Connect with us

Γαστρονομία

Γαλλική Σπιτική Κρέμα Καραμελέ

Γαλλική Σπιτική Κρέμα Καραμελέ

Από την Dominique Vember, Paris 

Η κλασσική συνταγή που αρέσει πολύ…

Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Ένα γλυκάκι που αρέσει σε όλους και είναι πολύ εύκολο να το φτιάξετε στο σπίτι σας με αγνά υλικά από το να χρησιμοποιήσετε έτοιμες κρέμες καραμελέ σε σκόνη. Αρέσει σε όλους είναι ιδιαίτερα απολαυστική και μάλιστα οι Γάλλοι στην αυθεντική τους συνταγή χρησιμοποιούν πορτοκάλι στο σιρόπι καραμέλας. Η φυσική βανίλια δίνει μια ιδιαίτερη πινελιά αλλά αν δεν έχετε, χρησιμοποιείστε βανιλίνη, που θα βρείτε σε όλα τα  super market. Επίσης το σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού ή κονιάκ δίνει ένα τουίστ στη γεύση όπως ακόμα και το ξύσμα πορτοκαλιού που βάζουν στην Νότια Γαλλία, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει.

Η παιδική μου φίλη Dominique μου έδωσε την συνταγή και την εφαρμόζω κατά γράμμα και πάντα απολαμβάνω μια νόστιμη κρέμα καραμελέ με ωραία υφή και όσο τρεμουλιαστή χρειάζεται, που λένε οι Γάλλοι.

Αν θέλουμε σερβίρουμε βάζοντας δίπλα στην κρέμα καραμελέ και λίγο σαντιγί με δύο σταγόνες καραμέλα.

Γαλλική Σπιτική Κρέμα Καραμελέ

Από την Dominique Vember, Paris

Υλικά

600 ml γάλα

200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

2 αυγά

4 κρόκοι αυγών

1 stick βανίλιας φυσικής

1 σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού ή κονιάκ

Για το σιρόπι της καραμέλας

200 γρ. ζάχαρη

80 ml νερό

2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε την καραμέλα.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό πορτοκαλιού και τα ανακατεύουμε.

Ζεσταίνουμε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας καλά με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Σταματάμε το ανακάτεμα και αφήνουμε η ζάχαρη να πάρει αυτό το σκούρο καστανό χρώμα και να γίνει σαν σιρόπι.

Μοιράζουμε τη καραμέλα σε ατομικά μπολάκια.

Ετοιμάζουμε την κρέμα.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να φτάσει στο σημείο βρασμού. Ρίχνουμε μέσα το στικ βανίλιας, που το έχουμε ανοίξει στη μέση.

Σε ένα μπολ στεγνό και καθαρό χτυπάμε δυνατά με το σύρμα, τα αυγά και τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε το σφηνάκι κονιάκ και ανακατεύουμε.

Αφαιρούμε το στικ βανίλιας και αδειάζουμε τους σπόρους στο γάλα και ανακατεύουμε. Τον φλοιό βανίλιας τον πετάμε.

Στο μείγμα των αυγών ρίχνουμε μέσα λίγο-λίγο το ζεστό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς. Το γάλα δεν πρέπει να είναι καυτό για να μην αλλοιωθεί η υφή των  αυγών.

Ανακατεύουμε καλά και με την κρέμα γεμίζουμε τα φορμάκια, αφήνοντας ένα περιθώριο 3 cm από το χείλος της φόρμας.

Παίρνουμε ένα ταψί και βάζουμε τα φορμάκια μας. Ρίχνουμε νερό που θα φθάσει μέχρι τη μέση της φόρμας. Δημιουργούμε δηλαδή ένα μπεν μαρί.

Βάζουμε το ταψί στο φούρνο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C στην κάτω σχάρα, για 35 – 40 λεπτά, μέχρι να πήξει η κρέμα.

Βγάζουμε τα φορμάκια από το φούρνο και αφήνουμε για 25 λεπτά στον πάγκο να κρυώσουν.

Στη συνέχεια τα βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

Τα ξεφορμάρουμε περνώντας  ένα λεπτό μαχαιράκι περιμετρικά και γυρίζουμε την κρέμα στο πιάτο μας.

Continue Reading

Συνταγές

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Μια γεύση της θαλασσινής κουζίνας. Στη Πιερία ταβάς λέγεται το βαθύ σκεύος που τηγανίζουν και μαγειρεύουν το φαγητό τους. Είναι με καπάκι αλλά εμείς δεν το χρησιμοποιούμε.

H βάρκα για πλούσιες ψαριές… μικρή αλλά θαυματουργή

Στην Πλάκα Λιτοχώρου δοκιμάσαμε ένα νόστιμο φαγητό της θάλασσας και της γης ακριβώς πάνω στο κύμα από τον Χαρίλαο Τζιαμίχα. Τα ψάρια λαχταριστά ημέρας, από τη βάρκα τους, αφού τα θαλασσολίβαδα της περιοχής είναι πλούσια και τα ψάρια πολλά.   Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τσιπούρα, κεφαλόπουλα ή μιξίνι. Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολο

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Από τον ταλαντούχο Χαρίλαο Τζιαμίχα chef ψαροταβέρνα Κάβος, Πλάκα Λιτοχώρου 

Υλικά για 4 άτομα

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

4 κολοκυθάκια

2 μελιτζάνες

4 πιπεριές πράσινες κέρατο

1 κ.σ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 μεγάλες ντομάτες κομμένες καρέ

4 ψάρια των 500 γρ. καθένα, καθαρισμένα και φιλεταρισμένα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

40 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θυμάρι,  αποξηραμένο

400 ml λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ δηλ. σαν ρατατούι

Ρίχνουμε στα φιλέτα του ψαριού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Σε βαθύ τηγάνι αντικολλητικό, αφού το αφήσουμε να κάψει καλά σοτάρουμε τα φιλέτα του ψαριού.

Στην αρχή βάζουμε το ψάρι από την εξωτερική πλευρά της πέτσας και αφήνουμε μέχρι να γίνει τραγανή και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Αφαιρούμε τα φιλέτα ψαριού και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, που έχουμε κόψει σε κυβάκια, την ντομάτα και τον πελτέ και σοτάρουμε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά, περίπου.

Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τα φιλέτα ψαριού.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ

Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση ακόμα.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ρίγανη και προαιρετικά μαϊντανό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Προϊόντα

PIZZAFAN. ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Aυτή τη Σαρακοστή δεν θα μας λείψουν οι αγαπημένες μας γεύσεις γιατί για πρώτη φορά έχουμε τόσες πολλές λαχταριστές επιλογές.H νέα σειρά από νηστίσιμα και vegan προϊόντα της Pizza Fan έχει φανατικούς φίλους

γιατί προσφέρει όλες τις συνταγές που όλοι προτιμάμε, στην απόλυτα νηστίσιμη και vegan εκδοχή τους, με ποιοτικές πρώτες ύλες που επιλέγονται προσεκτικά.

Εντυπωσιακές Πίτσες με φυτικό τυρί και λαχανικά, Plant Based Burger με φυτικό μπιφτέκι από μπιζέλι, Ζυμαρικά με γαρίδες και Βolognese Σόγιας, Spring Rolls Λαχανικών και υπέροχες δροσερές Σαλάτες. Κι ακόμα Οnion Rings, Πατάτες Crosscut αλλά και γλυκά, που ποτέ δεν θέλουμε να λείπουν από το τραπέζι, όπως: Muffin σοκολάτας ή μήλου και Παγωτά Planet.

Καλές απολαύσεις. Καλή Σαρακοστή!

Continue Reading

Συνταγές

Κόκκινη ή Λευκή Σάλτσα στην Πίτσα;

Η πίτσα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά σε όλο τον κόσμο, με ατελείωτες πιθανότητες συνδυασμών γεύσεων και συνοδευτικών σαλτσών. Όσον αφορά τις σάλτσες, υπάρχουν δύο βασικοί τύποι που κυριαρχούν: η λευκή και η κόκκινη σάλτσα. Καθένας έχει τη δική του μοναδική γεύση και επιτρέπει ατελείωτους πειραματισμούς.

Βασική Συνταγή για Λευκή Σάλτσα

Υλικά

2 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. αλεύρι

1 φλιτζάνι γάλα

1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Αλάτι και πιπέρι

Κανέλα & Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Οδηγίες

Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.

Προσθέστε το γάλα και την κρέμα γάλακτος στο μείγμα σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην δημιουργηθούν σβώλοι.

Αφήστε το μείγμα να βράσει μέχρι να πυκνώσει, περίπου για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα κανέλα.

Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε το μοσχοκάρυδο. Η σάλτσα σας είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί στην πίτσα σας!

Βασική Συνταγή για Κόκκινη Σάλτσα

Υλικά

1 κουτί τοματοπολτό

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. ζάχαρη

Αλάτι και πιπέρι

Αρωματικά  (π.χ. ρίγανη, βασιλικός) – προαιρετικά

Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μυρίσει.

Προσθέστε τον τοματοπολτό, τη ζάχαρη και τα βότανα αν τα χρησιμοποιείτε.

Αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να πήξει.

Αλατοπιπερώστε και αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει πριν τη χρησιμοποιήσετε στην πίτσα σας.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Trending