Connect with us

Γαστρονομία

Αγκινάρες λεμονάτες της Έφης Σταθοπούλου

Αγκινάρες λεμονάτες

Από την Έφη Σταθοπούλου, Θεσσαλονίκη

Για ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού

Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Οι αγκινάρες είναι στα καλύτερά τους και μαγειρεύονται γρήγορα και είναι νόστιμες όπως και αν τις φτιάξουμε. Από λεμονάτες μέχρι ομελέτα. Το μόνο δύσκολο είναι για τις φρέσκες αγκινάρες το καθάρισμα και το μυστικό για να μην μαυρίσουν είναι να τις επαλείψουμε χυμό λεμονιού και αλάτι. Για να αποφύγουμε την ταλαιπωρία αυτή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένες.

Πάντως η διατροφική αξία της αγκινάρας είναι σημαντική και ήταν γνωστή σαν θεραπευτικό φυτό από τον 4ο αιώνα π.Χ., τότε που οι αρχαίοι Έλληνες και αργότερα οι Ρωμαίοι τη χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν προβλήματα του πεπτικού. Στο συκώτι κάνει καλό αλλά και σε δίαιτες χαμηλών θερμίδων. Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Η βιταμίνη C που περιέχουν καθαρίζουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν την πρόωρη γήρανση, επίσης κάνει καλό στα οστά και λόγω της βιταμίνης Κ που περιέχει βοηθούν στη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Οι αγκινάρες βοηθούν στην ρύθμιση της  αρτηριακής πίεσης και σίγουρα κάνουν καλό στο χανγκόβερ. Τα φύλλα της αγκινάρας θεωρείται ότι καταπραΰνουν τον πονοκέφαλο.

Η φίλη μου Έφη Σταθοπούλου δεινή μαγείρισσα μας δίνει τη συνταγή που νομίζω ότι θα σας φανεί χρήσιμη την περίοδο αυτή.

Αγκινάρες Λεμονάτες

Από την Έφη Σταθοπούλου, Θεσσαλονίκη

Υλικά

800 γρ. αγκινάρες φρέσκες ή κατεψυγμένες

4-5 κ.σ. ελαιόλαδο

2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένα

2 καρότα ψιλοκομμένα

4 πατάτες καθαρισμένες, κομμένες σε κομμάτια

1 κ.σ. κορν φλάουρ

1 κύβο λαχανικών

750 γρ. νερό, βραστό

ξύσμα, από 2 λεμόνια

χυμό, από 3 λεμόνια

1/2 ματσάκι άνηθο

αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για το σερβίρισμα

Λίγο άνηθο

Σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για να κάψει και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτουμε το σκόρδο, το καρότο και τις πατάτες.

Ανακατεύουμε ελαφρά να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε τις αγκινάρες και τις σοτάρουμε για 5 λεπτά για να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, το ξύσμα και το χυμό από τα λεμόνια και ανακινούμε την κατσαρόλα.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά.

Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ξεσκεπάζουμε.

Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον βάζουμε στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με μία κουτάλα.

Σερβίρουμε με άνηθο, φέτες από λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο

Αν θέλουμε να δέσει η σάλτσα περισσότερο προσθέτουμε και λίγο κορν φλάουρ και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε να «σταθούν» λίγο και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με σχινόπρασο.

Continue Reading

Γαστρονομία

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ: Ευχάριστες Εμπειρίες από μία Πρόσκληση του «The Met Hotel» Θεσσαλονίκης

By:Έφη Βαλίλα

Μία εξαιρετική βραδιά στο #TheMetHotel με προσκεκλημένους τους Δημοσιογράφους της Πόλης.

Ως Συνεργάτιδα του #BusinessWomangr μαζί με συναδέλφους των ΜΜΕ της πόλης, απολαύσαμε το ποιοτικότατο δείπνο στο Εστιατόριο #CHAN!

Ο Executive Shef #Δημήτρης Τσανανάς εμπνευσμένος μέσα από μία μαγευτική επαγγελματική διαδρομή έχει προβεί στο πάντρεμα #Ασιατικής & #Ελληνικής Δημιουργικής Κουζίνας πού εκπλήσσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς γευσιγνώστες!!

Το #δείπνο συνοδεύτηκε με μουσική του σαξόφωνου.

Πεντακάθαρο, ευγενέστατο προσωπικό, ωραίο design. Άνετο και καθαρό με θέα στη θάλασσα και πολύ γευστικές μερίδες. Μεγάλο και μοντέρνο, τεράστια ποικιλία για όλα τα γούστα, μεγάλο και κλειστό parking, εξαιρετικό προσωπικό σε όλα τα τμήματα εκμετάλλευσης. Επρόκειτο για μια εξαιρετική βραδιά με πραγματικά «Αβραμιαία φιλοξενία»!!

Όλα προδιαγράφουν ένα ασφαλές και ακμάζον επιχειρηματικό μέλλον, όλων των τμημάτων εκμετάλλευσης του #TheMetHotel

Ευχαριστούμε πολύ για την τιμητική πρόσκληση τον Διευθυντή του Ξενοδοχείου κο #Δημήτρη Κάκαρη. Ταυτόχρονα ευχαριστούμε θερμά και τον κο #Nikos Arvanitidis Creative Studio για το φωτογραφικό υλικό, που ηλεκτρονικά, μας επισύναψε.

Οι προσκεκλημένοι πολλοί και επώνυμοι της Θεσσαλονίκης και όχι μόνον. Και οι συζητήσεις που είχαμε ως #BusinessWoman.gr, με τους επώνυμους προσκεκλημένους  βιώσαμε τις  φανταστικές διηγήσεις με μια  συναισθηματική εμπλοκή στο χώρο της δημοσιογραφίας και του γυναικείου επιχειρείν.

Η κάθε φωτογραφία ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις! 

Continue Reading

Γαστρονομία

Γεύση από τον Τόπο σου από την Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα

Η Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα αποτελεί μία από τις πηγές υπερηφάνειας για την ελληνική εταιρεία με την ηγετική θέση στην αγορά στον κλάδο ρυζιών και οσπρίων. Μέσα από την Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών η 3αλφα στηρίζει έμπρακτα όλους εκείνους που καλλιεργούν, με σεβασμό και σύνεση, την ελληνική γη για ένα πιο βιώσιμο αύριο. Η ομάδα, που δημιουργήθηκε το 2009, σήμερα αριθμεί πάνω 330 ενεργά μέλη που παράγουν εξαιρετικά όσπρια δίνοντας στο καθημερινό μας πιάτο γεύση από τον τόπο μας.

Η Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα ενώνει κάτω από ένα σήμα, ώστε να μπορεί να τα ξεχωρίζει ο καταναλωτής, εκλεκτούς παραγωγούς από ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, οι οποίοι εφαρμόζουν το κατοχυρωμένο Πρότυπο 3αλφα. Το Πρότυπο, βασίζεται σε Ορθές Πρακτικές Βιώσιμης Γεωργίας που σέβονται το περιβάλλον, προστατεύουν την υγεία του παραγωγού – καλλιεργητή και συνδράμουν ώστε το τελικό προϊόν να προσφέρεται στον καταναλωτή απόλυτα υγιεινό και ασφαλές, με τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά  που προσφέρει το μικροκλίμα της κάθε περιοχής. Έτσι, σε κάθε συσκευασία οσπρίων 3αλφα αναγράφεται ο τόπος προέλευσης και το όνομα του παραγωγού, προσφέροντας ένα κομμάτι αγνής ελληνικής φύσης, με την υποστήριξη και τη φροντίδα όλης της οικογένειας 3αλφα.

Η 3αλφα – ΑΦΟΙ Κ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Α.Ε.Β.Ε. επιλέγει και φέρνει στο τραπέζι του καταναλωτή τους καλύτερους καρπούς της ελληνικής γης, όπως τα φασόλια χονδρά, πλακέ, μέτρια, γίγαντες ελέφαντες, οι φακές, τα ρεβίθια, η φάβα και το σιτάρι. Στις νέες συσκευασίες έχει ενταχθεί και η σήμανση της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ της οποίας η 3αλφα είναι μέλος, μιας κοινότητας εξωστρεφών, παραγωγικών, ελληνικής ιδιοκτησίας επιχειρήσεων που αποσκοπεί στην ανάδειξη και προώθηση του παραγωγικού πολιτισμού της χώρας μας, μέσω της συστηματικής προβολής ως «τόπου-προέλευσης» αξιόλογων, σύγχρονων, ποιοτικών δραστηριοτήτων. Άλλωστε, η Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα προσφέρει απλόχερα μία γεύση από τον τόπο μας, από την ελληνική γη, στο καθημερινό μας τραπέζι.

Continue Reading

Γαστρονομία

PIZZA FAN.  Η ΝΕΑ PIZZA AL FORNO ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΙΤΑΛΙΑ 

Πόσο μακριά θα πηγαίνατε για αυθεντική ιταλική πίτσα; 

Τώρα η νέα ιταλική Pizza AL FORNO  της Pizza Fan μας πάει Ιταλία με μια νέα σειρά από λαχταριστές πίτσες που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.

Αν τρελαίνεστε για mozzarella και χειροποίητη ζύμη η Pizza AL FORNO  είναι μια νέα πρόταση που αλλάζει τα δεδομένα . Έρχεται με γνήσια mozzarela φυσικής ωρίμανσης και Ιταλική Φουρνιστή ζύμη που ζυμώνεται στο χέρι με κόκκους καλαμποκιού και έχει τη δική της, διαφορετική, πιο crispy αίσθηση.

 Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις συνταγές AL FORNO είναι ιδιαίτερα πλούσια και μπορείτε αν θέλετε να τα επιλέξετε και όπως εσείς τα θέλετε.

Απολαύστε τις αγαπημένες σας γεύσεις με τη νέα προσφορά γνωριμίας της Pizza Fan, Pizza AL FORNO με 7.90 ευρώ .

Continue Reading

Trending