Connect with us

Γαστρονομία

Γεμιστά μανιτάρια με φρέσκα λαχανικά, απάκι, μανούρι και προσούτο Ευρυτανίας

Γεύση Ελλάδας

Τα μανιτάρια είναι αγαπημένα και όταν μάλιστα είναι γεμιστά με πολύχρωμες πιπεριές, ντοματίνια, μαϊντανό και αρωματικά τότε μεταμορφώνονται σε υπερτροφή, που ξεχειλίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Τη νοστιμάδα τη χαρίζουν ελληνικά τυριά όπως το κατίκι Δομοκού ή Τσαλαφούτι Καρπενησίου, που είναι αγαπημένα με λίγα λιπαρά και το κρητικό απάκι μαζί με το ξεροψημένο προσούτο Ευρυτανίας δίνουν αυτή τη ρουστίκ γεύση. Το μανούρι παίζει το δικό του ρόλο…

Ζητήσαμε από τον πολυβραβευμένο chef Kώστα Γεωργατζά, που αγωνίστηκε στην Ολυμπιάδα μαγειρικής, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο ανάμεσα σε 270 χώρες, να μας ετοιμάσει ένα ορεκτικό χρησιμοποιώντας τα γευστικά διαμαντάκια της Ελλάδας.

Να συμπληρώσω επίσης, ότι τα μανιτάρια παράγονται στην Εύβοιας από τον Λευτέρη Λαχουβάρη της Dirfis, και έχουν

Γεμιστά μανιτάρια με φρέσκα λαχανικά, απάκι, μανούρι και προσούτο Ευρυτανίας

Από τον πολυβραβευμένο Κώστα Γεωργατζά, executive chef Αθήνα

Υλικά για 2 άτομα

2 μεγάλα μανιτάρια portobello

Καραμελωμένο βαλσάμικο

Μισή πιπεριά Φλωρίνης, σε κύβους

Μισή πιπεριά πράσινη, σε κύβους

Μισή πιπεριά κίτρινη, σε κύβους

6 ντοματίνια, κομμένα στα 4

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένη

Μισό ματσάκι μαϊντανο

1 κλωνάρι δεντρολίβανο

100 γρ απάκι

60 γρ κρεμώδες τυρί

2 φέτες μανούρι, περίπου 80 γρ

2 φέτες προσούτο Ευρυτανίας

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε με το βουρτσάκι τα μανιτάρια, δεν τα πλένουμε ποτέ.

Σε ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα μανιτάρια.

Τα μαρινάρουμε με αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 8 λεπτά.

Βγάζουμε το ταψί με τα μανιτάρια και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε άλλο ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και απλώνουμε τις φέτες του προσούτο.

Ψήνουμε στους 180C για 4 λεπτά μέχρι να γίνει το προσούτο crispy.

Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει.

Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 λεπτό και στη συνέχεια ρίχνουμε τις πιπεριές.

Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 3 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα ντοματίνια, τον μαϊντανό και το δενδρολίβανο και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε και το κρεμώδες τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Γεμίζουμε τα μανιτάρια και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160C για 8-10 λεπτά.

Ένα μόλις λεπτό πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο βάζουμε πάνω από το μανιτάρι το μανούρι και ξαναφουρνίζουμε

Βγάζουμε από τον φούρνο και βάζουμε σε πιάτα τα μανιτάρια από πάνω βάζουμε το προσούτο, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και διακοσμούμε με καραμελωμένο βαλσάμικο.

 

Continue Reading

Συνταγές

Πιπερόπιτα με φύλλο χωριάτικο

Μια επική πίτα, από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει με πιπεριές και αρωματικά.

Γεύση μοναδική που απολαύσαμε στην διάσημη παραδοσιακή ταβέρνα του Καπρή. Ο Πάνος Φιλόπουλος και η γυναίκα του δημιουργούν αριστουργήματα γευστικά. Το τζάκι τριζοβολά και η ατμόσφαιρα τόσο ζεστή όσο και το χαμόγελό τους.

Χρόνος παρασκευής 2 ώρες / Εύκολη

Πιπερόπιτα με φύλλο χωριάτικο

Από την περίφημη ταβέρνα Καπρή, Αρχαίος Φενεός, Κορινθία

Υλικά για ένα ταψί

Φύλλο χωριάτικο εμπορίου

Υλικά Ζύμης για χειροποίητο φύλλο

1 κιλό αλεύρι κίτρινο και σκληρό αλεύρι

Αλάτι

Ξύδι

Ελαιόλαδο

Νερό «όσο πάρει»

Για τη γέμιση

6 μεγάλες πιπεριές πράσινες κέρατο ώριμες

1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης ώριμη, ψιλοκομμένη σε ροδέλες

3 μεγάλα φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. καυκαλήθρα, ψιλοκομμένη

1 κ.σ. μυρώνια, ψιλοκομμένα

1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. σπανάκι, ψιλοκομμένο

300 γρ. τυρί φέτα σκληρή, τριμμένη

1 αυγό χωριάτικο

Λίγο τραχανά γλυκό

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σουσάμι

Τρόπος παρασκευής 

Αν θέλουμε να φτιάξουμε χειροποίητο φύλλο, τότε σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και στη μέση αφήνουμε ένα κενό και βάζουμε όλα τα υγρά.

Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες σε ζεστό μέρος.

Ανοίγουμε τέσσερα λεπτά φύλλα.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Με ένα πινέλο λαδώνουμε το ταψί και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Στρώνουμε στο ταψί ένα φύλλο και το περνάμε με το πινέλο με ελαιόλαδο.

Στην επιφάνεια στρώνουμε και το δεύτερο φύλλο αφού το λαδώσουμε και πάλι.

Απλώνουμε πάνω στα φύλλα  τα υλικά της γέμισης με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύψουν ισομερώς όλη την επιφάνεια του ταψιού.

Κλείνουμε τα πλαϊνά φύλλα και καλύπτουμε τη γέμιση με άλλα δύο φύλλα, που λαδώνουμε με το πινέλο.

Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε κομμάτια την πίτα και με το πινέλο λαδώνουμε την επιφάνεια καλά με ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200οC για 90 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

Σερβίρουμε.

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλα εμπορίου ακολουθούμε την ίδια τεχνική στο λάδωμα και το στρώσιμο των φύλλων.

Πρέπει όμως να σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τις πιπεριές και αργότερα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Γαστρονομία

Pizza Fan MyBurger του Δημήτρη Σκαρμούτσου

Tα νέα extreme burgers, της σειράς MYBURGER, που δημιούργησε ο ταλαντούχος Δημήτρης Σκαρμούτσος για την Pizza Fan, είναι γεγονός. Συναρπαστικές γεύσεις και απίστευτες συνταγές αλλάζουν τα δεδομένα για τους λάτρεις των νόστιμων burgers που έχουν πάντα φανατικό κοινό.  

Απολαύστε νέο Cheeseburger με ζουμερό μοσχαρίσιο μπιφτέκι και τυρί cheddar. Bacon Dream Burger με ξεροψημένες φέτες μπέικον. The Italian με pesto mayo sauce, σαλάμι αέρος και παρμεζάνα. Smokey BBQ: με τυρί Cheddar, μπέικον και crispy onion και Chicken Avocado με μπιφτέκι κοτόπουλου και αβοκάντο. Κι ακόμα:Hollywood, The Mexican Βurger, Truffle Burger, Chicken Ceasars, Hangover και βέβαια Veggie Burger. Επιλέξτε συνοδευτικές πατάτες crosscut και ψωμάκι με σουσάμι ή brioche.

Η νέα σειρά MYBURGER της Pizza Fan από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο με εξαιρετικές πρώτες ύλες και τις πιο πρωτότυπες συνταγές από όλο τον κόσμο, υπόσχεται μεγάλες συγκινήσεις όλες της ώρες της ημέρας.

Continue Reading

Συνταγές

Φουντουκόπιτα με ελαιόλαδο και καστανή ζάχαρη

Ένα γλυκάκι που γίνεται σε χρόνο dt και δένει αρμονικά με το τσάι ή τον καφέ. Γίνεται με καστανή ζάχαρη και ελαιόλαδο και ξεχειλίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Χρόνος παρασκευής  / Πολύ εύκολο

Φουντουκόπιτα με ελαιόλαδο και καστανή ζάχαρη

Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, cheffe στις Αμαδρυάδες, Διχώρι Φωκίδας

Υλικά για 4-6 άτομα

150 γρ. καστανή ζάχαρη

25 ml. ελαιόλαδο εκλεκτό

160 γρ. καβουρδισμένα φουντούκια, πολύ λεπτοκομμένα ή σε σκόνη

3 αυγά

1 κ.γ μαγιά χημική

1 πρέζα ανθό αλατιού

10 γρ. βούτυρο για τη φόρμα

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε λαδόκολα στη φόρμα μας και μετά τη βουτυρώνουμε.

Πασπαλίζουμε ελαφρά με καστανή ζάχαρη, είναι το μυστικό που θα δώσει τραγανότητα στο γλυκό μας.

Στη συνέχεια σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα δυνατά την καστανή ζάχαρη, τα αυγά και το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε τη σκόνη φουντουκιού, τη μαγιά και τον ανθό αλατιού και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις για 20-25.

Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε σωστά με ένα μαχαιράκι, που βυθίζουμε στη μέση. Αν βγει καθαρό σημαίνει ότι έχει γίνει, αν όχι το αφήνουμε λίγο ακόμα.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει η φουντουκόπιτα.

Κόβουμε σε κομμάτια και αν θέλουμε σερβίρουμε με παγωτό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Trending