Connect with us

Επιχειρηματικότητα

«Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Εργασιακό Περιβάλλον»

ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο για τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Εργασιακό Περιβάλλον» (“Human Rights in Business”) διοργανώνουν την Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020, οι Γενικές Γραμματείες Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. 

Το Συνέδριο, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει ως στόχο να ανοίξει το δημόσιο διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εργασιακό περιβάλλον, με ιδιαίτερη έμφαση στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, καθώς και να αναδείξει τον ρόλο των επιχειρήσεων στην αλλαγή των κοινωνικών αντιλήψεων και συμπεριφορών. Ο υπότιτλος “Ευημερία μέσω διαφορετικότητας” (Prosperity through diversity) υπογραμμίζει τη σημασία της διαφορετικότητας στην ευημερία μιας χώρας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.  

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά (live streaming) την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020 και ώρα 12:00 (11:00 CET). Αρχικά επρόκειτο να λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εορτασμών του Thessaloniki EuroPride 2020, αλλά λόγω των μέτρων κοινωνικής απόστασης αποφασίστηκε να διεξαχθεί διαδικτυακά.

Η ελληνική Κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει θέσει ως προτεραιότητα την προστασία της ζωής, της δημόσιας υγείας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η συμμετοχή του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη στις κεντρικές εισηγήσεις του Συνεδρίου σηματοδοτεί το γεγονός ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της ελληνικής Κυβέρνησης. 

Στους εναρκτήριους χαιρετισμούς θα συμμετέχουν ακόμη οι: 

  • Erna Solberg, Πρωθυπουργός της Νορβηγίας 
  • Michele Bachelet, Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
  • Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής 
  • Robert Oliphant, Υφυπουργός Εξωτερικών του Καναδά
  • Dunja Mijatović, Επίτροπος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβουλίου της ΕυρώπηςΟ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα θα ανοίξει το Συνέδριο και θα καλωσορίσει τους ομιλητές ως Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

     

Στο πρώτο πάνελ συζήτησης, με τίτλο «Δημόσια Διοίκηση: Οικοδομώντας Κοινωνίες Διαφορετικότητας Χωρίς Αποκλεισμούς» συμμετέχουν οι: 

  • Robert Oliphant, Υφυπουργός Εξωτερικών του Καναδά
  • Janina Hasenson, Αναπληρώτρια Διευθύντρια και Νομική Σύμβουλος στον Τομέα των  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών της Φινλανδίας 
  • Ιωάννης Ν. Δημητρακόπουλος, Επιστημονικός Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων 
  • Irena Moozova, Διευθύντρια Ισότητας και Ευρωπαϊκής Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • Rolf Wenzel, Διοικητής της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης
  • Το πάνελ συντονίζει η δημοσιογράφος Ξένια Κουναλάκη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

    Στο πάνελ θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους οι Κυβερνήσεις μπορούν να προστατέψουν τα ανθρώπινα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας από παραβιάσεις δικαιωμάτων, αποκλεισμούς και κατάχρηση εξουσίας, θέτοντας σε εφαρμογή πολιτικές πρόληψης και συμμόρφωσης. Επιπλέον, οι εισηγητές θα παρουσιάσουν βέλτιστες πρακτικές και επιτυχημένα μοντέλα από όλο τον κόσμο, με στόχο την ισχυρότερη συνεργασία μεταξύ κρατών και διεθνών οργανισμών.

    Στο δεύτερο πάνελ συζήτησης, με τίτλο «Εργασιακό Περιβάλλον: Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Ευκαιρίες για την Προώθηση της Διαφορετικότητας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», συμμετέχουν οι:

  • Πέγκυ Αντωνάκου, Γενική Διευθύντρια Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, GOOGLE 
  • Χάρης Μπρουμίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, VODAFONE  
  • Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας, MICROSOFT 
  • Nieves Delgado, Αντιπρόεδρος Πωλήσεων & Χορηγός Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ για Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα & Ισραήλ, IBM
  • Βασίλειος Ε. Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος, ALPHA BANK 
  • Ειρήνη Νικολοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος & Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου, WUNDERMAN THOMPSON 
  • Το πάνελ συντονίζει ο Paul Tugwell, δημοσιογράφος, Bloomberg News.

    Το πάνελ θα αναδείξει στρατηγικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, βιώσιμα πλάνα και προγράμματα ενσωμάτωσης του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Μια δυναμική και καταλυτική παρότρυνση για δράση θα αναδυθεί με στόχο την εξάλειψη των διακρίσεων στο χώρο εργασίας και τη δημιουργία ενός θετικού εργασιακού περιβάλλοντος για όλους. Το πάνελ θα ανταλλάξει ιδέες και βέλτιστες πρακτικές από όλο τον κόσμο με έμφαση στην ελληνική εμπειρία και πραγματικότητα, με απώτερο στόχο την ευημερία μέσω της διαφορετικότητας.

    Στο τρίτο πάνελ συζήτησης με τίτλο «Κοινωνία: Εξασφαλίζοντας μια Ασφαλή και Ενεργοποιημένη Κοινωνία των Πολιτών για την Προώθηση και Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» συμμετέχουν οι: 

  • Markus J. Beyrer, Γενικός Διευθυντής, Business Europe
  • Kristine Garina, Πρόεδρος, European Pride Organizers Association
  • Ευάγγελος Χουλιάρας, Εκπρόσωπος Επικοινωνίας, Thessaloniki Pride
  • Lars Henriksen, Πρόεδρος, Copenhagen Pride
  • Salah Husseini, Αναπληρωτής Διευθυντής, Business for Social Responsibility
  • Fabrice Houdart, Διευθύνων Σύμβουλος για Διεθνείς Πρωτοβουλίες Ισότητας, Out Leadership 
  • Ανδρέας Ποττάκης, Συνήγορος του Πολίτη 
  • Το πάνελ συντονίζει ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Σύμβουλος Στρατηγικής και Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση. 

    Το πάνελ θα αναδείξει τρόπους για την αποτελεσματικότερη άσκηση του θεσμικού ρόλου της κοινωνίας των πολιτών στην προώθηση θετικών πολιτικών για την ουσιαστική συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Οι ομιλητές, από τον αντίστοιχο τομέα εξειδίκευσης του καθενός, θα καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση της ατζέντας των ίσων δικαιωμάτων.

    Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου θα ενσωματώσουν στις τοποθετήσεις τους οι: 

  • Αλέξης Πατέλης, Επικεφαλής Οικονομικός  Σύμβουλος του Πρωθυπουργού
  • Γρηγόρης Δημητριάδης, Γενικός Γραμματέας Εξωστρέφειας και Πρόεδρος Enterprise Greece, Υπουργείο Εξωτερικών 
  • Πάνος Αλεξανδρής, Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Υπουργείο Δικαιοσύνης 
  • Μαρία Συρεγγέλα, Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.  
  • Μετά το πέρας του Συνεδρίου στόχος είναι να συσταθεί διεθνής ομάδα εργασίας η οποία θα προτείνει οδικό χάρτη για επόμενες δράσεις.

    Ο σύνδεσμος για να παρακολουθήσετε το Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο για τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Εργασιακό Περιβάλλον» (“Human Rights in Business”) είναι https://humanrightsinbusiness.gr/

    Το Συνέδριο διεξάγεται υπό τον συντονισμό και την υποστήριξη του Enterprise Greece.

 

Επιχειρηματικότητα

Διενέργεια 1ης Ημερίδας στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου «Μελέτες για τη χάραξη στρατηγικής εποπτείας της αγοράς και αδειοδότησης των επιχειρήσεων»

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Συγκρότηση ολοκληρωμένης πολιτικής για την άσκηση της εποπτείας της αγοράς και αδειοδότησης των επιχειρήσεων σε αντικείμενα που εμπίπτουν στο επιστημονικό πεδίο της Χημείας» στην Αθήνα, την Τρίτη 03/10/2023 και ώρα 19:00 στην Ένωση Ελλήνων Χημικών, Κάνιγγος 27, 106 82, Αθήνα.

Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Μελέτες για τη χάραξη στρατηγικής εποπτείας της αγοράς και αδειοδότησης των επιχειρήσεων» και θα αναπτυχθούν οι κάτωθι θεματικές ενότητες που άπτονται του αντικειμένου του έργου:

  • Προτάσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτικών εργαστηρίων στις διαδικασίες αξιολόγησης της υγιεινής των εγκαταστάσεων ξενοδοχειακών μονάδων.
  • Προτάσεις για την απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου μονάδων παραγωγής αλκοόλης και την είσπραξη ειδικών φόρων κατανάλωσης.
  • Εξαγωγές σε τρίτες χώρες: προϋποθέσεις, πιστοποιητικά και έλεγχοι.
  • Χημικές και φυσικές δοκιμές βιομηχανικών προϊόντων ως προϋπόθεση για εξαγωγές σε τρίτες χώρες.
  • Απλοποίησης της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και δυνατότητες ενσωμάτωσης περιβαλλοντικών τεχνολογιών. 
  • Κατάρτιση Σχεδίων Προτάσεων βελτίωσης του Θεσμικού Πλαισίου για την άσκηση της εποπτείας της αγοράς και αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

Το έργο εντάσσεται στην εγκεκριμένη πράξη με τίτλο: «Mελέτες για τη χάραξη στρατηγικής εποπτείας της αγοράς και αδειοδότησης των επιχειρήσεων» με Κωδικό MIS 5104625, η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Continue Reading

Επιχειρηματικότητα

Κερδίστε υποτροφίες και ενισχύστε την επιχειρηματική σας πορεία με το Female Founders Hub του Women On Top!

Είστε μια γυναίκα επιχειρηματίας με πάνω από τρία χρόνια εμπειρίας στον χώρο; Επιθυμείτε προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, και θέλετε να συμβάλλετε σε μια κοινότητα με όραμα; Είστε έτοιμη να κάνετε το μεγάλο βήμα προς την επίτευξη των στόχων σας για την επιχείρησή σας;

Τότε το Female Founders Hub, η κοινότητα ανάπτυξης και υποστήριξης γυναικών επιχειρηματιών του Women On Top, είναι για εσάς! Έχουμε τις καλύτερες ειδήσεις για εσάς: Με τη στήριξη του Γραφείου Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, εξασφαλίσαμε υποτροφίες για γυναίκες που θέλουν να γίνουν μέλη του!

Για να διεκδικήσετε μια από τις υποτροφίες του Female Founders Hub, που προσφέρει ευκαιρίες επιμόρφωσης, ενδυνάμωσης, δικτύωσης, χρηματοδότησης, mentoring και coaching, συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος έως τις 1/10 και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Female Founders Hub και τα οφέλη που προσφέρει, δηλώστε συμμετοχή στην επόμενη συνάντηση. Είμαστε εδώ για να σας υποστηρίξουμε στην επιτυχία της επιχείρησής σας!

Continue Reading

Επιχειρηματικότητα

Ευκαιρίες δωρεάν εκπαίδευσης και συμβουλευτικής για MKO

Οι αιτήσεις για τα επιτυχημένα προγράμματα Incubator & Accelerator του HIGGS μόλις άνοιξαν!

Για μια ακόμα χρονιά το HIGGS ανακοινώνει την έναρξη υποβολής αιτήσεων για τα προγράμματα Incubator, GSE Incubator και Accelerator. Τα τρία εξειδικευμένα προγράμματα του HIGGS, τα οποία προσφέρονται διαδικτυακά στοχεύουν στην υποστήριξη των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, παρέχοντας δωρεάν εκπαίδευση και συμβουλευτική.

Το πρόγραμμα Accelerator έχει στόχο την υποστήριξη ώριμων οργανώσεων με λειτουργία άνω των 2 ετών, σε ζητήματα στρατηγικής, business plan, διαμόρφωσης προτάσεων και οικονομικής βιωσιμότητας. Το πρόγραμμα έχει εξάμηνη διάρκεια και περιλαμβάνει δωρεάν εκπαίδευση και συμβουλευτική για (έως) 8 μη-κερδοσκοπικές οργανώσεις. Ο Accelerator, με έναρξη τον Νοέμβριο του 2023, θα υλοποιηθεί σε 2 τρίμηνα, με εξειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα το καθένα, ξεκινώντας με ένα εντατικό Bootcamp 2 εβδομάδων. 

Τα προγράμματα Incubator και GSE Incubator (Green & Social Entrepreneurship Incubator) απευθύνονται σε νεοσύστατες ΟΚοιΠ (Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, Σωματεία, Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης) και φορείς κοινωνικής και πράσινης επιχειρηματικότητας αντίστοιχα, προσφέροντας τους τα απαραίτητα εφόδια μέσω εκπαίδευσης και συμβουλευτικής, ώστε να εξασφαλίσουν σωστό στρατηγικό σχεδιασμό, εσωτερική οργάνωση και λειτουργία. Ο στόχος των προγραμμάτων αυτών, είναι οι φορείς που ολοκληρώνουν την εκπαίδευση να είναι σε θέση να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και ανάπτυξή τους, είτε μέσω της προσέλκυσης χρηματοδότησης, είτε μέσω της ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας (GSE Incubator), σχετικής με το αντικείμενό τους. Τα προγράμματα Incubator και GSE Incubator, αφορούν αποκλειστικά φορείς που είναι σε διαδικασία εκκίνησης/ λειτουργίας/ επανεκκίνησης και έχουν αποκτήσει νομική υπόσταση τα τελευταία 2 χρόνια.

Η έναρξη των δωρεάν προγραμμάτων Incubator και GSE Incubator γίνεται κάθε Νοέμβριο και η διάρκειά τους κυμαίνεται από 12 έως 24 μήνες, ενώ και τα δύο προγράμματα μπορούν να δεχτούν (έως) 5 ενδιαφερόμενους φορείς το καθένα. 

Στο πλαίσιο των 3 προγραμμάτων συμπεριλαμβάνονται 4 εβδομάδες υποχρεωτικής εντατικής εκπαίδευσης (Bootcamp), εργαστήρια και σεμινάρια, one-to-one συναντήσεις και mentorship με εξειδικευμένους συνεργάτες και ειδικούς, αλλά και ευκαιρίες networking με άλλες ελληνικές και διεθνείς Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών, μέσα μαζικής επικοινωνίας, αλλά και χρηματοδότες.

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων και για τα 3 προγράμματα (Incubator, GSE Incubator και Accelerator) ξεκινά τη Δευτέρα 28 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023. 

Για την κατάθεση αιτήσεων καθώς και για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τα προγράμματα μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω links: 

Υποστηρικτές και Χορηγοί 

Μεγάλοι Δωρητές του προγράμματος Accelerator είναι το  Ίδρυμα Costas M. Lemos Foundation και το Κοινωφελές  Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

Το GSE Incubator υλοποιείται σε συνεργασία με το NBG Business Seeds – Πρόγραμμα Στήριξης Επιχειρηματικότητας της Εθνικής Τράπεζας. 

Επικοινωνία για τα Μ.Μ.Ε 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε:

Αναστασία Ψωμά

Project Manager Acceleratorτηλ: +30 211 411 6300

Κιν: +30 6975 206  888email: [email protected]

Λίγα λόγια για το HIGGS

To HIGGS είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2015 με την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τo HIGGS, είναι πρωτοπόρο στο οικοσύστημα της Κοινωνίας των Πολιτών, καθώς είναι ο πρώτος και μεγαλύτερος κόμβος (hub) υποστήριξης μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και άλλων πρωτοβουλιών που έχουν θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο στην Ελλάδα. 

Σε μόλις 7 χρόνια λειτουργίας  (2015 – 2022), η ομάδα του HIGGS υποστήριξε 204 μη κερδοσκοπικές οργανώσεις από όλη την Ελλάδα, βοηθώντας τες να διασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις άνω των 11.000.000€, να δημιουργήσουν 861 νέες θέσεις εργασίας και να εξυπηρετήσουν περισσότερους από 360.000 ωφελούμενους. 

Μέσα από καλά δομημένα προγράμματα (Incubator, Accelerator, Green & Social Entrepreneurship Incubator), προσφέρουμε δωρεάν εκπαίδευση και εξειδικευμένη συμβουλευτική σε ΜΚΟ πανελλαδικά. Ως κόμβος ενημέρωσης, πληροφόρησης και συνεργασίας, προωθούμε τη δικτύωση όλων των stakeholders του οικοσυστήματος. Παρακολουθώντας στενά τον χώρο της Κοινωνίας των Πολιτών και τις ανάγκες του, συντάσσουμε σχετικές μελέτες, δημιουργούμε εργαλεία ενδυνάμωσης ικανοτήτων (capacity building) και μέτρησης κοινωνικού αντικτύπου και διοργανώνουμε εκδηλώσεις με σκοπό τη διάχυση τεχνογνωσίας και το άνοιγμα σχετικών διαλόγων. 

Continue Reading

Trending