Connect with us

Επίκαιρα Πρόσωπα

Ευαγγελία Τζιάκα “Προώθηση της εναλλακτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα”

Η Ευαγγελία Τζιάκα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1987. Είναι τελειόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ ενώ σήμερα σπουδάζει ξανά στο τμήμα Γερμανικής Γλώσσας του ΑΠΘ. Έχει διδάξει σε φροντιστήρια της πόλης για μια δεκαετία. Διατηρεί δύο αρθρογραφικά sites αφιλοκερδώς την Πηγή Παιδείας και το Woman’s eye. Η Πηγή Παιδείας είναι ευρέως γνωστή για την προώθηση και στήριξη της εναλλακτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα μέσω σεμιναρίων και συνεδρίων που διεξάγονται ετησίως σε συνεργασία με το τμήμα Επιστήμων Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ. Η Ευαγγελία είναι παρουσιάστρια στην τηλεόραση ΑTLAS ενώ εργάζεται ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του εκδοτικού οίκου Ανάτυπο.
Έχει οργανώσει μια ομαδική έκθεση στην Myro Gallery με τίτλο “Myro Goes Nude” ενώ το Δεκέμβριο διοργάνωσε το Fashion Show “Woman’s Walk” σε συνεργασία με τα ΙΕΚ ΑΚΜΗ, FARCOM, ORIFLAME, στο CAPSIS HOTEL. Στο συγκεκριμένο show συμμετείχαν 4 σχεδιαστές μόδας και αρκετές εμπορικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης. Πρόσφατα διοργάνωσε τριήμερο καλλιτεχνικών δράσεων “La Femme de la vie” στην Myro Gallery. Σε αυτό το project συμμετείχε και το Προξενείο της Αλβανίας.
Έχει εισηγηθεί την ίδρυση#ΚΕΝΤΡΟΥ_ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ_ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ καθώς και την δημιουργία απογευματινών τμημάτων φύλαξης στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ιδιοότητα: Καθηγητρια Αγγλικής Γλώσσας, εκδότρια Πηγή Παιδείας, παρουσιάστρια ΑΤLASTV

 

Κα. Τζιάκα, θα αρχίσω με τις σπουδές σας, μιας και σας βρίσκουμε να σπουδάζετε στο τμήμα Γερμανικής Γλώσσας & Φιλολογίας, έπειτα από το πτυχίο της Αγγλικής Γλώσσας & Λογοτεχνίας. Θεωρείτε τις ξένες γλώσσες «πύλη» προς άλλους τρόπους σκέψης;

Αναμφίβολα, η  εκμάθηση ξένων γλωσσών αποτελεί το βασικό κλειδί στην αποκωδικοποίηση διαφορετικών πολιτισμών. Η σπουδή αυτών των πολιτισμών μέσα από τα ξενόγλωσσα τμήματα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ανοίγει τους πολιτιστικούς και γνωστικούς σου ορίζοντες. Η μελέτη έργων από ανθρώπους που συνέβαλαν στην εξέλιξη και διαμόρφωση του πολιτστικού, επιστημονικού και κοινωνικοπολιτικού γίγνεσθαι της εκάστοτε χώρας παίζει πρωταρχικό ρόλο στη διαμόρφωση τόσο της σκέψης όσο και του χαρακτήρα του μελετητή/σπουδαστή. Η φοίτηση μου σε αυτές τις δύο ξενόγλωσσες σχολές αποτέλεσε το εφαλτήριο για την μετέπειτα επαγγελματική μου εξέλιξη.  


Η γνώση δε σταματάει ποτέ. Ίσως γι’ αυτό δημιουργήσατε το site «Πηγή Παιδείας», όπου εκτός από θέματα ιστορίας και εκπαίδευσης δίνετε πολύ μεγάλο βάρος και στην παιδική ψυχολογία.

 Η δημιουργία του εκπαιδευτικού πόρταλ «Πηγή Παιδείας» ήταν απόρροια μιας έντονης παιδαγωγικής ανησυχίας που με διέκρινε, ως καθηγήτρια, αρκετό καιρό πριν δημιουργηθεί. Ύστερα από ενδελεχή έρευνα στο διαδίκτυο, συνειδητοποίησα  ότι αυτό που απουσίαζε ήταν ένα διαδικτυακό μέσο που να ερευνά την παιδαγωγική επιστήμη από την δημοσιογραφική ματιά. Σκοπός της Πηγής Παιδείας είναι ακριβώς αυτό. Η παρατήρηση και καταγραφή των εξελίξεων της Εκπαίδευσης. Παράλληλα με αυτό, ασχολούμαστε έντονα με την προώθηση της εναλλακτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα τόσο μέσω της αρθρογραφίας μας όσο και μέσω των δράσεων μας,

Πολλές μητέρες δημιουργούν τη δικιά τους επιχείρηση προκειμένου να ταιριάζουν το ωράριο εργασίας τους σύμφωνα με τις ανάγκες της ανατροφής του παιδιού. Ποια είναι η γνώμη σας για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στη σημερινή εποχή;

Αυτό που ανέφερα  σε αντίστοιχη ημερίδα που διοργάνωσα, είναι ότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και φροντίδας.

Οι γυναίκες έχουμε αποδείξει ότι είναι πλάσματα ικανά όχι μόνο να εργασθούν αλλά και να διοικήσουν μια επιχείρηση. Φαινόμενα όμως, όπως το glass ceiling, αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη και εξέλιξη των επιχειρηματικών και διοικητικών της ικανοτήτων. Το αίσθημα χαμηλής αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης που δημιουργείται από αυτές ή παρόμοιες πεποιθήσεις καθώς και η έλλειψη της απαραίτητης τεχνογνωσίας λειτουργούν ανασταλτικά στην ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Οι δήμοι αλλά και οι φορείς οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη ίδρυση τέτοιων κέντρων με σκοπό την ενίσχυση της. Γι αυτό το λόγο έχω εισηγηθεί την ίδρυση Κέντρου Γυναικείας Επιχειρηματικότητας με βασικό άξονα την εκπαίδευση των γυναικών σε θέματα που αφορούν τη διοίκηση επιχειρήσεων, το χτίσιμο της δικής τους εταιρικής ταυτότητας κλπ.

 

Πόσο μπορεί να βασιστεί μια επιχείρηση στα social media;

Αδιαμφισβήτητα, τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης παίζουν ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη μιας επιχείρησης.Τα  social media έχουν δώσει μια διαφορετική ώθηση και δυναμική στην αγορά. Οι επιχειρήσεις επενδύουν πολύ στη διαφήμιση τους σε αυτά. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι η διαδικτυακή διαφήμιση σε βοηθάει να χτίσεις την εταιρική σου ταυτότητα, κάνει το προϊόν σου πιο δημοφιλές αλλά όχι εμπορικό. Αντίθετα η επένδυση στην πραγματική διαφήμιση είναι αυτή που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης σου. Κάτι ακόμα που θα πρέπει να προσέξουν όσοι χρησιμοποιούν τα social media είναι ο τρόπος που προβάλλονται. Υπάρχει τόσο έντονο το φαινόμενο του κορεσμού μεταξύ των χρηστών, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να τραβήξεις την προσοχή του κοινού στο οποίο απευθύνεσαι. Η συμβουλή που δίνω πάντα είναι να χρησιμοποιεί το εκάστοτε μέσο σοφά, σωστά και έξυπνα.

 

Κλείνοντας, θα ήθελα να ρωτήσω τι είχατε στο μυαλό σας όταν αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το χώρο των ΜΜΕ

Παιδί είχα χόμπι να φτιάχνω εφημερίδες και να γράφω άρθρα. Φαίνεται ότι τελικά τείνω στο να μετατρέψω το χόμπι μου σε επάγγελμα. Αφορμή για  αυτό στάθηκε η δημιουργία της «Πηγής Παιδείας» καθώς και η επαφή μου με την τηλεόραση μέσω της ATLASTV, στην οποία παρουσίαζα φέτος τη δική μου εκπομπή.

Η ενασχόληση μου με τον χώρο των ΜΜΕ επαγγελματικά με καλύπτει πλήρως. Είμαι ένα κατεξοχήν επικοινωνιακό άτομο, που έχω το θάρρος της γνώμης και αγαπώ τη δημιουργία προφίλ και τηλεοπτικών προϊόντων. Συνεπώς, θεωρώ ότι κάνω πλέον το επάγγελμα που ταιριάζει στην προσωπικότητα μου.

Επίκαιρα Πρόσωπα

«Αφιέρωμα» Η Αρκαδία επιχειρεί: Χάρις Τζανετοπούλου

  • Πείτε μας λίγα λόγια για την τωρινή ασχολία σας

Η «Χάριν Γεύσης» αποτελεί ουσιαστικά μία οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής χυμών, μαρμελάδων και γλυκών, που μάλιστα απαρτίζεται στο σύνολό της από γυναίκες. Ξεκίνησε το 2014 από τη Χάρις, που έπειτα από ένα σύντομο πέρασμα από τον τραπεζικό χώρο, αποφάσισε ότι ήθελε να ασχοληθεί με κάτι πιο δημιουργικό και παραγωγικό. 

  • Μιλήστε μας για τη δραστηριότητα και την φιλοσοφία της εταιρίας σας.

Το κύριο αντικείμενο του εργαστηρίου μας είναι η παραγωγή και διάθεση των σπιτικών αναψυκτικών «Χάριν Γεύσης», μαρμελάδων και γλυκών του κουταλιού. Ό,τι παράγουμε είναι φυσικό και όσο πιο κοντά σε «σπιτικό» γίνεται, γι’ αυτό δεν χρησιμοποιούμε συντηρητικά και φροντίζουμε να προμηθευόμαστε τα καλύτερα φρούτα από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

  • Ποιο είναι το «δυνατό» σημείο της εταιρίας σας, το πλεονέκτημά της σε σχέση με τις άλλες εταιρίες του ανταγωνισμού;

Το δυνατό σημείο της εταιρείας μας είναι το ίδιο μας το προϊόν και το ανθρώπινο δυναμικό της. Προσπαθούμε και φροντίζουμε να έχουμε πάντα τις καλύτερες πρώτες ύλες για την παραγωγή μας, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα, και είμαστε πάντα δίπλα στους συνεργάτες μας.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ότι προσπαθούμε να δημιουργούμε, πέρα των κλασικών, κάποιες «πειραγμένες» και διαφορετικές γεύσεις, όπως πρόσφατα τη σειρά «Wine and Cheese Pairings», μαρμελάδες που συνοδεύουν ιδανικά τυριά και κρασί.

  • Ποιους κλάδους προβλέπετε ότι θα κατακτήσουν ή σε ποιους εκτιμάτε ότι θα διαπρέψουν οι γυναίκες εργαζόμενες στο μέλλον;

Οι γυναίκες έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια σημαντικά βήματα σε όλους τους τομείς, ειδικά σ’ αυτούς των επιστημών, της έρευνας, των τεχνών και των γραμμάτων. Το περιβάλλον και η φιλοσοφία της εποχής βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν παύουν, όμως, να αποτελούν μειοψηφία στον επιχειρηματικό κλάδο, τόσο ως ιδιοκτήτριες επιχειρήσεων όσο και ως στελέχη σε υψηλές θέσεις. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον, γιατί τις γυναίκες χαρακτηρίζει σε μεγάλο ποσοστό η δημιουργικότητα, η επιμονή και η υπομονή, η εργατικότητα και το ομαδικό πνεύμα που αποτελούν καλή «μαγιά» για έναν επιχειρηματία. 

  • Τι θεωρείτε σημαντικότερο για την επιτυχία; Τις συνειδητές επιλογές, το πάθος, το networking, τις σπουδές ή κάτι άλλο;

Όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά για την επιτυχία μιας επιχείρησης, γιατί το ένα συμπληρώνει το άλλο. Αυτό που θα μπορούσα να προσθέσω είναι το ανθρώπινο δυναμικό, η διαφοροποίηση και η καινοτομία, όπως και η διαρκής εξέλιξη και η προσαρμοστικότητα στις απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού και της εποχής.

  • Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον; 

Προς το παρόν η δραστηριότητά μας επικεντρώνεται στην Ελλάδα και την Κύπρο, οπότε σίγουρα η ανάπτυξη της εξαγωγικής μας δραστηριότητας είναι μέρος των μελλοντικών μας σχεδίων. Επίσης, θέλουμε συνέχεια να εξελισσόμαστε και να προσφέρουμε νέα προϊόντα, πάντα στη φιλοσοφία του φυσικού και «σπιτικού».

Continue Reading

Επίκαιρα Πρόσωπα

Ναταλία Αλεξανδρίδου & Ολυμπία Πιπέλια: “Όταν αλλάζουμε εμείς, αλλάζει ο κόσμος γύρω μας!”

Πως προέκυψε η συνεργασία μίας life coach με μία stylist;

Η γυναίκα στις μέρες μας αποζητά τόσο την αυτοβελτίωση οσο και την προσεγμένη εμφάνιση. Επομενως, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε για να προσφέρουμε ένα ολοκληρωμένο, διαδραστικό και πρωτοποριακό πρόγραμμα στις γυναίκες που ενδιαφέρονται να εξελίξουν εξίσου το στυλ και την προσωπικότητά τους. Εξάλλου, σε μια κοπέλα με προσεγμένη εικόνα αντανακλά ενας άνθρωπος που προσέχει, αγαπάει και σέβεται τον εαυτο του.

Ποια ήταν η επαγγελματική πορεία της καθεμίας μέχρι να φτάσει εδώ;

 Ν: Ευτυχώς οι πρώτες μου σπουδές δε μου κέντρισαν το ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να ξεκινήσω ένα ταξίδι αναζήτησης που με οδήγησε αρχικα στην Ιταλία, έπειτα να διδάσκω ελληνικά στο πανεπιστήμιο της Σεβίλλης στην Ισπανία και σε ξενοδοχειακές μονάδες στο Μεξικό. Ακολούθησε το Master μου στην Αγγλία πάνω στο Marketing και την Ψυχολογία του Καταναλωτή και οι σπουδές στο Life Coaching και το Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό. Από την πρώτη μέρα στο coaching κατάλαβα ότι αυτό είναι το επάγγελμα της ζωής μου.

Ο: Η μόδα ήταν ανέκαθεν ήταν το πάθος μου. Έτσι, το 2011 ξεκίνησα το Fashion Blogging, κάτι που ήταν ακόμα πρωτόγνωρο στην Ελλάδα. Ακολούθησαν πολλές συνεργασίες με εταιρίες, και 2 υποψηφιότητες στα Marie Claire Blog Awards, και η πορεία μου ως Fashion Editor σε online περιοδικά. Με βάσεις πια στον χωρο της μόδας, αποφάσισα να κινηθώ ακαδημαϊκά με σπουδές στο London College of Fashion όπου εξειδικεύτηκα στο styling, personal και editorial. Ως stylist, συνδυάζω τη μόδα με την αυτοπεποίθηση και το body positivity, προωθώ τις οικολογικές επιλογές έναντι του fast fashion, και δουλεύω στα πιο δημιουργικά και editorial σύνολα. 

Ποιο είναι το όφελος που έχουν οι συμμετέχουσες στο πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε για τη γυναίκα που θέλει να αυξήσει την αυτοπεποίθησή της και να απογειώσει το στυλ της. Είναι  online, διαρκεί 8 εβδομάδες και κάθε εβδομάδα η ομαδική συνέδρια διαρκεί δυόμιση ώρες, όποτε συνολικά περνάμε μαζί 20 ώρες όπου τα κορίτσια βελτιώνουν την αυτοεικονα και την αυτοπεποίθηση τους μέσω των συνεδριών αλλά και των ασκήσεων που έχουν για το σπίτι κάθε βδομάδα.

Δυστυχως, πολλές γυναίκες αδικούν τον εαυτό τους μέσω των στυλιστικών τους επιλογών. Η δημιουργία ενός προσωπικού στυλ αποτελεί ένα είδος αυτογνωσίας, πρέπει να γνωρίζεις ποια είσαι και τι θελεις για να τα αποτυπώσεις και στο στυλ σου. Αυτό ακριβώς κάνουμε στο πρόγραμμα, κατευθύνουμε τις συμμετέχουσες να γνωρίσουν τον εαυτό τους εις βαθος, να θέσουν στόχους, και να χτίσουν τη στυλιστική τους ταυτότητα. 

Εξίσου σημαντικό είναι ότι γίνονται μέλος μίας δυναμικής ομάδας γυναικών, βιώνουν την αλληλοϋποστήριξη, προκύπτουν συνεργασίες και φιλίες.

Ακολουθείτε συγκεκριμένη θεματολογία στο πρόγραμμα;

Στο κομμάτι του coaching εξασκούμε την αυτογνωσία, την αυτοπεποίθηση και την στοχοθεσία. Δουλεύουμε πάνω στην γλώσσα του σώματος, το πώς να χρησιμοποιείς ένα λεξιλόγιο που δηλώνει αυτοπεποίθηση και πώς να ξεκλειδώσεις περισσότερες πλευρές του εαυτού σου. Ένα από τα πιο δυνατά κομμάτια είναι ο οραματισμό του ιδανικού εαυτού, εκεί γίνονται πολλές συνειδητοποιήσεις!

Στο κομμάτι του styling αφοσιωνόμαστε στη δημιουργία μιας θετικής αυτοεικόνας. Σταδιακά, τα κορίτσια χτίζουν το στυλιστικό τους προφίλ με βάση τις χρωματικές παλέτες που τις κολακεύουν, καθώς επίσης και τις επιλογές σε πατρόν, προκειμένου να αναδεικνύουν σωστά τα δυνατά τους σημεία. Τα κορίτσια στο τέλος βρίσκουν ποιο είναι το στυλ που εκφράζει τον ιδανικό τους εαυτό και τις βοηθάει να τον ενσαρκώσουν.

Ποιες είναι κάποιες από τις αλλαγές στις ζωές των κοριτσιών που έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα;

Όταν συντονίζεσαι με τον εαυτό σου και με τα θέλω σου οι επιλογές στη ζωή αλλάζουν. Για παράδειγμα κάποια κορίτσια βρήκαν το θάρρος να αφήσουν μια δουλειά που δεν τους άρεσε, αλλες ξεκίνησαν την δικιά τους επιχείρηση, κάποιες αποφάσισαν να χωρίσουν ενώ άλλες κατά τη διαρκεία του προγράμματος ή λίγο μετά βρήκαν τον σύντροφο που ήθελαν.

Το Inside Out στοχεύει στην αλλαγή των κοριτσιών μέσα και έξω, και… όταν αλλάζουμε εμείς, αλλάζει ο κόσμος γύρω μας! 

Ιστοσελίδα: https://www.insideoutgreece.com/

Instagram: https://www.instagram.com/___inside.out_/

Continue Reading

Επίκαιρα Πρόσωπα

Ιωάννα Μπάτζιου: «Ενωμένοι κερδίζουμε το αύριο»

Είστε μια επιτυχημένη δικηγόρος, θα θέλαμε να μας πείτε κάποια πράγματα για την επαγγελματική σας πορεία μέχρι σήμερα και πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν;

Όταν αποφοίτησα από την Νομική Σχολή του ΑΠΘ το 2001 και αφού ολοκλήρωσα την άσκησή μου στην Θεσσαλονίκη, το 2003 επέστρεψα στις Σέρρες, όπου δημιούργησα το ατομικό δικηγορικό μου γραφείο. Στην αρχή ήταν δύσκολα διότι δεν προέρχομαι από «δικηγορική οικογένεια», ήμουν τότε μόλις 24 ετών και γυναίκα. 

Δύσκολα εμπιστεύονται οι εντολείς νέους δικηγόρους και ιδίως νέες γυναίκες δικηγόρους. Προσπάθησα να «ενδυναμωθώ» επιστημονικά και έλαβα δύο Μεταπτυχιακούς Τίτλους Εξειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο και στο Ποινικό Δίκαιο. 

Πάντα πίστευα πως η γνώση είναι δύναμη. 

Σταδιακά και με καθημερινή παρουσία στις δικαστικές αίθουσες κατόρθωσα να κερδίσω την εκτίμηση των συναδέλφων και των συμπολιτών μου και έτσι το 2011 ιδρύσαμε μαζί με τον Γεώργιο Α Παπανίκο την Δικηγορική Εταιρία LEGITIMUS «Γεώργιος Α Παπανίκος – Ιωάννα Δ Μπάτζιου» με έδρα τις Σέρρες και υποκατάστημα στην Αθήνα. 

Είκοσι χρόνια μετά, η μάχιμη Δικηγορία αποτελεί απόλυτα συνειδητή επιλογή ζωής, ίσως όχι εύκολη αλλά απόλυτα ενδιαφέρουσα. 

Είστε ΕΦΟΡΟΣ Α της γυναικείας ένωσης Δικηγόρων Ελλάδος, μιλήστε μας λίγο για τον οργανισμό. Πώς δημιουργήθηκε η ιδέα για την ίδρυση του και ποιος ο στόχος του;

Εν μέσω πανδημίας μια ομάδα γυναικών συζητώντας διαδικτυακά την έξαρση του φαινομένου της κακοποίησης των γυναικών, των γυναικοκτονιών, των σεξουαλικών εγκλημάτων σε βάρος ακόμα και μικρών παιδιών, κοριτσιών, αποφασίσαμε να προτάξουμε την «επιστημοσύνη» μας και να αναλάβουμε ενεργό ρόλο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η σύγχρονη γυναίκα. Επίσης, κίνητρο αποτέλεσε η αντιμετώπιση του «τερατώδους», απολύτως ανερμάτιστα επιστημονικά, θεωρήματος της «γονεϊκής αποξένωσης», το οποίο μοιάζει να εμφιλοχωρεί σε μερίδα της νομολογίας κατά την εκδίκαση υποθέσεων επιμέλειας σε περιπτώσεις διαζυγίου ή διάστασης των γονέων, μετά την αλλαγή του Οικογενειακού Δικαίου, δια του οποίου επιχειρείται μια «αόρατη ομηρία» των γυναικών μητέρων αλλά και των παιδιών εκ μέρους του πατέρα – συζύγου.  

Οι Γυναίκες Δικηγόροι, οι ασκούσες καθημερινά μάχιμη δικηγορία, έχουμε το πλεονέκτημα να διαθέτουμε όχι μόνον επιστημονική αλλά και βιωματική γνώση των περιστατικών προσβολής των δικαιωμάτων των γυναικών, συζύγων, μητέρων και παιδιών τόσο από τους θύτες αλλά και από το ίδιο το «σύστημα» που επιλαμβάνεται των περιστατικών βίας και κακοποίησης (αστυνομικές, προανακριτικές, εισαγγελικές και δικαστικές αρχές) , να γνωρίζουμε τις παθογένειες και τα τρωτά του σημεία, και να μπορούμε να παρεμβαίνουμε θεσμικά πλέον, δια της Γυναικείας Ένωσης Δικηγόρων Ελλάδος, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Υπερεθνικό Επίπεδο προκειμένου για την πληρέστερη προστασία των δικαιωμάτων τους.

Στόχος μας, λοιπόν, είναι η προώθηση της ίσης δικαιοσύνης για τις γυναίκες και τα κορίτσια σε όλη την Ελλάδα, η καταπολέμηση όλων των μορφών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας εις βάρος των γυναικών και παιδιών και η προστασία των δικαιωμάτων της Γυναίκας. 

Στόχος είναι μια κοινωνική πραγματικότητα, όπου η ισότητα των φύλων, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα συστήματα δικαιοσύνης χωρίς αποκλεισμούς για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια να είναι ο κανόνας. 

Συμμετέχετε και είστε μέλος σε συλλόγους. Πόσο σημαντική θεωρείτε την οργάνωση γυναικών μέσα από τους συλλόγους αυτούς; Τί μπορούν να κερδίσουν;

Οι γυναίκες έχουμε μια εγγενή ενσυναίσθηση…είμαστε κατά κάποιον τρόπο «φτιαγμένες» να προσφέρουμε. Γι’ αυτόν τον λόγο βλέπουμε πως οι γυναίκες οργανώνονται σε συλλογικότητες, προκειμένου να προσφέρουν εθελοντικά στον συνάνθρωπο και στην κοινωνία. Αυτή η οργάνωση των γυναικών προσφέρει οφέλη τόσο στην ίδια την γυναίκα που συμμετέχει , κάνοντάς την να νιώθει χρήσιμη, να αναπτύσσει τα ταλέντα και τις δεξιότητές της και να ενδυναμώνει εν τέλει την ίδια την προσωπικότητά της, όσο και στην κοινωνία, η οποία απολαμβάνει το αποτέλεσμα των δράσεων των συλλογικοτήτων. 

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι μολονότι οι γυναίκες αναπτύσσουν σε τοπικό επίπεδο πλούσια δράση με την συμμετοχή τους σε συλλόγους και σωματεία διαφόρων σκοπών, εντούτοις οι ίδιες στον εργασιακό τομέα ή στην πολιτική δεν επιλέγονται σε θέσεις ευθύνης ή διοίκησης. 

Αυτό εκπορεύεται από την στερεοτυπική αντίληψη ότι οι γυναίκες μπορούν να διοικούν ένα πολιτιστικό σύλλογο αλλά όχι μια πολυεθνική, ότι μπορούν να εκλέγονται στο Δ.Σ ενός σωματείου αλλά όχι στη Βουλή ή στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό το στερεότυπο δεν μπορεί να το σπάσει καμία «ποσόστωση» …αυτό το στερεότυπο μπορούμε να το σπάσουμε θεσμικά ενισχύοντας πρακτικά τις γυναίκες ώστε οι ίδιες να μπορούν ελεύθερα, ανεμπόδιστα και ισότιμα να διεκδικούν θέσεις ευθύνης στην εργασία και στην πολιτική.

Ποιο είναι το προσωπικό σας μότο; 

Τα λόγια του μεγάλου Έλληνα Στρατηγού Μακρυγιάννη «Είμαστε εις το «εμείς» κι όχι εις το «εγώ». Και εις το εξής να μάθομεν γνώση, αν θέλομεν να φκιάσομεν χωριόν, να ζήσομεν όλοι μαζί.» όταν τα πρωτοέμαθα στο σχολείο χαράχθηκαν βαθιά μέσα στο μυαλό μου. 

Και έτσι πορεύθηκα στην ζωή μου…με γνώση και με συνεργασίες. Πάντα πίστευα στο «μαζί» …

Όταν το 2019 πολιτεύτηκα επέλεξα ως μότο μου το «ενωμένοι μπορούμε». 

Η γνώση σε συνδυασμό με την ατομική ευθύνη και τη συν-εργασία, είναι συστατικά στοιχεία όχι μόνον της ατομικής επιτυχίας αλλά αυτής καθ’ αυτής της Δημοκρατίας. 

Υπάρχει κάποιο όνειρο ζωής που δεν έχετε ακόμη πραγματοποιήσει;

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση…

Ήθελα πολύ να γίνω μητέρα, υπεβλήθην σε πέντε (5) προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης και το 2016 ήλθε στην ζωή η κόρη μου. 

Μετά από αυτό, νομίζω πως τα όνειρά μου εκπληρώθηκαν! 

Είμαι ευγνώμων με την ζωή…έχω όλα όσα χρειάζομαι για να είμαι ευτυχισμένη. 

Η ζωή μου έχει φερθεί καλά….με δυσκολίες, με ανηφόρες, με κόπο κατάφερα να είμαι μια γυναίκα που αισθάνομαι καλά με τον εαυτό μου. 

Οπότε, το όνειρο ζωής μου είναι να μεγαλώνουμε όμορφα, να μην μου στερήσει η ζωή ανθρώπους που αγαπώ και κυρίως να είναι η κόρη μου γερή και να γίνει μια γυναίκα που θα ζήσει την ζωή που η ίδια θα επιλέξει να ζει. 

Όμως, θα ήθελα μέχρι να μεγαλώσει να έχω βοηθήσει να γίνει ο κόσμος της καλύτερος, χωρίς στερεότυπα, χωρίς αγκυλώσεις, χωρίς έμφυλα προσχώματα και διακρίσεις. 

Γι’ αυτόν τον λόγο έχω επιλέξει τόσο επαγγελματικά όσο και με την πολιτική και κοινωνική μου δράση να εργαστώ με κάθε μου δύναμη για να βελτιωθεί η θέση της σύγχρονης ελληνίδας γυναίκας και μητέρας.   

Continue Reading

Trending