Connect with us

Γαστρονομία

Ένα αυθεντικό πιάτο με περγαμηνές

Ένα αυθεντικό πιάτο με περγαμηνές

Από τη Μαρίνα Κουτσοπούλου, «Το μαγαζί του χωριού» Διχώρι

Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Οι Ναπολιτάνες μαγείρισσες φημίζονται για την μαγειρική τους. Κορυφαία πιάτα δημιουργούν με τις ντομάτες τους, που είναι ονομαστές και με τις μελιτζάνες που καλλιεργούνται στην περιοχή.

Γεύσεις όπως η μακαρονάδα ναπολιταίν ή η πίτσα είναι νόστιμες, εύκολες και ανήκουν στην κουζίνα povera, την κουζίνα του φτωχού, την απλή κουζίνα φτιαγμένη με φθηνά τοπικά υλικά.

Η κορωνίδα του συνδυασμού των δύο υλικών της μελιτζάνας, της ντομάτας και διάφορων τυριών είναι οι φουρνιστές μελιτζάνες που αρέσουν σε όλους.

Η συνταγή από τη Νάπολη και η Μαρίνα μου την έφτιαξε ακόμα καλύτερα.

Μελιτζάνες φούρνου Ναπολιτάνικες

Από τη Μαρίνα Κουτσοπούλου, «Το μαγαζί του χωριού» Διχώρι

Υλικά

1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε λεπτές φέτες

 5 κ.σ ελαιόλαδο

400 γρ. γραβιέρα και κεφαλοτύρι ή μοτσαρέλα

150 γρ. φέτες έμμενταλ ή γραβιέρα

10 φέτες μπέικον καπνιστό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

 Για τη σάλτσα ντομάτας

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 ξερό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

600 γρ. ντοματάκια κονκασέ ή 3 ώριμες ντομάτες τριμμένες

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

Για το φινίρισμα

5-7 φέτες ντομάτας, ψιλοκομμένες

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα ταψί απλώνουμε τις μελιτζάνες σε στρώσεις και τις πασπαλίζουμε με αλάτι και από τις δύο πλευρές. Καλύπτουμε κάθε στρώση με απορροφητικό χαρτί και από πάνω βάζουμε ένα βάρος αφήνοντάς το για 30 λεπτά μέχρι οι μελιτζάνες να βγάλουν τα υγρά τους.

Παράλληλα φτιάχνουμε τη σάλτσα ντομάτας.

Σε κατσαρόλα φαρδιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά μέχρι να «γυαλίσει», χωρίς να καεί και το σκόρδο. Προσθέτουμε τις ντομάτες μαζί με τον πολτό, τη ζάχαρη, το καγιέν και το ζωμό λαχανικών και ρίχνουμε προς το τέλος αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 25 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Σε αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε ζεστάνει τηγανίζουμε τις μελιτζάνες που έχουμε κάνει επάλειψη με ελαιόλαδο. Τις γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Σε πιατέλα απλώνουμε απορροφητικό χαρτί για να κρατήσει το ελαιόλαδο από τις μελιτζάνες.

Στο ταψί ρίχνουμε 2 κουταλιές  από τη σάλτσα ντομάτας και καλύπτουμε με ένα στρώμα με μελιτζάνες και πασπαλίζουμε ελαφρά την επιφάνεια με 4 κουτάλια σάλτσα ντομάτας.

Πασπαλίζουμε με την κεφαλογραβιέρα και βάζουμε άλλη στρώση με μελιτζάνες επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία.

Ανάμεσα στις στρώσεις βάζουμε καπνιστό μπέικον για να δώσει και μια ιδιαίτερη πινελιά.

Η επιφάνεια καλύπτεται με φέτες από τυρί γραβιέρα, ή έμμενταλ ή ακόμα και γκούντα.

Από πάνω βάζουμε λεπτές φέτες ντομάτας και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 40 λεπτά. Οι μελιτζάνες είναι έτοιμες μόλις έχουν ένα ωραίο χρώμα.

Αφήνουμε για 5 λεπτά και κόβουμε σε κομμάτια για να σερβίρουμε.

Μια πλούσια σαλάτα πάει θαύμα.

Συνταγές

Eύκολα pancakes με σοκολάτα και μπισκότο

Τα pancakes είναι κορυφαία στις αναζητήσεις της Google παγκοσμίως. Είναι τα γλυκάκια της κάθε στιγμής και τρώγονται ευχάριστα είτε στη γλυκιά τους, είτε στην αλμυρή έκδοσή τους με τυριά και αλλαντικά.

Η Έλλη μας τα ετοίμασε με σοκολάτα bitter και τριμμένο μπισκότο και ήταν απίθανα. Τα απολαύσαμε με φυσικούς χυμούς στο καφέ της που ακουμπά τη θάλασσα … Όνειρο

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολα

Eύκολα pancakes με σοκολάτα και μπισκότο

Από την Έλλη Χαλδεάκη, Ο.Κ. cafe bar, Γαλαξίδι

Υλικά για 2 άτομα

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

4 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

4 κ.γ. baking powder

1/4 κ.γ. σόδα μαγειρική

1/2 κ.γ. αλάτι

1 ¾  κούπα γάλα

4 κ.σ. βούτυρο λιωμένο

2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1 αυγό

Για το φινίρισμα

Σάλτσες σοκολάτας γάλακτος ή bitter

Τριμμένο μπισκότο

Τρόπος παρασκευής

Αναμειγνύουμε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μεγάλο μπολ.

Δημιουργούμε ένα κενό στη μέση των υλικών και προσθέτουμε το γάλα, το αυγό, τη βανίλια και το βούτυρο.

Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις  μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να μην έχουμε σβώλους. Το μείγμα πρέπει να είναι πηχτό.

Αν είναι πολύ πηχτό προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα.

Βουτυρώνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, που έχουμε ζεστάνει σε μέτρια φωτιά.

Με μια κουτάλα, παίρνουμε μια ποσότητα από το μείγμα όσο περίπου το ¼ μιας κούπας.

Ρίχνουμε στο αντικολλητικό τηγάνι και αφήνουμε μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα η κάτω πλευρά και δημιουργηθούν φουσκάλες στην πάνω πλευρά.

Τότε το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά, μέχρι να πάρει χρώμα.

Σερβίρουμε τα pancakes περιχύνοντάς τα με σάλτσες σοκολάτας γάλακτος ή bitter και τριμμένο μπισκότο.

Μικρά μυστικά

Μπορούμε να τα σερβίρουμε με φράουλα και σοκολάτα ή άλλα ψιλοκομμένα φρούτα ή ακόμα και με τυρί ή μπέικον ψημένο.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Συνταγές

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Μια γεύση της θαλασσινής κουζίνας. Στη Πιερία ταβάς λέγεται το βαθύ σκεύος που τηγανίζουν και μαγειρεύουν το φαγητό τους. Είναι με καπάκι αλλά εμείς δεν το χρησιμοποιούμε.

H βάρκα για πλούσιες ψαριές… μικρή αλλά θαυματουργή

Στην Πλάκα Λιτοχώρου δοκιμάσαμε ένα νόστιμο φαγητό της θάλασσας και της γης ακριβώς πάνω στο κύμα από τον Χαρίλαο Τζιαμίχα. Τα ψάρια λαχταριστά ημέρας, από τη βάρκα τους, αφού τα θαλασσολίβαδα της περιοχής είναι πλούσια και τα ψάρια πολλά.   Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τσιπούρα, κεφαλόπουλα ή μιξίνι. Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολο

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Από τον ταλαντούχο Χαρίλαο Τζιαμίχα chef ψαροταβέρνα Κάβος, Πλάκα Λιτοχώρου 

Υλικά για 4 άτομα

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

4 κολοκυθάκια

2 μελιτζάνες

4 πιπεριές πράσινες κέρατο

1 κ.σ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 μεγάλες ντομάτες κομμένες καρέ

4 ψάρια των 500 γρ. καθένα, καθαρισμένα και φιλεταρισμένα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

40 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θυμάρι,  αποξηραμένο

400 ml λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ δηλ. σαν ρατατούι

Ρίχνουμε στα φιλέτα του ψαριού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Σε βαθύ τηγάνι αντικολλητικό, αφού το αφήσουμε να κάψει καλά σοτάρουμε τα φιλέτα του ψαριού.

Στην αρχή βάζουμε το ψάρι από την εξωτερική πλευρά της πέτσας και αφήνουμε μέχρι να γίνει τραγανή και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Αφαιρούμε τα φιλέτα ψαριού και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, που έχουμε κόψει σε κυβάκια, την ντομάτα και τον πελτέ και σοτάρουμε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά, περίπου.

Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τα φιλέτα ψαριού.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ

Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση ακόμα.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ρίγανη και προαιρετικά μαϊντανό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Προϊόντα

PIZZAFAN. ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Aυτή τη Σαρακοστή δεν θα μας λείψουν οι αγαπημένες μας γεύσεις γιατί για πρώτη φορά έχουμε τόσες πολλές λαχταριστές επιλογές.H νέα σειρά από νηστίσιμα και vegan προϊόντα της Pizza Fan έχει φανατικούς φίλους

γιατί προσφέρει όλες τις συνταγές που όλοι προτιμάμε, στην απόλυτα νηστίσιμη και vegan εκδοχή τους, με ποιοτικές πρώτες ύλες που επιλέγονται προσεκτικά.

Εντυπωσιακές Πίτσες με φυτικό τυρί και λαχανικά, Plant Based Burger με φυτικό μπιφτέκι από μπιζέλι, Ζυμαρικά με γαρίδες και Βolognese Σόγιας, Spring Rolls Λαχανικών και υπέροχες δροσερές Σαλάτες. Κι ακόμα Οnion Rings, Πατάτες Crosscut αλλά και γλυκά, που ποτέ δεν θέλουμε να λείπουν από το τραπέζι, όπως: Muffin σοκολάτας ή μήλου και Παγωτά Planet.

Καλές απολαύσεις. Καλή Σαρακοστή!

Continue Reading

Trending