Connect with us

Διατροφή

Διάλεξε τα καλύτερα τυριά με τα χαμηλότερα λιπαρά

Στο παρακάτω  άρθρο θα βρεις πληροφορίες για το ποια είναι τα καλύτερα τυριά με τα χαμηλότερα λιπαρά ! Είναι γνωστό πως τα τυριά έχουν κεντρικό ρόλο σε όλα τα ελληνικά ,αλλά και διεθνή τραπέζια. Για αυτό το λόγο θεωρούνται από τα πιο αγαπημένα γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούνται στις συνταγές μας . Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται η παραγωγή τους σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της υψηλής τους ζήτησης. Μπορεί βέβαια στην επιστημονική κοινότητα, να προκαλούν συχνά  ερωτήματα και ανησυχίες, αλλά αναμφίβολα  παραμένουν σταθερές αξίες στην διατροφική μας συνήθεια

Διατροφική Αξία Τυριών

Το τυρί χαρακτηρίζεται ως τρόφιμο με υψηλή διατροφική αξία επειδή συγκεντρώνει αρκετά θρεπτικά συστατικά στην μερίδα του. Οι καθοριστικοί παράγοντες που επηρεάζουν το προφίλ κάθε τυριού είναι ο τύπος του γάλακτος (πλήρες, χαμηλό, άπαχο) και το ποσό του νατρίου που θα καταλήξει στο τελικό προϊόν. Όμως, το τυρί είναι βασική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας που μπορεί να αντικαταστήσει σχεδόν ισάξια την κατανάλωση κρέατος.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των τυριών είναι πως όσο περισσότερα λιπαρά, τόσο λιγότερη πρωτεΐνη περιέχουν, και το αντίστροφο. Άλλα χαρακτηριστικά των τυριών είναι η χαμηλή έως μηδαμινή περιεκτικότητα σε λακτόζη, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα και η σημαντική περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη Α, Β2, Β12, φώσφορο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Ποιο Τυρί να Διαλέξω ;

Στα ράφια των supermarket υπάρχουν αμέτρητες επιλογές λευκών και κίτρινων τυριών, με διαφορετικές υφές και γεύσεις. Τα 2 βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πριν αγοράσεις ένα προϊόν τυριού είναι :

  • το ποσοστό του λίπους που περιέχει
  • η περιεκτικότητα του σε νάτριο

Ένα τυρί άπαχο ή ημιάπαχο (light) είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή σε περίπτωση που βρίσκεσαι σε πρόγραμμα απώλειας βάρους ή αν σε ενδιαφέρει η υγιεινή διατροφή. Για να ονομαστεί ένα τυρί light πρέπει να περιέχει το ανώτερο μέχρι 30% λίπος στα 100 γραμμάρια προϊόντος. Ωστόσο, πλέον υπάρχουν αρκετά προϊόντα μέχρι και 15% τα οποία μπορείς να επιλέγεις εναλλάξ με ένα πιο πλούσιο σε λίπος τυρί.

Βάζοντας ως παράγοντες ποιότητας το ποσοστό του λίπους και των πρωτεϊνών, την χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και τους εύκολους γευστικούς συνδυασμούς, σου προτείνω τα παρακάτω τυριά :

Cottage – Κοτατζ

Αυτό το τυρί φαίνεται ότι έχει εξαιρετική αναλογία θερμίδων και πρωτεΐνης στην μερίδα του, ενώ προτιμάται από τους αθλούμενους λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη. Ταυτόχρονα, είναι αρκετά χαμηλό σε νάτριο (380 mg/100 gr) και ανήκει στα πλέον άπαχα τυριά.

Γενικά, τα τυριά τύπου cottage περιέχουν 2-14 γραμμάρια λίπους / 100 γραμμάρια τυριού και αποδίδουν από 80-100 θερμίδες.

Ρικότα

Το τυρί ρικότα δεν είναι από τις πρώτες επιλογές που θα σκεφτείς να αγοράσεις στο ράφι του supermarket. Όμως, είναι τυρί με αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και περιέχει ορό γάλακτος υψηλής ποιότητας (ουσία που ενισχύει την απόδοση των μυών). Επιπλέον, είναι εξαιρετικά χαμηλό σε νάτριο (μόλις 100 mg/100 gr !), επομένως είναι ακόμα πιο χαμηλό από το cottage.

Το ρικότα ανήκει στα άπαχα τυριά με περιεκτικότητα σε λίπος από 9-13 γραμμάρια λίπους / 100 γραμμάρια προϊόντος. Αποδίδει περίπου από 130-170 θερμίδες στην μερίδα των 100 γραμμαρίων.

Μοτσαρέλα

Η νωπή μοτσαρέλα είναι μια ακόμα επιλογή χαμηλών λιπαρών που μπορείς να έχεις στο ψυγείο σου. Είναι τυρί με μειωμένη περιεκτικότητα σε νάτριο (610 mg / 100 gr), αυξημένης περιεκτικότητας σε ασβέστιο και πηγή προβιοτικών οργανισμών. Μπορείς να επιλέξεις την light μορφή της για να μειώσεις σημαντικά το θερμιδικό περιεχόμενο της.

Το ποσοστό της σε λίπος κυμαίνεται από 7 – 10 γραμμάρια /100 γραμμάρια και οι θερμίδες της από 150-190 /100 γραμμάρια.

Επιπλέον επιλογές που μπορείς να δοκιμάσεις με αντίστοιχο θρεπτικό προφίλ είναι η νωπή μυζήθρα, το τυρί κρέμα light, η φέτα light 12% και όλα τα κίτρινα τυριά μέχρι 20% περιεκτικότητας σε λίπος.

Κατίκι δομοκού

Το κατίκι αρχίζει να αναπτύσσεται στο αγοραστικό κοινό τα τελευταία χρόνια λόγω του καλού θρεπτικού προφίλ του αλλά και της ωραίας υφής. Ανήκει στα πλέον άπαχα τυριά με περιεκτικότητα σε λίπος 13 γραμμάρια/100 γραμμάρια προϊόντος, όπως και τα παραπάνω τυριά. Το θερμιδικό του περιεχόμενο αντιστοιχεί σε 170 θερμίδες / 100 γραμμάρια.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Τι είναι τα Ω-3 λιπαρά , ποια οφέλη έχουν και σε ποιες τροφές τα βρίσκουμε

Ανθότυρο

Το ανθότυρο έχει φανατικό αγοραστικό κοινό και διάφορες περιοχές προέλευσης, όπως η Κρήτη και η Ήπειρος. Επίσης, επιλέγεται πολύ συχνά από τους λάτρεις του τυριού γιατί η ποσότητα που μπορείς να καταναλώσεις είναι η διπλάσια από ότι τα υπόλοιπα τυριά ! Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της αυξημένης υγρασίας του, οπότε αν θέλεις να “φαίνεται περισσότερο” το τυρί στο πιάτο σου, επέλεξε το νωπό ανθότυρο !

Διατροφικά, το ανθότυρο αποδίδει 170-230 θερμίδες και 14-17 γραμμάρια λίπους / 100 γραμμάρια, ανάλογα την περιοχή προέλευσης.

Εύκολες Συνταγές με Τυριά Χαμηλών Λιπαρών

Η μορφή των περισσότερων προαναφερθέντων τυριών είναι σχεδόν πάντα νωπή. Επομένως, αρκετοί δυσκολεύονται να σχεδιάσουν μια συνταγή που να συνδυάζει γεύση, θρεπτική αξία και ένα άπαχο τυρί.

Κάποιες από τις επιλογές που μπορείς να δοκιμάσεις είναι :

  • Σπανακόπιτα με φύλλο ολικής αλέσεως και φέτα light ή ρικότα
  • Πίτες με λαχανικά και τυρί κρέμα light ή ρικότα
  • Σάλτσα ζυμαρικών με ρικότα ή μοτσαρέλα και ζυμαρικά ολικής αλέσεως
  • Σαλάτες με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρέσκα φρούτα και μοτσαρέλα
  • Μακαρονοσαλάτες με πολύχρωμα λαχανικά και cottage τυρί

και πολλές ακόμα !

Όποια επιλογή τυριού και να διαλέξεις, είναι σημαντικό να θυμάσαι το μέτρο στην κατανάλωση του. Οι συνιστώμενες ημερήσιες μερίδες για τον υγιή πληθυσμό είναι 2-3 μερίδες τυριού/ημέρα, οι οποίες αντιστοιχούν σε 30 γραμμάρια από το κάθε είδος τυριού. Διάλεξε αυτό που ταιριάζει στην δική σου γεύση και απόλαυσε λίγες θερμίδες και πλούσια γεύση !

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Κάθε πότε να ζυγίζομαι και ποια είναι η κατάλληλη ώρα

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Μαριλένα Πετράκου – Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κερατσίνι

Διατροφή

Διατροφικά Tips για ισχυρό Ανοσοποιητικό Σύστημα

Στην περίοδο που διανύουμε, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο απαραίτητο από ποτέ. Αν, λοιπόν, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι κάτι που σας απασχολεί δεν έχετε παρά να συνεχίσετε την ανάγνωση. Στις επόμενες γραμμές θα δούμε μαζί 5 επιστημονικά τεκμηριωμένα tips, ώστε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας και να θωρακίσετε την υγεία σας.

1. Ενισχύστε το ανοσοποιητικό με φυτικές ίνες

Πρώτο διατροφικό tip για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι η αύξηση των φυτικών ινών. Η κατανάλωση φυτικών ινών συμβάλλει στην υγεία του εντερικού μικροβιώματος, των μικροοργανισμών, δηλαδή, που κατοικούν στο πεπτικό μας. Ένα ισχυρό εντερικό μικροβίωμα τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και εμποδίζει την είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών μέσω του πεπτικού.Προβολή

Πώς θα αυξήσετε τις φυτικές ίνες;

Αυξάνοντας τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνετε, φυσικά. Φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών.

2. Πείτε «ναι» στα καλά λιπαρά

Επόμενο στη σειρά διατροφικό tip για να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας είναι η κατανάλωση «καλών» λιπαρών.

Αν υπάρχει μία κατάσταση που σχετίζεται με αδύναμο ανοσοποιητικό, αυτή είναι η χρόνια φλεγμονή. Τα «καλά» λιπαρά, έχοντας αντιφλεγμονώδη δράση, δρουν ως ασπίδα προστασίας για το ανοσοποιητικό μας, μειώνοντας σημαντικά τη χρόνια φλεγμονή.

Παράλληλα, οι αντιφλεγμονώδεις, αυτές, ιδιότητές τους, βοηθούν το σώμα μας να καταπολεμήσει την επιβλαβή δράση βακτηρίων και ιών, προστατεύοντάς μας από πολλές ασθένειες.

Αυξήστε λοιπόν τα «καλά» λιπαρά, καταναλώνοντας τρόφιμα όπως:

  • το ελαιόλαδο
  • τα μικρά λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλες)
  • ο λιναρόσπορος
  • οι ξηροί καρποί και
  • ο σολομός.

3. Θωρακίστε το ανοσοποιητικό σας με στιγμιαίο καφέ

Γνωρίζατε πως μία αγαπημένη καθημερινή συνήθεια, όπως η κατανάλωση στιγμιαίου καφέ, μπορεί να συμβάλει στη θωράκιση του ανοσοποιητικού; Αν όχι, είναι ώρα να μιλήσουμε για τα αντιοξειδωτικά που «κρύβονται» σε ένα ποτήρι στιγμιαίου καφέ.

Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί «βόμβα αντιοξειδωτικών» με κυριότερα από αυτά:

  • το χλωρογενικό οξύ
  • το καφεϊκό οξύ
  • οι μελανοϊδίνες

Φυσικά, ο χαρακτηρισμός «βόμβα αντιοξειδωτικών» δεν είναι τυχαίος, καθώς μία δόση στιγμιαίου καφέ (4 γρ), είτε ως κρύο, είτε ως ζεστό ρόφημα, αποδίδει 860mg αντιοξειδωτικών, ποσότητα ίση με 5,5 ποτήρια χυμού πορτοκάλι-καρότου!

Τα αντιοξειδωτικά, αυτά, θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι στις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν ακόμη και από παθήσεις, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η αγαπημένη, καθημερινή συνήθεια του στιγμιαίου καφέ, λοιπόν, αποτελεί σύμμαχο και για το ανοσοποιητικό!

4. Τονώστε την άμυνα του οργανισμού με προβιοτικά

Συνεχίζοντας με τα διατροφικά tips για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στα προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι μη-παθογόνοι (καλοί) μικροοργανισμοί που κατοικούν στο έντερό μας.

Η επαρκής πρόσληψη προβιοτικών φαίνεται πως συμβάλλει στην τόνωση του ανοσοποιητικού και σχετίζεται με καλύτερη ανοσολογική απόκριση και μειωμένη νόσηση από μολυσματικές ασθένειες.

Ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε προβιοτικά;

Κατά κανόνα τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά είναι τα τρόφιμα τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση. Εντάξτε, λοιπόν, στη διατροφή σας τρόφιμα, όπως:

  • Το γιαούρτι
  • Το κεφίρ (kefir)
  • Το ξινόγαλο (ή αριάνι)
  • Τα μαλακά τυριά
  • Το τουρσί

5. Μείνετε ενυδατωμένοι

Τελευταίο διατροφικό tip για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι η επαρκής ενυδάτωση. Μπορεί το νερό να μη μας προστατεύει άμεσα, ωστόσο η αφυδάτωση επιδρά αρνητικά σε πληθώρα μεταβολικών λειτουργιών, επηρεάζοντας και το ανοσοποιητικό μας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών, η μικρού βαθμού αφυδάτωση σχετίζεται με ήπια καταστολή του ανοσοποιητικού.

Φροντίστε, λοιπόν, να παραμένετε ενυδατωμένοι καταναλώνοντας 1.5 – 2 λίτρων υγρών ημερησίως. Εκτός από το νερό, όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα, καθώς και τα καφεϊνούχα ροφήματα, όπως ο στιγμιαίος καφές ή κάποια αφεψήματα τσάι αποτελούν, εξίσου, καλές πηγές ενυδάτωσης μέσα στην ημέρα. Μπορείτε, εύκολα, να ελέγχετε τα επίπεδα ενυδάτωσής σας, ελέγχοντας το χρώμα των ούρων σας. Αν τα ούρα σας είναι ανοιχρόχρωμα, αυτό σημαίνει ότι είστε καλά ενυδατωμένοι.

Εν κατακλείδι

Ακολουθήστε τα παραπάνω tips, ώστε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας και πείτε όχι σε ιούς, βακτήρια και απρόσκλητες ασθένειες. 

Κωνσταντίνος Μπακόπουλος

Κωνσταντίνος Μπακόπουλος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ο Κωνσταντίνος Μπακόπουλος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και ιδρυτής του κέντρου εργομετρικής αξιολόγησης & βελτίωσης αθλητικής απόδοσης NutriErgo. Παρέχει τις διαιτολογικές του υπηρεσίες στο ιδιωτικό του γραφείο στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Γνωρίστε τoν αρθογράφο

Continue Reading

Διατροφή

Τα 4 σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα σου χρειάζεται περισσότερες φυτικές ίνες

Συχνά ακούγεται πως το σώμα μας χρειάζεται φυτικές ίνες για να επιτελεί ορισμένες λειτουργίες του με ομαλό τρόπο. Όμως, πως μπορούμε να καταλάβουμε αν η κατανάλωσή μας σε φυτικές ίνες είναι αρκετή ή όχι; Αρχικά, χρειάζεται να κατανοήσουμε σε ποιες λειτουργίες εμπλέκονται οι φυτικές ίνες, ώστε να αντιληφθούμε στη συνέχεια και τα αντίστοιχα σημάδια που προκαλούνται από τη φτωχή πρόσληψη.

Γράφει η Ελεάννα Τσιτσιμπίκου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η ενισχυμένη πρόσληψη φυτικών ινών, όχι μόνο μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους και τη διατήρησή του σε επιθυμητά επίπεδα, αλλά και να προστατέψει την υγεία του εντέρου ρυθμίζοντας τη λειτουργικότητά του και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου.

τροφιμα με φυστικες ινες

Επομένως, τα ανάλογα οφέλη των φυτικών ινών τα παίρνουμε καταναλώνοντας φρούτα, αμυλούχα και μη αμυλούχα λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Αντίθετα, η φτωχή πρόσληψη σε αυτά τα τρόφιμα και σε φυτικές ίνες, συνδέετε με ανεπαρκή προστασία από τα προαναφερόμενα νοσήματα, καθώς και πρώιμα στάδια δυσλειτουργιών που συνεπάγονται τα εξής δυσάρεστα συμπτώματα:

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκληθεί από έλλειψη φυτικών ινών, υγρών αλλά και από μειωμένα επίπεδα άσκησης (και ορισμένα φάρμακα ή συμπληρώματα). Στις περιπτώσεις που η δυσκοιλιότητα σχετίζεται με τη διατροφή, ο εμπλουτισμός της διατροφής με τροφές όπως μήλα, μούρα, καρότα, μπρόκολο ή δημητριακά ολικής αλέσεως, σε συνδυασμό με τακτική και πλούσια πρόσληψη υγρών μπορεί να αποβεί «σωτήριος».

Αύξηση βάρους

Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στον κορεσμό έπειτα από ένα γεύμα και στο αίσθημα πληρότητας. Όταν το αίσθημα αυτό απουσιάζει, τότε συχνά μπορεί να οδηγεί σε υπερφαγία. Κάτι που μπορεί να αποφευχθεί προτιμώντας φρέσκα φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά εποχής μαζί με το γεύμα.

Διακυμάνσεις του σακχάρου

Οι φυτικές ίνες ρυθμίζουν την ήπια απορρόφηση των σακχάρων, συμβάλλοντας στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων τους στο αίμα. Προτείνεται η ενίσχυση αυτής της λειτουργίας με φρέσκα φυτικά προϊόντα, όπως αμυλούχα λαχανικά και όσπρια (φασόλια, φασολάκια και αρακά) και πιο ακατέργαστα δημητριακά και σιτηρά (καστανό ρύζι, μακαρόνια, ψωμί και βρώμη) σε αντικατάσταση των αντίστοιχων λευκών ή επεξεργασμένων προϊόντων.

Κόπωση και αδυναμία

Όταν η διατροφή υπολείπεται σε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, τότε συχνά προκαλείται αίσθημα εξουθένωσης, αδυναμίας και ναυτίας, ακόμα και αν ο όγκος τροφής που έχει καταναλωθεί είναι μεγάλος. Βέβαια, αυτό το αίσθημα μπορεί να οδηγήσει και σε άλλες λανθασμένες ενέργειες, όπως τη στροφή σε συσκευασμένα τρόφιμα με αρκετά ανεπιθύμητα πολλά σάκχαρα ή λιπαρά.

Τέλος, φαίνεται πως η ανάγκη για επαρκή κατανάλωση φυτικών ινών δεν προκύπτει μόνο από ανάγκη προστασίας ενάντια σε μελλοντικά ενδεχόμενη προσβολή από χρόνιες ασθένειες, αλλά και από άμεσα εμφανείς καθημερινές επιπλοκές που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας. Ο εμπλουτισμός της ημερήσιας διατροφής μας με τροφές όπως φρούτα, αμυλούχα και μη αμυλούχα λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας, και άμεσα.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

διαιτολογος Ηλιουπολη

Ελεάννα Τσιτσιμπίκου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Continue Reading

Διατροφή

After Christmas Detox: Πότε μας χρειάζεται και πώς να την κάνουμε σωστά;

Η περίοδος μετά τα Χριστούγεννα αποτελεί μια περίοδο προσαρμογής και επιστροφής στην καθημερινή μας ρουτίνα με νέους στόχους που αφορούν την υγεία μας. Τα πλούσια γεύματα και τα εδέσματα των Χριστουγέννων, πολλές φορές,  μας κάνουν να αισθανόμαστε πρησμένοι και αναζητούμε γρήγορες λύσεις για να επαναφέρουμε το σώμα μας στα προηγούμενα επίπεδα. Είναι όμως η αφαγία και οι αυστηρές detox δίαιτες απαραίτητες για την επίτευξη του στόχου; 

    Η έννοια «αποτοξίνωση» αποτελεί ευρέως διαδεδομένο όρο, που ωστόσο χρησιμοποιείται πολλές φορές λανθασμένα. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του Οργανισμού Τοξικών Ουσιών ορίζει την αποτοξίνωση ως «τη διαδικασία αφαίρεσης ενός δηλητηρίου ή τοξίνης ή της επίδρασης της, είτε από μια περιοχή, είτε από ένα άτομο». Το ήπαρ, το έντερο και οι νεφροί αποτελούν τα κύρια όργανα της αποτοξίνωσης.

    Οι τοξίνες συνήθως εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της τροφής, του νερού και του αέρα που εισπνέουμε. Πρόκειται για ουσίες με επιβλαβείς επιδράσεις τόσο στο πεπτικό, το λεμφικό και το γαστρεντερικό σύστημα, όσο και στο δέρμα και τα μαλλιά. Επιπλέον, προκαλούν κόπωση, πονοκεφάλους και ναυτία ενώ παράλληλα αποτελούν την αιτία πολλών χρόνιων παθήσεων.

Μερικά παραδείγματα τοξινών είναι τα εξής:

  • Βαρέα Μέταλλα (κάδμιο, μόλυβδος, αρσενικό κ.α)
  • Καυσαέρια
  • Αλκοόλ
  • Εντομοκτόνα
  • Φάρμακα

Με άλλα λόγια, οι τοξίνες εισέρχονται στον οργανισμό μας μέσω του καπνίσματος, του αλκοόλ, της αυξημένης κατανάλωσης ζάχαρης και επεξεργασμένων προϊόντων. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να βοηθήσουμε το σώμα μας να αποβάλλει αυτές τις τοξίνες; 

    Παρότι δεν υπάρχει επιστημονικά τεκμηριωμένη «μαγική» δίαιτα που να αποτοξινώνει τον οργανισμό, υπάρχουν μελέτες που στηρίζουν ότι ορισμένες τροφές ενισχύουν την αποτοξινωτική του ικανότητα. Τέτοιες τροφές διευκολύνουν την διαδικασία της πέψης, μειώνουν την κατακράτηση, ενώ παράλληλα μας κρατούν χορτάτους για αρκετή ώρα, κάτι που αποτελεί κλειδί μιας πετυχημένης διατροφής για αποτοξίνωση. Μερικές από τις τροφές αυτές είναι οι εξής:

  • Φρούτα και λαχανικά εποχής

Τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, το σπανάκι, τα μανιτάρια, το μπρόκολο, και το καρότο αποτελούν φρούτα και λαχανικά του χειμώνα, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μεταλλικά άλατα και φυτικές ίνες.

  • Δημητριακά ολικής άλεσης

Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που είναι απαραίτητες για τον μεταβολισμό. Μάλιστα η βρώμη, φαίνεται να έχει και καταπραϋντικές ιδιότητες για το στομάχι. 

  • Τροφές με προβιοτικά

Το αγνό ελληνικό γιαούρτι με την πέτσα, αλλά και το κεφίρ αποτελούν εξαιρετικές πηγές προβιοτικών, δηλαδή, βακτηρίων που εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου η οποία είναι απαραίτητη για την αποτοξίνωση του οργανισμού.

  • Βότανα

Το πράσινο τσάι συμβάλλει στην αποβολή των τοξινών, ειδικά των βαρέων μετάλλων, και λειτουργεί ως φυσικό διουρητικό. Το χαμομήλι συμβάλλει στην αποτοξίνωση στα νεφρά και στο συκώτι. Το γαϊδουράγκαθο διακρίνεται  για την προστατευτική του δράση στο ήπαρ, ενώ η μέντα και ο δυόσμος βοηθούν στην πέψη. 

  • Μπαχαρικά 

Ο κουρκουμάς συνεισφέρει στην προστασία του συκωτιού από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, τα παράσιτα και οι τοξίνες. Το κάρδαμο διακρίνεται για την ικανότητά του να καταπραΰνει τις στομαχικές ενοχλήσεις. Η κανέλα μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και συνεισφέρει στην επιδιόρθωση των κυττάρων, και ο κόλιανδρος μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή των βαρέων μετάλλων από το σώμα.

  • Νερό 

Η υψηλή κατανάλωση νερού σε ενήλικες έχει δείξει αύξηση του μεταβολισμού κατά 25%. Επιπλέον, το νερό αποτελεί συστατικό πολλών διεργασιών στο σώμα μας, γεγονός που το καθιστά απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία των οργάνων, όπως οι νεφροί και το έντερο. 

Επειδή το κεφάλαιο αποτοξίνωση πρέπει να αντιμετωπίζεται ολιστικά, παρακάτω αναφέρουμε  και ορισμένους μη διατροφικούς παράγοντες που ενισχύουν την αποτοξίνωση:

  • Γυμναστική

Η άσκηση βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, ενώ παράλληλα ευνοεί την κινητικότητα του εντέρου, το οποίο παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι ενήλικες θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον «150 με 300 λεπτά μέτριας αερόβιας άσκησης ή τουλάχιστον 75 με 150 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης ή έναν συνδυασμό των δύο κάθε εβδομάδα για να έχουν ουσιαστικά οφέλη»

  • Αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια έχουν μελετηθεί και έχουν επιδείξει σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Αρκετά από τα συστατικά τους έχουν δομές που ομοιάζουν με αυτές πολύ γνωστών φαινολών που βρίσκονται στα φυτά και διαθέτουν αντιοξειδωτική δράση. Προσθέστε στον χώρο σας αιθέρια έλαια λεμονόχορτου, γαρύφαλλου ή λεβάντας, καθώς παρουσιάζουν υψηλές αντιοξειδωτικές ικανότητες.

  • Λεμφικό μασάζ

Το λεμφικό μασάζ είναι το μασάζ που βοηθά το υγρό της λέμφου να κινηθεί ομαλά μέσα στο λεμφικό σύστημα και έτσι βοηθά την επιδερμίδα να αποβάλλει τις τοξίνες. Το λεμφικό μασάζ τείνει να μειώσει τα πρηξίματα και την κατακράτηση υγρών, ενώ παράλληλα προάγει την πέψη. Μπορείτε να το δοκιμάσετε στο σπίτι με ειδικό σφουγγάρι απολέπισης σε στεγνό δέρμα.  

Το κλειδί όμως για μια επιτυχημένη αποτοξίνωση είναι η ψυχολογία. Οι αρνητικές σκέψεις, οι αυτοτιμωρητικές συμπεριφορές και το διαρκές άγχος, όχι μόνο δεν επιτρέπουν να δούμε τα αποτελέσματα που θέλουμε, αλλά «σαμποτάρουν» και την ατομική μας προσπάθεια. Είναι σημαντικό να μην επιδιώκουμε άμεσα αποτελέσματα με δραστικές πράξεις, καθώς αυτά τα αποτελέσματα πιθανότατα θα είναι βραχυπρόθεσμα. Αντιθέτως, οι μικρές αλλαγές στις συνήθειες, στο καθημερινό μας πρόγραμμα και τη διατροφή μας, με καλή διάθεση και υπομονή, θα μπορέσουν να χτίσουν ένα μόνιμο υγιεινό τρόπο ζωής, με μακροχρόνια αποτελέσματα. 

Φλώρα Γιατρά, Βιοχημικός

Instagram: @styleeatup

Continue Reading

Trending