Connect with us

Επίκαιρα Πρόσωπα

Ειρήνη Νταϊφά

Η κυρία της Ναυτιλίας

Η κυρία Ειρήνη Νταϊφά δραστηριοποιείται στον χώρο των Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα είναι Αντιδήμαρχος Πολιτισμού στο Δήμο Πειραιώς.

1. Κυρία Νταϊφά, ποιες ήταν οι σπουδές που ακολουθήσατε και κατά πόσο σας βοήθησαν στην εξέλιξη της επαγγελματικής σας καριέρας;

Οι σπουδές μου στην Ψυχολογία και Κοινωνιολογία στην Ελλάδα, όπως και στην Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Μεγάλη Βρετανία, με βοήθησαν πάρα πολύ στην εξέλιξη της επαγγελματικής μου καριέρας: οι μεν πρώτες, στην επαφή μου με τους ανθρώπους και λόγω του ότι δούλεψα σαν Κοινωνική Λειτουργός για τρία χρόνια με Αυτιστικά παιδιά, στο Ίδρυμα Ανηλίκων Κορασίδων και στο Τμήμα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, συνέβαλαν στην πλήρη «προσγείωσή» μου στην πραγματικότητα, σε εξαιρετικά νεαρή ηλικία. Οι δε δεύτερες, στην μετέπειτα απασχόλησή μου στην οικογενειακή Ναυτιλιακή επιχείρηση.

2. Ακούγεται συχνά ότι οι γυναίκες έχουν από τη φύση τους περισσότερο αναλυτικό μυαλό ενώ αντίθετα οι άντρες πρακτικό. Συμφωνείτε με αυτήν την άποψη και αν ναι πόσο επηρεάζει αυτό τη γυναίκα στη δουλειά της;

Συμφωνώ απόλυτα, στο ότι οι άντρες είναι εξαιρετικά πρακτικοί και συνοπτικοί, ενώ οι γυναίκες παρ’ότι είναι εξίσου, ίσως και περισσότερο, πρακτικές, επειδή είναι πολυσχιδείς, εμφανίζονται πιό αναλυτικές και λεπτομερείς, οπότε μπορεί να φαντάζει ότι είναι αναποφάσιστες, ή πιο αργές, στην λήψη αποφάσεων έναντι των ανδρών.

3. Τι θα συμβουλεύατε μια γυναίκα που αποφασίζει να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις;Τι πρέπει να προσέξει, τι να αποφύγει και τι να επιδιώξει;

Θα την συμβούλευα να είναι συνεπής, εργατική, αποφασιστική και αποτελεσματική, να αποφεύγει να συναγωνίζεται τους άνδρες συνεργάτες της, σίγουρα να επιδιώξει να αναπτύξει το «γυναικείο» ένστικτό της για την αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων της εποχής της, μα πάνω απ’όλα, να έχει την τόλμη να ακολουθήσει τα όνειρά της!!!

4. Ποιο είναι το προσωπικό σας σλόγκαν ή ρητό;

Αγαπώ και έχω ενστερνιστεί αρκετά ρητά όπως:
«Δεν υπάρχει ευνοϊκός άνεμος γι’αυτόν που δεν ξέρει που πηγαίνει …»
«Υπάρχουν δύο τρόποι για να λάμπεις: είτε να αντανακλάς το φως, είτε να το δημιουργείς!!!»

5. Ποια πιστεύετε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην οποία καλούνται να ανταποκριθούν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις;

Παρόλο που στον χώρο της Ναυτιλίας στον οποίο δραστηριοποιούμαι υπάρχουν εντελώς διαφορετικές παράμετροι και συνθήκες, μπορώ να πω ότι η πρόκληση για τις Ελληνικές Επιχειρήσεις είναι τεράστια και οδυνηρή, εξ’αιτίας των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, και πιστεύω ότι, δυστυχώς, είναι η βιωσιμότητά της και μόνο …

6. Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Να συνεχίσω, να εντείνω και να αναπτύξω περαιτέρω την ήδη ευρεία κοινωνική και φιλανθρωπική μου δράση και αλληλεγγύη, μια και θέλω πάντα να τιμώ τα πιστεύω μου: «όποτε σου παρουσιάζεται η ευκαιρία να κάνεις το καλό, δεν πρέπει ποτέ να την αφήνεις να περνάει ανεκμετάλλευτη…». Να αναπτύξω ποικιλοτρόπως την δράση μου στον χώρο της Ναυτιλίας και να συνεισφέρω στην ανάπτυξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Πειραιά, αλλά και του Πολιτισμού του, με την ιδιότητά μου της Αντιδημάρχου Πολιτισμού.

7. Πείτε μας μια έκφραση που χρησιμοποιείτε συχνά και σας δίνει κουράγιο και δύναμη;

«Υπάρχουν δύο τρόποι για να ζήσεις την ζωή σου: ο ένας, σαν τίποτα να μην είναι θαύμα· ο άλλος, σαν τα ΠΑΝΤΑ να είναι ένα ΘΑΥΜΑ !!!»

Ευχαριστούμε πολύ το «Πρώτο Θέμα» για τη φωτογραφία. 
Φωτογράφος: Πηνελόπη Μασούρη

Αναδημοσίευση από το 2015

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επίκαιρα Πρόσωπα

Χαρά Ζήκα- Δημιουργική με όραμα

H Χαρά Ζήκα είναι Χημικός και Δρ Φαρμακευτικής. Μεγάλη της αγάπη είναι όμως το ραδιόφωνο με το οποίο και ασχολείται ως Ραδιοφωνική Παραγωγός. Είναι, επιπλέον, πρόεδρος του Συλλόγου ΟΛΚΟΣ , συλλόγου φίλων επιστήμης και πολιτισμού.

– Ασχολείστε χρόνια με το ραδιόφωνο;

Το ραδιόφωνο και η δημοσιογραφία ήταν πάντα οι μεγάλες μου αγάπες. Ωστόσο σπούδασα χημεία, έκανα διδακτορικό στη φαρμακευτική και διδάσκω πολλά χρόνια σε φοιτητές στα ΤΕΙ και σε ΙΕΚ. Επειδή λάτρευα το ραδιόφωνο ξεκίνησα να ασχολούμαι ερασιτεχνικά όταν ήμουν φοιτήτρια και έκανα εκπομπές με θέματα υγείας. Στη συνέχεια όμως ασχολήθηκα με ποικίλα θέματα, πέρασα στον χώρο των εφημερίδων, της τηλεόρασης, έκανα ρεπορτάζ και δικές μου τηλεοπτικές εκπομπές. Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι μόνο με το ραδιόφωνο που θεωρώ ότι μου ταιριάζει περισσότερο και βρίσκομαι σταθερά στο Radio Arena 89,4.

– Ποια είναι τα θέματα με τα οποία ασχολείστε κυρίως;

Σχεδόν με όλα. Η εκπομπή μου ξεκινά με θέματα ψυχολογίας, πάντα υπάρχει μια ψυχολόγος με την οποία κάνουμε ενδιαφέρουσες συζητήσεις, αγγίζουμε θέματα ερωτικών σχέσεων και προτείνουμε λύσεις σε διάφορα προβλήματα. Στη συνέχεια κάνω ζωντανή σύνδεση με το αστυνομικό μέγαρο και μαθαίνουμε τα σημαντικότερα περιστατικά που συμβαίνουν στην πόλη μας. Ακολουθούν συνεντεύξεις διαφόρων προσωπικοτήτων, ενημέρωση για πολιτιστικά δρώμενα, κληρώσεις δώρων, μέχρι και προβλέψεις ζωδίων από γνωστή αστρολόγο.  Είναι δηλαδή μια εκπομπή ποικίλης ύλης με πλούσια θεματολογία.

– Είστε και πρόεδρος του Συλλόγου ΟΛΚΟΣ, πείτε μας δυο λόγια για την ενασχόλησή σας αυτή.

Ο Ολκός ήταν μια ιδέα που είχα στο μυαλό μου για αρκετά χρόνια. Το 2006 κατάφερα μαζί με λίγους φίλους να γίνει επίσημα Σύλλογος. Από τότε όλοι μαζί διευρύναμε πολύ τον Ολκό. Πετύχαμε τη διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων στην πόλη μας, κάνουμε σεμινάρια, πάρτι, εκδρομές, έχουμε ιστοσελίδα, ομάδα ποδοσφαίρου και ομάδα μπάσκετ. Μάλιστα η ομάδα μπάσκετ διακρίθηκε πολλές φορές στο πρωτάθλημα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης όπου συμμετέχει και αγωνίζεται με μεγάλες εταιρείες της πόλης μας. Πάντως ο κυριότερος σκοπός του Ολκού είναι να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον και να περνάμε όμορφα σε όλες μας τις δραστηριότητες.

– Ποιο θεωρείτε πως είναι το μεγαλύτερο επαγγελματικό σας επίτευγμα μέχρι σήμερα;

Επαγγελματικά διακρίθηκα πολλές φορές, πέρασα πρώτη στο πανεπιστήμιο, πήρα πτυχίο με τον μεγαλύτερο βαθμό, έλαβα αρκετά βραβεία, υποτροφίες και πολύ γρήγορα έφτασα σε υψηλές θέσεις. Ωστόσο επειδή είμαι άνθρωπος δημιουργικός και μου αρέσει να μοιράζομαι τις ιδέες μου με άλλους,  θεωρώ ότι η μεγαλύτερη επαγγελματική μου επιτυχία ήταν η έκδοση του βιβλίου μου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ» από τον Ιανό. Ήταν πρωτοποριακό γιατί περιγράφω με απλό τρόπο τα καινούρια δεδομένα της νευροχημείας και της βιοχημείας για τον έρωτα.  Το βιβλίο κυκλοφόρησε σε όλη την Ελλάδα, έκανα ομιλίες, έδωσα συνεντεύξεις και πολύς κόσμος επικοινωνεί  μαζί μου εκφράζοντας τις απόψεις του για το θέμα. Μέχρι τότε αρθρογραφούσα σε εφημερίδες και περιοδικά αλλά η αίσθηση  να κρατάς το δικό σου βιβλίο στα χέρια σου είναι μοναδική. Έχω ετοιμάσει άλλα δύο βιβλία, τα οποία σκέφτομαι να εκδώσω σύντομα.

– Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Άμεσος στόχος είναι να αυξήσω ακόμη περισσότερο την ακροαματικότητα της εκπομπής μου και να κυκλοφορήσουν τα νέα μου βιβλία. Ο μεγαλύτερος  στόχος μου όμως είναι να δω την ομάδα μπάσκετ του Ολκού να συμμετέχει στην ΕΚΑΣΘ. Είναι ένα αρκετά δαπανηρό εγχείρημα αλλά όταν υπάρχει πίστη σε κάτι, ευκαιρίες εμφανίζονται!

Continue Reading

Επίκαιρα Πρόσωπα

Στέλλα Καλαποτλή-Δυναμική είσοδος στο Branding

Η Στέλλα Καλαποτλή έχει εργαστεί στο χώρο του Marketing και στο εξωτερικό μα και στην Ελλάδα καθώς και με την ανάπτυξη τμημάτων πωλήσεων και Business Development σε εταιρείες διαφόρων κλάδων. Η δημιουργός της Red Thread μίλησε στο Business Woman την επαγγελματική της πορεία, την εταιρεία και τους μελλοντικούς της στόχους.

– Πώς αποφασίσατε να γίνετε σύμβουλος επιχειρήσεων;

Ύστερα από μία πολυετή εμπειρία σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ένιωσα την ανάγκη να δημιουργήσω κάτι δικό μου που θα «αγκάλιαζε» διάφορες πτυχές του χαρακτήρα μου και θα ενσωμάτωνε τις επαγγελματικές μου ποιότητες και δεξιότητες που είχα αναπτύξει. Η ιδέα της Red Thread μου προέκυψε το 2013 αντιλαμβανόμενη ότι η κρίση, που είχε στερήσει από τις εταιρείες πολλά στελέχη και ταυτόχρονα είχε προσθέσει τεράστιες αμφιβολίες για τα επόμενα βήματά τους, είχε δημιουργήσει μία διάσπαση στην κάλυψη των αναγκών τους και μεγαλώσει το άγχος του μέλλοντος τους.

– Πείτε μας δυο λόγια για την Red Thread και τους στόχους της.

H Red Thread είναι ένα παιδί της κρίσης. Γεννήθηκε μέσα στην κρίση, μέσα από μία πραγματικότητα που είχε δημιουργήσει ένα αναπτυξιακό κενό και φιλοδοξεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες που συνεχίζουν να υφίστανται αλλά πλέον χρήζουν διαφορετικής προσέγγισης. Έχοντας ως όραμα να ενώσει εταιρείες και ανθρώπους σε δημιουργικά projects και επιτυχημένες συνέργειες, επιδιώκει να γεφυρώσει χάσματα ανάμεσα σε εταιρικούς στόχους και πιθανές ελλείψεις σε πόρους και έτσι να συμβάλλει στην αποκατάσταση της ισορροπίας και στην εξέλιξη ενός οργανισμού. Επικεντρωνόμαστε στο Marketing και στην Επιχειρησιακή ανάπτυξη βοηθώντας τις εταιρείες να προβάλλουν και να εξελίξουν το συγκριτικό τους πλεονέκτημα.

– Ποιο θεωρείτε πως είναι το μεγαλύτερο επαγγελματικό σας επίτευγμα μέχρι σήμερα;

Το ότι βλέπω την αποδοχή και την παραδοχή προτάσεων που αρχικά αντιμετωπίζονταν με σκεπτικισμό. Επίσης, το ότι έχω εμπνεύσει ανθρώπους να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να τολμήσουν .

– Ποιοί είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Να βγει η Red Thread εκτός των συνόρων της Ελλάδας και να προσφέρει τις υπηρεσίες της και σε εταιρείες του εξωτερικού.

Continue Reading

Επίκαιρα Πρόσωπα

Δέσποινα και Χριστίνα Κοσμούλη, πρωτοπορία εις το τετράγωνο

Η Δέσποινα και η Χριστίνα Κοσμούλη είναι οι δυο ιδρύτριες της ελληνο-ελβετικής Startup πλατφόρμας δημιουργίας e-Shop «Smoolis» η οποία έχει τραβήξει το ενδιαφέρον του κοινού. Μίλησαν στο Business Woman για την ιδέα, την κατασκευή και την πορεία της πλατφόρμας αυτής, καθώς και για τους μελλοντικούς τους στόχους.

– Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον τομέα του online business και να χτίσετε μια πλατφόρμα κατασκευής eshops/websites;

Ξεκινήσαμε έχοντας τη δική μας Web Agency εδώ στη Ζυρίχη. Είχαμε πελάτες, για τους οποίους έπρεπε να φτιάξουμε πολυγλωσσικές ιστοσελίδες, οπότε θα μπορούσαμε να πούμε πως οι ίδιοι μας ενέπνευσαν στο να κατασκευάσουμε μια δική μας λύση, καθώς μας έδιναν πολύτιμο feedback για το τι ανάγκες έχει κάποιος που θέλει να δημιουργήσει ένα website ή ένα eshop αντίστοιχα. Κάπως έτσι, αποφασίσαμε να χτίσουμε ένα οικονομικό σύστημα κατασκευής ιστοσελίδων το οποίο θα ήταν cloud-based και θα απευθυνόταν σε όλο τον κόσμο.

 

-Πως γεννήθηκε η ιδέα του Smoolis; Πείτε μας δυο λόγια για αυτό.

Ενώ υπάρχουν πολλές λύσεις κατασκευής ιστοσελίδων εκεί έξω, δυσκολευόμασταν να βρούμε μία πολυγλωσσική πλατφόρμα που να καλύπτει τις ανάγκες των πελατών μας, αλλά και τις δικές μας καθώς λειτουργούσαμε το δικό μας ηλεκτρονικό κατάστημα ως side-project. Η ιδέα του Smoolis, βασίστηκε σε αυτή την ανάγκη. Θέλαμε να παρέχουμε ένα σύστημα το οποίο να είναι εύχρηστο και αποτελεσματικό, έτσι ώστε ο καθένας χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις προγραμματισμού και χωρίς μεγάλο budget, να έχει την ευχέρεια να χτίσει μία ιστοσελίδα γρήγορα και απλά, σε περισσότερες από μια γλώσσες.

-Ποιο θεωρείτε πως είναι το μεγαλύτερο επαγγελματικό σας επίτευγμα μέχρι σήμερα;

Μέχρι τώρα έχουμε υλοποιήσει διάφορα έργα, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τη δημιουργία του δικού μας e-shop. Όλα αυτά φυσικά, μας βοήθησαν να μαζέψουμε πολύτιμες εμπειρίες έτσι ώστε να χτίσουμε την πλατφόρμα του Smoolis, η οποία θεωρούμε πως είναι και το μεγαλύτερο κατόρθωμά μας έως σήμερα.

Φυσικά, δε πρέπει να ξεχνάμε και το γεγονός πως καταφέραμε να συγκροτήσουμε μια δυνατή ομάδα η οποία βοήθησε να υλοποιήσουμε αυτό μας το όραμα πολύ εύκολα. Με τη συγκεκριμένη ομάδα μοιραζόμαστε κοινούς στόχους οι οποίοι κάθε φορά ανανεώνονται, πράγμα που μας βοηθάει να εξελίσσουμε συνεχώς το προϊόν μας.

-Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει μια γυναίκα στον επαγγελματικό τομέα σύμφωνα με εσάς;

Γενικά, ο κόσμος της τεχνολογίας είναι ένας χώρος που στερεοτυπικά θεωρείται ανδροκρατούμενος. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως οι γυναίκες δε μπορούν να κυνηγήσουν μια καριέρα σε αυτόν τον κλάδο και να διαπρέψουν. Αυτό που συνιστούμε σε όλες τις γυναίκες, είναι σίγουρα πως αν θεωρούν πως έχουν μια παραπάνω ικανότητα, ή μια πολύ καλή ιδέα σε κάποιον τομέα, θα πρέπει οπωσδήποτε να διεκδικήσουν τη θέση τους σε αυτόν.

-Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Ο κύριος και βασικός στόχος μας για το μέλλον, είναι να εξελίξουμε την πλατφόρμα του Smoolis και να την κάνουμε όσο το δυνατόν πιο ευέλικτη και πιο έξυπνη, με βάση τις ανάγκες των πελατών μας, οι οποίες θα συνάδουν πάντα και με τις δικές μας ιδέες.

Έχοντας στο νου μας τη δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης, έχουμε σκοπό να αυτοματοποιήσουμε το προϊόν μας έτσι ώστε να είναι αρκετά εύκολο να χρησιμοποιηθεί από τον οποιονδήποτε. Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και να ακολουθούμε πάντα τις εξελίξεις στην συνεχώς μεταβαλλόμενη αγορά της τεχνολογίας, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τις ανάγκες και τη διαφορετικότητα κουλτούρας και πολιτισμών. Οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι σίγουρα μεγάλες, το ίδιο όμως και η διάθεσή μας να εξελιχθούμε.

Continue Reading

Trending