Connect with us

Lifestyle

Ford Kuga 1.5 EcoBlue

Με τον diesel κινητήρα των 120 ίππων το νέο Ford Kuga προσθέτει στα θετικά του χαρακτηριστικά ένα ακόμα: την πολύ χαμηλή κατανάλωση.

Tο τρίτης γενιάς Kuga είναι ένα ολοκληρωμένο αυτοκίνητο, που χωρίς να παραβλέπει τις καθημερινές ανάγκες των κατά βάση οικογενειαρχών που θα το επιλέξουν, προσθέτει σε αυτές μια ενδιαφέρουσα, ευχάριστη και πολύ ασφαλή οδική συμπεριφορά. Πέρα από το βάρος, που σε ανάλογες εκδόσεις εξοπλισμού και κινητήρα είναι ως και 80 κιλά χαμηλότερο από του προκατόχου του, το νέο Ford Kuga έχει αυξημένο μήκος στα 4,614 μέτρα, πλάτος στα 1,883 και μεγαλύτερο μεταξόνιο κατά 2 εκατοστά.

Με αυτά τα δεδομένα και πολύ καλή εκμετάλλευσή τους, οι χώροι είναι πραγματικά πολύ μεγάλοι. Πέντε επιβάτες μεταφέρονται πολύ άνετα, ενώ αναβαθμισμένη είναι και η πρακτικότητα, χάρη στο πίσω κάθισμα που σύρεται σε δύο ξεχωριστά ασύμμετρα τμήματα εμπρός – πίσω και διαθέτει επίσης πλάτη με ρύθμιση της κλίσης της. Η παραπάνω επιλογή δίνει τη δυνατότητα αυξομείωσης του χώρου αποσκευών κατά το δοκούν, από τα 475 έως και τα 645 λίτρα χωρίς την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων. Μάλιστα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο χώρος για τα πόδια των πίσω επιβατών είναι τόσο μεγάλος, ώστε η δυνατότητα μετακίνησης του καθίσματος να μην μένει κενό γράμμα.

Το εσωτερικό δεν ενθουσιάζει με τη σχεδίασή του, ωστόσο τα υλικά στο εσωτερικό είναι πολύ καλής ποιότητας, η συναρμολόγηση δείχνει στιβαρή και η ηχομόνωση είναι εξαίρετη. Ο εξοπλισμός στην έκδοση Titanium της δοκιμής είναι πληρέστατος, με οτιδήποτε μπορεί να ζητήσει κανείς στο πλαίσιο της λογικής. Πέρα από τα κλασικά, υπάρχει διαθέσιμο το σύστημα πολυμέσων SYNC 3 με πλοήγηση, αυτόματος διζωνικός κλιματισμός, αυτόματη λειτουργία φώτων και υαλοκαθαριστήρων, σύστημα εισόδου/εξόδου χωρίς κλειδί και ζάντες ελαφρού κράματος 17 ιντσών. Φυσικά υπάρχουν αρκετά ακόμα διαθέσιμα επίπεδα εξοπλισμού, όπως το ST-Line ή το Vignale, τα οποία πλειοδοτούν σε σπορ ή πολυτελή στοιχεία αντίστοιχα.

Πλέον το Kuga είναι ένα μεγάλο σε μέγεθος και ογκώδες SUV, σε καμία περίπτωση όμως πλαδαρό και ράθυμο. Το τιμόνι μεταφέρει ικανή πληροφορία σε όλα τα προγράμματα οδήγησης (υπάρχουν πέντε για να επιλέξει ο οδηγός κατά τη διάθεσή του ή την περίσταση, τα Normal, Sport, Wet/Slippery, Trail και Eco ), το κιβώτιο των έξι σχέσεων έχει εξαιρετική λειτουργία, τα φρένα είναι δυνατά και ανθεκτικά, ενώ η ανάρτηση, με πολλαπλούς συνδέσμους πίσω, ιδανικά ισορροπημένη ανάμεσα στον έλεγχο του αμαξώματος και την άνεση. Επιπρόσθετα, με 19 πόντους απόσταση από το έδαφος, το νέο Ford Kuga δεν ιδρώνει στη θέα του  χωματόδρομου.

Με βάρος 1.576 κιλά, το χορταστικό σε διαστάσεις αμάξωμα του νέου Ford Kuga δείχνει να μη αρκείται στους 120 ίππους του EcoBlue diesel των 1.5 λίτρων. Αυτοί όμως συνδυάζονται με 300 Nm ροπή και έτσι η παρτίδα σώζεται τουλάχιστον σε επίπεδο αίσθησης. Ακόμα όμως και οι αριθμοί, με μέγιστη ταχύτητα 180 χλμ./ώρα και επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 11,5 δλ. δείχνουν ένα επαρκώς σβέλτο αυτοκίνητο.

Στο δρόμο, ο κινητήρας αποδεικνύεται εξαιρετικά ελαστικός ακόμα και λίγο πάνω από το ρελαντί, ωστόσο η πραγματική ώθηση έρχεται μόλις ξεπεραστούν ελάχιστα οι 1.500 σ.α.λ. Από εκεί και έως περίπου της 3.500 σ.α.λ., το μικρό μοτέρ επιταχύνει άμεσα το Kuga και, παρότι απαιτεί συχνές αλλαγές σχέσεων για να μένει στην καλή περιοχή απόδοσης, παραμένει ιδιαίτερα πολιτισμένο και αθόρυβο.

Η έκπληξη έρχεται από την κατανάλωση. Χωρίς να καταφύγουμε στο πρόγραμμα οδήγησης Eco, το οποίο ποδηγετεί σε σημαντικό βαθμό την απόδοση, η μέση ένδειξη της δοκιμής, με μικτή χρήση αλλά αρκετή κίνηση στην πόλη, ήταν 5,7 λίτρα/100 χλμ. 

Είναι λοιπόν προφανές ότι οι κινητήρες diesel δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη και, ειδικά σε μεγάλα SUV όπως το Kuga όπου η ροπή αποδεικνύεται κεφαλαιώδους σημασίας μέγεθος, η επιλογή τους -σε πρώτη ανάγνωση- συμφέρει. Αν ωστόσο το αυτοκίνητο δεν καλύπτει σημαντικά περισσότερα από 15.000 χιλιόμετρα το χρόνο ωστόσο, δεν έχει νόημα η οικονομία του diesel.

Με κόστος που ξεκινά σήμερα από τα 32.998 ευρώ -με στάνταρ το αυτόματο κιβώτιο των 8 σχέσεων- το πετρελαιοκίνητο Kuga είναι ένα εξαιρετικό μεν, αλλά όχι και προσιτό C-SUV. Από την άλλη πλευρά, η άνεση και η ευρυχωρία του είναι παροιμιώδεις, με αποτέλεσμα να αποτελεί μια καλή επιλογή. Την οποία όμως πρέπει να σταθμίσει ο υποψήφιος αγοραστής συγκριτικά με τη φθηνότερη εκδοχή που διαθέτει πιο ισχυρό κινητήρα βενζίνης, αν και εφ’οσον δεν πραγματοποιεί πολλές δεκάδες  χιλιάδες χιλιόμετρα κατά έτος. 

Κώστας Νικολακόπουλος

Continue Reading

Εκδηλώσεις

“Βήματα για την Υγεία: Πεζοπορία στο Δάσος του Σέιχ Σου”

Η «Ιμερόεσσα», ο Πανελλήνιος Σύλλογος Στήριξης Ατόμων με Παχυσαρκία, στοχεύοντας στην ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τη νόσο της παχυσαρκίας κι αναγνωρίζοντας τη σημασία και αναγκαιότητα της άθλησης για τη καλύτερη σωματική και ψυχική μας υγεία, διοργανώνει ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, στο δάσος του Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης, με ώρα έναρξης 09:00 π.μ.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα ορειβάτη Αντώνη Συκάρη, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις 12 Απριλίου 2022, κατεβαίνοντας από την κορυφή Dhaulagiri της οροσειράς των Ιμαλαΐων.

Θα πραγματοποιηθούν τρεις πεζοπορικές διαδρομές των 1,5km, 4,2km και 6,5km.
Σημείο εκκίνησης διαδρομών το Parking έναντι του ξενοδοχείου «Φιλίππειο»

• Η πρώτη διαδρομή του 1,5km ενδείκνυται για παιδιά, καθώς στη μέση της διαδρομής θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη σωστή διατροφή και την άσκηση μέσω διαδραστικών παιχνιδιών.
Κόστος 3 ευρώ.
• Η δεύτερη διαδρομή των 4.2km απευθύνεται σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας καθώς και σε ενήλικες που επιθυμούν να γνωρίσουν την ομορφιά της πεζοπορίας.
Κόστος 5 ευρώ.
• Η διαδρομή των 6.5km απευθύνεται σε ενήλικες και πραγματοποιείται εις μνήμην του Αντώνη Συκάρη.
Κόστος 8 ευρώ.

Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί αναμνηστικό δώρο καθώς και νερό, φρούτα και μπάρες.

Στη λήξη της πεζοπορίας θα πραγματοποιηθούν ομιλίες για τον ορειβάτη Αντώνη Συκάρη, για τη σημαντικότητα της άσκησης στην ζωή μας και την συμβολή της επαφής με τη φύση στην ψυχική υγεία.
Μεγάλος υποστηρικτής της διοργάνωσης είναι η Experience Outdoor Activities.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο του κοινωνικού χαρακτήρα του συλλόγου, μέρος των εσόδων θα διατεθούν για την οικονομική στήριξη ατόμου με νοσογόνο παχυσαρκία.

Δηλώσεις συμμετοχής:
Κατάθεση στο Λογαριασμό Εθνικής Τράπεζας
ΙΒΑΝ GR1301102100000021000943825
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΓΚΥΡΗ ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΘΕΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ EMAIL [email protected] ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ, ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ, ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ.

Όροι συμμετοχής
Κατά την δήλωση συμμετοχής ο συμμετέχων πρέπει να γνωρίζει και να συμφωνεί με τους παρακάτω όρους:
1. Οι συμμετέχοντες είναι υποχρεωμένοι να υπακούν στις οδηγίες του συνοδού καθ’ όλη τη διάρκεια της πεζοπορίας.
2. Κάθε συμμετέχων φέρει την αποκλειστική και πλήρη ευθύνη για τη συμμετοχή του.
3. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ενδέχεται να τροποποιηθεί ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Continue Reading

Διακόσμηση

Καλοκαιρινά λουλούδια για μπαλκόνι με χρώμα!

Ένα από τα πράγματα που μας αρέσουν στο καλοκαίρι, είναι πως μας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξουμε ένα πολύχρωμο, ανθισμένο μπαλκόνι πολύ εύκολα. Eίναι πολύ πιο εύκολο να βρεις μεγάλη ποικιλία σε καλοκαιρινά λουλούδια και φυτά, παρά σε χειμωνιάτικα. Άρα, είναι και πιο εύκολο να φτιάξεις το ιδανικό καλοκαιρινό μπαλκόνι, ή κήπο, που θα θαυμάζεις εσύ και οι αγαπημένοι σου.

Ανάλογα με το γούστο σου, αλλά και τις ανάγκες του χώρου σου, μπορείς να επιλέξεις καλοκαιρινά λουλούδια για γλάστρα σε διάφορα μεγέθη, χρώματα και αρώματα, ώστε να ανανεωθείς χωρίς να χρειαστείς να μετακομίσεις ή να ανακαινίσεις τον χώρο σου! Ακόμα, υπάρχουν και λουλούδια που ανθίζουν όλο το καλοκαίρι, με ελάχιστες ανάγκες, τα οποία απευθύνονται σε όσους από εμάς δεν έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο για κηπουρική.

Μία ακόμα ιδέα είναι και τα φυτά με εντομοαπωθητικές ιδιότητες, που ίσως θα ήθελες να εξετάσεις σαν επιλογές. Το καλοκαίρι είναι μια εποχή με αρκετά έντομα και μικρά ζωύφια που επισκέπτονται τις αυλές, τα μπαλκόνια και πολλές φορές, το εσωτερικό των σπιτιών. Τα φυτά σου μπορούν να σε βοηθήσουν να γλυτώσεις από αυτό.

Τέλος, υπάρχουν φυτά που βγάζουν λουλούδια για φανταστικές ανθοδέσμες. Τα φυτά αυτά θα σε βοηθήσουν να στολίσεις τα βάζα του σπιτιού σου δωρεάν, χωρίς να αγοράζεις ανθοδέσμες από το ανθοπωλείο. Εμείς συγκεντρώσαμε για σένα κάποια αγαπημένα καλοκαιρινά λουλούδια και φυτά για να σε βοηθήσουμε να επιλέξεις τα καλύτερα για το δικό σου μπαλκόνι!

Πώς θα μπορούσε ένα λουλούδι με το όνομα αυτό να μην αγαπά τον ήλιο και το καλοκαίρι; Πράγματι, ο ηλίανθος είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά καλοκαιρινά λουλούδια για γλάστρα. Τα μεγάλα, κίτρινα άνθη του εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ομορφαίνοντας τα μπαλκόνια μας. Υπάρχουν κάποιες διαφορετικές ποικιλίες ηλιάνθων, οι νάνες και οι μεγαλύτερες που ξεπερνούν το ένα μέτρο, για να διαλέξεις αυτό που σου ταιριάζει. Ο ηλίανθος είναι από τα λουλούδια που ανθίζουν όλο το καλοκαίρι και που δε χρειάζονται πολλή περιποίηση. Χρειάζεται πότισμα 2- 3 φορές την εβδομάδα και λίπασμα 1 φορά το μήνα για να έχει πλούσια ανθοφορία.

καλοκαιρινά λουλούδια

#2 Βασιλικός

Ο βασιλικός είναι μια διαχρονική και πάντα αγαπημένη επιλογή για τα καλοκαιρινά μπαλκόνια στη χώρα μας. Τα φύλλα του είναι σκούρα πράσινα και γυαλιστερά, ομορφαίνοντας τη γλάστρα, όπου έχει φυτευτεί. Γιατί να θέλεις ένα βασιλικό στο σπίτι σου; Εκτός του ότι πρόκειται για ένα από τα καλοκαιρινά λουλούδια για γλάστρα με το ωραιότερο άρωμα, ο βασιλικός έχει και πρακτική χρήση.

Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται σαν αρωματικά σε διάφορες συνταγές, αλλά έχει και εντομοαπωθητικές ιδιότητες. Ειδικά οι ιδιότητες του αυτές, είναι πολύ σημαντικές για το καλοκαίρι, όπου υπάρχουν περισσότερα έντομα που τριγυρίζουν τα σπίτια μας. Ακόμα και αν δεν καταφύγεις στη λύση της απεντόμωσης, ο βασιλικός θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς από ορισμένα ενοχλητικά έντομα. Η μόνη σημαντική απαίτηση που έχει ο βασιλικός το καλοκαίρι είναι για νερό. Χρειάζεται πότισμα κάθε μέρα, αλλά με μικρές ποσότητες νερού κάθε φορά.

καλοκαιρινά λουλούδια

#3 Ζέρμπερα

Οι ζέρμπερες είναι πανέμορφα καλλωπιστικά φυτά και καλοκαιρινά λουλούδια για γλάστρα. Τα άνθη τους συνηθίζεται να είναι κόκκινα, πορτοκαλί, ροζ και κίτρινα. Αγαπούν πολύ τον ήλιο και χρειάζονται ηλιόλουστες θέσεις στα μπαλκόνια και τους κήπους. Δεν αναπτύσσονται πολύ σε μέγεθος, με αποτέλεσμα να είναι από τα πιο κατάλληλα φυτά για γλάστρες. Ακόμα, είναι κατάλληλες για όμορφες ζαρντινιέρες, αφού δεν απαιτούν συγκεκριμένο είδος χώματος. Χρειάζονται, όμως, χώμα με καλή αποστράγγιση και μέτριο πότισμα. Το καλοκαίρι, η ζέρμπερα είναι καλό να ποτίζεται 2- 3 φορές την εβδομάδα, αλλά και να λιπαίνεται 2 φορές το μήνα, κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.

καλοκαιρινά λουλούδια

#4 Γεράνι

Το γεράνι, που ονομάζεται αλλιώς και μολόχα, είναι από τα πιο βολικά και εύκολα στη συντήρηση καλοκαιρινά λουλούδια. Μάλιστα, δεν ανθίζει μόνο το καλοκαίρι. Το γεράνι έχει περίοδο ανθοφορίας από την άνοιξη, μέχρι και το φθινόπωρο, ώσπου να μειωθεί πολύ η θερμοκρασία.

Είναι φυτό μικρών διαστάσεων και το προτιμούμε κυρίως για γλάστρες σε μπαλκόνια για να προσφέρει ζωηρό χρώμα. Τα άνθη του μπορεί να είναι ροζ, κόκκινα και αποχρώσεις αυτών. Θεωρείται πως είναι μια πολύ οικονομική λύση για το σπίτι, λόγω της τιμής αγοράς του, αλλά και της ευκολίας στη φροντίδα του. Η αγορά γερανιού κοστίζει ελάχιστα και το μόνο πράγμα που χρειάζεται, είναι μια ηλιόλουστη θέση και πότισμα 1- 2 φορές την εβδομάδα.

καλοκαιρινά λουλούδια

#5 Καλέντουλα

Η καλέντουλα είναι ένα από τα καλοκαιρινά λουλούδια με θεραπευτικές ιδιότητες. Τα αιθέρια έλαια καλέντουλας έχουν ευεργετική επίδραση για το σώμα και το δέρμα. Για παράδειγμα, βοηθούν στη γρήγορη επούλωση πληγών και την καταπολέμηση φλεγμονών. Πέρα από αυτό, η καλέντουλα είναι και ένα βολικό φυτό για γλάστρες και μπαλκόνια. Έχει μικρό μέγεθος, αλλά και μεγάλα, πορτοκαλί λουλούδια που σου τραβούν την προσοχή. Αγαπά πολύ τις ηλιόλουστες θέσεις και έχει αρκετή αντοχή στη ζέστη. Παρόλα αυτά, συστήνεται το καλοκαίρι να την ποτίζεις πιο συχνά, σε σχέση με το χειμώνα. Το χειμώνα πότισε την 1- 2 φορές την εβδομάδα, αλλά το καλοκαίρι 3- 4 φορές την εβδομάδα.

καλοκαιρινά λουλούδια

Πηγή: https://www.douleutaras.gr

Continue Reading

Μόδα

DAPHNE VALENTE | CHARITY FASHION SHOW“LOST MY MARBLES”

Για πρώτη φορά, η σχεδιάστρια Δάφνη Βαλέντε, θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη τη νέα της συλλογή «LOST MY MARBLES», όπου είναι εμπνευσμένη από την Αρχαία Ελλάδα και τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δηλώνοντας έτσι την ηχηρή της υποστήριξη για την επιστροφή τους στην Ελλάδα. 

Μια φράση που σημαίνει στην Αγγλική αργκό ότι «έχασα τη λογική μου, τρελάθηκα», της έδωσε το ερέθισμα να δημιουργήσει την καλοκαιρινή της συλλογή και να διαμαρτυρηθεί με δημιουργικό τρόπο για την κλοπή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μια διαμαρτυρία που αντηχεί την κραυγή της κλεμμένης Καρυάτιδας που λαχταρά την επανένωση με τις αδελφές της στον Ιερό Βράχο.

Η Συλλογή της περιλαμβάνει μινιμαλιστικά, σύγχρονα, γλυπτά ρούχα που έχουν την τάση να κλέβουν την παράσταση με την διακριτική κομψότητα τους. Με το καλέμι στο χέρι, όπως αναφέρει με χιούμορ, η Δάφνη πλάθει τα αγαπημένα της γλυπτά πλισέ ρούχα δίνοντας κίνηση και ελαφρότητα στα άκαμπτα μάρμαρα.

Η Ελληνικότητα αποπνέει από κάθε της ρούχο σε συνδυασμό με την άνεση, την κίνηση και το ιδιαίτερο στυλ.  Οι κίονες δανείζουν τις πτυχώσεις τους στα φορέματα και οι σπείρες από πλισέ φάσες αγκαλιάζουν τρυφερά το σώμα χωρίς να το βαραίνουν.

Η Δάφνη Βαλέντε είναι υποστηρικτής της αργής μόδας και συνδυάζει επιδέξιο χειρισμό του υφάσματος και αρκετό ράψιμο στο χέρι, ώστε το στυλ της να έχει χαρακτηριστεί σαν προσιτή Υψηλή Ραπτική. Σε μια παλέτα Ελληνικών χρωμάτων, ξετυλίγει μια συλλογή που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και όλους τους σωματότυπους, για γυναίκες που θέλουν να ξεχωρίζουν με λιτή, διαχρονική κομψότητα.

Η επίδειξη “LOST MY MARBLES” θα έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα καθώς μέρος των εσόδων θα διατεθεί για το φιλανθρωπικό έργο του «Παιδικό Χωριό SOS» Πλαγιαρίου.

Ημερομηνία Εκδήλωσης : Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Ώρα Εκδήλωσης : 20.00 (ώρα προσέλευσης)

Τοποθεσία Εκδήλωσης : MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

(εντός ΔΕΘ –Helexpo)

Continue Reading

Trending