποία έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό όπως και οι επί χρόνια σχεδιαστές της διοργάνωσης η σχεδιάστρια μόδας και η Προέδρος του Σωματείου Ελλήνων σχεδιαστών, Ορσαλία Παρθένη, και ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Σχεδιαστών, Βασίλης Ζούλιας, όπου μίλησαν για την σπουδαιότητα της Εβδομάδας Μόδας της Αθηνάς και το σημαντικό έργο που επιτελεί τα τελευταία 15 χρόνια με απόλυτη συνέπεια. 

 Η βραδιά κορυφώθηκε με το διεθνών προδιαγραφών, υψηλής αισθητικής κι ευρηματικής σκηνοθεσίας show παρουσίασης των κοσμημάτων και του αρώματος Doukissa Nomikou (www.doukissanomikou.com), με την εκθαμβωτική Δούκισσα με το εντυπωσιακό outfit Celia Kritharioti, τα ξεχωριστά παπούτσια Envie Shoes και τα μοναδικά κοσμήματα Doukissa Nomikou (www.doukissanomikou.com), να ενθουσιάζει κοινό, ειδικούς και ΜΜΕ, αποτελώντας το κύριο θέμα συζήτησης της πρώτης ημέρας της Εβδομάδας Μόδας, κατακλύζοντας τα social media! Στο ξεχωριστό show τα μοντέλα σε υπερυψωμένα βάθρα και με δημιουργικές προβολές σε οθόνες, παρουσίασαν τα κοσμήματα Doukissa Nomikou (www.doukissanomikou.com), φορώντας ξεχωριστές δημιουργίες Mind Matter. Λαμπερά κοσμήματα, 100% χειροποίητα, φτιαγμένα στην Ελλάδα, υμνούν τη γυναίκα του σήμερα και αποτελούν την επιτομή της κομψότητας. Ένα μεθυστικό άρωμα με διάρκεια κι ένταση, στο οποίο κυριαρχούν γλυκές νότες που δένουν αρμονικά με νότες καρδιάς από λαχταριστή τραγανή  καραμέλα και ζεστές νότες βανίλιας. 

H τελετή έναρξης έκλεισε με το πάρτυ γενεθλίων των 30 επιτυχημένων διοργανώσεων AXDW με την κα. Φουσεκη να σβήνει το κεράκι της εντυπωσιακής πολυώροφης τούρτας στα χρώματα του χρυσού και του μαύρου όπως ακριβώς και το λογότυπο της AXDW όπου επιμελήθηκε αποκλειστικά το ζαχαροπλαστείο «Despina Patisserie». 

Πολλοί επώνυμοι τίμησαν με την παρουσία τους την πρώτη ημέρα της AXDW: Κατερίνα Γκαγκάκη, Καλλιόπη Καρβούνη – Calliope, Νίκος Γιαννακοπουλος, Ιωάννα Σουλιώτη, Κώστας Σομερ, Βαλεντίνη Παπαδάκη, Μιχάλης Ζαμπίδης , Άντζυ Ανδριτσόπουλου, Περικλής Κονδυλάτος , Μάγκυ Χαραλαμπίδου, Shaya, Βασίλης Μίχας, Στέλλα Μέλιγκαν, Χρυσσιάνα Ανδριοπούλου, Έλενα Βρεττού, Σάντυ Τσαντάκη. 

Την εκδήλωση κάλυψαν πολλά από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας μας αλλά και μέσα ενημέρωσης από το εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα από την Κίνα το Fashion China @ GXTV, από την Ιταλία το Cosmopolitan, από την Αμερική το δημοφιλές site, fashionweekonline.com και η Vogue Arabia. 

Σε κάθε διοργάνωση η εβδομάδα μόδας της Αθήνας στηρίζει εκστρατείες και σκοπούς με κοινωφελή χαρακτήρα.  Αυτή τη σεζόν δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αδιάφοροι στην αδιανόητη έκρηξη βίας διαφόρων μορφών που βιώνει η κοινωνία μας το τελευταίο διάστημα.  Το concept  “Inclusive is the new Xclusive” έχει ως στόχο την Καταπολέμηση 

της Έμφυλης Βίας, την Ισότητα, την Ενίσχυση και Ενδυνάμωση κυρίως των γυναικών και υποστηρίζουμε την Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Διοτίμα», και τους σκοπούς της, για την ενδυνάμωση των γυναικών.

Στo πλαίσιο του συγκεκριμένου concept  πραγματοποιείται έκθεση με quotes Ελλήνων και διεθνών σχεδιαστών σχετικά με την Διαφορετικότητα,  την Ισότητα, τη Γυναικεία Ενδυνάμωση και την Αγάπη. Παράλληλα,  παρουσιάζεται έκθεση με φωτογραφίες διάσημων φωτογράφων για το πώς αποτυπώνουν δημιουργικά με τον φακό τους και πως αντιλαμβάνονται την Διαφορετικότητα  την Ισότητα, τη Γυναικεία Ενδυνάμωση και την Αγάπη ενώ παράλληλα θα πραγματοποιείται  Silent Auction όπου τα έσοδα  θα διατεθούν στο Κέντρο για τα Έμφυλα Δικαιώματα και την Ισότητα «Διοτίμα». Οι φωτογράφοι που θα πάρουν μέρος σε αυτό το πολύ σημαντικό εγχείρημα είναι οι Μαρία Μαρκέζη, Πλάτων Παπαδάτος – Καλός,  Harris Kyprianou, Charis Evagorou, Μάρα Δεσύπρη, Θοδωρής Παπαδάκης, Sakis Lalas, Παναγιώτης Σιμόπουλος, Γιώργος Καλφαμανώλης , Mariam Chorozian, Θωμάς Χρυσοχοΐδης, Βασίλης Τοπουσλίδης , Κύνθια Κυνδελή, Ολυμπία Κρασαγάκη, Ευτύχης Ανδρεαδάκης, Διονύσης Κούτσης, Μάριος Θεολόγης , Θοδωρής Θεοδωρίδης, Πάνος Σταυριανός, Πέτρος Νικολαρέας, Θωμάς Δασκαλάκης.

Επιπλέον, σ’ αυτή τη διοργάνωση το Fashion Design Project by Answear σας καλεί να λάβετε μέρος στο απόλυτο διαγωνισμό σχεδίου μόδας όπου πηγή έμπνευσης αποτελεί ο συνδυασμός του Vintage με το μοντέρνο στυλ. Σχεδιαστικά ταλέντα ανεξαρτήτως 

σπουδών και επαγγελματικής απασχόλησης αλλά με φαντασία, όραμα και δημιουργικότητα αυτή τη σεζόν θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν το δικό τους σχέδιο 

με το κοινό και να διεκδικήσουν την ψήφο του, που θα τους εξασφαλίσει τη συμμετοχή στο θεσμό των New Designers Awards στην επόμενη διοργάνωση και το έπαθλο των 500€ καθώς και τη δυνατότητα να σχεδιάσουν ένα t-shirt για το private label  Answear Lab.

Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, οι επισκέπτες  έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις τρέχουσες συλλογές των Ελλήνων δημιουργών αξεσουάρ μόδας, οι οποίοι συμμετέχουν στο Xclusive Elements Section:  Doukissa Nomikou Collection, Hara Kaϊmakami, YLIAS – Greek Artwear by Ilias Yerassimou , Maria Mpointa,  Πιτσικάκης Χειροποίητα-Κοσμήματα, Des to Tsantaki mou, Theodosia Art Jewellery, Lina’s Exclusive,  Niki Stylianou Jewelry, Aperitta Is Classic, E.T. Collection. 

Official Hair Sponsor της διοργάνωσης είναι η L’Oréal Professionnel Paris. Επτά κορυφαίες κομμωτικές ομάδες με πάθος για τη μόδα επιμελούνται το hairstyling των μοντέλων κατά την διάρκεια των fashion shows. Η L’Oréal Professionnel Paris παρουσιάζει τα πιο hot hair trends σε κομμωτήρια & backstages με στόχο να αναδεικνύει τη μοναδική ομορφιά κάθε γυναίκας, ώστε να είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού της.

Την Athens Xclusive Designers Week στηρίζει ως Gold Sponsor η ελληνική εταιρεία Media Strom που για παραπάνω από 50 χρόνια έχει μετατρέψει τον ύπνο και τη βελτίωση του σε επιστήμη με τα μοναδικά προϊόντα της. Στην Εβδομάδα μόδας της Αθήνας έρχεται με το concept «Αποτύπωμα Αγάπης»  βασισμένο στις αρχές της ισότητας, της ομαδικότητας, της κοινωνικής προσφοράς, της συμπερίληψης, της αλληλεγγύης και της υπέρβασης. Η AXDW σε συνεργασία με τη Media Strom προσκάλεσε φωτογράφους  οι οποίοι αποτύπωσαν με διαφορετικό τρόπο ο καθένας το βασικό concept της διοργάνωσης σχετικά με τη διαφορετικότητα  με γνώμονα το «Αποτύπωμα της Αγάπης» στον ίδιο καμβά με κοινό print ανθρώπινα αποτυπώματα. Κατά τη διάρκεια του event, οι προσκεκλημένοι μπορούν να φωτογραφίζονται στο box-photo booth, και να λαμβάνουν την ίδια στιγμή τη φωτογραφία με email ώστε να την ανεβάζουν  στο Instagram για να παίρνουν μέρος σε διαγωνισμό. 

Επίσημος Χορηγός φιλοξενίας της διοργάνωσης είναι το ξενοδοχείο Academias Hotel, Autograph Collection, το πολυτελές πεντάστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας ένα πρότυπο σύγχρονης αρχιτεκτονικής και interior design.

Επίσημοι συνεργάτες της διοργάνωσης είναι η σχολή Freddy MakeUp Stage και ο Φρέντυ Καλομπράτσος που επιμελείται το μακιγιάζ των μοντέλων καθώς επίσης και το κέντρο 

αισθητικής «Valentine & Co»  της Βαλεντίνης Παπαδάκη όπου επιμελείται τα άκρα των μοντέλων. 

Η εταιρεία Demak up με τα εξειδικευμένα προϊόντα που απομακρύνουν το μακιγιάζ και μας κάνουν να νιώθουμε ακαταμάχητες, το Ο.Β. της εταιρείας Johnson & Johnson,  προϊόντα  από 100% πιστοποιημένο βιολογικό βάμβακι για αξεπέραστη προστασία.

Τα υπέροχα  ροφήματα Starbucks  που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και δημιουργούνται  με πάθος και αφοσίωση για κάθε ρόφημα ξεχωριστά προσφέρουν απολαυστικούς καφέδες σε συντελεστές και κοινό.

Η εταιρεία ΒΑΤ, υποδέχεται τους επισκέπτες που αγαπούν τα προϊόντα καπνού στην είσοδο του Ζαππείου σε ένα vintage Van όπου παρουσιάζουν τα εκλεκτά προϊόντα καπνού και  τη συσκευή θέρμανσης καπνού Glo

Η εταιρεία Braun με τα πιο αξιόπιστα προϊόντα σιδερώματος.

Επίσημοι υποστηρικτές είναι: 

Ο όμιλος σπουδών μόδας  Pansik, το πρακτορείο μοντέλων happy people models, η εταιρεία Printop , η εταιρεία Κare 24 με τα πιο ντιζαινάτα έπιπλα, το πρώτο ελληνικό νερό σε οικολογική χάρτινη συσκευασία  Minoa Water, Δειπνολόγων- catering με το πιο νόστιμο μενού εμπνευσμένο από την Αρχαία Ελλάδα, τα υπερ- πολυτελή αυτοκίνητα Volvo Sfakianakis και η Εταιρεία Επικοινωνίας So Fine! Communications Management.

Τέλος το ζαχαροπλαστείο « Despina Patisserie» προσέφερε την πεντανοστιμη  τούρτα για το πάρτι γενεθλίων της AXDW. 

Υπό την αιγίδα και την ευγενική υποστήριξη του:  Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ( ΕΟΤ),  Enterprise Greece,  Βιοτεχνικού Επιμελητήριου Αθηνών  (ΒΕΑ),

Υπό την αιγίδα του:  Δήμου Αθηναίων, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριο Αθηνών ( ΕΒΕΑ), Marketing Greece,  Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος ( ΣΕΛΠΕ), Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Πλεκτού Ενδύματος (ΠΣΒΒΠΕ).  

Τέλος,  την 30η Εβδομάδα Μόδας στηρίζει  η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών ( ΕΑΤΑ). 

Χορηγοί επικοινωνίας της διοργάνωσης  είναι τα παρακάτω μέσα ενημέρωσης:  

COSMOTE TV, LOVE RADIO, BEAUTE MAGAZINE, DOWNTOWN, OK!,  DELUXE MAGAZINE, FASHION DAILY, T-LIFE, MISSBLOOM.GR. 

Η μεγαλύτερη γιορτή της μόδας επέστρεψε!

 Προπώληση εισιτήριων viva.gr. Μέρος των εσόδων θα διατεθούν στον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό «Διοτίμα» 

Περισσότερα νέα για τη διοργάνωση ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα www.axdw.gr  και τις επίσημες σελίδες της στα  social media: facebook.com/axdweek & instagram.com/axdweek 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Αλίκη Μαρινάκη , 6936002605/ [email protected]

Αυτοκίνητο

Το Leapmotor T03 είναι το πιο προσιτό ηλεκτρικό αυτοκίνητο της αγοράς, με €16.190, πολύ πλούσιο εξοπλισμό και δωρεάν επιλογή χρώματος

  • Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης της Leapmotor έχει ασυναγώνιστο value for money και αποτελεί μια μοναδικά συμφέρουσα αγορά.
  • Είναι διαθέσιμο με πολύ πλούσιο επίπεδο εξοπλισμού και €16.190 μόλις, δίνοντας και δωρεάν την επιλογή χρώματος.
  • Η αυτονομία φτάνει τα 265 km στον μικτό κύκλο WLTP και τα 395 km στο αστικό περιβάλλον.
  • Επίσημος εισαγωγέας και διανομέας της Leapmotor στην Ελλάδα είναι η Italian Motion του Ομίλου Βασιλάκη.

Το Leapmotor T03 έχει πλέον καθιερωθεί ως το πιο προσιτό και value for money ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης, με τιμή €16.190 -συμπεριλαμβανομένης της κρατικής επιδότησης- και πολύ πλούσιο εξοπλισμό, δωρεάν επιλογή χρώματος και 8 χρόνια εγγύηση ή 160.000 km για την μπαταρία. Επιπρόσθετα, υποστηρίζεται από δίκτυο πωλήσεων και after sales με την υπογραφή της Italian Motion (Alfa Romeo, FIAT, Jeep, FIAT Professional), οπότε άριστη τεχνογνωσία και πανελλαδική κάλυψη.

Το T03 είναι διαθέσιμο σε λευκό, πράσινο, γκρι και μπλε χρώμα χωρίς χρέωση, ενώ το επίπεδο εξοπλισμού είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό. Μεταξύ πολλών άλλων υπάρχουν γυάλινη ηλιοροφή με διαγώνιο 42” και ηλεκτρικό σκίαστρο, κάμερα οπισθοπορείας και πίσω αισθητήρες παρκαρίσματος, σύστημα infotainment με online πλοήγηση και οθόνη αφής 10,1”. Κορυφαίος για την κατηγορία είναι και ο εξοπλισμός ασφάλειας, ο οποίος συμπληρώνει την πολύ στιβαρή δομή του αμαξώματος με πακέτο 10 συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού που περιλαμβάνει μέχρι ανίχνευση τυφλού σημείου και προειδοποίηση για ασφαλές άνοιγμα των θυρών.

Ιδιαίτερα σύγχρονη είναι και η εφαρμογή Leapmotor app που επιτρέπει απομακρυσμένο έλεγχο λειτουργιών καθώς και τον εντοπισμό του αυτοκινήτου μέσω του smartphone. Το ίδιο το smartphone με τη σειρά του, παίζει και τον ρόλο του ασύρματου κλειδιού Bluetooth.

Ο ηλεκτρικός κινητήρας αποδίδει 95 HP και 158 Nm, με την μπαταρία να έχει ενεργειακή χωρητικότητα 37,3 kWh και την εργοστασιακή αυτονομία στο μικτό κύκλο WLTP να αγγίζει τα 265 km. Στον αστικό κύκλο το νούμερο αυτό εκτοξεύεται στα 395 km και είναι απόλυτα ρεαλιστικό σε πραγματικές συνθήκες.

Αθόρυβο, ευέλικτο στην οδήγηση, πανεύκολο στο παρκάρισμα και με σχεδόν αμελητέο κόστος χρήσης, το Leapmotor T03 έχει κερδίσει τη θέση του ως μια κορυφαία επιλογή στα αυτοκίνητα πόλης. Μπορείτε να το δείτε από κοντά και να το οδηγήσετε στις εκθέσεις της μάρκας σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να σας εντυπωσιάσει με τις ικανότητές του.

Continue Reading

Εκδηλώσεις

H Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προβάλλει το οινοτουριστικό προϊόν της στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία -Ταξίδι εξοικείωσης εκπροσώπων της οινικής δημοσιογραφίας

Εντείνοντας τις προσπάθειές της με στόχο την ανάδειξη  της ξεχωριστής  γαστρονομικής ταυτότητας και της πλούσιας οινικής κουλτούρας της Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διοργάνωσε ταξίδι εξοικείωσης (press/familiarization trip) για δύο διακεκριμένους δημοσιογράφους και διαμορφωτές κοινής γνώμης από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, με σημαντική παρουσία στο χώρο της οινικής δημοσιογραφίας, του οινοτουρισμού και της γαστρονομίας.

Στο συγκεκριμένο ταξίδι εξοικείωσης, που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 26 – 31 Ιουλίου 2026, συμμετείχαν ο κ. Andrew Catchpole, αρχισυντάκτης του κορυφαίου βρετανικού περιοδικού «Harpers Wine & Spirit» και ο κ. Michael Lazarou, οινοκριτικός και δημιουργός περιεχομένου με έδρα τη Μελβούρνη της Αυστραλίας (@wine.by.michael). Οι δύο φιλοξενούμενοι είναι ιδιαίτερα επιδραστικοί έχοντας ευρεία απήχηση στο χώρο της οινικής και γαστρονομικής δημοσιογραφίας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με επίκεντρο την ανακάλυψη νέων οινικών και γαστρονομικών προτάσεων και την ανάδειξη εξαιρετικών κρασιών και γεύσεων από τις χώρες τους και από ολόκληρο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα της φιλοξενίας που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εκτός από επισκέψεις σε αμπελώνες και οινοποιεία στις Περιφερειακές  Ενότητες Χαλκιδικής, Σερρών και Πέλλας, έδωσε τη δυνατότητα στους φιλοξενούμενους να γνωρίσουν από κοντά τα μοναδικά αξιοθέατα και τα ιστορικά μνημεία του τόπου απολαμβάνοντας μία ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία.

Μετά την άφιξη τους στη Θεσσαλονίκη, οι δύο φιλοξενούμενοι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν την οινοποιητική ζώνη ΠΓΕ Αγίου Όρους και διανυκτέρευσαν στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου. Τις επόμενες ημέρες, οι κ.κ. Catchpole και Lazarou βρέθηκαν στις Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Σερρών και Πέλλας. Στη διάρκεια της περιήγησής τους, με τη συνοδεία και καθοδήγηση των στελεχών τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι δύο φιλοξενούμενοι επισκέφθηκαν τοπικά οινοποιεία και ξεναγήθηκαν σε ιστορικούς τόπους όπως η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών, το αρχαιολογικό μουσείο Πέλλας και το πρόσφατα αποκατεστημένο Ανάκτορο της Πέλλας, ακολουθώντας τα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φίλιππου Β’. Ακόμη, οι δύο καλεσμένοι απόλαυσαν τη φύση του όρους Βόρας, επισκέφτηκαν τα Λουτρά Πόζαρ και ολοκλήρωσαν το ταξίδι τους με δείπνο και νυχτερινό περίπατο στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

«Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η αμπελουργία, η οινοπαραγωγή και ο οινικός τουρισμός δεν είναι μόνο δυναμικοί τομείς οικονομικής δραστηριότητας, με σημαντική συμβολή στην τοπική οικονομία και την απασχόληση. Είναι κυρίως μία πολιτιστική κληρονομιά που μας συνδέει με το πλούσιο ιστορικό μας παρελθόν. Οι αμπελώνες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του μακεδονικού τοπίου και οι τοπικοί οίνοι συνιστούν ένα από τα κυριότερα στοιχεία της γαστρονομικής μας ταυτότητας. Με τη φιλοξενία των δύο διακεκριμένων εκπροσώπων της οινικής δημοσιογραφίας χαιρόμαστε που έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε με το κοινό του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας το μοναδικό οινοτουριστικό και γαστρονομικό προϊόν της Κεντρικής Μακεδονίας» δήλωσε σχετικά η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Βίκυ Χατζηβασιλείου.

Continue Reading

Εκδηλώσεις

Επιστημονική πρόοδος και καινοτομία για μια κυκλική οικονομία στην πράξη.

Αξιοποίηση αστικών αποβλήτων, επίδειξη καινοτόμων τεχνολογιών και παραγωγή προϊόντων υψηλής αξίας

Τα απορρίμματα των πόλεων αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της κυκλικής οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα και μία από τις πιο υποσχόμενες πηγές πρώτων υλών. Στο πλαίσιο αυτής της προοπτικής, το ευρωπαϊκό έργο SOWISE+ ξεκίνησε με φιλόδοξους στόχους και πριν λίγες μέρες πραγματοποίησε την εναρκτήρια συνάντηση βάζοντας στέρεες βάσεις για την επίτευξη των στόχων του.

Το SOWISE+ (Solid Organic Waste Into Sustainable End-products) έχει ως στόχο να επιδείξει μια πρωτοποριακή βιοδιυλιστηριακή μονάδα για την αξιοποίηση αστικών βιοαποβλήτων (π.χ. υπολείμματα γευμάτων και τροφών) και απορροφητικών προϊόντων υγιεινής, για την παραγωγή προηγμένων βιοβασισμένων πρώτων υλών και προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον.

Η βασική ιδέα του έργου είναι η αστική-βιομηχανική συμβίωση. Η σύνδεση δηλαδή των συστημάτων διαχείρισης αστικών απορριμμάτων με τη βιομηχανία, ώστε όλα αυτά που απορρίπτουμε καθημερινά στις πόλεις, να μπορούν να μετατραπούν σε πρώτες ύλες και τελικά προϊόντα. Με αυτόν τον τρόπο, το SOWISE+ επιχειρεί να συνεισφέρει στην επικρατούσα πλέον αντίληψη για τα αστικά απόβλητα, πως μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία παραγωγής νέων προϊόντων υψηλής αξίας.

Από την Ελλάδα στο SOWISE+ συμμετέχει η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης.

Η εναρκτήρια συνάντηση έφερε κοντά την ομάδα έργου σε πλήρη σύνθεση και με στόχο την εμπέδωση του κοινού οράματος από όλους τους συμμετέχοντες ερευνητικούς οργανισμούς, την ολοκληρωμένη τεχνική προσέγγιση, το πλάνο εργασίας και τα πρώτα βήματα υλοποίησης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εταίροι συζήτησαν τις επιστημονικές, τεχνικές, βιομηχανικές και κοινωνικές διαστάσεις του έργου, θέτοντας τις βάσεις για την πενταετή συνεργασία.

Το SOWISE+ συνεισφέρει στις τεχνολογικές καινοτομίες μετατροπής αστικών αποβλήτων σε βιώσιμα, βιοβασισμένα υλικά. Ενσωματώνοντας την επιστημονική γνώση σε πραγματικά συστήματα διαχείρισης αποβλήτων, το SOWISE+ θα υποστηρίξει το σύγχρονο μοντέλο κυκλικής αστικής-βιομηχανικής συμβίωσης.

Το SOWISE+ θα δημιουργήσει την πρώτη στο είδος της πολυλειτουργική βιοδιυλιστηριακή μονάδα, η οποία θα μετατρέπει δύο ροές αποβλήτων σε υλικά υψηλής αξίας. Τα χωριστά συλλεγόμενα αστικά απόβλητα (βιοαπόβλητα και απορροφητικά προϊόντα υγιεινής, π.χ. πάνες, σερβιέτες) θα μετατρέπονται σε πολυμερή (πλαστικό) και κυτταρίνη.

Σε πλήρη κλίμακα, το έργο στοχεύει στην παραγωγή περίπου 230 τόνων πολυμερών ετησίως, με υψηλή καθαρότητα και ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα, η υποδομή για τα απορροφητικά προϊόντα υγιεινής θα συνδεθεί με εξειδικευμένη  τεχνολογική μονάδα με στόχο την παραγωγή έως και 700 τόνων υψηλής ποιότητας κυτταρίνης ετησίως.

Το πολυμερές και η ανακτημένη κυτταρίνη θα αξιοποιηθούν σε εφαρμογές όπως κομποστοποιήσιμες σακούλες, επιστρώσεις συσκευασίας, νήματα τρισδιάστατης εκτύπωσης, γεωργικά υλικά και επιλεγμένα προϊόντα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Έτσι, το έργο δεν περιορίζεται στην παραγωγή ενδιάμεσων υλικών, αλλά εξετάζει τη δυνατότητα χρήσης τους σε πραγματικά προϊόντα και αγορές.

Το SOWISE+ θα αξιολογήσει επίσης τη δυνατότητα αναπαραγωγής του μοντέλου του  σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές συνθήκες, τα συστήματα συλλογής απορριμμάτων, τις βιομηχανικές ανάγκες, το ρυθμιστικό πλαίσιο και την κοινωνική αποδοχή.

Μέλη της ερευνητικής κοινοπραξίας

Contarina SpA, ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, Università Ca’ Foscari Venezia, Fondazione Università Ca’ Foscari Venezia, SiPHA Società a Responsabilità Limitata, i-Foria Italia SRL, Paques Biomaterials BV, Wetsus, European Centre of Excellence for Sustainable Water Technology, Novamont SpA, SPRING – Sustainable Processes and Resources for Innovation and National Growth, AquaInSilico LDA, Soprema, CSI – Soprema, SMC Group SRL, Združenie obcí Holeška na triedenie a nakladanie s odpadmi, Empresa Municipal de la Innovación y Desarrollo Tecnológico SA, Ponikve Eko Otok Krk d.o.o., Association of Cities and Regions for Sustainable Resource Management, Bionanopharma Sociedad Limitada, Normec OWS, Biotrend – Inovação e Engenharia em Biotecnologia SA, Pezy Group, Renewi, Sabio, Ecorys.

Περισσότερες πληροφορίες: κα Ζαφείρω Βαξεβανίδου, Υπεύθυνη επικοινωνίας, [email protected]

Continue Reading

Trending