Connect with us

Εκδηλώσεις

‘Βραχεία μνήμη”-Εικαστική έκθεση του Β. Αλεξάνδρου

Τι εννοούμε όταν λέμε συλλογική μνήμη; Υπάρχει στην πραγματικότητα ή αποτελεί ένα κατασκεύασμα που εξυπηρετεί τις διάφορες πολιτικές στις διάφορες ιστορικές περιόδους; Μέσα από σειρά εικαστικών εγκαταστάσεων, διαδραστικών και μη, με σαφείς υπαινιγμούς σε συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, η έκθεση επιχειρεί να διερευνήσει τον τρόπο που το συλλογικό βίωμα επιβιώνει και γίνεται μνήμη ή εξοβελίζεται και καταλήγει λήθη. [Απόσπασμα κειμένου της Θάλειας Στεφανίδου για την έκθεση ¨Βραχεία μνήμη¨ του Βασίλη Αλεξάνδρου στο I.F.S. … Η ποιητική του Αλεξάνδρου πολύ μακράν των παραδοσιακών αισθητικών κανόνων ή των καλλιτεχνικών συμβάσεων οργανώνει τρόπους που επιτρέπουν την ανανεωμένη νοηματοδότηση, την αυτονόμηση συμπερασμάτων, καθώς και την ανάγκη διαμόρφωσης μιας συνείδησης πάνω στη σημασία του πολιτικού στην τέχνη, προκειμένου να διευρυνθεί η δημόσια όραση …]
Βιογραφικό του καλλιτέχνη
Ο Βασίλης Αλεξάνδρου γεννήθηκε το 1990 στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται. Το 2014 αποφοίτησε με άριστα από τη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Το 2019 ολοκλήρωσε με άριστα μεταπτυχιακό με τίτλο «Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή» με εστίαση στις διαδραστικές εγκαταστάσεις, στο τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιόνιου Πανεπιστήμιου, στο οποίο του δόθηκε η πρώτη υποτροφία του ΠΜΣ. Στο ενεργητικό του καταγράφονται μια μόνιμη εικαστική παρέμβαση σε δημόσιο χώρο «Με αφορμή το καμένο πιάνο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» (2015), Πέντε ατομικές εκθέσεις «Βραχεία Μνήμη» Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (2020) «Μηχανές Ευδαιμονίας» Αλευραποθήκες, Παλαιού Φρουρίου, Κέρκυρα (2019), «διά βίας μάθηση» Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (2017), «οbject’s origin, rejected» Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αλίμου, Αθήνα (2017) και «μηtρική Γλώςσα» Γκαλερί χώρος 18, Θεσσαλονίκη (2014), καθώς και πάνω από πενήντα ομαδικές εκθέσεις. Το 2017 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Mediterranea 18 Young Artists Biennale “Home”, National Gallery of Tirana, Albania. Από τις αρχές του 2016 συνδιοργανώνει το site-specific project «Ακατάλληλο Μάθημα». Το διάστημα 2015-2017 δίδαξε χαρακτική στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Το 2017 στο πλαίσιο των προγραμμάτων εξειδίκευσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας δίδαξε το καλλιτεχνικό εργαστήριο για ενήλικες με θέμα τις εναλλακτικές μεθόδους εικαστικής δημιουργίας. Το 2018 εισηγήθηκε workshops, στην Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας στο εργαστήριο του Καθηγητή Χάρη Κοντοσφύρη και στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο εργαστήριο του Καθηγητή Γιώργου Τσακίρη. Από το 2017 συνεργάζεται με την Γκαλερί Λόλα Νικολάου. Εγκαίνια έκθεσης: 28-1-2020, ώρα 20:00 Διάρκεια έκθεσης: 28 Ιανουαρίου-22 Φεβρουαρίου 2020
Ωράρια: Tρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή18.00-21.00
Τετάρτη-Σάββατο 11:00-14:00
Χώρος: Αίθουσα Αλλατίνη-Ντασώ Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Λεωφ. Στρατού 2Α Είσοδος ελεύθερη
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εκδηλώσεις

Επιμελητήριο Αρκαδίας: Στρατηγικός Συνεργάτης ανάπτυξης ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου με σημείο αναφοράς τη Μεγαλόπολη

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, επιβεβαιώνοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τη μετάβαση της Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή, συμμετείχε ενεργά στην Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη: «Οι Προτεραιότητες της Πολωνικής Προεδρίας στο Συμβουλίο της ΕΕ το Πρώτο Εξάμηνο του 2025» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης.

Την Παρασκευή, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, κ. Γιάννης Τρουπής, και τα μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου, κ.κ. Βασίλης Αθανασιάδης (Α΄ Αντιπρόεδρος), Νίκος Τότσης (Β΄ Αντιπρόεδρος), Παναγιώτη Μαντάς (Γενικός Γραμματέας) και Σωτήρης Μπαλίκος (Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Εμπορίου), υποδέχτηκαν στα γραφεία του Επιμελητηρίου την Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, κα. Ελβίρα Φόρτε. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας εν όψει της έναρξης των διαβουλεύσεων για τη νέα προγραμματική περίοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2028-2034. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εμπειρία που διαθέτει πλέον το Επιμελητήριο Αρκαδίας από την εφαρμογή του Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης στη Μεγαλόπολη και ειδικά σε ότι αφορά τον τομέα της επιχειρηματικότητας. 

Την πρώτη ημέρα της συνδιάσκεψης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Νίκος Τότσης, στην ομιλία του, τόνισε το ισχυρό ενδιαφέρον του Επιμελητηρίου για την ανάπτυξη της περιοχής και τη σημασία της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης. Υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου, όπως το έργο κατάρτισης που υλοποιείται σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και τις στρατηγικές συνεργασίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιάννης Τρουπής, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γεωργία, όπως η αύξηση του κόστους ενέργειας, η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη εργατικού δυναμικού και νέων τεχνολογιών άρδευσης. Υπογράμμισε την ανάγκη για παραγωγή περισσότερων προϊόντων ανά στρέμμα και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, ενώ επισήμανε την ανάγκη για μεγαλύτερο κλήρο με την ταυτόχρονη επίτευξη οικονομιών κλίμακας, ώστε οι αγρότες να μπορούν να ανταγωνίζονται με τους ευρωπαίους συναδέλφους τους. 

Ο κ. Τρουπής, κλείνοντας, πρότεινε την εφαρμογή οικονομικών κινήτρων, τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα την αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων εκτάσεων γης υψηλής παραγωγικότητας στον πρωτογενή τομέα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων αγροτών. 

Continue Reading

Εκδηλώσεις

“Ο Αθέατος Ρόλος της Γυναίκας Μέσα στον Χρόνο” Μια Βραδιά Πολιτισμού και Ιστορίας στα Εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας

Μια Βραδιά Πολιτισμού και Ιστορίας στα Εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας

“Ο Αθέατος Ρόλος της Γυναίκας Μέσα στον Χρόνο”

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή τα εγκαίνια της Έκθεσης
Φωτογραφίας “Ο Αθέατος Ρόλος της Γυναίκας Μέσα στον Χρόνο” στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου
Θεσσαλονίκης. Η έκθεση αποτελεί μια ξεχωριστή πολιτιστική πρωτοβουλία του Δήμου Θέρμης, στο
πλαίσιο του προγράμματος για την «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά του Δήμου Θέρμης».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο
Βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς, ο Χρήστος Μήττας, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Αθλητισμού, η
Δήμητρα Αγκαθίδου, Αντιδήμαρχος Αστικής Ανάπτυξης & Πολεοδομίας Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Ευθύμιος Χατζηθεόκλητος, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης & Πρόνοιας Δήμου Θεσσαλονίκης, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Θέρμης κα Εύη Λάππα, ο Στυλιανός Αποστόλου, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Νεολαίας, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης του Δήμου Θέρμης, ο Γιώργος Αγγέλου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, η Ελισάβετ Βελονά, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος σε θέματα Νεολαίας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Θέρμης Στέφανος Πάνος και Στέλλα Καρατσόρη, οι Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων Όλγα Γιαννιού και Δημήτρης Γουδήρας, οι Τοπικοί Σύμβουλοι Αναστασία Βογιατζή και Γιώργος Τσανίδης, ο Αθανάσιος Γλαβίνας ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου σε θέματα Παιδείας  Αχιλλέας Μεταλούλης κ.ά.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση και να
παρακολουθήσουν το θεατρικό δρώμενο “Σαν έρθω στο φως”, μια παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου
Βορείου Ελλάδος, βασισμένη στην παράσταση «Θελεστίνα», σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ, Αστέριου Πελτέκη. Το ομώνυμο φωτογραφικό λεύκωμα εκδίδεται από τον Δήμο Θέρμης σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και διατέθηκε δωρεάν στους επισκέπτες κατά τη διάρκεια των εγκαινίων.

Η έκθεση και το ομώνυμο φωτογραφικό λεύκωμα που την συνοδεύει, είναι αποτέλεσμα της
πρωτοβουλίας που υλοποιήθηκε μέσα από εργαστήρια δια βίου μάθησης και συλλογικές δράσεις, στις
κοινότητες του Δήμου Θέρμης. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, “ζωντάνεψαν” και αποτυπώθηκαν
φωτογραφικά εκφράσεις και παραδόσεις, ήθη, έθιμα, μουσικές, χοροί και στιγμιότυπα της
καθημερινότητας, πολύτιμα στοιχεία που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά, αλλά συχνά δεν
καταγράφονται. Οι αφηγήσεις των γυναικών ανέδειξαν πτυχές της ζωής τους που παραμένουν αθέατες,
από τις καθημερινές τους δραστηριότητες μέχρι τους ρόλους τους σε σημαντικά τοπικά έθιμα και
κοινωνικές δομές. Μέσα από τη δράση αυτή, δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον αλληλεπίδρασης και
ενδυνάμωσης, όπου οι γυναίκες όλων των ηλικιών μοιράστηκαν βιώματα και ιστορίες, συμβάλλοντας στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι αφηγήσεις τους αποτυπώθηκαν σε φωτογραφικά
ντοκουμέντα, αποδίδοντας το συναίσθημα, τη ζωντάνια και την ατμόσφαιρα μιας διαχρονικής
πραγματικότητας, μέσα από τον φακό της Αθηνάς Ακώνη, του Παναγιώτη Μπατατόλη και του Θανάση
Ράπτη.

Ιδιαίτερη αναγνώριση αποδίδεται στα Τοπικά Συμβούλια, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τα Κ.Α.Π.Η.,
τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (ΔΕΠΙΣ) και όλους τους τοπικούς φορείς που συνέβαλαν στην
υλοποίηση της έκθεσης, σε όλες τις γυναίκες που μοιράστηκαν τις ιστορίες τους, καθώς και στα μέλη
του Συμβουλίου Νέων του Δήμου Θέρμης για τη βοήθειά τους.

Ιδιαίτερη αναγνώριση αποδίδεται στα Τοπικά Συμβούλια, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τα Κ.Α.Π.Η., τη
Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (ΔΕΠΙΣ) και όλους τους τοπικούς φορείς που συνέβαλαν στην υλοποίηση της έκθεσης, σε όλες τις γυναίκες που μοιράστηκαν τις ιστορίες τους, καθώς και στα μέλη του Συμβουλίου Νέων του Δήμου Θέρμης για τη βοήθειά τους. Η δράση αυτή αποτελεί μέρος των συνεχών πρωτοβουλιών του Δήμου Θέρμης για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας. Συντονίστριες των Βιωματικών Εργαστηρίων: Σοφία Κυπριανίδου, Εκπαιδεύτρια, Σκηνοθέτιδα και Δρ. Νάγια Τσελέπη, Ανθρωπογεωγράφος.

Η καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης και του λευκώματος έγινε από την Έλλη
Αγιαννίδη και τον Γιώργο Βέργαδο (ιδρυτές της φωτογραφικής και social media κοινότητας Greek
Instagramers Events).

Continue Reading

Εκδηλώσεις

Η Hatzi Filax Group βραβεύτηκε στη “Βραδιά του Ευχαριστώ” του Make-A-Wish Ελλάδος


Η Hatzi Filax Group είχε τη χαρά και την τιμή να συμμετάσχει και να βραβευτεί στη
συγκινητική “Βραδιά του Ευχαριστώ”, που διοργάνωσε το Make-A-Wish Ελλάδος
την Τετάρτη στην αίθουσα εκδηλώσεων «Μέγαρο Μουσικής
Αθηνών»

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί έναν θεσμό που τιμά εταιρείες, οργανισμούς και
πρόσωπα που στηρίζουν ενεργά το έργο του Make-A-Wish Ελλάδος, συμβάλλοντας
στην εκπλήρωση ευχών παιδιών που αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες. Ο σκοπός
της είναι η δημόσια έκφραση ευγνωμοσύνης προς τους χορηγούς και εθελοντές που
προσφέρουν ουσιαστική στήριξη στο πολύτιμο έργο του οργανισμού.

Η Hatzi Filax Group, πιστή στο όραμά της για εταιρική κοινωνική ευθύνη, έχει
υποστηρίξει ενεργά και διαχρονικά το Make-A-Wish Ελλάδος, προσφέροντας
πολύτιμες υπηρεσίες εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης. Παράλληλα, συμμετέχει ενεργά
σε δράσεις που στοχεύουν να φέρουν το χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών που το
έχουν ανάγκη.

Ως Χορηγός σε Παροχές, η Hatzi Filax Group στήριξε έμπρακτα την
εκδήλωση, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το έργο του Make-A-Wish Ελλάδος.
Στη σκηνή ανέβηκαν η κα. Χάτζη Σκευοφύλακα, CEO & Co-Founder της Hatzi
Filax Group, καθώς και η κα. Σοφία Σκευοφύλακα, CCO & Founder της Hatzi
Filax Group, οι οποίες δήλωσαν:

«Είναι πραγματική τιμή και χαρά για εμάς να στηρίζουμε το Make-A-Wish
Ελλάδος και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτό το σπουδαίο έργο.»

Η Hatzi Filax Group έχει υλοποιήσει το Leadership Accelerator Program, ένα
πρόγραμμα που ενισχύει τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού του Make-A-
Wish Ελλάδος, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ισχυρού πυρήνα υποστήριξης για
τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Με έμφαση στη συνεχή ανάπτυξη και την
ενδυνάμωση του κοινωνικού έργου του οργανισμού, η συνεργασία αυτή αποτελεί
απόδειξη της δέσμευσης της Hatzi Filax Group στην προσφορά και την
κοινωνική ευθύνη.

Η εκδήλωση φέτος είχε ως κεντρικό μήνυμα: “Θα γίνουμε όλοι ξανά παιδιά”,
αναδεικνύοντας τη σημασία της εκπλήρωσης των παιδικών ευχών ως πηγή δύναμης
και ελπίδας για τα παιδιά που μάχονται για τη ζωή τους.
Η Hatzi Filax Group συνεχίζει τη δέσμευσή της στη στήριξη δράσεων που προάγουν
την κοινωνική αλληλεγγύη.

Continue Reading

Trending