Connect with us

Επιχειρηματικότητα

“Discover India”: Εκδήλωση από ΣΕΒΕ, Enterprise Greece, ΣΕΒ & ΕΒΕΑ  για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ινδία

Με επιτυχία διεξήχθη την Τρίτη 29 Μαρτίου 2022, η διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: “Discover India”, την οποία διοργάνωσαν ο ΣΕΒΕ-Σύνδεσμος  Εξαγωγέων, η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), ο ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και, στοχεύοντας στην ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδος και της Ινδίας, μέσω της ενημέρωσης των ελληνικών εξαγωγικών εταιρειών για τις δυνατότητες δραστηριοποίησής τους σε μια μεγάλη αγορά καταναλωτών, που χαρακτηρίζεται από νεαρό πληθυσμό και υγιή ποσοστά αποταμίευσης.

Η συμμετοχή εταιρειών και θεσμικών φορέων, ανήλθε σε  70.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Παναγιώτης Χασάπης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, τόνισε πως η ανάπτυξη της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας θα εξαρτηθεί από την ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες όπως η Ινδία, η οποία αποτελεί την 6η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και τη 2η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στην Ασία.   

Διαβλέποντας προ πολλού τη σημαντικότητα και τις προοπτικές της συγκεκριμένης αγοράς ο ΣΕΒΕ έχει διοργανώσει εκδηλώσεις για την Ινδία στη FoodExpo 2018, στη ΔΕΘ 2019 και είναι η τρίτη φορά που ασχολείται, συνδιοργανώνοντας τώρα με τους άλλους συνεργαζόμενους φορείς, με τη μεγάλη αυτή χώρα. 

Παρότι οι ελληνικές εξαγωγές στην Ινδία κυμαίνονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (134 εκατ. ευρώ το 2021), οι προοπτικές είναι πραγματικά ισχυρές σύμφωνα με τον κ. Χασάπη, καθώς οι παγκόσμιες εισαγωγές της Ινδίας ξεπερνούν τα 320 δις ευρώ τα τελευταία χρόνια. Υποστήριξε, δε, πως η Ινδία είναι μία ιδιαίτερα ελκυστική αγορά, καθώς πρόκειται για μία οικονομία που αναπτύσσεται και μετασχηματίζεται με υψηλούς ρυθμούς, στην οποία παρατηρείται μάλιστα αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Από πλευράς Enterprise Greece την εκδήλωση χαιρέτισε η Εντεταλμένη Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ, κ. Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, η οποία σε δηλώσεις της ανέφερε: «Η Ινδία και η Ελλάδα διατηρούν διαχρονικά άριστες και διαρκώς εξελισσόμενες διμερείς σχέσεις. Η Enterprise Greece έχει προγραμματίσει σειρά δράσεων με στόχο την αγορά της Ινδίας, οι οποίες αποτυπώνονται στο Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας και αφορούν στις προτεραιότητες της Eταιρείας. Συγκεκριμένα, η Enterprise Greece στοχεύει στην ενίσχυση των εξαγωγέων με ποικίλες υπηρεσίες όπως η παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης και πληροφόρησης, η εκπαίδευση και το coaching ή διοργάνωση εκδηλώσεων ανάπτυξης επαφών και δικτύωσης. Σκοπός της Enterprise Greece είναι να υποστηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας τους, προκειμένου να αξιοποιήσουν πλήρως τις εξαγωγικές τους δυνατότητες, ιδίως σε μεγάλες αγορές όπως αυτή της Ινδίας».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κ. Βίκυ Μακρυγιάννη, Senior Advisor ExportReady, Industry, Growth, Infrastructure & Regional Policy του ΣΕΒ, η οποία τόνισε ότι “η Ινδία έχει αναδειχθεί ως μια ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία και αναμένεται να είναι μία από τις τρεις κορυφαίες παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις τα επόμενα 15 χρόνια. Κοιτάζοντας τα διμερή εμπορικά στοιχεία, είναι αλήθεια ότι το εμπορικό ισοζύγιο είναι αρνητικό για τη χώρα μας, με τον όγκο του συνολικού εμπορίου να κινείται στα €833 εκ., παρουσιάζοντας αύξηση 69% σε σύγκριση με το 2020. Οι ελληνικές εισαγωγές από την Ινδία ανήλθαν σε σχεδόν €700 εκ., ενώ οι ελληνικές εξαγωγές σε μόλις €134εκ. Αυτό σίγουρα δεν αντανακλά τις πραγματικές δυνατότητες του διμερούς εμπορίου. Προοπτικές για περαιτέρω εξαγωγές, επενδύσεις και κοινή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν σε διάφορους τομείς, όπως οι υποδομές, η ενέργεια, οι κατασκευές, τα οικοδομικά υλικά, τα τρόφιμα και τα φάρμακα”.

Ο κ. Φάνης Ματσόπουλος, Μέλος του Δ.Σ. του EBEA και υπεύθυνος της ανάπτυξης των σχέσεων με την Ινδία υπογράμμισε την ανάγκη για την αύξηση των εξαγωγών μας, με στόχο την μείωση του εμπορικού ελλείμματος, τη διευκόλυνση των επενδύσεων ινδικών επιχειρήσεων και επεσήμανε την ευνοϊκή συγκυρία κατά την οποία η Ελλάδα – παρά την ενεργειακή κρίση και τις διεθνείς περιπλοκές – συνεχίζει να βελτιώνει την ελκυστικότητά της με σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων (Fast Track διαδικασίες, μείωση γραφειοκρατίας).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε τρείς ενότητες: στην πρώτη με θέμα τις Διμερείς Σχέσεις Ελλάδας-Ινδίας τον λόγο είχαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ινδία, κ. Διονύσης Κυβετός, και ο Ινδός Πρέσβης στην Αθήνα κ. Amrit Lugun. Στη δεύτερη ενότητα, με έμφαση στις επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η αγορά της Ινδίας, συμμετείχε η κ. Μαρία Βασιλάκη της Β5 Διεύθυνσης Διμερών Οικονομικών Σχέσεων με Χώρες Μ. Ανατολής, Β. Αφρικής, Κόλπου, Ασίας, Ωκεανίας & Υποσαχάριας Αφρικής, του Υπουργείου Εξωτερικών, και ο κ. Rajendram Samykannu, Οικονομικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Ινδίας στην Αθήνα. Η τελευταία ενότητα της εκδήλωσης αφορούσε στο επιχειρείν στην αγορά της Ινδίας και την εμπειρία τους κατέθεσαν ο κ. Γιώργος Χρηστίδης, Export Manager της Βright S.A., και από τα Μέλη του ΣΕΒΕ ο κ. Δημήτρης Λακασάς, CEO της Olympia Electronics S.A. και η κ. Χριστίνα Μανώση, Sales Marketing Director, Zeus Kiwi S.A.

Continue Reading

Επιχειρηματικότητα

Ευκαιρίες δωρεάν εκπαίδευσης και συμβουλευτικής για MKO

Οι αιτήσεις για τα επιτυχημένα προγράμματα Incubator & Accelerator του HIGGS μόλις άνοιξαν!

Για μια ακόμα χρονιά το HIGGS ανακοινώνει την έναρξη υποβολής αιτήσεων για τα προγράμματα Incubator, GSE Incubator και Accelerator. Τα τρία εξειδικευμένα προγράμματα του HIGGS, τα οποία προσφέρονται διαδικτυακά στοχεύουν στην υποστήριξη των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, παρέχοντας δωρεάν εκπαίδευση και συμβουλευτική.

Το πρόγραμμα Accelerator έχει στόχο την υποστήριξη ώριμων οργανώσεων με λειτουργία άνω των 2 ετών, σε ζητήματα στρατηγικής, business plan, διαμόρφωσης προτάσεων και οικονομικής βιωσιμότητας. Το πρόγραμμα έχει εξάμηνη διάρκεια και περιλαμβάνει δωρεάν εκπαίδευση και συμβουλευτική για (έως) 8 μη-κερδοσκοπικές οργανώσεις. Ο Accelerator, με έναρξη τον Νοέμβριο του 2023, θα υλοποιηθεί σε 2 τρίμηνα, με εξειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα το καθένα, ξεκινώντας με ένα εντατικό Bootcamp 2 εβδομάδων. 

Τα προγράμματα Incubator και GSE Incubator (Green & Social Entrepreneurship Incubator) απευθύνονται σε νεοσύστατες ΟΚοιΠ (Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, Σωματεία, Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης) και φορείς κοινωνικής και πράσινης επιχειρηματικότητας αντίστοιχα, προσφέροντας τους τα απαραίτητα εφόδια μέσω εκπαίδευσης και συμβουλευτικής, ώστε να εξασφαλίσουν σωστό στρατηγικό σχεδιασμό, εσωτερική οργάνωση και λειτουργία. Ο στόχος των προγραμμάτων αυτών, είναι οι φορείς που ολοκληρώνουν την εκπαίδευση να είναι σε θέση να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και ανάπτυξή τους, είτε μέσω της προσέλκυσης χρηματοδότησης, είτε μέσω της ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας (GSE Incubator), σχετικής με το αντικείμενό τους. Τα προγράμματα Incubator και GSE Incubator, αφορούν αποκλειστικά φορείς που είναι σε διαδικασία εκκίνησης/ λειτουργίας/ επανεκκίνησης και έχουν αποκτήσει νομική υπόσταση τα τελευταία 2 χρόνια.

Η έναρξη των δωρεάν προγραμμάτων Incubator και GSE Incubator γίνεται κάθε Νοέμβριο και η διάρκειά τους κυμαίνεται από 12 έως 24 μήνες, ενώ και τα δύο προγράμματα μπορούν να δεχτούν (έως) 5 ενδιαφερόμενους φορείς το καθένα. 

Στο πλαίσιο των 3 προγραμμάτων συμπεριλαμβάνονται 4 εβδομάδες υποχρεωτικής εντατικής εκπαίδευσης (Bootcamp), εργαστήρια και σεμινάρια, one-to-one συναντήσεις και mentorship με εξειδικευμένους συνεργάτες και ειδικούς, αλλά και ευκαιρίες networking με άλλες ελληνικές και διεθνείς Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών, μέσα μαζικής επικοινωνίας, αλλά και χρηματοδότες.

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων και για τα 3 προγράμματα (Incubator, GSE Incubator και Accelerator) ξεκινά τη Δευτέρα 28 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023. 

Για την κατάθεση αιτήσεων καθώς και για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τα προγράμματα μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω links: 

Υποστηρικτές και Χορηγοί 

Μεγάλοι Δωρητές του προγράμματος Accelerator είναι το  Ίδρυμα Costas M. Lemos Foundation και το Κοινωφελές  Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

Το GSE Incubator υλοποιείται σε συνεργασία με το NBG Business Seeds – Πρόγραμμα Στήριξης Επιχειρηματικότητας της Εθνικής Τράπεζας. 

Επικοινωνία για τα Μ.Μ.Ε 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε:

Αναστασία Ψωμά

Project Manager Acceleratorτηλ: +30 211 411 6300

Κιν: +30 6975 206  888email: [email protected]

Λίγα λόγια για το HIGGS

To HIGGS είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2015 με την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τo HIGGS, είναι πρωτοπόρο στο οικοσύστημα της Κοινωνίας των Πολιτών, καθώς είναι ο πρώτος και μεγαλύτερος κόμβος (hub) υποστήριξης μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και άλλων πρωτοβουλιών που έχουν θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο στην Ελλάδα. 

Σε μόλις 7 χρόνια λειτουργίας  (2015 – 2022), η ομάδα του HIGGS υποστήριξε 204 μη κερδοσκοπικές οργανώσεις από όλη την Ελλάδα, βοηθώντας τες να διασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις άνω των 11.000.000€, να δημιουργήσουν 861 νέες θέσεις εργασίας και να εξυπηρετήσουν περισσότερους από 360.000 ωφελούμενους. 

Μέσα από καλά δομημένα προγράμματα (Incubator, Accelerator, Green & Social Entrepreneurship Incubator), προσφέρουμε δωρεάν εκπαίδευση και εξειδικευμένη συμβουλευτική σε ΜΚΟ πανελλαδικά. Ως κόμβος ενημέρωσης, πληροφόρησης και συνεργασίας, προωθούμε τη δικτύωση όλων των stakeholders του οικοσυστήματος. Παρακολουθώντας στενά τον χώρο της Κοινωνίας των Πολιτών και τις ανάγκες του, συντάσσουμε σχετικές μελέτες, δημιουργούμε εργαλεία ενδυνάμωσης ικανοτήτων (capacity building) και μέτρησης κοινωνικού αντικτύπου και διοργανώνουμε εκδηλώσεις με σκοπό τη διάχυση τεχνογνωσίας και το άνοιγμα σχετικών διαλόγων. 

Continue Reading

Επιχειρηματικότητα

Ολοκλήρωση της εκπόνησης μελετών του έργου «Μελέτες για τη χάραξη στρατηγικής εποπτείας της αγοράς και αδειοδότησης των επιχειρήσεων» από την Ένωση Ελλήνων Χημικών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στο πλαίσιο του Έργου «Μελέτες για τη χάραξη στρατηγικής εποπτείας της αγοράς και αδειοδότησης των επιχειρήσεων», οι ακόλουθες μελέτες:

Μελέτη προϋποθέσεων για χημικές και φυσικές δοκιμές σε μια ευρεία κατηγορία βιομηχανικών προϊόντων για εξαγωγές σε τρίτες χώρες.

Αντικείμενο της μελέτης: η προώθηση της εξωστρέφειας προϊόντων της χημικής βιομηχανίας και την προσέγγιση των παραγωγών / μεταποιητών / επιχειρήσεων βιομηχανικών προϊόντων προς τρίτες χώρες και αναπτυσσόμενες αγορές με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Μελέτη απλοποίησης της διαδικασίας Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης των Επιχειρήσεων και διερεύνηση των σύγχρονων περιβαλλοντικών τεχνολογιών που μπορούν να ενσωματωθούν.

Αντικείμενο της μελέτης: η περιγραφή των διαδικασιών για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων και δραστηριοτήτων – προτάσεις για απλούστευση, συγκρίνοντας με το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Το έργο εντάσσεται στην εγκεκριμένη πράξη με τίτλο: «Mελέτες για τη χάραξη στρατηγικής εποπτείας της αγοράς και αδειοδότησης των επιχειρήσεων» με Κωδικό MIS 5104625, η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Continue Reading

Επιχειρηματικότητα

HATZI FILAX GROUP: “PEOPLE IN MARKET IN ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ”

HATZI FILAX GROUP, εταιρεία Reskilling και Upskilling, στα πλαίσια του θεσμού «People In Market In Κέντρο Ανάπτυξης Στελεχών»  σε συνεργασία με την Διοίκηση της Μarket In, ολοκλήρωσε μία ημερίδα Εξέλιξης Περιφερειακών Διευθυντών με σκοπό την πλήρωση της θέσης του Διευθυντή Πωλήσεων της Εταιρείας. 

Το Κέντρο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 24/7/2023, ακολουθώντας την φιλοσοφία και δέσμευση της Market In για:

·         Την επιλογή των καταλληλότερων στελεχών για ανέλιξη

·        Την άμεση κάλυψη αναγκών σε στελέχη εσωτερικά της Εταιρείας

·        Την δημιουργία βάσης για ανάπτυξη μελλοντικών στελεχών μέσω εκπαίδευσης 

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία, μέσω σεναρίων περίπτωσης και ασκήσεων προσομοίωσης,  να παρουσιάσουν δεξιότητες και δυνατά σημεία που άπτονται στο ρόλο Διευθυντή Πωλήσεων  και να αξιοποιήσουν την δυνατότητα ανέλιξης τους μέσα στην Market In.

Continue Reading

Trending