Connect with us

Γαστρονομία

Ευτύχης Μπλέτσας Η κουζίνα της μαμάς

Ο ΕΥΤΥΧΗΣ ΜΠΛΕΤΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΗΣ «ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ»,

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΣΤΗΝ «ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ» ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ» ΠΟΥ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΕΥΤΥΧΗ ΣΤΟ bletsas.gr

Κριθαροκούλουρο με γιαούρτι και μέλι:

H συνταγή είναι μια γλυκιά παραλλαγή του ντάκου. Μας δίνει καλούς υδατάνθρακες από το κρητικό παξιμάδι, φυτικές ίνες και καλά σάκχαρα από τα φρέσκα φρούτα, άπαχη πρωτεΐνη από το γιαούρτι και ενέργεια διαρκείας από το μέλι και τους ξηρούς καρπούς. Είναι δηλαδή σχεδόν ένα πλήρες γεύμα σε τρεις μπουκιές! Φτιάξτε το! Δε θα χρειαστείτε πάνω από δύο λεπτά!

ΥΛΙΚΑ

  • Κριθαροκουλούρες κρητικές 2 κ.σ.
  • γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • 1 Ροδάκινο (ή 5 φράουλες)
  • 1 κ.σ. Μέλι Ηλιόσποροι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αλείφουμε σε μια κριθαροκουλούρα μια παχιά στρώση γιαουρτιού. Ρίχνουμε από πάνω κομμάτια από φρέσκα φρούτα και ηλιόσπορους ή άλλους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας. Περιχύνουμε με μια κουταλιά μέλι και σερβίρουμε.

Μπάρες δημητριακών με μέλι και ταχίνι:

Mπορείς να φτιάξεις τις δικές σου σπιτικές μπάρες δημητριακών και να είσαι σίγουρος για τη σύστασή τους. Κάνεις αυτήν τη συνταγή μια φορά την εβδομάδα και έχεις μπάρες δημητριακών για κάθε μέρα. Ένα θρεπτικό σνακ για το γραφείο, το σχολείο ή το πρωινό.

ΥΛΙΚΑ

  • 2 φλ. δημητριακά ολικής αλέσεως από σιτάρι
  • 2 φλ. νιφάδες καλαμποκιού
  • 2 φλ. νιφάδες βρώμης 200 γρ.
  • μέλι 100 γρ.
  • ταχίνι Καρυδόψιχα
  • Σταφίδες
  • Cranberries
  • 1 μήλο
  • Τριμμένη φλούδα από ένα πορτοκάλι
  • Χυμό από
  • 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. κανέλλα
  • ½ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη Ελάχιστο αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Θρυμματίζουμε τα δημητριακά στο μπλέντερ ή με το χέρι. Ρίχνουμε στο μπολ όλα τα υγρά υλικά. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε τα μπαχαρικά, για να ανακατευτούν ομοιόμορφα με τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνουμε και μια πρέζα αλάτι, όχι για να γίνει αλμυρό το μείγμα αλλά επειδή το αλάτι λειτουργεί ως ενισχυτικό γεύσης. Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά τα δημητριακά, μέχρι το μείγμα να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλουμε. Όταν γίνει συμπαγές προσθέτουμε ψιλοκομμένη καρυδόψιχα. Ψιλοκόβουμε τις σταφίδες και τις μουλιάζουμε σε λίγο χυμό πορτοκαλιού. Τις προσθέτουμε και αυτές στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά, για να δέσουν μαζί όλα τα υλικά. Στο τέλος, προσθέτουμε ένα τριμμένο μήλο. Το τρίβουμε πάνω από το μπολ και όχι σε ξεχωριστό πιάτο, για να ρουφήξει το μείγμα και τους χυμούς του μήλου. Αφού έχουμε προσθέσει όλα τα υλικά, ζυμώνουμε με το χέρι. Λαδώνουμε μια φόρμα και απλώνουμε μέσα μια χοντρούτσικη στρώση ζύμης. Την πιέζουμε με το χέρι για να γίνει συμπαγής. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για 25 λεπτά. Δεν ψήνουμε πολύ, απλά όσο χρειάζεται για να αφυδατωθούν τα υλικά. Πρέπει να είναι μαλακό το μείγμα όταν βγει από το φούρνο, γιατί όταν κρυώσει θα σφίξει κι άλλο. Ακριβώς όπως τα μπισκότα. Όταν κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και το κόβουμε σε λεπτά κομμάτια. Σε δροσερό και σκιερό μέρος οι μπάρες μας διατηρούνται για μια εβδομάδα. Στο ψυγείο ακόμα περισσότερο!

Περισσότερες προτάσεις έξυπνης διατροφής και απλές υγιεινές συνταγές θα βρείτε στο βιβλίο του Ευτύχη Μπλέτσα με τίτλο ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ

που περιέχει και ένα μουσικό CD με νόστιμα φαγητοτράγουδα που θα σας φτιάξουν τη διάθεση!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ. Πληροφορίες στο foodmusic.gr

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 

Τα κρασιά των νησιών του Αιγαίου Πελάγους θα παρουσιάσουν στο αθηναϊκό κοινό οι παραγωγοί τους, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, στην Αίγλη Ζαππείου (δίπλα στο  Ζάππειο Μέγαρο). Η εκδήλωση γευσιγνωσίας, όπου συμμετέχουν οινοποιεία των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, διεξάγεται με ελεύθερη είσοδο, 14:00 έως 20:00 για τους οινόφιλους και 12:00 έως 14:00 αποκλειστικά για επαγγελματίες.

Παρουσιάζονται κρασιά από 12 νησιά (Ικαρία, Κω, Λέσβο, Λήμνο, Μήλο, Πάρο, Σάμο, Σαντορίνη, Σίκινο, Ρόδο, Τήνο και Χίο) και τα εξής 29 οινοποιεία, μικρά ή μεγαλύτερα, νέα ή καθιερωμένα: Αμπελώνες Αφιανέ, Αμπελώνες Βαπτιστή, Αμπελώνες Tριανταφυλλόπουλου, Αριούσιος Οινοποιητική, Asteras Winery, Artemis Karamolegos Winery, Avantis Santorini, Cair Rhodes, Canava Roussos, ΕΟΣ Σάμου, Kάναβα Χρυσού-Τσέλεπου, Κτήμα Μωραΐτη, Κτήμα Χατζηγεωργίου, Limnos Organic Wines, Μεθυμναίος Οίνος, Milos Cave Winery Kostantakis, Monte Cherchi, Μπουτάρη Οινοποιητική, Νόπερα Οινοποιητική, Οινοποιείο Βακάκη, Οινοποιείο Βενετσάνου, Οινοποιείο Γκαράλη, Οινοποιείο Μάναλη, Οινοποιείο Χατζηδάκη, Οινοποιία Γαβαλά, Οινοποιία Τσαντίρη, Οινοφόρος Λέσβου, Santo Wines, Vassaltis Vineyards.

Στην εκδήλωση θα υπάρχουν κρασιά από σπάνιες, γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, που αποτελούν ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του νησιωτικού αμπελώνα της χώρας. Επιπλέον, συμμετέχουν οινοποιεία που σπάνια παρουσιάζουν την παραγωγή τους στην Αθήνα, με λευκούς οίνους, που όντως υπερτερούν σε όγκο και σε αριθμό ετικετών των ερυθρών και των ερυθρωπών. Ωστόσο, τα νησιά του Αιγαίου έχουν παράδοση και στην παραγωγή ερυθρών οίνων, από παραδοσιακές ποικιλίες αμπέλου όπως η μανδηλαριά, το μαυροτράγανο και το φωκιανό. Η ευρύτερη αυτή νησιωτική περιοχή φημίζεται επίσης για τα γλυκά κρασιά της, μερικά εκ των οποίων είναι παγκόσμιας κλάσης, όπως τα Μοσχάτα Σάμου και Λήμνου και το Vinsanto από τη Σαντορίνη.

Τέλος, δύο ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν την εκδήλωση για τα κρασιά του Αιγαίου: η πρώτη είναι ένα εργαστήριο για τα γλυκά κρασιά, για τα οποία τα νησιά του Αιγαίου φημίζονται. Η δεύτερη είναι μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «κρασί και ψάρι», όπου θα εξεταστεί κατά πόσο μπορούμε να μιλάμε για «αρμονία στη γεύση» μεταξύ συγκεκριμένων ψαριών και κρασιών, ανάλογα με το γευστικό προφίλ του καθενός και πώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο περαιτέρω προώθησης για τα αιγαιοπελαγίτικα κρασιά.

Πληροφορίες: [email protected]

Continue Reading

Γαστρονομία

BARILLA PASTA WORLD CHAMPIONSHIP

 18 «μαέστροι» από το χώρο της παγκόσμιας γαστρονομίας διαγωνίζονται

για τον τίτλο του Master of Pasta

Το Pasta World Championship της διάσημης και πολυαγαπημένης Ιταλικής μάρκας ζυμαρικών Barilla επιστρέφει στις 24 – 25 Οκτωβρίου και υπόσχεται να σου…γαργαλίσει τον ουρανίσκο! Για 7η συνεχόμενη χρονιά, 18 ταλαντούχοι σεφ ηλικίας μέχρι 35 ετών θα λάβουν μέρος στη διήμερη, γαστριμαργική πρόκληση, μέσα απο την οποία θα αναδειχθεί ο επόμενος Master of Pasta.

Οι 18 επιλεγμένοι υποψήφιοι καλούνται όχι μόνο να έρθουν αντιμέτωποι με την πρόκληση ενός ανατρεπτικού πιάτου αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό, ενώ το γευστικό παζλ της κριτικής επιτροπής θα συμπληρώνουν εμβληματικοί σεφ και καταξιωμένες προσωπικότητες της γαστρονομίας. Η επιλογή του νικητή θα γίνει με γνώμονα την πρωτοτυπία, το στήσιμο του πιάτου, και φυσικά τη μαγειρική δεξιοτεχνία, μέσα απο τρεις- κυριολεκτικά καυτές- δοκιμασίες.

Την Ελλάδα, θα εκπροσωπήσει στο φετινό Pasta World Championship ένας από τους πιο χαρισματικούς σεφ της γενιάς του, ο Σταμάτης Μισομικές, ο οποίος θα κληθεί να μοιραστεί τις υψηλού επιπέδου γνώσεις του, πειραματιζόμενος με παραδοσιακές συνταγές και τοπικά προϊόντα.

 

EAT POSITIVE

Ο βασικός άξονας του φετινού Pasta World Championship επικεντρώνεται γύρω από την ιδέα «Eat Positive», σε μια προσπάθεια της Barilla να συμβάλλει στην προώθηση της σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Σε αυτό το πλαίσιο, οι 18 συμμετέχοντες θα κληθούν να διαδώσουν αυτή τη φιλοσοφία, δημιουργώντας πιάτα που υιοθετούν το μοντέλο της υγιεινής διατροφής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Pasta World Championship μπείτε στο: www.pastaworldchampionship.com

Continue Reading

Γαστρονομία

5η Έκθεση «Ζυθογνωσία»

Προ των πυλών η έκθεση Microbreweries, Craft & Premium Beers

Λίγες μέρες μας χωρίζουν από τη φετινή, 5η διοργάνωση της Ζυθογνωσίας, της μοναδικής έκθεσης στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένη στις χειροποίητες (craft) μπίρες και σε άλλες μπίρες υψηλής ποιότητας. Η Ζυθογνωσία (13 & 14 Οκτωβρίου 2018, 12:00 – 21:00 στο Ζάππειο Μέγαρο), πιστή στο μοντέλο που η ίδια καθιέρωσε, συνεχίζει να εστιάζει στη δοκιμή και όχι στην κατανάλωση μπίρας, παρουσιάζοντας και φέτος τις καλύτερες μικροζυθοποιίες της Ελλάδας, καθώς και πλήθος ξένων, μαζί με πολλές… ζυθικές και όχι μόνο εκπλήξεις!

Εξαρχής, η Ζυθογνωσία ασχολήθηκε σοβαρά με τη μπίρα υψηλής ποιότητας και δη τη χειροποίητη, αντιμετωπίζοντάς την ως ποτό ανάλογης σημασίας. Όπως ακριβώς κάνουν και οι μικροζυθοποιοί ανά τον κόσμο, η «επανάσταση» των οποίων έφτασε τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, συμπαρασύροντας πλήθος ζυθόφιλων. Άλλωστε, η παθιασμένη επισκεψιμότητα αυτών απογείωσε κυριολεκτικά την έκθεση τις τελευταίες δύο χρονιές.

Φέτος η Ζυθογνωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερες ζυθοποιίες από ποτέ (πάνω από 40), κάποιες από τις οποίες εμφανίζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας, όπως οι δανέζικη Dry & Bitter και η γαλλική Brasserie Saint Germain. Πολλές ελληνικές μικροζυθοποιίες κάνουν το ντεμπούτο τους στη φετινή έκθεση, έχοντας ιδρυθεί πρόσφατα. Αυτές, αλλά και οι παλαιότερες, φέρνουν στην έκθεση νέες συνταγές μπίρας πλάι σε κλασικές, καθιερωμένες ή και σπάνιες μπίρες. Εξάλλου, η Ζυθογνωσία συγκεντρώνει φέτος και τις περισσότερες μπίρες από ποτέ, πάνω από 150.

Πιστή στην παράδοση που η ίδια η έκθεση θεμελίωσε, φέρνει και φέτος στην Ελλάδα δύο κορυφαίους δημοσιογράφους μπίρας, τους πασίγνωστους στο εν λόγω χώρο Roger Protz και Βοris Georgiev, από την Αγγλία και τη Γερμανία, αντίστοιχα, για να ανακαλύψουν την ελληνική παραγωγή και να διαδώσουν τα νέα της στο εξωτερικό. Θα παραμείνουν, μάλιστα, στη χώρα μας περισσότερες ημέρες, ώστε να επισκεφθούν ελληνικές μικροζυθοποιίες.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι το απόλυτα ταιριαστό με μπίρα φαγητό της έκθεσης: BBQ του Αμερικανικού Νότου, όπως και πέρυσι, από την καντίνα των Po’Boys, με νέα burgers, τάκος, κρεατικά και συνοδευτικά. Φέτος με ένα επιπλέον εργαλείο, ένα ειδικού σχεδιασμού ξυλόφουρνο (roaster), που αργοψήνει τα κρεατικά πλάι στο επίσης ειδικό καπνιστήριο (smoker), όπου αυτά παίρνουν τον ιδιαίτερο, καπνιστό χαρακτήρα τους. Για τα εκτός φαγητού διαλείμματα ανάμεσα στις δοκιμές μπίρας ενδείκνυνται τα εξαιρετικά χαρμάνια καφέ του  The Underdog, από τους πολυβραβευμένους baristas του, ενώ περισσότερες από 100 μπίρες θα διατίθενται προς πώληση στο pop-up ζυθοπωλείο τής Cava di Patsi, στην έξοδο της έκθεσης, για κατανάλωση στο σπίτι.

Continue Reading

Trending