Connect with us

Γαστρονομία

Ευτύχης Μπλέτσας Η κουζίνα της μαμάς

Ο ΕΥΤΥΧΗΣ ΜΠΛΕΤΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΗΣ «ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ»,

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΣΤΗΝ «ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ» ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ» ΠΟΥ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΕΥΤΥΧΗ ΣΤΟ bletsas.gr

Κριθαροκούλουρο με γιαούρτι και μέλι:

H συνταγή είναι μια γλυκιά παραλλαγή του ντάκου. Μας δίνει καλούς υδατάνθρακες από το κρητικό παξιμάδι, φυτικές ίνες και καλά σάκχαρα από τα φρέσκα φρούτα, άπαχη πρωτεΐνη από το γιαούρτι και ενέργεια διαρκείας από το μέλι και τους ξηρούς καρπούς. Είναι δηλαδή σχεδόν ένα πλήρες γεύμα σε τρεις μπουκιές! Φτιάξτε το! Δε θα χρειαστείτε πάνω από δύο λεπτά!

ΥΛΙΚΑ

  • Κριθαροκουλούρες κρητικές 2 κ.σ.
  • γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • 1 Ροδάκινο (ή 5 φράουλες)
  • 1 κ.σ. Μέλι Ηλιόσποροι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αλείφουμε σε μια κριθαροκουλούρα μια παχιά στρώση γιαουρτιού. Ρίχνουμε από πάνω κομμάτια από φρέσκα φρούτα και ηλιόσπορους ή άλλους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας. Περιχύνουμε με μια κουταλιά μέλι και σερβίρουμε.

Μπάρες δημητριακών με μέλι και ταχίνι:

Mπορείς να φτιάξεις τις δικές σου σπιτικές μπάρες δημητριακών και να είσαι σίγουρος για τη σύστασή τους. Κάνεις αυτήν τη συνταγή μια φορά την εβδομάδα και έχεις μπάρες δημητριακών για κάθε μέρα. Ένα θρεπτικό σνακ για το γραφείο, το σχολείο ή το πρωινό.

ΥΛΙΚΑ

  • 2 φλ. δημητριακά ολικής αλέσεως από σιτάρι
  • 2 φλ. νιφάδες καλαμποκιού
  • 2 φλ. νιφάδες βρώμης 200 γρ.
  • μέλι 100 γρ.
  • ταχίνι Καρυδόψιχα
  • Σταφίδες
  • Cranberries
  • 1 μήλο
  • Τριμμένη φλούδα από ένα πορτοκάλι
  • Χυμό από
  • 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. κανέλλα
  • ½ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη Ελάχιστο αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Θρυμματίζουμε τα δημητριακά στο μπλέντερ ή με το χέρι. Ρίχνουμε στο μπολ όλα τα υγρά υλικά. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε τα μπαχαρικά, για να ανακατευτούν ομοιόμορφα με τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνουμε και μια πρέζα αλάτι, όχι για να γίνει αλμυρό το μείγμα αλλά επειδή το αλάτι λειτουργεί ως ενισχυτικό γεύσης. Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά τα δημητριακά, μέχρι το μείγμα να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλουμε. Όταν γίνει συμπαγές προσθέτουμε ψιλοκομμένη καρυδόψιχα. Ψιλοκόβουμε τις σταφίδες και τις μουλιάζουμε σε λίγο χυμό πορτοκαλιού. Τις προσθέτουμε και αυτές στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά, για να δέσουν μαζί όλα τα υλικά. Στο τέλος, προσθέτουμε ένα τριμμένο μήλο. Το τρίβουμε πάνω από το μπολ και όχι σε ξεχωριστό πιάτο, για να ρουφήξει το μείγμα και τους χυμούς του μήλου. Αφού έχουμε προσθέσει όλα τα υλικά, ζυμώνουμε με το χέρι. Λαδώνουμε μια φόρμα και απλώνουμε μέσα μια χοντρούτσικη στρώση ζύμης. Την πιέζουμε με το χέρι για να γίνει συμπαγής. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για 25 λεπτά. Δεν ψήνουμε πολύ, απλά όσο χρειάζεται για να αφυδατωθούν τα υλικά. Πρέπει να είναι μαλακό το μείγμα όταν βγει από το φούρνο, γιατί όταν κρυώσει θα σφίξει κι άλλο. Ακριβώς όπως τα μπισκότα. Όταν κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και το κόβουμε σε λεπτά κομμάτια. Σε δροσερό και σκιερό μέρος οι μπάρες μας διατηρούνται για μια εβδομάδα. Στο ψυγείο ακόμα περισσότερο!

Περισσότερες προτάσεις έξυπνης διατροφής και απλές υγιεινές συνταγές θα βρείτε στο βιβλίο του Ευτύχη Μπλέτσα με τίτλο ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ

που περιέχει και ένα μουσικό CD με νόστιμα φαγητοτράγουδα που θα σας φτιάξουν τη διάθεση!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ. Πληροφορίες στο foodmusic.gr

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προϊόντα

ΝΕΑ COMBO ΠΡΟΣΦΟΡA PIZZA FAN ΚΑΙ AMSTEL

Τώρα που ανοίγει ο καιρός, pizza, μπάλα ή Eurovision και παγωμένη μπύρα, είναι η τέλεια
αφορμή για να μαζευτούν φίλοι και παρέες σε σαλόνια και μπαλκόνια για χαλαρές στιγμές
μακριά από τις σκοτούρες της καθημερινότητας.
Η νέα δροσερή προσφορά από την Pizza Fan, για όλο τον Μάιο, είναι ό,τι πρέπει. Δύο πίτσες 8
τεμαχίων με επιλογή από 16 συνταγές και 2 κουτάκια Amstel 330 ml μόνο με 10,90 € .
Η προσφορά ισχύει για τηλεφωνική παραγγελία ή παραγγελία online !
Απολαύστε την στο www.pizzafan.gr ή μέσα από το app της Pizza Fan !

Continue Reading

Γαστρονομία

Τα γλυκά στην περίοδο της νηστείας

Ποια γλυκά είναι νηστίσιμα;

Ένα γλυκό θεωρείται νηστίσιμο όταν παρασκευάζεται χωρίς την προσθήκη γάλακτος, αβγών, βουτύρου και σοκολάτας, αλλά με την αξιοποίηση των νηστίσιμων εναλλακτικών τους, όπως το ελαιόλαδο, η μαργαρίνη, το φυτικό γάλα, η κουβερτούρα μαύρης σοκολάτας, οι ξηροί καρποί, φρούτα, όπως η μπανάνα και το πορτοκάλι, αλλά και άλλες νηστίσιμες πρώτες ύλες.

Τα πιο διαδεδομένα γλυκά στην περίοδο της νηστείας είναι ο χαλβάς, το παστέλι, τα γλυκά του κουταλιού, τα μουστοκούλουρα και τα κουλούρια χαρουπιού, καθώς και τα νηστίσιμα σοκολατοειδή.

Χαλβάς

Υπάρχουν 3 εκδοχές του χαλβά: ο σιμιγδαλένιος, ο φαρσάλων και ο μακεδονικός που παρασκευάζεται από ταχίνι. Ο σμιγδαλένιος και ο φαρσάλων παρασκευάζονται από σιμιγδάλι ή αλεύρι καλαμποκιού, σπορέλαια, ζάχαρη και ξηρούς καρπούς και αποδίδουν περίπου 90-100kcal στα 50γρ.

Ο μακεδονικός παρασκευάζεται από ταχίνι και μέλι ή γλυκόζη. Στο εμπόριο τον βρίσκουμε και με κακάο, ξηρούς καπρούς ή και αποξηραμένα φρούτα. Περιέχει 7 φορές περισσότερη πρωτεΐνη από τα δύο άλλα είδη χαλβά λόγω του ταχινιού, το οποίο προέρχεται από την πολτοποίηση των σπόρων του σουσαμιού. Έτσι, μπορεί να αποτελέσει μία καλή πηγή πρωτεΐνης στην περίοδο της νηστείας. Είναι επίσης πλούσιος σε αμινοξέα, ευεργετικά λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) λόγω του σουσαμιού, περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό ξύ και φυτικές ίνες. Προσοχή χρειάζεται στην ποσότητα κατανάλωσης, καθώς τα 50γρ μας δίνουν από 250-270kcal αναλόγως το προϊόν (με κακάο, απλός, με επικάλυψη σοκολάτας, με φιστίκια κλπ).

Παστέλι

Αποτελεί ιδανική επιλογή υγιεινού σνακ καθώς περιέχει συνήθως σουσάμι, ξηρούς καπούς και μέλι με αποτέλεσμα να μας τροφοδοτεί με καλά λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), ω-6 και ω-3, φυτικές ίνες, αμινοξέα και πρωτεΐνη που είναι απαραίτητη στη νηστεία καθώς και αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε. Και στην περίπτωση του παστελιού χρειάζεται προσοχή στις θερμίδες καθώς μία ποσότητα 50γρ (μικρό τεμαχιο) περιέχει περίπου 280kcal (αναλόγως και τα συστατικά του παστελιού).

Γλυκά του κουταλιού

Παρασκευάζονται με τη χρήση κάποιου φρούτου και ζάχαρης και αποτελούν καλή επιλογή γλυκού που μπορεί να φτιάξει κάποιος και σπίτι. Δεν περιέχουν λιπαρα και διατηρούν κάποιες από τις ωφέλιμες ιδιότητες των φρούτων, όπως οι βιταμίνες, οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά, με αποτέλεσμα να ισχυροποιούν την προστασία της καρδιάς στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής. Εναλλακτικά της ζάχαρης μπορούν να χρησιμοποιηθούν γλυκαντικά όπως η αγαύη, η φρουκτόζη, η στέβια που δεν ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο του αίματος. Όσον αφορά τις θερμίδες τους, 1 κουταλιά της σούπας αποδίδει 100-200kcal, επομένως έχει σημασία να μείνει κάποιος σε αυτή την ποσότητα για να το εντάξει στη διατροφή του.

Χαρουποκούλουρα ή μουστοκούλουρα

Τα χαρουποκούλουρα παρασκευάζονται από το χαρουπάλευρο που προέρχεται από το χαρούπι. Έχει γλυκιά γεύση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο της σοκολάτας καθώς η γεύση του είναι κοντινή σε αυτή της σοκολάτας. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, δεν περιέχει λιπαρά και περιέχει πρωτεΐνη και υδατάνθρακες. Επιπλέον, δεν περιέχει γλουτένη, επομένως είναι κατάλληλο για άτομα που πάσοχυν από κοιλιοκάκη. Ένα τεμάχιο μας δίνει περίπου 100-120kcal.

Τα μουστοκούλουρα παρασκευάζονται από μούστο, αλεύρι και ζάχαρη και περιέχουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά. Επιπλέον, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, C, B και ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και κάλιο. Ένα τεμάχιο μας δίνει περίπου 135kcal.

Σοκολατάκια με μαύρη σοκολάτα

Εμπεριέχουν και κάποιο αποξηραμένο φρούτο ή ξηρούς καρπούς και αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών (φλαβονοειδή) λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε κακάο. Επιπλέον, αποτελούν καλή πηγή καλίου, μαγνησίου, ασβεστίου και βιταμινών. Βοηθούν στη βελτίωση της διάθεσης μέσω της σεροτινόνης και διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα λόγω της θεοβρωμίνης που περιέχουν. Ένα τεμάχιο 30 γραμμαρίων μας δίνει 160kcal.

Πηγή

Continue Reading

Γαστρονομία

Άρτος και Αγάπη!

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σεμινάριο παρασκευής pizza

του οργανισμού «Άρτος και Αγάπη» και της Academia Pizzaioli

Αθήνα, 17 Απριλίου 2019 – Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη την Τρίτη 16 Απριλίου το σεμινάριο παρασκευής pizza για τους ενήλικες ωφελούμενους του οργανισμού «Άρτος και Αγάπη». Πρόκειται για πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της δέσμευσής της «Άρτος και Αγάπη» για στήριξη των οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας. Το σεμινάριο, που έλαβε χώρα στη Σχολή ιταλικής γαστρονομίας Accademia Pizzaioli, στη Δάφνη, έδωσε την ευκαιρία στους ωφελούμενους της περιοχής να μάθουν την τέχνη παραγωγής αυθεντικής ιταλικής πίτσας.

Οι ωφελούμενοι της «Άρτος και Αγάπη» που συμμετείχαν στο σεμινάριο, είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις πρώτες ύλες, τις σωστές αναλογίες των υλικών και τις τεχνικές ανοίγματος ζύμης, καθώς και τη διαδικασία του ιδανικού ψησίματος. Όλοι οι συμμετέχοντες παρασκευάσαν και απόλαυσαν τις δημιουργίες τους, ενώ μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου έλαβαν ονομαστική βεβαίωση παρακολούθησης – σημαντικό εφόδιο για την ανταγωνιστική αγορά εργασίας.

Ο Αργύρης Ζαννιάς, ιδρυτής της Ανεξάρτητης Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας  «Άρτος και Αγάπη» δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με την επιτυχία του σεμιναρίου και ευχαριστούμε θερμά την ακαδημία πίτσας Accademia Pizzaioli που μας υποστήριξε σε άλλη μία επιτυχημένη δράση του οργανισμού μας. Η ενεργή συμμετοχή των ωφελούμενων του οργανισμού αποτελεί βασικό πυλώνα της δράσης μας. Τα μέλη μας δεν λαμβάνουν παθητικά την υποστήριξη που τους παρέχεται, αλλά διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στη διαδικασία αυτή».

Σήμερα, ο οργανισμός στηρίζει με τρόφιμα περίπου 80 οικογένειες και δραστηριοποιείται στους Δήμους Αμαρουσίου και Δάφνης-Υμηττού σε συνεργασία με τις κοινωνικές τους υπηρεσίες. Εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία της «Άρτος και Αγάπη» παίζουν οι υποστηρικτές της, που αποτελούνται από ένα δίκτυο αναγνωρισμένων εστιατορίων που παραγγέλνουν και προσφέρουν τα τρόφιμα που χρειάζεται ο οργανισμός για να καλύψει τις ανάγκες των ωφελούμενών της. Τα εστιατόρια που είναι ενεργοί υποστηρικτές της πρωτοβουλίας από την πρώτη στιγμή είναι: το «Vezené», η «Cookoovaya». το «Malconi’s», το nice n easy, το «Φιλίππου», το «It», το «Βασίλαινας», το «Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας» και το «Σπύρος και Βασίλης».  Ενώ εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η εταιρεία Biz Courier που βοηθά σε όλες τις μεταφορές των τροφίμων.

Κάθε μήνα οι ωφελούμενοι της «Άρτος και Αγάπη» με τη βοήθεια εθελοντών και της κοινωνικής υπηρεσίας κάθε δήμου, αναλαμβάνουν την ισόποση μεριδοποίηση των τροφίμων που λαμβάνουν από τους υποστηρικτές και έτσι παίζουν ενεργό ρόλο στην εξασφάλιση του φαγητού τους δίνοντας παράλληλα το σωστό παράδειγμα στα παιδιά τους που συχνά παρακολουθούν και συμμετέχουν στη διαδικασία.

Σχετικά με την «Αρτος και Αγάπη»

Η Ανεξάρτητη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Αρτος και Αγάπη» δραστηριοποιείται από το 2016 μοιράζοντας αγάπη και τρόφιμα σε οικογένειες, ενισχύοντας το ρόλο των γονέων και αλλάζοντας την καθημερινότητα των παιδιών που το έχουν ανάγκη. Στόχος του οργανισμού αποτελεί η ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης μέσα από την κατανόηση της ανάγκης για φαγητό και τη διανομή τροφίμων. Μέχρι σήμερα ο οργανισμός έχει υποστηρίξει με το έργο του 125 οικογένειες και δραστηριοποιείται στους Δήμους Αμαρουσίου και Δάφνης-Υμηττού. Η πρωτοβουλία έχει βραβευτεί με χάλκινο βραβείο στο 2ο Φεστιβάλ Εθελοντισμού (2017), με τιμητικό βραβείο για την κοινωνική προσφορά στα Estia Awards 2017 και χάλκινο βραβείο στο 3ο Φεστιβάλ Εθελοντισμού (2018).

Όραμα της «Άρτος και Αγάπη» είναι να  ενεργοποιήσει γονείς που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και έχουν βρεθεί σε μια παθητική στάση ζωής, ώστε να μπορέσουν να πάρουν ξανά τη ζωή τους στα χεριά τους, να δώσουν ένα σωστό παράδειγμα στα παιδιά τους και να γίνουν ξανά ενεργά μέλη της κοινωνίας.

O στόχος είναι να ενεργοποιήσει όλους τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και τους φορείς ώστε να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις της, τελικός σκοπός είναι να δημιουργηθεί σε κάθε Δήμο ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο κοινωνικής προστασίας και ενδυναμώσης για τους γονείς που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η επιτυχία του εγχειρήματος στηρίζεται στην ενεργή συμμετοχή των ωφελούμενων γονιών στις δράσεις του οργανισμού.

Τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για να δράσουμε και να συμβάλουμε όλοι μαζί στη μείωση των συνεπειών της φτώχειας και στην ενεργοποίηση των γονιών που μας έχουν ανάγκη.

Πηγή

Continue Reading

Trending