Επιχειρηματικότητα
Έρευνα: Γυναίκες ηγέτες, εμπόδια, παράγοντες που βοηθούν και τον μέλλον τους.

Η έρευνα αυτή διενεργήθηκε ώστε να συμβάλει στην περαιτέρω διερεύνηση του θέματος της ισότητας των φύλων μέσα στις ελληνικές εταιρείες. Συγκεκριμένα, αναλύσαμε τις αντιλήψεις γυναικών που κατέχουν διευθυντικές θέσεις στην Ελλάδα αναλύοντας τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν ως προς την κατάκτηση αυτών των θέσεων, τους παράγοντες που επιτρέπουν την επαγγελματική τους ανέλιξη και τις μελλοντικές αλλαγές που αναμένουν για τις γυναίκες- ηγέτες.
Η έρευνα διεγέρθηκε τον Ιούνιο στην Αθήνα στο πλαίσιο διπλωματικής εργασίας μεταπτυχιακής φοιτήτριας του Queen Mary University of London μέσω ποιοτικής ανάλυσης με τη διεξαγωγή 10 συνεντεύξεων με γυναίκες που κατέχουν διευθυντικές θέσεις ( CEO, CFO, Head of HR Department) είτε σε πολυεθνικές, διαφημιστικές , τηλεπικοινωνίες είτε στο retail. Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα υφιστάμενα εμπόδια για τις γυναίκες ηγέτες της Ελλάδας δεν διαφέρουν σημαντικά από αυτά που υπάρχουν σε άλλα ελληνικά και διεθνή εμπειρικά στοιχεία. Το ανδροκρατούμενο εργασιακό περιβάλλον, οι έμμεσες και άμεσες διακρίσεις, τα στερεότυπα και η ισορροπία εργασίας/προσωπικής ζωής αποδείχθηκαν τα κύρια εμπόδια.
Πιο αναλυτικά, η ανδρική δικτύωση( male networking) αποδείχθηκε ένα μεγάλο εμπόδιο για πέντε ανώτερα στελέχη της Ελλάδας: «Μου πήρε πολύ περισσότερο χρόνο για να γίνω μέλος της ομάδας και να συμπεριληφθώ σε όλα τα επίσημα και ανεπίσημα networks της εταιρείας σε σύγκριση με τους άντρες συναδέλφους μου». Τέσσερις γυναίκες αισθάνονταν επίσης επαγγελματικά απομονωμένες. «Όλοι περίμεναν το πρώτο μου λάθος να με ξεφορτωθούν. Δεν μου έδωσαν το χρόνο να αποδείξω τις ικανότητές μου »(P4, Logistics).
Οι διακρίσεις, τόσο άμεσες όσο και έμμεσες, ήταν ένα σημαντικό εμπόδιο για οκτώ γυναίκες ηγέτες. «Όταν ο νέος βοηθός που θα προσλαμβάναμε στην εταιρεία κατάλαβε ότι επρόκειτο να είμαι η διευθύντρια του, η δυσαρέσκεια του ήταν κάτι παραπάνω από προφανής» (P6, Retail). Οι έμμεσες διακρίσεις ήταν αποτέλεσμα συνήθως μικροπολιτικών παιχνιδιών π.χ. μέσω ανεπαρκούς ενημέρωσης πριν από μια συνάντηση από τον άνδρα βοηθό τους ή από την μη προσθήκη τους στα εταιρικά emails. Ακόμα χειρότερα, αυτές οι συμπεριφορές έπαιρναν μερικές φορές μορφές εκφοβισμού: «Όταν ήμασταν μπροστά στο διοικητικό συμβούλιο, ο συν-διευθυντής πωλήσεών μου υποτιμούσε σκόπιμα όλες τις ιδέες μου μπροστά σε όλους. Δεν με άφηνε να ολοκληρώσω μια πρόταση χωρίς να με διακόψει. » (P8, retail).
Ο σεξισμός ήταν επίσης εμφανής στις συνεντεύξεις 5 ερωτηθέντων. Μια από αυτές είπε ότι «Όταν πρώτο έγινα Διευθύντρια Επικοινωνίας, ήμουν μόλις 32 ετών. Μετά από μερικούς μήνες κατάλαβα ότι όλοι πίσω από την πλάτη μου ρωτούσαν με ποιον από το διοικητικό συμβούλιο κοιμήθηκα προκειμένου να πάρω αυτή τη θέση!» (P1, Media). Υπήρχαν ακόμη περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, καθώς δύο ερωτηθέντες ομολόγησαν: «Ένας από τους διευθυντές μου μου είπε κάποτε:« Αρνήθηκες να κοιμηθείς μαζί μου, δεν θα πάρεις ποτέ προαγωγή» (P7, Banking).
Η ηλικία ήταν ένα εμπόδιο για δύο γυναίκες. «Στην Ελλάδα δίνουν μεγάλη προσοχή στα χρόνια εμπειρίας που έχεις πάνω στη δουλειά . Δεν δίνουν εύκολα ευκαιρίες σε νεαρά άτομα. « Ήμουν μόλις 29 όταν έγινα αρχισυντάκτρια σε ένα από τα κορυφαία περιοδικά της χώρας μας με διεθνή παρουσία και όλοι με κοίταζαν με καχυποψία, υποθέτοντας ότι δεν μπορούσα να ανταπεξέλθω στις υποχρεώσεις της δουλειάς. Ωστόσο, δεν είναι το ίδιο για τους άντρες στα 30 τους »(P2, Print Media).
Τα στερεότυπα με βάση το φύλο αποδείχθηκαν καθημερινή φαινόμενο στον ελληνικό χώρο εργασίας για 7 ερωτηθέντες. Μια Διευθύνουσα Σύμβουλος (P10, Advertising) είπε ότι «ήμουν παρών σε μια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου όταν δεν ήθελαν να προωθήσουν την« Έλενα »επειδή ήταν νεαρή μητέρα. Δυστυχώς, εξακολουθούν να θεωρούν ότι η φροντίδα των παιδιών είναι αποκλειστικά ευθύνη μιας γυναίκας ». Μερικά από τα πιο προφανή στερεότυπα σχόλια, επίσης, σχετίζονταν με την εξωτερική τους εμφάνιση, συνδέοντας πάντα μια ελκυστική εξωτερική εμφάνιση με χαμηλές δυνατότητες.
Δυστυχώς, για οκτώ ερωτηθέντες το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επαγγελματική τους ανέλιξη φαίνεται να ήταν η ίδια τους η οικογένεια. Εκείνες που είχαν παιδιά ανέφεραν ότι «η ισορροπία εργασίας / προσωπικής ζωής είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί». Όλες οι εργαζόμενες μητέρες, ωστόσο, τόνισαν ότι είχαν ένα πολύ υποστηρικτικό οικογενειακό και συζυγικό περιβάλλον, και ως εκ τούτου κατάφεραν να πετύχουν. Όσοι ήταν άτεκνοι απέδωσαν το γεγονός στον μεγάλο φόρτο εργασίας τους που δεν τους επέτρεψε να προχωρήσουν στη δημιουργία μας οικογένειας .
Ωστόσο, μία εκ των 10 συνεντευξιαζόμενων γυναικών είπε ότι «Οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για τη θέση που έχουν τοποθετηθεί. Εγκλωβίζονται στα κοινωνικά στερεότυπα και εγκαταλείπουν την καριέρα τους για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Από την εμπειρία μου, μια γυναίκα προσπαθεί πάντα να προσαρμόζει τη δουλειά της στον οικογενειακό τρόπο ζωής της, ενώ ένας άντρας προσπαθεί να προσαρμόσει τη ζωή του στο περιεχόμενο της εργασίας».
Το πιο εντυπωσιακό αυτής της έρευνας ήταν ότι 4 στις 10 γυναίκες ενώ ήταν υποστηρικτικές απέναντι στις εργαζόμενες μητέρες και παρόλο που οι ίδιες ήταν μητέρες, ήταν αρκετά εχθρικές σχετικά με τη μητρική άδεια καθώς , όπως είπαν, «το να καλύπτεις τα κενά που σου αφήνει μια έγκυος γυναίκα δεν είναι εύκολη υπόθεση». Μία εκ των ερωτηθέντων εξομολογήθηκε -αρκετά μετανιωμένη πλέον – ότι αρνήθηκε να προσλάβει μια νεαρή παντρεμένη γυναίκα με το φόβο ότι η τελευταία θα μείνει έγκυος σύντομα!!!
Άλλα εμπόδια που αναφέρθηκαν ήταν η παντελής έλλειψη mentoring και coaching (8/10), τα ανεπαρκή συστήματα αξιολόγησης και προαγωγών (3/10), η έλλειψη ευέλικτων ωρών εργασίας (7/10) και οι υπερβολικά πολλές ώρες εργασίας που τους εμπόδισαν (6/10) να εξισορροπούν τις άλλες τους υποχρεώσεις.
Μόνο 2 από τους 10 ερωτηθέντες ανέφεραν ότι δεν αντιμετώπισαν κανένα εμπόδιο στην καριέρα τους και οι δύο εργάζονταν για πολυεθνικές.
Καταλυτικοί παράγοντες για την επαγγελματική τους ανέλιξη ήταν η ίδια τους η δυναμική προσωπικότητα, η αποφασιστικότητα τους, η σκληρή δουλειά και η αφοσίωση, ενώ όλες θεωρήσαν τους μέντορες εξαιρετικά ευεργετικούς, αλλά μόνο δύο από αυτές είχαν, ενώ όλες είχαν κάποιον σαν πρότυπο στην εργασία τους (role model) και τις περισσότερες φορές αποδείχθηκε ότι ήταν τα ίδια τους τα αφεντικά. Οι γυναίκες σε αυτό το ερευνητικό έργο τόνισαν ότι οι αναμενόμενες μελλοντικές δράσεις προκειμένου να αυξηθούν οι γυναίκες που κατέχουν ηγετικές θέσεις στην Ελλάδα περιλαμβάνουν την διασφάλιση της άδειας μητρότητας, την εισαγωγή της πατρικής άδειας, ευέλικτες ώρες εργασίας, αξιοκρατικά συστήματα προαγωγών και ,τέλος, περισσότερο on the job training μέσω διαρκών σεμιναρίων.
Στέλλα Πετράκη – MSc στην Διεθνή Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού
Επιχειρηματικότητα
Συγκίνηση, επιχειρηματικότητα, νεανική ορμή και άρωμα γυναίκας στην ετήσια απονομή των βραβείων του «Αγρότη της Χρονιάς» για το 2023

Με την απονομή των συνολικά πέντε βραβείων και διακρίσεων, ολοκληρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στην Ξάνθη οι εργασίες του συνεδρίου για τον «Αγρότη της Χρονιάς» που διοργάνωσε η εφημερίδα Agrenda σε συνεργασία με την Tsomokos Communication.
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Σε μια δραστήρια γυναίκα από τα Πομακοχώρια της Ξάνθης, την Ζουμπούλ Ζουφλιέ, απονεμήθηκε φέτος η τιμητική διάκριση της χρονιάς, στο πλαίσιο της ετήσιας απονομής των βραβείων του «Αγρότη της Χρονιάς». Η κ. Ζουφλιέ από το ορεινό χωριό Άλμα του δήμου Μύκης Ξάνθης τιμήθηκε για την συνεχή και διαρκή προσπάθειά της στην καπνοκαλλιέργεια.
ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Η Αγγελική Γανίδου από τη Λεύκη Ξάνθης τιμήθηκε φέτος από το θεσμό του «Αγρότη της Χρονιάς» με το βραβείο της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην αγροτική παραγωγή. Από πολύ μικρή ηλικία στην καλλιέργεια της γης η κ. Γανίδου καλλιεργεί σήμερα χίλια στρέμματα σε καλαμπόκι, βαμβάκι, ηλιόσπορο, σιτάρι, ακτινίδια και ελιές.
ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Το ετήσιο βραβείο για την Συλλογική Προσπάθεια της χρονιάς κέρδισε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου. Με έτος ίδρυσης το 1916, με 835 παραγωγούς – μέλη και με κύριο είδος τα χαρακτηριστικά κόκκινα μήλα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς είδε φέτος εγκαταστάσεις, δρόμους και υποδομές να δέχονται βαρύ πλήγμα από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μαγνησία. Ωστόσο, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού όταν παρέλαβαν το βραβείο, η ενότητα, η συλλογικότητα, το όραμά τους και η θέληση, ήταν τα στοιχεία εκείνα που τους κράτησαν όρθιους ώστε να συνεχίσουν την προσπάθεια.
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Ο 30χρονος Μιχάλης Κυριακίδης από τον Πετεινό Ξάνθης, ήταν ο φετινός νικητής του «Κτηνοτρόφου της Χρονιάς» για 2023. Συνεχιστής μιας οικογενειακής παράδοσης ο Μιχάλης Κυριάκιδης έφτιαξε μια σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα βασιζομένη σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Σήμερα, το κοπάδι του ανέρχεται στα χίλια ζώα με την παραγωγή γάλακτος να ανέρχεται στους 300 τόνους ετησίως.
ΑΓΡΟΤΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Πρότυπο ψηφιακού αγρότη, ο Μιλτιάδης Χαρένης από τη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής, είναι για το 2023 ο «Αγρότης της Χρονιάς» κερδίζοντας το ετήσιο βραβείο του θεσμού. Από μικρό παιδί ο κ. Χαρένης ξεκίνησε να ασχολείται με την καλλιέργεια της γης βοηθώντας τον πατέρα του. Σήμερα, στα 51 του χρόνια αποτελεί πρότυπο σύγχρονου ψηφιακού αγρότη – επιχειρηματία, ο οποίος από το 2018 εφαρμόζει τις πιο καινοτόμες λύσεις γεωργίας ακριβείας σε μια εκμετάλλευση που αριθμεί περί τα 4.000 στρέμματα.

Χρήστος Κατσάνος, Farm Management Consultant

Τιμητική Διάκριση: Ζουμπούλ Ζουλφιέ, ΑΛΜΑ ΞΑΝΘΗΣ

Αγρότης της Χρονιάς 2023: Μιλτιάδης Χαρένης από τη Νέα Γωνιά Χαλκδικής (δεξιά), Χρήστος Κατσάνος, Farm Management Consultant (αριστερά)

Κτηνοτρόφος της Χρονιάς 2023: Μιχάλης Κυριακίδης, Πετεινός Ξάνθης

Γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Αγροτική παραγωγή: Αγγελική Γανίδου, Λεύκη Ξάνθης, Χρήστος Κατσάνος, Farm Management Consultant (δεξιά)
Επιχειρηματικότητα
Oι πρώτοι ομιλητές του διεθνούς συνεδρίου της ECDMExpoNORTH2024

Η οργανωτική επιτροπή της eCommerce & Digital Marketing Expo NORTH 2024, ανακοίνωσε τους πρώτους ομιλητές του διεθνούς διήμερου συνεδρίου της έκθεσης, που θα πραγματοποιηθεί στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στη Θεσσαλονίκη, στις 17 & 18 Φεβρουαρίου 2024.
Στο διήμερο διεθνές συνέδριο,το οποίοστην προηγούμενη διοργάνωσηπαρακολούθησαν περισσότεροι από 450 σύνεδροι,θα συμμετέχουν διακεκριμένα στελέχη εταιρειών, από διεθνή brands, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα οποία θα μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους, στους τομείς τού Ηλεκτρονικού Εμπορίου και του Ψηφιακού Μάρκετινγκ που δραστηριοποιούνται.
Οι πρώτοι από τους ομιλητές του κεντρικού συνεδρίου που ανακοινώθηκαν από τους διοργανωτές, είναι οι:
- Vlad Florin Vita, Public Affairs Advisor, Ecommerce Europe
- Kamil Tavas, Sales and Operation Lead, Northern Europe & Emerging Markets, Google
- Jon Mowat, Managing Director, Hurricane Media
- Ruben van Eijk, Head of Creative Shop CEE, Meta
- Marily Mitropoulou, Senior Marketing Leader, Google
- Fotis Antonopoulos, eCommerce and Growth Advisor

Οι εγγραφές για το διήμερο διεθνές συνέδριο έχουν ξεκινήσει. Το κόστος του εισιτηρίου είναι 75 ευρώ πλέον ΦΠΑ και εξασφαλίζει συμμετοχή και στις δύο ημέρες του.
Για όσους αγοράσουν το εισιτήριό τους έως τις 15 Ιανουαρίου 2024, προβλέπεται μειωμένο κόστος σε τιμή “Early Bird”, στα 55 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
Για τα μέλη του GR.EC.A και του iab Hellas προβλέπεται μειωμένο εισιτήριο, με κόστος 55 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
Στην τιμή του εισιτηρίου για το συνέδριο περιλαμβάνονται:
- Συμμετοχή και στις δύο ημέρες του συνεδρίου
- 1 διάλειμμα για καφέ κάθε ημέρα
- Υλικό συνεδρίου (συμπεριλαμβανομένης της τσάντας συνεδρίου και στυλό, σημειωματάριο)
Θα υπάρχει δωρεάν παράλληλη μετάφραση των ομιλιών.
Περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια για το διήμερο διεθνές συνέδριο, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν εδώ.
Η είσοδος στον εκθεσιακό χώρο της ECDM Expo NORTH 2024 είναι δωρεάν. Το μόνο που χρειάζεται για την επίσκεψη στην έκθεση, είναι μία δωρεάν εγγραφή που μπορεί να πραγματοποιηθεί εδώ. Το δωρεάν εισιτήριο για την επίσκεψη στην έκθεση ΔΕΝ εξασφαλίζει είσοδο στο συνέδριο.
eCommerce & Digital Marketing Expo NORTH 2024

Χώρος διεξαγωγής: Συνεδριακό κέντρο ″Ιωάννης Bελλίδης″, Θεσσαλονίκη.
Χρόνος διεξαγωγής: 17 & 18 Φεβρουαρίου 2024.
Ωράριο έκθεσης: 11:00 – 20:00
Ωράριο συνεδρίων: 12:00 – 18:00
Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές: https://ecdmexponorth.com
Διοργάνωση: Verticom
Επιχειρηματικότητα
H Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο πραγματοποιήθηκε 20 – 23 Νοεμβρίου 2023.
Εκεί βρέθηκε αντιπροσωπεία της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου (ΕΣΕΤ), αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κο Γιώργο Κουλουρά, τον Αντιπρόεδρο κο Παναγιώτη Καρβουνιάρη και το μέλος κο Αντρέα Δούμα.
Στο πλαίσιο των εργασιών της ολομέλειας τα μέλη της αντιπροσωπείας της Ε.Σ.Ε.Τ πραγματοποίησαν συναντήσεις και επαφές με Ευρωβουλευτές.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων μετέφεραν στους Ευρωβουλευτές τις ανησυχίες και τις αγωνίες των Δημοσιογράφων της Περιφέρειας, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ταυτόχρονα ζήτησαν τη συνδρομή των Ευρωβουλευτών για επίλυση τους.
Επίσης συζήτησαν για τις δράσεις που μπορεί να πραγματοποιηθούν ώστε να ενισχυθεί το ενδιαφέρον των πολιτών της περιφέρειας για τα ευρωπαϊκά θέματα.
Από την πλευρά των Ευρωβουλευτών υπήρξε ενδιαφέρον για την επίλυση των θεμάτων που αφορούν στο δημοσιογραφικό κλάδο της Περιφέρειας.
Η Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου συμπληρώνει φέτος 60 χρόνια συνεχούς παρουσίας και δράσης στα δημοσιογραφικά δρώμενα της χώρας. Μία πορεία που χαρακτηρίζεται από αγώνες. Πορεύτηκε και πορεύεται με τις αρχές και το ήθος που διέπουν το δημοσιογραφικό λειτούργημα και έτσι θα συνεχίσει.
Θα εξακολουθεί να αγωνίζεται για να διασφαλίσει τα εργασιακά δικαιώματα των μελών της και τις αποδοχές τους, με σκοπό στην εξασφάλιση μίας αξιοπρεπούς διαβίωσης σε όλη την ελληνική επικράτεια, όπου ζουν και εργάζονται.
Θα στηρίζει κάθε πρωτοβουλία και δράση που διευρύνει και αναδεικνύει το έργο και την αξία του δημοσιογράφου στην ελληνική περιφέρεια.
Η Ε.Σ.Ε.Τ. και τα μέλη της, με σεβασμό στις αρχές της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου, αλλά και τους κανόνες δεοντολογίας της δημοσιογραφίας, ενισχύουν τους δεσμούς τους με την κοινωνία και επιλέγουν να είναι πάντα στην πρώτη γραμμή, σε κάθε αγώνα που αφορά στην ανεξάρτητη, ανεμπόδιστη, ακηδεμόνευτη και ελεύθερη δημοσιογραφία.
Τη δημοσιογραφία που εργάζεται με επιμονή για την ενημέρωση των πολιτών, με στόχο τη συγκρότηση και διαμόρφωση μιας κοινωνίας με κώδικες αξιών που έχουν στο κέντρο τον άνθρωπο, με ισότητα, ισονομία και ισηγορία για όλους.









-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Παναγιώτα Τρουπή
-
Ψυχολογία
Πώς να αποκτήσεις ακριβώς αυτό που θέλεις;
-
Τουρισμός
Αναπτυξιακό Διεθνές Συνέδριο στη Δυτική Ελλάδα “Ναύπακτος 2030”
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Νάντια Μπαζιωτάκη
-
Τουρισμός
Επίτιμα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό/HAWCT οι κυρίες Ολυμπία Αναστασοπούλου και Λίλα ντε Τσάβες
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Βίβιαν Μανωλέσου
-
Τουρισμός
Press Conference για τις ανάγκες ενημέρωσης των δράσεων του έργου CapTour
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Χριστίνα Μανιάτη