Connect with us

Γαστρονομία

Αυθεντικό γερμανικό σνίτσελ

Αυθεντικό γερμανικό σνίτσελ (Schweineschnitzel)

Από την Εφη Μαρκοζάνες, περίφημη μαγείρισσα, κάτοικο του Ντίσελντορφ

Η γερμανική κουζίνα στα καλύτερά της

Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος- Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Το Dusseldorf που επισκέφθηκα πρόσφατα είναι μια σύγχρονη μητρόπολη με «δυνατές» γεύσεις. Μια πόλη έκπληξη, με αυθεντική γαστρονομική ταυτότητα, κοσμοπολίτικη, δυναμική, χαρούμενη, σημείο συνάντησης του χθες με το σήμερα, αλλά και το αύριο. Γνωρίσαμε το Dusseldorf by locals, φιλοξενούμενοι της Έφη Μαρκοζάνες, που ζει εδώ 25 χρόνια. 

Η παλιά πόλη Altstadt, θεωρείται το μεγαλύτερο μπαρ του κόσμου, αφού στην ακτίνα της περικλείονται 260 bar-μπυραρίες, κρυμμένα σε κουκλίστικα κτήρια με λιθόστρωτα, μονοπάτια γεύσης. Αρώματα, χρώματα, γεύσεις αυθεντικές, νοσταλγικές της φωτιάς …χαμόγελα και ευχάριστη ατμόσφαιρα. Το «κυνήγι» των γεύσεων γοητεύει τους Γερμανούς και στις αγορές τους βρίσκεις του κόσμου τα καλύτερα. Η αγορά της Carlsplatz μας καλεί για σπουδή γαστρονομική. Στους υπαίθριους πάγκους θα βρείτε αστεράτα τυριά, αλλαντικά και λουκάνικα πάνω από 25 είδη. Οι πατάτες από μόνες τους αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο, αφού συνοδεύουν το κρέας, έτσι οι ποιότητες και τα είδη τους πολλά. Ξετρελάθηκα με τις υπαίθριες κυκλικές ψησταριές που ψήνουν λουκάνικα και  φτιάχνουν σαντουιτσάκια. Στα μεγάλα mall η γαστρονομία «παίζει» δυνατά…

Στα κιόσκια μπύρας σερβίρουν  αυγά τουρσί, που φτιάχνουν επιτόπου, ξεφλούδισαν το αυγό και το έκοψαν στη μέση από πάνω προς τα κάτω. Αφαίρεσαν τον κροκό πρόσθεσαν ελαιόλαδο, ξύδι και μια κουταλιά μουστάρδας,  αλάτι και πιπέρι και ανακατεύοντας δημιούργησαν το μείγμα που έβαλαν στη θέση του κρόκου πασπαλίζοντας με πιπέρι. Απλά υπέροχο. Η κορυφαία λιχουδιά… τα σουβλιστά γουρουνόπουλα του Schweine Janes. Περισσότερες από 2.000 σούβλες με Schweine καταναλώνονται κάθε ημέρα από τους καρναβαλιστές, που συνωστίζονται στα ψητοπωλεία, τα αρώματα μεθυστικά και τα ποτήρια μπύρας τεράστια. Ότι πιο νόστιμο, γουρουνάκι με τραγανή πέτσα και κρέας μελωμένο, βουτηγμένο στην τοπική μπύρα.

Σερβίρεται σε πιάτα με πατάτες και ξυνολάχανο ή «κλείνεται» μέσα σε τεράστια σάντουιτς. To Gewürzhaus Altstadt είναι το σπίτι της μουστάρδας ΑΒΒ, που ενέπνευσε τον Van Gogh να την ζωγραφίσει το 1726. Μπορείτε να φέρετε το δικό σας σκεύος και να το ξαναγεμίσετε με σπάνιες παραδοσιακές μουστάρδες. Στο delicatessen Düsseldorfer Senfladen μπορείτε να δοκιμάσετε μουστάρδα καρύδας, ψημένου μήλου, μελιού και κερασιού. Το ψωμί επίσης κατέχει θέση ξεχωριστή στη Γερμανική γαστρονομία. Υψηλή ποιότητα, νοστιμιά, φαντασία και κάπου η παράδοση συναντά το σήμερα των εκλεπτυσμένων γεύσεων. Τα μπυρόψωμα και τα printenbruch συναντούν τις αέρινες μπαγκέτες και τα αλμυρά ψωμιά συναγωνίζονται τα γλυκά. Αυτό με το δαμάσκηνο και τα καρύδια χαρίζει γεύση αξέχαστη όπως και το άλλο με κάστανο, φουντούκι και αμύγδαλο. Περάστε οπωσδήποτε από το Backerei Hinkel, σημείο συνάντηση για τους λάτρεις του ψωμιού… Αποτελεί τίτλο τιμής το πέρασμα και η εκπαίδευση των αρτοποιών εκεί.

Αυθεντικό γερμανικό σνίτσελ (Schweineschnitzel)

Από την Εφη Μαρκοζάνες, περίφημη μαγείρισσα, κάτοικο του Ντίσελντορφ

Υλικά

4 χοιρινές μπριζόλες χωρίς κόκκαλο

αλάτι βοτάνων (εστραγκόν, θρούμπη, ρίγανη, μέντα)

φρεσκοτριμμένα πιπέρια (μαύρο, ροζ, κόκκινο και λευκό)

1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις ανακατεμένο  με 1 κ.γ. αλάτι

2 μεγάλα αυγά ελαφρά χτυπημένα

3/4 φλιτζανιού μπαγιάτικο προζυμένιο ψωμί, καβουρδισμένο και τριμμένο

αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο

Τρόπος παρασκευής

  • Βάζουμε τις χοιρινές μπριζόλες ανάμεσα σε δύο φύλλα πλαστικής μεμβράνης και τα χτυπάμε και από τις δύο πλευρές με ξύλινο σφυράκι για να σπάσουν οι ίνες και να λεπτύνει το κρέας(να έχει πάχος 1 εκ.).Τις αλατίζουμε και από τις δύο πλευρές και πασπαλίζουμε με τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια.
  • Βάζουμε σε 3 χωριστές πιατέλες το αλεύρι, τα αβγά και το τρίμμα ψωμιού.

Περνάμε τα σνίτσελ από κάθε πιατέλα κατά σειρά, γυρίζοντάς τα και από τις δύο πλευρές και φροντίζοντας να παναριστούν και στις άκρες.

Σημείωση:Το μυστικό είναι ότι δεν πρέπει να πιέσουμε το κρέας στο αλεύρι ή στα τρίμματα του ψωμιού ώστε να κολλήσει πάνω περισσότερη επικάλυψη. Τινάζουμε λίγο, για να φύγει η επιπλέον ποσότητα, και τα τηγανίζουμε αμέσως.

  • Εχουμε ζεστάνει σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι το λάδι (τέτοια ποσότητα ώστε τα σνίτσελ να κολυμπούν μέσα), χωρίς όμως να είναι καυτό, προκειμένου να μείνει η επικάλυψη τραγανή. Τηγανίζουμε τα σνίτσελ για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, γυρίζοντάς τα με λαβίδα, μέχρι να πάρουν ένα βαθύ χρυσαφί χρώμα.

Σημείωση:Ετσι θα έχουμε μια ωραία τραγανή επίστρωση και μέσα το κρέας θα είναι τρυφερό.

Τα βγάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν από το περιττό λάδι. Τα σερβίρουμε αμέσως, με λεπτοκομμένες φέτες λεμονιού και μαϊντανό και συνοδεύουμε με σπέσιαλ πατάτες ή ξιδάτη πατατοσαλάτα ή ξινολάχανο, λευκό ή κόκκινο.

Continue Reading

Γαστρονομία

Flan Parisien

Mια γλυκιά δημιουργία της ταλαντούχας Νικολέτας Τσαλίκη, που είναι Pastry chef και συνιδιοκτήτρια του νέου εστιατορίου ΑΜΕΝ, που μόλις σε ένα μήνα έχει γίνει word-of-mouth στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας.

Yλικά για 4 άτομα

580 ml. γάλα πλήρες 3,5%

100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

45 γρ. κορν φλάουρ

200 γρ αυγά φρέσκα

10 γρ. βανίλια

1 πρέζα αλάτι

Για τα φύλλα

4 κομμάτια φύλλα κρούστας με ελαιόλαδο

Ζάχαρη κρυσταλλική

Βούτυρο

Kανέλα Κεϋλάνης, προαιρετικά


Τρόπος παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε την κρέμα

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια και ζεσταίνουμε μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά να αναδυθούν τα αρώματά της.

Σε ένα μπολ βάζουμε το κόρν φλάουρ και το ρίχνουμε στην κρέμα γάλακτος να ομογενοποιηθεί ανακατεύοντας ελαφρά.

Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε.

Ενσωματώνουμε το μείγμα της κρέμας και αυγών σιγά σιγά στο γάλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να έχουμε μια πλούσια κρέμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για το φύλλο κρούστας

Σε μια μεταλλική φόρμα απλώνουμε το φύλλο κρούστας, έπειτα το πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και το ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα άλλα 3 φύλλα και τελειώνουμε μόνο με βούτυρο στην τελική στρώση.

Έπειτα αδειάζουμε την κρέμα στη φόρμα, πρέπει να φτάνει 1 εκατοστό κάτω από το χείλος.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175οC για 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.

Αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά και ξεφορμάρουμε.

Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη.

Διακοσμούμε με αρωματικά κλαράκια και κανέλα προαιρετικά.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Γαστρονομία

Διατροφικό Ταξίδι στην Ελλάδα

Η Ελλάδα εκτός από τα όμορφα τοπία της κρύβει και πολλούς γαστρονομικούς θησαυρούς. Σε κάθε γωνιά της μπορεί κανείς να απολαύσει τα τοπικά προϊόντα και να γευτεί τα παραδοσιακά πιάτα της.

Μέσα στα χρόνια, έχω επισκεφθεί και γευτεί από η κουζίνα αρκετών πόλεων της Ελλάδας, για αυτό κατέγραψα εν συντομεία τις διατροφικές επιλογές των κατοίκων των περιοχών στις οποίες βρέθηκα, αλλά και από αυτές που δεν έχω βρεθεί (ακόμη!).

Προβολή

Σας τις παραθέτω ώστε να πάρετε και εσείς μια γεύση από αυτό το Διατροφικό Ταξίδι!

Βέροια

Τοπικά προϊόντα

Η Βέροια λόγω του μικροκλίματος της παράγει πολλά τοπικά προιόντα όπως φρούτα και συγκεκριμένα ροδάκινα, βραβευμένα κρασιά, τυρί, μοσχάρι και άλλα. Ενώ παλαιότερα παρήγαγε άφθονο σουσάμι, σουσαμέλαιο και ταχίνι.

Παραδοσιακό πιάτο

Παραδοσιακό της πιάτο αποτελεί ένα πλούσιο σε διατροφικά στοιχεία φαγητό, ο φασουλονταβάς, δηλαδή φασόλια μαγειρεμένα στον νταβά, ένα χαρακτηριστικό σκεύος.

Γλυκό

Φυσικά δεν λείπει και το γλυκό που δεν είναι άλλο από το φημισμένο ρεβανί.

Σύρος

Η Σύρος είναι ένα νησί με πλούσια γαστρονομία. Η κουζίνα της συνδυάζει διαφορετικές ομάδες τροφίμων όπως φρούτα με χαρακτηριστικό το φραγκόσυκο, λαχανικά αλλά και κρέατα και γαλακτοκομικά.

Τοπικά προϊόντα

Από τα γαλακτοκομικά ξεχωρίζει το Π.Ο.Π Σαν Μιχάλη το οποίο είναι κίτρινο τυρί που παράγεται από αγελαδινό γάλα.

Από τα πιο διάσημα προιόντα του νησιού είναι τα λουκούμια και οι χαλβαδόπιτες, ενώ ιδανική επιλογή για σνακ αποτελούν οι παστελαριές της Σύρου δηλαδή αποξηραμένα σύκα με καρύδια.

Αλεξανδρούπολη

Η κουζίνα της Αλεξανδρούπολης είναι πολύ ενδιαφέρουσα καθώς κατά τη διάρκεια του χρόνου έχει ενσωματώσει υλικά και συνήθειες τόσο από την Ανατολή όσο και από τη Δύση.

Πίτες

Την τιμητική τους έχουν οι πίτες, όπως η σουσαμόπιτα, η σαρακατσάνικη τυρόπιτα και η μηλίνα που είναι επίσης τυρόπιτα.

Μαγειρική

Τα φρούτα συμπεριλαμβάνονται αρκετά στα αλεξανδρουπολίτικα μαγειρέματα κυρίως μαζί με κρέας, το ίδιο και τα λαχανικά. Ενώ δεν λείπει και το ψάρι καθώς η περιοχή ενδείκνυται για ψάρεμα λόγω της παραθαλάσσιας θέσης της.

Ζάκυνθος

Η Ζακυνθινή κουζίνα βασίζεται κυρίως στη μεσογειακή. Η επίδραση της ιταλικής κουζίνας είναι δεδομένη. Υλικά όπως το ελαιόλαδο, η ντομάτα, το σκόρδο, το λεμόνι και τα αρωματικά χόρτα κυριαρχούν.

Παραδοσιακά πιάτα

Το πιο χαρακτηριστικό ζακυνθινό πιάτο είναι το λεγόμενο ¨σάρτσα¨, ένα φαγητό κατσαρόλας από κρέας βοδινό ή μοσχαρίσιο. Ακόμα ένα ιδιαίτερο πιάτο είναι το σκορδοστούμπι το οποίο φτιάχνεται κυρίως από μελιτζάνες και πολύ σκόρδο.

Γλυκό

Ενώ, τo παραδοσιακό γλυκό τους το μαντολάτο που συντίθεται από αμύγδαλα, μέλι, λίγη ζάχαρη και ασπράδι αυγού αποτελεί μια θρεπτική επιλογή για σνακ.

Κομοτηνή

Η τοπική κουζίνα της Κομοτηνής αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον κράμα γαστρονομικών παραδόσεων.

Παραδοσιακά πιάτα

Κάποια από τα πιο φημισμένα πιάτα είναι η μπάμπω που τρώγεται τα Χριστούγεννα και συμπεριλαμβάνει εντόσθια και κιμά, το τας κεμπάπ, το χοιρινό με τουρσί και τα μαντί που είναι ραβιόλια γεμιστά με κιμά.

Τοπικά προϊόντα

Η Κομοτηνή είναι πλούσια επίσης σε τοπικά προϊόντα. Ονομαστά είναι ο παστουρμάς, ο καβουρμάς και τα λουκάνικα της Καππαδοκικής κουζίνας καθώς επίσης και τα στραγάλια Κομοτηνής τα οποία συναντώνται σε ποικίλες γεύσεις.

Γλυκά

Όσον αφορά τα γλυκά κυριαρχούν τα ανατολίτικα με το πιο διάσημο το σουτζούκ λουκούμ.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ : https://www.mednutrition.gr

Continue Reading

Γαστρονομία

Αυθεντικά Πασχαλινά κουλουράκια Κρήτης (τσουρεκάκια)

Στην Κρήτη τα πασχαλινά κουλουράκια, τα λένε τσουρεκάκια και δεν λείπουν από τα τραπεζώματα της Λαμπρής.

Την Μ. Πέμπτη, μαζί με τα ζυμωτά της Λαμπρής πλάθουν και τα κουλουράκια ή αλλιώς τσουρεκάκια.

Παλαιότερα, όλα τα ζυμωτά της Λαμπρής τα έψηναν στο ξυλόφουρνο και το ανοιξιάτικο τοπίο διανθιζόταν με αρώματα μοναδικά από τα τσουρεκάκια.

Υλικά για 10 άτομα

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο όσο πάρει

1 ποτήρι φρέσκο βούτυρο

2 ποτήρια ζάχαρη κρυσταλλική

7 αυγά

1 ποτήρι γάλα χλιαρό

1 φακελάκι αμμωνία

λίγη κανέλα

Διαδικασία:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι.

Σε μεγάλο μπολ ή *μοσόρα στην κρητική ντοπιολαλιά,  χτυπάμε το βούτυρο δυνατά με το σύρμα ή το χέρι και ρίχνουμε και τη ζάχαρη, συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να ασπρίσει.

Έπειτα ρίχνουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Διαλύουμε την αμμωνία μέσα στο γάλα.

Αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο, εναλλάξ με το γάλα, τη κανέλα, συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει μαλακή η ζύμη μας.

Σκεπάζουμε το μπολ με ζεστό πανί και την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί.

Με τα χέρια μας, πλάθουμε λεπτά ομοιόμορφα κορδόνια και κατόπιν φτιάχνουμε πλεξούδες, βαρκούλες, κουλουράκια.

Τοποθετούμε τα τσουρεκάκια σε ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα σε απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν όταν ψήνονται.

Χτυπάμε ελαφρά με το πιρούνι ένα αυγό και 2 κουταλιές νερό και με πινέλο αλείφουμε τα κουλουράκια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.

Βγάζουμε από το φούρνο και τα αραδιάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν, χωρίς να τα σκεπάσουμε.

Διατηρούνται φρέσκα σε μεταλλικά κουτιά για μπισκότα!

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/aythentika-paschalina-koulourakia-kritis-i-allios-tsourekakia/

Continue Reading

Trending