Connect with us

Γαστρονομία

Αυθεντικό γερμανικό σνίτσελ

Αυθεντικό γερμανικό σνίτσελ (Schweineschnitzel)

Από την Εφη Μαρκοζάνες, περίφημη μαγείρισσα, κάτοικο του Ντίσελντορφ

Η γερμανική κουζίνα στα καλύτερά της

Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος- Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Το Dusseldorf που επισκέφθηκα πρόσφατα είναι μια σύγχρονη μητρόπολη με «δυνατές» γεύσεις. Μια πόλη έκπληξη, με αυθεντική γαστρονομική ταυτότητα, κοσμοπολίτικη, δυναμική, χαρούμενη, σημείο συνάντησης του χθες με το σήμερα, αλλά και το αύριο. Γνωρίσαμε το Dusseldorf by locals, φιλοξενούμενοι της Έφη Μαρκοζάνες, που ζει εδώ 25 χρόνια. 

Η παλιά πόλη Altstadt, θεωρείται το μεγαλύτερο μπαρ του κόσμου, αφού στην ακτίνα της περικλείονται 260 bar-μπυραρίες, κρυμμένα σε κουκλίστικα κτήρια με λιθόστρωτα, μονοπάτια γεύσης. Αρώματα, χρώματα, γεύσεις αυθεντικές, νοσταλγικές της φωτιάς …χαμόγελα και ευχάριστη ατμόσφαιρα. Το «κυνήγι» των γεύσεων γοητεύει τους Γερμανούς και στις αγορές τους βρίσκεις του κόσμου τα καλύτερα. Η αγορά της Carlsplatz μας καλεί για σπουδή γαστρονομική. Στους υπαίθριους πάγκους θα βρείτε αστεράτα τυριά, αλλαντικά και λουκάνικα πάνω από 25 είδη. Οι πατάτες από μόνες τους αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο, αφού συνοδεύουν το κρέας, έτσι οι ποιότητες και τα είδη τους πολλά. Ξετρελάθηκα με τις υπαίθριες κυκλικές ψησταριές που ψήνουν λουκάνικα και  φτιάχνουν σαντουιτσάκια. Στα μεγάλα mall η γαστρονομία «παίζει» δυνατά…

Στα κιόσκια μπύρας σερβίρουν  αυγά τουρσί, που φτιάχνουν επιτόπου, ξεφλούδισαν το αυγό και το έκοψαν στη μέση από πάνω προς τα κάτω. Αφαίρεσαν τον κροκό πρόσθεσαν ελαιόλαδο, ξύδι και μια κουταλιά μουστάρδας,  αλάτι και πιπέρι και ανακατεύοντας δημιούργησαν το μείγμα που έβαλαν στη θέση του κρόκου πασπαλίζοντας με πιπέρι. Απλά υπέροχο. Η κορυφαία λιχουδιά… τα σουβλιστά γουρουνόπουλα του Schweine Janes. Περισσότερες από 2.000 σούβλες με Schweine καταναλώνονται κάθε ημέρα από τους καρναβαλιστές, που συνωστίζονται στα ψητοπωλεία, τα αρώματα μεθυστικά και τα ποτήρια μπύρας τεράστια. Ότι πιο νόστιμο, γουρουνάκι με τραγανή πέτσα και κρέας μελωμένο, βουτηγμένο στην τοπική μπύρα.

Σερβίρεται σε πιάτα με πατάτες και ξυνολάχανο ή «κλείνεται» μέσα σε τεράστια σάντουιτς. To Gewürzhaus Altstadt είναι το σπίτι της μουστάρδας ΑΒΒ, που ενέπνευσε τον Van Gogh να την ζωγραφίσει το 1726. Μπορείτε να φέρετε το δικό σας σκεύος και να το ξαναγεμίσετε με σπάνιες παραδοσιακές μουστάρδες. Στο delicatessen Düsseldorfer Senfladen μπορείτε να δοκιμάσετε μουστάρδα καρύδας, ψημένου μήλου, μελιού και κερασιού. Το ψωμί επίσης κατέχει θέση ξεχωριστή στη Γερμανική γαστρονομία. Υψηλή ποιότητα, νοστιμιά, φαντασία και κάπου η παράδοση συναντά το σήμερα των εκλεπτυσμένων γεύσεων. Τα μπυρόψωμα και τα printenbruch συναντούν τις αέρινες μπαγκέτες και τα αλμυρά ψωμιά συναγωνίζονται τα γλυκά. Αυτό με το δαμάσκηνο και τα καρύδια χαρίζει γεύση αξέχαστη όπως και το άλλο με κάστανο, φουντούκι και αμύγδαλο. Περάστε οπωσδήποτε από το Backerei Hinkel, σημείο συνάντηση για τους λάτρεις του ψωμιού… Αποτελεί τίτλο τιμής το πέρασμα και η εκπαίδευση των αρτοποιών εκεί.

Αυθεντικό γερμανικό σνίτσελ (Schweineschnitzel)

Από την Εφη Μαρκοζάνες, περίφημη μαγείρισσα, κάτοικο του Ντίσελντορφ

Υλικά

4 χοιρινές μπριζόλες χωρίς κόκκαλο

αλάτι βοτάνων (εστραγκόν, θρούμπη, ρίγανη, μέντα)

φρεσκοτριμμένα πιπέρια (μαύρο, ροζ, κόκκινο και λευκό)

1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις ανακατεμένο  με 1 κ.γ. αλάτι

2 μεγάλα αυγά ελαφρά χτυπημένα

3/4 φλιτζανιού μπαγιάτικο προζυμένιο ψωμί, καβουρδισμένο και τριμμένο

αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο

Τρόπος παρασκευής

  • Βάζουμε τις χοιρινές μπριζόλες ανάμεσα σε δύο φύλλα πλαστικής μεμβράνης και τα χτυπάμε και από τις δύο πλευρές με ξύλινο σφυράκι για να σπάσουν οι ίνες και να λεπτύνει το κρέας(να έχει πάχος 1 εκ.).Τις αλατίζουμε και από τις δύο πλευρές και πασπαλίζουμε με τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια.
  • Βάζουμε σε 3 χωριστές πιατέλες το αλεύρι, τα αβγά και το τρίμμα ψωμιού.

Περνάμε τα σνίτσελ από κάθε πιατέλα κατά σειρά, γυρίζοντάς τα και από τις δύο πλευρές και φροντίζοντας να παναριστούν και στις άκρες.

Σημείωση:Το μυστικό είναι ότι δεν πρέπει να πιέσουμε το κρέας στο αλεύρι ή στα τρίμματα του ψωμιού ώστε να κολλήσει πάνω περισσότερη επικάλυψη. Τινάζουμε λίγο, για να φύγει η επιπλέον ποσότητα, και τα τηγανίζουμε αμέσως.

  • Εχουμε ζεστάνει σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι το λάδι (τέτοια ποσότητα ώστε τα σνίτσελ να κολυμπούν μέσα), χωρίς όμως να είναι καυτό, προκειμένου να μείνει η επικάλυψη τραγανή. Τηγανίζουμε τα σνίτσελ για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, γυρίζοντάς τα με λαβίδα, μέχρι να πάρουν ένα βαθύ χρυσαφί χρώμα.

Σημείωση:Ετσι θα έχουμε μια ωραία τραγανή επίστρωση και μέσα το κρέας θα είναι τρυφερό.

Τα βγάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν από το περιττό λάδι. Τα σερβίρουμε αμέσως, με λεπτοκομμένες φέτες λεμονιού και μαϊντανό και συνοδεύουμε με σπέσιαλ πατάτες ή ξιδάτη πατατοσαλάτα ή ξινολάχανο, λευκό ή κόκκινο.

Continue Reading

Συνταγές

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Μια γεύση της θαλασσινής κουζίνας. Στη Πιερία ταβάς λέγεται το βαθύ σκεύος που τηγανίζουν και μαγειρεύουν το φαγητό τους. Είναι με καπάκι αλλά εμείς δεν το χρησιμοποιούμε.

H βάρκα για πλούσιες ψαριές… μικρή αλλά θαυματουργή

Στην Πλάκα Λιτοχώρου δοκιμάσαμε ένα νόστιμο φαγητό της θάλασσας και της γης ακριβώς πάνω στο κύμα από τον Χαρίλαο Τζιαμίχα. Τα ψάρια λαχταριστά ημέρας, από τη βάρκα τους, αφού τα θαλασσολίβαδα της περιοχής είναι πλούσια και τα ψάρια πολλά.   Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τσιπούρα, κεφαλόπουλα ή μιξίνι. Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολο

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Από τον ταλαντούχο Χαρίλαο Τζιαμίχα chef ψαροταβέρνα Κάβος, Πλάκα Λιτοχώρου 

Υλικά για 4 άτομα

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

4 κολοκυθάκια

2 μελιτζάνες

4 πιπεριές πράσινες κέρατο

1 κ.σ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 μεγάλες ντομάτες κομμένες καρέ

4 ψάρια των 500 γρ. καθένα, καθαρισμένα και φιλεταρισμένα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

40 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θυμάρι,  αποξηραμένο

400 ml λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ δηλ. σαν ρατατούι

Ρίχνουμε στα φιλέτα του ψαριού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Σε βαθύ τηγάνι αντικολλητικό, αφού το αφήσουμε να κάψει καλά σοτάρουμε τα φιλέτα του ψαριού.

Στην αρχή βάζουμε το ψάρι από την εξωτερική πλευρά της πέτσας και αφήνουμε μέχρι να γίνει τραγανή και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Αφαιρούμε τα φιλέτα ψαριού και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, που έχουμε κόψει σε κυβάκια, την ντομάτα και τον πελτέ και σοτάρουμε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά, περίπου.

Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τα φιλέτα ψαριού.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ

Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση ακόμα.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ρίγανη και προαιρετικά μαϊντανό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Προϊόντα

PIZZAFAN. ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Aυτή τη Σαρακοστή δεν θα μας λείψουν οι αγαπημένες μας γεύσεις γιατί για πρώτη φορά έχουμε τόσες πολλές λαχταριστές επιλογές.H νέα σειρά από νηστίσιμα και vegan προϊόντα της Pizza Fan έχει φανατικούς φίλους

γιατί προσφέρει όλες τις συνταγές που όλοι προτιμάμε, στην απόλυτα νηστίσιμη και vegan εκδοχή τους, με ποιοτικές πρώτες ύλες που επιλέγονται προσεκτικά.

Εντυπωσιακές Πίτσες με φυτικό τυρί και λαχανικά, Plant Based Burger με φυτικό μπιφτέκι από μπιζέλι, Ζυμαρικά με γαρίδες και Βolognese Σόγιας, Spring Rolls Λαχανικών και υπέροχες δροσερές Σαλάτες. Κι ακόμα Οnion Rings, Πατάτες Crosscut αλλά και γλυκά, που ποτέ δεν θέλουμε να λείπουν από το τραπέζι, όπως: Muffin σοκολάτας ή μήλου και Παγωτά Planet.

Καλές απολαύσεις. Καλή Σαρακοστή!

Continue Reading

Συνταγές

Κόκκινη ή Λευκή Σάλτσα στην Πίτσα;

Η πίτσα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά σε όλο τον κόσμο, με ατελείωτες πιθανότητες συνδυασμών γεύσεων και συνοδευτικών σαλτσών. Όσον αφορά τις σάλτσες, υπάρχουν δύο βασικοί τύποι που κυριαρχούν: η λευκή και η κόκκινη σάλτσα. Καθένας έχει τη δική του μοναδική γεύση και επιτρέπει ατελείωτους πειραματισμούς.

Βασική Συνταγή για Λευκή Σάλτσα

Υλικά

2 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. αλεύρι

1 φλιτζάνι γάλα

1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Αλάτι και πιπέρι

Κανέλα & Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Οδηγίες

Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.

Προσθέστε το γάλα και την κρέμα γάλακτος στο μείγμα σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην δημιουργηθούν σβώλοι.

Αφήστε το μείγμα να βράσει μέχρι να πυκνώσει, περίπου για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα κανέλα.

Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε το μοσχοκάρυδο. Η σάλτσα σας είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί στην πίτσα σας!

Βασική Συνταγή για Κόκκινη Σάλτσα

Υλικά

1 κουτί τοματοπολτό

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. ζάχαρη

Αλάτι και πιπέρι

Αρωματικά  (π.χ. ρίγανη, βασιλικός) – προαιρετικά

Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μυρίσει.

Προσθέστε τον τοματοπολτό, τη ζάχαρη και τα βότανα αν τα χρησιμοποιείτε.

Αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να πήξει.

Αλατοπιπερώστε και αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει πριν τη χρησιμοποιήσετε στην πίτσα σας.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Trending