Connect with us

Τουρισμός

Δημιουργία εθελοντικού κράτους λόγω κορωνοϊού

 Η νόσος Covid-19 μας έμαθε να ζούμε διαφορετικά. Να φοβόμαστε περισσότερο, να ανησυχούμε για τις δουλειές μας και να νοιαζόμαστε για τον συνάνθρωπο μας. 

 Το σπίτι μας, η Ευρώπη, δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από την νόσο και θρηνούμε χιλιάδες αθώες ψυχές. Η οικονομία των κρατών-μελών είναι σε τραγική κατάσταση και η Γερμανία με πολλές χώρες του Βορρά  εξακολουθούν  να συμπεριφέρονται αλαζονικά.

 Τα μέλη της  επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισαν, κατά τη συζήτηση με τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Thierry  Breton, ότι ο τομέας του τουρισμού χρειάζεται περισσότερη στήριξη εν μέσω της πανδημίας του COVID-19.  Με συγκεκριμένα μέτρα  χρηματοδότησης, ενισχυμένο  συντονισμό  σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ένα  στοχευόμενο σχέδιο εξόδου από την κρίση.

 Ο Επίτροπος κ. Breton αναγνώρισε ότι ο τουρισμός ήταν ο πρώτος τομέας της οικονομίας που έπληξε ο κορονοϊός  και είναι πιθανό να αποτελέσει και τον τελευταίο που θα ανακάμψει από την κρίση. «Πρέπει να δώσουμε σθεναρή απάντηση», εξήγησε ο Επίτροπος. «Ο τουρισμός είναι προτεραιότητά μας και προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε με τους υπάρχοντες πόρους».

 Πέραν της παροχής ασφάλειας μέσω της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, ο Επίτροπος είπε ότι θα πρέπει να γίνει εκτεταμένη χρήση των κονδυλίων από τα μακροπρόθεσμα πακέτα για την ανάκαμψη στον τομέα του τουρισμού, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ (2021-2027). Στηρίζει την ιδέα της θέσπισης ειδικής κατηγορίας στον προϋπολογισμό «με το απαραίτητο βάθος και ισχύ που χρειαζόμαστε για να βγει ο τομέας από την κρίση».

 Ο κ. Breton  πρόσθεσε επίσης ότι ο απώτατος στόχος είναι να μεταρρυθμιστεί και να αναπροσαρμοστεί ριζικά ο τουρισμός, προτείνοντας να πραγματοποιηθεί μια Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τον Τουρισμό με θέμα τον βιώσιμο τουρισμό το προσεχές φθινόπωρο.

 Ο εκτελεστικός  Αντιπρόεδρος  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Frans Timmermans τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά σωσίβιο για την έξοδο από την κρίση του  κορονοϊού. Χρειάζονται πανευρωπαϊκές απαντήσεις και η «πράσινη» ανάκαμψη δεν είναι μόνο εφικτή αλλά αναγκαία, καθώς η Ευρώπη θα χάσει διπλά αν κινητοποιηθούν επενδύσεις για την ανοικοδόμηση της προ κρίσης οικονομίας χωρίς το μετασχηματισμό της σε «πράσινη» και βιώσιμη.

 Ο εθελοντισμός είναι μια άλλη διάσταση που πρέπει να στηριχθεί.

 Ο  εθελοντισµός  δημιουργεί  ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο. Συνιστά µια δίοδο προς την ενσωμάτωση  και την απασχόληση και έναν καίριο παράγοντα για τη βελτίωση της κοινωνικής συνοχής. 

 Ο εθελοντισµός έχει σηµαντικό  αντίκτυπο και πέρα από τα εθνικά σύνορα. Οι διασυνοριακές εθελοντικές δραστηριότητες παρέχουν αξιόλογες δυνατότητες στον τοµέα της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και της ιδιότητας του πολίτη. Μπορούν επίσης να βελτιώσουν την αλληλοκατανόηση και να συμβάλουν  στην ανάπτυξη µιας  πιο αρραγούς ευρωπαϊκής ταυτότητας.

 Στην Ελλάδα, όσοι εθελοντές στηρίζουν την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 να μοριοδοτηθούν  για την πρόσληψή τους σε επιτελικές δομές του κράτους(Σώματα Ασφαλείας, Στρατό, ΕΚΑΒ, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Νοσοκομεία, κλπ). 

 Είναι μια ευκαιρία-πρόκληση να πριμοδοτήσει η κυβέρνηση το «εθελοντικό κράτος». Να έχει  θεσμική υπόσταση. Οι πολίτες ξέρουν να αναγνωρίζουν και μια τέτοια πρωτοβουλία, θα αποτελέσει οδηγό για τη νέα γενιά.

 

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης,

Δημοσιογράφος

Τουρισμός

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού “Salon des Vacances” στις Βρυξέλλες

Την πολλά υποσχόμενη αγορά του Βελγίου προσέγγισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχοντας και φέτος στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού “Salon des Vacances”, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, από τις 2 έως τις 5 Φεβρουαρίου 2023.

Η έκθεση “Salon des Vacances” αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά τουριστικά γεγονότα στο Βέλγιο. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η φετινή, 64η διοργάνωση συγκέντρωσε 70.000 επισκέπτες, πολλοί από τους οποίους επισκέφθηκαν το ελληνικό περίπτερο του Ε.Ο.Τ., όπου συμμετείχε και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως συνεκθέτης. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έρευνα της διοργανώτριας εταιρείας της “Salon des Vacances”, παρά την ενεργειακή κρίση, οι Βέλγοι εξακολουθούν να ταξιδεύουν και προγραμματίζουν τις διακοπές τους με κριτήρια το κόστος του ταξιδιού (55%), τον καιρό (43%) και τη φυσική ομορφιά του προορισμού (38%). Στην επιλογή του προορισμού, το 22% των επιλογών συνδέεται με τη γαστρονομία και το 21% με τις πολιτιστικές δραστηριότητες, που αποτελούν σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για το τουριστικό προϊόν της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη φετινή έκθεση, ιδιαίτερα θετικά ήταν τα μηνύματα για τον προορισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε όλες τις Β2Β συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τους επαγγελματίες της αγοράς και τους tour operators, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε αύξηση των προκρατήσεων για το 2023. Αξίζει να τονιστεί ότι το Βέλγιο κατατάσσεται στην όγδοη θέση εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα. Επιπλέον, με βάση πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της “ΤUI Belgium”, ένας στους δύο Βέλγους είναι βέβαιο ότι θα πάει διακοπές το 2023, ενώ το 59% δήλωσε ότι θα πάει ακόμη και δύο ή περισσότερες φορές διακοπές το χρόνο. Η μέση δαπάνη ανά άτομο για αεροπορικό ταξίδι ανέρχεται σε €1.330, καταγράφοντας αύξηση 8% σε σύγκριση με το 2019. Η Ισπανία, η Ελλάδα και η Τουρκία κατατάσσονται στις τρεις πρώτες θέσεις και μάλιστα έχουν ισχυρότερες πωλήσεις από ό,τι πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τον Piet Demeyere, Υπεύθυνο Επικοινωνίας της TUI.

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της ΠΚΜ Αλέξανδρος Θάνος τόνισε: “’Η αγορά του Βελγίου είναι πολύ σημαντική για την Κεντρική Μακεδονία, καθώς υπάρχουν απευθείας πτήσεις που διασυνδέουν τη Θεσσαλονίκη με τις Βρυξέλλες όλο τον χρόνο, αλλά και διότι οι Βέλγοι τουρίστες θεωρούνται από τους πιο ποιοτικούς Ευρωπαίους επισκέπτες για έναν προορισμό, δαπανώντας αναλογικά ένα πολύ μεγάλο ποσό για τις διακοπές τους’’.

Continue Reading

Εναλλακτικός τουρισμός

Σέιχ Σου & Δάσος Χορτιάτη: Το Πράσινο Δαχτυλίδι της Θεσσαλονίκης!

Αναδεικνύεται η περιβαλλοντική αξία της Θεσσαλονίκης και το «Σέιχ Σου» ξαναγίνεται τόπος αναψυχής των κατοίκων της, με την Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επεγράφη μνημόνιο συνεργασίας για την ανάδειξη και αξιοποίηση του Περιαστικού Δάσους της Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου) και του Δάσους Χορτιάτη, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμοδίου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος.

Σκοποθεσία του Μνημονίου Συνεργασίας

 Είναι η λειτουργική διασύνδεση του Περιαστικού Δάσους της Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου) και του Δάσους Χορτιάτη με τις αστικές περιοχές, λαμβάνοντας υπόψιν ότι και οι δυο αυτές δασικές εκτάσεις, αποτελούν φυσικά οικοσυστήματα εξαιρετικής οικολογικής σημασίας.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας δεσμεύει στους συμμετέχοντες:

  • Να εφαρμοστούν πρακτικές προστασίας και διαχείρισης των φυσικών πόρων με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
  • Να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων με γνώμονα την αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, τη μείωση του θορύβου, την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας.
  • Να προωθηθούν ειδικά προγράμματα δασικού αθλητισμού, δασικής αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
  • Να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο διαχείρισης των δασών με πλήρη χαρτογράφηση και δημιουργία συστημάτων παρακολούθησης της βιοποικιλότητας.
  • Να εφαρμοσθούν δράσεις που θα μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα δασικά οικοσυστήματα και θα τα βοηθήσουν στην απαραίτητη προσαρμογή.
  • Να ενισχυθούν τα δασικά οικοσυστήματα απέναντι στα έντονα φυσικά φαινόμενα και τις καταστροφές.
  • Να εφαρμοσθεί ένα ειδικό σχέδιο δράσεων για την ενίσχυση της τοπικής βιοποικιλότητας.
  • Να συντηρηθούν, να αποκατασταθούν και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες πράσινες υπηρεσίες και υποδομές των περιαστικών δασών και των πράσινων διαδρόμων του πολεοδομικού συγκροτήματος.
  • Να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία, την Εθνική Πιστοποίηση και τη συντήρηση του δικτύου πεζοπορικών και ποδηλατικών μονοπατιών.
  • Να προχωρήσουν στις δράσεις αυτές που θα προβάλουν το Δίκτυο Μονοπατιών και την ανάδειξή του ως πόλο έλξης του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης.
  • Να γίνουν όλες οι απαραίτητων ενέργειες (μελέτες, επεμβάσεις κ.α.) για τη δημιουργία πράσινων διαδρομών διασύνδεσης των περιαστικών δασών της Θεσσαλονίκης (Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης / Σέιχ Σου – Ορεινός όγκος Χορτιάτη)  με την πόλη και το παραλιακό της μέτωπο.

Στο Μνημόνιο Συνεργασίας εκτός των προαναφερθέντων,  συμμετέχουν επίσης: η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), η Αναπτυξιακή ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε. – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής.

Το όραμα: Να αλλάξει η ζωή της συμπρωτεύουσας με το «πράσινο δαχτυλίδι» που θα δημιουργηθεί γύρω της…

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την «Η υπογραφή του μνημονίου για το Σέιχ Σου, δείχνει καθαρά τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτή η προστασία του Περιβάλλοντος σε ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους: θωράκιση του δασικού οικοσυστήματος απέναντι στα έντονα φυσικά φαινόμενα με ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, υποστήριξη της φυσιογνωμίας της περιοχής, ενίσχυση της τοπικής βιοποικιλότητας.

Αυτό το σύνθετο πλέγμα δράσεων κι επιδιώξεων εξυπηρετεί τη συνεργασία των φορέων που υπέγραψαν το μνημόνιο, ώστε να δοθεί στη Θεσσαλονίκη η μεγαλύτερη δυνατή προστιθέμενη αξία με την ανάδειξη του περιαστικού της άλσους και του Δάσους Χορτιάτη σε ελκυστικούς προορισμούς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του». Ταυτόχρονα τονίζεται ότι με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, γίνεται  ένα ακόμη μεγάλο βήμα για να υλοποιήσουμε ένα φιλόδοξο έργο:

Της λειτουργικής διασύνδεσης του Περιαστικού Δάσους του Σέιχ Σου με την πόλη της Θεσσαλονίκης με το moto: Να κοιτάμε, πλέον και από τη θάλασσα προς το βουνό.

 Και άλλες παρεμβάσεις

Ταυτόχρονα με τον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, υλοποιείται το πιλοτικό έργο της διαμόρφωσης του Μονοπατιού των Παγοποιών, στο Χορτιάτη. Με τη διαμόρφωση της Ανατολικής Τάφρου, της οποίας έχει ήδη αρχίσει ο σχεδιασμός υλοποίησης και τη δημιουργία περιαστικού δάσους στο Δήμο Παύλου Μελά, συνεχίζεται η δημιουργία μιας πράσινης ζώνης, ένα πράσινο δαχτυλίδι, που θα περικλείει τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τη διάνοιξη διόδων προς το δάσος.

Ένα επιπλέον προνόμιο των κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος, αλλά και των επισκεπτών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να έχουν όλοι μια ακόμα διέξοδο αναψυχής, άθλησης και ευζωίας.

**Το «Βusiness
Woman» στο πλαίσιο εκτίμησης της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και προστασίας του περιβάλλοντος, αναδεικνύει τη λειτουργική διασύνδεση του Περιαστικού Δάσους της Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου) και του Δάσους Χορτιάτη, παρουσιάζοντας τα φυσικά οικοσυστήματα που είναι εξαιρετικής οικολογικής σημασίας, και που δεν αρκεί μόνον να τα αναδεικνύουμε αλλά και να προστατεύουμε!!

Continue Reading

Τουρισμός

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Παρούσα στην Τουριστική Έκθεση «ΜΑΤΚΑ» 2023 στο Ελσίνκι

By:Έφη Βαλίλα

H Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συνεχίζοντας την προσέγγιση των αγορών της Βόρειας Ευρώπης, συμμετείχε στην έκθεση ΜΑΤΚΑ 2023 που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, προς  διερεύνηση «Νέων» Τουριστικών αγορών!

Η Σημαντικότητα και το Αποτέλεσμα της Συμμετοχής στην Έκθεση

Η έκθεση είχε μεγάλη επιτυχία, ενώ  σημαντική  ήταν και η προσέλευση των επισκεπτών στο περίπτερο της Ελλάδας, όπου και εντυπωσιάστηκαν από τη δυνατότητα που παρέχει η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας για ποικίλες δραστηριότητες.

Θεσσαλονίκη-Χαλκιδική

Γνωστοί Τουριστικοί προορισμοί και στο Ελσίνκι…

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι επισκέπτες γνώριζαν τη Θεσσαλονίκη και τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της και τη Χαλκιδική και τις όμορφες παραλίες της,  ενώ ενθουσιάστηκαν και με τις υπόλοιπες περιοχές που τους παρουσίασαν τα στελέχη της Περιφέρειας και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Άγιο Όρος!

Το Οικονομικό Βαλάντιο των Φιλανδών Τουριστών

Να σημειωθεί ότι οι Φινλανδοί τουρίστες είναι επισκέπτες υψηλού εισοδήματος. Πραγματοποιούν συνήθως πολυήμερες οικογενειακές ή μεμονωμένες διακοπές σε μικρά γκρουπ, προτιμούν να μην ταξιδεύουν κατά την υψηλή τουριστική περίοδο του Ιουλίου και του Αυγούστου, αλλά κυρίως τη χαμηλή περίοδο και συνήθως πραγματοποιούν μονοήμερες εκδρομές στις γύρω περιοχές για να απολαύσουν διάφορες δραστηριότητες στη φύση, να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής και να γευθούν τη γαστρονομία της. Για όλους αυτούς τους λόγους οι επισκέπτες της έκθεσης ΜΑΤΚΑ 2023 εντυπωσιάστηκαν από το περίπτερο της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Κινητικότητα των Στελεχών της Περιφέρειας στην Έκθεση

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης τα στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν συναντήσεις με επαγγελματίες του τουρισμού, στους οποίους παρουσίασαν το πολυθεματικό προϊόν της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο έγινε στοχευμένη παρουσίαση του προορισμού στο κοινό.

Αποτίμηση της Συμμετοχής στην Έκθεση από τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού  κο Αλέξανδρο Θάνο

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος τόνισε:

«Στοχεύοντας στην ποιοτική αναβάθμιση των επισκεπτών και στην οικονομική ανάταση των επιχειρήσεων της περιοχής μας, συνεχίζουμε την προσέγγιση των Σκανδιναβικών χωρών και για το λόγο αυτό συμμετείχαμε στην έκθεση ΜΑΤΚΑ 2023 στο Ελσίνκι, που αποτελεί για μας μία πολύ σημαντική αγορά-στόχο. Οι πολίτες των Βόρειων χωρών αναζητούν νέους προορισμούς στους οποίους θα μπορούν να συνδυάσουν πολλές διαφορετικές δραστηριότητες και να βιώσουν αυθεντικές εμπειρίες. Και η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας μπορεί να τους προσφέρει ακριβώς αυτό».

**Το Business Woman, συγχαίρει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αφού με τη συμμετοχής της στην έκθεση «ΜΑΤΚΑ» 2023 στο Ελσίνκι, γνωστοποιεί τον δικό της γεωγραφικό χώρο, με τους επαρκείς φυσικούς και πολιτιστικούς  πόρους, στοχεύοντας στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική ανάπτυξη, κυρίως όμως στην αύξηση της απασχόλησης στον τουριστικό τομέα της Περιφέρειας

Continue Reading

Trending