Connect with us

Υγεία

Βελονισμός «Οι βελόνες της χαράς” – Κωσταντινιά Πέτσογλου

«Οι βελόνες της χαράς ξεμπλοκάρουν συναισθήματα όπως η λύπη και η χαρά όταν διεισδύουν σε συγκεκριμένα σημεία ” αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Κωνσταντινιά Πέτσογλου, ειδικευμένη ιατρός-βελονίστρια .
Το σημείο της χαράς. -Το σημείο Καρδιά 7.

Θα μπορούσε να λέγεται έτσι ένα σημείο του σώματός μας που εάν διεγερθεί θα δώσει ηρεμία και ευτυχία;Και όμως υπάρχει. Κάποια σημεία στο σώμα μας συνδέονται με τον εγκέφαλο μας που η διέγερσή τους να δώσει ευεργετικά αποτελέσματα στο σώμα και το συναίσθημα. Ένα από τα σημαντικότερα σημεία του ψυχισμού είναι το σημείο Καρδιά7. Βρίσκεται στην εσωτερική επιφάνεια του καρπού. Στην κινεζική ιατρική ονομάζετε θύρα του πνεύματος. Το Κ-7 ρυθμίζει και τονώνει την ζωτική ενέργεια της καρδιάς,ηρεμεί το πνεύμα,καθαρίζει τη ζέστη,κατεβάζει το γιαγκ ,δηλαδή την ένταση της σκέψης και φέρνει ισορροπία.Η διέγερσή του συνδέεται με την αντιμετώπιση της ανησυχίας,της κατάθλιψης, του άγχους,της βραχείας αναπνοής, της έλλειψης προθυμίας,της αϋπνίας, και βελτιώνει την συναισθηματική αστάθεια. Αυξάνει την ντοπαμίνη,την σεροτονίνη και τα νευροπεπτίδια αυξάνοντας το συναίσθημα της ψυχικής ηρεμίας και της χαράς. Είναι ένα από τα συχνότερα χρησιμοποιούντα σημεία στο ιατρείο του ιατρού βελόνιστη που ηρεμούν τους ασθενείς και τους ανακουφίζουν από έντονα αρνητικά συναισθήματα. Εξάλλου σήμερα όλες μας έχουμε ανάγκη από ηρεμία και σταθερότητα στο συναίσθημα. Ο βελονισμός είναι μία ασφαλείς ιατρική μέθοδος, χωρίς παρενέργειες, χαρίζει ηρεμία και ανακούφιση από το στρες.

Πέτσογλου Κωνσταντινιά / Ιατρός 

Η κυρία Πέτσογλου σπούδασε Ιατρική  και έχει λάβει την ιατροδικαστική ειδικότητα στο αριστοτέλειο πανεπιστήμιο. Με σπουδές στο  Eκπαιδευτικό Ινστιτούτο Βελονισμού Ελλάδας .Εχει εκπαιδευτεί στον βελονισμό σε νοσοκομεία της Γερμανίας  και με χρόνια εμπειρία στο χώρο του βελονισμού είναι η κατάλληλη για την επίτευξη των θετικών αποτελεσμάτων της ιατρικής αυτής μεθόδο.Διατηρεί ιατρείο στο κεντρο της πόλης.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Υγεία

Η Affidea Υποστηρικτής Υγείας της ΠΑΕ ΑΡΗΣ

Στο διαγνωστικό κέντρο της Affidea Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις των ποδοσφαιριστών της ΠΑΕ ΑΡΗΣ, λίγο πριν ξεκινήσουν την προετοιμασία τους για την φετινή αγωνιστική.

Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Αffidea Θεσσαλονίκης βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες οι παίκτες του ΑΡΗ για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, πριν την αναχώρησή τους για τα 3-5 Πηγάδια.

Η αποστολή της ομάδας, προτού μεταβεί στο αθλητικό κέντρο του Βερμίου για να πραγματοποιήσει το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας της, διενήργησε τις καθιερωμένες αιματολογικές εξετάσεις στο πρότυπο διαγνωστικό κέντρο της Affidea στη Θεσσαλονίκη. Με τη βοήθεια καινοτόμου συσκευής που εντοπίζει τις φλέβες και προβάλλει στην επιφάνεια του δέρματος την εικόνα της θέσης τους σε πραγματικό χρόνο ανιχνεύθηκαν και οι πλέον δύσκολες στην εμφάνιση λεπτές φλέβες, διασφαλίζοντας  την άριστη αιμοληψία από εξειδικευμένο προσωπικό της Affidea, χωρίς να ταλαιπωρούνται οι εξεταζόμενοι.

Η Affidea, κατόπιν πρότασης της ΠΑΕ ΑΡΗΣ για την παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας στους παίκτες της, ανέλαβε την ιατρική υποστήριξη της ποδοσφαιρικής ομάδας με σκοπό να παρέχει ιατρικές εξετάσεις στους κιτρινόμαυρους έτσι ώστε να βρίσκονται σε άριστη σωματική κατάσταση προκειμένου να αγωνίζονται με επιτυχία στους διεξαγόμενους ποδοσφαιρικούς αγώνες που συμμετέχουν.

Η αξιοπιστία και η συνέπεια στην ευθύνη εξασφάλισης της άριστης ποιότητας των ιατρικών αποτελεσμάτων σε συνδυασμό με την ιατρική τεχνογνωσία και την τεχνολογία αιχμής αποτελούν εχέγγυα για την ιστορική ομάδα του ΑΡΗ που εμπιστεύτηκε την Affidea για τον ιατρικό προληπτικό έλεγχο των παικτών της.

Continue Reading

Υγεία

Internet: η νούμερο ένα πηγή πληροφόρησης για ιατρικά θέματα.

Μπορείτε να μαντέψετε ποια είναι η νούμερο ένα πηγή πληροφόρησης για θέματα υγείας σήμερα; Φυσικά και μπορείτε, καθώς οι περισσότεροι από εσάς αναζητάτε ήδη πληροφορίες σχετικά με συμπτώματα, ασθένειες, μονάδες υγείας και γιατρούς στο… Internet!

Σύμφωνα με έρευνα της Google, σχεδόν 9 στους 10 χρήστες που αναζητούν ιατρικές πληροφορίες ξεκινούν την αναζήτησή τους από το Διαδίκτυο. Μάλιστα, ως «ισχυρότερο» περιεχόμενο αναδεικνύεται το βίντεο, καθώς τα κανάλια υγείας και ευεξίας μετρούν σήμερα περισσότερες από 20 εκατομμύρια προβολές (views).

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι τόσο οι ασθενείς όσο και όσοι δείχνουν γενικό ενδιαφέρον για ιατρικά θέματα, αντιδρούν θετικά σε δημοσιεύσεις τέτοιου περιεχομένου. Συγκεκριμένα:

  • το 36% των χρηστών σκέφτεται να αξιοποιήσει το προσφερόμενο προϊόν ή υπηρεσία.
  • το 38% ξεκινά την έρευνά του με αφορμή μία δημοσίευση που είδε.
  • το 39% επισκέπτεται το website που διαφημίζεται.

Στο πλαίσιο αυτό καθίσταται αναγκαία όχι απλά η παρουσία των επαγγελματιών και μονάδων υγείας στο διαδίκτυο, αλλά η ενεργή και ποιοτική δραστηριοποίηση και προβολή τους στα κανάλια του digital marketing. Στις Η.Π.Α. περίπου 7 στις 10 ιατρικές εταιρείες χρησιμοποιούν τα social media στη στρατηγική marketing που εφαρμόζουν, ενώ περισσότερες από 8 στις 10 βλέπουν αποτελέσματα στη δουλειά τους μέσα από τα social media.

Συνεπώς, σήμερα -περισσότερο από ποτέ- είναι αναγκαία η συνολική προβολή και επικοινωνία του παρόχου υγείας μέσω της αξιοποίησης των δυνατοτήτων του Διαδικτύου για την προσέγγιση του ασθενή και δυνάμει ενδιαφερόμενου. Κι αυτό γιατί, στη σημερινή εποχή, ο ασθενής δεν πάει στον πάροχο υγείας αλλά ο πάροχος υγείας «πηγαίνει» στον ασθενή, με τη σταθερή και ποιοτική παρουσία του σε όλα τα digital κανάλια που χρησιμοποιεί το κοινό του.

Health Marketing

Continue Reading

Ομορφιά

Διατροφή για ένα καλοκαίρι γεμάτο υγεία!

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά. Οι παραλίες είναι γεμάτες και όπως είναι φυσικό όλοι προσπαθούν να χάσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα το μέγιστο δυνατό βάρος. Πολλές φορές ωστόσο καταλήγουμε στο τέλος του καλοκαιριού με περισσότερο βάρος. Γιατί όμως;

Πόσο βάρος μπορώ να χάσω και πόσο σύντομα;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η εβδομαδιαία απώλεια βάρους θεωρείται ιδανική όταν γίνεται με ρυθμό που δεν ξεπερνά το 1-2% του σωματικού βάρους και όταν συνοδεύεται και από απώλεια λιπώδους ιστού που καλό είναι να ξεπερνά το 70% του απολεσθέντος βάρους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην κοιτάμε μόνο την ένδειξη της ζυγαριάς, αλλά την ουσιαστική απώλεια. Το σίγουρο είναι ότι τα κιλά που βάλαμε σε ένα μακρύ χρονικό διάστημα, δεν είναι σωστό να περιμένουμε να χαθούν σε μια, δύο ή τρεις εβδομάδες. Και να θυμόμαστε ότι τα βραχυπρόθεσμα κίνητρα, συνήθως έχουν και βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα.

Υπάρχουν τροφές που βοηθούν προς αυτή τη κατεύθυνση;

Ενώ οι έρευνες εδώ και πολλά χρόνια επικεντρώνονταν στην εύρεση ενός τροφίμου ή συστατικού σε τρόφιμα που θα βοηθούσε στη λιποδιάλυση και στην ταχύτερη απώλεια βάρους, τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο στην απώλεια βάρους είναι το μοντέλο της διατροφής. Μάλιστα, ολοένα και περισσότερες επιδημιολογικές μελέτες φέρνουν τη Μεσογειακή Διατροφή στην πρώτη θέση για απώλεια βάρους με βασικό πλεονέκτημα την μακροχρόνια συντήρηση του αποτελέσματος. Αυτό οφείλεται στο ότι η Μεσογειακή Διατροφή είναι πλούσια σε λιπαρά (μονοακόρεστα καλά λιπαρά) που την κάνει πιο ανεκτή και πιο εύκολο να ακολουθηθεί σε σύγκριση με τις δυτικού τύπου δίαιτες, που είναι χαμηλές σε λιπαρά.

Που οφείλεται η υπεροχή της Μεσογειακής Διατροφής στην απώλεια βάρους;

Τα λαδερά, τα όσπρια τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες και φτωχά σε θερμίδες. Αυτό που αυξάνει το θερμιδικό περιεχόμενο στις σαλάτες, στα όσπρια και στα λαδερά είναι η ποσότητα ελαιόλαδου που θα προσθέσουμε. Οπότε εάν είμαστε προσεχτικοί στην χρήση του ελαιολάδου και αποφύγουμε τα βουτήγματα με το ψωμί, οι τελικές προσλαμβανόμενες θερμίδες θα είναι λίγες. Η παρουσία των φυτικών ινών βοηθάει στη πλήρωση του στομάχου δίνοντας έτσι στον εγκέφαλο το αίσθημα του κορεσμού. Σε αυτό είναι καλό να βοηθήσουμε και εμείς τρώγοντας αργά και μασώντας καλά.

Τα όσπρια, τα ψάρια και το κοτόπουλο, αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης που δεν συνοδεύονται από πολλά λιπαρά. Αυτό τους δίνει το προβάδισμα, στο να επιλεχθούν, καθότι δε μας φορτώνουν πολλές θερμίδες και κορεσμένα (κακά) λιπαρά. Τα όσπρια συστήνονται να καταναλώνονται με άμυλο (π.χ. ψωμί, ρύζι, καλαμπόκι), ώστε να επιτυγχάνεται ένας συνδυασμός αλληλοσυμπλήρωσης αμινοξέων, που παράγει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, χωρίς να προσλαμβάνουμε ταυτόχρονα χοληστερίνη και κορεσμένα λιπαρά.

Τα δημητριακά ολικής άλεσης (ψωμί, ρύζι και μακαρόνια, δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης) είναι στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας της διατροφής και αποτελούν πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, προκαλώντας μεγαλύτερο κορεσμό σε σχέση με τα προϊόντα που δεν περιέχουν ολική άλεση, με αποτέλεσμα να καταναλώνονται σε μικρότερη ποσότητα. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι για τα επεξεργασμένα δημητριακά (λευκό ψωμί, λευκό ρύζι, λευκά μακαρόνια) έχει απομακρυνθεί ένα μέρος από τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία, οπότε και δεν λαμβάνουμε στον ίδιο βαθμό τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Το πετυχημένο αυτό μοντέλο διατροφής προτείνει τροφές που είναι πλούσιες σε νερό, φυτικές ίνες (κυρίως διαλυτές) και άπαχο κρέας

diatrofi gia ena kalokairi gemato ygeia

Τα «πρέπει» και τα «μη» της καλοκαιρινής διατροφής

  • Μη περιμένετε να αισθανθείτε το αίσθημα της δίψας, διότι τότε θα είστε αφυδατωμένοι. Οι ανάγκες για υγρά το καλοκαίρι κατά πολύ, ειδικά εάν κάνετε χειρωνακτική εργασία ή βρίσκεστε πολλές ώρες εκτός κλιματιζόμενου χώρου.
  • Πάντα θα πρέπει να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό. Η συνιστώμενη ποσότητα υγρών είναι 6-8 ποτήρια, δεδομένου ότι καταναλώνετε φρούτα και σαλάτες στη διάρκεια της ημέρας.
  • Επιλέξτε στο πρωινό σας ένα μπολ δημητριακά ολικής άλεσης με granola (ψημένη βρώμη) και γάλα χαμηλό σε λιπαρά, καθώς θα σας δώσει όλη την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε την ημέρα σας, χορτάτοι!
  • Πείτε ναι σε πιο αλμυρές γεύσεις. Το αλάτι περιέχει νάτριο, που αυξάνει απότομα την ώσμωση στο αίμα μας και ενεργοποιεί το μηχανισμό της δίψας. Έτσι, η κατανάλωση του σε περιόδους καύσωνα βοηθάει στην πρόληψη της αφυδάτωσης. Αυτό βέβαια μόνο στις περιπτώσεις που δεν έχετε πρόβλημα υγείας για το οποίο αντενδείκνυται η χρήση αλατιού (π.χ υπέρταση, πρόβλημα στη νεφρική λειτουργία).
  • Μία σαλάτα μπορεί να αποτελέσει μια άριστη επιλογή για γεύμα. Αρκεί τα συστατικά που θα χρησιμοποιήσετε να μην περιέχουν πολλές θερμίδες. Εάν λοιπόν προσθέσετε 3 φέτες σε κομματάκια μπέικον (124 θερμίδες, 9 γρ. λίπους), μισή κούπα τυρί (228 θερμίδες, 18 γρ. λίπους), 3 τηγανισμένες κοτομπουκιές (350 θερμίδες, 19 γρ. λίπους) και ένα σακουλάκι κρεμώδης Caesar dressing (260 θερμίδες, 26 γρ. λίπους), η σαλάτα θα κυμαίνεται περίπου στις 987 θερμίδες με 72 γρ. λίπους. Αντιθέτως, φτιάξτε τις σαλάτες σας με ψητό κοτόπουλο ή κομματάκια άπαχου κρέατος ή αβγά και γεμίστε το μπολ με λαχανικά εποχής. Τέλος προσθέστε μικρή ποσότητα τυρί χαμηλών λιπαρών και λίγο λαδόξιδο για μια ελαφριά αλλά χορταστική καλοκαιρινή σαλάτα.
  • Τα παγωτά είναι μια δροσιστική και γευστική απόλαυση, ιδιαίτερα για τις μέρες του καύσωνα. Είναι όμως πλούσια σε θερμίδες, ζάχαρη και κορεσμένα (κακά) λιπαρά, γι’ αυτό να προτιμάτε τη γρανίτα και το παγωτό γιαούρτι με φρούτα.
  • Πρέπει να είστε προσεχτικοί στη συχνότητα κατανάλωσης παγωμένων ροφημάτων τύπου frappuccino, διότι κυμαίνονται από 300 έως 700 θερμίδες (ανάλογα με το μέγεθος) και περιέχουν πολλά λιπαρά και ζάχαρη.Προτιμήστε την κατανάλωση κρύου καφέ με άπαχο γάλα, μετριάζοντας τη ποσότητα της ζάχαρης σε δύο κουταλάκια του γλυκού την ημέρα.
  • Αποφύγετε τα τηγανιτά φαγητά στο σπίτι, τη χρήση του βουτύρου (την αντικαθιστούμε με μαργαρίνη) ή της κρέμας γάλακτος στη μαγειρική. Προτιμείστε στη μαγειρική το ελαιόλαδο, που είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα (καλά) λιπαρά.
  • Προσέξτε τη συντήρηση των τροφίμων, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο που οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την αλλοίωση τους. Μην αφήνετε ευπαθή τρόφιμα εκτός ψυγείου και προσπαθήστε να καταναλώνετε τα μαγειρεμένα τρόφιμα το συντομότερο δυνατόν.

Πόσο αλκοόλ μπορώ να καταναλώνω το καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι συνήθως πίνουμε περισσότερο αλκοόλ, ιδιαίτερα την περίοδο των διακοπών. Πρέπει όμως να είμαστε προσεχτικοί στην κατανάλωση. Μέτρια κατανάλωση έχουμε όταν η πρόσληψη αλκοόλ δεν υπερβαίνει τις 2 μερίδες για έναν άνδρα και 1 μερίδα για μια γυναίκα την ημέρα. Άτομα μεγαλύτερα των 65 χρόνων δεν θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 1 μερίδα την ημέρα. Μια μερίδα αλκοολούχου ποτού ισοδυναμεί με 45 ml ποτού με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, (π.χ. ουίσκι, βότκα, ούζο) ή 1 μικρό ποτήρι (120 ml) κρασί ή 1 μικρό κουτί (330 ml) μπύρα.

Η αντίληψη ότι καθόμαστε στον ήλιο και έχουμε ανάγκη για υγρά, οπότε μπορούμε να πίνουμε αλκοολούχο ποτό, δεν είναι σωστή, καθότι το αλκοολούχο ποτό αφυδατώνει, ενώ παράλληλα περιέχει πολλές «κενές» θερμίδες. Αντικαταστήστε το λοιπόν με μη αλκοολούχο ποτό, (φυσικό ή τυποποιημένο ελεύθερο ζάχαρης) χυμό ή νερό.

Πόσες θερμίδες έχουν οι καλοκαιρινές μας επιλογές;

Φρούτα Ποσότητα Θερμίδες
Καρπούζι 100 31
Πεπόνι 100 28
Σύκο  65 28
Σταφύλι 50 30

 

Λαδερά Ποσότητα (γρ) Θερμίδες
Μπριάμ 200 270
Γεμιστά με ρύζι και κιμά 225 353
Αρακάς με πατάτες 200 256
Καγιανάς – αβγά με ντομάτα και τυρί 200 462
Γίγαντες πλακί 200 320
Φασολάκια 250 275

 

Αλοόλ Ποσότητα (ml)  Θερμίδες
Ελαφριά μπύρα 330 95
Μπύρα, κανονική 330 148
Επιτραπέζιο κρασί, κόκκινο ή άσπρo 85  57
Γλυκό κρασί 80 75
Σαμπάνια 330 ~250
Gin, scotch, whiskey, vodka 45 ~100
Κοκτέιλ (π.χ., Daiquiri, martini) 85 >200

 

Παγωτό Ποσότητα (γρ) Θερμίδες
Παγωτό βανίλια 100 180
Παγωτό σοκολάτα 100 234
Παγωτό τύπου «light» 75 95
Παγωτό γρανίτα 85 90
Παγωτό παρφέ 150 335

Από: ΠΑΡΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ 

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

Πηγή

Continue Reading

Trending