Connect with us

Γαστρονομία

Αυθεντικό γερμανικό σνίτσελ

Αυθεντικό γερμανικό σνίτσελ (Schweineschnitzel)

Από την Εφη Μαρκοζάνες, περίφημη μαγείρισσα, κάτοικο του Ντίσελντορφ

Η γερμανική κουζίνα στα καλύτερά της

Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος- Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Το Dusseldorf που επισκέφθηκα πρόσφατα είναι μια σύγχρονη μητρόπολη με «δυνατές» γεύσεις. Μια πόλη έκπληξη, με αυθεντική γαστρονομική ταυτότητα, κοσμοπολίτικη, δυναμική, χαρούμενη, σημείο συνάντησης του χθες με το σήμερα, αλλά και το αύριο. Γνωρίσαμε το Dusseldorf by locals, φιλοξενούμενοι της Έφη Μαρκοζάνες, που ζει εδώ 25 χρόνια. 

Η παλιά πόλη Altstadt, θεωρείται το μεγαλύτερο μπαρ του κόσμου, αφού στην ακτίνα της περικλείονται 260 bar-μπυραρίες, κρυμμένα σε κουκλίστικα κτήρια με λιθόστρωτα, μονοπάτια γεύσης. Αρώματα, χρώματα, γεύσεις αυθεντικές, νοσταλγικές της φωτιάς …χαμόγελα και ευχάριστη ατμόσφαιρα. Το «κυνήγι» των γεύσεων γοητεύει τους Γερμανούς και στις αγορές τους βρίσκεις του κόσμου τα καλύτερα. Η αγορά της Carlsplatz μας καλεί για σπουδή γαστρονομική. Στους υπαίθριους πάγκους θα βρείτε αστεράτα τυριά, αλλαντικά και λουκάνικα πάνω από 25 είδη. Οι πατάτες από μόνες τους αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο, αφού συνοδεύουν το κρέας, έτσι οι ποιότητες και τα είδη τους πολλά. Ξετρελάθηκα με τις υπαίθριες κυκλικές ψησταριές που ψήνουν λουκάνικα και  φτιάχνουν σαντουιτσάκια. Στα μεγάλα mall η γαστρονομία «παίζει» δυνατά…

Στα κιόσκια μπύρας σερβίρουν  αυγά τουρσί, που φτιάχνουν επιτόπου, ξεφλούδισαν το αυγό και το έκοψαν στη μέση από πάνω προς τα κάτω. Αφαίρεσαν τον κροκό πρόσθεσαν ελαιόλαδο, ξύδι και μια κουταλιά μουστάρδας,  αλάτι και πιπέρι και ανακατεύοντας δημιούργησαν το μείγμα που έβαλαν στη θέση του κρόκου πασπαλίζοντας με πιπέρι. Απλά υπέροχο. Η κορυφαία λιχουδιά… τα σουβλιστά γουρουνόπουλα του Schweine Janes. Περισσότερες από 2.000 σούβλες με Schweine καταναλώνονται κάθε ημέρα από τους καρναβαλιστές, που συνωστίζονται στα ψητοπωλεία, τα αρώματα μεθυστικά και τα ποτήρια μπύρας τεράστια. Ότι πιο νόστιμο, γουρουνάκι με τραγανή πέτσα και κρέας μελωμένο, βουτηγμένο στην τοπική μπύρα.

Σερβίρεται σε πιάτα με πατάτες και ξυνολάχανο ή «κλείνεται» μέσα σε τεράστια σάντουιτς. To Gewürzhaus Altstadt είναι το σπίτι της μουστάρδας ΑΒΒ, που ενέπνευσε τον Van Gogh να την ζωγραφίσει το 1726. Μπορείτε να φέρετε το δικό σας σκεύος και να το ξαναγεμίσετε με σπάνιες παραδοσιακές μουστάρδες. Στο delicatessen Düsseldorfer Senfladen μπορείτε να δοκιμάσετε μουστάρδα καρύδας, ψημένου μήλου, μελιού και κερασιού. Το ψωμί επίσης κατέχει θέση ξεχωριστή στη Γερμανική γαστρονομία. Υψηλή ποιότητα, νοστιμιά, φαντασία και κάπου η παράδοση συναντά το σήμερα των εκλεπτυσμένων γεύσεων. Τα μπυρόψωμα και τα printenbruch συναντούν τις αέρινες μπαγκέτες και τα αλμυρά ψωμιά συναγωνίζονται τα γλυκά. Αυτό με το δαμάσκηνο και τα καρύδια χαρίζει γεύση αξέχαστη όπως και το άλλο με κάστανο, φουντούκι και αμύγδαλο. Περάστε οπωσδήποτε από το Backerei Hinkel, σημείο συνάντηση για τους λάτρεις του ψωμιού… Αποτελεί τίτλο τιμής το πέρασμα και η εκπαίδευση των αρτοποιών εκεί.

Αυθεντικό γερμανικό σνίτσελ (Schweineschnitzel)

Από την Εφη Μαρκοζάνες, περίφημη μαγείρισσα, κάτοικο του Ντίσελντορφ

Υλικά

4 χοιρινές μπριζόλες χωρίς κόκκαλο

αλάτι βοτάνων (εστραγκόν, θρούμπη, ρίγανη, μέντα)

φρεσκοτριμμένα πιπέρια (μαύρο, ροζ, κόκκινο και λευκό)

1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις ανακατεμένο  με 1 κ.γ. αλάτι

2 μεγάλα αυγά ελαφρά χτυπημένα

3/4 φλιτζανιού μπαγιάτικο προζυμένιο ψωμί, καβουρδισμένο και τριμμένο

αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο

Τρόπος παρασκευής

  • Βάζουμε τις χοιρινές μπριζόλες ανάμεσα σε δύο φύλλα πλαστικής μεμβράνης και τα χτυπάμε και από τις δύο πλευρές με ξύλινο σφυράκι για να σπάσουν οι ίνες και να λεπτύνει το κρέας(να έχει πάχος 1 εκ.).Τις αλατίζουμε και από τις δύο πλευρές και πασπαλίζουμε με τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια.
  • Βάζουμε σε 3 χωριστές πιατέλες το αλεύρι, τα αβγά και το τρίμμα ψωμιού.

Περνάμε τα σνίτσελ από κάθε πιατέλα κατά σειρά, γυρίζοντάς τα και από τις δύο πλευρές και φροντίζοντας να παναριστούν και στις άκρες.

Σημείωση:Το μυστικό είναι ότι δεν πρέπει να πιέσουμε το κρέας στο αλεύρι ή στα τρίμματα του ψωμιού ώστε να κολλήσει πάνω περισσότερη επικάλυψη. Τινάζουμε λίγο, για να φύγει η επιπλέον ποσότητα, και τα τηγανίζουμε αμέσως.

  • Εχουμε ζεστάνει σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι το λάδι (τέτοια ποσότητα ώστε τα σνίτσελ να κολυμπούν μέσα), χωρίς όμως να είναι καυτό, προκειμένου να μείνει η επικάλυψη τραγανή. Τηγανίζουμε τα σνίτσελ για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, γυρίζοντάς τα με λαβίδα, μέχρι να πάρουν ένα βαθύ χρυσαφί χρώμα.

Σημείωση:Ετσι θα έχουμε μια ωραία τραγανή επίστρωση και μέσα το κρέας θα είναι τρυφερό.

Τα βγάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν από το περιττό λάδι. Τα σερβίρουμε αμέσως, με λεπτοκομμένες φέτες λεμονιού και μαϊντανό και συνοδεύουμε με σπέσιαλ πατάτες ή ξιδάτη πατατοσαλάτα ή ξινολάχανο, λευκό ή κόκκινο.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

Νέες γεύσεις Pizza Crosscut από την Pizza Fan!

Οι νέες πίτσες Crosscut της Pizza Fan, με βάση από τραγανές πατάτες crosscut ήδη έχουν πάρει εξαιρετικές κριτικές και σχόλια για τα πλούσια υλικά που κρύβουν μέσα τους, λόγω σχήματος, αλλά και για την ιδιαιτερότητα των γεύσεων που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα.

Μετά τις δημοφιλείς Pizza Crosscut Meatmix, Crosscut Νuggets και Crosscut Γύρος  η Pizza Fan παρουσίασε πρόσφατα μια νέα σειρά από γεύσεις που δίνουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε μια πραγματικά πρωτότυπη σειρά πίτσας που κανείς μας δεν είχε δοκιμάσει μέχρι τώρα.

Υποδεχτείτε λοιπόν τη νέα Pizza Crosscut Cheeseburger με 100% μοσχαρίσιο μπιφτέκι και τυρί gouda, την Pizza Crosscut Ηangover με αυγά μάτια και bacon, την Pizza Crosscut Spicy Chicken με κοτόπουλο, 3 τυριά και πικάντικη σως και την Pizza Crosscut Vegan με φυτικό τυρί, καραμελωμένο κρεμμύδι και μανιτάρια.

Καλωσήρθατε σε μια εντελώς νέα εμπειρία γεύσης που υπόσχεται μεγάλες συγκινήσεις, ειδικά αυτές τις μέρες που μένουμε στο σπίτι περισσότερο και αναζητάμε κάτι διαφορετικό.

Continue Reading

Γαστρονομία

Πρασόρυζο: Μια γευστική δημιουργία αποτοξίνωσης

Το σίγουρο είναι ότι όλοι έχουμε ανάγκη κάποιες φορές, να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να αποτοξινωθεί από το κρέας, τα λιπαρά και τα γλυκά. ΄Αλλωστε όλοι κάνουμε διατροφικά ατοπήματα, κυρίως την περίοδο των γιορτών και λίγο πρέπει να επανέλθουμε.

Τα πράσα είναι μια τροφή που προσφέρει πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες και έχει αποδειχθεί μετά από έρευνα ότι έχει και αντικαρκινική δράση. Επίσης τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο, οι ντομάτες που συνθέτουν το πρασόρυζο, είναι τροφές που ωφελούν τον οργανισμό μας.

Το πρασόρυζο είναι νόστιμο, πολύ θρεπτικό και πολύ εύκολο να γίνει. Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε και κόκκινη πιπεριά, που είναι επίσης αντιοξειδωτική ή λάχανο ή ακόμα και καρότο τριμμένο ή κομμένο σε ροδέλες.

Από τα μπαχαρικά του πάει πολύ ο κουρκουμάς, η πάπρικα, το γλυκάνισο και ότι άλλο σας αρέσει. Αν θέλουμε διακοσμούμε και με σχοινόπρασο.

Στη μέση μπορούμε ακόμα να βάλουμε μια κουταλιά γιαούρτι ή μια κουταλιά κρεμώδες τυρί που του πάει πολύ και οπωσδήποτε ψωμάκι ολικής άλεσης γιατί το λαδερό φαγητό το ζητά…   

Πρασόρυζο

Από την Έφη Μαρκοζάνες

Υλικά

1 κιλό πράσα φρέσκα, κομμένα σε κομμάτια μόνον το λευκό μέρος

2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 ώριμη ντομάτα, τριμμένη

Ελαιόλαδο εκλεκτό

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι καρολίνα

500 ml ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα βάζουμε  2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτουμε τα πράσα και τα σοτάρουμε και αυτά για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε και τον πελτέ ντομάτας, δημιουργώντας χώρο ώστε να φθάσει  στον πάτο της κατσαρόλας, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση για 2-3 λεπτά και να μοσχομυρίσει το φαγητό μας.  

Προσθέτουμε και την ντομάτα και συμπληρώνουμε δύο ποτήρια με ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου και το αφήνουμε να πάρει βράση για 10 λεπτά ακόμα.

Ρίχνουμε το ρύζι και πάλι ανακατεύουμε ελαφρά και συμπληρώνουμε ζωμό καυτό,  ώστε να σκεπάσει το φαγητό μας και 2-3 εκατοστά ακόμα.

Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει σε σκεπασμένη κατσαρόλα το πρασόρυζο για 30 λεπτά.  Θέλει προσοχή να μην πιάσει το ρύζι και ανακατεύουμε συχνά. Αν χρειαστεί ρίχνουμε και λίγο νερό ζεστό ακόμα.

Ανακινούμε την κατσαρόλα και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο «να σταθεί» όπως έλεγαν οι μανάδες μας και σερβίρουμε φινίροντας επιλεκτικά το πιάτο με σχοινόπρασο ψιλοκομμένο και μια κουταλιά γιαούρτι ή κρεμώδες τυρί.

Σίσσυ Νίκα

Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Continue Reading

Γαστρονομία

Φρέσκο Sauerkraut (ψυγείου)

Το Sauerkraut είναι ζωντανή τροφή και θα συνεχίσει να είναι ζωντανό μόνο όταν διατηρηθεί σε συγκεκριμένη θερμοκρασία (ψυγείο). 

Για το λόγο αυτό, το RIGHT STUFF πωλείται συνήθως στο τμήμα ψυγείων των καταστημάτων υγιεινής διατροφής. 

Τα περισσότερα sauerkraut των υπεραγορών, δεν πρόκειται να είναι πλήρη σε  εκείνα τα θαυμάσια ισχυρά προβιοτικά που ψάχνετε. 

Αν είναι σε ένα ράφι κάτω από έναν από τους διαδρόμους ή είναι μια κονσέρβα – τα πράγματα είναι νεκρά – αφήστε το στο ράφι! 

Ναι, ένα προϊόν ραφιού, είναι ευκολότερο να το διαχειριστεί, για την επιχείρηση που φτιάχνει sauerkraut και για το κατάστημα, αλλά η υγεία σας έχει πολύ μεγαλύτερη αξία, από την ευκολία διαχείρισης προϊόντος. 

Μην εκπλαγείτε αν το πραγματικά καλό προϊόν που ψάχνετε δεν πωλείται στο ράφι. Το raw sauerkraut λοιπόν, είναι ένα ζωντανό τρόφιμο που αναπνέει και επειδή μόνο αυτό μπορεί να σας δώσει τα προβιοτικά που ψάχνετε, πηγαίνετε κατευθείαν στο τμήμα των ψυγείων των καταστημάτων.

Τα περισσότερα sauerkraut  που βρίσκονται σε ένα κατάστημα τροφίμων ή υπεραγοράς, είναι  παστεριωμένα στη συνέχεια κονσερβοποιημένα, για να έχουν μεγάλη διάρκεια.

Η παστερίωση, ενώ μια σημαντική διαδικασία για τη διατήρηση πολλών τροφίμων, κάνει όμως περισσότερο κακό παρά καλό για το sauerkraut. Η διαδικασία lacto-ζύμωσης του λάχανου, δημιουργεί τα ζωντανά βακτηρίδια lactobacillus και άλλα ευεργετικά μικρόβια, τα οποία πεθαίνουν όταν θερμαίνεται το sauerkraut.

 Τα προβιοτικά βακτήρια lactobacillus που βρίσκονται σto sauerkraut και που είναι τόσο απαραίτητα για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος – σκοτώνονται κατά τη διάρκεια της παστερίωσης. 

Ελέγξτε τη συσκευασία και αναζητήστε λέξεις ΦΡΕΣΚΟ-ΜΗ ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΟ, ΖΗΜΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΟ ΣΤΟ ΨΥΓΕΊΟ sauerkraut για να έχετε ΟΛΑ τα οφέλη αυτής πραγματικής ΥΠΕΡΤΡΟΦΗΣ.

Continue Reading

Trending