Connect with us

Διατροφή

Διάλεξε τα καλύτερα τυριά με τα χαμηλότερα λιπαρά

Στο παρακάτω  άρθρο θα βρεις πληροφορίες για το ποια είναι τα καλύτερα τυριά με τα χαμηλότερα λιπαρά ! Είναι γνωστό πως τα τυριά έχουν κεντρικό ρόλο σε όλα τα ελληνικά ,αλλά και διεθνή τραπέζια. Για αυτό το λόγο θεωρούνται από τα πιο αγαπημένα γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούνται στις συνταγές μας . Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται η παραγωγή τους σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της υψηλής τους ζήτησης. Μπορεί βέβαια στην επιστημονική κοινότητα, να προκαλούν συχνά  ερωτήματα και ανησυχίες, αλλά αναμφίβολα  παραμένουν σταθερές αξίες στην διατροφική μας συνήθεια

Διατροφική Αξία Τυριών

Το τυρί χαρακτηρίζεται ως τρόφιμο με υψηλή διατροφική αξία επειδή συγκεντρώνει αρκετά θρεπτικά συστατικά στην μερίδα του. Οι καθοριστικοί παράγοντες που επηρεάζουν το προφίλ κάθε τυριού είναι ο τύπος του γάλακτος (πλήρες, χαμηλό, άπαχο) και το ποσό του νατρίου που θα καταλήξει στο τελικό προϊόν. Όμως, το τυρί είναι βασική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας που μπορεί να αντικαταστήσει σχεδόν ισάξια την κατανάλωση κρέατος.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των τυριών είναι πως όσο περισσότερα λιπαρά, τόσο λιγότερη πρωτεΐνη περιέχουν, και το αντίστροφο. Άλλα χαρακτηριστικά των τυριών είναι η χαμηλή έως μηδαμινή περιεκτικότητα σε λακτόζη, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα και η σημαντική περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη Α, Β2, Β12, φώσφορο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Ποιο Τυρί να Διαλέξω ;

Στα ράφια των supermarket υπάρχουν αμέτρητες επιλογές λευκών και κίτρινων τυριών, με διαφορετικές υφές και γεύσεις. Τα 2 βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πριν αγοράσεις ένα προϊόν τυριού είναι :

  • το ποσοστό του λίπους που περιέχει
  • η περιεκτικότητα του σε νάτριο

Ένα τυρί άπαχο ή ημιάπαχο (light) είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή σε περίπτωση που βρίσκεσαι σε πρόγραμμα απώλειας βάρους ή αν σε ενδιαφέρει η υγιεινή διατροφή. Για να ονομαστεί ένα τυρί light πρέπει να περιέχει το ανώτερο μέχρι 30% λίπος στα 100 γραμμάρια προϊόντος. Ωστόσο, πλέον υπάρχουν αρκετά προϊόντα μέχρι και 15% τα οποία μπορείς να επιλέγεις εναλλάξ με ένα πιο πλούσιο σε λίπος τυρί.

Βάζοντας ως παράγοντες ποιότητας το ποσοστό του λίπους και των πρωτεϊνών, την χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και τους εύκολους γευστικούς συνδυασμούς, σου προτείνω τα παρακάτω τυριά :

Cottage – Κοτατζ

Αυτό το τυρί φαίνεται ότι έχει εξαιρετική αναλογία θερμίδων και πρωτεΐνης στην μερίδα του, ενώ προτιμάται από τους αθλούμενους λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη. Ταυτόχρονα, είναι αρκετά χαμηλό σε νάτριο (380 mg/100 gr) και ανήκει στα πλέον άπαχα τυριά.

Γενικά, τα τυριά τύπου cottage περιέχουν 2-14 γραμμάρια λίπους / 100 γραμμάρια τυριού και αποδίδουν από 80-100 θερμίδες.

Ρικότα

Το τυρί ρικότα δεν είναι από τις πρώτες επιλογές που θα σκεφτείς να αγοράσεις στο ράφι του supermarket. Όμως, είναι τυρί με αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και περιέχει ορό γάλακτος υψηλής ποιότητας (ουσία που ενισχύει την απόδοση των μυών). Επιπλέον, είναι εξαιρετικά χαμηλό σε νάτριο (μόλις 100 mg/100 gr !), επομένως είναι ακόμα πιο χαμηλό από το cottage.

Το ρικότα ανήκει στα άπαχα τυριά με περιεκτικότητα σε λίπος από 9-13 γραμμάρια λίπους / 100 γραμμάρια προϊόντος. Αποδίδει περίπου από 130-170 θερμίδες στην μερίδα των 100 γραμμαρίων.

Μοτσαρέλα

Η νωπή μοτσαρέλα είναι μια ακόμα επιλογή χαμηλών λιπαρών που μπορείς να έχεις στο ψυγείο σου. Είναι τυρί με μειωμένη περιεκτικότητα σε νάτριο (610 mg / 100 gr), αυξημένης περιεκτικότητας σε ασβέστιο και πηγή προβιοτικών οργανισμών. Μπορείς να επιλέξεις την light μορφή της για να μειώσεις σημαντικά το θερμιδικό περιεχόμενο της.

Το ποσοστό της σε λίπος κυμαίνεται από 7 – 10 γραμμάρια /100 γραμμάρια και οι θερμίδες της από 150-190 /100 γραμμάρια.

Επιπλέον επιλογές που μπορείς να δοκιμάσεις με αντίστοιχο θρεπτικό προφίλ είναι η νωπή μυζήθρα, το τυρί κρέμα light, η φέτα light 12% και όλα τα κίτρινα τυριά μέχρι 20% περιεκτικότητας σε λίπος.

Κατίκι δομοκού

Το κατίκι αρχίζει να αναπτύσσεται στο αγοραστικό κοινό τα τελευταία χρόνια λόγω του καλού θρεπτικού προφίλ του αλλά και της ωραίας υφής. Ανήκει στα πλέον άπαχα τυριά με περιεκτικότητα σε λίπος 13 γραμμάρια/100 γραμμάρια προϊόντος, όπως και τα παραπάνω τυριά. Το θερμιδικό του περιεχόμενο αντιστοιχεί σε 170 θερμίδες / 100 γραμμάρια.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Τι είναι τα Ω-3 λιπαρά , ποια οφέλη έχουν και σε ποιες τροφές τα βρίσκουμε

Ανθότυρο

Το ανθότυρο έχει φανατικό αγοραστικό κοινό και διάφορες περιοχές προέλευσης, όπως η Κρήτη και η Ήπειρος. Επίσης, επιλέγεται πολύ συχνά από τους λάτρεις του τυριού γιατί η ποσότητα που μπορείς να καταναλώσεις είναι η διπλάσια από ότι τα υπόλοιπα τυριά ! Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της αυξημένης υγρασίας του, οπότε αν θέλεις να “φαίνεται περισσότερο” το τυρί στο πιάτο σου, επέλεξε το νωπό ανθότυρο !

Διατροφικά, το ανθότυρο αποδίδει 170-230 θερμίδες και 14-17 γραμμάρια λίπους / 100 γραμμάρια, ανάλογα την περιοχή προέλευσης.

Εύκολες Συνταγές με Τυριά Χαμηλών Λιπαρών

Η μορφή των περισσότερων προαναφερθέντων τυριών είναι σχεδόν πάντα νωπή. Επομένως, αρκετοί δυσκολεύονται να σχεδιάσουν μια συνταγή που να συνδυάζει γεύση, θρεπτική αξία και ένα άπαχο τυρί.

Κάποιες από τις επιλογές που μπορείς να δοκιμάσεις είναι :

  • Σπανακόπιτα με φύλλο ολικής αλέσεως και φέτα light ή ρικότα
  • Πίτες με λαχανικά και τυρί κρέμα light ή ρικότα
  • Σάλτσα ζυμαρικών με ρικότα ή μοτσαρέλα και ζυμαρικά ολικής αλέσεως
  • Σαλάτες με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρέσκα φρούτα και μοτσαρέλα
  • Μακαρονοσαλάτες με πολύχρωμα λαχανικά και cottage τυρί

και πολλές ακόμα !

Όποια επιλογή τυριού και να διαλέξεις, είναι σημαντικό να θυμάσαι το μέτρο στην κατανάλωση του. Οι συνιστώμενες ημερήσιες μερίδες για τον υγιή πληθυσμό είναι 2-3 μερίδες τυριού/ημέρα, οι οποίες αντιστοιχούν σε 30 γραμμάρια από το κάθε είδος τυριού. Διάλεξε αυτό που ταιριάζει στην δική σου γεύση και απόλαυσε λίγες θερμίδες και πλούσια γεύση !

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Κάθε πότε να ζυγίζομαι και ποια είναι η κατάλληλη ώρα

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Μαριλένα Πετράκου – Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κερατσίνι

Διατροφή

Νηστεία (Σαρακοστή): Οφέλη και Διαιτολόγιο [ΟΔΗΓΟΣ]

Κάθε χρόνο όταν πλησιάζουμε στη μεγάλη νηστεία, πάντα ρωτάω στο γραφείο αν και πότε θα ξεκινήσει ο/η διαιτώμενος/η νηστεία. Μερικοί δε νηστεύουν καθόλου, αλλά και αυτοί που νηστεύουν επιλέγουν να το κάνουν μόνο τη μεγάλη εβδομάδα. Ο λόγος και των είναι ο ίδιος: Για να αποφύγουν τα αρνητικά της νηστείας. Ποιά είναι αυτά τα αρνητικά που λαμβάνω συχνά ως απάντηση;

  • Δεν μπορώ χωρίς το κρέας
  • Δεν θα χάσω βάρος, θα κολλήσω αν δεν τρώω πρωτεΐνη σαλάτα
  • Συνέχεια πεινάω  και αισθάνομαι εξάντληση

Ας απαντήσουμε αρχικά τι είναι η Νηστεία.

Η Ορθόδοξη Χριστιανική νηστεία ορίζεται ως περιοδική χορτοφαγία, σε διάφορες περιόδους μέσα στο έτος. Η Μεγάλη Σαρακοστή διαρκεί 48 ημέρες και ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μ. Σάββατο. Κατά την περίοδο της νηστείας του Πάσχα δεν καταναλώνεται κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. Κάποιες μέρες αποτελούν εξαίρεση βέβαια, όπως η μέρα του Ευαγγελισμού και η Κυριακή των Βαΐων, που επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού.

Eating Right Diaita Papachristos

Ποια τα οφέλη της νηστείας;

Σωματικό Βάρος

Μελέτες έχουν δείξει ότι κατά την περίοδο της νηστείας υπάρχει μία μείωση της τάξης των 200 kcal στην ενεργειακή πρόσληψη σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο. Η νηστεία συμβάλλει στο αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας και φαίνεται να οδηγεί σε μείωση βάρους και σωματικού λίπους. Εγώ όσους ξεκινώ με πλάνο νηστείας του κάνω λιπομέτρηση, στην αρχή και στο τέλος, όπου πάντα παρατηρώ μείωση και στο βάρος και στο λίπος.

Μειωμένα Επίπεδα Χοληστερόλης

Λόγω της αποχής από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για τη μείωση των κορεσμένων λιπαρών και κατ’ επέκταση μια μείωση στις τιμές της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Αυτά συνδυαστικά μειώνουν τη πιθανότητα ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Διάβασε επίσης: Χοληστερόλη, ποιος ο ρόλος της διατροφής στη μείωσή της; [ΟΔΗΓΟΣ]

Μείωση Οξειδωτικού Στρες

Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από την άλλη, οδηγεί σε επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών, καθώς και αντιοξειδωτικών.

Μείωση Αρτηριακής πίεσης

Επίσης βελτιώνονται τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, λόγω της μεγαλύτερης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και οσπρίων, τα οποία έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε κάλιο.

Διάβασε επίσης: Υψηλή Αρτηριακή Πίεση (Υπέρταση) και Διατροφή [ΟΔΗΓΟΣ]

Διατροφική Εκπαίδευση

Η Νηστεία είναι καλή ευκαιρία για να εκπαιδευτείς διατροφικά, υποσυνείδητα κατά τη διάρκεια της Νηστείας αποκτάς καλές διατροφικές συνήθεις, ενώ ταυτόχρονα εξοικειώνεσαι σε αυτές. Επίσης ανακαλύπτεις φυτικές διατροφικές επιλογές που ίσως αλλιώς να μη σκεφτόσουν να δοκιμάσεις.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο : https://diaitologos.com/diaita/nisteia-sarakosti-ta-ofeli-stin-ygeia/

Continue Reading

Διατροφή

Γιατί ενώ κάνω δίαιτα δεν αδυνατίζω;

Από τότε που έκανα αυτή τη δίαιτα πήρα τα κιλά…

Συχνές απορίες και διαπιστώσεις ανθρώπων που χρόνια ταλαιπωρούνται με ανορθόδοξες δίαιτες. Η μείωση του σωματικού βάρους είναι μια πολύ περίπλοκη και πλήρως εξατομικευμένη διαδικασία. Αναλύοντας τους μέχρι σήμερα γνωστούς μηχανισμούς ελάττωσης του σωματικού βάρους, μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί οι εξαντλητικές και οι αυτοαποκαλούμενες «μαγικές δίαιτες» οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην πρόσληψη κιλών.

Εξαιρετικά υποθερμιδικές δίαιτες: Ο οργανισμός για να λειτουργήσει ένα 24ωρο σε απόλυτη ηρεμία χρειάζεται ποσό ενέργειας το οποίο ονομάζεται ενεργειακή δαπάνη ηρεμίας και στην ουσία υποδεικνύει την ενέργεια που χρειάζεται κανείς για να υποστηρίζει τις βασικές λειτουργίες της ύπαρξής του. Όταν η ενέργεια που καταναλώνει κάποιος είναι χαμηλότερη από αυτή, αυτομάτως οι καύσεις μειώνονται προς εξοικονόμηση ενέργειας, το ισοζύγιο ενέργειας δεν είναι αρνητικό, δηλαδή παρά την πολύ χαμηλή πρόσληψη, ο οργανισμός είναι ανίκανος να μεταβολίσει την προσλαμβανόμενη τροφή και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ικανή συνθήκη για αύξηση βάρους.

Μικρός αριθμός γευμάτων: Δεν είναι λίγες οι φορές που στην προσπάθεια απώλειας βάρους περιορίζεται ο αριθμός των γευμάτων. Τα 5, 6 ή και παραπάνω μικρά γεύματα είναι ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία της διατροφής, διότι όταν ο οργανισμός αφεθεί περισσότερο από 6 ώρες χωρίς τροφή, εξαντλείται και η αποθηκευμένη με τη μορφή γλυκογόνου ενέργεια. Τότε εισάγεται σε μια στρεσσογόνο κατάσταση και στην επόμενη λήψη τροφής προσπαθεί να αποθηκεύσει την ενέργεια στην πιο «δυνατή» ενεργειακή του μονάδα, δηλαδή το λίπος.

Δίαιτες που εστιάζουν σε ένα μακροθρεπτικό συστατικό: Οι πιο δημοφιλείς από αυτή την ομάδα δίαιτες αποκλείουν τους υδατάνθρακες και δίνουν προβάδισμα κυρίως στην πρωτεΐνη ή και το λίπος. Με τον τρόπο αυτό υποτίθεται πως ο οργανισμός μη έχοντας υπόστρωμα για να παράγει γλυκόζη, μεταβολίζει το αποθηκευμένο λίπος του. Είναι περιττό να αναλυθεί ο εξαιρετικά σημαντικός ρόλος που επιτελεί καθένα από τα 3 μακροθρεπτικά συστατικά στη υγεία, αλλά είναι σημαντικό να καταστεί σαφές πως εφόσον υπάρχει επαρκής πρόσληψη τροφής, όλοι οι μεταβολικοί δρόμοι συγκλίνουν στην παραγωγή γλυκόζης. Το οποίο σημαίνει πως ακόμη και αν αποκλειστούν οι υδατάνθρακες από την διατροφή, ο οργανισμός με ενδιάμεσους δρόμους πάλι θα παράγει γλυκόζη. Επίσης, είναι γνωστό πως όταν η γλυκόζη δεν επαρκεί, ο οργανισμός στρέφεται πρώτα ενάντια στην μυϊκή μάζα και όχι στο λίπος, με αποτέλεσμα μείωση αυτής, ενώ το αποθηκευμένο λίπος παραμένει.

Και το πιο βασικό, αυτό που η σύγχρονη διαιτολόγια αποσκοπεί να αφορίσει είναι οι αντισταθμιστικές συμπεριφορές. Συνεπώς δίαιτες στερητικές, που εστιάζουν σε συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων, που δεν επιτρέπουν την κοινωνική ζωή στο άτομο και στερούν την εκπλήρωση της παραμικρής επιθυμίας, οδηγούν όχι μόνο στην αφετηρία(επαναπρόσληψη βάρους), αλλά και σε βαρύτατες ψυχικές διαταραχές. Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η απόκτηση υγιών διατροφικών συνηθειών δεν είναι κάτι προσωρινό, αλλά ορίζεται ως η μεταβολή της νοοτροπίας απέναντι στη σωματική, ψυχολογική αλλά και κοινωνική ανάγκη της λήψης τροφής.

Δέσποινα Βασιλάκου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος


Άρθρο αρχείου

Δέσποινα Βασιλικού

Continue Reading

Διατροφή

Η αξία της υγιεινής διατροφής

Καταρρίπτοντας τους μύθους δημοφιλών τύπων δίαιτας

Τα τελευταία χρόνια, το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού γύρω από θέματα διατροφής έχει οδηγήσει τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο στην ανακύκλωση πληροφοριών γύρω από διάφορους τύπους «σωστής» διατροφής και τύπους «ορθού» αδυνατίσματος. Αποτέλεσμα αυτού είναι  αρκετές διαφορετικού τύπου δίαιτες να είναι πολύ δημοφιλείς, οι βασικές αρχές των οποίων στηρίζονται στη διαστρέβλωση βασικών επιστημονικών αρχών, στο βωμό του οικονομικού κέρδους ή της προσωρινής ταχείας απώλειας βάρους, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η υγεία του ατόμου. Τόσο η γνωστή δίαιτα Άτκινς ή η τελευταίως διαδεδομένη δίαιτα ομάδας αίματος, στηρίζονται σε αρχές αντίθετες από τις επιστημονικά τεκμηριωμένες, και δύνανται να προκαλέσουν και συγκεκριμένα προβλήματα στην υγεία.

Απαραίτητο στοιχείο για την αποφυγή των κινδύνων είναι η σωστή ενημέρωση και η κριτική σκέψη. Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιες από τις δημοφιλέστερες δίαιτες, για τις οποίες δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες, οι οποίες να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά τους και κυρίως να αποδεικνύουν την απουσία κινδύνου, όταν κάποιος τις υιοθετεί.

Δίαιτα σύμφωνα με την  ομάδα αίματος

Από το 1996 στο βιβλίο “Εat right for your type”, προτάσσεται δίαιτα σύμφωνα με την οποία το κάθε άτομο πρέπει να τρέφεται ανάλογα με την ομάδα αίματος του, κατά το σύστημα ΑΒΟ. Το βιβλίο έγινε ανάρπαστο, πουλώντας περισσότερα από δύο εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφράστηκε σε 50 γλώσσες, ενώ η δίαιτα αυτή διέπεται από δύο βασικές αρχές, οι οποίες είναι οι εξής:

1. «Οι αγλουτινίνες, έχουν την ιδιότητα να προκαλούν αιμοσυγκόλληση όταν προσκολλούνται στα σάκχαρα των συγκολλητινογόνων A ή Β, που εντοπίζονται στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων.»  Όμως αυτό δεν θα μπορούσε να είναι επιβλαβές για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες αγλουτινίνες εντοπίσθηκαν και σε ζωτικά όργανα του ανθρώπου και εξυπηρετούν πιθανώς την άμυνα του οργανισμού.

2. «Η ομάδα Ο είναι η αρχαιότερη, ενώ Α, Β και ΑΒ είναι μεταγενέστερες.» Γεγονός που επίσης δεν ευσταθεί.

Η περαιτέρω ανάλυση αποφαίνεται περιττή, καθώς τα παραπάνω δεδομένα που αποτελούν τους θεμέλιους λίθους της δίαιτας αυτής, δεν είναι ούτε στο ελάχιστο επιστημονικά  τεκμηριωμένα. Εξάλλου, δεν είναι γνωστές κλινικές μελέτες που να υποστηρίζουν πως η ομάδα αίματος ενός ατόμου σχετίζεται με την διατροφή του.

Δίαιτα Atkins

Η δίαιτα του Atkins, προτείνει τον αυστηρό περιορισμό των υδατανθράκων, είναι υψηλή σε πρωτεΐνη και κατά συνέπεια υψηλή σε λίπος. Αποτελείται από 4 φάσεις. Σε πρόσφατες συγκριτικές μελέτες που διήρκεσαν περισσότερο από 12 μήνες, οι διαφορές που παρατηρήθηκαν στην απώλεια δεν ήταν στατιστικά σημαντικές. Εξάλλου, η όποια απώλεια παρατηρείται αρχικά κατά την δίαιτα του Atkins, οφείλεται στην εξάντληση των αποθεμάτων γλυκογόνου του οργανισμού και κατά συνέπεια την μεγάλη απέκκριση νερού.

Εκτός από τα μη αξιοσημείωτα αποτελέσματα, όσον αφορά την απώλεια βάρους, πρέπει να επισημανθεί και ο κίνδυνος για την υγεία που ενέχεται σε αυτήν. Σύμφωνα με κλινικές μελέτες μια υψηλοπρωτεϊνική δίαιτα, επιβαρύνει τη νεφρική λειτουργία και καταπονεί αρκετά τους νεφρούς. Επίσης, μια δίαιτα υψηλή σε λιπαρά αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η κέτωση δεν είναι «ένα θαυμάσιο δώρο της ζωής», όπως ο ίδιος ο Atkins συνήθιζε να την χαρακτηρίζει, αλλά μία ιδιαίτερα στρεσογόνος κατάσταση για τον οργανισμό. Τέλος, η δίαιτα αυτή αποφαίνεται επιζήμια και για την υγεία των οστών, καθώς προάγει την απώλεια Ca.

Του Μιχάλη Χουρδάκη

Κλινικού Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Δημόσιας Υγείας

Αντιπροέδρου Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων.


Άρθρο αρχείου

Μιχάλη Χουρδάκη

Continue Reading

Trending