Connect with us

Γαστρονομία

Πανεύκολη Μανιταρόπιτα

Πανεύκολη Μανιταρόπιτα

Από την ταβέρνα Κισσός, Στενή

Βουνίσια γεύση

Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Η Στενή της Εύβοιας είναι τόπος αγαπημένος για αποδράσεις όλες τις εποχές του χρόνου. Συνδυάζει υπέροχο τοπίο, τρεχούμενα νερό και γεύσεις της φωτιάς, που ενθουσιάζουν.

Το σουβλιστό αρνί, το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι είναι τόσο νόστιμα … που όμως πλημμυρίζουν χοληστερίνη… για να έχω λιγότερες ενοχές τα συνδυάζω με άγρια χόρτα και μπρόκολο ή καροτοσαλάτα που παράγονται στην γύρω περιοχή και είναι όνειρο όπως και τα μανιτάρια Δίρφυς, του αγαπημένου μου Λευτέρη Λαχουβάρη που καλλιεργούνται στον Πισσώνα, λίγο πιο κάτω…

Οι πίτες που φτιάχνουν οι ταβέρνες της Στενής είναι πολλές. Οι φίλοι στην ταβέρνα Κισσός, που συνήθως επιλέγω για φαγητό έχουν την ωραιότερη φέτα από τους Στρόπωνες, απίθανες πίτες και σαλάτες. Την τελευταία φορά απόλαυσα τη μανιταρόπιτα με λευκά μανιτάρια και αποξηραμένα άγρια μανιτάρια Δίρφυς, για περισσή νοστιμιά.

Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι μανιτάρια θέλετε. Η συνταγή δική σας.

Μανιταρόπιτα της Εύβοιας

Από την ταβέρνα Κισσός, Στενή

Υλικά

500 γρ. φρέσκα μανιτάρια άσπρα, σε φέτες

100 γρ. ποικιλία άγριων μανιταριών, αποξηραμένα

1 πιπεριά Φλωρίνης, σε κομματάκια

8 φέτες μπέικον καπνιστό, σε κομμάτια

1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο

250 γρ. γραβιέρα, χοντροτριμμένη

150 γρ. κασέρι, χοντροτριμμένο

4 αυγά

1 ποτήρι αλεύρι φαρίν απ, κοσκινισμένο

200 ml κρέμα γάλακτος

 αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ βάζουμε χλιαρό νερό και ρίχνουμε τα αποξηραμένα άγρια μανιτάρια για να ενυδατωθούν για 45 λεπτά. Τα σουρώνουμε και αφού τα κόψουμε τα βάζουμε στην μανιταρόπιτα.

Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι  ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε τα λευκά μανιτάρια και τα σοτάρουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν και να απορροφηθούν τα πολλά υγρά. Προσθέτουμε τα άγρια μανιτάρια, την πιπεριά, το κρεμμυδάκι, το μπέικον και συνεχίζουμε να σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι, την τριμμένη γραβιέρα, τα τρία αυγά που τα έχουμε χτυπήσει ελαφρά και ανακατεύουμε καλά. Τέλος, προσθέτουμε το σοταρισμένο μείγμα το μανιταριών, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί ή ένα πυρέξ και ρίχνουμε το μείγμα. Στρώνουμε την επιφάνεια και την πασπαλίζουμε με το τριμμένο κασέρι.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και την χτυπάμε με το σύρμα μαζί με το αυγό και περιχύνουμε την πίτα.

Ψήνουμε την πίτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Την βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε για 10 λεπτά στο ταψί να σταθεί, την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε

Συνταγές

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Μια γεύση της θαλασσινής κουζίνας. Στη Πιερία ταβάς λέγεται το βαθύ σκεύος που τηγανίζουν και μαγειρεύουν το φαγητό τους. Είναι με καπάκι αλλά εμείς δεν το χρησιμοποιούμε.

H βάρκα για πλούσιες ψαριές… μικρή αλλά θαυματουργή

Στην Πλάκα Λιτοχώρου δοκιμάσαμε ένα νόστιμο φαγητό της θάλασσας και της γης ακριβώς πάνω στο κύμα από τον Χαρίλαο Τζιαμίχα. Τα ψάρια λαχταριστά ημέρας, από τη βάρκα τους, αφού τα θαλασσολίβαδα της περιοχής είναι πλούσια και τα ψάρια πολλά.   Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τσιπούρα, κεφαλόπουλα ή μιξίνι. Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολο

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Από τον ταλαντούχο Χαρίλαο Τζιαμίχα chef ψαροταβέρνα Κάβος, Πλάκα Λιτοχώρου 

Υλικά για 4 άτομα

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

4 κολοκυθάκια

2 μελιτζάνες

4 πιπεριές πράσινες κέρατο

1 κ.σ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 μεγάλες ντομάτες κομμένες καρέ

4 ψάρια των 500 γρ. καθένα, καθαρισμένα και φιλεταρισμένα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

40 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θυμάρι,  αποξηραμένο

400 ml λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ δηλ. σαν ρατατούι

Ρίχνουμε στα φιλέτα του ψαριού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Σε βαθύ τηγάνι αντικολλητικό, αφού το αφήσουμε να κάψει καλά σοτάρουμε τα φιλέτα του ψαριού.

Στην αρχή βάζουμε το ψάρι από την εξωτερική πλευρά της πέτσας και αφήνουμε μέχρι να γίνει τραγανή και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Αφαιρούμε τα φιλέτα ψαριού και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, που έχουμε κόψει σε κυβάκια, την ντομάτα και τον πελτέ και σοτάρουμε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά, περίπου.

Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τα φιλέτα ψαριού.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ

Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση ακόμα.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ρίγανη και προαιρετικά μαϊντανό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Προϊόντα

PIZZAFAN. ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Aυτή τη Σαρακοστή δεν θα μας λείψουν οι αγαπημένες μας γεύσεις γιατί για πρώτη φορά έχουμε τόσες πολλές λαχταριστές επιλογές.H νέα σειρά από νηστίσιμα και vegan προϊόντα της Pizza Fan έχει φανατικούς φίλους

γιατί προσφέρει όλες τις συνταγές που όλοι προτιμάμε, στην απόλυτα νηστίσιμη και vegan εκδοχή τους, με ποιοτικές πρώτες ύλες που επιλέγονται προσεκτικά.

Εντυπωσιακές Πίτσες με φυτικό τυρί και λαχανικά, Plant Based Burger με φυτικό μπιφτέκι από μπιζέλι, Ζυμαρικά με γαρίδες και Βolognese Σόγιας, Spring Rolls Λαχανικών και υπέροχες δροσερές Σαλάτες. Κι ακόμα Οnion Rings, Πατάτες Crosscut αλλά και γλυκά, που ποτέ δεν θέλουμε να λείπουν από το τραπέζι, όπως: Muffin σοκολάτας ή μήλου και Παγωτά Planet.

Καλές απολαύσεις. Καλή Σαρακοστή!

Continue Reading

Συνταγές

Κόκκινη ή Λευκή Σάλτσα στην Πίτσα;

Η πίτσα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά σε όλο τον κόσμο, με ατελείωτες πιθανότητες συνδυασμών γεύσεων και συνοδευτικών σαλτσών. Όσον αφορά τις σάλτσες, υπάρχουν δύο βασικοί τύποι που κυριαρχούν: η λευκή και η κόκκινη σάλτσα. Καθένας έχει τη δική του μοναδική γεύση και επιτρέπει ατελείωτους πειραματισμούς.

Βασική Συνταγή για Λευκή Σάλτσα

Υλικά

2 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. αλεύρι

1 φλιτζάνι γάλα

1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Αλάτι και πιπέρι

Κανέλα & Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Οδηγίες

Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.

Προσθέστε το γάλα και την κρέμα γάλακτος στο μείγμα σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην δημιουργηθούν σβώλοι.

Αφήστε το μείγμα να βράσει μέχρι να πυκνώσει, περίπου για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα κανέλα.

Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε το μοσχοκάρυδο. Η σάλτσα σας είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί στην πίτσα σας!

Βασική Συνταγή για Κόκκινη Σάλτσα

Υλικά

1 κουτί τοματοπολτό

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. ζάχαρη

Αλάτι και πιπέρι

Αρωματικά  (π.χ. ρίγανη, βασιλικός) – προαιρετικά

Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μυρίσει.

Προσθέστε τον τοματοπολτό, τη ζάχαρη και τα βότανα αν τα χρησιμοποιείτε.

Αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να πήξει.

Αλατοπιπερώστε και αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει πριν τη χρησιμοποιήσετε στην πίτσα σας.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Trending