Εκδηλώσεις
Βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια μικρής κλίμακας στην Ανατολική Μεσόγειο

Bιώσιμη υδατοκαλλιέργεια μικρής κλίμακας στην Ανατολική Μεσόγειομε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος εκπαίδευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων. Μια εκδήλωση με διεθνές ενδιαφέρον για τον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών
πραγματοποιήθηκε από την Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM) του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών και τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, με την υποστήριξη της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) και του
Πανελληνίου Συλλόγου Τεχνολόγων Ιχθυολόγων (ΠΑΣΤΙ).
Η εκδήλωση σηματοδότησε την έναρξη του προγράμματος εκπαίδευσης και επιχειρηματικής
ανάπτυξης «Promoting small-scale aquaculture sustainability in Southeast Mediterranean»
(προώθηση της βιωσιμότητας υδατοκαλλιέργειας μικρής κλίμακας στη νοτιοανατολική
Μεσόγειο), στο οποίο θα συμμετέχουν 5 μονάδες υδατοκαλλιέργειας μικρής κλίμακας από τη
Μεσόγειο, που επιλέχθηκαν μετά από ανοικτό διαγωνισμό της GFCM στις χώρες τους.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό η κα Μαρία Δαμανάκη, πρώην
Επίτροπος Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ .Houssam
Hamza, Υπεύθυνος υδατοκαλλιεργειών της GFCM και η κα Έφη Λαζαρίδου, CEO του
οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά.
Η κα Δαμανάκη τόνισε τη σπουδαιότητα των υδατοκαλλιεργειών για το μέλλον της
διατροφικής επάρκειας και εξήρε τη σημασία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας και της
υλοποίησής της στην Ελλάδα. O κος Hamza σημείωσε χαρακτηριστικά «Η μικρής κλίμακας
υδατοκαλλιέργεια αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μεσογειακής κληρονομιάς και συμβάλλει
σημαντικά στη μεσογειακή διατροφή. H υποστήριξη και ο εκσυγχρονισμός των εργαλείων για
τη διασφάλιση της ευημερίας των υδατοκαλλιεργητών, των
τροφίμων από υδάτινα οικοσυστήματα και του περιβάλλοντος είναι ζωτικής σημασίας». Η κα
Λαζαρίδου παρουσίασε τη γενική φιλοσοφία του προγράμματος «Promoting small-scale
aquaculture sustainability in Southeast Mediterranean» και την σημασία του και ανέφερε
μεταξύ άλλων: «Είμαστε περήφανοι που η Ελλάδα είναι ηγέτης στον τομέα της
ιχθυοκαλλιέργειας. Τα τρόφιμα που παράγονται από τις υδατοκαλλιέργειες μπορούν να
παρέχουν μια βιώσιμη και θρεπτική πηγή με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα σε σύγκριση
με άλλες δραστηριότητες ζωικής παραγωγής και να υποστηρίξουν την επισιτιστική ασφάλεια
στη Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί τιμή για τον οργανισμό μας να συνεργαστεί με την
Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο που του εμπιστεύτηκε μια τόσο σημαντική
πρωτοβουλία. Ως οργανισμός, είχαμε την ευκαιρία να προσαρμόσουμε τις αποκλειστικές
μεθοδολογίες επιτάχυνσης επιχειρήσεών μας για να εξυπηρετήσουμε έναν πολλά
υποσχόμενο τομέα που μπορεί να γίνει μια βιώσιμη λύση για τη σίτιση της ανθρωπότητας.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η προσπάθεια θα σηματοδοτήσει την αρχή περαιτέρω
πρωτοβουλιών για μια βιώσιμη αλυσίδα αξίας τροφίμων από υδάτινα οικοσυστήματα.»
Aκολούθησαν τρεις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες θεματικές συζητήσεις σχετικά με τον κλάδο των
υδατοκαλλιεργειών.


Το πρώτο πάνελ είχε θέμα «Trends in the aquaculture industry at the international and
regional level» και συμμετέχοντες τους κκ Λεωνίδα Παπαχαρίση, Επιστημονικό Σύμβουλο της
Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), Βλάση Τσέζο, CEO της
Agritrack και Ιωάννη Τζοβενή, Ιδρυτή της MicroPhykos και συντονιστή τον κ. Αλέξανδρο
Νούσια, Country Director της Envolve Entrepreneurship. Η συζήτηση εστίασε στις νέες τάσεις
που ήδη διαμορφώνουν τον κλάδο, όπως η χρήση νέων τεχνολογιών IοT, η επιλογή
αξιοποίησης νέων ειδών, όπως τα φύκια, καθώς και η σημασία της παραγωγής και
αξιοποίησης των δεδομένων που δημιουργούνται από ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του
κλάδου, τονίζοντας επίσης τη συμβολή της τεχνολογίας στην βιωσιμότητα του.
Το δεύτερο πάνελ είχε θέμα «Linking research and industry advancements to the
market» και συμμετέχοντες τον Αν. Καθηγητή κ. Μανώλη Μαλανδράκη, από το Γεωπονικό
Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον κ. Πάνο Καλόγιωργα, Strategy Manager της Deloitte και
συντονιστή τον κ. Αντώνη Παπαδόπουλο, Διευθυντή Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας του
οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά. Η συζήτηση εστίασε στο πώς η ακαδημαϊκή έρευνα
μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του κλάδου με νέες μεθόδους παραγωγής, την εισαγωγή
νέων ειδών και τη δημιουργία αποδοτικών υγιεινών τροφίμων, και παράλληλα να συνδέεται
άμεσα με τις ανάγκες της αγοράς και υποστηρίζει την ανάπτυξη νέων καινοτόμων λύσεων για
την υδατοκαλλιέργεια.

Το τρίτο και τελευταίο πάνελ είχε ως θέμα Highlighting the role of Producer
Organizations, Associations and Chambers of Commerce in the industry’s progress
and competitiveness και συμμετείχαν η κα Ισμήνη Μπογδάνου, Διευθύντρια Μάρκετινγκ και
Επικοινωνίας της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) και ο
Δρ Μιχάλης Χατζιευσταθίου, Μέλος του ΔΣ του Πανελληνίου Συλλόγου Τεχνολόγων
Ιχθυολόγων (ΠΑΣΤΙ) και συντονιστή τον κ. Γεώργιο Παξιμάδη, ειδικό σε θέματα
υδατοκαλλιεργειών της GFCM. Μέσω ενός πολύ ενδιάφεροντος διαλόγου, αναδείχθηκε ο
ρόλος των συνεργειών στον κλάδο, η ανάγκη διασύνδεσης και διάδρασης του δημόσιου και
ιδιωτικού τομέα και η σημασία της συνεχούς ενημέρωσης όλων των παραγωγικών μερών του
κλάδου, ώστε να είναι ανταγωνιστικός και βιώσιμος.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την βράβευση των στελεχών 5 μονάδων υδατοκαλλιέργειας
που επιλέχθηκαν για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα εκπαίδευσης και ανάπτυξης
δεξιοτήτων. Οι μονάδες προέρχονται από τις παρακάτω χώρες: Αίγυπτο, Αλγερία, Λίβανο,
Μαρόκο και Τυνησία και τα βραβευθέντα στελέχη θα συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα
επιχειρηματικής επιτάχυνσης το οποίο θα περιλαμβάνει:
α) ένα εντατικό δεκαήμερο εκπαιδευτικών εργαστηρίων. Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια, τα οποία διδάσκονται από μια διεθνή εκπαιδευτική ομάδα, αφορούν μεταξύ άλλων την επιχειρηματική ανάπτυξη, την καινοτομία, την βιωσιμότητα, τις τεχνολογικές τάσεις, την ασφάλεια και τις πωλήσεις.
β) Επισκέψεις σε πρότυπες μονάδες υδατοκαλλιέργειας στην χώρα μας, καθώς και
ερευνητικά εργαστήρια, προκειμένου να ενημερωθούν για την ελληνική τεχνογνωσία στον
κλάδο.
γ) 100 ώρες εξατομικευμένου consulting από ειδικούς συμβούλους για την βελτίωση των
επιχειρήσεων τους.
Η διεξαγωγή αυτής της εκδήλωσης για τον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών στην Αθήνα και η
επιλογή της Ελλάδας ως τόπο υλοποίησης του διεθνούς προγράμματος αναδεικνύει τον
σημαντικό ρόλο που κατέχει η χώρα μας στον τομέα, καθώς και τις προοπτικές που
διαμορφώνονται στο να αποτελέσει σημείο αναφοράς διεθνούς ενδιαφέροντος.
Lifestyle
Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ: Μια Κραυγή Ενάντια στην Έμφυλη Βία (video)

Τραγουδάμε χωρίς φόβο: Μια κραυγή ενάντια στην έμφυλη βία
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, οι φοιτήτριες του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ υψώνουν τη φωνή τους μέσα από την τέχνη, ερμηνεύοντας και σκηνοθετώντας τον εμβληματικό ύμνο «Τραγουδάμε χωρίς φόβο». Πρόκειται για μια ελληνική απόδοση του «Canción sin Miedo» της Μεξικανής Vivir Quintana, που έχει γίνει παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης απέναντι στην έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες.
Μέσα από τη μουσική και τον στίχο, φοιτήτριες και φοιτητές δεν εκφράζουν μόνο την αλληλεγγύη τους προς τα θύματα αλλά επιπλέον στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα: Καμία άλλη! Καμία λιγότερη!
Μάλιστα μεταξύ άλλων, οι ίδιες/οι διακηρύσσουν τα εξής:
Δημιουργήσαμε αυτό το βίντεο εν όψει της 8η Μάρτη γιατί νιώθουμε
την ανάγκη:
– ως δημοσιογράφοι/ισσες του αύριο να εκφράσουμε έμπρακτα
και με αίσθημα υψηλής κοινωνικής ευθύνης την απερίφραστη
καταδίκη και τον αποτροπιασμό μας για τις συνεχιζόμενες
γυναικοκτονίες που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία
–ως ενεργοί/ες πολίτες/τιδες να εκπληρώσουμε την ηθική μας
υποχρέωση να είμαστε πάντα παρούσες και παρόντες και σε
εγρήγορση για όλα τα φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα
– ως γυναίκες να διατρανώσουμε την αλληλεγγύη μας σε όλα τα
θύματα της έμφυλης βίας
–ως κόρες, φίλες, μητέρες και αδερφές να τιμήσουμε τη μνήμη
της αγαπημένης μας φίλης Ζωής Δαλακλίδου που τόσο
αποτρόπαια και άδικα μας τη στέρησε το χέρι ενός ακόμη
γυναικοκτόνου στην Ξάνθη το 2012 και όλων των γυναικών τις
οποίες θρηνούμε καθημερινά σ αυτόν τον ακήρυχτο έμφυλο
πόλεμο
Η πρωτοβουλία αυτή υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας και του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών ΜΜΕ, υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ισότητας Φύλων και Καταπολέμησης Διακρίσεων του ΑΠΘ.
Εκδηλώσεις
Ημερίδα με τίτλο: « Τεχνητή Νοημοσύνη και Εκπαίδευση -Επαναπροσδιορίζοντας την διδασκαλία και την μάθηση.»

Τα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης διοργανώνουν ημερίδα με τίτλο: «Τεχνητή
Νοημοσύνη και Εκπαίδευση – Επαναπροσδιορίζοντας την διδασκαλία και την μάθηση.», η
οποία θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Αρσάκειου Δημοτικού Θεσσαλονίκης.
Η ημερίδα εστιάζει στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ως εκπαιδευτικό εργαλείο που
σκοπό έχει να επαναπροσδιορίσει τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας, ενισχύοντας
την ατομική συμμετοχή και εμπλοκή των μαθητών μέσω έρευνας και καταρρίπτοντας τη
κλασική προσέγγιση «λύσε», «απάντησε», «βρες», «υπολόγισε» κ.ά..
Η ημερίδα θα περιλαμβάνει 4 ενότητες τις οποίες θα παρουσιάσουν και θα αναλύσουν
εγκεκριμένοι ομιλητές του εκπαιδευτικού και τεχνολογικού χώρου. Πρόκειται για την
κυρία Ζωή Γαβριηλίδου, καθηγήτρια Θεωρητικής Γλωσσολογίας τού Τμήματος
Φιλολογίας τού Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τον δρ Άρη Μαυρομμάτη,
μαθηματικός‒θεωρητικός Τέχνης, Ανάπτυξης Υπερμέσων του Κέντρου Διά Βίου
Μάθησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τον κύριο Γιάννη Αναστασόπουλο,
διευθυντής Microsoft στον τομέα τής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα και
την κυρία Έλενα Ζαγλαρίδου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την
Microsoft στην Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Αδριατική.
Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ομιλητές, να θέσουν
τα ερωτήματα τους και να δουν στην πράξη όλα όσα περιλαμβάνουν οι ομιλίες καθώς θα
πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις με μικροδιδασκαλίες με τη χρήση Τεχνητής
Νοημοσύνης, από εκπαιδευτικούς του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης.Κατά τη λήξη
της ημερίδας, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.
Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή εδώ:
https://forms.office.com/e/E7m1ZqLsdZ
Γαστρονομία
Masterclass: Οι θησαυροί της αγοράς Μοδιάνο: Ταξίδι στις γεύσεις της Ελλάδας

Κατά τη διάρκεια της γιορτινής περιόδου, η εμβληματική Αγορά Μοδιάνο, φιλοξένησε μία ακόμη ξεχωριστή περιήγηση γαστρονομίας με επίκεντρο τις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις και τα τοπικά προϊόντα που μπορεί να βρει ο επισκέπτης στα καταστήματά της. Η δραστηριότητα, σχεδιασμένη αποκλειστικά για τον Σύνδεσμο Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, στόχευσε στο να αναδείξει την Αγορά ως έναν ξεχωριστό τουριστικό προορισμό, που αποτελεί πυλώνα της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης, μέσα από μια περιήγηση στα αυθεντικά προϊόντα και τους ανθρώπους που τα δημιουργούν.
Η εκδήλωση ξεκίνησε στον εξώστη της Αγοράς, όπου όλοι οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν για μια πρώτη γνωριμία. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ζεστό ρόφημα δίκταμου από το κατάστημα «Modiano’s Bahar», ενώ η ομάδα των Chef Stories ξεκίνησε παράλληλα την εισήγηση της, με σκοπό την ενημέρωση για την γενική φιλοσοφίας της Αγοράς και την σημασία της ανάδειξης τοπικών προϊόντων.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ξεκίνησαν την περιήγησή τους στα καταστήματα της Αγοράς, με κάθε στάση να αποτελεί έναν μικρό σταθμό γευστικής ανακάλυψης.
Τα καταστήματα που επισκεφθήκαμε μας πρόσφεραν ξεχωριστές μπουκιές από όλη την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα μοιράστηκαν μαζί μας πληροφορίες σχετικά με την επαγγελματική τους διαδρομή και τον τρόπο παραγωγής και διάθεσης των αγαθών τους.
Τα βήματα μας, καθοδήγησαν η Νανά Ζυγούρα, σύμβουλος επιχειρηματικής ανάπτυξης, εκπαιδεύτρια και συνεργάτιδα της εταιρίας Chef Stories και η Σύλβια Κουμεντάκη Director / Gastronomy Events’ Specialist & Consultant της εταιρίας Chef Stories.
Ξεκινώντας από το κατάστημα «Το Πιροσκί», δοκιμάσαμε τα βραβευμένα πιροσκί με γέμιση μπουγιουρντί, ανακαλύπτοντας την πλούσια παράδοση της Ποντιακής κουζίνας. Στον «Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσοτόπου Λέσβου» γνωρίσαμε το αυθεντικό λαδοτύρι ΠΟΠ Μυτιλήνης, μαθαίνοντας για τη διαδικασία παραγωγής του. Στο «Τυροκομείο Αρβανίτη», γευτήκαμε μια ποικιλία τυριών, όπως φέτα ΠΟΠ, μανούρι ΠΟΠ, κυανό μπλε τυρί και γραβιέρα, συνοδευόμενα από χρήσιμες πληροφορίες για την παραγωγή τους. Με σκοπό το ταίριασμα με τα τυροκομικά, ακολούθησε το μέλι, με γευσιγνωσία τεσσάρων διαφορετικών μελιών που εμπορεύεται η εταιρία “Wise Greece”, όπου ακούσαμε προσεκτικά τη διαδικασία μελισσοκομίας αλλά και τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας. Σειρά είχε το κατάστημα «Chrisopigi Deli» με γευσιγνωσία ελαιόλαδου και σημαντικές πληροφορίες για τα Κρητικά προϊόντα. Μία μοναδική γευσιγνωσία ελαιόλαδου, αλλά και ελιάς, είχαμε την ευκαιρία να μας παρουσιάσει το κατάστημα «Olicatessen» ολοκληρώνοντας τις γνώσεις μας για τις ξεχωριστές ποικιλίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
Η περιήγηση συνεχίστηκε στο «Modiano’s Bahar”, όπου οι συμμετέχοντες έπαιξαν ένα διαδραστικό παιχνίδι όσφρησης, με μπαχαρικά ξυπνώντας τις αισθήσεις και τη φαντασία τους. Το Masterclass συνεχίστηκε στο νέο κατάστημα, την “Ψαραγορά Μοδιάνο”, όπου δοκιμάσαμε τηγανισμένο γαύρο, μια αυθεντική θαλασσινή λιχουδιά της ελληνικής κουζίνας.
Στη συνέχεια, απολαύσαμε ιταλικές γεύσεις στο επίσης νέο κατάστημα, «Panini Artistici», με αφράτη φοκάτσια και πανίνι με porchetta, provola, μοσχαρίσια κεφτεδάκια με σάλτσα san marzano. Ολοκληρώσαμε τις αλμυρές γεύσεις με το εμβληματικό «Μπιφτέκι του κυρ Γιώργου» με την χειροποίητη sauce από πιπεριά φλωρίνης, από το κατάστημα «Meating Place Διδασκάλου».
Το γλυκό φινάλε της ημέρας περιλάμβανε χαλβά σε μοναδικούς συνδυασμούς από το «Wild Souls», γλυκά πουράκια με βούτυρο αμυγδάλου, ταχίνι και καταΐφι από το «Ηλιοτρόπιο» και φυσικά παραδοσιακές καριόκες Ξάνθης από το κατάστημα «Θωμάς Καριόκα».
Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η εταιρία Chef Stories E.E. Συμβουλευτικές Υπηρεσίες – Διοργάνωση Εκδηλώσεων.
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | Επικοινωνία και Συγκρούσεις με Αποδοχή, Κατανόηση και Σεβασμό
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Παναγιώτα Μαθιουδάκη | Ανακαλύπτοντας την ομορφιά…
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | 5 Αλήθειες για να επικοινωνήσουμε με κάποιον άνθρωπο
-
Συνεντεύξεις
Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής προσκεκλημένος του Οργανισμού Περιφέρειας Τοσκάνης
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Στεφανία Φράρου
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Κική και Αντρέα
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | First Cold Brew (Μάνος Αποστολόπουλος)
-
Τουρισμός
Οι καλύτερες πόλεις για ήσυχη διαβίωση