Υγεία
Δυσκοιλιότητα: Πώς να την αντιμετωπίσεις [ΟΔΗΓΟΣ]


Δυσκολεύεσαι να πας στην τουαλέτα; Αντιμετωπίζεις το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας από τότε που θυμάσαι τον εαυτό σου ή μόλις αλλάζεις περιβάλλον (π.χ. στις διακοπές); Μην ανησυχείς, δεν είσαι ο μόνος.
Η δυσκοιλιότητα είναι μια διαταραχή που αντιμετωπίζουν σχεδόν 2 στα 10 άτομα στην Ελλάδα (15%), αλλά και παγκοσμίως (16%).
Μάλιστα, ο ίδιος συναντώ αρκετούς ανθρώπους στο γραφείο μου, που μου αναφέρουν ότι υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Μου περιγράφουν την αδιαθεσία, τα φουσκώματα και τη δυσκολία τους να υιοθετήσουν μια διατροφή φιλική προς το έντερο τους.
Κατέβασε δωρεάν ένα ebook με τρόφιμα που θα αποτελέσουν σύμμαχό σου, στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Συχνά, μπορεί να μπαίνει εμπόδιο στην προσπάθεια τους να χάσουν βάρος. Είναι, μάλιστα, μια από τις πρώτες ερωτήσεις που κάνω αν το βάρος έχει μείνει σταθερό ή υπάρχει πολύ μικρή απώλεια βάρους. Ορμώμενος από αυτά, ετοίμασα έναν οδηγό για να μάθεις περισσότερα για τη δυσκοιλιότητα και για να σου λύσω τις απορίες για την άμεση σχέση της με τη διατροφή.


Πού οφείλεται η δυσκοιλιότητα;
Τι είναι η δυσκοιλιότητα;
Η δυσκοιλιότητα είναι η μη συχνή διέλευση ή κένωση των κοπράνων από το έντερο, συνήθως λιγότερο από 3 φορές την εβδομάδα. Με απλά λόγια, όταν δεν καταφέρνεις να πας τουαλέτα συχνά ή τα κόπρανα σου είναι σκληρά και σε μικρή ποσότητα σε σχέση με αυτά που τρως, μάλλον είσαι δυσκοίλιος.
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι δυσκοιλιότητας, η πρωτογενής και η δευτερογενής.
Πρωτογενής
Μπορεί να την ακούσεις και ως ιδιοπαθή ή λειτουργική δυσκοιλιότητα. Η δυσκοιλιότητα είναι το κύριο ιατρικό πρόβλημα και μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως περιβαλλοντικές συνθήκες, άγχος, διατροφή, εργασιακό και κοινωνικό άγχος.
Δευτερογενής
Είναι η δυσκοιλιότητα που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα ενός υποκείμενου νοσήματος ή μιας παρενέργειας της χρήσης φαρμάκων. Οι πιο συχνές αιτίες δευτερογενούς δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν τον υποθυρεοειδισμό, τον σακχαρώδη διαβήτη, τις ασθένειες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο ή τα αιμοφόρα αγγεία, όπως η άνοια, την κατάθλιψη, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κ.ά.
Πού οφείλεται;
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά!
Το κύριο όργανο του σώματος σου που είναι υπεύθυνο για το σχηματισμό των κοπράνων είναι το παχύ έντερο. Καθώς τα τρόφιμα περνάνε μέσα από αυτό, το παχύ έντερο απορροφά το νερό, σχηματίζοντας τον πολτό των κοπράνων.


Μέσω μυϊκών συσπάσεων τα κόπρανα ωθούνται προς το ορθό. Καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής τους, το μεγαλύτερο μέρος του νερού απορροφάται, με αποτέλεσμα να στερεοποιούνται.
Τι συμβαίνει όμως όταν το παχύ έντερο δεν κάνει σωστά τη δουλειά του;
Τότε τα κόπρανα παραμένουν για περισσότερο χρόνο μέσα στο έντερο, λόγω των υποτονικών και αργών συσπάσεων του εντέρου. Απορροφάται περισσότερο νερό από το έντερο, τα κόπρανα γίνονται σκληρά και ξηρά, με αποτέλεσμα να νιώθεις “φουσκωμένος” και να δυσκολεύεσαι να αφοδεύσεις.
Γιατί δε λειτουργεί σωστά το έντερό σου;
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων, όπως:
1. Διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες:
Οι φυτικές ίνες μεταφέρονται άπεπτες απευθείας στο παχύ έντερο. Ανάλογα με το είδος τους, για το οποίο θα σου αναφέρω αναλυτικά παρακάτω, συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα.
2. Αφυδάτωση
Αν η ποσότητα νερού στο έντερό σου είναι μικρή, δε δύναται να αυξηθεί ο όγκος των κοπράνων, αλλά ούτε να βελτιωθεί η σύστασή τους. Επομένως, παραμένουν ξηρά και σκληρά, δυσκολεύοντας την αφόδευση.
3. Έλλειψη άσκησης
Το παχύ έντερο ανταποκρίνεται στη φυσική δραστηριότητα. Οι μύες του κοιλιακού τοιχώματος και το διάφραγμα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία της αφόδευσης. Αν αυτοί οι μύες είναι αδύναμοι, δεν θα είναι σε θέση να συμβάλλουν σε αυτή.
4. Λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων
Η δυσκοιλιότητα είναι μια παρενέργεια πολλών συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως αντιόξινα που περιέχουν αλουμίνιο, αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά, αντισπασμωδικά κ.α.
5. Αλλαγές στη ρουτίνα ή ταξίδια
Τα ταξίδια μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα σε ορισμένους ανθρώπους, επειδή διαταράσσουν τη φυσιολογική διατροφή και την καθημερινότητα. Επίσης, η αλλαγή περιβάλλοντος μπορεί να σου προκαλέσει άγχος, το οποίο οδηγεί σε δυσκοιλιότητα.
6. Ψυχολογία
Τα αρνητικά συναισθήματα, και το στρες επηρεάζουν τις ορμόνες σου, που με τη σειρά τους, συνδέονται με τη λειτουργία του εντέρου σου.
7. Καθυστέρηση στην αφόδευση
Με απλά λόγια, αν πρέπει να πας, πήγαινε. Αν κρατιέσαι για οποιονδήποτε λόγο, μπορεί να προκαλέσεις μια περίοδο δυσκοιλιότητας. Αν αγνοείς συνεχώς την παρόρμηση να πας τουαλέτα, μπορεί στο τέλος να σταματήσεις να έχεις αυτό το αίσθημα.
8. Κατάχρηση καθαρτικών
Η συνεχόμενη χρήση καθαρτικών μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τον εθισμό. Το έντερο συνηθίζει και αρχίζει να εξαρτάται από αυτά για την κινητικότητά του.
9. Εγκυμοσύνη
Mπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα λόγω ορμονικών αλλαγών ή επειδή η διευρυμένη μήτρα πιέζει το έντερο.
10. Ηλικία
Με το πέρας της ηλικίας μειώνεται η εντερική δραστηριότητα και ο μυϊκός τόνος. Παράλληλα αλλάζουν οι διαιτητικές συνήθειες ,με αποτέλεσμα τη δυσκοιλιότητα.
11. Προβλήματα του εντέρου ή του ορθού
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, για παράδειγμα, οδηγεί σε υποτονικές κινήσεις του εντέρου, καταπόνηση κατά τη διάρκεια των κενώσεων και κοιλιακή δυσφορία.
12. Ύπαρξη ασθενειών
Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, η νόσος του Πάρκινσον και ο σακχαρώδης διαβήτης, μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα δυσκοιλιότητας.


Ποια τα συμπτώματά της;
Όπως σου ανέφερα, χαρακτηριστικό σύμπτωμα της δυσκοιλιότητας είναι οι λιγότερες από 3 αφοδεύσεις την εβδομάδα. Επειδή η συχνότητα αφόδευσης μπορεί να μην είναι το πιο αντικειμενικό κριτήριο, καθώς ο καθένας έχει διαφορετικές συνήθειες, άλλα ενδεικτικά συμπτώματα που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν είσαι δυσκοίλιος είναι τα παρακάτω.
- Αργή και επίπονη αφόδευση, με κόπρανα σκληρά και αφυδατωμένα
- Αίσθημα ατελούς κένωσης
- Κράμπες στο στομάχι, αν και ο πόνος συνήθως δεν είναι οξύς
- Φούσκωμα στο στομάχι και αέρια
- Αίσθημα απόφραξης του ορθού
- Αίσθημα πληρότητας, ακόμη και μετά την κένωση
- Ανορεξία ή απώλεια βάρους.
- Ναυτία
- Αίσθηση γενικής αδιαθεσίας
- Μικρή αιμορραγία από μια σχισμή γύρω από τον πρωκτό (εξωτερικά)
Υπάρχει λοιπόν περίπτωση να έχεις δυσκοιλιότητα ενώ επισκέπτεσαι συχνά την τουαλέτα;
Όπως φαίνεται και από τα παραπάνω συμπτώματα, μπορεί να είσαι δυσκοίλιος ακόμη κι αν πηγαίνεις κάθε μέρα τουαλέτα. Όταν καταβάλλεις μεγάλη και επίπονη προσπάθεια για να αφοδεύσεις, τα κόπρανά σου είναι σκληρά και δεν έχεις πλήρη κένωση, η δυσκοιλιότητα είναι εκεί αλλά με τη μορφή των ατελών κενώσεων.
Ποιες ομάδες είναι πιο επιρρεπείς;
Δυσκοιλιότητα μπορεί να προκληθεί τόσο σε ενηλίκους όσο και σε παιδιά, καθώς συνδέεται άμεσα με τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα. Ωστόσο, κάποιες ομάδες του πληθυσμού φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητες.
- Ηλικιωμένοι 65 ετών και άνω: Οι ηλικιωμένοι συνήθως είναι λιγότερο σωματικά δραστήριοι, έχουν υποκείμενες ασθένειες και λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.
- Άτομα σε ακινησία: Ασθενείς που βρίσκονται στο κρεβάτι, συχνά παρουσιάζουν μειωμένες κενώσεις, καθώς η μειωμένη φυσική τους δραστηριότητα δε διευκολύνει τη λειτουργία του εντέρου.
- Παχύσαρκοι: Οι παχύσαρκοι άνθρωποι συνήθως είναι σωματικά αδρανείς, ακολουθούν χαμηλής ποιότητας διατροφή, συνήθως φτωχή σε φυτικές ίνες.
- Γυναίκες ή παιδιά: Οι γυναίκες έχουν πιο συχνά επεισόδια δυσκοιλιότητας, σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τους άνδρες. Επιπλέον, τα παιδιά, συχνά εμφανίζουν δυσκοιλιότητα.
- Έγκυες: Εξαιτίας της δράσης των ορμονών, του περιορισμού της άσκησης και της πίεσης που ασκεί η διαστελλόμενη μήτρα στο έντερο, οι έγκυες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα.
- Ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα ή μπορεί να εναλλάσσεται με διάρροια. Οι κράμπες, τα αέρια και το φούσκωμα είναι, επίσης, συχνές καταστάσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.


Διάγνωση
Πότε πρέπει να επισκεφτείς το γιατρό;
Οι περισσότεροι όταν διαπιστώνουν διαταραχές στην αφόδευση τους, αρχίζουν τη διάγνωση αλλά και τη θεραπεία μόνοι τους. Ένα πρώτο βήμα είναι η αλλαγή του διατροφολογίου τους.
Αρχίζουν οι αναζητήσεις στο google: “Τρόφιμα κατά της δυσκοιλιότητας” ή “ Τι να φάω για να πάω τουαλέτα”. Πιθανότατα είσαι κι εσύ ένας από αυτούς! Αν όμως τα πράγματα με τη διατροφή δε βελτιωθούν, πας στο κοντινότερο φαρμακείο για να προμηθευτείς κάποιο καθαρτικό. Καμία εξέλιξη και πάλι, οπότε ήρθε η ώρα να πας στο γιατρό.
Χωρίς να χρειαστεί να ακολουθήσεις αυτά τα βήματα, θα πρέπει να επισκεφτείς έναν γαστρεντερολόγο, όταν εμφανίζεις σοβαρότερα συμπτώματα, όπως:
- Δεν έχεις καμία κένωση για λίγες μέρες ή και ολόκληρη εβδομάδα
- Το πρόβλημα υποτροπιάζει και διαρκεί για περισσότερες από 3 εβδομάδες
- Η δυσκοιλιότητα συνοδεύεται από πόνο
- Έχεις αίμα στα κόπρανά σου
- Έχεις κοιλιακό άλγος
- Χάνεις βάρος ακούσια
- Έχεις ξαφνικές αλλαγές στις κενώσεις σου
- Έχεις κάποιο άλλο σύμπτωμα που σε ανησυχεί
Να θυμάσαι πως η δυσκοιλιότητα είναι μια κοινή κατάσταση που γενικά δεν είναι σοβαρή και συνήθως δεν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό δε χρειάζεται να αγχωθείς από την πρώτη στιγμή.
Μόνο ένας μικρός αριθμός ασθενών με δυσκοιλιότητα έχει κάποιο πιο σοβαρό υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται εκτενείς εξετάσεις για να διαγνωστεί η δυσκοιλιότητα. Συνήθως, σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα, ο γιατρός το μόνο που χρειάζεται για να σου προτείνει την κατάλληλη θεραπεία είναι το ιατρικό ιστορικό και η φυσική εξέταση. Θα σου ζητήσει να περιγράψεις τα συμπτώματα σου αναλυτικά, θα σε ρωτήσει αν ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή ή αν έχεις κάποιο άλλο νόσημα. Η φυσική εξέταση μπορεί να περιλαμβάνει μια δακτυλική εξέταση και σε ορισμένες περιπτώσεις εξετάσεις αίματος και θυρεοειδή.
Πιο εκτεταμένες εξετάσεις γίνονται σε περιπτώσεις σοβαρών συμπτωμάτων και εξαρτώνται από τη διάρκεια και τη σοβαρότητα της δυσκοιλιότητας, την ηλικία του ατόμου, αν υπάρχει αίμα στα κόπρανα, από τις πρόσφατες αλλαγές στις κενώσεις ή από την απώλεια βάρους.
Οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Κολονοσκόπηση
- Σιγμοειδοσκόπηση
- Απεικονιστικό ακτινολογικό έλεγχο
- Βαριούχο υποκλυσμό
- Μελέτη διέλευσης παχέος εντέρου
- Ορθοπρωκτική μανομετρία
You may like
Υγεία
Υγιή Ούλα και Διατροφή [ΟΔΗΓΟΣ]


Όλοι θέλουμε ένα όμορφο και λαμπερό χαμόγελο, χωρίς προβλήματα στα δόντια και στα ούλα! Φυσικά δεν αναφέρομαι μόνο στο οπτικό και το αισθητικό κομμάτι, αλλά και στη γενικότερη υγεία του στόματος, μακριά από ασθένειες όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.
Πολλές φορές όμως παραμελούμε τη στοματική μας υγιεινή και το αποτέλεσμα είναι να εμφανίζονται διάφορες παθήσεις μέσα στην στοματική κοιλότητα. Αυτές οι παθήσεις έχουν συνδεθεί με τη γενικότερη κατάσταση υγείας του οργανισμού και με την εμφάνιση άλλων παθήσεων.
Κατέβασε ΔΩΡΕΑΝ ένα ebook με 4 ευεργετικές αντικαταστάσεις τροφίμων για υγιή ούλα
Η γνωριμία με το Σταμάτη
Πριν μερικούς μήνες με επισκέφτηκε στο διαιτολογικό μου γραφείο στο Παγκράτι ο Σταμάτης που συνυπογράφουμε το άρθρο για τη ρύθμιση του βάρους του. Ο Σταμάτης είναι περιοδοντολόγος στο Μοσχάτο. Έκτοτε ξεκίνησε μια αμφίδρομη επαγγελματική σχέση! Με τη βοήθειά μου, ο Σταμάτης άλλαξε τη διατροφική του συμπεριφορά και συνήθειες και έγινε ο προσωπικός μου περιοδοντoλόγος, τον οποίο επισκέπτομαι πλέον 2 φορές τον χρόνο. Επειδή με βοήθησε πολύ στην περιοδοντίτιδα που είχα, αποφασίσαμε από κοινού να γράψουμε αυτόν τον οδηγό!
Γιατί να διαβάσεις αυτό τον οδηγό
Μήπως αντιμετωπίζεις κι εσύ προβλήματα με τα ούλα σου ή θέλεις να διατηρήσεις την υγεία τους και να επισκέπτεσαι τον οδοντίατρό σου μόνο για καθαρισμό και προληπτικό έλεγχο;
Η υγεία των ούλων και οι ασθένειες που σχετίζονται με αυτά επηρεάζουν τη γενικότερη υγεία του οργανισμού.
Ήξερες ότι οι ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες μπορούν να σε βοηθήσουν να διατηρήσεις την υγεία των ούλων σου ή ότι τα υγιή ούλα εξαρτώνται από τις διατροφικές σου επιλογές;
Αν θες να μάθεις το πως, συνέχισε να διαβάζεις αυτόν τον οδηγό!
Τι γνωρίζεις για τα Ούλα;
Τα ούλα είναι ένας βλεννογόνος, μαλακός ιστός που περιβάλλει την άνω και την κάτω γνάθο μέσα στο στόμα σου.


Διακρίνονται στα ελεύθερα, τα προσφεφυκότα και τα μεσοδόντια ούλα, αντίστοιχα.
Ελεύθερα ούλα
Τα ελεύθερα ούλα δεν είναι κολλημένα στα δόντια, αγκαλιάζοντας τη βάση τους. Το χρώμα τους είναι απαλό ρόδινο και έχουν λεία υφή.
Προσφεφυκότα ούλα
Τα προσφεφυκότα ούλα είναι στενά συνδεδεμένα με τα οστά, εμποδίζοντας την εισαγωγή της τροφής σε βαθύτερους ιστούς. Το χρώμα τους είναι ρόδινο και έχουν όψη φλοιού πορτοκαλιού (στικτή).
Μεσοδόντια ούλα
Τα μεσοδόντια ούλα γεμίζουν τους χώρους ανάμεσα στα δόντια. Στην εσωτερική πλευρά των δοντιών έχουν σχήμα πυραμίδας, ενώ στην εξωτερική έχουν κοίλο σχήμα. Η κοίλη αυτή επιφάνεια ονομάζεται μεσοδόντια ουλική καμάρα.


H απόχρωση των ούλων μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και να είναι πιο σκούρα, ανάλογα και με την εθνικότητά του.
Χρήσιμο Tip
Αν παρατηρήσεις κάποια αλλαγή στα ούλα σου, όπως για παράδειγμα αν αλλάξουν χρώμα, αν είναι κόκκινα, αν είναι πρησμένα ή αν αιμορραγούν αποτελεί ένδειξη ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με την υγεία τους.
Οι παραπάνω αλλαγές υποδηλώνουν την ύπαρξη φλεγμονής, που οφείλεται, κυρίως, στη συσσώρευση βακτηριακής πλάκας. Η βακτηριακή πλάκα είναι ένα σύνολο εναποθέσεων που αρχίζουν να συγκεντρώνονται πάνω στα δόντια, ακόμη και λίγα λεπτά αφού τα έχεις βουρτσίσει. Συνήθως είναι κιτρινωπή ή σκουρόχρωμη.
Διάβασε περισσότερα για την υγεία των ούλων στην επόμενη ενότητα.


Υγεία των Ούλων
Τα υπολείμματα από τις τροφές σε συνδυασμό με το σάλιο ευνοούν την ανάπτυξη πολλών μικροοργανισμών μέσα στη στοματική κοιλότητα. Αν η στοματική υγιεινή και φροντίδα είναι ανεπαρκής, τότε μπορούν να προκληθούν πολλές διαταραχές στα ούλα και στις περιοδοντικές περιοχές.
Τα υγιή ούλα αποτελούν προϋπόθεση για γερά δόντια.
Όταν ο ιστός των ούλων δεν είναι υγιής, μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντική νόσο και σε χειρότερη πρόγνωση για μακροχρόνια διατήρηση των δοντιών.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των Υγιών Ούλων;
Χρώμα
Όπως σου ανέφερα προηγουμένως τα υγιή ούλα έχουν συνήθως ρόδινο χρώμα. Ωστόσο, είναι δυνατή η ποικιλία στο χρώμα και οφείλεται σε παράγοντες όπως η ροή του αίματος στα ούλα, η περίσσεια μελανίνης (μία οικογένεια φυσικών χρωστικών του δέρματος που παράγονται στον οργανισμό, που καθορίζουν το χρώμα του δέρματος, των τριχών, των μαλλιών και των ματιών. Όσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα μελανίνης στον οργανισμό, τόσο πιο σκούρο το χρώμα του δέρματος) ή η λήψη φαρμάκων. Το κάπνισμα, επίσης, μπορεί επίσης να προκαλέσει αποχρωματισμό στα ούλα. Άλλα χρώματα όπως το κόκκινο, το λευκό και το μπλε μπορεί να υποδηλώνουν κάποια παθολογία ή φλεγμονή (ουλίτιδα).
H ομοιομορφία του χρώματος των ούλων είναι πιο σημαντική από το ίδιο το χρώμα τους.
Περίγραμμα
Τα υγιή ούλα έχουν ένα κοίλο σχήμα γύρω από κάθε δόντι. Επιπλέον, γεμίζουν και ταιριάζουν σε κάθε κενό μεταξύ των δοντιών, σε αντίθεση με τα διογκωμένα μεσοδόντια ούλα που παρατηρούνται στην ουλίτιδα ή το κενό που παρατηρείται στην περιοδοντική νόσο.
Υφή
Τα υγιή ούλα έχουν μια σταθερή υφή που είναι ανθεκτική στην κίνηση και η υφή της επιφάνειας συχνά εμφανίζει όψη φλοιού πορτοκαλιού, λόγω της παρουσίας επιφανειακών ραβδώσεων.
Αντίδραση
Τα υγιή ούλα συνήθως δεν αντιδρούν σε φυσιολογικές δοκιμασίες όπως το βούρτσισμα ή η κλινική εξέταση. Τα μη υγιή ούλα, αντίθετα, θα εμφανίσουν αιμορραγία ή/και πυώδες εξίδρωμα.
Βασικές Ασθένειες των Ούλων
Τα υπολείμματα των τροφών και το σάλιο μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη πολλών μικροοργανισμών στην ουλική κοιλότητα, μερικοί από τους οποίους μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία. Τα ούλα καλύπτουν τα οστά που στηρίζουν τα δόντια σου, περιορίζοντας τον χώρο που μπορεί να αναπτυχθεί βακτηριακή πλάκα.
Γνώριζες ότι
Δεν μπορείς να αποτρέψεις τον σχηματισμό της βακτηριακής πλάκας. Ωστόσο, με το τακτικό βούρτσισμα μπορείς να την απομακρύνεις έγκαιρα πριν γίνει επικίνδυνη.
Αν δεν βουρτσίζεις τακτικά τα δόντια σου η πλάκα μετατρέπεται σε πέτρα, μια σκληρή εναπόθεση στην επιφάνεια των δοντιών. Δυστυχώς, δεν μπορείς να την απομακρύνεις με μια οδοντόβουρτσα, αλλά θα χρειαστεί να επισκεφτείς τον οδοντίατρό σου για καθαρισμό.
Με άλλα λόγια, η ανεπαρκής στοματική υγιεινή και φροντίδα μπορεί να οδηγήσει σε πολλές ασθένειες των ούλων, με κυριότερους εκπροσώπους την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα, οι οποίες αποτελούν τις κύριες αιτίες βλαβών των δοντιών. Διάβασε περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτές παρακάτω.
Ουλίτιδα: Μάθε περισσότερα
Η ουλίτιδα αποτελεί το πρώιμο στάδιο της περιοδοντικής νόσου. Οι αλλαγές στα ούλα σου, για παράδειγμα αν είναι κόκκινα ή πρησμένα, αν αιμορραγούν όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου ή χρησιμοποιείς οδοντικό νήμα ή αν έχουν αρχίσει να υποχωρούν και η κακοσμία του στόματος μπορεί να είναι σημάδια ουλίτιδας.
Η βασική αιτία της ουλίτιδας είναι η συσσώρευση της βακτηριακής πλάκας στο σημείο που τα ούλα συναντούν τα δόντια. Αν τα υπολείμματα δεν αφαιρεθούν με το καθημερινό βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα, μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμό και φλεγμονή, που ονομάζεται ουλίτιδα.
Η ουλίτιδα είναι αναστρέψιμη ασθένεια των ούλων.
Άλλοι Παράγοντες Κινδύνου για Ουλίτιδα
Πέραν από την κακή στοματική υγιεινή άλλοι παράγοντες κινδύνου που έχουν σχετιστεί με την εμφάνιση ουλίτιδας είναι οι εξής:
- ηλικία
- οστεοπόρωση
- βούρτσισμα με οδοντόβουρτσες με δύσκαμπτες τρίχες
- αναπνοή από το στόμα κατά τη διάρκεια του ύπνου
- ορθοδοντικοί μηχανισμοί (σιδεράκια)
- φάρμακα και κλινικές καταστάσεις που προκαλούν ξηροστομία (π.χ. κοιλιοκάκη, σύνδρομο Sjögren)
- κάπνισμα
- γενετικοί παράγοντες
- στρες
- προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη
- διάφορες ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης
Χρήσιμο Tip
Αν έχεις παρατηρήσει τα παραπάνω συμπτώματα, χρειάζεται να επισκεφτείς τον οδοντίατρο σου, ο οποίος με την κλινική εξέταση θα διαγνώσει την ουλίτιδα και θα σου προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.
Περιοδοντίτιδα: Τι ισχύει;
Αν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η σφράγιση ανάμεσα στα ούλα και τα δόντια μπορεί να εξασθενήσει και να αναπτυχθούν μικρά κενά ή «θήκες». Με τον καιρό, αυτά τα κενά ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα μπορεί να γίνουν πιο βαθιά και να εξελιχθούν σε μία από τις πιο σοβαρές μορφές της ασθένειας των ούλων, την περιοδοντίτιδα.
Η περιοδοντίτιδα είναι μη αναστρέψιμη ασθένεια των ούλων και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών.


Πάνω από το 50% του ευρωπαϊκού πληθυσμού πάσχει από κάποια μορφή περιοδοντίτιδας και πάνω από το 10% έχει σοβαρή νόσο.
Ο επιπολασμός της περιοδοντίτιδας αυξάνεται με την ηλικία, καθώς υπολογίζεται ότι το 70-85% των ατόμων ηλικίας 60-65 ετών πάσχει από περιοδοντίτιδα!
Πορεία αντιμετώπισης της Περιοδοντίτιδας
Η περιοδοντίτιδα έχει αργή εξέλιξη και με την κατάλληλη θεραπεία μπορεί να αναχαιτιστεί η εξέλιξή της και να παραμένει στάσιμη για αρκετά χρόνια. Δυστυχώς δεν ιάται πλήρως και η αντιμετώπισή της μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Ωστόσο με την πρόοδο της επιστήμης είναι διαθέσιμες και άλλες μέθοδοι, όπως η ανώδυνη θεραπεία με laser μαλακών ιστών.
Η περιοδοντίτιδα χαρακτηρίζεται από υποτροπές.
Αν πάσχεις από περιοδοντίτιδα, ο οδοντίατρός ή ο περιοδοντολόγος σου θα σου προτείνει το κατάλληλο σχήμα αντιμετώπισης.
Και τώρα, ίσως, αναρωτιέσαι τι μπορείς να κάνεις για να προλάβεις την εμφάνιση των ασθενειών των ούλων. Συνέχισε να διαβάζεις και θα βρεις τις απαντήσεις που χρειάζεσαι.


Τι Διατροφή να ακολουθήσεις για Υγιή Ούλα;
Όπως θα έχεις ήδη διαβάσει ή ακούσει η ισορροπημένη διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση της υγείας. Επιπλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι καθοριστική, τόσο για την πρόληψη, όσο και την αντιμετώπιση μιας πληθώρας νοσημάτων. Τι ισχύει, όμως, για τις ασθένειες των ούλων;
Γνώριζες ότι
Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Οδοντιατρικής, το στόμα μας είναι ένας καθρέφτης για την υγεία του σώματος: «Υγιές στόμα…υγιής οργανισμός»
Άλλαξε τις Διατροφικές σου Συνήθειες
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνητικών μελετών μια διατροφή που χαρακτηρίζεται από ισορροπία, μέτρο και ποικιλία συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των δοντιών και των ούλων, αντίστοιχα με τον υπόλοιπο οργανισμό. Επιπλέον, οι καλές διατροφικές συνήθειες μπορούν να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά αναστρέψιμα προβλήματα στοματικής υγείας.
Αντίθετα, οι κακές διατροφικές συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν τη στοματική υγεία, οδηγώντας σταδιακά σε ασθένειες των ούλων.
Μόλις αρχίσεις να μασάς κάποιο τρόφιμο, αρχίζει η μικροβιακή δραστηριότητα στην στοματική σου κοιλότητα.
Πως λειτουργούν τα Βακτήρια
Το φαγητό σου θρέφει ταυτόχρονα και τα βακτήρια που ζουν στο στόμα σου. Τα βακτήρια αναπαράγονται χρησιμοποιώντας τα σάκχαρα των τροφών και παράγουν οξέα, τα οποία φθείρουν το σμάλτο των δοντιών και προκαλούν αλλοιώσεις στο στόμα και στα ούλα.
Σε αυτή την ενότητα θα βρεις κάποιες διατροφικές συνήθειες που είναι ευεργετικές για την υγεία των δοντιών και των ούλων.
Πες ναι στα Γαλακτοκομικά Προϊόντα
Το γιαούρτι, το τυρί και το γάλα είναι πηγές ασβεστίου, το οποίο προστατεύει το σμάλτο των δοντιών, καθώς και τα οστά που στηρίζουν τα δόντια.
Χρήσιμο Tip
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών, η καζεΐνη που περιέχεται στο τυρί (ένα είδος πρωτεΐνης) συμβάλλει από κοινού με το ασβέστιο στην προστασία του σμάλτου των δοντιών.
Να στραφείς προς την κατανάλωση Δημητριακών Ολικής Άλεσης
Τα δημητριακά ολικής άλεσης σου προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, μεταξύ αυτών και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο, συμβάλλοντας στην υγεία του ουλικού ιστού.
Κατανάλωσε Φρούτα και Λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τραγανά και αποτελούν πηγή φυτικών ινών, διατηρώντας τα δόντια σου καθαρά και μειώνοντας τον κίνδυνο βακτηριακής πλάκας.
Ένταξε στη διατροφή σου τρόφιμα με Αντιφλεγμονώδη και Αντιοξειδωτική δράση
Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ψάρια, είναι μερικά παραδείγματα. Ειδικά τα ω-3 λιπαρά που περιέχονται στα ψάρια εμφανίζουν αντιφλεγμονώδη δράση, με αποτέλεσμα η όποια φλεγμονή στα ούλα να ανταποκρίνεται θετικά σε αυτά.
Μείωσε την κατανάλωση Ζάχαρης
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει κατηγορηθεί για τη δημιουργία τερηδόνας. Τα βακτήρια που σχηματίζουν την πλάκα χρησιμοποιούν τη ζάχαρη, παράγοντας οξέα που καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών. Εκτός από τη ζάχαρη που προσθέτεις στον καφέ σου ή χρησιμοποιείς στο μαγείρεμα, υπάρχει και η ζάχαρη που προστίθεται στα τρόφιμα κατά την επεξεργασία τους. Την προστιθέμενη ζάχαρη τη συναντάς σε γλυκά ποτά, στα αναψυκτικά, σε γλυκά αρτοπαρασκευάσματα, καθώς και σε επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα.
Χρήσιμο Tip
Αν θέλεις να φας κάποιο γλυκό είναι προτιμότερο να το καταναλώσεις μαζί με το γεύμα σου και όχι ενδιάμεσα τον γευμάτων (ως σνακ ή τσιμπολόγημα). Κατά τη διάρκεια ενός ολοκληρωμένου γεύματος παράγεται περισσότερο σάλιο στο στόμα, για να καθαριστούν τα υπολείμματα των τροφών, περιορίζοντας τη ζημιά που γίνεται στην επιφάνεια των δοντιών.
Μην ξεχνάς τα Προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα βακτήρια για τον οργανισμό σου. Τα προβιοτικά οφελούν επίσης τα ούλα γιατί εκτοπίζουν τα επιβλαβή βακτήρια που είναι επιζήμια για τα ούλα και τη γενικότερη υγεία του στόματος.
Να πίνεις άφθονο Νερό
Το νερό, όπως, ξέρεις σε ενυδατώνει και συμμετέχει σε πολλές διεργασίες στον οργανισμό σου. Με άλλα λόγια, είναι απαραίτητο για τη ζωή. Ήξερες, όμως, ότι θεωρείται και φυσικό στοματικό διάλυμα; Αυτό συμβαίνει γιατί «ξεπλένει» τα υπολείμματα των τροφών, τα σάκχαρα και τα οξέα και συμβάλλει στην απομάκρυνση της βακτηριακής πλάκας.
Να προσέχεις τις Όξινες και τις Κολλώδεις Τροφές
Οι όξινες τροφές (pH<5.5), όπως το λεμόνι, το πορτοκάλι και άλλα φρούτα, έχουν την ικανότητα να καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών. Μετά την κατανάλωσή τους είναι σημαντικό να καταναλώσεις νερό και μία ώρα μετά να βουρτσίσεις τα δόντια σου.


Πηγή: Department of Health, Northern Territory Government, Australia.
Αναφορικά με τα κολλώδη τρόφιμα, όπως το ψωμί, ο κρόκος του αυγού, ο πουρές, η μπανάνα ή οι μαλακές καραμέλες, αυτά προσκολλώνται πάνω στα δόντια. Το αποτέλεσμα είναι να παραμένουν περισσότερο χρόνο πάνω στα δόντια και να δρουν επιβαρυντικά, ακόμη και μετά την κατανάλωσή τους.
Χρήσιμο Tip
Μόλις καταναλώσεις κάποιο κολλώδες τρόφιμο, αν δεν έχεις τη δυνατότητα να βουρτσίσεις τα δόντια σου, μπορείς να ξεπλύνεις το στόμα σου με νερό ή να φας μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη.
Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται διάφορα τρόφιμα που είναι καλό να περιλαμβάνεις στη διατροφή σου για υγιή ούλα και δόντια.
Τρόφιμο | Πως συνδέεται με την στοματική υγεία |
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά | Τα λαχανικά αυτά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, προστατεύοντας τα δόντια γιατί απαιτούν καλή μάσηση και κατ΄ επέκταση παραγωγή αρκετού σάλιου. Επιπλέον, περιέχουν ασβέστιο, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, συμβάλλοντας στην υγεία του στοματικού βλεννογόνου. |
Μήλα, καρότα, σέλερι | Αυξάνουν την παραγωγή σάλιου, αυτοκαθαρίζοντας τα δόντια και τα ούλα. |
Αμύγδαλα και καρύδια | Περιέχουν πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης και ασβέστιο, ενώ είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες και σάκχαρα. Είναι καλή επιλογή ενδιάμεσου σνακ φιλικού προς τα δόντια και τα ούλα, αρκεί να τα καταναλώνεις με μέτρο! |
Φράουλες | Είναι πηγή βιταμίνης C, η οποία προάγει την παραγωγή κολλαγόνου, δομικό συστατικό των ούλων και των οστών. |
Σαρδέλες και σολομός | Είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά, βιταμίνη D και φώσφορο, απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την στοματική υγεία και την καταπολέμηση της φλεγμονής. |
Τσάι | Το τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, μειώνοντας την ανάπτυξη της βακτηριακή πλάκας και τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονής στα ούλα. |
Τσίχλα χωρίς ζάχαρη | Η τσίχλα αυξάνει την παραγωγή σάλιου, μειώνοντας τα οξέα που παράγονται μετά την κατανάλωση φαγητού ή ποτού. Να προσέχεις η τσίχλα να μην περιέχει ζάχαρη, καθώς όπως σου προανέφερα είναι επιβλαβής για την υγεία των δοντιών. |


Τι άλλο μπορείς να κάνεις
Όπως σου ανέφερα προηγουμένως οι διατροφικές συνήθειες φαίνεται να επηρεάζουν τη στοματική υγεία. Όταν καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε ζάχαρη ή υδατάνθρακες, επιταχύνεται η ανάπτυξη των βακτηρίων που ζουν μέσα στο στόμα σου. Ωστόσο, η διατροφή δεν είναι από μόνη της σημαντική.
Ο χρόνος που θα μείνει η τροφή και τα υπολείμματά της μέσα στο στόμα σου είναι εξίσου σημαντικός.
Με άλλα λόγια, η στοματική υγιεινή και φροντίδα περιλαμβάνει καθημερινές συνήθειες που δεν θα πρέπει να ξεχνάς ή να παραλείπεις. Ας δούμε ποιες πρέπει να είναι αυτές:
Βούρτσισε τα Δόντια σου και τη Γλώσσα σου μετά από κάθε γεύμα
Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεις τη συσσώρευση βακτηριακής πλάκας. Ο συνιστώμενος χρόνος βουρτσίσματος από τους οδοντιάτρους είναι τα δύο λεπτά.
Χρησιμοποίησε Οδοντικό Νήμα και Μεσοδόντιο Βουρτσάκι, τουλάχιστον μια φορά την ημέρα
Με αυτό τον τρόπο μπορείς να απομακρύνεις τα υπολείμματα των τροφών σε δύσκολα σημεία, που παραμένουν ακόμη και μετά το βούρτσισμα των δοντιών.
Απόφυγε το Κάπνισμα
Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με την εμφάνιση ασθενειών των ούλων. Επιπλέον, φαίνεται να επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και κατ΄ επέκταση την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίσει την φλεγμονή. Τέλος, επηρεάζει το χρώμα των δοντιών.
Ζήτησε τη συμβουλή του οδοντιάτρου σου για το ποια οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα να χρησιμοποιήσεις, καθώς και για τον τρόπο που πρέπει να βουρτσίζεις τα δόντια σου σωστά
Στο εμπόριο κυκλοφορεί πληθώρα προϊόντων, οπότε θα χρειαστείς μια βοήθεια στο τι να επιλέξεις. Συνήθως, συστήνεται μια απλή, μαλακή οδοντόβουρτσα.
Μην αμελείς την επίσκεψη στον οδοντίατρό σου για check-up και καθαρισμό
Να θυμάσαι ότι στα πρώτα στάδια οι ασθένειες των ούλων δεν προκαλούν συμπτώματα και μπορεί να μην γίνουν εύκολα αντιληπτές από σένα. Ο οδοντίατρός σου μπορεί να τις αναγνωρίσει στα πρώιμα στάδια και να σου προτείνει τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης και πρόληψης.


Συνοψίζοντας
Η διατήρηση της καλής στοματικής υγείας περιλαμβάνει τη φροντίδα των δοντιών και των ούλων. Οι ασθένειες των ούλων εμφανίζονται σε πολλούς ανθρώπους και σχετίζονται με απώλεια δοντιών, αλλά και με τη γενικότερη κατάσταση υγείας του οργανισμού.
Οι ασθένειες των ούλων, στα αρχικά τους στάδια μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και έγκαιρα πριν να είναι αργά.
Πρόσεξε τις Διατροφικές σου Συνήθειες
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των δοντιών και των ούλων. Δώσε έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το ψάρι και την επαρκή κατανάλωση νερού. Περιόρισε την κατανάλωση ζάχαρης και σακχάρων, καθώς και το χρόνο που τα δόντια σου είναι εκτεθειμένα σε αυτά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι πιο επιβλαβές για τα δόντια και τα ούλα σου σου να τσιμπολογάς γλυκά σνακ ή να πίνεις τον γλυκό καφέ σου το 8ώρο της δουλειά σου, από το να τα καταναλώσεις μαζί με το γεύμα σου, πίνοντας νερό και βουρτσίζοντας τα δόντια σου στο τέλος.
Μην ξεχνάς τη Στοματική Υγιεινή
Εκτός από τη διατροφή είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείς καθημερινά το τρίπτυχο: βούρτσισμα, οδοντικό νήμα, μεσοδόντιο βουρτσάκι. Μην αποφεύγεις την επίσκεψη στον οδοντίατρό σου, καθώς είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος στην προσπάθεια να αποκτήσεις ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο, μακριά από ασθένειες των ούλων.
Μπορώ να σε βοηθήσω
Θα είναι χαρά μου να σε βοηθήσω να χτίσεις ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες, βελτιώνοντας την υγεία σου και θωρακίζοντας τον οργανισμό σου, είτε δια ζώσης στο γραφείο μου στο Παγκράτι, είτε εξ αποστάσεως (online).
Διατροφή
Είναι ισορροπημένη η διατροφή της νηστείας;


Η νηστεία έχει σαν στόχο την αποτοξίνωση του οργανισμού μας από την υπερβολική κατανάλωση ζωικών προϊόντων, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικά και γενικότερα με την επιβάρυνση του οργανισμού.
Ήδη είμαστε στη Σαρακοστή, οπότε αρκετοί από εμάς έχουμε αποφασίσει να νηστέψουμε όχι μόνον για θρησκευτικούς λόγους, αλλά και για μια αποτοξίνωση του οργανισμού μας.
Απευθυνθήκαμε στον καθηγητή κ. Γιάννη Τσάκνη, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Εργαστηρίου Ελέγχου Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων και Ποτών, που είναι ο πλέον κατάλληλος για να μας απαντήσει στα ερωτήματά μας κατά πόσο η διατροφή της νηστείας είναι μια ισορροπημένη διατροφή και αν τελικά όλα τα νηστίσιμα τρόφιμα είναι ωφέλιμα για την υγεία μας. Δηλαδή μπορούν να αναπληρωθούν οι ζωικές πρωτεΐνες που έχουν υψηλή διατροφική αξία;
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διευκρίνισε ότι: «παρά τα οφέλη για την υγεία μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικά τρόφιμα, δεν είναι όλες οι φυτικές δίαιτες υγιεινές.
Όταν νηστεύουμε καταναλώνουμε:
Περισσότερες φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και τη μείωση εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Περισσότερα θρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτική δράση
Η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή, το λυκοπένιο, το σελήνιο, οι πολυφαινόλες, λουτεΐνη, κλπ.
Eίναι γνωστό ότι τα αντιοξειδωτικά βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και προφυλάσσουν τον οργανισμό από την αρνητική δράση των ελεύθερων ριζών.
Περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αυξημένα ποσά ωφέλιμων λιπαρών Ω-3 και Ω-6
Οι τροφές που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και Ω-3 και Ω-6 λιπαρά συμβάλουν στην βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς και του νευρικού συστήματος, καθώς και το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού.
Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα κυριότερα νηστίσιμα τρόφιμα που έχουν ευεργετική επίδραση στον οργανισμό ;
«H πλειοψηφία των Ελλήνων κατά την περίοδο της Σαρακοστής καταναλώνει τροφές που έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία τους κάποιες από αυτές είναι το ελαιόλαδο και οι ελιές, τα όσπρια, τα θαλασσινά, τα λαχανικά, τα φρούτα, το ταχίνι, η ταραμοσαλάτα και ο παραδοσιακός χαλβάς.
Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά.
Ελιές και ελαιόλαδο
Οι ελιές και το ελαιόλαδο που πρωταγωνιστούν την περίοδο της νηστείας είναι πλούσια σε πολυφαινόλες. Διάφορες μελέτες έδειξαν ότι το ελαιόλαδο βελτιώνει τη λειτουργία του στομάχου και του εντέρου, μειώνει τον κίνδυνο αθηρωματοσκλήρωσης, μειώνει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και προλαμβάνει πολλά είδη καρκίνου.


Όσπρια
Τα όσπρια περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες βραδείας απορρόφησης, φυτικές ίνες, αμινοξέα, βιταμίνες, και ιχνοστοιχεία.
Συνιστάται μάλιστα ο συνδυασμός τους με δημητριακά, ρύζι, παξιμάδι, ψωμί, που θα μετατρέψει τις πρωτεΐνες τους σε υψηλής βιολογικής αξίας, παρόμοιες με αυτές του κρέατος.


Θαλασσινά
Τα θαλασσινά περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Β12, αλλά και μετάλλων, ιχνοστοιχείων, σεληνίου και Ω – 3 λιπαρών οξέων, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της εγκεφαλικής και καρδιαγγειακής λειτουργίας.


Λαχανικά
Τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες και συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος, ενώ παράλληλα βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά τους θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.


Ταχίνι
Tο ταχίνι, που ως γνωστό παράγεται από σουσάμι, περιέχει βιταμίνες, ασβέστιο, φυτικές ίνες και λιγνάνες, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και οιστρογονική δράση.


Ταραμοσαλάτα
Νόστιμη και εύκολη στην παρασκευή της πρωταγωνιστεί στην νηστίσιμη κουζίνα και όχι μόνον. Προτιμάμε τον λευκό ταραμά είναι λιγότερο επεξεργασμένος και δεν περιέχει χρωστικές.
Η ταραμοσαλάτα είναι πλούσια σε φώσφορο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, κάλιο και βιταμίνες Α και D.
Επειδή όμως περιέχει πολύ αλάτι θα πρέπει να μην καταναλώνεται σε υψηλές ποσότητες.


Χαλβάς
Ο χαλβάς δηλώνει έντονα παρών στο τραπέζι μας. Βασικό συστατικό του είναι το σουσάμι και μπορεί να τον επιλέξουμε με διάφορους ξηρούς καρπούς ή σοκολάτα. Βασικό του συστατικό είναι το σουσάμι.
Περιέχει ακόρεστα λιπαρά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, που δρουν ευεργετικά στα οστά, τους μύες και το νευρικό σύστημα.
Όμως πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο γιατί περιέχει πολλές θερμίδες, τα 100 gr μπορούν να δώσουν περισσότερες από 500 θερμίδες.
Πάντως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( ΠΟΥ) συνιστά να τρεφόμαστε με υγιεινά, φυσικά και ελάχιστα επεξεργασμένα φυτικά τρόφιμα, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι.
Συνήθως τα νηστήσιμα γεύματα δεν μας χορταίνουν, με αποτέλεσμα να τρώμε συχνά και να παχαίνουμε. Για να αντιμετωπίσουμε την πείνα και να επιτύχουμε το αίσθημα του κορεσμού, πρέπει τα γεύματά μας να περιέχουν συνδυασμούς τροφίμων, πλούσιων σε πρωτεΐνη όπως θαλασσινά, μανιτάρια, προϊόντα σόγιας, φυτικές ίνες όπως λαχανικά και φρούτα, αλλά και σύνθετους υδατάνθρακες όπως όσπρια, ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά ολικής, καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής άλεσης».
Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα
Πηγη: zoumeoraia.okmarkets.gr
Διατροφή
Πώς θα βελτιώσω την ικανότητά μου να καίω περισσότερο λίπος;


Βελτιστοποίηση της ικανότητας κινητοποίησης του λιπώδους ιστού.
Η καύση λίπους είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει τη διάσπαση του αποθηκευμένου σωματικού λίπους για την παροχή ενέργειας για τις σωματικές λειτουργίες.
Γράφει η Αγγελική Βούντα, Διατροφολόγος-Βιολόγος MSc ANutr
Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε πώς να βελτιώσετε την αποτελεσματικότητα της καύσης λίπους μέσω της διατροφής σας.
Πως θα κάψω περισσότερο λίπος μεσω της διατροφής;
Η αποτελεσματικότητα της καύσης λίπους είναι ένας σημαντικός βιοδείκτης για τη μακροζωία, την απώλεια βάρους και την αθλητική απόδοση, επειδή αντανακλά την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά το αποθηκευμένο λίπος ως πηγή ενέργειας.


Όταν το σώμα είναι σε θέση να καίει λίπη αποτελεσματικά, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης.
Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα της καύσης λίπους είναι σημαντική για τη συνολική μακροζωία, καθώς μπορεί να είναι ένας βιοδείκτης της μεταβολικής υγείας και ανθεκτικότητας.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η υψηλότερη αποτελεσματικότητα στην καύση λίπους σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και σχετικών παθήσεων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, το μεταβολικό σύνδρομο και οι καρδιαγγειακές παθήσεις [1].
Σχετίζεται επίσης με βελτιωμένη σωματική αντοχή και απόδοση, ιδιαίτερα σε αθλήματα αντοχής όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων ή το ποδήλατο [2].
Πώς μπορούμε να μετρήσουμε την αποτελεσματικότητα της κινητοποίησης του λιπώδη ιστού;
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας ενός ατόμου στην καύση λίπους.
Μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας (RMR)
Ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας μετρά την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα σε κατάσταση ηρεμίας. Μπορεί να μετρηθεί μέσω έμμεσης θερμιδομετρίας, η οποία υπολογίζει την ποσότητα οξυγόνου που καταναλώνει το σώμα και το διοξείδιο του άνθρακα που παράγει.
Αυτή η μέτρηση μπορεί να δώσει μια ένδειξη της ικανότητας του σώματος να χρησιμοποιεί τα λίπη ως πηγή ενέργειας σε κατάσταση ηρεμίας.


VO2 max
Το VO2 max μετρά τη μέγιστη ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να καταναλώσει το σώμα κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Αυτή η μέτρηση μπορεί να δώσει μια ένδειξη της ικανότητας του σώματος να χρησιμοποιεί τα λίπη ως πηγή καυσίμου κατά τη διάρκεια της άσκησης (και συγκεκριμένα των διαφορετικών εντάσεων άσκησης).
Αναλογία αναπνευστικής ανταλλαγής (RER)
Η αναλογία αναπνευστικής ανταλλαγής μετρά την αναλογία του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται προς το οξυγόνο που καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Αυτή η μέτρηση μπορεί να δώσει μια ένδειξη του ενεργειακού μείγματος (ποσοστά χρήσης υδατανθράκων/λιπών) που χρησιμοποιεί το σώμα.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι μετρήσεις δεν είναι απόλυτοι δείκτες της αποτελεσματικότητας της καύσης λίπους, καθώς μπορούν να επηρεαστούν από διάφορους παράγοντες όπως η διατροφή, η άσκηση και το γενετικό προφίλ ενός ατόμου.
Ωστόσο, μπορούν να είναι χρήσιμα εργαλεία για την παρακολούθηση της προόδου και την πραγματοποίηση προσαρμογών στα διάφορα προγράμματα διατροφής και άσκησης.
Πώς να βελτιώσετε την αποτελεσματικότητα της καύσης λίπους;
Για τη βελτίωση της ικανότητας καύσης λίπους και της μεταβολικής υγείας, μια υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη.
Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της καύσης λίπους μέσω της διατροφής είναι ένας σημαντικός στόχος που πρέπει να θέσουν όσοι επιθυμούν να χάσουν βάρος ή να βελτιώσουν την υγεία τους.


- Καταναλώστε μια ισορροπημένη διατροφή
Η ισορροπημένη διατροφή είναι το θεμέλιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Η κατανάλωση ποικιλίας τροφών πλούσων σε θρεπτικά συστατικά όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λίπη μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της καύσης λίπους παρέχοντας τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά για την υποστήριξη της φυσιολογικής μεταβολικής λειτουργίας.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity διαπίστωσε ότι μια ισορροπημένη διατροφή που περιελάμβανε μέτριες ποσότητες λίπους και πρωτεΐνης ήταν πιο αποτελεσματική για την απώλεια βάρους από μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά [3].
- Ελέξτε το μέγεθος της μερίδας σας
Ο έλεγχος της μερίδας είναι απαραίτητος για τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και την προώθηση της καύσης λίπους.
Η κατανάλωση μεγαλύτερων μερίδων από ό,τι χρειάζεται το σώμα μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και μειωμένη αποτελεσματικότητα καύσης λίπους.


Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μείωση του μεγέθους της μερίδας ήταν αποτελεσματική για την προώθηση της απώλειας βάρους και τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας [4].
- Καταναλώστε περισσότερη πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη είναι ένα απαραίτητο μακροθρεπτικό συστατικό που παίζει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Η κατανάλωση επαρκούς πρωτεΐνης είναι σημαντική για την προώθηση της καύσης λίπους, επειδή ο μυϊκός ιστός απαιτεί περισσότερη ενέργεια για να διατηρηθεί από τον λιπώδη ιστό.
Επιπλέον, η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης βοηθά στην αύξηση του μεταβολισμού και στη μείωση της πείνας.
Έτσι, η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης με βάση τις ενεργειακές σας ανάγκες βοηθά στην αύξηση του μεταβολισμού, στη μείωση της πείνας και στη διατήρηση του μυϊκού ιστού κατά την απώλεια βάρους.
Επιδιώξτε μια πρόσληψη πρωτεΐνης περίπου 1-1,5 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics διαπίστωσε ότι η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης ήταν αποτελεσματική για τη μείωση του σωματικού λίπους και τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας [5].


- Επιλέξτε Υγιή Λίπη
Τα υγιή λίπη όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στην προώθηση της καύσης λίπους [3].
Η συμπερίληψη υγιεινών λιπών στη διατροφή σας βοηθά επίσης στη μείωση της επιθυμίας για φαγητό (food craving) και στη βελτίωση του κορεσμού.
- Περιορίστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τη ζάχαρη
Η υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων και ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική αποθήκευση λίπους και αντίσταση στην ινσουλίνη.
Η επιλογή σύνθετων υδατανθράκων όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στην προώθηση της καύσης λίπους.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια δίαιτα υψηλή σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους και αντίστασης στην ινσουλίνη και ως εκ τούτου η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης ήταν αποτελεσματική για την προώθηση της απώλειας βάρους και τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας [6].
- Πίνετε άφθονο νερό
Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την προώθηση της καύσης λίπους, καθώς η αφυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό και να μειώσει τα επίπεδα ενέργειας.
Η κατανάλωση άφθονου νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επαρκών επιπέδων ενυδάτωσης και στη στήριξη της μεταβολικής λειτουργίας. Επιδιώξτε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα.
Συμπέρασμα
Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της καύσης λίπους μέσω της διατροφής απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που περιλαμβάνει υγιεινές διατροφικές επιλογές, τον έλεγχο της πρόσληψης θερμίδων και την προώθηση της μεταβολικής υγείας.
Με την κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής, τον έλεγχο του μεγέθους των μερίδων, την κατανάλωση περισσότερης ποσότητας πρωτεΐνης, την επιλογή υγιεινών λιπαρών, τον περιορισμό των επεξεργασμένων υδατανθράκων και της ζάχαρης και πίνοντας άφθονο νερό, μπορείτε να βελτιστοποιήσετε την καύση λίπους και να βελτιώσετε τη μεταβολική σας υγεία.
Να θυμάστε ότι η καύση λίπους επηρεάζεται από παράγοντες όπως το γενετικό προφίλ, η ηλικία και η γενική κατάσταση της υγείας. Επομένως, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της καύσης λίπους μέσω της διατροφής είναι μια σταδιακή διαδικασία που απαιτεί συνέπεια και υπομονή.
Είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας πριν κάνετε οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στη διατροφή σας.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 10 σημάδια που δείχνουν ότι καταναλώνεις πολλές θερμίδες
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram


Αγγελική Βούντα, Διατροφολόγος-Βιολόγος MSc ANutr
Βινλιογραφία – Πηγές
[1] Yoon, H., Shaw, J. L., Haigis, M. C., & Greka, A. (2021). Lipid metabolism in sickness and in health: Emerging regulators of lipotoxicity. Molecular cell, 81(18), 3708–3730.
[2] Horowitz, J. F., & Klein, S. (2000). Lipid metabolism during endurance exercise. The American journal of clinical nutrition, 72(2 Suppl), 558S–63S.
[3] Jebb, S. A., & Frost, G. S. (2013). Balanced diets and obesity prevention. International Journal of Obesity, 37(1), 26-31.
[4] Rolls, B. J., Roe, L. S., & Meengs, J. S. (2006). The effect of large portion sizes on energy intake is sustained for 11 days. American Journal of Clinical Nutrition, 83(1), 89-94.
[5] Leidy, H. J., Clifton, P. M., Astrup, A., Wycherley, T. P., Westerterp-Plantenga, M. S., Luscombe-Marsh, N. D., & Mattes, R. D. (2015). The role of protein in weight loss and maintenance. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 115(5), 811-818.
[6] Mozaffarian, D., Hao, T., Rimm, E. B., Willett, W. C., & Hu, F. B. (2011). Changes in diet and lifestyle and long-term weight gain in women and men. The New England journal of medicine, 364(25), 2392–2404.
Kατηγορίες
- Editorial
- Lifestyle
- Magazine
- Online Dating
- Online Stories
- Videos
- Αστρολογία
- Αυτοκίνητο
- Βιβλία
- Γαστρονομία
- Διαγωνισμοί
- Διακόσμηση
- Διατροφή
- Εκδηλώσεις
- Εναλλακτικός τουρισμός
- Επαγγελματικά ταξίδια(συνεδριακός-εκθεσιακός τουρισμός)
- Επίκαιρα Πρόσωπα
- Επιχειρηματικότητα
- Έρευνες
- Εστιατόρια-χώροι εκδηλώσεων
- Θέατρο
- Κινηματογράφος
- Μόδα
- Ξενοδοχεία
- Οικογένεια
- Ομορφιά
- Παιδί
- Παρουσίαση
- Προγράμματα
- Προϊόντα
- Προορισμοί-Ελλάδα και εξωτερικό
- Συνέδρια
- Συνεντεύξεις
- Συνταγές
- Τεύχη
- Τέχνη πολιτισμός
- Τουρισμός
- Υγεία
- Φορολογικά
- Ψυχαγωγήσου
- Ψυχολογία
BusinessWoman Facebook
Trending
-
Γαστρονομία
PIZZA FAN. Η ΝΕΑ PIZZA AL FORNO ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΙΤΑΛΙΑ
-
Γαστρονομία
Γεύση από τον Τόπο σου από την Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα
-
Τουρισμός
Epsilon Hospitality : σημαντικές διακρίσεις στα Tourism Awards 2022
-
Τουρισμός
Δήλωση του Προέδρου της ΠΟΞ κ. Γρηγόρη Τάσιου
-
Τουρισμός
Η GRECOTEL ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ
-
Τουρισμός
Η Ελευσίνα αποκτά διεθνή ακτινοβολία.
-
Τουρισμός
Με επιτυχία και εποικοδομητική συζήτηση ολοκληρώθηκε το 12ο
Διεπιστημονικό Συνέδριο στο Καστελλόριζο -
Τουρισμός
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη διεθνή έκθεση τουρισμού «Global Birdfair» του Λέστερ