Connect with us

Γαστρονομία

Γερμανικό χοιρινό κότσι  και πατάτες

Γερμανικό χοιρινό κότσι  και πατάτες

Δυο αυθεντικές συνταγές από την μπυραρία Schumacher 1838

Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Το Dusseldorf είναι μια όμορφη κοσμοπολίτικη πόλη, που συνδυάζει το χθες με το σήμερα μοναδικά. Καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς αλλά ξαναγεννήθηκε πιο σύγχρονη. Στην περίφημη μπυραρία Schumacher του 1838, μας μύησαν στις αυθεντικές γεύσεις και μας έδωσαν τις συνταγές. Το περιβάλλον απίθανο, ζεστή ατμόσφαιρα, χαμόγελα όμορφα βιτρώ μας άλλης εποχής, ζωγραφιστά πλακάκια και ξύλινη διακόσμηση και τα ποτήρια μπύρας γεμίζουν και αδειάζουν με ταχύτητα φωτός. Εδώ δοκιμάσαμε την περίφημη σκούρα μπύρα Altbier. Η μπύρα παράγεται από τον καλύτερο λυκίσκο, βύνη πρώτης ποιότητας και καθαρό δροσερό νερό. Ζυμώνεται σε μέτρια θερμοκρασία χρησιμοποιώντας ζύμη κορυφαίας ζύμωσης, που χαρίζει φρεσκάδα αλλά ωριμάζει σε ψυχρότερη θερμοκρασία και αποκτά καθαρή και ζεστή γεύση. Δοκιμάστε λουκάνικα, κότσι και σνίτσελ αυθεντικό από εξαιρετικό χοιρινό κρέας. Η παράδοση θέλει η τεχνική του ψωμιού και του τηγανίσματος του σνίτσελ να  αποδίδεται στους Ρωμαίους το 1ο  π.Χ. Οι πιο δημοφιλείς παραλλαγές του Schnitzel είναι το Jägerschnitzel (“schnitzel hunter”, με άγρια μανιτάρια), το Zigeunerschnitzel (“schnitzel” με σάλτσα πιπεριάς) και με παραδοσιακά σπιτικά ζυμαρικά spatzle, σαν

Αυθεντικό χοιρινό κότσι(schweinshaxe)

Από την περίφημη μπυραρία «Schumacher Alt»

Υλικά

1-2 χοιρινά κότσια

2 σκελίδες σκόρδο

αλάτι βοτάνων με εστραγκόν, θρούμπι, ρίγανη, θυμάρι

φρεσκοτριμμένη ποικιλία πιπεριών

1 μεγάλο μπουκάλι καστανής μπίρας και λίγο ακόμα

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

σπόρους κριθαριού και κύμινου

Τρόπος παρασκευής

  • Βάζουμε όρθια τα κότσια σε ταψί και τα αφήνουμε να στεγνώσουν στο ψυγείο όλη τη νύχτα.
  • Την επομένη, τα τρίβουμε με το σκόρδο, πιο δυνατά το κάτω μέρος τους. Τα βάζουμε σε τηγάνι, πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και τα τσιγαρίζουμε για 5 λεπτά γυρίζοντάς τα.
  • Μεταφέρουμε τα κότσι σε ταψί μαζί με τα υγρά του, ρίχνουμε λίγη μπίρα και προσθέτουμε το κρεμμύδι και τους σπόρους. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 4 ώρες. Μετά την πρώτη ώρα περιλούζουμε τα κότσια με λίγη μπίρα και, μόλις αρχίσει το δέρμα να γίνεται τραγανό, ρίχνουμε ανά 45 λεπτά μπίρα για να υγραίνεται το δέμα και να γίνεται ακόμα πιο τραγανό.

Σημείωση: Το σωστό κότσι πρέπει να «σπάει» και να κόβεται εύκολα μέχρι το κόκκαλο, το τέλειο κότσι κόβεται με το πιρούνι.

  • Σερβίρουμε με πατάτες και με φρέσκες φέτες μήλου ή με γλυκό και ξινό κόκκινο λάχανο.  

 Bratkartoffeln

Οι γερμανικές πατάτες που πάνε με όλα.

Υλικά

πατάτες σε φέτες ή κύβους

θαλασσινό αλάτι

καπνιστό μπέικον ψιλοκομμένο

ξερά λευκά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

ελαιόλαδο

1/2 ποτήρι νερό

Tρόπος παρασκευής

  • Βάζουμε τις πατάτες σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο]. Τις αφήνουμε να πάρουν χρώμα από τη μια μεριά και τις γυρίζουμε από την άλλη.
  • Ρίχνουμε το αλάτι, τις περιχύνουμε με το νερό και αφήνουμε να το απορροφήσουν, ανακινώντας το τηγάνι.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το μπέικον και τα μαγειρεύουμε για 5 λεπτά μαζί, γυρίζοντας τις πατάτες μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Continue Reading

Συνταγές

Το πιο εύκολο Mille-feuille

Το mille-feuille, γνωστό και ως “Napoleon,” είναι ένα κλασικό γαλλικό γλυκό που αποτελείται από στρώσεις τραγανής σφολιάτας και πλούσιας κρέμας ζαχαροπλαστικής. Αν και φαίνεται περίπλοκο, μπορείτε να φτιάξετε μια απλή και νόστιμη εκδοχή του στο σπίτι με λίγα υλικά και λίγη προετοιμασία. Ακολουθήστε αυτή τη συνταγή για το πιο εύκολο mille-feuille στον κόσμο!

Υλικά

1 πακέτο έτοιμη σφολιάτα

1 πακέτο μίγμα κρέμας ζαχαροπλαστικής

Γάλα ανάλογα με τις οδηγίες στη συσκευασία της κρέμας

Εκτέλεση

Προετοιμασία της Σφολιάτας
  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.
  • Ανοίξτε τη σφολιάτα και κόψτε τη σε ορθογώνια κομμάτια, περίπου 10×15 εκ.
  • Τοποθετήστε τα κομμάτια σφολιάτας σε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα και τρυπήστε τα ελαφρώς με ένα πιρούνι για να μην φουσκώσουν πολύ.
  • Ψήστε τη σφολιάτα στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Αφήστε τα να κρυώσουν.
Eτοιμασία της Κρέμας Ζαχαροπλαστικής

Χτυπήστε την κρέμα με κρύο γάλα σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία.

Συναρμολόγηση του Mille-Feuille
  • Τοποθετήστε ένα κομμάτι σφολιάτας ως βάση σε μια πιατέλα.
  • Απλώστε ομοιόμορφα μια στρώση κρέμας ζαχαροπλαστικής πάνω στη σφολιάτα.
  • Τοποθετήστε ένα δεύτερο κομμάτι σφολιάτας πάνω στην κρέμα και επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να χρησιμοποιήσετε όλα τα κομμάτια σφολιάτας και κρέμας.
  • Τελειώστε με ένα κομμάτι τριμμένης σφολιάτας στην κορυφή.
 Σερβίρισμα
  • Πασπαλίστε την κορυφή με άχνη ζάχαρη.
  • Μπορείτε να τοποθετήσετε το mille-feuille στο ψυγείο για λίγο πριν το σερβίρετε, ώστε να σφίξει η κρέμα.
  • Κόψτε προσεκτικά σε κομμάτια και σερβίρετε.

Αυτή η πανεύκολη εκδοχή του mille-feuille είναι ιδανική για να εντυπωσιάσετε τους φίλους και την οικογένειά σας χωρίς να ξοδέψετε πολύ χρόνο στην κουζίνα. Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Συνταγές

Σαλάτα Παντζάρι, πορτοκάλι και vinaigrette βαλσάμικου

Μία απίθανη σαλάτα που ξεχειλίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Μπορεί θαυμάσια να αποτελέσει και ένα ελαφρύ γεύμα.

Χρόνος παρασκευής  50 λεπτά / Εύκολο

Υλικά για 4 άτομα

1½ κιλό παντζάρια, με τα φύλλα τους, καθαρισμένα

100 γρ  τυρί μυζήθρα

150 γρ  φουντούκια

2 κ.σ. φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη κομμένη σε φετούλες

1 πορτοκάλι, καθαρισμένο και χωρισμένο σε φιλέτα

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την vinaigrette βαλσάμικου

120 ml ελαιόλαδο

40 ml βαλσάμικο ξύδι

20 ml  χυμός πορτοκαλιού

20 γρ. μουστάρδα Dijon

5 γρ θυμάρι

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα χόρτα από τους βολβούς του παντζαριού και τα πλένουμε καλά.

Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ζεματάμε πρώτα τα χόρτα από τα παντζάρια για 5 λεπτά ή όσο θέλουμε – εξαρτάται από το πόσο μαλακά τα θέλουμε.

Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα ή πιρούνα και τα αφήνουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τους βολβούς και τους βράζουμε για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.

Παράλληλα ετοιμάζουμε και τα φιλέτα πορτοκαλιού καθαρίζοντας όσο μπορούμε πιο προσεκτικά τα φιλέτα από μεμβράνες και αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια.

Όταν είναι έτοιμοι οι βολβοί παντζαριού, τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και, όπως είναι ζεστοί, τους καθαρίζουμε, τους κόβουμε σε φέτες κυδωνάτες και τους προσθέτουμε στο μπολ με τα χόρτα.

Αδειάζουμε το νερό από την κατσαρόλα, την ξεπλένουμε, τη σκουπίζουμε και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά.

Όταν ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε τα παντζάρια, τα φύλλα και τους βολβούς, μέχρι να ζεσταθούν. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το σκόρδο, λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά για λίγα δευτερόλεπτα.

Προσθέτουμε τα φυλλαράκια δυόσμο και μεταφέρουμε τη σαλάτα σε πιάτα.

Σε σέικερ βάζουμε όλα τα υλικά για την vinaigrette βαλσάμικου και τα χτυπάμε δυνατά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Σερβίρουμε ζεστή ή κρύα την παντζαροσαλάτα, πασπαλίζουμε με δυόσμο.

Την τελευταία στιγμή πριν από το σερβίρισμα σκορπίζουμε τα φιλέτα πορτοκαλιού, τα φουντούκια, την μυζήθρα σε κομματάκια και περιχύνουμε με την vinaigrette βαλσάμικου.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Συνταγές

Κριθαρότο γαρίδας με λεμονόχορτο

Μια γευστική δημιουργία που γίνεται εύκολα και είναι από όλους καλοδεχούμενη. Οι φρέσκες γαρίδες κάνουν τη διαφορά … Το σίγουρο είναι ότι είναι ένα πιάτο που ξεχειλίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Χρόνος παρασκευής: 25 λεπτά

Υλικά για 4 άτομα

600 γρ. γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες

440 γρ. κριθαράκι

50 ml. ελαιόλαδο

1 καρότο μικρό, κομμένο σε καρέ

1 μεγάλο κρεμμύδι μικρό, κομμένο σε καρέ

1 σκελίδα σκόρδου, κομμένο σε καρέ

100 ml λευκό κρασί ξηρό

400 γρ. τριμμένες ντομάτες

1 φινόκιο μικρό,  κομμένο σε καρέ

100 γρ  λεμονόχορτο

1 ½  λίτρο μπισκ γαρίδας

Μισό λίτρο ζωμό λαχανικών

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

20 γρ. κόλιανδρο

6 κ.σ.  τυρί “Σαν Μιχάλη”

3 κ.σ. βούτυρο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά με τις γαρίδες για 3 λεπτά.

Αποσύρουμε τις γαρίδες και τις κρατάμε ζεστές σε ένα σκεπασμένο σκεύος.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθούν όλα τα υγρά.

Βάζουμε τις ντομάτες στο τηγάνι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά προσθέτοντας σιγά σιγά τους ζωμούς.

Προσθέτουμε το κριθαράκι και βράζουμε για 12 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα, για να μην πιάσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με το τυρί, το βούτυρο προσθέτουμε τον κόλινδρο, το λεμονόχορτο και αν χρειαστεί ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι ανακατεύουμε ελαφρά.

Τέλος, βάζουμε το ξύσμα από 1 πορτοκάλι και σερβίρουμε σε 2 λεπτά.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Trending