Connect with us

Γαστρονομία

Εβδομάδα γαστρονομίας για τα άτομα με διαβήτη από το FNL με την υποστήριξη του FreeStyle Libre της Abbott

Ηχηρό μήνυμα συμπερίληψης για τη διαβητική κοινότητα δίνει ο κορυφαίος ελληνικός οδηγός γαστρονομίας FNL σε συνεργασία με την Abbott και το σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης FreeStyle Libre με την διοργάνωση της πρώτης εβδομάδας γαστρονομίας στην Ελλάδα αφιερωμένη στα άτομα με διαβήτη. Ειδικότερα, από την Πέμπτη 25 Μαΐου έως και την Πέμπτη 1 Ιουνίου επιλεγμένα εστιατόρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα διαμορφώσουν ειδικά menu, απόλυτα συμβατά με τις διατροφικές επιλογές των ανθρώπων με διαβήτη, με την επιστημονική επιμέλεια και τις οδηγίες του Κλινικού Διαιτολόγου-Βιολόγου κ. Χάρη Δημοσθενόπουλου. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αναδείξει την αξία και το δικαίωμα των πάνω από 1.000.000 Ελλήνων πολιτών που έχουν διαβήτη, να απολαμβάνουν νόστιμο και καλό φαγητό.

Στην πρώτη αυτή εβδομάδα που φιλοδοξεί να καταστεί θεσμός και να συμπαρασύρει/εμπνεύσει εστιατόρια σε ολόκληρη την Ελλάδα, θα συμμετέχουν το Botrini’s, το Ziller’s , το Upon, το Cookoovaya, το Artisanal, το Lost και το  Malabar από την Αθήνα και τα Μαύρη Θάλασσα και Marrone Restaurant από την Θεσσαλονίκη.

Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Βιολόγος κ. Χάρης Δημοσθενόπουλος δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια λόγω της αλλαγής τρόπου ζωής, της κακής διατροφής, της καθιστικής ζωής και της παχυσαρκίας έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ατόμων με διαβήτη παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι πάνω από 350 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης και οι επιπλοκές του υπολογίζεται ότι πλήττουν στην Ελλάδα το 8,8% του πληθυσμού ενώ το 7,6% του πληθυσμού παρουσιάζει προ-διαβήτη. Προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 είναι η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης. Η σωστή διατροφή αποτελεί τη βάση της θεραπευτικής αντιμετώπισης του σακχαρώδους διαβήτη, τόσο για τον τύπο 1 όσο και για τον τύπο 2. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό για το άτομο με διαβήτη να ακολουθεί μια καθημερινή διατροφή με βασικό άξονα τις αρχές μια γενικά υγιεινής και όχι τόσο περιοριστικής, όσο παλιότερα, δίαιτας. Η διατροφή στο Σακχαρώδη Διαβήτη πλέον δεν έχει τις απαγορεύσεις του παρελθόντος, στηρίζεται στα φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα, στο καλό πλάνο διατροφής και στην κατανάλωση φυτικών ινών, υγιεινών λιπαρών και όχι πολλών θερμίδων. Η σχέση μεταξύ διαβήτη και διατροφής είναι πλέον καλά τεκμηριωμένη και ο ρόλος της σωστής διατροφής- και από άποψη ποιότητας, αλλά και ποσότητας- για τα άτομα με διαβήτη είναι καθοριστικός και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των μακροχρόνιων επιπλοκών που συσχετίζονται με το Σακχαρώδη Διαβήτη. Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να παίξουν ρόλο στη ρύθμιση των τιμών γλυκόζης αίματος. Η συνέπεια στις βασικές αρχές της δίαιτας για το σακχαρώδη διαβήτη και η αποφυγή συχνών αποκλίσεων, η τακτική και συστηματική άσκηση, η ρύθμιση του σωματικού βάρους και ο τακτικός έλεγχος του σακχάρου, αποτελεί ένα συνδυασμό παραγόντων, που μπορεί να  προσφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στα άτομα με διαβήτη συστήνεται να εφαρμόζουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, απολαμβάνοντας το φαγητό τους, χωρίς να απομονώνονται από το κοινωνικό σύνολο.»

Ο επικεφαλής του Τομέα Διαβήτη της Abbott στην Ελλάδα, κ. Δέρκος Καλογρίδης δήλωσε σχετικά: «Στην Abbott πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι άνθρωποι με διαβήτη πρέπει να απολαμβάνουν τη ζωή και το καλό φαγητό! Υποστηρίζουμε με υπερηφάνεια αυτή τη μοναδική πρωτοβουλία του FNL που δίνει ένα μήνυμα ελπίδας και συμπερίληψης στους πάνω από 1.000.000 ανθρώπους με διαβήτη στην Ελλάδα. Το σύστημα FreeStyle Libre, το Νo1 σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης με τεχνολογία αισθητήρα παγκοσμίως, έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ελέγχουμε το σάκχαρό μας και διαχειριζόμαστε τον διαβήτη μας. Στην Ελλάδα, αρκετές χιλιάδες ανθρώπων με διαβήτη έχουν απελευθερωθεί από την ταλαιπωρία του τρυπήματος στα δάκτυλα, καθώς παρακολουθούν το σάκχαρό τους κάθε στιγμή, παντού, με την ευκολία του κινητού τους τηλεφώνου. Η τεχνολογία FreeStyle Libre συνεχώς εξελίσσεται, τόσο για τα άτομα με διαβήτη, όσο και για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αλλά και  για τους επαγγελματίες υγείας, προσφέροντας αποτελεσματικότερη διαχείριση του διαβήτη στην καθημερινότητα!» 

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.fnl-guide.com/gr/el/restaurant-topics/fnl-diabetes-dine-out-week/

Media Contact

Σταμάτης ΣελλάςCommunications Manager
[email protected]
T. 210 6281806

Συνταγές

Κριθαρότο γαρίδας με λεμονόχορτο

Μια γευστική δημιουργία που γίνεται εύκολα και είναι από όλους καλοδεχούμενη. Οι φρέσκες γαρίδες κάνουν τη διαφορά … Το σίγουρο είναι ότι είναι ένα πιάτο που ξεχειλίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Χρόνος παρασκευής: 25 λεπτά

Υλικά για 4 άτομα

600 γρ. γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες

440 γρ. κριθαράκι

50 ml. ελαιόλαδο

1 καρότο μικρό, κομμένο σε καρέ

1 μεγάλο κρεμμύδι μικρό, κομμένο σε καρέ

1 σκελίδα σκόρδου, κομμένο σε καρέ

100 ml λευκό κρασί ξηρό

400 γρ. τριμμένες ντομάτες

1 φινόκιο μικρό,  κομμένο σε καρέ

100 γρ  λεμονόχορτο

1 ½  λίτρο μπισκ γαρίδας

Μισό λίτρο ζωμό λαχανικών

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

20 γρ. κόλιανδρο

6 κ.σ.  τυρί “Σαν Μιχάλη”

3 κ.σ. βούτυρο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά με τις γαρίδες για 3 λεπτά.

Αποσύρουμε τις γαρίδες και τις κρατάμε ζεστές σε ένα σκεπασμένο σκεύος.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθούν όλα τα υγρά.

Βάζουμε τις ντομάτες στο τηγάνι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά προσθέτοντας σιγά σιγά τους ζωμούς.

Προσθέτουμε το κριθαράκι και βράζουμε για 12 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα, για να μην πιάσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με το τυρί, το βούτυρο προσθέτουμε τον κόλινδρο, το λεμονόχορτο και αν χρειαστεί ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι ανακατεύουμε ελαφρά.

Τέλος, βάζουμε το ξύσμα από 1 πορτοκάλι και σερβίρουμε σε 2 λεπτά.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Γαστρονομία

Flan Parisien

Mια γλυκιά δημιουργία της ταλαντούχας Νικολέτας Τσαλίκη, που είναι Pastry chef και συνιδιοκτήτρια του νέου εστιατορίου ΑΜΕΝ, που μόλις σε ένα μήνα έχει γίνει word-of-mouth στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας.

Yλικά για 4 άτομα

580 ml. γάλα πλήρες 3,5%

100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

45 γρ. κορν φλάουρ

200 γρ αυγά φρέσκα

10 γρ. βανίλια

1 πρέζα αλάτι

Για τα φύλλα

4 κομμάτια φύλλα κρούστας με ελαιόλαδο

Ζάχαρη κρυσταλλική

Βούτυρο

Kανέλα Κεϋλάνης, προαιρετικά


Τρόπος παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε την κρέμα

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια και ζεσταίνουμε μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά να αναδυθούν τα αρώματά της.

Σε ένα μπολ βάζουμε το κόρν φλάουρ και το ρίχνουμε στην κρέμα γάλακτος να ομογενοποιηθεί ανακατεύοντας ελαφρά.

Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε.

Ενσωματώνουμε το μείγμα της κρέμας και αυγών σιγά σιγά στο γάλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να έχουμε μια πλούσια κρέμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για το φύλλο κρούστας

Σε μια μεταλλική φόρμα απλώνουμε το φύλλο κρούστας, έπειτα το πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και το ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα άλλα 3 φύλλα και τελειώνουμε μόνο με βούτυρο στην τελική στρώση.

Έπειτα αδειάζουμε την κρέμα στη φόρμα, πρέπει να φτάνει 1 εκατοστό κάτω από το χείλος.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175οC για 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.

Αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά και ξεφορμάρουμε.

Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη.

Διακοσμούμε με αρωματικά κλαράκια και κανέλα προαιρετικά.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Γαστρονομία

Διατροφικό Ταξίδι στην Ελλάδα

Η Ελλάδα εκτός από τα όμορφα τοπία της κρύβει και πολλούς γαστρονομικούς θησαυρούς. Σε κάθε γωνιά της μπορεί κανείς να απολαύσει τα τοπικά προϊόντα και να γευτεί τα παραδοσιακά πιάτα της.

Μέσα στα χρόνια, έχω επισκεφθεί και γευτεί από η κουζίνα αρκετών πόλεων της Ελλάδας, για αυτό κατέγραψα εν συντομεία τις διατροφικές επιλογές των κατοίκων των περιοχών στις οποίες βρέθηκα, αλλά και από αυτές που δεν έχω βρεθεί (ακόμη!).

Προβολή

Σας τις παραθέτω ώστε να πάρετε και εσείς μια γεύση από αυτό το Διατροφικό Ταξίδι!

Βέροια

Τοπικά προϊόντα

Η Βέροια λόγω του μικροκλίματος της παράγει πολλά τοπικά προιόντα όπως φρούτα και συγκεκριμένα ροδάκινα, βραβευμένα κρασιά, τυρί, μοσχάρι και άλλα. Ενώ παλαιότερα παρήγαγε άφθονο σουσάμι, σουσαμέλαιο και ταχίνι.

Παραδοσιακό πιάτο

Παραδοσιακό της πιάτο αποτελεί ένα πλούσιο σε διατροφικά στοιχεία φαγητό, ο φασουλονταβάς, δηλαδή φασόλια μαγειρεμένα στον νταβά, ένα χαρακτηριστικό σκεύος.

Γλυκό

Φυσικά δεν λείπει και το γλυκό που δεν είναι άλλο από το φημισμένο ρεβανί.

Σύρος

Η Σύρος είναι ένα νησί με πλούσια γαστρονομία. Η κουζίνα της συνδυάζει διαφορετικές ομάδες τροφίμων όπως φρούτα με χαρακτηριστικό το φραγκόσυκο, λαχανικά αλλά και κρέατα και γαλακτοκομικά.

Τοπικά προϊόντα

Από τα γαλακτοκομικά ξεχωρίζει το Π.Ο.Π Σαν Μιχάλη το οποίο είναι κίτρινο τυρί που παράγεται από αγελαδινό γάλα.

Από τα πιο διάσημα προιόντα του νησιού είναι τα λουκούμια και οι χαλβαδόπιτες, ενώ ιδανική επιλογή για σνακ αποτελούν οι παστελαριές της Σύρου δηλαδή αποξηραμένα σύκα με καρύδια.

Αλεξανδρούπολη

Η κουζίνα της Αλεξανδρούπολης είναι πολύ ενδιαφέρουσα καθώς κατά τη διάρκεια του χρόνου έχει ενσωματώσει υλικά και συνήθειες τόσο από την Ανατολή όσο και από τη Δύση.

Πίτες

Την τιμητική τους έχουν οι πίτες, όπως η σουσαμόπιτα, η σαρακατσάνικη τυρόπιτα και η μηλίνα που είναι επίσης τυρόπιτα.

Μαγειρική

Τα φρούτα συμπεριλαμβάνονται αρκετά στα αλεξανδρουπολίτικα μαγειρέματα κυρίως μαζί με κρέας, το ίδιο και τα λαχανικά. Ενώ δεν λείπει και το ψάρι καθώς η περιοχή ενδείκνυται για ψάρεμα λόγω της παραθαλάσσιας θέσης της.

Ζάκυνθος

Η Ζακυνθινή κουζίνα βασίζεται κυρίως στη μεσογειακή. Η επίδραση της ιταλικής κουζίνας είναι δεδομένη. Υλικά όπως το ελαιόλαδο, η ντομάτα, το σκόρδο, το λεμόνι και τα αρωματικά χόρτα κυριαρχούν.

Παραδοσιακά πιάτα

Το πιο χαρακτηριστικό ζακυνθινό πιάτο είναι το λεγόμενο ¨σάρτσα¨, ένα φαγητό κατσαρόλας από κρέας βοδινό ή μοσχαρίσιο. Ακόμα ένα ιδιαίτερο πιάτο είναι το σκορδοστούμπι το οποίο φτιάχνεται κυρίως από μελιτζάνες και πολύ σκόρδο.

Γλυκό

Ενώ, τo παραδοσιακό γλυκό τους το μαντολάτο που συντίθεται από αμύγδαλα, μέλι, λίγη ζάχαρη και ασπράδι αυγού αποτελεί μια θρεπτική επιλογή για σνακ.

Κομοτηνή

Η τοπική κουζίνα της Κομοτηνής αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον κράμα γαστρονομικών παραδόσεων.

Παραδοσιακά πιάτα

Κάποια από τα πιο φημισμένα πιάτα είναι η μπάμπω που τρώγεται τα Χριστούγεννα και συμπεριλαμβάνει εντόσθια και κιμά, το τας κεμπάπ, το χοιρινό με τουρσί και τα μαντί που είναι ραβιόλια γεμιστά με κιμά.

Τοπικά προϊόντα

Η Κομοτηνή είναι πλούσια επίσης σε τοπικά προϊόντα. Ονομαστά είναι ο παστουρμάς, ο καβουρμάς και τα λουκάνικα της Καππαδοκικής κουζίνας καθώς επίσης και τα στραγάλια Κομοτηνής τα οποία συναντώνται σε ποικίλες γεύσεις.

Γλυκά

Όσον αφορά τα γλυκά κυριαρχούν τα ανατολίτικα με το πιο διάσημο το σουτζούκ λουκούμ.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ : https://www.mednutrition.gr

Continue Reading

Trending