Connect with us

Διατροφή

Διάλεξε τα καλύτερα τυριά με τα χαμηλότερα λιπαρά

Στο παρακάτω  άρθρο θα βρεις πληροφορίες για το ποια είναι τα καλύτερα τυριά με τα χαμηλότερα λιπαρά ! Είναι γνωστό πως τα τυριά έχουν κεντρικό ρόλο σε όλα τα ελληνικά ,αλλά και διεθνή τραπέζια. Για αυτό το λόγο θεωρούνται από τα πιο αγαπημένα γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούνται στις συνταγές μας . Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται η παραγωγή τους σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της υψηλής τους ζήτησης. Μπορεί βέβαια στην επιστημονική κοινότητα, να προκαλούν συχνά  ερωτήματα και ανησυχίες, αλλά αναμφίβολα  παραμένουν σταθερές αξίες στην διατροφική μας συνήθεια

Διατροφική Αξία Τυριών

Το τυρί χαρακτηρίζεται ως τρόφιμο με υψηλή διατροφική αξία επειδή συγκεντρώνει αρκετά θρεπτικά συστατικά στην μερίδα του. Οι καθοριστικοί παράγοντες που επηρεάζουν το προφίλ κάθε τυριού είναι ο τύπος του γάλακτος (πλήρες, χαμηλό, άπαχο) και το ποσό του νατρίου που θα καταλήξει στο τελικό προϊόν. Όμως, το τυρί είναι βασική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας που μπορεί να αντικαταστήσει σχεδόν ισάξια την κατανάλωση κρέατος.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των τυριών είναι πως όσο περισσότερα λιπαρά, τόσο λιγότερη πρωτεΐνη περιέχουν, και το αντίστροφο. Άλλα χαρακτηριστικά των τυριών είναι η χαμηλή έως μηδαμινή περιεκτικότητα σε λακτόζη, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα και η σημαντική περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη Α, Β2, Β12, φώσφορο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Ποιο Τυρί να Διαλέξω ;

Στα ράφια των supermarket υπάρχουν αμέτρητες επιλογές λευκών και κίτρινων τυριών, με διαφορετικές υφές και γεύσεις. Τα 2 βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πριν αγοράσεις ένα προϊόν τυριού είναι :

  • το ποσοστό του λίπους που περιέχει
  • η περιεκτικότητα του σε νάτριο

Ένα τυρί άπαχο ή ημιάπαχο (light) είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή σε περίπτωση που βρίσκεσαι σε πρόγραμμα απώλειας βάρους ή αν σε ενδιαφέρει η υγιεινή διατροφή. Για να ονομαστεί ένα τυρί light πρέπει να περιέχει το ανώτερο μέχρι 30% λίπος στα 100 γραμμάρια προϊόντος. Ωστόσο, πλέον υπάρχουν αρκετά προϊόντα μέχρι και 15% τα οποία μπορείς να επιλέγεις εναλλάξ με ένα πιο πλούσιο σε λίπος τυρί.

Βάζοντας ως παράγοντες ποιότητας το ποσοστό του λίπους και των πρωτεϊνών, την χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και τους εύκολους γευστικούς συνδυασμούς, σου προτείνω τα παρακάτω τυριά :

Cottage – Κοτατζ

Αυτό το τυρί φαίνεται ότι έχει εξαιρετική αναλογία θερμίδων και πρωτεΐνης στην μερίδα του, ενώ προτιμάται από τους αθλούμενους λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη. Ταυτόχρονα, είναι αρκετά χαμηλό σε νάτριο (380 mg/100 gr) και ανήκει στα πλέον άπαχα τυριά.

Γενικά, τα τυριά τύπου cottage περιέχουν 2-14 γραμμάρια λίπους / 100 γραμμάρια τυριού και αποδίδουν από 80-100 θερμίδες.

Ρικότα

Το τυρί ρικότα δεν είναι από τις πρώτες επιλογές που θα σκεφτείς να αγοράσεις στο ράφι του supermarket. Όμως, είναι τυρί με αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και περιέχει ορό γάλακτος υψηλής ποιότητας (ουσία που ενισχύει την απόδοση των μυών). Επιπλέον, είναι εξαιρετικά χαμηλό σε νάτριο (μόλις 100 mg/100 gr !), επομένως είναι ακόμα πιο χαμηλό από το cottage.

Το ρικότα ανήκει στα άπαχα τυριά με περιεκτικότητα σε λίπος από 9-13 γραμμάρια λίπους / 100 γραμμάρια προϊόντος. Αποδίδει περίπου από 130-170 θερμίδες στην μερίδα των 100 γραμμαρίων.

Μοτσαρέλα

Η νωπή μοτσαρέλα είναι μια ακόμα επιλογή χαμηλών λιπαρών που μπορείς να έχεις στο ψυγείο σου. Είναι τυρί με μειωμένη περιεκτικότητα σε νάτριο (610 mg / 100 gr), αυξημένης περιεκτικότητας σε ασβέστιο και πηγή προβιοτικών οργανισμών. Μπορείς να επιλέξεις την light μορφή της για να μειώσεις σημαντικά το θερμιδικό περιεχόμενο της.

Το ποσοστό της σε λίπος κυμαίνεται από 7 – 10 γραμμάρια /100 γραμμάρια και οι θερμίδες της από 150-190 /100 γραμμάρια.

Επιπλέον επιλογές που μπορείς να δοκιμάσεις με αντίστοιχο θρεπτικό προφίλ είναι η νωπή μυζήθρα, το τυρί κρέμα light, η φέτα light 12% και όλα τα κίτρινα τυριά μέχρι 20% περιεκτικότητας σε λίπος.

Κατίκι δομοκού

Το κατίκι αρχίζει να αναπτύσσεται στο αγοραστικό κοινό τα τελευταία χρόνια λόγω του καλού θρεπτικού προφίλ του αλλά και της ωραίας υφής. Ανήκει στα πλέον άπαχα τυριά με περιεκτικότητα σε λίπος 13 γραμμάρια/100 γραμμάρια προϊόντος, όπως και τα παραπάνω τυριά. Το θερμιδικό του περιεχόμενο αντιστοιχεί σε 170 θερμίδες / 100 γραμμάρια.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Τι είναι τα Ω-3 λιπαρά , ποια οφέλη έχουν και σε ποιες τροφές τα βρίσκουμε

Ανθότυρο

Το ανθότυρο έχει φανατικό αγοραστικό κοινό και διάφορες περιοχές προέλευσης, όπως η Κρήτη και η Ήπειρος. Επίσης, επιλέγεται πολύ συχνά από τους λάτρεις του τυριού γιατί η ποσότητα που μπορείς να καταναλώσεις είναι η διπλάσια από ότι τα υπόλοιπα τυριά ! Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της αυξημένης υγρασίας του, οπότε αν θέλεις να “φαίνεται περισσότερο” το τυρί στο πιάτο σου, επέλεξε το νωπό ανθότυρο !

Διατροφικά, το ανθότυρο αποδίδει 170-230 θερμίδες και 14-17 γραμμάρια λίπους / 100 γραμμάρια, ανάλογα την περιοχή προέλευσης.

Εύκολες Συνταγές με Τυριά Χαμηλών Λιπαρών

Η μορφή των περισσότερων προαναφερθέντων τυριών είναι σχεδόν πάντα νωπή. Επομένως, αρκετοί δυσκολεύονται να σχεδιάσουν μια συνταγή που να συνδυάζει γεύση, θρεπτική αξία και ένα άπαχο τυρί.

Κάποιες από τις επιλογές που μπορείς να δοκιμάσεις είναι :

  • Σπανακόπιτα με φύλλο ολικής αλέσεως και φέτα light ή ρικότα
  • Πίτες με λαχανικά και τυρί κρέμα light ή ρικότα
  • Σάλτσα ζυμαρικών με ρικότα ή μοτσαρέλα και ζυμαρικά ολικής αλέσεως
  • Σαλάτες με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρέσκα φρούτα και μοτσαρέλα
  • Μακαρονοσαλάτες με πολύχρωμα λαχανικά και cottage τυρί

και πολλές ακόμα !

Όποια επιλογή τυριού και να διαλέξεις, είναι σημαντικό να θυμάσαι το μέτρο στην κατανάλωση του. Οι συνιστώμενες ημερήσιες μερίδες για τον υγιή πληθυσμό είναι 2-3 μερίδες τυριού/ημέρα, οι οποίες αντιστοιχούν σε 30 γραμμάρια από το κάθε είδος τυριού. Διάλεξε αυτό που ταιριάζει στην δική σου γεύση και απόλαυσε λίγες θερμίδες και πλούσια γεύση !

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Κάθε πότε να ζυγίζομαι και ποια είναι η κατάλληλη ώρα

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Μαριλένα Πετράκου – Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κερατσίνι

Διατροφή

Ξέχασε τα Κίνητρα σου. Εστίασε σε αυτό…[ΟΔΗΓΟΣ]

Στην προσπάθειά σου να αλλάξεις προς το καλύτερο, πιθανότατα έχεις διαβάσει βιβλία σχετικά με τα Κίνητρα και τις Διατροφικές Συνήθειες. Ίσως έχεις διαβάσει ακόμη και για τη Διατροφική Συμπεριφορά.

Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι δεν έχεις μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αλλαγή της συμπεριφοράς σου.

Και εξηγώ…

  • Ένα σύνολο «πρέπει» ή οδηγιών δεν είναι στρατηγική.
  • Διαβάζοντας άρθρα στο διαδίκτυο δεν είναι στρατηγική.
  • Οι αρχές της συμπεριφοριστικής ψυχολογίας δεν περιλαμβάνουν στρατηγική.
  • Η αναμονή έως ότου «είσαι έτοιμος/η να αλλάξεις» δεν είναι στρατηγική.
  • Η θέληση για την ενίσχυση των κινήτρων σου δεν είναι στρατηγική.
Strategy Nutrition

Πρόσθεσε τη Στρατηγική στα Κίνητρα σου

Έχω σχεδιάσει μια Στρατηγική για σένα

Μάθε να Ζυγίζεις Λιγότερο. Παρακάτω θα μοιραστώ μαζί σου ορισμένα στοιχεία αυτής της μεθοδολογίας.

Πώς έφτασα σε αυτή τη μεθοδολογία;

Στην αρχή, όλη αυτή η επεξεργασία δεδομένων σε πραγματικές συνεδρίες, είχε αντικειμενικές δυσκολίες και πιθανόν αμφίβολα αποτελέσματα. Όταν φεύγεις από τον παραδοσιακό τρόπο προσέγγισης με μόνο όπλο το πλάνο διατροφής και μια ζυγαριά-λιπομετρητή, είσαι λίγο “έξω από τα νερά σου”. Ενώ πολλές φορές, ο τελικός αποδέκτης αυτής της παροχής μπορεί να αισθάνεται ότι δε λαμβάνει αυτό για το οποίο ήρθε στο γραφείο. Μήπως τελικά δεν έχει και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα; 

Ωστόσο, η μεθοδολογία που εφάρμοσα απέδωσε, κάτι που φαίνεται και από την παρακάτω κριτική.

Αθανασία Φιλιππίδη

Ο Πάρης είναι ο πρώτος διαιτολόγος που με βοήθησε να ενσωματώσω την σωστή διατροφή στην καθημερινότητα μου χωρίς να στερούμαι απολύτως τίποτα και με νόστιμες πρωτότυπες συνταγές και όλο αυτό μου έγινε πλέον τρόπος ζωής. Ευχαριστώ πολύ!

Προσαρμόζοντας τη μεθοδολογία μου στην παραδοσιακή διαιτολογική προσέγγιση (ενεργειακό ισοζύγιο, τεχνικές κορεσμού), μπόρεσα να δημιουργήσω μια νέα βελτιωμένη προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη της το πώς λειτουργεί η ανθρώπινη συμπεριφορά. Και αυτό οδήγησε σε σημαντικά εργαλεία που μοιράζομαι και αξιοποιώ στη διαιτολογική μου πράξη όπως “Η αλλαγή της Διατροφικής Νοοτροπίας” και το “8 Point System“.

Το πιο φιλόδοξο αποτέλεσμα της εργασίας μου είναι η Καθολική Αλλαγή της Διατροφικής Συμπεριφοράς, η οποία συνδυάζει τα εργαλεία και τη μεθοδολογία μου για να δημιουργήσω μια ολοκληρωμένη, βήμα προς βήμα στρατηγική για την αλλαγή του τρόπου ζωής σου.

Θέλεις να διαβάσεις περισσότερο; Τότε κάνε κλικ εδώ!

Αρθρογράφος Πάρης Παπαχρήστος

Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας #Facebook#Instagram#Linkedin

Continue Reading

Διατροφή

Αφού δεν τρώω τίποτα σχεδόν το βράδυ, γιατί δεν αδυνατίζω;

Είναι μία ερώτηση που ακούμε πολύ συχνά εμείς οι διατροφολόγοι και η απάντηση βρίσκεται στις ορμόνες του σώματος μας. Όσο και να μας φαίνεται περίεργο, όλα μέσα στον οργανισμό μας λειτουργούν με ορμόνες. Πάμε λοιπόν να δούμε την αιτία αυτής της κατάστασης.

Για να απολαύσω ένα καλό ύπνο, θα πρέπει η παραγωγή της μελατονίνης μου να μη διαταραχθεί καθόλου. Ένας λόγος για τη διαταραχή της μελατονίνης είναι η απουσία σεροτονίνης. Και θα μου πείτε τώρα εσείς, που κολλάει το ένα με το άλλο;

Η σεροτονίνη λοιπόν, είναι πρόδρομος ουσία για την παραγωγή της μελατονίνης. Σε περίπτωση που το βραδινό γεύμα δεν είναι πλήρες περίπου 2 ώρες πριν τον ύπνο, τότε δε θα παραχθεί αρκετή ποσότητα μελατονίνης για να απολαύσουμε τον ύπνο μας.

Εάν, για παράδειγμα, το βραδινό μου είναι ένα σκέτο φρούτο, γιατί έτσι πιστεύω πως θα χάσω περισσότερα κιλά, τότε :

  • Δε θα παράγω αρκετή σεροτονίνη, με αποτέλεσμα όχι πολύ μελατονίνη άρα κακός ποιοτικά ύπνος
  • Θα παράγω κορτιζόλη και όσο διατηρείται σε υψηλά επίπεδα τόσο θα μειώνεται ο ρυθμός μεταβολισμού μου (ο εγκέφαλος νιώθει κατάσταση κινδύνου).
  • Με αποτέλεσμα το σώμα μου να κάνει οικονομία ενέργειας, μειώνοντας τις ορμόνες του θυρεοειδούς που είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση των ημερήσιων θερμίδων μου
  • Τέλος, το σώμα θα πάρει ένα μέρος των θερμίδων που έφαγα και θα τις συσσωρεύσει σε λίπος, δημιουργώντας το ενδοκοιλιακό λίπος.

Τι πρέπει να κάνω λοιπόν για να φτιάξω τη βραδινή μου σεροτονίνη και στη συνέχεια τη μελατονίνη μου;

Θα πρέπει το βραδινό μου γεύμα να είναι ελαφρύ αλλά πλήρης στα μακροθρεπτικά συστατικά:

  • Μία σαλάτα με ελαιόλαδο, μια πηγή πρωτεΐνης χαμηλών λιπαρών όπως λίγο λευκό τυρί ή κοτόπουλο και μία πηγή υδατάνθρακα όπως ένα μέτριο παξιμάδι ολικής αλέσεως.
  • Το γιαούρτι μου, αντί για σκέτο, να το συνοδέψω με δημητριακά ολικής αλέσεως, ένα μικρό φρούτο και λίγους ξηρούς καρπούς.
  • Μία μικρή αραβική με τόνο ή αυγό, ντοματίνια και λίγο αβοκάντο.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ποσες θερμίδες πρέπει να κόψω από το φαγητό για να χάσω κιλά;

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Λέσβος

Continue Reading

Διατροφή

Ταχίνι … το superfood των vegeterians

Το ταχίνι προέρχεται από την σύνθλιψη του σησαμιού και είναι μια υπερτροφή, που χαρίζει ευεργετικά θρεπτικά στοιχεία στον οργανισμό μας.

Στις χώρες της Μέσης Ανατολής λατρεύεται, αφού διανθίζει τις σαλάτες και πολλές γευστικές δημιουργίες τους. Στην Ελλάδα κυρίως καταναλώνεται την εποχή των νηστειών, αλλά έχει κερδίσει σημαντική θέση στη διατροφή όσων ακολουθούν μια υγιεινή και προσεγμένη διατροφή.
Ο συνδυασμός του οσπρίου ή των ξηρών καρπών με το ταχίνι μάς δίνει μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή σαν να καταναλώνουμε ζωική πρωτεΐνη. Το ταχίνι είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα, σε αμινοξέα, σε πρωτείνες καλής βιολογικής αξίας.

Το ταχίνι είναι εξαιρετική πηγή χαλκού και καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου, φωσφόρου και φυτικών ινών.Οι λιγνάνες που περιέχονται στο ταχίνι είναι πολύτιμες ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που μας προστατεύει από τη αθηρωμάτωση, την υπέρταση, την υπερχοληστεροναιμία, την αντιμετώπιση του διαβήτη και συμβάλει στην καλή λειτουργία του ήπατος.

Είναι από τα βασικά συστατικά της μοναστηριακής και της vegan διατροφής.Το ταχίνι αποτελεί εξαιρετική τροφή για τα παιδιά, γιατί είναι πλούσιο σε ενέργεια, ασβέστιο και άλλα συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξή τους. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν άλειμμα σε ψωμί, στα pancakes, στα μπισκότα, στα κέικ, στις σαλάτες.

Aπό τη δημοσιογράφο Σίσσυ

Continue Reading

Trending