Connect with us

Γαστρονομία

Από την Ελληνικά Κελλάρια: Τα Φρέσκα του Γενάρη και τα κρασιά που τους ταιριάζουν.

Ψάρια, λαχανικά και φρούτα.

 

Ο πρώτος μήνας του έτους φέρνει μαζί του αισιοδοξία και αποφασιστικότητα για νέα ξεκινήματα σε όλους τους τομείς, ακόμα και σε αυτόν που σχετίζεται με τη γαστρονομία και τις μαγειρικές μας συνήθειες. Η καλύτερη αρχή που μπορούμε να κάνουμε είναι να διαλέγουμε τα εποχικά, ολόφρεσκα ψάρια, φρούτα και λαχανικά, αφού έτσι απολαμβάνουμε στο μέγιστο τη γεύση και την φρεσκάδα τους. Η Ελληνικά Κελλάρια προτείνει υπέροχα ξηρά και γλυκά κρασιά από την πλούσια γκάμα της, να συνοδεύσετε τα φρέσκα ψάρια, λαχανικά και φρούτα του Γενάρη.

Μετά τα γιορτινά πιάτα με κρέας χρειάζεται σε όλους ένα καλό διάλειμμα με ψάρια και θαλασσινά. Και ακόμα καλύτερα αν μιλάμε για φρέσκα ψάρια, τα οποία έχουν μια αξεπέραστη νοστιμιά. Ο Ιανουάριος είναι ιδανικός για να απολαύσουμε λαυράκι, γόπες, τσιπούρες, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, σφυρίδα, γλώσσα, λυθρίνια, συναγρίδα, μαρίδα, γαρίδες, καλαμάρια, χταπόδι. Όλα συνδυάζονται άψογα με ένα λευκό ξηρό Μελισσόμαντρα-Καλλιγά, από τις ποικιλίες Ασύρτικο και Ροδίτης ή ένα ποτήρι Ψηλές Κορφές του ΕΟΣ Σάμου.

Τα φρέσκα λαχανικά, ιδανικοί συνοδοί σε κάθε γεύμα, προσφέρουν έξτρα νοστιμιά και ισορροπία στη διατροφή μας. Τον Γενάρη μπορούμε να γευτούμε φρέσκα αντίδια, καρότα, κουνουπίδι, λάχανο, μαρούλι, μπρόκολο, πράσο, ραδίκια, σέλινο, σπανάκι, φινόκιο. Η Ελληνικά Κελλάρια προτείνει Μοσχάτο Άσπρο του ΕΟΣ Σάμου ή για τους λάτρεις του ροζέ, μια υπέροχη Μελισσόμαντρα-Καλλιγά Ροζέ.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα φρέσκα φρούτα ως μέρος μια υγιεινής διατροφής. Ο Ιανουάριος μας χαρίζει απλόχερα ακτινίδια, γκρέιπφρουτ, μανταρίνια, αβοκάντο, περγαμόντα, μήλα, πορτοκάλια. Ιδανικό συνοδευτικό για τα φρέσκα φρούτα αποτελεί ένα ελαφρύ, γλυκό κρασί Samos Vin Doux του ΕΟΣ Σάμου, που θα αναδείξει τα αρώματά τους.

 

Συνταγές

Τρουφοκέικ με bitter σοκολάτα

Ένα γλυκό ψυγείου αγαπημένο, που γίνεται γρήγορα και είναι ιδιαίτερα νόστιμο.

Η Εύη Παπαλέξη, είναι νεαρή ξενοδόχος στο Γαλαξίδι και ακολουθεί την παράδοση της μητέρας της, που είναι γνωστή για τα επικά πρωινά της στο ξενοδοχείο τους Γανυμήδης.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν τα παιδιά προσπαθούν να ξεπεράσουν ακόμα και τους γονείς τους στη γαστρονομία και τη φιλοξενία.

Xρόνος παρασκευής 1 ώρα 25 λεπτά / Εύκολο

Φωτο Η Εύη Παπαλέξη με το γλυκό της

Τρουφοκέικ με bitter σοκολάτα

Από την Εύη Παπαλέξη, ξενοδοχείο Γανυμήδης Γαλαξίδι

Υλικά για ένα ταψί 35×25 εκ
Για το κέικ

250 γρ. βούτυρο

250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

6 αυγά

2 βανίλιες

220 ml. γάλα

400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

200 γρ. τρούφα

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Για το σιρόπι

500 γρ. νερό

500 γρ. ζάχαρη

Φλοίδα από 1 πορτοκάλι

Γλάσο σοκολάτας

180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη

80 γρ. βούτυρο σε κομματάκια

1 κ.σ. μέλι

Τρόπος παρασκευής

Χτυπάμε πρώτα το βούτυρο με τη ζάχαρη.

Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά να τα πίνει το μίγμα.

Προσθέτουμε τη βανίλια.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι.

Εναλλάξ προσθέτουμε το γάλα με το αλεύρι.

Τέλος, προσθέτουμε την τρούφα και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα.

Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ και αδειάζουμε το μίγμα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180ºC για περίπου 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να βγαίνει στεγνή η λάμα του μαχαιριού.

Θα σιροπιάσουμε το ζεστό γλυκό με το χλιαρό σιρόπι.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι

Βράζουμε τα υλικά 4 – 5 λεπτά και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.

Σιροπιάζουμε ρίχνοντάς το λίγο λίγο.

Για το γλάσο σοκολάτας, θα χρησιμοποιήσουμε φούρνο μικροκυμάτων .

Σε ένα πυρίμαχο μπολ βάζουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια, το μαλακό βούτυρο και το μέλι.

Το αφήνουμε για 3 λεπτά σε μέση θερμοκρασία.

Ανακατεύουμε με τη μαρίζ για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Περιχύνουμε το γλάσο σοκολάτας όσο είναι ζεστό και ρευστό.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο να δροσίσει για 3 ώρες.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με φρέσκες φράουλες.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Συνταγές

Eύκολα pancakes με σοκολάτα και μπισκότο

Τα pancakes είναι κορυφαία στις αναζητήσεις της Google παγκοσμίως. Είναι τα γλυκάκια της κάθε στιγμής και τρώγονται ευχάριστα είτε στη γλυκιά τους, είτε στην αλμυρή έκδοσή τους με τυριά και αλλαντικά.

Η Έλλη μας τα ετοίμασε με σοκολάτα bitter και τριμμένο μπισκότο και ήταν απίθανα. Τα απολαύσαμε με φυσικούς χυμούς στο καφέ της που ακουμπά τη θάλασσα … Όνειρο

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολα

Eύκολα pancakes με σοκολάτα και μπισκότο

Από την Έλλη Χαλδεάκη, Ο.Κ. cafe bar, Γαλαξίδι

Υλικά για 2 άτομα

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

4 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

4 κ.γ. baking powder

1/4 κ.γ. σόδα μαγειρική

1/2 κ.γ. αλάτι

1 ¾  κούπα γάλα

4 κ.σ. βούτυρο λιωμένο

2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1 αυγό

Για το φινίρισμα

Σάλτσες σοκολάτας γάλακτος ή bitter

Τριμμένο μπισκότο

Τρόπος παρασκευής

Αναμειγνύουμε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μεγάλο μπολ.

Δημιουργούμε ένα κενό στη μέση των υλικών και προσθέτουμε το γάλα, το αυγό, τη βανίλια και το βούτυρο.

Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις  μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να μην έχουμε σβώλους. Το μείγμα πρέπει να είναι πηχτό.

Αν είναι πολύ πηχτό προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα.

Βουτυρώνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, που έχουμε ζεστάνει σε μέτρια φωτιά.

Με μια κουτάλα, παίρνουμε μια ποσότητα από το μείγμα όσο περίπου το ¼ μιας κούπας.

Ρίχνουμε στο αντικολλητικό τηγάνι και αφήνουμε μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα η κάτω πλευρά και δημιουργηθούν φουσκάλες στην πάνω πλευρά.

Τότε το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά, μέχρι να πάρει χρώμα.

Σερβίρουμε τα pancakes περιχύνοντάς τα με σάλτσες σοκολάτας γάλακτος ή bitter και τριμμένο μπισκότο.

Μικρά μυστικά

Μπορούμε να τα σερβίρουμε με φράουλα και σοκολάτα ή άλλα ψιλοκομμένα φρούτα ή ακόμα και με τυρί ή μπέικον ψημένο.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Συνταγές

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Μια γεύση της θαλασσινής κουζίνας. Στη Πιερία ταβάς λέγεται το βαθύ σκεύος που τηγανίζουν και μαγειρεύουν το φαγητό τους. Είναι με καπάκι αλλά εμείς δεν το χρησιμοποιούμε.

H βάρκα για πλούσιες ψαριές… μικρή αλλά θαυματουργή

Στην Πλάκα Λιτοχώρου δοκιμάσαμε ένα νόστιμο φαγητό της θάλασσας και της γης ακριβώς πάνω στο κύμα από τον Χαρίλαο Τζιαμίχα. Τα ψάρια λαχταριστά ημέρας, από τη βάρκα τους, αφού τα θαλασσολίβαδα της περιοχής είναι πλούσια και τα ψάρια πολλά.   Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τσιπούρα, κεφαλόπουλα ή μιξίνι. Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολο

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Από τον ταλαντούχο Χαρίλαο Τζιαμίχα chef ψαροταβέρνα Κάβος, Πλάκα Λιτοχώρου 

Υλικά για 4 άτομα

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

4 κολοκυθάκια

2 μελιτζάνες

4 πιπεριές πράσινες κέρατο

1 κ.σ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 μεγάλες ντομάτες κομμένες καρέ

4 ψάρια των 500 γρ. καθένα, καθαρισμένα και φιλεταρισμένα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

40 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θυμάρι,  αποξηραμένο

400 ml λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ δηλ. σαν ρατατούι

Ρίχνουμε στα φιλέτα του ψαριού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Σε βαθύ τηγάνι αντικολλητικό, αφού το αφήσουμε να κάψει καλά σοτάρουμε τα φιλέτα του ψαριού.

Στην αρχή βάζουμε το ψάρι από την εξωτερική πλευρά της πέτσας και αφήνουμε μέχρι να γίνει τραγανή και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Αφαιρούμε τα φιλέτα ψαριού και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, που έχουμε κόψει σε κυβάκια, την ντομάτα και τον πελτέ και σοτάρουμε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά, περίπου.

Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τα φιλέτα ψαριού.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ

Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση ακόμα.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ρίγανη και προαιρετικά μαϊντανό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Trending