Connect with us

Επιχειρηματικότητα

Το… σκληρό «ασθενές φύλο»

Αν ανατρέξουμε σήμερα σε πηγές πληροφοριών χρόνια πριν, που καταγράφουν την εξέλιξη της γυναίκας δίνοντας έμφαση στο αποτέλεσμα της εξέλιξης της στον επαγγελματικό στίβο και καταγράφοντας το αντίκτυπο της απομάκρυνσης της από το σπίτι, την οικογένεια και τα παιδιά.
Η Ελληνίδα, λοιπόν, απέκτησε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι το 1952 και ψήφισε για πρώτη φορά στις 18 Ιανουαρίου του 1953. Σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια οι Ελληνίδες ψήφισαν στις βουλευτικές εκλογές του 1956 και πρώτη υπουργός ήταν η Λίνα Τσαλδάρη.
Σήμερα θεωρείται αυτονόητο για μια γυναίκα να έχει τη δυνατότητα να σπουδάζει, να ψηφίζει, να πολιτεύεται, να εργάζεται και να σταδιοδρομεί σε όποιον τομέα της επιτρέπουν οι ικανότητες της, να έχει οικογένεια και να ανατρέφει παιδιά παράλληλα με την επαγγελματική της εξέλιξη και γενικότερα να έχει ίσα δικαιώματα και απολαβές με τον άνδρα. Άλλωστε ο Πλάτων στην «Πολιτεία» αναφέρει ότι «άνδρες και γυναίκες δε δια-φέρουν».


Το ιστορικό


Ας ανατρέξουμε λοιπόν στον αγώνα καθιέρωσης της Ελληνίδας εργαζόμενης – γυναίκας και μητέρας στο χώρο εργασίας μέσα από μια πορεία 100 και πλέον ετών.
Πριν από 100 χρόνια. Οι γυναίκες δε δουλεύουν παρά μόνο ως παραδουλεύτρες.
• 1903. Στο καταστατικό του Συνδέσμου Εργατικών Τάξεων της Ελλάδος το μόνο γυναικείο αίτημα, είναι «το δικαίωμα ψήφου εις τας γυναίκας». Οι αιτούσες είναι πέντε.
• 1911. Καταγράφονται τα πρώτα αιτήματα ισότητας των δύο φύλων, όπως δικαίωμα ψήφου, διορισμός γυναικών σε κρατικές θέσεις κ.λπ.
• 1912. Οι γυναίκες προσλαμβάνονται στη θέση «του γραφέα».
Καλλιρόπ Παρρέν. Η πρώτη γυναίκα που επηρέασε την κοινή γνώμη για τα δικαιώματα της γυναίκας. Στις 8 Μαρτίου του 1887 εξέδωσε το πρώτο φύλλο της «Εφημερίδας των Κυριών».
• 1920. Ιδρύεται ο Σύνδεσμος Ελληνίδων υπέρ των δικαιωμάτων της γυναίκας.
• 1950· Ξεκινά η ουσιαστική ένταξη της γυναίκας στην παραγωγή με μειωμένη αμοιβή σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους της.
• 1975· Στο άρθρο 22 του Συντάγματος αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αμείβονται ίσα ανεξάρτητα από το φύλο.
• 1984. θεσπίζονται τα μέτρα ισότητας και επιπλέον η προστασία της μητρότητας.
• 1986. Κατατίθεται νομοσχέδιο από την ΕΟΚ ενάντια στην άσκηση βίας κατά των γυναικών.
• 1990. Κατατίθεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κώδικας συμπεριφοράς για την αξιοπρέπεια γυναικών και ανδρών κατά την εργασία τους.

Τα στερεότυπα


Είναι χρέος μας λοιπόν να αποδεχθούμε στον καινούργιο αιώνα που ήδη διανύουμε τις πλείστες δυνατότητες και γνώσεις μας για μια κοινή, ισότιμη και όχι ανταγωνιστική σε σχέση με τους άνδρες πορεία στην εργασία και στην προσωπική ζωή.
Οι γυναίκες καθορίστηκαν κοινωνικά και εργασιακά από δύο παράγοντες:


-Τη βιολογική ικανότητα της αναπαραγωγής.

-Τον καταμερισμό εργασίας κατά φύλο.
Αυτό βέβαια προδιαγράφει τη ζωή της εργαζόμενης γυναίκας να κινείται ανάμεσα σε δύο πόλους:
ή οικογένεια και εργασία, ή αναπαραγωγή και παραγωγή έργου, ή σύζυγος – μητέρα – νοικοκυρά και επαγγελματίας – στέλεχος.
Ο χρόνος για την οικογένεια θεωρήθηκε από πολύ παλιά αυτός που προσιδιάζει στη γυναίκα, παρ’ όλα αυτά δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το γεγονός ότι ανεξάρτητα με την εξέλιξή της, αποτελεί φραγμό για την ανάπτυξη «της γυναίκας • στελέχους» στον ιδιωτικό τουλάχιστον χώρο. Διακρίσεις λόγω φύλου εξακολουθούν να υποβόσκουν, παρά τις προσπάθειες τόσων χρόνων ενάντια σε αναχρονιστικές και προκατειλημμένες αντιλήψεις. Σίγουρα όταν διεκδικεί η γυναίκα μια φιλόδοξη καριέρα, δεν επιλέγει έναν ανθόσπαρτο δρόμο. Το τίμημα της επιτυχίας εξακολουθεί να είναι ακριβό και ο δρόμος μετ’εμποδίων.
Παρ’ όλα αυτά πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι κατηγορούν τη γυναίκα ότι θυσιάζει τη μητρότητα ή ίσως την παρουσία της στο σπίτι και στα παιδιά, στο βωμό της επαγγελματικής φιλοδοξίας και της καριέρας.
Όσες λοιπόν καλούνται να συνδυάσουν τις επαγγελματικές τους επιδιώξεις με την οικογένεια, πόση πραγματικά συμπαράσταση έχουν από το σπίτι τους;

Οι συνταγές


1) Αναπτύξτε τεχνητές ανδρικές ικανότητες με τις διαπροσωπικές γυναικείες που κατέχετε.

2) Δουλέψτε ομαδικά.
3) Βάλτε στόχους που μπορείτε να πετύχετε.

4) Διαχειριστείτε το χρόνο σας σωστά.

5) Μάθετε να διαπραγματεύεστε.

6) Να παίρνετε αποφάσεις και να λύνετε γρήγορα τα προβλήματά σας.

7) Μάθετε να είστε πάντα στην κορυφή.

8) Βελτιώστε την εικόνα σας.

Τέλος λοιπόν στο «ασθενές φύλο» που αναδείχθηκε πιο σκληρό και από γρανίτη. Ας υμνήσουμε σήμερα άτυπα τη γυναίκα του 21ου αιώνα, τη μάνα όλων μας που ξέρει να γεννά και να αναγεννιέται, που εκτιμά τη φύση της και ορίζει τη στάθμη της ποιότητας της οικογένειας, που αποτελείτο φύλακα στις αιώνιες αξίες της παράδοσης και αναδεικνύεται μέσο από τη ζωή σε γυναίκα – ηγέτη, που ξέρει να κατακτά και να χαίρεται, να επιτυγχάνει και να απολαμβάνει, να αποτυγχάνει και να συνεχίζει υπερήφανα την προσπάθεια χωρίς να βαρυγκομά.


Άρθρο αρχείου

Ρούλα Κωτούδη

Επιχειρηματικότητα

Πώς να αντιμετωπίσετε το φόβο της επιτυχίας

Δείτε την Επιτυχία σαν Προορισμό και όχι σαν Εμπόδιο προς Αποφυγή.

Η Μαρία είναι μία δραστήρια συμπαθητική και εργατική επιχειρηματίας. Με το Γιάννη που είναι στέλεχος σε μια μεγάλη επιχείρηση έχουν δύο παιδιά και ζουν στα πλαίσια του μοντέλου που ονομάζεται «μέση οικογένεια». Έχουν τις δουλειές τους, έχουν τα παιδιά τους, έχουν το σπίτι τους (που αποπληρώνουν μέσω ενός στεγαστικού 25ετίας), έχουν 2 αυτοκίνητα και 20 μέρες διακοπές το χρόνο.

Στα όνειρά της η Μαρία ήταν μια πετυχημένη, χαρισματική, αξιοθαύμαστη και οικονομικά εύρωστη γυναίκα με μια εξαιρετική οικογένεια και ανεβασμένο κοινωνικό επίπεδο. Στην πραγματικότητα είναι μια μεσόκοπη μοναχική γυναίκα που καταφέρνει να επιβιώνει παγιδευμένη μέσα στην βαρετή της καθημερινότητα. «Υπάρχουν και χειρότερα» λέει στον εαυτό της όταν αραιά και που την ζώνουν οι προσωπικές της ανασφάλειες.

Ναι, αλλά υπάρχουν και καλύτερα! Αν η Μαρία είχε πραγματικά κυνηγήσει την επιτυχία σε κάποιο τομέα της ζωής της θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τις απώλειες στους άλλους τομείς. Και η Μαρία δεν έχει καμία διάθεση να δώσει κάτι παραπάνω από τον εαυτό της στο «Βωμό» όπως το ονομάζει της Επιτυχίας. Είναι βολικά καθισμένη στην οικονομική θέση του τραίνου και δεν θα σηκωθεί για να πάει στην πρώτη θέση γιατί φοβάται μην χάσει και αυτήν που έχει!

            Φόβος, Ενοχές και Ανωνυμία στη γειτονιά του Βολέματος

            Αν και η Επιτυχία κατέχει μία περίοπτη θέση στην καρδιά και το μυαλό των ανθρώπων οι περισσότεροι κατατρέχονται από ένα μόνιμο φόβο και μόνο στην ιδέα ότι μπορούν να τα καταφέρουν ή ακόμη και από το ότι θα προσπαθήσουν να τα καταφέρουν. Η δικτατορία του μέτριου έχει καταφέρει να δημιουργήσει εξαιρετικές αναστολές στην συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων. Έτσι ο κάθε επίδοξος διώκτης της επιτυχίας θα έχει να τα βάλει με ένα σωρό εσωτερικούς εχθρούς πριν εξορμήσει για την κατάκτηση της κορυφής.

  • Ο Φόβος του Άγνωστου. Αν η Μαρία άρχιζε να γίνεται πετυχημένη θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα της αλλαγής περιβάλλοντος σε διάφορους τομείς. Ξαφνικά θα βρισκόταν σε μια άγνωστη περιοχή με διαφορετικούς κανόνες και αρχές από αυτές που γνώριζε. Ο Πλούτος και η Επιρροή επηρεάζουν δραματικά τους ανθρώπους μια και τους εισάγουν σε κύκλους όπου νιώθουν ότι θα έπρεπε να αποδείξουν ξανά την αξία τους. Αυτό που δεν υπολογίζει η Μαρία είναι ότι όταν έχεις φτάσει στην κορυφή ενός βουνού μετά από σοβαρή προσπάθεια, γνωρίζεις ότι σου αξίζει και ότι δεν θα βρεθεί κανένας να σε αμφισβητήσει. Η Επιτυχία είναι μια αυστηρά προσωπική υπόθεση.
  • Ο Φόβος της Έκθεσης. Η επιθυμία της Μαρίας να παραμείνει ανώνυμη αν και πετυχημένη την εμποδίζει να εκτεθεί στη δημόσια παρατήρηση. Αυτό εν μέρει οφείλεται στο φόβο του φθόνου των άλλων. Προκειμένου να μην τη ζηλεύουν και να μην τη φθονούν παραμένει στην αφάνεια και κρατά κρυφές και τις παραμικρές έστω επιτυχίες της. Παραμένοντας αδιάφορη δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αξιοζήλευτη!
  • Οι Δηλητηριώδης Ενοχές. Έχοντας μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον που προάγει την πεπατημένη οδό και που καταδικάζει την εξερεύνηση ως χάσιμο χρόνου η Μαρία δηλητηριάζεται από τις ενοχές που της έχουν δημιουργηθεί. Δεν έχει το δικαίωμα, λέει στον εαυτό της, να σκορπίσει αλόγιστα το χρόνο και την ενέργειά της κυνηγώντας ένα όνειρο και στερώντας τα από άλλους. Επιπλέον έχει κάνει τόσα λάθη μέχρι τώρα στη ζωή της (όπως όλοι μας) που η πιο κρυφή της ενοχή είναι ότι δεν το αξίζει. Τα παπούτσια της επιτυχίας θα τα βαδίσουν άλλοι.

Βλέποντας την Επιτυχία κατάματα!

Είναι φυσικό η Επιτυχία, όπως και κάθε άλλη αλλαγή στη ζωή μας, να προκαλεί κάποια ποσότητα στρες. Είναι περίεργο όμως να αρνούμαστε να κοιτάξουμε την Επιτυχία στα μάτια μόνο και μόνο επειδή δεν έχουμε την κατάλληλη προετοιμασία. Τις περισσότερες φορές δεν μας εμποδίζει η άγνοια του δρόμου προς την κορυφή αλλά η έλλειψη σχεδίου για τα μετέπειτα βήματα. Δίνοντας μια τελευταία συμβουλή στην φανταστική Μαρία μας θα της θυμίζαμε ότι μετανιώνουμε για ότι δεν κάναμε παρά για ότι έχουμε κάνει.    


Άρθρο αρχειού
Γιώργου Σαπροβαλάκη

Continue Reading

Επιχειρηματικότητα

Ο δεκάλογος διαχείρισης των πωλητών σας.

Είναι δύσκολη αλλά και ενδιαφέρουσα πρόκληση η διαχείριση των ανθρώπων μας. Όμως τα συναισθήματα και η λογική πολλές φορές αλληλοσυγκρούονται καθώς το να θεωρηθεί κάτι επαγγελματικό ή όχι φαίνεται μόνο μετά το αποτέλεσμά του. Κρατείστε στο μυαλό σας μερικές καθαρές και δίκαιες σκέψεις και θυμηθείτε ότι πουλάτε με ανθρώπους για ανθρώπους.

1. Το ανθρώπινο δυναμικό των πωλήσεων  αποτελεί τον πρεσβευτή  της επιχείρησής σας στον πελάτη. Αν δεν βρίσκετε τους κατάλληλους να οργανώσουν την ομάδα σας, κατεβείτε εσείς στις πωλήσεις και οργανώστε όπως θα θέλατε να σας συμπεριφέρονται, αν είσαστε ο πελάτης σας.

2. Δώστε σημασία στον σαφή σχεδιασμό και το άρτιο πρόγραμμα των επιθυμητών πωλήσεών σας. Οριοθετείστε  ρεαλιστικούς στόχους και σιγουρευτείτε  ότι επικοινωνούνται με βάση της εταιρική σας πολιτική. Να είστε παρόντες όταν επικοινωνούνται   και μοιράζονται οι στόχοι, ακούστε τις αντιδράσεις και σημειώστε τις νέες προτάσεις και ιδέες.

3. Η σύνδεση αμοιβών και στόχων  ενισχύει την απόδοση των εργαζομένων. Ένα καλά και δίκαια σχεδιασμένο πρόγραμμα αμοιβών  κατευθύνει σωστά τη προσοχή των πωλητών σας , η ασάφεια τους αποπροσανατολίζει.

4. Ενισχύστε την άμιλλα και τη διαφοροποίηση. Η επιχείρηση πρέπει να έχει ήδη αποφασίσει τι θα επιβραβεύει και τι θα ανταμείβει. Δώστε έδαφος στις διαφορετικές προσωπικότητες να αναπτύσσουν αποτελεσματικές τεχνικές.

5. Προωθήστε τα πιο κερδοφόρα προϊόντα ή υπηρεσίες της επιχείρησής σας και συνδέστε τα με μεταβλητές αμοιβές.

6. Οι μεταβλητές αμοιβές έχουν συνήθως τη μορφή του bonus. Μη αντικαθιστάται τα bonus με άχρηστα δώρα προς τους υπαλλήλους σας. Εργάζονται όπως όλοι , επενδύουν στον εαυτό τους και τις προσπάθειές τους, δικαιούνται να έχουν αμοιβές σε ρευστό όπως όλοι οι επενδυτές.

7. Η αναλογία του μίγματος (σταθερό τμήμα / μεταβλητό τμήμα) αμοιβών για το ανθρώπινο δυναμικό των πωλήσεων να είναι κοινή για όλους  τους ανθρώπους που συμμετέχουν στο πλάνο σας. Διαφοροποιείστε όμως ανάλογα με τη θέση και το επίπεδο ευθύνης.

8. Εκπαιδευτείτε και εκπαιδεύστε. Η εκπαίδευση της Διοίκησης είναι σημαντική προκειμένου να διαχειριστεί σωστά τα συστήματα και τα πλάνα εργασίας. Στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια για τους πωλητές σας.

9. Δημιουργείστε και αναπτύξτε συστήματα διαχείρισης που να βολεύουν και να καθρεφτίζουν την επιχείρησή σας. Τα συστήματα καλύπτουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε πληροφορία, όπως το στάδιο της παραγωγικότητας, η ωρίμανση των δικτύων και των προϊόντων, οι συμπεριφορές των πελατών, η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων αμοιβών κλπ.

10. Μοιραστείτε τις εμπειρίες. Τακτικές συναντήσεις σε ετήσια βάση, ανά περιφέρεια  ή ανά γεωγραφική περιοχή και τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο για το σύνολο της επιχείρησής σας θα καλύψουν προβλήματα κακής επικοινωνίας, θα προλάβουν λάθη και θα δείξουν ότι η επιχείρηση είναι παρούσα και ζωντανή.


Άρθρο αρχείου

Μαριάννα Τσουλιά

Continue Reading

Επιχειρηματικότητα

Όμιλος EPSILONNET Συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Καινοτομίας και Τεχνολογίας, BEYOND

Ο Όμιλος EPSILON NET συμμετέχει για 2η φορά στην Διεθνή Έκθεση Καινοτομίας και Τεχνολογίας BEYOND που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως 27 Απριλίου, στη Θεσσαλονίκη.

H BEYOND αποτελεί σημείο συνάντησης των καινοτόμων εταιριών, αλλά και τεχνολογιών αιχμής, φιλοδοξώντας να γίνει η κορυφαία διοργάνωση του είδους της στη ΝA Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Στόχος της είναι να προάγει τη συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών μεταξύ των συμμετεχόντων και να ενισχύσει την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και επιχειρηματικών ευκαιριών. Με κεντρικό θέμα UNLOCKING POTENTIAL: The Age of AI,στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης βρίσκεται η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης και οι τρόποι με τους οποίους μεταμορφώνει κάθε πτυχή της ζωής μας.

O Όμιλος EPSILON NET συμμετέχει διαχρονικά σε πρωτοβουλίες που αναβαθμίζουν το σύγχρονο επιχειρείν και αναδεικνύουν την επανάσταση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού στην Ελλάδα. Στο ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13 | STAND B16, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το πλούσιο portfolio σύγχρονων ψηφιακών λύσεων για επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και κλάδου που οδηγούν στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, καλύπτοντας τις εξειδικευμένες ανάγκες τους.

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, κορυφαία στελέχη του Ομίλου, θα συμμετέχουν σε ειδικές παρουσιάσεις και workshops, αναλύοντας φλέγοντα θέματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο και παρουσιάζοντας τις all-in-one λύσεις της Epsilon Net

  • Σάββατο, 27/4, 12:00 – 13.00 – ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Οι αλλαγές, οι κίνδυνοι, οι λύσεις

Βασίλης Πρασσάς, Γενικός Διευθυντής EPSILON HR | Stage, Περίπτερο 15

  • Σάββατο, 27/4, 14:00 – 15:00 – EPSILON ALL in ONE: To μέλλον των ψηφιακών συναλλαγών

       Μαρία Χρυσοβιτσιώτη, Senior Consultant Epsilon SingularLogic & Χρήστος Χρυσοστομίδης, PM Office Director Epsilon SingularLogic | Stage, Περίπτερο 15

Περισσότερες πληροφορίες για την Έκθεση στο link

Continue Reading

Trending