Διατροφή
Συμπληρώματα Πρωτεϊνών: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε.
Της Φλώρας Γιατρά, Βιοχημικού
Με τον όρο ‘’συμπλήρωμα πρωτεΐνης’’ πολλοί μπορεί να σκεφτείτε ότι πρόκειται για κάτι τεχνητό, επιβλαβές για την υγεία, ή απλά ένα προϊόν που απευθύνεται αποκλειστικά σε αθλητές. Αν κι εσείς βρίσκεστε στην κατηγορία ατόμων που δεν αισθάνεται εμπιστοσύνη στα συμπληρώματα πρωτεϊνών ή απλά δεν γνωρίζει ακριβώς τον τρόπο δράσης τους, ίσως οι παρακάτω πληροφορίες σας βοηθήσουν να αποκτήσετε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη.
Τι είναι οι πρωτεΐνες και που χρησιμεύουν;
Οι πρωτεΐνες συνιστούν το μεγαλύτερο μέρος των βιολογικών μακρομορίων του κυττάρου και εξασφαλίζουν τις εξής λειτουργίες:
- Ανάπτυξη στη βρεφική ηλικία
- Μεταβολισμός των μυών και των οστών
- Διατήρηση και ανάπτυξη ενός φυσιολογικού νευρικού συστήματος
- Διατήρηση της μυϊκής μάζας και της σωματικής απόδοσης
Δομικός λίθος των πρωτεϊνών είναι τα αμινοξέα. Τα αμινοξέα διακρίνονται στα μη απαραίτητα, που μπορούν να συντεθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό και στα απαραίτητα, που δεν μπορεί ο οργανισμός να συνθέσει και τα προμηθεύεται μέσω της τροφής.
Ένας μέσος υγιής ενήλικας χρειάζεται 0,8 γραμμάρια πρωτεϊνών ανά κιλό σωματικού βάρος. Οι ειδικοί συνιστούν να καλύπτουμε το 10-35% των ημερήσιων θερμίδων που καταναλώνουμε με πρωτεΐνες.
Τι είναι τα συμπληρώματα πρωτεΐνης;
Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται, τόσο από αθλητές όσο και από μη επαγγελματίες αθλητές. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι οι πρωτεΐνες που βρίσκονται στα συμπληρώματα είναι ακριβώς οι ίδιες με αυτές που βρίσκονται στη φύση και δεν αλλοιώνονται, απλά απομονώνονται από τα τρόφιμα.
Ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες συμπληρωμάτων πρωτεΐνης;
Πρωτεΐνη ορού γάλακτος:
- Whey Protein Concentrate:
Υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακα. Παράλληλα περιέχει λακτόζη, έναν δισακχαρίτη, που πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να χωνέψουν. Είναι πλούσια στα αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου BCAAs, τα οποία διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό μυϊκής μάζας.
- Whey Protein Isolate:
Περιέχει πολύ λίγη λακτόζη, επειδή το μεγαλύτερο μέρος αυτού του σακχάρου γάλακτος χάνεται κατά την επεξεργασία. Συνεπώς είναι πολύ πιο εύπεπτη από την Whey Protein Concentrate.
Φυτική πρωτεΐνη:
Τα συστατικά της είναι φυτικής προέλευσης και είναι ιδανική για άτομα που ακολουθούν vegetarian ή vegan διατροφή, καθώς και για άτομα με υψηλές απαιτήσεις σε αντιοξειδωτικά. Μερικές επιλογές φυτικής πρωτεΐνης στο εμπόριο είναι η πρωτεΐνη από αμύγδαλο, μπιζέλι και ρύζι.
- Πρωτεΐνη αμυγδάλου:
Πλούσια σε βιταμίνες, όπως η α τοκοφερόλη. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αμυγδάλων συμβάλλει στην μείωση του ρίσκου εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου. Η κατανάλωση αμυγδάλων συνίσταται από τις οδηγίες της American Heart Association για την αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα.
- Πρωτεΐνη μπιζελιού:
Ο αρακάς έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες χάρη στην πληθώρα των φυτοχημικών στοιχείων που περιέχει. Είναι πλούσια πηγή αμινοξέων όπως γλουταμίνη, ασπαρτικό οξύ, αργινίνη και λυσίνη. O αρακάς είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και έτσι μετριάζει την γλυκαιμική απόκριση.
- Πρωτεΐνη ρυζιού
Το προφίλ αμινοξέων του πίτουρου ρυζιού δείχνει ότι το ασπαρτικό και γλουταμινικό οξύ είναι τα αμινοξέα σε μεγαλύτερη συγκέντρωση. Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή θειαμίνης (βιταμίνη Β1), ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2) και νιασίνης (βιταμίνη Β3) αλλά και αντιοξειδωτικών.
Σε ποιους απευθύνονται τελικά αυτά τα συμπληρώματα;
Αθλητές:
Ενίσχυση της μυϊκής τους μάζας και μεταπροπονητική αποκατάσταση των μυών τους
Επαγγελματίες με έλλειψη χρόνου:
Κάλυψη ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνη
Ηλικιωμένους σε κατάκλιση:
Διατήρηση υγιούς μυοσκελετικού συστήματος
Χορτοφάγους:
Διασφάλιση πρόσληψης απαραίτητων ποσοτήτων πρωτεΐνης μέσα από τη διατροφή τους
Τραυματίες:
Ανάκαμψη των ιστών
Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την αγορά ενός συμπληρώματος πρωτεΐνης;
- Να μην περιέχει τεχνητές χρωστικές, συντηρητικά, σάκχαρα και ενισχυτικά γεύσης.
- Σε περίπτωση που για ιατρικούς λόγους αποφεύγετε την λακτόζη ή/και την γλουτένη, να μην περιέχει αυτές τις ουσίες.
- Σε περίπτωση που επιλέξετε συμπλήρωμα vegan πρωτεϊνών βεβαιωθείτε ότι το συμπλήρωμα που θα επιλέξετε να περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, όπως οι πρωτεΐνες του ελληνικού brand AMINO ANIMO.
Υπάρχουν παρενέργειες;
Η υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών, είτε σε συμπλήρωμα είτε μέσω της τροφής μπορεί να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό, όπως η επίδραση της στη νεφρική και ηπατική λειτουργία, η κετονουρία, η αζωτουρία, η αφυδάτωση, καθώς και η μικρή απώλεια ασβεστίου.
Συμπερασματικά, με βάση τον στόχο σας και τις οδηγίες του διαιτολόγου και του προσωπικού σας γιατρού, μπορείτε να καταλήξετε με ασφάλεια στο είδος και τη δοσολογία του συμπληρώματος πρωτεΐνης που ταιριάζει στον οργανισμό σας.
Πηγές:
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-hidden-dangers-of-protein-powders
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6521232/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28937838/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6358922/
Διατροφή
Nόστιμοι τρόποι για να τις εισάγετε στη διατροφή σας!
Αν σου ζητούσα να σκεφτείς έναν τρόπο για να καταναλώσεις νιφάδες δημητριακών ολικής άλεσης, η πρώτη σου σκέψη θα ήταν να τις προσθέσεις σε ένα μπολ με γάλα ή γιαούρτι. Αν, όμως, δε συνηθίζεις να καταναλώνεις γαλακτοκομικά για τον οποιονδήποτε λόγο, είτε έχεις διαφορετικές διατροφικές προτιμήσεις, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι που μπορείς να δοκιμάσεις.
Σε αυτό το άρθρο θα σου προτείνω κάποιες νόστιμες ιδέες για να καταναλώσεις διαφορετικά τις νιφάδες δημητριακών ολικής άλεσης και να επωφεληθείς από τη διατροφική τους αξία!
Γιατί να επιλέξεις νιφάδες δημητριακών ολικής άλεσης;
Οι νιφάδες με δημητριακά ολικής άλεσης σε υψηλό ποσοστό έχουν:
- Υψηλή θρεπτική αξία
- Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο και σίδηρο
- Φυτικές ίνες, οι οποίες ενισχύουν τον κορεσμό και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
Διάβασε προσεκτικά τη διατροφική ετικέτα στη συσκευασία και επίλεξε τις νιφάδες δημητριακών με:
- Υψηλό ποσοστό σε ολική άλεση
- Χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα ανά μερίδα (<6 γραμμάρια)
- Χαμηλή περιεκτικότητα σε ολικά και κορεσμένα λιπαρά
Πώς να καταναλώσεις τις νιφάδες δημητριακών σου με διαφορετικούς τρόπους από τον κλασικό;
Φτιάξε τις δικές σου μπάρες
Μπορείς να αναμείξεις νιφάδες δημητριακών ολικής αλέσεως με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και λίγο μέλι ή φυστικοβούτυρο. Στη συνέχεια πίεσε το μείγμα σε ένα ταψάκι και βάλτο στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί. Έτσι, θα έχεις σύντομα ένα θρεπτικό και εύκολο στην κατανάλωση σνακ.
Βάση για πανάρισμα
Θρυμμάτισε τις νιφάδες ολικής αλέσεως και χρησιμοποίησέ τες για να πανάρεις κοτόπουλο ή φιλέτα ψαριού. Στη συνέχεις μπορείς να ψήσεις τα φιλέτα σου στον φούρνο. Πρόσθεσε στο πιάτο τα λαχανικά της αρεσκείας σου και θα έχεις ένα νόστιμο και ισορροπημένο γεύμα.
Snack on the go
Συνδύασε νιφάδες δημητριακών ολικής αλέσεως με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα και θα έχεις ένα χορταστικό σνακ που μπορείς να το καταναλώσεις εύκολα όπου κι αν βρίσκεσαι.
Energy balls
Μπορείς να αναμείξεις νιφάδες ολικής άλεσης, βούτυρο 100% ξηρών καρπών, μέλι και σπόρους. Πλάσε το μείγμα σε μπαλίτσες και βάλτο στο ψυγείο μέχρι να σφίξει. Θα έχεις ένα θρεπτικό σνακ που θα σου δώσει ενέργεια οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
Ψητό μήλο
Ψήσε το μήλο σου μέχρι να μαλακώσει και πασπάλισε με κανέλα, μέλι και νιφάδες δημητριακών ολικής άλεσης για ένα τραγανό αποτέλεσμα. Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις και γιαούρτι για ένα δροσιστικό ελαφρύ γεύμα!
Banana bread με νιφάδες δημητριακών ολικής αλέσεως
Πρόσθεσε θρυμματισμένες νιφάδες δημητριακών ολικής αλέσεως στην αγαπημένη σου συνταγή για banana bread για τραγανή και έξτρα φυτικές ίνες.
Τι να κρατήσεις!
Οι νιφάδες δημητριακών ολικής αλέσεως όχι μόνο παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό σου και σου δίνουν ενέργεια, αλλά η τραγανή τους υφή και η νόστιμη γεύση τους μπορεί να κάνει τη διαφορά σε όλα τα γεύματα της ημέρας, ή σε συνταγές που είχες συνηθίσει με άλλο τρόπο.
Μπορείς να δοκιμάσεις τις προτάσεις που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο ή μπορείς να ανακαλύψεις κι άλλες νόστιμες ιδέες, βάζοντας την φαντασία σου να δουλέψει!
Διατροφή
Τρόπος ζωής ο έλεγχος του σωματικού βάρους
Πολλά δισεκατομμύρια ευρώ κινούνται γύρω από τη βιομηχανία της απώλειας βάρους και της δίαιτας που υπόσχεται στους ανυπόμονους καταναλωτές ένα πιο λυγερό, πιο κομψό και πιο αδύνατο σώμα. Τελικά, τις περισσότερες φορές, οι ανυπόμονοι απαλλάσσονται πολύ πιο εύκολα από τα χρήματά τους παρά από τα αποθέματα του λίπους τους.
Η βιβλιογραφία στο θέμα της απώλειας βάρους εισηγείται ότι οι άνθρωποι που χάνουν πολύ βάρος είναι καταδικασμένοι να το επανακτήσουν μέσα σε ένα έως πέντε χρόνια. Καθίσταται επομένως σαφές ότι οι προσωρινές δίαιτες δεν έχουν συνήθως αποτέλεσμα. Αν και μπορεί να επιφέρουν μια βραχυπρόθεσμη απώλεια κιλών και εκατοστών, μόλις σταματήσει η δίαιτα, επανέρχονται το βάρος και τα εκατοστά, επειδή οι άνθρωποι επιστρέφουν στις παλιές διατροφικές τους συνήθειες και τρόπο ζωής.
Το βασικό συστατικό της λογικής για μια μόνιμη μείωση του σωματικού βάρους είναι η δημιουργία και διατήρηση ενός συνολικά υγιεινού τρόπου ζωής. Το να κάνουμε απλώς μια δίαιτα δεν αρκεί. Για τον έλεγχο του βάρους δεν αρκούν διάφορα διαιτητικά προγράμματα αλλά ένα σημαντικό πρόγραμμα με 4 σημεία, που περιλαμβάνει τα εξής: Στάση ζωής και προσωπική ανάπτυξη, αλλαγές στη συμπεριφορά, άσκηση και δραστηριότητα, διατροφή και τροφή.
Επομένως, για να αυξήσετε τις πιθανότητες για μόνιμη απώλεια βάρους και μόνιμο έλεγχο αυτού, χρειάζεται να πάρετε τουλάχιστον τα παρακάτω μέτρα:
- Να αναπτύξετε μια θετική νοοτροπία, όπως να ασκείστε τακτικά, να κρατάτε ένα ημερολόγιο κατανάλωσης τροφίμων, προκειμένου να ενισχύσετε τη συνειδητοποίηση των διατροφικών σας συνηθειών και να μειώνετε έτσι την παρορμητική κατανάλωση τροφής.
- Να τρώτε έξυπνα, όπως να περιορίζετε την κατανάλωση λίπους όχι περισσότερο από το 25% των συνολικών θερμίδων που λαμβάνετε.
- Να τρώτε αργά, να πίνετε πολύ νερό και να τρώτε μόνο σε συγκεκριμένους χώρους φαγητού καθώς και σε τακτικά ρυθμισμένα ωράρια. Για παράδειγμα, ποτέ μπροστά στην τηλεόραση.
- Να ζητήσετε συναισθηματική υποστήριξη από τα μέλη της οικογένειάς σας και τους φίλους σας.
- Να ενημερωθείτε για τη διατροφή.
- Να εξασκείστε σε τεχνικές μείωσης του στρες.
Πάνω από όλα, μην ξεχνάτε ότι η αποδοχή του εαυτού μας βοηθά πολύ στην εξάλειψη της συμπεριφοράς που οδηγεί στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού!
Άρθρο αρχείου
Αναστασία Μουστάκα
Διατροφή
Απλοί τρόποι για να μειώσεις τη Ζάχαρη στη Διατροφή σου
Η κατανάλωση ζάχαρης έχει εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια. Η προτίμηση για τη γλυκιά γεύση πηγάζει από το DNA μας και βασίζεται στο ένστικτο της επιβίωσης. Επιπλέον, κατά κύριο λόγο τα τρόφιμα με γλυκιά γεύση μας δίνουν άμεση ενέργεια, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε απλούς υδατάνθρακες και ευχαρίστηση, επομένως ωθούμαστε ενστικτωδώς προς την κατανάλωση τους! Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης χρειάζεται προσοχή, καθώς φαίνεται να συμβάλει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι γλυκοί πειρασμοί είναι παντού γύρω μας, τόσο σε τρόφιμα, όσο και σε ροφήματα.
Ο έλεγχος της κατανάλωσης ζάχαρης μπορεί να φαντάζει δύσκολος, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.
Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα σου προτείνω μερικούς απλούς τρόπους για να μειώσεις τη ζάχαρη στη διατροφή σου και να βελτιώσεις τη συνολική σου ευεξία!
1. Διάβασε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων
Ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να μειώσεις την κατανάλωση ζάχαρης είναι να αποκτήσεις εμπειρία στην ανάγνωση ετικετών τροφίμων. Οι διατροφικές ετικέτες στα συσκευασμένα τρόφιμα παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την ποσότητα των προστιθέμενων σακχάρων.
Αναζήτησε:
- «Χωρίς ζάχαρη» χαρακτηρίζονται τα τρόφιμα που περιέχουν λιγότερο από 0.5 γρ ζάχαρη ανά 100 γρ. ή ανά 100ml.
- «Χαμηλά σε ζάχαρη» χαρακτηρίζονται τα τρόφιμα που περιέχουν λιγότερο από 5γρ ζάχαρη ανά 100γρ για στερεές τροφές ή λιγότερο από 2,5γρ. ζάχαρη ανά 100ml για υγρά.
- «Χωρίς προσθήκη ζάχαρης» χαρακτηρίζονται τα τρόφιμα δεν περιέχουν επιπρόσθετους μονοσακχαρίτες ή δισακχαρίτες ή άλλη ουσία με γλυκαντική ιδιότητα όπως είναι η φρουκτόζη ή το μέλι.
- Επιλέξτε προϊόντα με ελάχιστα έως καθόλου πρόσθετα σάκχαρα.
2. Ενυδατώσου με νερό
Τα ροφήματα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ένοχους όταν πρόκειται για υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης. Τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά, το τσάι με προσθήκη ζάχαρης και οι χυμοί φρούτων αποτελούν μία από τις βασικές πηγές πρόσθετων σακχάρων. Επιπλέον, τα ροφήματα δεν προκαλούν κορεσμό και πολλές φορές δεν αναγνωρίζονται ως υπολογίσιμη πηγή θερμίδων. Προτίμησε νερό, τσάι ή αφεψήματα χωρίς ζάχαρη και ανθρακούχο νερό με μερικές σταγόνες λεμονιού ή λάιμ.
3. Κάνε προσεκτικές επιλογές στα γλυκά και στα σνακ
Τα περισσότερα γλυκά έχουν, συνήθως, χαμηλή διατροφική αξία. Είναι πλούσια σε ζάχαρη και αυξάνουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να νιώσεις σύντομα εκ νέου έντονη ανάγκη για γλυκό.
Δεν χρειάζεται να αποκλείσεις εντελώς τα γλυκά από τη ζωή σου, αλλά να κάνεις πιο συνετές επιλογές. Αν τα γλυκά κατέχουν σημαντική θέση στη διατροφή σου και τα αναζητάς καθημερινά, δοκίμασε τις εξής εναλλακτικές επιλογές που συνδυάζουν την θρεπτική αξία με τη γλυκιά γεύση:
- Φρέσκα γλυκά εποχικά φρούτα
- Γιαούρτι με κανέλα, φρούτο και λίγο μέλι
- Μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο
Αν πάλι ψάχνεις μια γλυκιά επιλογή για να συνδυάσεις τον καφέ σου ή ως ενδιάμεσο γεύμα, μπορείς να δοκιμάσεις μπισκότα χωρίς ζάχαρη. Για παράδειγμα μπορείς να επιλέξεις μπισκότα τύπου digestive χωρίς ζάχαρη, τα οποία περιέχουν δημητριακά ολικής άλεσης και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στον κορεσμό και αποτρέπουν την απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα! Για να πετύχεις ένα πλήρες γεύμα, μπορείς να κάνεις γευστικούς συνδυασμούς όπως:
- Μπισκότα τύπου digestive χωρίς ζάχαρη με φυστικοβούτυρο και φέτες μπανάνας
- Μπισκότα τύπου digestive χωρίς ζάχαρη με γιαούρτι και αποξηραμένα φρούτα
- Μπισκότα τύπου digestive χωρίς ζάχαρη με τυρί κρέμα και μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη
4. Μαγείρεψε στο σπίτι
Το σπιτικό φαγητό σε βοηθάει να έχεις καλύτερο έλεγχο των συστατικών και της περιεκτικότητας σε ζάχαρη των πιάτων σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις λιγότερη ζάχαρη ή να επιλέξεις πιο υγιεινές εναλλακτικές συνταγές. Αν θέλεις να νοστιμίσεις το φαγητό σου, μπορείς να δοκιμάσεις: λαχανικά, βότανα, μπαχαρικά κ.ά., αντί για τυποποιημένες σάλτσες ή αρτύματα. Δοκίμασε, επίσης, να φτιάξεις τα δικά σου επιδόρπια στο σπίτι χρησιμοποιώντας φυσικά γλυκαντικά, όπως το μέλι, το σιρόπι σφενδάμου και η πάστα από χουρμάδες. Μπορούν να προσθέσουν γλυκύτητα χωρίς τις αρνητικές επιπτώσεις της επεξεργασμένης ζάχαρης. Απλά θυμήσου να τα χρησιμοποιείς με μέτρο, καθώς εξακολουθούν να περιέχουν θερμίδες.
5. Προτίμησε τρόφιμα με όσο το δυνατόν λιγότερη επεξεργασία
Τα ολόκληρα φρούτα, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα λαχανικά είναι καλό να αποτελούν τη βάση της διατροφής σου, σε συνδυασμό με άπαχες πηγές πρωτεΐνης, όπως το ψάρι. Προσπάθησε να περιορίσεις τα επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς περιέχουν ζάχαρη, αλάτι και άλλα πρόσθετα.
Τι να κρατήσεις
Η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης δεν απαιτεί δραστικά μέτρα. Κάνοντας συνειδητές επιλογές, διαβάζοντας ετικέτες τροφίμων και σταδιακά μειώνοντας τα τρόφιμα και τα ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης, είναι σημαντικά βήματα προς τη βελτίωση της συνολικής σου υγείας. Να θυμάσαι πως όλα έχουν θέση σε μια υγιεινή διατροφή, αρκεί να μην ξεχνάς το μέτρο, την ισορροπία και την ποικιλία!
-
Τουρισμός
Αναπτυξιακό Διεθνές Συνέδριο στη Δυτική Ελλάδα “Ναύπακτος 2030”
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Παναγιώτα Τρουπή
-
Τουρισμός
Press Conference για τις ανάγκες ενημέρωσης των δράσεων του έργου CapTour
-
Ψυχολογία
Πώς να αποκτήσεις ακριβώς αυτό που θέλεις;
-
Τουρισμός
Επίτιμα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό/HAWCT οι κυρίες Ολυμπία Αναστασοπούλου και Λίλα ντε Τσάβες
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Νάντια Μπαζιωτάκη
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Βίβιαν Μανωλέσου
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Χριστίνα Μανιάτη