Connect with us

Υγεία

Άνοια: Τι να πρωτοθυμηθώ!

Λίγα λόγια για την άνοια

Με τον όρο «άνοια» περιγράφεται ένα σύνολο συμπτωμάτων που επηρεάζουν τη σκέψη, τη συμπεριφορά και τη λειτουργικότητα του ατόμου στην καθημερινότητα του. Μπορεί να διαταραχθεί η μνήμη, ο λόγος, ο προσανατολισμός στο χώρο και τον χρόνο, η προσοχή, η κατανόηση ή η κρίση. Δυσκολία, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί στην κατανόηση και τον έλεγχο των συναισθημάτων. Η άνοια επιφέρει νοητικές και συμπεριφορές αλλαγές που επηρεάζουν την καθημερινότητα και τη λειτουργικότητα του ατόμου.
Η άνοια δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους, καθώς υπάρχουν είδη άνοιας και διαφορετικές παθήσεις που επιφέρουν άνοια, οι οποίες ενδέχεται να προσβάλλουν νεότερα άτομα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι το σύνηθες. Τα διαγνωστικά μέσα, η πνευματική και κοινωνική δραστηριότητα, και ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής είναι ικανά να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης της άνοιας αλλά και να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής, κάτι το οποίο είναι ζητούμενο σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν βρισκόμαστε, ακόμη και όταν δεν αντιλαμβανόμαστε τη σημαντικότητά της. Η ποιότητα στην καθημερινότητά μας είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορούμε να κάνουμε στους εαυτούς μας.

 

Ας εστιάσουμε στην ψυχολογία του ατόμου

Στα αρχικα στάδια της νόσου, όταν αρχίζει το άτομο να παρατηρεί και να αισθάνεται οτι οι νοητικές δυνατότητες και οι ικανότητές του φθίνουν, τότε επηρεάζεται σημαντικά και η ψυχολογική του κατάσταση. Είναι δύσκολο να δεχτεί ο άνθρωπος ότι δεν έχει τον έλεγχο της ζωής και των λειτουργιών του. Φανταστείτε την αίσθηση που έχει κάποιος όταν νιώθει ότι κάποιες φορές το σώμα του δεν ακολουθεί τις εντολές του νου και άλλοτε ο νους δεν εκτελεί όλες τις γνωστικές λειτουργίες. Όταν ξεχνά καθημερινές δραστηριότητες και πληροφορίες, όταν χάνεται σε διαδρομές που έκανε συχνά, όταν διαταράσσεται εύκολα η προσοχή του ή ο λόγος του, όταν δυσκολεύεται να αναγνωρίσει πρόσωπα ή αντικείμενα. Με άλλα λόγια, σκεφτείτε τι μπορεί να αισθάνεται κανείς όταν παρατηρεί αδυναμία καταγραφής και διαχείρισης νέων πληροφοριών, όταν νιώθει εξαρτημένος από άλλους, όταν φοβάται για όσα του συμβαίνουν, όταν επικοινωνεί, πλέον, με διαφορετικούς τρόπους, όταν καλείται να διαχειριστεί νέα δεδομένα στη ζωή του που μέχρι τότε ήταν άγνωστα.


Σημαντικός ο ρόλος των φροντιστών

Ας μη ξεχνάμε τον σημαντικό ρόλο του φροντιστή του ανοϊκού ατόμου, ο οποίος τις περισσότερες φορές είναι μέλος της οικογένειας και σε ορισμένες περιπτώσεις δέχεται τη βοήθεια επαγγελματία φροντιστή. Ο φροντιστής καλείται να αναλάβει τη δύσκολη φροντίδα και ταυτόχρονα την ευθύνη του ασθενούς. Σαν συνέπεια της φροντίδας εμφανίζεται στον ίδιο σωματική κόπωση, συναισθηματική κατάπτωση, καθώς βιώνει και ο ίδιος τις αλλαγές του αγαπημένου ατόμου αλλά και της δικής του ζωής, κοινωνική απομόνωση αλλά και οικονομική επιβάρυνση. Συνεπώς, εκτός από τη φροντίδα του αγαπημένου του προσώπου, καλείται να φροντίσει και τον εαυτό του μέσα στις αυξημένες ευθύνες και δραστηριότητες που αναλαμβάνει. Προσπαθήστε να δεχτείτε βοήθεια από όπου προσφέρεται, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας ή έλλειψη ενδιαφέροντος, μοιραστείτε προβληματισμούς, σκέψεις και εμπειρίες και επιδιώξτε να βάλετε ποιότητα στην καθημερινότητά σας. Δείτε παρακάτω κάποιες απλές προτάσεις που μπορείτε να υιοθετήσετε, ώστε να βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη επικοινωνία σας με τον ασθενή, στην διατήρηση της ανεξαρτησίας του όσο περισσότερο γίνεται, αλλα και στην ομαλότερη εξέλιξή της νόσου.
Η καθημερινή υπενθύμιση της ημερομηνίας και του προγράμματος συμβάλλουν στον καλύτερο προσανατολισμό του ατόμου στο χρόνο, πράγμα που οδηγεί με τη σειρά του, στη βελτίωση της αυτοεκτίμησής του.
Οι αναμνήσεις, οι εμπειρίες και οι αισθήσεις του ατόμου βοηθούν, επίσης, στη διατήρηση και βελτίωση της μνήμης.
Ο σεβασμός της μοναδικότητας του ασθενούς και η ανάδειξη των θετικών του στοιχείων ενισχύουν την αυτοεκτίμηση και συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη υποστήριξή του.
Η ένταξη του σε δραστηριότητες και συζητήσεις, στις οποίες μπορεί να συμμετάσχει συμβάλλουν στη διατήρηση της κοινωνικότητάς του.

 

Ας θυμόμαστε…

Δεν είναι ανάγκη να επικρατεί πανικός αν παρατηρήσουμε κάποια συμπτώματα που μας βάζουν σε σκέψη, καθώς η εμφάνιση τους, πιθανόν, οφείλεται σε άλλες αιτίες όπως άγχος ή κατάθλιψη. Η αξιολόγηση τους θα γίνει από ειδικούς ώστε να γνωρίζουμε τι είναι αυτό που θα διαχειριστούμε. Η νευρολογική εκτίμηση, ο παρακλινικός-διαγνωστικός έλεγχος, καθώς και τα νευροψυχολογικά τεστ μπορούν να αποτελέσουν αξιόπιστα εργαλεία. Προσπαθήστε να μη τρομάζετε στο άκουσμα των λέξεων «διάγνωση», «αξιολόγηση», «ειδικοί». Ο στόχος είναι η φροντίδα του εαυτού μας και η διαχείριση των παθήσεων με τα μέσα που διαθέτουμε. Ας τα αξιοποιήσουμε και κυρίως ας αγαπήσουμε τον εαυτό μας όπως ακριβώς είναι….μοναδικός!

 

Τάνια Μανωλούδη
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Διατροφή

Αλλαντικά: Ποια είναι η θρεπτική αξία τους;

Το ζαμπόν, η γαλοπούλα, το σαλάμι, το μπέικον είναι μερικά από τα πιο νόστιμα αλλαντικά τα οποία μπορούν να μετατρέψουν το σάντουιτς ή τη σαλάτα σας σε ένα κανονικό γεύμα εύκολα και γρήγορα.

Γράφει η Νάντια Σκληβάγκου , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος , Νέο Ψυχικό

Ωστόσο, κάθε προϊόν κρέατος προκειμένου να γίνει αλλαντικό  υφίσταται επεξεργασία όπως ψήσιμο, κάπνισμα και προσθήκη ουσιών, όπως αλάτι και νιτρώδη, με σκοπό τη βελτίωση της εμφάνισης του προϊόντος και την παράταση της διάρκειας ζωής του.

Γνωρίζατε ότι το νάτριο στα επεξεργασμένα κρέατα είναι περίπου 400% υψηλότερο από ό, τι στα μη επεξεργασμένα κρέατα; Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να προκαλέσει υψηλή πίεση του αίματος και να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης νεφρικής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής. Το ζαμπόν, το σαλάμι, το στήθος γαλοπούλας και τα λουκάνικα είναι συνήθως υψηλά σε περιεκτικότητα νατρίου (αλάτι).  Τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα που προστίθενται έχουν την ικανότητα να αντιδρούν με τις αμίνες (προϊόντα διάσπασης φυτικών και ζωικών τροφών), σχηματίζοντας νιτροζαμίνες, αρκετές από τις οποίες έχει διαπιστωθεί ότι είναι καρκινογόνες σε πειραματόζωα.

Επιπλέον, ορισμένες ουσίες  που παράγονται σε ορισμένα στάδια της επεξεργασίας του κρέατος (όπως το κάπνισμα) έχουν ενοχοποιηθεί για την αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνων του πεπτικού. Για να αποφύγετε τα νιτρικά και τα νιτρώδη, διαβάστε στις ετικέτες τροφίμων τα συστατικά που περιέχονται, στις συσκευασίες των αλλαντικών, και επιλέξετε επεξεργασμένα κρέατα χωρίς τα συστατικά αυτά.

Ορισμένα αλλαντικά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, η οποία συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Κάθε μερίδα λιπαρών αλλαντικών όπως σαλάμι, μορταδέλα, μπέικον, πάριζα κ.α. με πλήρη λιπαρά, περιέχουν 5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους.

Ένας υγιής ενήλικας σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων δεν θα πρέπει να καταναλώνει περισσότερα από 22 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά ημέρα. Άπαχα κρέατα, όπως το στήθος της γαλοπούλας και το άπαχο ζαμπόν, είναι χαμηλότερα σε κορεσμένα λιπαρά. Συνιστάται, λοιπόν, η λελογισμένη κατανάλωση των αλλαντικών στη διατροφή σας. Σας αρέσουν μερικές φέτες μπέικον στο brunch σας τo σαββατοκύριακo; Τότε ίσως θα πρέπει να αποφύγετε τα καθημερινά αλλαντικά στα γεύματα σας.

Σκεφτείτε τη διατροφή σας στο σύνολό της.  Το πρόβλημα που δημιουργείται με τα αλλαντικά, όσον αφορά τη διατροφική τους αξία και χαρακτηριστικά τουλάχιστον, είναι πως δεν ισχύουν γενικοί κανόνες για όλα. Κανονικά, η σύσταση τους και η περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνες, λίπος κλπ. αναγράφονται στη συσκευασία τους.

Ενδεικτικά:

Σαλάμι Αέρος Κλασικό

Θερμίδες 426 Kcals / 100g

Λιπαρά  38g / 100g

Πάριζα

Θερμίδες 193 kcals/ 100g

Λιπαρά 13g / 100g

Γαλοπούλα Καπνιστή Φιλέτο

Θερμίδες 110 Kcal / 100g

Λιπαρά 2g / 100g

Μορταδέλα με πιπέρι και φιστίκι

Θερμίδες 266 Kcal / 100g

Λιπαρά 22 g / 100g

Μπέικον Καπνιστό

Θερμίδες 325 Kcal / 100g

Λιπαρά 29g / 100g

Ζαμπόν μπούτι

Θερμίδες 112 Kcal / 100g

Λιπαρά 4g / 100g

Λουκάνικα Φρανκφούρτης

Θερμίδες 235 kcal / 100g

Λιπαρά 17g / 100g

Προσούτο

Θερμίδες  250 kcal/100g

Λιπαρά 17g / 100g

Φιλέτο γαλοπούλας βραστό

Θερμίδες 105 Kcal / 100g

Λιπαρά 3g / 100g

Φιλέτο γαλοπούλας καπνιστή

Θερμίδες 110.5 Kcal / 100g

Λιπαρά 2.50g / 100g

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Νάντια Σκληβάγκου , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος , Νέο Ψυχικό

Continue Reading

Διατροφή

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2020

Έχεις αναλογιστεί ποτέ την σπουδαιότητα των τροφίμων στην καθημερινότητά σου; Αν δεν υπήρχαν τα τρόφιμα θα μπορούσαμε να παρευρεθούμε σε μία καφετέρια, σε ένα παντοπωλείο ή σε ένα εστιατόριο; Ας δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά…Τρόφιμο ίσων Ζωή! Είναι το πιο βασικό αγαθό μαζί με το νερό για να επιβιώσει ο άνθρωπος. Η πρόσβαση στα τρόφιμα είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, παρόλα αυτά ένας στους εννιά ανθρώπους παγκοσμίως ζει υπό συνθήκες λιμού. Ήδη από το 1946 ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) αναγνώρισε τα τρόφιμα όχι ως προνόμιο των λίγων αλλά ως δικαίωμα όλων και αυτός είναι και ο λόγος που καθιερώθηκε να γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα τροφίμων-διατροφής κάθε 16 Οκτώβρη. Είναι μια ημέρα που δημιουργήθηκε για να δείξει σε όλους μας τον γολγοθά των ανθρώπων που βιώνουν συνθήκες πείνας, γι’ αυτό ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να την εξαλείψουμε βάζοντας ο καθένας το δικό του λιθαράκι.

Grow, nourish, sustain. Together

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στην 75η παγκόσμια αυτή ημέρα ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων επικεντρώνεται σε ένα θέμα που θα συμβάλει στην επίτευξη του βασικού του στόχου που είναι-όπως ορίζει και το σύνθημά του- «Εξάλειψη της πείνας (#Zerohunger) ως το 2030!». Το μήνυμα της φετινής χρονιάς είναι «Grow, nourish, sustain. Together» δηλαδή μας παροτρύνει να καλλιεργήσουμε τη γη για να τραφούμε αλλά να στραφούμε σε βιώσιμες προς το περιβάλλον καλλιέργειες και έτσι όλοι μαζί να αφανίσουμε την πείνα στον κόσμο. Το «κλειδί» του φετινού κινήματος είναι η αειφορία (sustainability) που αποτελεί παγκόσμια τάση τα τελευταία χρόνια και ενώ χρησιμοποιούνταν αρχικά ως δασοπονικός-γεωπονικός όρος, σήμερα αποτελεί βασική αρχή για την προστασία του περιβάλλοντος από οικονομικούς φορείς, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις αλλά και από τον κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Η συνεχής εκμετάλλευση των φυσικών πόρων σε συνδυασμό με την αλόγιστη σπατάλη των ανεπτυγμένων χωρών, σε λίγα χρόνια θα οδηγήσει σε έλλειψη τροφής. Έτσι, βρέθηκε από τους επιστήμονες ένα μοντέλο αειφόρου διατροφής που ενώ θα υπάρχει μεγάλη απολαβή αγαθών από το περιβάλλον, θα γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρηθεί παράλληλα η βιωσιμότητά του. Στόχος δηλαδή της αειφόρου ανάπτυξης (Α.Α) είναι να καλυφθούν οι ανάγκες μας χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δυνατότητα των μελλοντικών γονέων να καλύψουν τις δικές τους.

«Οι πράξεις μας, είναι το μέλλον μας»

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει αξιόλογη πρόοδος στην αύξηση της γεωργικής παραγωγής. Ωστόσο, πλέον παράγουμε περισσότερα προϊόντα από όσα χρειαζόμαστε για να τραφούν όλοι και έτσι η τροφική αλυσίδα έπαψε να βρίσκεται σε αρμονία. Η πείνα, η παχυσαρκία, η κατάπτωση του περιβάλλοντος, η μικρή ποικιλία βιολογικών προϊόντων και η σπατάλη τροφής είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία που συμπληρώνουν το παζλ αυτής της ανισορροπίας. Ειδικότερα φέτος, το 2020, που ο πλανήτης μας ήρθε αντιμέτωπος με τις αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, οι πιο οικονομικά ευάλωτες ομάδες (κυρίως μικρές αγροτικές επιχειρήσεις) δυσκολεύονται να ορθοποδήσουν. Έτσι, όλες οι χώρες άρχισαν να αναπτύσσουν και να εφαρμόζουν σχέδια ανάκαμψης από τον Covid-19. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία να υιοθετήσουμε καινοτόμες λύσεις ώστε να καταφέρουμε να χτίσουμε καλύτερες βάσεις που θα βοηθήσουν να αντισταθούμε σε κρίσιμες περιόδους όπως είναι μια τέτοια πανδημία.

Πώς μπορούμε ατομικά ή συλλογικά να συμβάλουμε στην Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων-Διατροφής;

1. Υποστήριξε τις επιχειρήσεις/αγροκτήματα μικρής κλίμακας

Προτίμησε να ψωνίζεις από τις τοπικές μικρές επιχειρήσεις οι οποίες μας προμηθεύουν με αγνά προϊόντα δικής τους παραγωγής. Οι επιχειρήσεις αυτές, κυρίως σε αυτή τη δύσκολη εποχή της πανδημίας, δυσκολεύονται να πουλήσουν τα προϊόντα τους λόγω μείωσης της κινητικότητας στην αγορά.

2. Επίλεξε εποχιακά τρόφιμα

Το ήξερες πως αγοράζοντας φρούτα/λαχανικά εποχής μειώνεις την μείωση του διοξειδίου του άνθρακα; Ένα τρόφιμο όταν είναι εκτός εποχής, θα χρειαστεί να ταξιδέψει πολύ ώστε να φτάσει στο τραπέζι σου και στην τοπική αγορά, πέραν τούτου, τα οπωρολαχανικά εποχής είναι πιο οικονομικά, νόστιμα και θρεπτικά.

3. Βάλε ποικιλία στη διατροφή σου

Με την κατανάλωση μιας μεγάλης γκάμας τροφίμων, πέραν το ότι προσλαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, παράλληλα βοηθάμε και στην βιοποικιλότητα του περιβάλλοντος.

4. Φρόντισε για την ασφάλεια των τροφίμων που προμηθεύεσαι

Το τρόφιμο από τη στιγμή της συγκομιδής του μέχρι να φτάσει στο πιάτο σου θα περάσει από πολλά στάδια επεξεργασίας, μεταφοράς και αποθήκευσης. Αν ένα προϊόν δεν αποθηκευτεί σε κατάλληλη θερμοκρασία και περιβάλλον πολύ πιθανόν να καταλήξει στον κάδο απορριμμάτων. Προσπάθησε λοιπόν να σέβεσαι το τρόφιμο που αγοράζεις. Πρόσεξε τον τρόπο που θα το αποθηκεύσεις και θα το μαγειρέψεις. Μην αγοράζεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι ώστε να αποφύγεις την άσκοπη σπατάλη αυτών.

5. Συνεργασία όλων όσων εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα

Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις που κατέχουν καινοτόμες τεχνολογίες και τεχνογνωσία θα πρέπει να συνεργαστούν με τους παραγωγούς ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν μικρότερη απώλεια προϊόντων κατά τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής.

6. Αποδοχή τροφίμων που εμφανίζουν οπτικές αλλοιώσεις

Τρόφιμα τα οποία έχουν δεχτεί μικρές αλλοιώσεις στην εξωτερική τους εμφάνιση (πχ. μη επαρκής χρωματισμός μήλου από παρατεταμένη ξηρασία) ενώ δε στερούνται ποιοτικών χαρακτηριστικών συνήθως απορρίπτονται από τους καταναλωτές. Αυτό το φαινόμενο έχει οδηγήσει τους εμπόρους φρούτων και λαχανικών να μην αγοράζουν από τους παραγωγούς τα συγκεκριμένα τρόφιμα με αποτέλεσμα να απορρίπτονται.

7. Μείωση κατανάλωσης κρέατος

Το ήξερες ότι η βιομηχανία τροφίμων που είναι υπεύθυνη για το 51% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι η κρεατοβιομηχανία; Οι αγελάδες για παράδειγμα παράγουν μεγάλες ποσότητες μεθανίου, ενός αερίου που μπορεί να ανεβάσει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος 86 φορές περισσότερο από ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

8. Προσφορά δίκαιων οικονομικών όρων

Οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες που έχουν εκκρεμείς οφειλές αίροντας τους φόρους, επιμηκύνοντας τις ημερομηνίες καταβολής πληρωμών ή προσφέροντας εναλλακτικά σχέδια αποπληρωμής σε περιπτώσεις που δεν μπορούν να εργαστούν ή να πουλήσουν την παραγωγή τους εξαιτίας κάποιων δυσχερών καταστάσεων όπως είναι π.χ. η εμφάνιση μιας πανδημίας.

9. Υιοθέτηση αειφόρων πρακτικών μέσων

Οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τα φυσικά προϊόντα της γης, πρέπει να λάβουν υπόψιν τον αντίκτυπο που πιθανόν να έχει η αφαίρεση αυτών και να χρησιμοποιούν φιλική προσέγγιση στη διαδικασία απομάκρυνσής τους από το φυσικό τους περιβάλλον. Για παράδειγμα οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με θαλασσινά θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τον Κώδικα Δεοντολογίας Υπεύθυνης Αλίευσης.

10. Χρήση πρακτικών κομποστοποίησης

Με αυτή τη διαδικασία συλλέγονται τα υπολείμματα τροφών, πολτοποιούνται και χρησιμοποιούνται ως λίπασμα. Τέτοιου είδους συσκευές μπορείτε να προμηθευτείτε για δική σας οικιακή χρήση.

11. Επένδυση των κυβερνήσεων στον ερευνητικό τομέα

Στόχος είναι να βρεθούν τεχνολογίες μείωσης ή αποτελεσματικότερης χρήσης εισροών (λιπάσματα, φυτοφάρμακα) και περαιτέρω ανάπτυξη κυκλικής διαχείρισης καλλιεργειών (κυκλική διαχείριση είναι ένας σύγχρονος τρόπος καλλιέργειας κατά τον οποίο χρησιμοποιούνται μικρότερες ποσότητες λιπασμάτων και φαρμάκων και η καλλιέργεια καθίσταται μερικώς αυτόνομη).

12. Προσφορά τροφίμων δεύτερης ποιότητας σε συσσίτια των δήμων

Στο τέλος της παραγωγικής διαδικασίας τα προϊόντα κατηγοριοποιούνται σε άλφα και βήτα ποιότητα ανάλογα με το αν παρουσιάζουν ή όχι ελαττώματα στην εξωτερική τους συσκευασία. Συχνά μάλιστα τα τρόφιμα δεύτερης ποιότητας πετιούνται. Θα συνέβαλε θετικά στην εξάλειψη της πείνας ανά τον κόσμο αν αυτές οι βιομηχανίες έκαναν δωρεά τα τρόφιμα βήτα διαλογής σε συσσίτια. Είναι μια ενέργεια στην οποία θα μπορούσε να προβεί ο καθένας μας δίνοντας στο συσσίτιο του δήμου του τρόφιμα που δεν αλλοιώνονται γρήγορα (π.χ. μακαρόνια, αλεύρι, ρύζι, ζάχαρη, μπισκότα κλπ.)

13. Αγορά μη συσκευασμένων προϊόντων

Λόγω της πανδημίας του covid-19 οι καταναλωτές έδειξαν μεγαλύτερη προτίμηση σε συσκευασμένα προϊόντα καθώς υπάρχει φόβος ότι τα τρόφιμα που είναι εκτός συσκευασίας έχουν έρθει σε επαφή με περισσότερους ανθρώπους. Πέρα από τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει στο περιβάλλον μια πλαστική ή χάρτινη συσκευασία που δεν ανακυκλώνεται, τα μη συσκευασμένα φυτικά τρόφιμα δεν μπορούν να διατηρηθούν για πολύ καιρό στα ράφια των καταστημάτων με αποτέλεσμα να καταλήγουν στα απορρίμματα.

14. Αγορά με σύνεση

Εν καιρώ πανδημίας πολλοί καταναλωτές θορυβήθηκαν και κατέληξαν σε υπεραγορές τροφίμων και γενικότερα προϊόντων που δεν τα είχαν άμεσα ανάγκη με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ανισορροπία στην αγορά.

«734 εκατομμύρια άνθρωποι ζούνε με λιγότερο από 1,61€ την ημέρα»

Γιατί η Παγκόσμια ημέρα τροφίμων-Διατροφής είναι σημαντική;

  • Βοηθάει στην ευαισθητοποίηση προς τον συνάνθρωπο
  • Γίνεται υπενθύμιση σε όλους ότι η πείνα μπορεί να εξαλειφθεί

Αυτή τη στιγμή ο πλανήτης μας παράγει αρκετή τροφή ώστε να ταΐσει όλους τους ανθρώπους, ωστόσο, ετησίως 1.3 δισεκατομμύρια τόνοι φαγητού χάνονται ή σπαταλούνται (δηλαδή περίπου 20% της παραγωγής τροφίμων). Αυτή η μέρα λειτουργεί ως κινητήρια δύναμη που μας ωθεί να σταματήσουμε την σπατάλη τροφίμων.

  • Μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να τρώμε με σύνεση

Σαφώς το φαγητό είναι μια πηγή ευχαρίστησης και διασκέδασης αλλά μερικές φορές οδηγούμαστε σε υπερφαγίες. Αν λοιπόν, αρχίσουμε να τρώμε με σύνεση, δηλαδή όταν πραγματικά το έχουμε ανάγκη, τότε θα συμβάλουμε στη μείωση της άσκοπης σπατάλης τροφίμων και συνεπώς στη μείωση των ανθρώπων που πηγαίνουν για ύπνο πεινασμένοι.

Το μήνυμα

Πίσω από κάθε τρόφιμο που φτάνει στο πιάτο μας υπάρχει κάποιος που το παράγει, το φυτεύει, το θερίζει, το ψαρεύει ή το μεταφέρει. Αυτή την παγκόσμια ημέρα τροφίμων άδραξε την ευκαιρία να ευχαριστήσεις όλους αυτούς τους #FoodHeroes που παρόλες τις δυσμενείς συνθήκες συνεχίζουν να σου παρέχουν τρόφιμα για την επιβίωσή σου.

ΝΟΠΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥΔιαιτολόγος – Διατροφολόγος

Αρχικό Άρθρο

Η Μιχαηλίδου Νόπη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και τωρινή μεταπτυχιακή φοιτήτρια (M.Sc.) στη Φροντίδα στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Επαγγελματικά δραστηριοποιείται στην περιοχή της Έδεσσας, κάνοντας κατ’ οίκον επισκέψεις.

Continue Reading

Ομορφιά

Άραγε πότε είναι καλύτερα να κάνουμε ντους ; Πρωί ή βράδυ;

Επιτέλους, το ερώτημα έλαβε απάντηση «διά στόματος» Shelley Carson, αν. καθηγήτρια του πανεπιστήμιου του Harvard.

Το πρωινό ντους

Θα πρέπει να επιλέξουμε το πρωινό ντους με χλιαρό νερό, όταν τα πράγματα στη δουλειά είναι αγχωτικά ή όταν είμαστε υπό πίεση και χρειάζεται να είμαστε δημιουργικοί. Μάλιστα το ντους μπορεί να ενθαρρύνει την δημιουργικότητα επειδή είστε εξίσου χαλαροί και σε υπερένταση.

Αν θέλετε να βρείτε μία λύση σε ένα πρόβλημα και δεν νοιώθετε τόσο δημιουργικοί επιλέξτε το ζεστό μπάνιο που χαλαρώνει και ανανεώνει, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ιδέες για λύσεις τα προβλήματα.

Το βραδινό ντους

Η μελέτη έδειξε ότι το βραδινό ζεστό ντους, πριν από τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους,  να χαλαρώσουν καθώς μειώνει το στρες που σχετίζεται με τα επίπεδα κορτιζόλης. Το ντους μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός σας, που όπως έχει αποδειχθεί βοηθά να κοιμάστε πιο εύκολα και πιο βαθιά σύμφωνα με τον Christopher Winter, καθηγητή στην αμερικάνικη Ιατρική Ακαδημία Ύπνου. Επίσης το βραδινό ντους κρατά καθαρότερο το δέρμα από τη σκόνη και τους ρύπους που συσσωρεύονται όλη μέρα.

Τι να διαλέξετε; Kάντε πρωί-βράδυ ντους για να μετριάσετε τα επίπεδα του άγχους από την πολύωρη εργασία και την απαιτητική καθημερινότητα και μην ξεχνάτε ότι το βραδινό ντους βοηθά ένα ήρεμο και βαθύ ύπνο.

Αρχικό Άρθρο

Continue Reading

Trending