Connect with us

Επίκαιρα Πρόσωπα

Έλενα Κάρουλα: Η Αρχιτέκτων -Designer που επηλέχτηκε για τα βιβλία του Amazon

Παρατηρώντας τις κατασκευές  ανά τον κόσμο της Έλενας Κάρουλα τόσο σχεδιαστικά και κατασκευαστικά, όσο και από πλευράς διακόσμησης και design, αντιλαμβανόμαστε αμέσως τον λόγο που ξεχώρισε στο Τop Award for the Best Residential Property Interior το 2011, καθώς και  το γιατί κάποιες δουλειές της επιλέχτηκαν από την Amazon και συμπεριλήφθηκαν στα βιβλία της.

Διακρίνουμε αναμφίβολα την υψηλού επιπέδου αισθητική και την λειτουργικότητα τους, την αρμονική ένταξη τους στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, την λειτουργική δομή των έργων, καθώς και την λειτουργική ενότητα του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου έχοντας πάντα κεντρικό σημείο αναφοράς τον χρήστη.

Όσο για την διακόσμηση του εσωτερικών χώρων, η Κάρουλα επιλέγει τους κατάλληλους εικαστικούς δημιουργούς που τα έργα τους ταιριάζουν τόσο στο χώρο, όσο και στην ιδιοσυγκρασία και αισθητική του ιδιοκτήτη.

Εμείς συναντήσαμε την Έλενα Κάρουλα και μιλήσαμε για τις διακρίσεις της και τη δουλειά της.

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

-Έχετε κατασκευάσει άρτιες κατοικίες τόσο δομικά όσο και σχεδιαστικά τόσο σε Ελλάδα όσο και εξωτερικό. Πού υπάρχουν κατασκευές σας;

-Η σχεδιαστική μου πορεία ξεκίνησε στο Λονδίνο, μετά τις σπουδές μου εκεί. Μέχρι σήμερα έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί έργα μου στο Λονδίνο, στο Κουβέιτ, στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ενδεικτικές της επιτυχούς εφαρμογής της σχεδιαστικής μας φιλοσοφίας είναι πολυάριθμες αναφορές των σχεδίων μας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου και του Top Award for the Best Residential Property Interior.

-Τι προσέχετε κυρίως στην κατασκευή μιας οικίας και πώς την ενσωματώνετε στο περιβάλλον; Ανακυκλώνετε υλικά;

-Στις βασικές παραμέτρους που λαμβάνονται υπόψιν στο σχεδιασμό περιλαμβάνονται  η ένταξη στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, η βιοκλιματική συνοχή και λειτουργική δομή των έργων, η λειτουργική ενότητα του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, με κεντρικό σημείο αναφοράς τον άνθρωπο χρήστη.

Οι κατασκευές πρέπει επίσης να ταυτίζονται με αναγνωρίσιμη προσωπικότητα, αρμονική ένταξη στο χώρο και αισθητική αρτιότητα.

Η ανακύκλωση χώρων θα έλεγα ότι είναι ένα από τα κύρια αντικείμενα μελέτης του γραφείου μου, με την έννοια της ανακαίνισης παλαιών ακινήτων, κυρίως διαμερισμάτων στο κέντρο μεγάλων πόλεων, όπως Λονδίνο και Αθήνα. Επαναπροσδιορίζοντας τα διαθέσιμα τετραγωνικά και διατηρώντας το κέλυφος, οι νέοι χώροι που σχεδιάζουμε έχουν ταυτόχρονα αναφορές στην ιστορία του κτηρίου και με τον νέο, σύγχρονο εσωτερικό σχεδιασμό αποκτούν την διάσταση του νέου τρόπου ζωής.

Στο πλαίσιο αυτής της πρακτικής ανακυκλώνονται υλικά του υφιστάμενου χώρου, όπως ξύλινα δάπεδα, πλάκες από ορθομαρμαρώσεις, τα οποία μετατρέπονται σε χρηστικά αντικείμενα/έπιπλα.

ST.RAPHAEL RESORT

-Κυκλοφορούν σε παγκόσμια κλίμακα δύο βιβλία μέσω του Amazon, στα οποία παρουσιάζονται δουλειές σας. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

-Κάποια από τα έργα μου επιλέχθηκαν και συμπεριλήφθηκαν στα βιβλία “ANOTHER ESCAPE, Designing the Modern Guest House II” και “FANTASTIC ESCAPES, Architecture and Design for Stylish Stays” της Images Publishing, που κυκλοφορούν διεθνώς μέσω της Amazon.

Η συνεργασία αυτή προέκυψε μετά την ευγενική πρόσκληση από τους εκδότες των βιβλίων, οι οποίοι έχουν την έδρα τους στο Hong Kong. Την επιλογή τους την προσλαμβάνω ως μια τιμητική αναγνώριση της ποιότητας του σχεδιαστικού μας έργου.

Μέσα στους πρώτους μήνες του 2019 επίκειται η κυκλοφορία διεθνώς και τρίτου βιβλίου, το οποίο περιέχει υλοποιηθέντα σχέδιά μας.

APARTMENT AT KOLONAKI

-Τι είδους κατασκευές επιλέχτηκαν για τα βιβλία αυτά; Γιατί πιστεύετε Amazon διάλεξε αυτές οι κατασκευές;

Στο πρώτο βιβλίο, που φέρει τον τίτλο “ANOTHER ESCAPE”, οι εκδότες έχουν συλλέξει  από όλον τον κόσμο εξοχικές οικίες υψηλής αισθητικής, οι οποίες προσφέρουν στους ιδιώτες τους την πολυτέλεια της φυγής από τα σφικτά δομημένα αστικά περιβάλλοντα. Η δική μας συμμετοχή παρουσιάζει μια εξοχική κατοικία σε νησί του γαλάζιου Αιγαίου.

Στο δεύτερο βιβλίο “FANTASTIC ESCAPES” η δική μας συμμετοχή παρουσιάζει παραλιακή κατοικία σε προνομιακή παραλία της Κύπρου.

ST.RAPHAEL RESORT

-Εκτός από την κατασκευή, αναλαμβάνετε και την διακόσμηση. Τι είδους έργα επιλέγετε;

Το σχεδιαστικό μας έργο ασχολείται με τη δημιουργία ολοκληρωμένων λύσεων για το εσωτερικό περιβάλλον των κατασκευών. Οι λύσεις αυτές, όποτε και όπου αποκτούν την ενσωμάτωση έργων τέχνης, δεν επιλέγουν μόνο έργα επώνυμων αλλά και νέων ανερχόμενων καλλιτεχνών, τα οποία εντάσσονται αρμονικά στο σύνολο του σχεδιασμού.

AB BANK

-Τι πιστεύετε για την αγορά real estate στην Ελλάδα;

-Το real estate είναι μια καταξιωμένη επενδυτική πρακτική ανά τον κόσμο. Ο επιτυχής σχεδιασμός από διεθνώς αναγνωρισμένους επαγγελματίες του χώρου για την υλοποίηση ενός έργου, προσφέρουν πάντοτε προστιθέμενη αξία στα ακίνητα, βελτιώνοντας σημαντικά την οικονομική απόδοση της επένδυσης.

Οι ευκαιρίες των επενδύσεων στο real estate εξαρτώνται από τις οικονομικές υπεραξίες, όχι μόνο σε έργα νέων κατασκευών, αλλά και σε αναπαλαιώσεις υφιστάμενων κατασκευών.

OFFICES

-Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για το κέντρο της Αθήνας από ξένα funds και επενδυτές. Βλέπετε ότι αυτό θα επεκταθεί και σε άλλα μέρη στην Ελλάδα;

 

 

 

 

Τη συνέχεια της συνέντευξης θα τη βρείτε εδώ

Πηγή

Continue Reading

Επίκαιρα Πρόσωπα

«Αφιέρωμα» Η Θεσσαλία επιχειρεί: Τσακπίνογλου Ιωάννα

Εδώ και 4 περίπου χρόνια η Ιωάννα κατασκευάζει χειροποίητες τσάντες, γυναικείες, παιδικές, και άλλα αξεσουάρ. Ανέκαθεν της άρεσε το χειροποίητο και η ραπτική της άνοιξε ένα παράθυρο σε ένα κόσμο πολύ δημιουργικό, που της δίνει πολύ ενέργεια και ευχαρίστηση! Η επιλογή υφασμάτων, ο συνδυασμός διαφορετικών υφών και υλικών είναι μία διαδικασία που δε σταματά να την συναρπάζει! Ο λόγος που κατασκευάζει τσάντες, πέραν της μεγάλης της αδυναμίας σε αυτές, είναι ότι τις θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας που εξυπηρετεί τις ανάγκες μας αλλά και προσδίδει στυλ στην εμφάνισή μας.

 Τις τσάντες της τις πρoωθεί μέσω του ηλεκτρονικού της καταστήματος www.planetreehandmade.gr και τις συλλογές της μπορείτε να τις βρείτε και στα social media Facebook και Instagram. Και για όσους βρίσκονται στη Λάρισα μπορούν να επισκεφτούν το εργαστήριο της, που βρίσκετε στην Ασκληπιού 73, μετά από ραντεβού.

-Ο τίτλος του περιοδικού μας είναι businesswoman.gr τι σας έρχεται   
στο μυαλό όταν ακούτε αυτήν την λέξη;

Αφορά μια γυναίκα που έχει να αντιμετωπίσει και να διεκπεραιώσει πολλά! Ο ρόλος της γυναίκας ούτως η άλλως είναι πολυποίκιλος και  απαιτητικός.

Μου έρχεται στο μυαλό η γυναίκα του 21ου αιώνα, όπως, τουλάχιστον, τη θεωρώ εγώ ότι πρέπει να είναι. Μία γυναίκα σύγχρονη, που προσπαθεί να νικήσει τα στερεότυπα της πατριαρχίας, που αποζητά την ισότητα και τις ίσες ευκαιρίες, που «μάχεται» για ένα καλύτερο μέλλον τόσο για την ίδια όσο και για κάθε άλλη γυναίκα σε όλους τους τομείς της ζωής της. Που προσπαθεί να ανταποκριθεί σε όλους τους ρόλους της με σθένος και δύναμη.

-Ποιο είναι το «δυνατό» σημείο της εταιρίας σας, το πλεονέκτημά της σε
σχέση με τις άλλες εταιρίες του ανταγωνισμού;

Επιλέγοντας με προσοχή τα υλικά, οι τσάντες μας είναι ελαφριές ώστε να μην σας επιβαρύνουν περισσότερο με αυτά που θέλετε να μεταφέρετε, αλλά παράλληλα, δίνοντας έμφαση στον τρόπο κατασκευής, δημιουργούμε τσάντες που αντέχουν στο χρόνο και στη δύσκολη μεταχείριση που μπορεί να έχουν.

Κάθε τσάντα είναι μελετημένη ώστε να οργανώνετε τα προσωπικά σας αντικείμενα. Ξεχωριστές τσέπες για το κινητό, τα κλειδιά, το πορτοφόλι, σακίδια που μπορείτε να βάζετε το laptop σας ώστε να καλύπτουν την ανάγκη της εργαζόμενης γυναίκας / μητέρας που είναι βασικό να έχει χώρο να κουβαλάει τα απαραίτητά της δουλειάς της όπως φακέλους, βιβλία. Αλλά και μετά τη δουλειά να έχει χώρο να εξυπηρετεί τις βόλτες με την οικογένειά της….αλλά με στυλ!

Τα υφάσματα και οι συνδυασμοί τους επιλέγονται με προσοχή ώστε να δώσουν ένα όσο το δυνατό άψογο αισθητικά αποτέλεσμα! Με έμφαση στη λεπτομέρεια, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό μέρος της τσάντας, που είναι εξίσου σημαντικό!

Θέλω να έρθει στα χέρια σας μία τσάντα που θα είναι διαφορετική, θα σας ανεβάσει την αυτοπεποίθηση και θα σας κάνει να νιώσετε ωραία που την αποκτήσατε!

-Υπάρχει κάποιο όνειρο ζωής που δεν το έχετε ακόμη καταφέρει;

Θα ήθελα να γίνουν ευρέως γνωστές οι δημιουργίες μου και στο εξωτερικό. Η μέχρι τώρα ανταπόκριση του κόσμου που με στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια και τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, μου δείχνει ότι υπάρχει πολύς κόσμος που αναζητά πρωτότυπες τσάντες, με ιδιαίτερο στυλ και χρώμα.

-Ποια είναι για εσάς τα βασικά στοιχεία που εξασφαλίζουν επιτυχία σε μια επιχείρηση;

Μεταξύ πολλών άλλων, τα βασικότερα για μένα συστατικά της επιτυχίας είναι η αγάπη και το πάθος για αυτό που κάνεις και φυσικά ο σεβασμός στους πελάτες που σε εμπιστεύονται!

Η χρήση υψηλής ποιότητας πρώτων υλών και η συνεχής βελτίωση του προϊόντος είναι αδιαπραγμάτευτη.

Η αγάπη και το μεράκι, φαίνονται μέσα από τις λεπτομέρειες, μέσα από ένα χρωματιστό γαζί που θα χρησιμοποιήσεις σε μία λεπτομέρεια της τσάντας, που όμως θα δώσει το κάτι παραπάνω!

Αν παύσουν να υπάρχουν αυτά, ο κόσμος το αντιλαμβάνεται και σταματά να σε στηρίζει.

-Ποια είναι τα σχέδια σας για το άμεσο μέλλον;

Σε έναν κόσμο που εξελίσσεται ταχύτατα, σε ένα κόσμο που η «γρήγορη μόδα» έχει κυριαρχήσει και ακολουθεί την τυποποίηση στην καθημερινότητά του, το χειροποίητο θεωρώ ότι σε «απελευθερώνει», σε διαφοροποιεί και τονώνει την αυτοπεποίθησή σου! Θα ήθελα λοιπόν, μέσα από τις τσάντες μου ακόμα περισσότερος κόσμος να αγαπήσει το χειροποίητο, να εμπιστευθεί τις τσάντες Planetree Handmade!    

Continue Reading

Επίκαιρα Πρόσωπα

«Αφιέρωμα» Η Θεσσαλία επιχειρεί: Χρύσα Πάτσα

Η Χρύσα Πάτσα είναι ιδιοκτήτρια και γενική διευθύντρια της εταιρίας ITBIZ Digital Agency (www.itbiz.gr), η οποία δραστηριοποιείται  από το 2005 στην ανάπτυξη Ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων καθώς και στην παροχή υπηρεσιών Internet και Digital Marketing. 

Αντικείμενο εργασίας της Χρύσας είναι η διεύθυνση των δραστηριοτήτων της εταιρίας της και κυρίως ο σχεδιασμός αλλά και έλεγχος των Project που υλοποιούνται, τα οποία κυρίως αφορούν Ηλεκτρονικά Καταστήματα, Ψηφιακούς κόμβους, Ιστοσελίδες επιχειρήσεων καθώς εκστρατείες digital marketing. Η λήψη αποφάσεων για επίλυση προβλημάτων και ο σχεδιασμός λύσεων προς τους πελάτες τους, αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς της.

 • Μιλήστε μας λίγο για την εταιρία σας, ποια τυχόν προβλήματα υπάρχουν και ποια εφόδια πρέπει να έχει μια γυναίκα για να προχωρήσει;   

  Το αντικείμενο στο οποίο δραστηριοποιείται η εταιρία μου χαρακτηρίζεται από συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις και την απαίτηση υψηλής τεχνογνωσίας σε πολλαπλούς άξονες (Τεχνολογίες Internet, Programming, Βάσεις δεδομένων, WEB Development, Scripting, Digital Marketing κ.α.) Για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών αλλά την υποστήριξη των πελατών σε βάθος χρόνου είναι απαραίτητη η ύπαρξη ομάδας που θα υποστηρίζει όλες τις λειτουργίες της εταιρίας.  Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις είναι η δημιουργία αλλά και η διοίκηση αυτής της ομάδας ώστε το κάθε project που ολοκληρώνεται να είναι επιτυχημένο, συμβάλλοντας στην συνολική επιτυχία της εταιρίας.

  Τα απαραίτητα εφόδια είναι υψηλή τεχνογνωσία στο αντικείμενο, αναλυτική ικανότητα και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων καθώς και ικανότητες διοίκησης ομάδων (team management)  και έργων (project management). 

  Τέλος σε έναν σχετικά ανδροκρατούμενο χώρο, χρειάζεται επιμονή και το να προσπερνάς χωρίς να δίνεις σημασία, συμπεριφορές που προκύπτουν από στερεότυπα.
 • Τι θα προτείνατε σε μια νέα γυναίκα επιχειρηματία που κάνει τώρα τα  πρώτα της βήματα στον χώρο.

  Ο χώρος μας σίγουρα είναι δημιουργικός αλλά ταυτόχρονα πολύ απαιτητικός. Υπάρχει ανάγκη για υψηλή τεχνογνωσία, προσοχή στη λεπτομέρεια και την ποιότητα του κάθε έργου και συνεχής παρακολούθηση των τεχνολογικών εξελίξεων οι οποίες είναι ταχείες.

  Τέλος είναι απαραίτητη η υπομονή και επιμονή, καθώς στο χώρο των υπηρεσιών χρειάζεται κάποιος χρόνος για την ανάπτυξη της επιχείρησης.
 • Ποια πιστεύετε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην οποία καλούνται να  ανταποκριθούν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις.

  Αυτό που παρατηρούμε είναι η πρόκληση για μετασχηματισμό του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων, με την ευρεία υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών εξαιτίας της πανδημίας του COVID 19. Η τάση αυτή υπήρχε και προ COVID, αλλά η πανδημία ενίσχυσε την στροφή στις ψηφιακές τεχνολογίες, αυξάνοντας την πίεση προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες μόλις είχαν αρχίσει να εξέρχονται από την οικονομική κρίση.
 • Ποια είναι για εσάς τα βασικά στοιχεία που εξασφαλίζουν επιτυχία σε μια επιχείρηση;

  Στο χώρο μας, η ποιότητα των υπηρεσιών, ο επαγγελματισμός και η ικανότητα για υποστήριξη των πελατών σε βάθος χρόνου είναι βασικά στοιχεία για την επιτυχία μίας επιχείρησης. Η συνεχής εξέλιξη και η ύπαρξη μίας ομάδας η οποία δουλεύει συμπληρωματικά και συντονισμένα προς έναν κοινό σκοπό είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικά. 

  Με βάση αυτά τα στοιχεία, επιμονή και προσπάθεια πιστεύω ότι έρχεται και η επιτυχία.
 • Ποια είναι τα σχέδια σας για το άμεσο μέλλον;

  Καταρχάς να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε επιτυχώς ως εταιρία σε ένα ιδιαίτερα μεγάλο όγκο εργασίας που έχουμε αυτή την περίοδο. Σε επόμενο χρόνο η ανάπτυξη του μεγέθους της εταιρίας, τόσο σε επίπεδο πελατολογίου όσο και σε επίπεδο ομάδας, διατηρώντας το ευχάριστο κλίμα εργασίας που έχουμε αυτή τη στιγμή.

Continue Reading

Επίκαιρα Πρόσωπα

«Αφιέρωμα» Η Θεσσαλία επιχειρεί: Μαρία Γκρούμτσια

Τα τελευταία 34 χρόνια της ζωής της η Μαρία εργάζεται στον κλάδο της κομμωτικής τέχνης. Παρόλο που ασχολείται τόσα χρόνια με την κομμωτική, το επάγγελμά της την κρατάει ακόμη ενθουσιώδη. Αυτό συμβαίνει διότι το συγκεκριμένο επάγγελμα δεν σταματά ποτέ να εξελίσσεται. Υπάρχει συνεχής επαφή με τον κόσμο, αναβάθμιση τεχνικών διεργασιών και προϊόντων, ανάπτυξη και διαφήμιση μέσω των social media. Ο κόσμος έχει ανάγκη να νιώθει όμορφα. Τι πιο όμορφο από το να προσφέρεις ευχαρίστηση, χαρά στους γύρω σου. Έχει δημιουργήσει 4 κομμωτήρια μέχρι στιγμής και έχει σκοπό να συνεχίσω να αναπτύσσομαι καθώς θεωρεί ότι δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να βλέπεις τους γύρω σου να νιώθουν όμορφα με τον εαυτό τους. 

 • Ο τίτλος του περιοδικού μας είναι businesswoman.gr .  τι σας έρχεται    στο μυαλό όταν ακούτε αυτήν την λέξη;

Ακούγοντας τον τίτλο του περιοδικού business woman δεν θα μπορούσε να μου έρθει κάτι διαφορετικό στο μυαλό από μια δυναμική, επιτυχημένη γυναίκα. Όλες οι γυναίκες, όπως και όλοι οι άνθρωποι, έχουμε μέσα μας δύναμη και θέληση. Η ζωή δεν είναι τίποτα άλλο από αποφάσεις. Αρκεί να το αποφασίσεις λοιπόν. Ο δρόμος για την επιτυχία μπορεί να γίνει εφικτός αρκεί να αποφασίσεις να τον διασχίσεις. Ο τίτλος αντικατοπτρίζει γυναίκες, μάνες, εργαζόμενες, άτομα ανεξάρτητα, επιτυχή, εξελισσόμενα, ισότιμα με κάθε άλλο άνθρωπο.

 • Ποιο είναι το «δυνατό» σημείο της εταιρίας σας, το πλεονέκτημά της σε σχέση με τις άλλες εταιρίες του ανταγωνισμού;

Το δυνατό σημείο της επιχείρησης μου είναι οι κόρες μου. Δουλεύω με τις τέσσερις κόρες μου και διαχειριζόμαστε μαζί τις επιχειρήσεις. Υπάρχει απέραντη αγάπη, συνεργασία και επικοινωνία. Δουλεύουμε ενωμένες, είμαστε μια οικογένεια με όλη την σημασία της λέξης και θεωρώ αυτό είναι κάτι το ανεκτίμητο που δεν χρειάζεται να ανταγωνιστεί.

 • Ποια είναι για εσάς τα βασικά στοιχεία που εξασφαλίζουν επιτυχία σε μια
  επιχείρηση;

Τα βασικά στοιχεία που θεωρώ ότι εξασφαλίζουν επιτυχία σε μια επιχείρηση είναι: τάξη- οργάνωση , εμπιστοσύνη μεταξύ εργοδότη και συνεργατών, προγραμματισμός, μεθοδικότητα, σοβαρότητα στην λήψη αποφάσεων και συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση.

 • Ποια είναι τα σχέδια σας για το άμεσο μέλλον;

5) Τα σχέδια μου για το άμεσο μέλλον είναι να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπώ. Η κομμωτική για μένα δεν θα σταματήσει. Το συγκεκριμένο επάγγελμα είναι η ζωή μου. Μου δίνει δύναμη, χαρά. Ένα από τα μελλοντικά μας σχέδια είναι η ανάπτυξη των κομμωτηρίων μας σε άλλες πόλεις εκτός Θεσσαλίας. Μέχρι τότε ανυπομονούμε να σας εξυπηρετήσουμε στα ήδη υπάρχοντα κομμωτήρια μας. 

Continue Reading

Trending