Connect with us

Γαστρονομία

Ένα αυθεντικό πιάτο με περγαμηνές

Ένα αυθεντικό πιάτο με περγαμηνές

Από τη Μαρίνα Κουτσοπούλου, «Το μαγαζί του χωριού» Διχώρι

Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Οι Ναπολιτάνες μαγείρισσες φημίζονται για την μαγειρική τους. Κορυφαία πιάτα δημιουργούν με τις ντομάτες τους, που είναι ονομαστές και με τις μελιτζάνες που καλλιεργούνται στην περιοχή.

Γεύσεις όπως η μακαρονάδα ναπολιταίν ή η πίτσα είναι νόστιμες, εύκολες και ανήκουν στην κουζίνα povera, την κουζίνα του φτωχού, την απλή κουζίνα φτιαγμένη με φθηνά τοπικά υλικά.

Η κορωνίδα του συνδυασμού των δύο υλικών της μελιτζάνας, της ντομάτας και διάφορων τυριών είναι οι φουρνιστές μελιτζάνες που αρέσουν σε όλους.

Η συνταγή από τη Νάπολη και η Μαρίνα μου την έφτιαξε ακόμα καλύτερα.

Μελιτζάνες φούρνου Ναπολιτάνικες

Από τη Μαρίνα Κουτσοπούλου, «Το μαγαζί του χωριού» Διχώρι

Υλικά

1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε λεπτές φέτες

 5 κ.σ ελαιόλαδο

400 γρ. γραβιέρα και κεφαλοτύρι ή μοτσαρέλα

150 γρ. φέτες έμμενταλ ή γραβιέρα

10 φέτες μπέικον καπνιστό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

 Για τη σάλτσα ντομάτας

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 ξερό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

600 γρ. ντοματάκια κονκασέ ή 3 ώριμες ντομάτες τριμμένες

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

Για το φινίρισμα

5-7 φέτες ντομάτας, ψιλοκομμένες

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα ταψί απλώνουμε τις μελιτζάνες σε στρώσεις και τις πασπαλίζουμε με αλάτι και από τις δύο πλευρές. Καλύπτουμε κάθε στρώση με απορροφητικό χαρτί και από πάνω βάζουμε ένα βάρος αφήνοντάς το για 30 λεπτά μέχρι οι μελιτζάνες να βγάλουν τα υγρά τους.

Παράλληλα φτιάχνουμε τη σάλτσα ντομάτας.

Σε κατσαρόλα φαρδιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά μέχρι να «γυαλίσει», χωρίς να καεί και το σκόρδο. Προσθέτουμε τις ντομάτες μαζί με τον πολτό, τη ζάχαρη, το καγιέν και το ζωμό λαχανικών και ρίχνουμε προς το τέλος αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 25 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Σε αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε ζεστάνει τηγανίζουμε τις μελιτζάνες που έχουμε κάνει επάλειψη με ελαιόλαδο. Τις γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Σε πιατέλα απλώνουμε απορροφητικό χαρτί για να κρατήσει το ελαιόλαδο από τις μελιτζάνες.

Στο ταψί ρίχνουμε 2 κουταλιές  από τη σάλτσα ντομάτας και καλύπτουμε με ένα στρώμα με μελιτζάνες και πασπαλίζουμε ελαφρά την επιφάνεια με 4 κουτάλια σάλτσα ντομάτας.

Πασπαλίζουμε με την κεφαλογραβιέρα και βάζουμε άλλη στρώση με μελιτζάνες επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία.

Ανάμεσα στις στρώσεις βάζουμε καπνιστό μπέικον για να δώσει και μια ιδιαίτερη πινελιά.

Η επιφάνεια καλύπτεται με φέτες από τυρί γραβιέρα, ή έμμενταλ ή ακόμα και γκούντα.

Από πάνω βάζουμε λεπτές φέτες ντομάτας και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 40 λεπτά. Οι μελιτζάνες είναι έτοιμες μόλις έχουν ένα ωραίο χρώμα.

Αφήνουμε για 5 λεπτά και κόβουμε σε κομμάτια για να σερβίρουμε.

Μια πλούσια σαλάτα πάει θαύμα.

Γαστρονομία

Flan Parisien

Mια γλυκιά δημιουργία της ταλαντούχας Νικολέτας Τσαλίκη, που είναι Pastry chef και συνιδιοκτήτρια του νέου εστιατορίου ΑΜΕΝ, που μόλις σε ένα μήνα έχει γίνει word-of-mouth στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας.

Yλικά για 4 άτομα

580 ml. γάλα πλήρες 3,5%

100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

45 γρ. κορν φλάουρ

200 γρ αυγά φρέσκα

10 γρ. βανίλια

1 πρέζα αλάτι

Για τα φύλλα

4 κομμάτια φύλλα κρούστας με ελαιόλαδο

Ζάχαρη κρυσταλλική

Βούτυρο

Kανέλα Κεϋλάνης, προαιρετικά


Τρόπος παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε την κρέμα

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια και ζεσταίνουμε μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά να αναδυθούν τα αρώματά της.

Σε ένα μπολ βάζουμε το κόρν φλάουρ και το ρίχνουμε στην κρέμα γάλακτος να ομογενοποιηθεί ανακατεύοντας ελαφρά.

Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε.

Ενσωματώνουμε το μείγμα της κρέμας και αυγών σιγά σιγά στο γάλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να έχουμε μια πλούσια κρέμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για το φύλλο κρούστας

Σε μια μεταλλική φόρμα απλώνουμε το φύλλο κρούστας, έπειτα το πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και το ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα άλλα 3 φύλλα και τελειώνουμε μόνο με βούτυρο στην τελική στρώση.

Έπειτα αδειάζουμε την κρέμα στη φόρμα, πρέπει να φτάνει 1 εκατοστό κάτω από το χείλος.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175οC για 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.

Αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά και ξεφορμάρουμε.

Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη.

Διακοσμούμε με αρωματικά κλαράκια και κανέλα προαιρετικά.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Γαστρονομία

Διατροφικό Ταξίδι στην Ελλάδα

Η Ελλάδα εκτός από τα όμορφα τοπία της κρύβει και πολλούς γαστρονομικούς θησαυρούς. Σε κάθε γωνιά της μπορεί κανείς να απολαύσει τα τοπικά προϊόντα και να γευτεί τα παραδοσιακά πιάτα της.

Μέσα στα χρόνια, έχω επισκεφθεί και γευτεί από η κουζίνα αρκετών πόλεων της Ελλάδας, για αυτό κατέγραψα εν συντομεία τις διατροφικές επιλογές των κατοίκων των περιοχών στις οποίες βρέθηκα, αλλά και από αυτές που δεν έχω βρεθεί (ακόμη!).

Προβολή

Σας τις παραθέτω ώστε να πάρετε και εσείς μια γεύση από αυτό το Διατροφικό Ταξίδι!

Βέροια

Τοπικά προϊόντα

Η Βέροια λόγω του μικροκλίματος της παράγει πολλά τοπικά προιόντα όπως φρούτα και συγκεκριμένα ροδάκινα, βραβευμένα κρασιά, τυρί, μοσχάρι και άλλα. Ενώ παλαιότερα παρήγαγε άφθονο σουσάμι, σουσαμέλαιο και ταχίνι.

Παραδοσιακό πιάτο

Παραδοσιακό της πιάτο αποτελεί ένα πλούσιο σε διατροφικά στοιχεία φαγητό, ο φασουλονταβάς, δηλαδή φασόλια μαγειρεμένα στον νταβά, ένα χαρακτηριστικό σκεύος.

Γλυκό

Φυσικά δεν λείπει και το γλυκό που δεν είναι άλλο από το φημισμένο ρεβανί.

Σύρος

Η Σύρος είναι ένα νησί με πλούσια γαστρονομία. Η κουζίνα της συνδυάζει διαφορετικές ομάδες τροφίμων όπως φρούτα με χαρακτηριστικό το φραγκόσυκο, λαχανικά αλλά και κρέατα και γαλακτοκομικά.

Τοπικά προϊόντα

Από τα γαλακτοκομικά ξεχωρίζει το Π.Ο.Π Σαν Μιχάλη το οποίο είναι κίτρινο τυρί που παράγεται από αγελαδινό γάλα.

Από τα πιο διάσημα προιόντα του νησιού είναι τα λουκούμια και οι χαλβαδόπιτες, ενώ ιδανική επιλογή για σνακ αποτελούν οι παστελαριές της Σύρου δηλαδή αποξηραμένα σύκα με καρύδια.

Αλεξανδρούπολη

Η κουζίνα της Αλεξανδρούπολης είναι πολύ ενδιαφέρουσα καθώς κατά τη διάρκεια του χρόνου έχει ενσωματώσει υλικά και συνήθειες τόσο από την Ανατολή όσο και από τη Δύση.

Πίτες

Την τιμητική τους έχουν οι πίτες, όπως η σουσαμόπιτα, η σαρακατσάνικη τυρόπιτα και η μηλίνα που είναι επίσης τυρόπιτα.

Μαγειρική

Τα φρούτα συμπεριλαμβάνονται αρκετά στα αλεξανδρουπολίτικα μαγειρέματα κυρίως μαζί με κρέας, το ίδιο και τα λαχανικά. Ενώ δεν λείπει και το ψάρι καθώς η περιοχή ενδείκνυται για ψάρεμα λόγω της παραθαλάσσιας θέσης της.

Ζάκυνθος

Η Ζακυνθινή κουζίνα βασίζεται κυρίως στη μεσογειακή. Η επίδραση της ιταλικής κουζίνας είναι δεδομένη. Υλικά όπως το ελαιόλαδο, η ντομάτα, το σκόρδο, το λεμόνι και τα αρωματικά χόρτα κυριαρχούν.

Παραδοσιακά πιάτα

Το πιο χαρακτηριστικό ζακυνθινό πιάτο είναι το λεγόμενο ¨σάρτσα¨, ένα φαγητό κατσαρόλας από κρέας βοδινό ή μοσχαρίσιο. Ακόμα ένα ιδιαίτερο πιάτο είναι το σκορδοστούμπι το οποίο φτιάχνεται κυρίως από μελιτζάνες και πολύ σκόρδο.

Γλυκό

Ενώ, τo παραδοσιακό γλυκό τους το μαντολάτο που συντίθεται από αμύγδαλα, μέλι, λίγη ζάχαρη και ασπράδι αυγού αποτελεί μια θρεπτική επιλογή για σνακ.

Κομοτηνή

Η τοπική κουζίνα της Κομοτηνής αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον κράμα γαστρονομικών παραδόσεων.

Παραδοσιακά πιάτα

Κάποια από τα πιο φημισμένα πιάτα είναι η μπάμπω που τρώγεται τα Χριστούγεννα και συμπεριλαμβάνει εντόσθια και κιμά, το τας κεμπάπ, το χοιρινό με τουρσί και τα μαντί που είναι ραβιόλια γεμιστά με κιμά.

Τοπικά προϊόντα

Η Κομοτηνή είναι πλούσια επίσης σε τοπικά προϊόντα. Ονομαστά είναι ο παστουρμάς, ο καβουρμάς και τα λουκάνικα της Καππαδοκικής κουζίνας καθώς επίσης και τα στραγάλια Κομοτηνής τα οποία συναντώνται σε ποικίλες γεύσεις.

Γλυκά

Όσον αφορά τα γλυκά κυριαρχούν τα ανατολίτικα με το πιο διάσημο το σουτζούκ λουκούμ.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ : https://www.mednutrition.gr

Continue Reading

Γαστρονομία

Αυθεντικά Πασχαλινά κουλουράκια Κρήτης (τσουρεκάκια)

Στην Κρήτη τα πασχαλινά κουλουράκια, τα λένε τσουρεκάκια και δεν λείπουν από τα τραπεζώματα της Λαμπρής.

Την Μ. Πέμπτη, μαζί με τα ζυμωτά της Λαμπρής πλάθουν και τα κουλουράκια ή αλλιώς τσουρεκάκια.

Παλαιότερα, όλα τα ζυμωτά της Λαμπρής τα έψηναν στο ξυλόφουρνο και το ανοιξιάτικο τοπίο διανθιζόταν με αρώματα μοναδικά από τα τσουρεκάκια.

Υλικά για 10 άτομα

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο όσο πάρει

1 ποτήρι φρέσκο βούτυρο

2 ποτήρια ζάχαρη κρυσταλλική

7 αυγά

1 ποτήρι γάλα χλιαρό

1 φακελάκι αμμωνία

λίγη κανέλα

Διαδικασία:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι.

Σε μεγάλο μπολ ή *μοσόρα στην κρητική ντοπιολαλιά,  χτυπάμε το βούτυρο δυνατά με το σύρμα ή το χέρι και ρίχνουμε και τη ζάχαρη, συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να ασπρίσει.

Έπειτα ρίχνουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Διαλύουμε την αμμωνία μέσα στο γάλα.

Αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο, εναλλάξ με το γάλα, τη κανέλα, συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει μαλακή η ζύμη μας.

Σκεπάζουμε το μπολ με ζεστό πανί και την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί.

Με τα χέρια μας, πλάθουμε λεπτά ομοιόμορφα κορδόνια και κατόπιν φτιάχνουμε πλεξούδες, βαρκούλες, κουλουράκια.

Τοποθετούμε τα τσουρεκάκια σε ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα σε απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν όταν ψήνονται.

Χτυπάμε ελαφρά με το πιρούνι ένα αυγό και 2 κουταλιές νερό και με πινέλο αλείφουμε τα κουλουράκια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.

Βγάζουμε από το φούρνο και τα αραδιάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν, χωρίς να τα σκεπάσουμε.

Διατηρούνται φρέσκα σε μεταλλικά κουτιά για μπισκότα!

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/aythentika-paschalina-koulourakia-kritis-i-allios-tsourekakia/

Continue Reading

Trending