Connect with us

Επίκαιρα Πρόσωπα

Βάσια Μαυράκη: «Το Αποτύπωμα Μας Στο Σύμπαν»

Η Βάσια Μαυράκη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Σεπτεμβρίου του 1967. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο αγοριών. Έχει ταξιδέψει και ζήσει σε πολλά κράτη, αλλά και σε περιοχές της Ελλάδας, καθώς το απαιτούσαν οι υποχρεώσεις του συζύγου της(στρατιωτικός πιλότος). Είναι ευγνώμων για τα ταξίδια της αυτά, διότι αποτελούν γι’αυτήν πηγές της έμπνευσης της και συχνά συνδέονται με τις συγγραφικές αναφορές της.
Αυτή την χρονική περίοδο ζει και εργάζεται μόνιμα στην Αθήνα, όπου διδάσκει αστρολογία ως Tropical and Astral Expert στην Εναλλακτική Παιδεία την πρώτη σχολή αστρολογίας που ιδρύθηκε στην Ελλάδα,  ειδικεύεται στο Human Design, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει έντονα σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και αρθρογραφεί σε site και περιοδικά.
Έχει σπουδάσει ψυχολογία, όμως τα τελευταία χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με τη συμβουλευτική αστρολογία σε έναν καινοτόμο κλάδο της, τον κλάδο του Empathetic Astrological Approach, και έτσι έχει καταφέρει να συνδυάσει επιτυχώς και τις 2 επιστήμες.
Πέρα από την επιτυχία της στον κλάδο της Αστρολογίας, η Βάσια Μαυράκη είναι και εκπλητική συγγραφέας, καθώς το καλοκαίρι του 2017 εκδόθηκε το πρώτο της μυθιστόρημα »Χίλια Χρόνια Μετά… κι άλλα χίλια» από τις εκδόσεις Ιβίσκος, ενώ το καλοκαίρι του 2019 ακολούθησε η έκδοση του δεύτερου βιβλίου της ‘’Ο Καπήλαρης’’ το οποίο και έγινε πρέσβης της ‘’Ελπίδας’’ για τη Δωρεά Μυελού των Οστών από τις εκδόσεις Ιβίσκος και πάλι.
Έχει δηλώσει πως η μεγαλύτερη αγάπη της μετά την οικογένεια της είναι η Αστρολογία και το ατελείωτο ταξίδι εξερεύνησης του Σύμπαντος μέσα από αυτήν. 
Το μότο που ακολουθεί σε όλη τη ζωή της είναι το εξής: «“Tο σχέδιο του Θεού για εμάς, το γενέθλιο κοσμόγραμμά μας, το μοναδικό αυτό αποτύπωμά μας στο Σύμπαν και η ελεύθερη βούληση διαχείρισής του, δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε άτομο να εξελίσσει και να προάγει τη ζωή του.”
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της μέσω του e-mail της: [email protected]

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επίκαιρα Πρόσωπα

Δήμητρα Χριστοπούλου: «Φιλανθρωπικό έργο με “Σκοπό Ζωής”»

Ο «Σκοπός Ζωής» είναι φιλανθρωπικός οργανισμός που έχει «αγκαλιάσει» δημιουργούς και καλλιτέχνες. Στόχος του είναι μέσα από τις δράσεις του να αναδεικνύει το ταλέντο και το έργο των εθελοντών-συνεργατών του, ενισχύοντας τη δημιουργικότητά τους και παράλληλα αποδίδοντας φιλανθρωπικό έργο στις κατά τόπους κοινωνίες. Με πάνω από 400 εθελοντές, πάνω από 60 φιλανθρωπικά bazaar έχει στηρίξει περισσότερα από 60 ιδρύματα, οργανισμούς και δομές στήριξης σε συνεργασία με 16 Δήμους σε όλη την Ελλάδα. Η Δήμητρα Χριστοπούλου είναι εμπνεύστρια και διαχειρίστρια του «Σκοπού Ζωής» και μας μίλησε για το έργο τους με αφορμή την εκδήλωση Recycling Fashion που διοργανώνουν 26-27 Σεπτεμβρίου στο Αίθριο στη ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να συγκεντρώσουν χρήματα για την ενίσχυση με υγειονομικό υλικό της Πνευμονολογικής Κλινικής Παπανικολάου Θεσσαλονίκης.

Κα Χριστοπούλου συστήστε μας την ομάδα σας και μιλήστε μας για το πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε τον φιλανθρωπικό οργανισμό “Σκοπό Ζωής”;

 

Η κεντρική μας ομάδα αποτελείται από τον Ιωάννη Παναγόπουλο και εμένα, που είμαστε διαχειριστές του φιλανθρωπικού οργανισμού “Σκοπός Ζωής”, την Ξανθή Παπαδημητρίου υπεύθυνη εθελοντών και τους εθελοντές- συμβούλους:Χρύσα Σαραντοπούλου δημοσιογράφο- πρέσβειρα μας και ιδιοκτήτρια του “Best News”, την Ελευθερία Καμπούρογλου δημοσιογράφο και Communication Manager, την Δήμητρα Οικονόμου υπεύθυνη για το eshop μας, την Εύη Κολιαδήμα κοινωνική λειτουργό, σύμβουλο ψυχικής υγείας και συγγραφέα και την Ελπίδα Μηναδάκη δημοσιογράφο, συγγραφέα και θεατρική παραγωγό. Πρέπει να γνωρίζεται όμως ότι όλη μας η δύναμη είναι οι 400 εθελοντές μας που δραστηριοποιούνται σε 16 πόλεις στην Ελλάδα και αυτοί είναι η ψυχή του φιλανθρωπικού οργανισμού, που μέσα από τις δραστηριότητές τους προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Συνοδοιπόρος μου στην απόφαση δημιουργίας ενός διαφορετικού φιλανθρωπικού οργανισμού, του “Σκοπός Ζωής” ήταν η σκέψη ότι είναι χαμένη ενέργεια και χρόνος να ασκώ κριτική σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μου. Έτσι αποφάσισα να επικεντρωθώ στη δημιουργία ενός οργανισμού που θα βοηθήσει την προσωπική εξέλιξή μου ως άνθρωπο, αλλά και όλων όσοι το επιθυμούν.

 

Ποια είναι η καινοτομία του οργανισμού σας;

Η καινοτομία στον οργανισμό μας είναι ότι εστιάζουμε απευθείας στον συνάνθρωπο μας δίνοντας του την ευκαιρία και την δυνατότητα να δει τα πράγματα με θετική ματιά. Στηρίζουμε τον άνθρωπο και επικεντρωνόμαστε στην ενθάρρυνσή του, προκειμένου να προωθήσει μέσα από συλλογικές δράσεις τη δουλειά του. Σκοπός μας είναι να δώσουμε στους εθελοντές-συνεργάτες μας την ευκαιρία και τα εργαλεία να δημιουργήσουν ξανά, πάνω σε γερές βάσεις, να τους δώσουμε πίσω τη χαμένη αξιοπρέπεια, αυτοπεποίθηση και δύναμη να προχωρήσουν στη ζωή. Στόχος μας δεν είναι να τους προσφέρουμε οικονομική ενίσχυση μόνο και στήριξη όταν το χρειάζονται, αλλά και το έναυσμα να βρουν τον επαγγελματικό τους δρόμο ξανά. Δεν είναι λίγοι οι επιτυχημένοι επαγγελματίες που ξεκίνησαν μαζί μας. Στηρίζουμε την ψυχολογία, την αυτοπεποίθηση, το δικαίωμα για ζωή, όχι μόνο τους ίδιους, αλλά και στις οικογένειές τους. Ας θυμηθούμε το «ουδέν κακό αμιγές καλού».

 

Με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι έχετε βοηθήσει τους συνανθρώπους μας;

Δίνοντας τους διέξοδο να ανακαλύψουν τα θέλω τους, να αξιοποιήσουν τον χρόνο τους, να βρουν χαρά μέσα από την δημιουργία και την έμπνευση προβάλλοντας ο καθένας το ταλέντο του. Ταυτόχρονα να στηρίζουν ανθρώπους στον τόπο τους που πραγματικά το χρειάζονται.

 

Περισσότερες γυναίκες ή άνδρες είναι εθελοντές σας; Είναι οι γυναίκες πιο ευαισθητοποιημένες στον ζήτημα του εθελοντισμού; Αν ναι που το αποδίδεται αυτό;

Οι γυναίκες είναι πιο ευαισθητοποιημένες γιατί έχουν πολλούς ρόλους στην ζωή τους (της κόρης, της μαμάς, της γιαγιάς, της αδελφής, της φίλης, της συντρόφου, της νοικοκυράς, της εργαζόμενης κ.α).Οι άντρες είναι λιγότερο ευαισθητοποιημένοι αν και τα τελευταία χρόνια αυτό φαίνεται ότι αλλάζει.

 

Υπάρχει ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού, εθελοντών και με ποιους τρόπους μπορεί κάποιος να συμμετάσχει στις δράσεις σας; 

Οι εθελοντές είναι πάντα ευπρόσδεκτοι και απαραίτητοι για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε περισσότερες δράσεις σε πιο πολλές πόλεις της Ελλάδας δίνοντας στήριξη όπου μας χρειάζονται. Ένας εθελοντής μπορεί να προσφέρει τόσο με τη φυσική του παρουσία, όσο και με τις γνώσεις του. Επαγγελματίες από όλους τους κλάδους: δικηγόροι, γιατροί, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες,όλοι μπορούν να προσφέρουν ώστε να γίνουμε καλύτεροι, να καταγράψουμε τις ανάγκες όπου υπάρχουν και να μπορέσουμε να τις καλύψουμε. Στο site μας μπορούν να δουν όσοι ενδιαφέρονται περισσότερες πληροφορίες σε περίπτωση που θέλουν να συμμετέχουν στην ομάδα μας ως σύμβουλοι https://skoposzois.gr/simvouloi/, ως εθελοντές προσφέροντας τις δεξιότητές τους https://skoposzois.gr/gine-ethelodis/  και ως εθελοντές συνεργάτες https://skoposzois.gr/gine-ethelodis-sinergatis/ για όσους ενδιαφέρονται να προβάλλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους μέσα από τις δράσεις μας. Επίσης, θα ήταν σημαντικό για οποιον επιθυμεί να προσφέρει τη δωρεά του, όσα μπορεί και 1€, κάνοντας πιο όμορφη τη ζωή ενός συνανθρώπου του μέσα από το https://skoposzois.gr/kane-mia-dorea/.

Μιλήστε μου για την δράση σας “Αλυσίδα Τροφίμων”;

Από την αρχή της πανδημίας κινητοποιηθήκαμε προκειμένου να γίνουμε ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις επιχειρήσεις ειδών πρώτης ανάγκης και όσες οικογένειες χρειάζονται στήριξη. Καταγράψαμε τις ανάγκες σε κοινωνικές δομές (γηροκομεία,ορφανοτροφεία κ.α.) που συνεργαζόμαστε καθώς και μέσα από τους δήμους οικογένειες μεμονωμένες που χρειάζονται στήριξη. Ο αγώνας μας δεν έχει σταματήσει ως σήμερα. Ανάμεσα στις αποδόσεις μας από την συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης είναι και αυτή στον ΚΥΑΔΑ του Δήμου Αθηναίων. Σε αυτή μας την προσπάθεια μπορούν να συνεισφέρουν όλοι, επιχειρήσεις και ιδιώτες. Όσοι επιθυμούν μπορούν να αποστείλουν τα προϊόντα τους στα κεντρικά μας γραφεία στον Πειραιά και εμείς θα φροντίσουμε με απόλυτη διαφάνεια να παραδοθούν σε όσους τα χρειάζονται. Όσοι  ενδιαφέρονται για την δράση μας μπορούν να πάρουν περισσότερες πληροφορίες από εδώ: https://skoposzois.gr/gine-melos-tis-drasis-mas-alisida-trofimon-prosfere-se-osous-to-exoun-anagi/

 

Καλλιτέχνες, δημιουργοί, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες είναι κάποιοι από τους τομείς που στηρίζει ο φιλανθρωπικός οργανισμός “Σκοπός Ζωής”. Σε μια περίοδο που ο καλλιτεχνικός κόσμος έχει πληγεί ίσως περισσότερο από τους υπόλοιπους εργατικούς κλάδους, εσείς ανοίγετε την αγκαλιά σας και τους βοηθάτε, πώς;

Γενικά η τέχνη έχει πληγεί. Είμαστε δίπλα σε όποιον ζητήσει την στήριξη μας (άλλωστε το έχουμε αποδείξει) δημιουργό και καλλιτέχνη, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες που θα του επιτρέψουν να ανακάμψει.

 

Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε είναι πιο δύσκολο να λάβετε χορηγίες προκειμένου να στηρίξετε τις δράσεις σας;

Οι χορηγίες που έχουμε λάβει είναι ελάχιστες και αυτό οφείλεται στον λίγο χρόνο λειτουργίας μας και στην μη γνωστοποίηση στο ευρύ κοινό της ύπαρξης και της προσφοράς μας. Τη βιωσιμότητα μας την οφείλουμε στους εθελον

τές μας.

 

Πώς μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σας και με ποιο τρόπο μπορεί να συνδράμει στο έργο σας;

Μπορει να επικοινωνήσει μαζί μας τηλεφωνικά στο τηλ. 213 044 3768 , με email: [email protected] ή μέσω messenger στο Facebook https://www.facebook.com/skoposzois/ και να συνδράμει στο έργο μας με τον τρόπο που θα επιλέξει. Άλλωστε οι ανάγκες είναι αρκετές.

 

Στα τέσσερα χρόνια πορείας του φιλανθρωπικού οργανισμού, μετράτε πάνω από 230 εθελοντές, περισσότερες από 215 εκδηλώσεις ανταποδοτικού χαρακτήρα πανελλαδικά, 60 φιλανθρωπικά bazaar των εθελοντών σας και έχετε στηρίξει 27 ιδρύματα και οργανισμούς για το παιδί, 4 ιδρύματα και δομές φιλοξενίας  κακοποιημένων γυναικών και 24 δομές και εθελοντικές ομάδες. Που βρίσκεστε  αυτή τη στιγμή ως προς τους στόχους σας;

Στόχος μας είναι όλα τα παραπάνω να πολλαπλασιαστούν.Να γίνει γνωστός ο λόγος της ύπαρξης μας. Να προβάλλουμε τα εργα και τις υπηρεσίες όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων και να προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα.

 

Πάνω από 215 εκδηλώσεις και συνεχίζετε. Τέλος Σεπτεμβρίου  στο Αίθριο στη ΧΑΝΘ διοργανώνετε το 

“Recycling Fashion”. Μιλήστε μου γι’αυτή την εκδήλωση. Πώς ξεκίνησε η ιδέα και ποιος είναι ο στόχος ;

Το “Recycling Fashion” είναι το επιστέγασμα μιας σειράς εκδηλώσεων που ξεκίνησαν στη Θεσσαλονίκη με την άρση του lock down τον Ιούλιο και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Στόχος μας είναι η συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση με υγειονομικό υλικό της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης. Η ιδέα για το “Recycling Fashion” είναι της Ελευθερίας Καμπούρογλου εθελόντρια-σύμβουλος της ομάδας μας που ανέλαβε και όλη την διοργάνωση. Ευχαριστούμε θερμά την ΧΑΝΘ και το Αίθριο για την παραχώρηση των χώρων τους για την διεξαγωγή της εκδήλωσης. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις ομάδες που στηρίζουν δωρεάν την προσπάθειά μας που μέσα από τα εκπαιδευτικά τους παιχνίδια θα δώσουν περισσότερες γνώσεις σε μικρούς και μεγάλους σχετικά με τη σημαντικότητα της ανακύκλωσης και την επαναχρησιμοποίηση των ειδών. Μαζί μας 26-27 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί θα βρίσκονται η ομάδα του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, η εταιρεία ανακύκλωσης ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε., το εργαστήρι “Μορφογέννεσις” με τον εκλεκτό εικαστικό κ.Κοσμίδη, το πρότυπο εργαστήρι μόδας για μικρά κορίτσια “Catwalk”, το εργαστήρι αρχιτεκτονικής arciZΩ και φυσικά η η δική μας εθελόντρια, η συγγραφέας Ελπίδα Μηναδάκη με το δημιουργικό εργαστήρι συγγραφής “Σπίθες”. Ευχαριστούμε τους χορηγούς επικοινωνίας για την προβολή και διάδοση της εκδήλωσής μας, το Δημοτικό Ραδιόφωνο και Τηλεόραση της πόλης TV100 και FM 100, την εφημερίδα “Μακεδονία”, το Cosmo Radio, το Plus Radio, το cityportal, το orathess και φυσικά εσάς. Την αμέριστη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης που είναι πάντα δίπλα μας, υποστηρικτής των εκδηλώσεών μας στην πόλη και που είναι μαζί μας για άλλη μια φορά, αφού η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.  

Η είσοδος θα είναι δωρεάν. Στόχος της θεματικής ενότητας της διοργάνωσης, η οποία θα προσφέρει πλούσιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα με θεματικά εργαστήρια, happenings και φυσικά bazaar από τις εθελόντριές μας με δημιουργίες φτιαγμένες από ανακυκλώσιμα υλικά, είναι η ενημέρωση των πολιτών γύρω από το θέμα της ανακύκλωσης, με έμφαση στα οφέλη που προκύπτουν για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Σας περιμένουμε όλους για να ενημερωθούμε και να προσφέρουμε.

Continue Reading

Επίκαιρα Πρόσωπα

Χαρά Κουταλού: «Πρωτοπόρος στην Αγροτικό Τομέα »

Η Χαρά Κουτάλου είναι πτυχιούχος Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος MSc in Computer Science από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Από το 1993 και ως το 2010 δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της πληροφορικής και της ανάπτυξης εφαρμογών πληροφορικής. Το 2010 ίδρυσε τη MATRIX Information Technologies με αντικείμενο την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών λογισμικού για τον αγροτικό τομέα. Από το 1996 είναι μέλος της Ομάδας Διοίκησης του Ελληνικού Ινστιτούτου Πληροφορικής (ΕΙΠ) του παραρτήματος Μακεδονίας της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ). Από το 2015 είναι μέλος ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΠΒΕ) και από το 2017 Γραμματέας του Συνδέσμου. 

  1. Συστήστε μας την ομάδα σας και μιλήστε μας για το πως αποφασίσατε να λάβετε μέρος στο διαγωνισμό InnoWise Challenge Lab;

Ίδρυσα την επιχείρηση με όραμα την παροχή καινοτόμων λύσεων τεχνολογίας για την ολοκληρωμένη γεωργία στην Ελλάδα και διεθνώς. Εδώ και 5 χρόνια ασχολούμαστε με την παροχή υπηρεσιών στον αγροτικό τομέα, τόσο προς τους ίδιους τους αγρότες όσο και προς φορείς που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή. Με την ομάδα μου φιλοδοξούμε να κάνουμε προσιτές τις νέες τεχνολογίες σε όλους τους εμπλεκόμενους. 

Ο διαγωνισμός Innowise Challenge Lab θα έλεγα ότι ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Έχουμε αναπτύξει μια λύση για τη διαχείριση του αρδευτικού νερού η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Μεσογείου και διεθνώς. Αυτό που μας έλειπε ήταν η αναγνώριση εκτός της χώρας μας και ο διαγωνισμός μας παρέχει αυτή την ευκαιρία. 

  1. Ποιο είναι το καινοτόμο προϊόν που προσφέρει η επιχείρησή σας και πώς προέκυψε η δημιουργία του;

Πρόκειται για την υπηρεσία SmartWater η οποία είναι μια εφαρμογή λογισμικού που διατίθεται μέσω Web σε φορείς που διαχειρίζονται το αρδευτικό νερό στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου. Διαχειρίζεται όλα τα μητρώα δεδομένων καθώς και όλες τις καθημερινές ή εποχιακές εργασίες του φορέα. Παράγει αυτόματα όλες οι απαραίτητες εκτυπώσεις για την καθημερινή λειτουργία του φορέα καθώς και στατιστικά στοιχεία. Παρέχει όλες τις διαδικασίες που δίνουν τη δυνατότητα λήψης έγκυρων αποφάσεων με αποτέλεσμα τη διευκόλυνση του έργου του φορέα. Καταργεί τη χρήση χαρτιού, παρέχει διαφάνεια στη χρήση του νερού, διευκολύνει την καθημερινή εργασία όλων των εμπλεκομένων, κι όλα αυτά μόνο με ένα κινητό τηλέφωνο κα μερικά κλικ! Μέσω του διαδικτύου όλοι οι εμπλεκόμενοι μπορούν να έχουν ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο. 

Η εφαρμογή μπορεί να λειτουργήσει είτε με καταχωρήσεις με το χέρι είτε να δεχτεί δεδομένα από αισθητήρες. Μπορεί επίσης να συνδεθεί με τηλεχειριζόμενο εξοπλισμό κι έτσι όλες οι ενέργειες να γίνονται χωρίς αλλαγή περιβάλλοντος από το χρήστη.  

Συνοπτικά θα έλεγα ότι η χρήση της εφαρμογής SmartWater οδηγεί στην καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας για την ορθολογικότερη χρήση του νερού τόσο στο προσωπικό του φορέα όσο και στους αγρότες. 

Να προσθέσω ότι ο φορέας όχι μόνο δεν θα επιβαρυνθεί οικονομικά από τη χρήση της εφαρμογής αλλά μπορεί να έχει και κέρδος. 

Μελλοντικά μπορεί να δώσει τη δυνατότητα χρέωσης ανάλογα με τη χρήση του αρδευτικού νερού. 

Με τη διαχείριση του νερού και ειδικότερα του αρδευτικού ασχολούμαστε εδώ και μερικά χρόνια. Ήδη διαθέτουμε στην αγορά την εφαρμογή Agrenio η οποία δίνει στους αγρότες συγκεκριμένες συμβουλές για το πόσο και πότε να ποτίσουν τα χωράφια τους με τη χρήση αισθητήρων εδάφους ή μετεωρολογικών δεδομένων. Η εφαρμογή SmartWater θα έλεγα ότι είναι το επόμενο βήμα στη διαχείριση του αρδευτικού νερού κι αυτό που ίσως έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο μιας και οδηγεί στο εξορθολογισμό της χρήσης του νερού σε μεγάλες εκτάσεις. 

  1. Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι η τεχνολογία θα βοηθήσει στην εύρεση λύσεων που διασφαλίζουν τη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων στην χώρα μας και στην Ευρώπη;

Το νερό είναι ένας φυσικός πόρος που καταλαμβάνει περίπου το 70% της γης. Παρόλο που υπάρχει νερό πάνω στη γη περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, δεν είναι ανεξάντλητο. Κατά τα προηγούμενα χρόνια η τεχνολογική εξέλιξη οδήγησε στην υπερεκμετάλλευση του πολύτιμου αυτού αγαθού με τη χρήση όλο και περισσότερο από τα αποθέματα υπόγειου νερού. Δημιουργήθηκε τότε και μια αντίληψη ότι το νερό είναι ανεξάντλητο, πράγμα που προφανώς δεν ισχύει. Επίσης μια λανθασμένη αντίληψη είναι ότι όσο περισσότερο νερό ρίξει κάποιος σε μια καλλιέργεια, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η απόδοση. Το νερό φυσικά και είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των φυτών, όμως η υπερβολική χρήση νερού μπορεί να επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα και να οδηγήσει σε ασθενικά φυτά. Σήμερα ο Νέες Τεχνολογίες με τη χρήση του διαδικτύου, τους αισθητήρες, την Τεχνητή Νοημοσύνη και άλλα εργαλεία που διαθέτει έρχεται να ανατρέψει αυτό το ισοζύγιο στη χρήση του νερού. Η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στην ανατροπή της κουλτούρας σχετικά με τη χρήση του νερού και να οδηγήσει σε πιο ορθολογική χρήση του. Το πρώτο βήμα για οποιαδήποτε αλλαγή, γνωρίζουμε ότι είναι οι ακριβείς μετρήσεις. Από τα αποτελέσματα των μετρήσεων οι επιστήμονες και οι αρμόδιοι θα μπορέσουν να βρουν λύσεις που να διασφαλίζουν τη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων στην χώρα μας και σε οποιαδήποτε χώρα. 

  1. Πόσο εύκολος είναι ο χώρος της τεχνολογίας και της καινοτομίας για τις γυναίκες επιχειρηματίες και ποιες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε;

Ο χώρος της τεχνολογίας και της καινοτομίας για τις γυναίκες παρουσιάζει επιπλέον δυσκολίες, κι αυτό όχι επειδή οι γυναίκες υστερούν σε γνώσεις και δεξιότητες αλλά εξαιτίας της κουλτούρας. Η κουλτούρα είναι αυτή που προκαλεί εμπόδια επιπλέον αυτών που αντιμετωπίζει οποιοσδήποτε ασχολείται με αυτούς τους τομείς. Ξέρετε, πολλές γυναίκες στο παρελθόν είχαν ασχοληθεί και είχαν παρουσιάσει εξαιρετικά αποτελέσματα στο χώρο της τεχνολογίας. Σιγά σιγά όμως βλέπουμε όλο και λιγότερες γυναίκες να ασχολούνται με την τεχνολογία κι αυτό συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ξαφνικά οι γυναίκες δεν τα καταφέρουν πια με την τεχνολογία, είναι το κοινωνικό αφήγημα που τις αποτρέπει. Είναι καιρός αυτό το αφήγημα να ανατραπεί γιατί τελικά δεν είναι μόνο οι γυναίκες χαμένες αλλά ολόκληρη η κοινωνία. Οι γυναίκες μπορούν να φέρουν νέα οπτική στην τεχνολογία και την καινοτομία. Αυτή η νέα οπτική ξενίζει στην αρχή κι αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχω αντιμετωπίσει. Θα πρέπει να ασχοληθώ και να αφιερώσω ενέργεια και χρόνο για να πετύχω την αποδοχή, το σημείο μηδέν, εκεί από όπου ξεκινάν συνήθως οι άνδρες. Υπάρχει μια αμηχανία τουλάχιστον για το γεγονός ότι μια γυναίκα ασχολείται με την τεχνολογία, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα ταυτόχρονα. 

  1. Τι στόχους έχετε για το μέλλον, μετά και τη συμμετοχή σας στο διαγωνισμό InnoWise Challenge Lab; Πως σας φαίνεται η εμπειρία συμμετοχής σε έναν διαγωνισμό καινοτομίας που διοργανώνεται από έναν σημαντικό ευρωπαϊκό φορέα;

Και μόνο η συμμετοχή μου στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Innowise Challenge Lab θεωρώ ότι είναι επιτυχία. Είναι μια πολύ πλούσια εμπειρία που με έχει φέρει σε επαφή με αξιόλογους ανθρώπους που ασχολούνται με το νερό σε όλη την Ευρώπη. Η βοήθεια που μας παρέχουν οι μέντορες αλλά και όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτό το διαγωνισμό είναι πέρα από κάθε φαντασία. Η ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων με την ελίτ της Ευρώπης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος με έχει εξιτάρει και μου δίνει τεράστια δύναμη να συνεχίσω. 

Είτε κερδίσω κάποιο βραβείο είτε όχι, έχω κερδίσει ήδη πολλά. Φυσικά και το βραβείο είναι σημαντικό και θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να πάρω κάποιο. 

Ο διαγωνισμός μπορεί να γίνει η αρχή για το άνοιγμα σε άλλες αγορές στην Ευρώπη αλλά και εκτός Ευρώπης για το SmartWater. Είναι πολλοί αυτοί που παρακολουθούν το διαγωνισμό και ενδιαφέρονται για τις καινοτομίες που παρουσιάζονται. Στόχος μου είναι να προχωρήσει η υπηρεσία σύντομα σε αγορές και εκτός της ελληνικής. Η αρχή μπορεί να γίνει με χώρες με παρόμοιες συνθήκες διαχείρισης του αρδευτικού νερού όπως οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, τα Βαλκάνια και η Μεσόγειος. 

Continue Reading

Επίκαιρα Πρόσωπα

Αλεξάνδρα Ευκαρπίδου: «Στόχος η προσωπική ανάπτυξη»

H Aλεξάνδρα Ευκαρπίδου μετά από τον πρώτο κύκλο Πανεπιστημιακών
Σπουδών της στις ανθρωπιστικές επιστήμες της θεολογίας , της
Φιλοσοφίας και των παιδαγωγικών, εργάστηκε ως καθηγήτρια Μέσης
Εκπαίδευσης για 22 έτη. Παράλληλα παρακολούθησε ένα κύκλο
σπουδών στο χώρο της προσωπικής ανάπτυξης μέσω live σεμιναρίων
ψυχολογίας, ανθρωπίνων σχέσεων, επικοινωνίας και μάρκετινγκ στην
Ελλάδα και το εξωτερικό. Ασχολήθηκε χρόνια με το δικτυακό
μάρκετινγκ, πράγμα που της προσέθεσε μια τεράστια εμπειρία στο
χώρο των ανθρωπίνων σχέσεων, της επικοινωνίας και της ηγεσίας.
Δίδαξε ως παιδαγωγός επί σειρά ετών σε σχολές γονέων, όπως και σε
άλλα σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης και βελτίωσης.
Αρθρογραφεί χρόνια πολλά στο ηλεκτρονικό περιοδικό Businesswoman
Στη στήλη Γονείς-Παιδί
Επειδή το αντικείμενο της καρδιάς και της ενασχόλησης της είναι οι
άνθρωποι και η βελτίωση της ζωής τους για την επιτυχία των στόχων
και της επιτυχίας τους, σπούδασε το life coaching στο κολλέγιο Αegean,
από όπου απέκτησε diploma in life Coaching καθώς και βεβαίωση
Accredited practitioner Coach(APC), από τον Αγγλικό οργανισμό
IAPC&M (The International Authority for Professional Coaching and
Mentoring) στον οποίο είναι και μέλος.
Η Αλεξάνδρα Ευκαρπίδου πιστεύει ότι το coaching ως ειδικότητα είναι
ένα εξαίρετο εργαλείο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να πετύχουν:
-Αυτογνωσία
-Κίνητρα και έμπνευση
-Υψηλότερη Αυτοεκτίμηση
-Ευθύνη και Δέσμευση
-Καλύτερη Απόδοση(Στην προσωπική και Επαγγελματική τους ζωή)
-Αποτελεσματικότητα
-Να βρουν τα ταλέντα και το Σκοπό της ζωής τους

-Να αποκτήσουν καλύτερη επικοινωνία
-Να Ανθίσουν και να Γίνουν η καλύτερη Εκδοση του εαυτού Τους.
Προσφέρει εξαιρετική βοήθεια σε ζευγάρια για βελτίωση της
επικοινωνίας τους και των σχέσεων τους.
Η Αλεξάνδρα Ευκαρπίδου εκτός από τις Life coaching συνεδρίες κάνει
με επιτυχία συνεδρίες Parenting Coaching, στις οποίες οι γονείς
βελτιώνουν τις σχέσεις με τα παιδιά τους και βοηθούνται στο να
επιτελούν το γονεϊκό τους έργο με μεγαλύτερη επιτυχία.
Οι ατομικές συνεδρίες είναι διαθέσιμες μέσω What’s Up και Skype.

Τηλέφωνο:+30 6949892893

Skype ID: Αλεξάνδρα Ευκαρπίδου

Email: [email protected]
Instagram: @aleefkarpidou

 

Continue Reading

Trending