Connect with us

Εκδηλώσεις

Αφιέρωμα στη Μνήμη των «ΚΑΛΛΙΜΑΡΤΥΡΩΝ» του Χθες και του Σήμερα!

By Έφη Βαλίλα

Ημερομηνία πραγματοποίησης: 21 και 22 Ιανουαρίου 2023.

Φορέας διοργάνωσης: Η Επιχείρηση Πολιτισμού Kalliergon και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσοχωρίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών.

Αφορμή της εκδήλωσης: Ο πνιγμός 17 γυναικών, μαζί με την Κυρά Φροσύνη, στη λίμνη Παμβώτιδα Ιωαννίνων (11 Ιανουαρίου 1801), γνωστές ως «Καλλιμάρτυρες», σύμφωνα με τον επίσημο όρο που τους έχει απονείμει η τότε τοπική Μητρόπολη.

Η δράση ήταν, επίσης, αφιερωμένη στις «Καλλιμάρτυρες»  των ημερών μας, ως ένα σχόλιο για την έμφυλη βία, τις γυναικοκτονίες…

‘Ήταν ένας τρόπος να δοθεί έμφαση στην αρμονική συνύπαρξη των φύλων, τη διαρκή διεκδίκηση και διατήρηση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία, μέσα από ιστορικές αναφορές που χάνονται στα βάθη των αιώνων και που δυστυχώς, επαναλαμβάνονται με άλλους τρόπους και άλλες αφορμές.

Ο συμβολισμός του αφιερώματος: Το αφιέρωμα είναι ένα προοίμιο του Pamvotis Lake Project της Kalliergon, μιας σειράς σπονδυλωτών δράσεων που έχουν σχεδιαστεί για την πόλη των Ιωαννίνων και είναι βασισμένο σε μια καινοτόμα προσέγγιση της Χριστίνας Τζιάλλα.

Είναι ενταγμένο στο πλαίσιο του Pamvotis Festival της Kalliergon, που προγραμματίζεται, για  πρώτη φορά,  για  τον φετινό Ιούλιο στην πόλη των Ιωαννίνων.

Η σκοποθεσία του Φεστιβάλ: Να γίνει θεσμός!!

Συντονιστές του 2ήμερου αφιερώματος:  Η Βασιλική Κατέρη  και ο Κωνσταντίνος Στάικος.

Συμμετείχαν: ο Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού, ο Νίκος Χαλκιάς (κλαρίνο) και ο Μίλτος Διαμάντης (ακορντεόν) και ο Άρης Λιούμπος ως βαρκάρης, Πρόεδρος της Κοινότητας του Νησιού της Λίμνης Παμβώτιδας.

Τα Τεκταινόμενα του Διημέρου

Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023, από τις 19.00 έως τις 21.00, στην αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου Δροσοχωρίου, εγκαινιάστηκε η Έκθεση Φωτογραφίας Γυναικείων Πορτρέτων με τίτλο: «Καλλιμάρτυρες», που επιμελήθηκε η Βασιλική Κατέρη.

Πόζαραν για τον σκοπό αυτό γυναίκες  του χωριού. Τη φωτογράφιση έκανε ο Νίκος Δαλέζιος, σε σκηνοθεσία της Χριστίνας Τζιάλλα. Κοινό χαρακτηριστικό σε όλα τα πορτρέτα ήταν τα κοσμήματα από ασημοκούφετα που φορούσαν οι γυναίκες αυτές.

Την κατασκευή τους υπογράφει η Βασιλική Κατέρη, βασισμένη σε μια ιδέα της Χριστίνας Τζιάλλα.

Το «ασημένιο» κόσμημα παραπέμπει στην περίφημη αργυροτεχνία των Ιωαννίνων. Τα ασημοκούφετα τα χρησιμοποιούν να στολίζουν τα κόλλυβα στα μνημόσυνα. Ο παραλληλισμός εδώ είναι προφανής!!

Το κόσμημα φτιαγμένο από ασημοκούφετα εκτίθεται, μόνιμα, στο Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου, στο νησί των Ιωαννίνων, στην αίθουσα «Κυρά Φροσύνη».

Γυναίκες και άντρες «κέντησαν» βουτήματα με ασημοκούφετα. Τα βουτήματα αυτά ήταν μια ευγενική προσφορά της τοπικής οικογενειακής επιχείρησης «Μελιγγιώτη» και προσφέρθηκαν ως «συχώριο» στους παρευρισκόμενους στη δράση της επόμενης ημέρας. Η ζύμη ήταν από παραδοσιακή συνταγή γιαννιώτικων κουλουριών.

Την Κυριακή της 22ας Ιανουαρίου: Μια ανοιχτή πρόσκληση για τη συνάντηση στις 12.00 το μεσημέρι Πλατεία Μαβίλη, δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα.

Οι παρόντες, έγιναν μάρτυρες ενός συγκλονιστικού δρώμενου, μιας μοναδικής, πρωτότυπης ιεροτελεστίας!

Ο σκοπός ενός ηπειρώτικου μοιρολογιού από τον αριστοτέχνη του κλαρίνου Νίκου Χαλκιά, με τη συνοδεία του ακορντεόν από τον, επίσης αριστοτέχνη, Μίλτο Διαμάντη.

Ένας βαρκάρης σε μια ξύλινη ψαρόβαρκα (Άρης Λιούμπος), πλησίασε στην προκυμαία και εναπόθεσε στα χέρια ενός άνδρα, ντυμένου με παραδοσιακή ηπειρώτικη φορεσιά (Αναστάσιος Βασιλείου, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δροσοχωρίου), ένα κομμάτι υφάσματος που παρέπεμπε στο νερό της λίμνης, όπου μέσα  του «κρυβόταν» μία «Καλλιμάρτυρας».

Την ώρα εκείνη, το μοιρολόι «Μαργιόλα» από τα μέλη του Συλλόγου Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού, διαδέχτηκε τους ήχους του κλαρίνου, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης, και φέρνοντας στα μάτια πολλών, δάκρυα!!

Ο άνδρας, με σεβασμό και δέος, κινήθηκε με αργά βήματα προς ένα  πλάτανο στην άκρη της πλατείας και εναπόθεσε το ύφασμα στη ρίζα του. Εκεί τον περίμενε ένας άλλος άνδρας, επίσης με ντυμένος με παραδοσιακή ηπειρώτικη φορεσιά (Κωνσταντίνος Στάικος, Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δροσοχωρίου). Και οι δύο μαζί βοήθησαν την «Καλλιμάρτυρα» να αναδυθεί μέσα από το «νερό».

Η αλληλεπίδραση του υπερμέγεθες έργου με τη φύση αποτέλεσε τον καταλύτη σχετικά με την ατμόσφαιρα που οι διοργανωτές ήθελαν να δημιουργήσουν.

Όλοι έγιναν αποδέκτες μιας ανεπαίσθητης πρόσκλησης που «αιωρούνταν» στην ατμόσφαιρα, «Έλα στη θέση μου», όπου και ο τίτλος της δράσης.

Μία πρό(σ)κληση αυτής της Γυναίκας – Καλλιμάρτυρα, του χθες;…  του σήμερα;… του από πάντα;… Μια τροφή για σκέψη, για προβληματισμό, για εσωτερικό διάλογο… 

Δύο αγόρια (Χριστόφορος Στάικος και Ραφαήλ Βιλτανιώτης) και ένα κορίτσι (Κλεοπάτρα Θεοχάρη) άφησαν λίγα αγριολουλούδια, γλαύκανθους, στη βάση του πορτρέτου και στη συνέχεια έριξαν τα υπόλοιπα που κρατούσαν στα χεράκια τους, μέσα στη λίμνη, για εκείνες, στη μνήμη τους. Παράλληλα, τα κεντημένα  με ασημοκούφετα βουτήματα  σε όλους τους παρευρισκόμενους, ως «συγχώριο»…

Στη συνέχεια ακολούθησε η περιφορά του πορτρέτου γύρω στην πλατεία και ανάμεσα από τους παρευρισκόμενους, προσδίνοντας ακόμη πιο αισθαντικό κλίμα στην όλη ατμόσφαιρα. Ιδιαίτερη έμφαση και επίκληση στο συναίσθημα έδωσε, ξανά, το κλαρίνο μέσα από τον σκοπό  ηπειρώτικου μοιρολογιού.

Ακολούθως η Πόπη Στεφανίδη απήγγειλε ποίημα της Άννας Δερέκα από την ποιητική της συλλογή που φέρει τον τίτλο «Υδάτινες φλέβες», έκδοσης του 2000 της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, αφιερωμένη στη μνήμη εκείνων των άγνωστων γυναικών, των «Καλλιμάρτυρων». Μουσικό χαλί, και πάλι, ο πένθιμος σκοπός του κλαρίνου.

Στον απόηχο του διημέρου:  Το διήμερο ήταν άκρως εντυπωσιακό, όπως επίσης και ο απόηχος του αφιερώματος! Ο στόχος επιτεύχθηκε, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, δικαιώνοντας τους διοργανωτές και αυτές που το οραματίστηκαν, αφήνοντας τους καλύτερους οιωνούς για αυτά που θα ακολουθήσουν.

Ευχαριστίες των διοργανωτών: με τη σειρά τους ευχαριστούν θερμά όλους αυτούς που στήριξαν, με τον τρόπο τους ο καθένας, ώστε να υλοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία  αυτό το αφιέρωμα, καθώς και όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που βοήθησαν στη διάδοση ενός τέτοιου γεγονότος και των διαχρονικών μυνημάτων του.

Και η φωτογραφία  του φόντου της αφίσας: προορίζεται για το εξώφυλλο του υπό έκδοση βιβλίου της Χριστίνας Τζιάλλα με τίτλο «ούι – Τρόπαια ΑποΤρόπαια».

Η φωτογράφιση έγινε, για τον σκοπό αυτό από, τον Στέφανο Παπαζαπραΐδη, ο οποίος υπογράφει την εκτέλεση και τη σκηνοθεσία. Στη φωτογραφία απεικονίζεται η ίδια…

**Το BUSINESS WOMAN, δημοσιοποιώντας οικειοθελώς την εκδήλωση, εκφράζει ταυτόχρονα και το απεριόριστο σεβασμό στην ιερότητα της μνήμης αυτών των γυναικών! Ευχόμαστε από καρδιάς ο Δικαιοκρίτης Θεός, να αναπαύει τις ψυχές τους!!  

Continue Reading

Εκδηλώσεις

Εγκαινιάστηκε η νέα κτηνιατρική κλινική Πλακεντία

      «Ένα κόσμημα για τα αγαπημένα μας κατοικίδια»

Σε σημείο αναφοράς στη Βόρεια Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, αναδεικνύεται στον τομέα της δευτεροβάθμιας παροχής υπηρεσιών σε ζώα συντροφιάς η Θεσσαλονίκη, με τη λειτουργία της νέας κτηνιατρικής κλινικής του Ομίλου Κτηνιατρικών Κλινικών Πλακεντία, στο Νέο Ρύσιο, του δήμου Θέρμης, στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης 6, στο 17ο χλμ της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών. 

Με 24ωρες εφημερίες, για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών επί 365 ημέρες το χρόνο, οι πλέον εξειδικευμένοι κτηνίατροι, βρίσκονται επί ποδός, προκειμένου να προσφέρουν στους τετράποδους ασθενείς, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής, μέσα σε ένα περιβάλλον μοντέρνο, σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο, που εκτείνεται σε 1.000 τ.μ. και μπορεί να φιλοξενήσει για νοσηλεία, περισσότερα από 35 ζώα συντροφιάς.  

«Δημιουργούμε ένα πανελλαδικό δίκτυο με κλινικές και νοσοκομεία, που θα παρέχουν δευτεροβάθμιες υπηρεσίες σε ζώα συντροφιάς σε όλη την Ελλάδα», επισήμανε ο εκτελεστικός πρόεδρος του Επενδυτικού Ταμείου SMERemediumCap (SMERC), Νίκος Καραμούζης, κατά την ομιλία του χθες στην τελετή εγκαινίων της κτηνιατρικής κλινικής Πλακεντία στη Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίζοντάς την «κόσμημα».

Η δημιουργία της κτηνιατρικής κλινικής Πλακεντία στη Θεσσαλονίκη,  αποτελεί μια ακόμη σημαντική επένδυση του SMERC, το οποίο μέσω της μητρικής εταιρείας Four Feet Ventures (FFV), έχει διαθέσει περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ στον κλάδο φροντίδας των ζώων συντροφιάς και των εργαστηρίων. Στο πρώτο τρίμηνο του 2025, αναμένεται να λειτουργήσει και νέα κτηνιατρική κλινική του ομίλου στον Άλιμο στην Αθήνα και «ευελπιστούμε σύντομα να αποκτήσουμε παρουσία και στην Κρήτη», είπε.

Σκοπός είναι «να διατηρήσουμε την υψηλότερη ποιότητα παροχής δευτεροβάθμιων υπηρεσιών στα ζώα συντροφιάς, να έχουμε την αρτιότερη τεχνολογία, το πιο εξειδικευμένο προσωπικό και να συμβάλλουμε στην αναβάθμιση του έργου των πρωτοβάθμιων γιατρών ζώων, προσθέτοντας έτσι αξία και στη δική τους προσφορά, προς όφελος της υγείας και της ευζωίας των τετράποδων μελών της κάθε οικογένειας».

Άλλωστε, όπως ξεκαθάρισε, «πρόθεσή μας είναι να διαμορφώσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τους κτηνιάτρους σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, μιας και αυτό που εμείς προσφέρουμε είναι συμπληρωματικό της δουλειάς τους και όχι ανταγωνιστικό. Δεν σκοπεύουμε να παρέχουμε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας παροχής υπηρεσιών στους κηδεμόνες των ζώων συντροφιάς», σημείωσε.

«Η Θεσσαλονίκη είναι μια ιδιαίτερη πόλη για τους κτηνιάτρους. Έχουμε μαζί της μια σχέση συναισθηματική και σοβαρή, αφού είναι η πόλη των νεανικών και φοιτητικών μας χρόνων. Νοιώθω ότι της το οφείλαμε μια κλινική τέτοιου μεγέθους», επισήμανε στην ομιλία του στην τελετή εγκαινίων ο πρόεδρος της FFV, Ιγνάτιος Λιαπής, εμπνευστής της αλυσίδας κτηνιατρικών κλινικών Πλακεντία.

Αναπτύσσοντας τον σαφή προσανατολισμό της λειτουργίας των κτηνιατρικών κλινικών Πλακεντία, τόνισε ότι βασίζεται σε τρεις άξονες ανάπτυξης, της εξειδίκευσης, της παροχής υπηρεσιών δευτεροβάθμιας περίθαλψης στα ζώα συντροφιάς σε 24ωρη βάση και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και της διάχυσης της επιστημονικής γνώσης.

«Κάναμε το όνειρό μας πραγματικότητα, να παρέχουμε στα ζώα συντροφιάς, που είναι μέλη της οικογένειάς μας, τις υπηρεσίες υγείας που θέλουμε εμείς οι άνθρωποι για τον εαυτό μας», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Λέγοντας ότι η εξειδίκευση βαδίζει «χέρι- χέρι» με την τεχνολογία, ο κ. Λιαπής παραδεχόμενος την αναγκαιότητα ενσωμάτωσης της, σημείωσε ωστόσο ότι ο άνθρωπος οφείλει να τη χρησιμοποιεί για «καλό και με ηθική», ενώ αναφερόμενος στις 24ωρες εφημερίες, τόνισε ότι η παροχή της υπηρεσίας είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, που όμως τους πλημμυρίζει με «περηφάνια» και αποτελεί «αντίδωρο στην ηθική υποχρέωση που έχουμε απέναντι  στους μικρούς μας ασθενείς και τους κηδεμόνες τους». Για την αναγκαιότητας διάχυσης της επιστημονικής γνώσης, σημείωσε ότι «είναι σαν την αγάπη, που όσο και να την μοιράζεις, όχι μόνο δεν σου λείπει ποτέ, αλλά πολλαπλασιάζεται».

Μεταξύ άλλων, μίλησε για τη δούκισσα της Πλακεντίας, μιας κεντρικής προσωπικότητας που έζησε σε Αθήνα και Πεντέλη στα μέσα του 19ου αιώνα και λέγοντας, ότι ίσως να ήταν η πρώτη κηδεμόνας ζώων συντροφιάς στη χώρα μας με την έννοια που σήμερα δίνουμε στον όρο, σημείωσε ότι βάσει ερευνών, «το 42% των ελληνικών οικογενειών βαδίζουν στα βήματά της».

«Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τις υπέροχες εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό αιχμής που διαθέτουμε, για να δημιουργήσουμε με βάση τα πρότυπα του εξωτερικού, μια νοσηλευτική μονάδα που θα παρέχει εξειδικευμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες και θα είναι ένα κέντρο αναφοράς για τη Βόρεια Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων», επισήμανε ο διευθυντής της κλινικής, κτηνίατρος, Στέφανος Κλαδάκης.

Περιγράφοντας τους χώρους της νέας κλινικής και τις υπηρεσίες που προσφέρονται, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει διαφορετική ροή κυκλοφορίας για σκύλους και γάτες, τόνισε ότι λειτουργούν έξι εξεταστήρια, εκ των οποίων τα τέσσερα για σκύλους, διαγνωστικό εργαστήριο, τέσσερα νοσηλευτήρια (σκύλου, γάτας, εντατικής νοσηλείας και νοσηλείας λοιμωδών νοσημάτων), απεικονιστικό τμήμα με ακτινολογικό, αξονικό και μαγνητικό τομογράφο, χειρουργικό τομέα με τρεις αίθουσες χειρουργείου, αίθουσα προετοιμασίας και ανάνηψης, σηπτικό χειρουργείο και τμήμα ενδοσκοπήσεων.

Στις εγκαταστάσεις της κλινικής, υπάρχει και γεννήτρια, εξασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη λειτουργία της, ενώ στο πλαίσιο των μελλοντικών αναγκών, έχει προβλεφθεί η δυνατότητα επέκτασης και δημιουργίας νέων τομέων. Τις εγκαταστάσεις της κλινικής συμπληρώνουν βοηθητικοί χώροι προσωπικού, κοιτώνες εφημερευόντων, γραφεία και αίθουσα διαλέξεων.

Διαβεβαιώνοντας με τη σειρά του ότι η Πλακεντία επιδιώκει να βρίσκεται δίπλα στον πρωτοβάθμιο γιατρό ζώων συντροφιάς της Βόρειας Ελλάδας, τόνισε ότι στόχος είναι «να αναπτύξουμε μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του, να συνεισφέρουμε επιστημονικά στην επικουρικότητα στο δύσκολο έργο του, προσφέροντάς του υποστήριξη για τη διαχείριση περιστατικών που ξεπερνούν τις δυνατότητες ενός ιατρείου μικρών ζώων και σε 24ωρη βάση, ώστε να διασφαλιστεί η απαραίτητη ηρεμία στη δύσκολη καθημερινότητά του». 

Δηλώνοντας την πρόθεσή του, για στενή σχέση της κλινικής με το τμήμα κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εκφράζοντας την επιθυμία «να συνεισφέρουμε όπου μας ζητηθεί», ανέφερε ενδεικτικά την εκπόνηση από κοινού εργασιών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων, την πρακτική άσκηση των φοιτητών της κτηνιατρικής στις κλινικές του ομίλου και τη συνδιοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων.

Το προσωπικό της κλινικής, πλαισιώνεται από 25 άτομα ιατρούς ζώων συντροφιάς, ενώ συνδράμουν και εξωτερικοί συνεργάτες, όλοι κάτοχοι διδακτορικών διπλωμάτων και μεταπτυχιακών τίτλων και όσοι δεν τα έχουν; «Είναι σε φάση απόκτησής τους», επισήμανε.

Η κτηνιατρική κλινική Πλακεντία στη Θεσσαλονίκη, αφορά σε ένα αναβαθμισμένο επιστημονικά κέντρο που καλύπτει το κενό που υπήρχε στη Βόρεια Ελλάδα», επισήμανε- μεταξύ άλλων- στον σύντομο χαιρετισμό της η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία (Μελίνα) Δερμεντζοπούλου. 

«Με δεδομένο ότι τα ζώα συντροφιάς αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι των οικογενειών, η εγκατάσταση αυτής της κλινικής αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών», επισήμανε ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος.

Στα εγκαίνια της κτηνιατρικής κλινικής Πλακεντία στη Θεσσαλονίκης, το «παρών» έδωσε ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της κυβέρνησης, Δημήτρης Γαλαμάτης, απόφοιτος κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, βουλευτές κομμάτων, πλήθος καθηγητών της κτηνιατρικής σχολής του ΑΠΘ, στελέχη του ομίλου και πολλοί φίλοι και κηδεμόνες ζώων συντροφιάς, που όλοι τους ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της κλινικής. 

Continue Reading

Εκδηλώσεις

STAVROULIAS ACTIONS: 2η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ASD- HATZI FILAX GROU

STAVROULIAS ACTIONS: 2η Βράβευση Φοιτητών

ΑSD- HATZI FILAX GROUP

Η ASD τίμησε τα παιδιά των εργαζομένων της για την επιτυχία τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Στον Πολυχώρο της εταιρείας, η ASD πραγματοποίησε την ετήσια εκδήλωση βράβευσης των παιδιών των εργαζομένων της που πέτυχαν την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο μέσω των Πανελλαδικών
Εξετάσεων. Η βράβευση αφορούσε τέσσερις επιτυχόντες των φετινών εξετάσεων, καθώς και δύο φοιτητές που συνεχίζουν τις σπουδές τους. Η Διοίκηση της ASD, εκπροσωπούμενη από τον κ. Αλέξιο Σταυρούλια, τον κ. Σπύρο Σταυρούλια και την κα Διαμάντω Σταυρούλια, τίμησε τους βραβευθέντες αναγνωρίζοντας τη προσπάθεια και την αφοσίωση που επέδειξαν. Κάθε συμμετέχων έλαβε έπαινο και χρηματική επιβράβευση για την έναρξη της φοιτητικής του πορείας. Οι ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης είχαν ως στόχο την έμπνευση και την επιβράβευση των φοιτητών, αναδεικνύοντας τη σημασία της επιμονής και της ακαδημαϊκής προόδου.
Στο πλαίσιο του προγράμματος STAVROULIAS ACTIONS: Βράβευση Φοιτητών, η ASD παρέχει ετήσια οικονομική ενίσχυση στους φοιτητές, παιδιά των εργαζομένων της, για όλη τη διάρκεια των επίσημων σπουδών τους, υποστηρίζοντας ενεργά την εκπαιδευτική τους πορεία και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση του επαγγελματικού τους μέλλοντος.

Η Διοίκηση, με θερμά συγχαρητήρια προς τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, εξέφρασε τις ευχές της για συνεχή πρόοδο και επιτυχία στη μελλοντική τους σταδιοδρομία. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εργαζόμενοι και βραβευθέντες με τις οικογένειές τους. Παρευρέθηκαν, επίσης, τα υψηλόβαθμα στελέχη της ASD, και με την σειρά τους έδωσαν επαίνους και ευχές η κα Κατερίνα Αλεξοπούλου, Γενική Διευθύντρια Δημοσίου Τομέα, ο κ. Φώτης Αθανασόπουλος, Σύμβουλος Διοίκησης, κ. Κώστας Βαλαβάνης, Διευθυντής Μισθοδοσίας, η κα Μαρία Βουρνά, Διευθύντρια Νομικών Υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα, η κα Ελένη Βρεττού, Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα, η κα Μαρία Μπράβου, Διευθύντρια Βιβλίων Β’ Κατηγορίας, η κα Χριστίνα Μπόρα, Διευθύντρια Οικονομικών, και ο κ. Απόστολος Πουργιάς, Διευθυντής Χρηματοικονομικών Αναλύσεων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης, με εγκάρδιες ευχές και συγχαρητήρια προς όλους τους βραβευθέντες από τους συμμετέχοντες. Την εκδήλωση παρουσίασε η κα Χάτζη Σκευοφύλακα, CEO της Hatzi Filax Group.

Η επένδυση στο μέλλον των παιδιών των εργαζομένων μας αποτελεί στρατηγική
προτεραιότητα για την ASD. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συμβάλλουμε
δυναμικά σε αυτόν τον στόχο μέσω του προγράμματος STAVROULIAS ACTIONS,
ενισχύοντας την εκπαιδευτική τους πορεία και υποστηρίζοντας το μέλλον τους με
ουσιαστικό τρόπο.

Continue Reading

Εκδηλώσεις

Πολιτιστική Εβδομάδα Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα

Το υπουργείο πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας διοργανώνει τη Πολιτιστική Εβδομάδα Σαουδικής
Αραβίας στην Αθήνα, στο Ζάππειο Μέγαρο. Η πενθήμερη εκδήλωση περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που παρουσιάζονται από διάφορες επιτροπές του υπουργείου Πολιτισμού και σαουδαραβικά πολιτιστικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων επιδείξεων παραδοσιακής χειροτεχνίας, εκθέσεων μόδας και πολιτιστικής κληρονομιάς, γαστρονομικών εμπειριών, εικαστικών τεχνών, καλλιγραφίας, μουσικής και ζωντανών παραστάσεων – κάθε μία από αυτές τις δραστηριότητες προσφέρει μια ματιά στον πολιτισμό της Σαουδικής Αραβίας.
Η Πολιτιστική Εβδομάδα Σαουδικής Αραβίας αναδεικνύει τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ της
Σαουδικής Αραβίας και της Ελλάδας, τιμώντας τις κοινές αξίες και ενθαρρύνοντας περαιτέρω τον
πολιτιστικό διάλογο μεταξύ των δύο εθνών.

Σχετικά με το Υπουργείο Πολιτισμού
Το Υπουργείο Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας, διαδραματίζει σημαντικό
ρόλο στη διατήρηση και υποστήριξη του πολιτιστικού τοπίου. Το Υπουργείο εποπτεύει 11 τομεακές
επιτροπές, οι οποίες συμπληρώνουν το έργο του προς την κατεύθυνση της υποστήριξης και της
διατήρησης ενός ζωντανού πολιτισμού, με πίστη στο παρελθόν του και με το βλέμμα προς το μέλλον,
διαφυλάσσοντας την κληρονομιά και αναπτύσσοντας νέες και εμπνευσμένες μορφές έκφρασης για
όλους.
Το Υπουργείο έχει διοργανώσει πολυάριθμες εκδηλώσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο,
όπως τη διεθνή περιοδεία «Marvels of Saudi Orchestra», με την Κρατική Ορχήστρα και Χορωδία της
Σαουδικής Αραβίας να εμφανίζεται στο Λονδίνο μετά από συναυλίες στο Παρίσι, το Μεξικό και τη Νέα
Υόρκη.
Επίσης, το Υπουργείο έχει δρομολογήσει πολιτιστικές πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις εντός του
Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ερυθράς Θάλασσας και της
Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης στη Ντιρίγια, με στόχο την περαιτέρω καλλιέργεια και υποστήριξη των
ταλέντων της χώρας.


Εκδηλώσεις Πολιτιστικής Εβδομάδας Σαουδικής Αραβίας
Παραδοσιακή χειροτεχνία

Σαουδάραβες τεχνίτες θα παρουσιάσουν τις υπέροχες, παραδοσιακές τέχνες και χειροτεχνίες του
Βασιλείου, όπως η δημιουργία του Μπίστ (ένας παραδοσιακός ανδρικός εξωτερικός μανδύας), η ύφανση
του σαντού (παραδοσιακό ύφασμα) και η κατασκευή Μίμπχαρα (θυμιατήρια)
Οι παραδοσιακές αυτές τέχνες θα παρουσιαστούν μέσω εργαστηρίων σε συνεργασία Ελλήνων και
Σαουδαραβών τεχνιτών. Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη διαδικασία
ύφανσης και να γνωρίσουν από κοντά αυτές τις τέχνες.

Μόδα

Θα παρουσιαστεί έκθεση σύγχρονης σαουδαραβικής μόδας με σχέδια γνωστών τοπικών σχεδιαστών.
Ανοιχτά κατά τις ώρες της εκδήλωσης

Πολιτιστική κληρονομιά και αραβικά χειρόγραφα

Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν την ιστορία της Σαουδικής Αραβίας μέσα από μια έκθεση με
μια συλλογή αντιγράφων ιστορικών αντικειμένων της χώρας, προσφέροντας μια ματιά στην τεράστια
κληρονομιά του Βασιλείου. Οι επισκέπτες καλούνται επίσης να ανακαλύψουν σπάνια χειρόγραφα που
αναδεικνύουν τη γλωσσική κληρονομιά της αραβικής γλώσσας μέσω μιας διπλανής έκθεσης.
Ανοιχτά κατά τις ώρες της εκδήλωσης

Μουσική, Θέατρο και Παραστατικές τέχνες

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ζωντανές μουσικές παραστάσεις παραδοσιακής σαουδαραβικής μουσικής,
χορού, παραστατικών τεχνών και θεάτρου, αναδεικνύοντας την ποικιλόμορφη μουσική και παραστατική
καλλιτεχνική κληρονομιά του Βασιλείου. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στον εσωτερικό χώρο
της εκδήλωσης

Γαστρονομικές Παραδόσεις

Από γευστικές δοκιμές μερικών από των πιο δημοφιλών παραδοσιακών σαουδαραβικών γεύσεων, τον
σαουδαραβικό καφέ, τους χουρμάδες και τα αγαπημένα φαγητά, οι επισκέπτες μπορούν να
εξερευνήσουν τις δελεαστικές γεύσεις της σαουδαραβικής κουζίνας με μια μπουκιά τη φορά. Οι
επισκέπτες θα κληθούν να ανακαλύψουν μια γεύση από τη σαουδαραβική φιλοξενία – καθώς και το
αποξηραμένο τριαντάφυλλο και τους χουρμάδες από τη Μεδίνα στη γαστρονομική μπουτίκ.

Εικαστικές τέχνες

Οι καλλιτέχνες της Σαουδικής Αραβίας θα συμμετάσχουν σε ζωηρές συζητήσεις που θα διερευνήσουν τις απόψεις των επιμελητών και των καλλιτεχνών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι διαμονές
υποστηρίζουν τον τομέα και λειτουργούν ως εργαστήρια σύγχρονων εκφράσεων.


Continue Reading

Trending