Connect with us

Γαστρονομία

Αφρός & Φυσαλλίδες: Η ετήσια συνάντηση των απανταχού οινόφιλων!

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά έφτασε και φέτος η στιγμή που περιμένουν με ανυπομονησία οι οινόφιλοι της πρωτεύουσας, για την πιο ευδαιμονική και βέβαια απαστράπτουσα γευστική δοκιμή οίνων, αποκλειστικά αφρωδών, από διάφορες χώρες. Πρόκειται για την Αφρός & Φυσαλλίδες. Μια μονοήμερη και σαφώς καθιερωμένη εκδήλωση που φέτος διεξάγεται για 13η φορά στις 8 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, 13:00-20:00. Όπως κάθε χρόνο, η εκδήλωση Αφρός & Φυσαλλίδες κρύβει και φέτος εκπλήξεις που θα απογειώσουν την απόλαυση. Μια από αυτές είναι η παρουσία σαμπάνιας μικρών παραγωγών της Καμπανίας που δεν κυκλοφορούν ακόμα στην Ελλάδα.

Ανεξαρτήτως προέλευσης τα αφρώδη κρασιά είναι πάντα γοητευτικά, συναρπαστικά και ελκυστικά. Η πατρίδα τους, η Καµπανία (Γαλλία), έγινε πασίγνωστη με τις σαμπάνιες της, ωστόσο αφρώδεις οίνους παράγουν πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Φέτος, στην εκδήλωση Αφρός & Φυσαλλίδες θα υπάρχουν περίπου 100 αφρώδεις οίνοι από διάφορες χώρες.  

Όσον αφορά τις σαμπάνιες, η Αφρός & Φυσαλλίδες 2019 πρωτοτυπεί. Εκτός από αυτές που θα βρίσκονται εκεί μέσω των συμμετεχόντων εισαγωγέων, ένα από τα σταντ της εκδήλωσης θα είναι αφιερωμένο αποκλειστικά σε επιλεγμένες ετικέτες μικρών παραγωγών, τα ονόματα των οποίων στη Γαλλία αποτελούν τάση, όπως Ulysse Collin, Domaine Huré και Domaine De Sousa. Ανάμεσά τους και ο κορυφαίος οίκος του Jacques Selosse. Οι σαμπάνιες από μικρά κτήματα (Champagnes de vignerons) είναι αυτή τη στιγμή τάση στη Γαλλία και στην εκδήλωση Αφρός & Φυσαλλίδες οι επισκέπτες θα έχουν τη σπάνια ευκαιρία να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι περί τίνος πρόκειται με προϊόντα που δεν εισάγονται ακόμα στην Ελλάδα. Τα κρασιά αυτά, όπως και άλλες ακριβές σαμπάνιες ή ανάλογης τιμής αφρώδεις οίνοι θα διατίθενται προς δοκιμή (ποσότητα 50ml) με μια έξτρα οικονομική συμμετοχή του επισκέπτη, σε τιμή κόστους. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των κρασιών παραμένει υπό ελεύθερη δοκιμή για όλους όσοι επισκεφθούν την εκδήλωση Αφρός & Φυσαλλίδες, δηλαδή μόνο με το κόστος εισόδου σε αυτήν, δηλαδή €8 (φοιτητές 5€).

Μιλώντας για τα ελληνικά αφρώδη, αξίζει να σημειωθεί πως αυτά έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και δεν προέρχονται πια μόνο από το Αμύνταιο, τη Ζίτσα και τη Ρόδο, όπου παράγονται παραδοσιακά. Έχουν δε βελτιωθεί τόσο πολύ, που στέκονται ανταγωνιστικά έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού, σε αρώματα, σε γεύση, ακόμα και σε ευφάνταστες συσκευασίες. 

Όπως κάθε χρόνο, η εν λόγω εκδήλωση οργανώνεται λίγο πριν από τις γιορτές Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, που είναι η κατεξοχήν περίοδος κατανάλωσης αφρωδών οίνων σε όλον τον κόσμο, αν και στόχος της ήταν και παραμένει να φέρει τον Έλληνα καταναλωτή πιο κοντά στα αφρώδη κρασιά όλο το χρόνο. Καθιστώντας τα ακόμα και μέρος της καθημερινότητάς του, όπως συμβαίνει σε χώρες του εξωτερικού, σκέτα ή και σε συνδυασμό με φαγητό.

Πληροφορίες στα www.sparklingwine.gr

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

Umami Festival στη Λάρισα

Το Umami Festival 2019- Λάρισα, σε συνεργασία με την  Genius in Gastronomy, προσφέρουν δωρεάν πρόσβαση στο φεστιβάλ στους σπουδαστές και για τις 2 ημέρες.

Παρακαλούνται όσοι σπουδαστές και απόφοιτοι ενδιαφέρονται να παραλάβουν την δωρεάν πρόσβαση στο φεστιβάλ, να αποστείλουν email στο [email protected] με τα παρακάτω στοιχεία:

Όνομα

Επώνυμο

Email

Πόλη

Επάγγελμα

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε στο: https://www.tuevents.gr/events/umami-festival-thessaly-19/

Σε ότι αφορά το master class που θα κάνει ο κ. Λούκας, από 30,00€ θα κοστίσει για τους απόφοιτους και τους σπουδαστές της Genius in Gastronomy, 25,00€.

Continue Reading

Γαστρονομία

Βιωματικό εργαστήριο για τους μικρούς μας φίλους με θέμα την υγιεινή διατροφή

Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου οι μαθητές του 2 ου δημοτικού σχολείου Αριδαίας είχαν μια ευχάριστη, αλλά και πολύτιμη έκπληξη που εμπλούτισε τις γνώσεις τους για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής. Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος με το μέλος της Σεφ κ. Λαζαρίδη, σε συνεργασία με το σχολείο και το δημόσιο ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ διοργάνωσε ένα βιωματικό εργαστήριο με θέμα την υγιεινή διατροφή και τίτλο: Πώς λειτουργούν τα υγιεινά τρόφιμα στη ζωή μας; Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχιμαγείρων και με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων που ενθαρρύνει εκπαιδευτικές ενέργειες σχετικές με την υγιεινή διατροφή στα σχολεία όλου του κόσμου. Η εκδήλωση διεξήχθη στις εγκαταστάσεις του σχολείου (μαγειρείο και βιβλιοθήκη- αναγνωστήριο) με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 70 μαθητών/τριών. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η πρώτη ενημερώθηκε από τον Διευθυντή του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ, κ. Γιόρτσο, και το Support Team του Τμήματος Μαγειρικής του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ, σχετικά με τα οφέλη των επιλεγμένων φρούτων και λαχανικών στην ανάπτυξη του οργανισμού, τη διατήρηση της καλής υγείας καθώς και για τα κύρια θρεπτικά συστατικά τους. Η δεύτερη ομάδα ξεκίνησε την άμεση επαφή της με την εκτέλεση συνταγών που περιείχαν τις επιλεγμένες τροφές (μπρόκολο, μάνγκο, blueberries, φράουλες, βρώμη, μπανάνα, καρότο κλπ) υπό τις οδηγίες του Σεφ κ. Λαζαρίδη. Εν τω μεταξύ, οι μικροί μας φίλοι συμμετείχαν σε κουίζ ερωτήσεων σχετικά με το ποια τρόφιμα ευνοούν τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Γνώρισαν εξωτικά φρούτα, όπως το mango, ενώ απομυθοποίησαν την κακή σχέση τους με λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι ή δημητριακά όπως η βρώμη. Τα παιδιά αντάλλαξαν ρόλους και σύντομα οι 30 μαθητές από το αναγνωστήριο έβαλαν τα σκουφάκια και μαγείρεψαν υπό την καθοδήγηση του έμπειρου Σεφ κ. Λαζαρίδη. Οι μαθητές απέκτησαν σημαντικές γνώσεις για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής μέσω μιας μοναδικής εκπαιδευτικής εμπειρίας, ενώ συγχρόνως, διασκέδασαν πολύ! Θερμές ευχαριστίες στο 2 ο δημοτικό σχολείο ΑΡΙΔΑΙΑΣ που φιλοξένησε την πρωτοβουλία δίνοντας της ευκαιρία στους μαθητές να συμμετάσχουν ένα τόσο ανταποδοτικό εργαστήριο.

Continue Reading

Γαστρονομία

Ζυμαρικά με Μελιτζάνα & Φασκόμηλο

Ποιος δεν αγαπάει τα πιάτα ζυμαρικών, ειδικά όταν αυτά συνοδεύονται με γευστικά τυριά; Η συνταγή αυτή συνδυάζει ζυμαρικά με γαλοπούλα και γκορκοντζόλα σε μία πλούσια σάλτσα με κρέμα γάλακτος. Χάρη στην προσθήκη γαλοπούλας, το πιάτο αυτό συνδυάζει μια πηγή υδατανθράκων (μακαρόνια) με μια πηγή πρωτεΐνης (γαλοπούλα), κάνοντάς το έτσι πιο πλήρες, ειδικά αν συνδυαστεί με μια σαλάτα.

ΥΛΙΚΑ

  • 150 γρ gorgonzola
  • 200 γρ κρέμα γάλακτος 
  • 250 γρ στήθος γαλοπούλας ψητό 
  • 500 γρ ζυμαρικά
  • Αλάτι 
  • Πιπέρι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες τους.
  2. Παράλληλα κόβουμε σε μικρά τετράγωνα τη γαλοπούλα και τη γκοργκοντζόλα.
  3. Μόλις τα ζυμαρικά είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και προχωράμε με τη σάλτσα.
  4. Στην ίδια  κατσαρόλα προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος μαζί με τη γκοργκοντζόλα. Ζεσταίνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η γκοργκοντζόλα και μετά προσθέτουμε τα ζυμαρικά και τη γαλοπούλα.
  5. Ανακατεύουμε καλά σε μέτρια θερμοκρασία και σερβίρουμε αμέσως.
  6. Σε κάθε μερίδα από μακαρόνια με γκοργκοντζόλα και γαλοπούλα προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο σχοινοπρασσο και λίγη παρμεζάνα τριμμένη.

Για περισσότερες συνταγές:

https://www.mednutrition.gr/portal/syntages/zymarika

Continue Reading

Trending