Connect with us

Υγεία

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΣΤΑ ΒΡΕΦΗ -Μύθοι και αλήθειες

Από: ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΚΑΛΟΥΔΗ

         Παιδίατρος, MD, MSc

 

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ

  • Μυοσκελετικό σύστημα: Προάγει την υγιή σκελετική ανάπτυξη και τη μυϊκή ενδυνάμωση
  • Ανοσοποιητικό σύστημα: Ενεργοποίηση των ανοσοποιητικών μηχανισμών του οργανισμού
  • Καρδιαγγειακό σύστημα: Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της αρτηριοσκλήρυνσης
  • Ενδοκρινικό σύστημα: Επηρεάζει την έκκριση της ινσουλίνης και τον μεταβολισμό των υδατανθράκων
  • Αναπνευστικό σύστημα: αντιφλεγμονώδης δράση στις λείες μυϊκές ίνες- αποτρέπει την αναδιαμόρφωση των αεραγωγών (airway remodelling)
  • Κυτταρικός προγραμματισμός: Ρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης

 

ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D- ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ

  1. Καθυστερημένη οστική ανάπτυξη, σκελετικές ανωμαλίες, οστεομαλακία, ραχίτιδα
  2. Υπολειπόμενη σωματική ανάπτυξη
  3. Ψυχοκινητική καθυστέρηση, μυϊκή αδυναμία, υποτονία
  4. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι
  5. Ευαισθησία στις λοιμώξεις
  6. Αλλεργική προδιάθεση, ατοπική δερματίτιδα, άσθμα
  7. Αυξημένη αρτηριακή υπέρταση, καρδιαγγειακή νόσος
  8. Αυτοάνοσα νοσήματα

 

ΟΜΟΦΩΝΙΕΣ – ΑΝΤΙΛΟΓΙΕΣ

ΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ;

IOM, AAP, ESPAGHAN

  1. Συγκέντρωση της 25(OH) vit D στο αίμα
  2. Επάρκεια >50 nmol/L ή >20 ng/ml
  3. Σοβαρή έλλειψη <25 nmol/L ή10 ng/ml

 

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ (Σ.Η.Π.)

AAP, IOM 400IU/day

French Society of Pediatrics 1000- 1200/day (θηλάζοντα)

ESPGHAN 400IU/day

Ανώτερο όριο 1000IU/day στα βρέφη <12 μηνών

 

ΣΥΝΘΕΣΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D

Έκθεση στην UVB ηλιακή ακτινοβολία  και μετατροπή της 7-δεϋδροχοληστερόλης σε βιταμίνη D3

 

 

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D

  • Ψάρια (ρέγγα, σολωμός, σκουμπρί, σαρδέλες, τόνος) 250- 1600 IU/100gr
  • Όστρακα 320 IU/100gr
  • Μουρουνέλαιο 450 IU/5ml (96% Σ.Η.Π. βιτ Α)
  • Κρόκος αυγού 40 IU
  • Συκώτι μοσχαρίσιο 40 IU/100gr
  • Μητρικό γάλα 25- 50 IU/L
  • Νωπό αγελαδινό γάλα 80 IU/200ml

 

ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D

Κλινική έρευνα στην Ελλάδα, 2015

123 ζεύγη υγιών μητέρων νεογέννητων

19,5 % μητέρων

8,1 % νεογέννητων

Ισχυρή συσχέτιση μεταξύ μητέρας και νεογέννητου

 

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ Ή ΣΥΝΘΕΣΗ

  • Μειωμένη έκθεση στον ήλιο και χρήση αντηλιακών υπό τον κίνδυνο του μελανώματος
  • Χρόνιες διατροφικές ανεπάρκειες
  • Σύγχρονος τρόπος ζωής (fast food)
  • Μόλυνση περιβάλλοντος, ατμοσφαιρική ρύπανη
  • Παχυσαρκία
  • Σκούρο χρώμα
  • Γήρανση

 

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ

  1. Έκθεση στον ήλιο 5- 30 λεπτά μεταξύ 10π.μ.- 3μ.μ. στο πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια και την πλάτη, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα χωρίς αντηλιακό
  2. Βελτίωση της διατροφής και κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη D
  3. Υγιεινός τρόπος ζωής, αποφυγή παχυσαρκίας
  4. Εξωτερικές δραστηριότητες, αποφυγή υπερβολικής χρήσης αντηλιακού

 

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ (ΒΡΕΦΗ)

  • Συμπλήρωμα βιταμίνης D 400 IU/ημερησίως σε:
  • Αποκλειστικώς θηλάζοντα βρέφη
  • Πρόωρα βρέφη
  • Βρέφη που καταναλώνουν λιγότερο από 1λίτρο γάλα ημερησίως
  • ESPGHAN, AAP: μέχρι και 12 μηνών
  • Ελλάδα: για τους πρώτους 6 μήνες

 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Παρά τις συστάσεις, υπάρχουν ενδείξεις ότι πολλά βρέφη δεν λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D

Από όλους τους επιστημονικούς φορείς προτείνεται η προληπτική χορήγηση συμπληρώματος στις εγκύους και στις θηλάζουσες

Το συμπλήρωμα πρέπει να συστήνεται ήδη από το μαιευτήριο

Οι παιδίατροι οφείλουμε να παρακολουθούμε και να ενθαρρύνουμε την χορήγηση βιταμίνης D

 

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Υγεία

Η Affidea Υποστηρικτής Υγείας της ΠΑΕ ΑΡΗΣ

Στο διαγνωστικό κέντρο της Affidea Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις των ποδοσφαιριστών της ΠΑΕ ΑΡΗΣ, λίγο πριν ξεκινήσουν την προετοιμασία τους για την φετινή αγωνιστική.

Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Αffidea Θεσσαλονίκης βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες οι παίκτες του ΑΡΗ για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, πριν την αναχώρησή τους για τα 3-5 Πηγάδια.

Η αποστολή της ομάδας, προτού μεταβεί στο αθλητικό κέντρο του Βερμίου για να πραγματοποιήσει το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας της, διενήργησε τις καθιερωμένες αιματολογικές εξετάσεις στο πρότυπο διαγνωστικό κέντρο της Affidea στη Θεσσαλονίκη. Με τη βοήθεια καινοτόμου συσκευής που εντοπίζει τις φλέβες και προβάλλει στην επιφάνεια του δέρματος την εικόνα της θέσης τους σε πραγματικό χρόνο ανιχνεύθηκαν και οι πλέον δύσκολες στην εμφάνιση λεπτές φλέβες, διασφαλίζοντας  την άριστη αιμοληψία από εξειδικευμένο προσωπικό της Affidea, χωρίς να ταλαιπωρούνται οι εξεταζόμενοι.

Η Affidea, κατόπιν πρότασης της ΠΑΕ ΑΡΗΣ για την παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας στους παίκτες της, ανέλαβε την ιατρική υποστήριξη της ποδοσφαιρικής ομάδας με σκοπό να παρέχει ιατρικές εξετάσεις στους κιτρινόμαυρους έτσι ώστε να βρίσκονται σε άριστη σωματική κατάσταση προκειμένου να αγωνίζονται με επιτυχία στους διεξαγόμενους ποδοσφαιρικούς αγώνες που συμμετέχουν.

Η αξιοπιστία και η συνέπεια στην ευθύνη εξασφάλισης της άριστης ποιότητας των ιατρικών αποτελεσμάτων σε συνδυασμό με την ιατρική τεχνογνωσία και την τεχνολογία αιχμής αποτελούν εχέγγυα για την ιστορική ομάδα του ΑΡΗ που εμπιστεύτηκε την Affidea για τον ιατρικό προληπτικό έλεγχο των παικτών της.

Continue Reading

Υγεία

Internet: η νούμερο ένα πηγή πληροφόρησης για ιατρικά θέματα.

Μπορείτε να μαντέψετε ποια είναι η νούμερο ένα πηγή πληροφόρησης για θέματα υγείας σήμερα; Φυσικά και μπορείτε, καθώς οι περισσότεροι από εσάς αναζητάτε ήδη πληροφορίες σχετικά με συμπτώματα, ασθένειες, μονάδες υγείας και γιατρούς στο… Internet!

Σύμφωνα με έρευνα της Google, σχεδόν 9 στους 10 χρήστες που αναζητούν ιατρικές πληροφορίες ξεκινούν την αναζήτησή τους από το Διαδίκτυο. Μάλιστα, ως «ισχυρότερο» περιεχόμενο αναδεικνύεται το βίντεο, καθώς τα κανάλια υγείας και ευεξίας μετρούν σήμερα περισσότερες από 20 εκατομμύρια προβολές (views).

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι τόσο οι ασθενείς όσο και όσοι δείχνουν γενικό ενδιαφέρον για ιατρικά θέματα, αντιδρούν θετικά σε δημοσιεύσεις τέτοιου περιεχομένου. Συγκεκριμένα:

  • το 36% των χρηστών σκέφτεται να αξιοποιήσει το προσφερόμενο προϊόν ή υπηρεσία.
  • το 38% ξεκινά την έρευνά του με αφορμή μία δημοσίευση που είδε.
  • το 39% επισκέπτεται το website που διαφημίζεται.

Στο πλαίσιο αυτό καθίσταται αναγκαία όχι απλά η παρουσία των επαγγελματιών και μονάδων υγείας στο διαδίκτυο, αλλά η ενεργή και ποιοτική δραστηριοποίηση και προβολή τους στα κανάλια του digital marketing. Στις Η.Π.Α. περίπου 7 στις 10 ιατρικές εταιρείες χρησιμοποιούν τα social media στη στρατηγική marketing που εφαρμόζουν, ενώ περισσότερες από 8 στις 10 βλέπουν αποτελέσματα στη δουλειά τους μέσα από τα social media.

Συνεπώς, σήμερα -περισσότερο από ποτέ- είναι αναγκαία η συνολική προβολή και επικοινωνία του παρόχου υγείας μέσω της αξιοποίησης των δυνατοτήτων του Διαδικτύου για την προσέγγιση του ασθενή και δυνάμει ενδιαφερόμενου. Κι αυτό γιατί, στη σημερινή εποχή, ο ασθενής δεν πάει στον πάροχο υγείας αλλά ο πάροχος υγείας «πηγαίνει» στον ασθενή, με τη σταθερή και ποιοτική παρουσία του σε όλα τα digital κανάλια που χρησιμοποιεί το κοινό του.

Health Marketing

Continue Reading

Ομορφιά

Διατροφή για ένα καλοκαίρι γεμάτο υγεία!

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά. Οι παραλίες είναι γεμάτες και όπως είναι φυσικό όλοι προσπαθούν να χάσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα το μέγιστο δυνατό βάρος. Πολλές φορές ωστόσο καταλήγουμε στο τέλος του καλοκαιριού με περισσότερο βάρος. Γιατί όμως;

Πόσο βάρος μπορώ να χάσω και πόσο σύντομα;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η εβδομαδιαία απώλεια βάρους θεωρείται ιδανική όταν γίνεται με ρυθμό που δεν ξεπερνά το 1-2% του σωματικού βάρους και όταν συνοδεύεται και από απώλεια λιπώδους ιστού που καλό είναι να ξεπερνά το 70% του απολεσθέντος βάρους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην κοιτάμε μόνο την ένδειξη της ζυγαριάς, αλλά την ουσιαστική απώλεια. Το σίγουρο είναι ότι τα κιλά που βάλαμε σε ένα μακρύ χρονικό διάστημα, δεν είναι σωστό να περιμένουμε να χαθούν σε μια, δύο ή τρεις εβδομάδες. Και να θυμόμαστε ότι τα βραχυπρόθεσμα κίνητρα, συνήθως έχουν και βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα.

Υπάρχουν τροφές που βοηθούν προς αυτή τη κατεύθυνση;

Ενώ οι έρευνες εδώ και πολλά χρόνια επικεντρώνονταν στην εύρεση ενός τροφίμου ή συστατικού σε τρόφιμα που θα βοηθούσε στη λιποδιάλυση και στην ταχύτερη απώλεια βάρους, τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο στην απώλεια βάρους είναι το μοντέλο της διατροφής. Μάλιστα, ολοένα και περισσότερες επιδημιολογικές μελέτες φέρνουν τη Μεσογειακή Διατροφή στην πρώτη θέση για απώλεια βάρους με βασικό πλεονέκτημα την μακροχρόνια συντήρηση του αποτελέσματος. Αυτό οφείλεται στο ότι η Μεσογειακή Διατροφή είναι πλούσια σε λιπαρά (μονοακόρεστα καλά λιπαρά) που την κάνει πιο ανεκτή και πιο εύκολο να ακολουθηθεί σε σύγκριση με τις δυτικού τύπου δίαιτες, που είναι χαμηλές σε λιπαρά.

Που οφείλεται η υπεροχή της Μεσογειακής Διατροφής στην απώλεια βάρους;

Τα λαδερά, τα όσπρια τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες και φτωχά σε θερμίδες. Αυτό που αυξάνει το θερμιδικό περιεχόμενο στις σαλάτες, στα όσπρια και στα λαδερά είναι η ποσότητα ελαιόλαδου που θα προσθέσουμε. Οπότε εάν είμαστε προσεχτικοί στην χρήση του ελαιολάδου και αποφύγουμε τα βουτήγματα με το ψωμί, οι τελικές προσλαμβανόμενες θερμίδες θα είναι λίγες. Η παρουσία των φυτικών ινών βοηθάει στη πλήρωση του στομάχου δίνοντας έτσι στον εγκέφαλο το αίσθημα του κορεσμού. Σε αυτό είναι καλό να βοηθήσουμε και εμείς τρώγοντας αργά και μασώντας καλά.

Τα όσπρια, τα ψάρια και το κοτόπουλο, αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης που δεν συνοδεύονται από πολλά λιπαρά. Αυτό τους δίνει το προβάδισμα, στο να επιλεχθούν, καθότι δε μας φορτώνουν πολλές θερμίδες και κορεσμένα (κακά) λιπαρά. Τα όσπρια συστήνονται να καταναλώνονται με άμυλο (π.χ. ψωμί, ρύζι, καλαμπόκι), ώστε να επιτυγχάνεται ένας συνδυασμός αλληλοσυμπλήρωσης αμινοξέων, που παράγει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, χωρίς να προσλαμβάνουμε ταυτόχρονα χοληστερίνη και κορεσμένα λιπαρά.

Τα δημητριακά ολικής άλεσης (ψωμί, ρύζι και μακαρόνια, δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης) είναι στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας της διατροφής και αποτελούν πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, προκαλώντας μεγαλύτερο κορεσμό σε σχέση με τα προϊόντα που δεν περιέχουν ολική άλεση, με αποτέλεσμα να καταναλώνονται σε μικρότερη ποσότητα. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι για τα επεξεργασμένα δημητριακά (λευκό ψωμί, λευκό ρύζι, λευκά μακαρόνια) έχει απομακρυνθεί ένα μέρος από τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία, οπότε και δεν λαμβάνουμε στον ίδιο βαθμό τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Το πετυχημένο αυτό μοντέλο διατροφής προτείνει τροφές που είναι πλούσιες σε νερό, φυτικές ίνες (κυρίως διαλυτές) και άπαχο κρέας

diatrofi gia ena kalokairi gemato ygeia

Τα «πρέπει» και τα «μη» της καλοκαιρινής διατροφής

  • Μη περιμένετε να αισθανθείτε το αίσθημα της δίψας, διότι τότε θα είστε αφυδατωμένοι. Οι ανάγκες για υγρά το καλοκαίρι κατά πολύ, ειδικά εάν κάνετε χειρωνακτική εργασία ή βρίσκεστε πολλές ώρες εκτός κλιματιζόμενου χώρου.
  • Πάντα θα πρέπει να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό. Η συνιστώμενη ποσότητα υγρών είναι 6-8 ποτήρια, δεδομένου ότι καταναλώνετε φρούτα και σαλάτες στη διάρκεια της ημέρας.
  • Επιλέξτε στο πρωινό σας ένα μπολ δημητριακά ολικής άλεσης με granola (ψημένη βρώμη) και γάλα χαμηλό σε λιπαρά, καθώς θα σας δώσει όλη την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε την ημέρα σας, χορτάτοι!
  • Πείτε ναι σε πιο αλμυρές γεύσεις. Το αλάτι περιέχει νάτριο, που αυξάνει απότομα την ώσμωση στο αίμα μας και ενεργοποιεί το μηχανισμό της δίψας. Έτσι, η κατανάλωση του σε περιόδους καύσωνα βοηθάει στην πρόληψη της αφυδάτωσης. Αυτό βέβαια μόνο στις περιπτώσεις που δεν έχετε πρόβλημα υγείας για το οποίο αντενδείκνυται η χρήση αλατιού (π.χ υπέρταση, πρόβλημα στη νεφρική λειτουργία).
  • Μία σαλάτα μπορεί να αποτελέσει μια άριστη επιλογή για γεύμα. Αρκεί τα συστατικά που θα χρησιμοποιήσετε να μην περιέχουν πολλές θερμίδες. Εάν λοιπόν προσθέσετε 3 φέτες σε κομματάκια μπέικον (124 θερμίδες, 9 γρ. λίπους), μισή κούπα τυρί (228 θερμίδες, 18 γρ. λίπους), 3 τηγανισμένες κοτομπουκιές (350 θερμίδες, 19 γρ. λίπους) και ένα σακουλάκι κρεμώδης Caesar dressing (260 θερμίδες, 26 γρ. λίπους), η σαλάτα θα κυμαίνεται περίπου στις 987 θερμίδες με 72 γρ. λίπους. Αντιθέτως, φτιάξτε τις σαλάτες σας με ψητό κοτόπουλο ή κομματάκια άπαχου κρέατος ή αβγά και γεμίστε το μπολ με λαχανικά εποχής. Τέλος προσθέστε μικρή ποσότητα τυρί χαμηλών λιπαρών και λίγο λαδόξιδο για μια ελαφριά αλλά χορταστική καλοκαιρινή σαλάτα.
  • Τα παγωτά είναι μια δροσιστική και γευστική απόλαυση, ιδιαίτερα για τις μέρες του καύσωνα. Είναι όμως πλούσια σε θερμίδες, ζάχαρη και κορεσμένα (κακά) λιπαρά, γι’ αυτό να προτιμάτε τη γρανίτα και το παγωτό γιαούρτι με φρούτα.
  • Πρέπει να είστε προσεχτικοί στη συχνότητα κατανάλωσης παγωμένων ροφημάτων τύπου frappuccino, διότι κυμαίνονται από 300 έως 700 θερμίδες (ανάλογα με το μέγεθος) και περιέχουν πολλά λιπαρά και ζάχαρη.Προτιμήστε την κατανάλωση κρύου καφέ με άπαχο γάλα, μετριάζοντας τη ποσότητα της ζάχαρης σε δύο κουταλάκια του γλυκού την ημέρα.
  • Αποφύγετε τα τηγανιτά φαγητά στο σπίτι, τη χρήση του βουτύρου (την αντικαθιστούμε με μαργαρίνη) ή της κρέμας γάλακτος στη μαγειρική. Προτιμείστε στη μαγειρική το ελαιόλαδο, που είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα (καλά) λιπαρά.
  • Προσέξτε τη συντήρηση των τροφίμων, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο που οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την αλλοίωση τους. Μην αφήνετε ευπαθή τρόφιμα εκτός ψυγείου και προσπαθήστε να καταναλώνετε τα μαγειρεμένα τρόφιμα το συντομότερο δυνατόν.

Πόσο αλκοόλ μπορώ να καταναλώνω το καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι συνήθως πίνουμε περισσότερο αλκοόλ, ιδιαίτερα την περίοδο των διακοπών. Πρέπει όμως να είμαστε προσεχτικοί στην κατανάλωση. Μέτρια κατανάλωση έχουμε όταν η πρόσληψη αλκοόλ δεν υπερβαίνει τις 2 μερίδες για έναν άνδρα και 1 μερίδα για μια γυναίκα την ημέρα. Άτομα μεγαλύτερα των 65 χρόνων δεν θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 1 μερίδα την ημέρα. Μια μερίδα αλκοολούχου ποτού ισοδυναμεί με 45 ml ποτού με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, (π.χ. ουίσκι, βότκα, ούζο) ή 1 μικρό ποτήρι (120 ml) κρασί ή 1 μικρό κουτί (330 ml) μπύρα.

Η αντίληψη ότι καθόμαστε στον ήλιο και έχουμε ανάγκη για υγρά, οπότε μπορούμε να πίνουμε αλκοολούχο ποτό, δεν είναι σωστή, καθότι το αλκοολούχο ποτό αφυδατώνει, ενώ παράλληλα περιέχει πολλές «κενές» θερμίδες. Αντικαταστήστε το λοιπόν με μη αλκοολούχο ποτό, (φυσικό ή τυποποιημένο ελεύθερο ζάχαρης) χυμό ή νερό.

Πόσες θερμίδες έχουν οι καλοκαιρινές μας επιλογές;

Φρούτα Ποσότητα Θερμίδες
Καρπούζι 100 31
Πεπόνι 100 28
Σύκο  65 28
Σταφύλι 50 30

 

Λαδερά Ποσότητα (γρ) Θερμίδες
Μπριάμ 200 270
Γεμιστά με ρύζι και κιμά 225 353
Αρακάς με πατάτες 200 256
Καγιανάς – αβγά με ντομάτα και τυρί 200 462
Γίγαντες πλακί 200 320
Φασολάκια 250 275

 

Αλοόλ Ποσότητα (ml)  Θερμίδες
Ελαφριά μπύρα 330 95
Μπύρα, κανονική 330 148
Επιτραπέζιο κρασί, κόκκινο ή άσπρo 85  57
Γλυκό κρασί 80 75
Σαμπάνια 330 ~250
Gin, scotch, whiskey, vodka 45 ~100
Κοκτέιλ (π.χ., Daiquiri, martini) 85 >200

 

Παγωτό Ποσότητα (γρ) Θερμίδες
Παγωτό βανίλια 100 180
Παγωτό σοκολάτα 100 234
Παγωτό τύπου «light» 75 95
Παγωτό γρανίτα 85 90
Παγωτό παρφέ 150 335

Από: ΠΑΡΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ 

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

Πηγή

Continue Reading

Trending