Connect with us

Υγεία

Η Έκθεση Στον Ήλιο

O Πλαστικός Χειρούργος, Dr. Μιλτιάδης Σαρηγιαννιδης έδωσε συνέντευξη στην  εκπομπή Υγεία και Ευ Ζην:

Μπαίνοντας βαθιά στην Άνοιξη, και πλησιάζοντας προς το Καλοκαίρι, όλοι μας προσδοκούμε μια ζωή πιο φωτεινή, πιο χαρούμενη, και πιο… μαυρισμένη. Ένα πετυχημένο μαύρισμα μπορεί όντως να μάς κάνει πιο όμορφους, αρκεί βέβαια να λαμβάνονται οι κατάλληλες προφυλάξεις, και να μην γίνονται υπερβολές.

Κ. Σαρηγιαννίδη, δώστε μας κάποιες πληροφορίες για τη Μελανίνη- τί είναι, και πού παράγεται; 

Το χρώμα του δέρματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, και ο κυριότερος από αυτούς είναι βέβαια η γνωστή μας μελανίνη, η “ασπίδα” του δέρματος. Η μελανίνη παράγεται από τα μελανινοκύτταρα, που είναι ευαίσθητα στην ηλιακή ακτινοβολία: Όσο πιο πολύ εκτίθενται στον ήλιο, τόσο περισσότερη μελανίνη παράγουν. Εδώ παίζει ρόλο τόσο η χρονική διάρκεια της “ηλιοθεραπείας”, όσο και η ένταση του φωτός, δηλαδή η εποχή και η ώρα της ημέρας. Σε περίπτωση υπερβολικής έκθεσης, είτε σε ακατάλληλες ώρες, ή σε ανάρμοστη διάρκεια, εμφανίζονται τα προβλήματα, που μπορεί να είναι από απλά αντιαισθητικά, έως και πολύ επικίνδυνα.

 Τι βλάβες μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα μας η υπερβολική έκθεση στον ήλιο;

Εκτός από το υπερβολικό μαύρισμα και την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει κηλίδες, εφηλίδες (φακίδες), σπίλους, και άλλους “λεκέδες” στο δέρμα, που γενικά είναι αρκετά δύσκολο να θεραπευθούν. Πέρα από αυτό, σε όλους, αλλά ειδικά στα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης ενός “επιθηλιώματος” (καρκίνος του δέρματος σχετικά καλής πρόγνωσης) ή, ακόμα χειρότερα, ενός κακοήθους μελανώματος, που είναι ένας πάρα πολύ επικίνδυνος καρκίνος.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οποιαδήποτε ουλή, μικρή ή μεγάλη, είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στο ηλιακό φως, γιατί δεν διαθέτει μελανινοκύτταρα, και επομένως δεν διαθέτει καμία άμυνα – γι αυτό και πολύ εύκολα οι ουλές καίγονται και μαυρίζουν. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για οποιαδήποτε “ερεθισμένη” περιοχή του δέρματος (με φλεγμονή), που αν εκτεθεί στον ήλιο, υπεραντιδρά και μαυρίζει αστραπιαία και υπερβολικά.

Πολλή προσοχή λοιπόν με τον ήλιο, όσο και αν τον αγαπάμε! Και ειδικά οι πιο ανοιχτόχρωμες – ανοιχτόχρωμοι!

Σχετικά με τον χρόνο έκθεσης στον ήλιο τι έχουμε να πούμε;

ΔΕΝ εκτιθέμαστε στον ήλιο μεταξύ 11-4, και πολύ περισσότερο,  δεν εκθέτουμε στον “άγριο” μεσημεριανό ήλιο τα παιδιά- παιδιά που εκτίθονταν σε ηλιακά εγκαύματα βρέθηκε πως εμφανίζουν σε αυξημένο ποσοστό κακόηθες μελάνωμα ως ενήλικοι.

 Και σε περίπτωση που θα καούμε από τον ήλιο μερικές  συμβουλές, πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα ηλιακό έγκαυμα;

Όλοι έχουμε “καεί” από τον ήλιο σε κάποια στιγμή της ζωής μας. Αν το ηλιακό έγκαυμα είναι ελαφρύ, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ ήπια: ένα απλό κοκκίνισμα του δέρματος, που στην πορεία θα “ξεφλουδίσει”. Αν όμως το έγκαυμα είναι πιο σοβαρό, τότε θα υπάρχει και πόνος, και οίδημα (πρήξιμο) της καμένης περιοχής, και έντονη ευαισθησία (έντονος πόνος με την παραμικρή επαφή). Σε ακόμα πιο σοβαρά ηλιακά εμφανίζονται και οι γνωστές “φουσκάλες”, που όταν σκάνε αφήνουν πληγές, που αργούν να θεραπευτούν και αφήνουν συνήθως και σημάδια. Στις περιπτώσεις αυτές, όταν τα εγκαύματα είναι εκτεταμένα, μπορεί να συνυπάρχουν και γενικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλος, πυρετός, ναυτία, κακουχία, και μπορεί η κατάσταση να είναι ακόμα και σοβαρή, ειδικά σε άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες (παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με προβλήματα υγείας). 

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις;

Στα σοβαρά εγκαύματα, δηλαδή εκείνα που είναι πολύ εκτεταμένα ή εμφανίζουν πολλές και μεγάλες φυσαλίδες, και συνοδεύονται από συμπτώματα, είναι απαραίτητη η εξέταση από κάποιον ειδικό. Σε ελαφρότερα εγκαύματα, αρκεί μια καλή υδατική αλοιφή ή κρέμα, που θα μπαίνει όμως σε γενναίες ποσότητες, και θα ανανεώνεται συχνά. Για ελαφρά και μέτρια εγκαύματα, τα σκευάσματα που περιέχουν αλόη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για την ανακούφιση του πόνου και την γρηγορότερη υποχώρηση των συμπτωμάτων. Τέλος, ο κνησμός, η “φαγούρα” δηλαδή, σημαίνει την αναγέννηση του δέρματος, αλλά μπορεί να είναι τόσο ενοχλητικός που να χρειάζεται θεραπεία με κάποιο αντιισταμινικό- αυτό όμως πρέπει να το χορηγήσει, αν χρειάζεται, ο Ειδικός. Για την ανακούφιση από τον κνησμό χωρίς φάρμακα, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το ξέπλυμα της περιοχής με κρύο τρεχούμενο νερό.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει καλύτερη θεραπεία από την πρόληψη: ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ το κατάλληλο αντηλιακό, όχι από το σουπερμάρκετ, αλλά από το φαρμακείο, με τον υψηλότερο δυνατό δείκτη προστασίας, και τα αγνότερα υλικά. Προσοχή, ΔΕΝ αραιώνουμε το αντηλιακό με άλλες κρέμες (υδατικές κτλ): βάζουμε ΜΟΝΟ αντηλιακό, σε γενναία ποσότητα, και ανανεώνουμε όσο συχνά απαιτείται.

ΒΑΖΟΥΜΕ καπέλο, και ειδικά όσοι έχουμε αραιά ή καθόλου μαλλιά.

ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ τις υπερβολές, όπως πάντα και παντού .

Καλό μαύρισμα!

Ιούν302016

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον Dr.Μιλτιάδη Σαρηγιαννίδη Ειδικό  Πλαστικό χειρουργό 

Μετεκπαιδευθείς στην Γαλλία. Αισθητική και Επανορθωτική Χειρουργική προσώπου- κορμού-Μικροχειρουργική.  Θεσσαλονίκη-Βέροια.

Πωλίνα Πετκάκη

Υγεία

10 Αλήθειες για τον καρκίνο του μαστού

 1. 1 στις 9 γυναίκες κατά την διάρκεια της ζωής της θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού.1/100 περιστατικά αφορά άνδρες.
 2. Είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες και η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου στο γυναικείο φύλλο.
 3. Η πρώιμη διάγνωσή του αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, για αυτό σε κάποιες περιπτώσεις θεωρείται ΄΄ιάσιμος΄΄.
 4. Τα  οιστρογόνα και η ανάπτυξη του μαστού προωθούν την ανάπτυξη του περισσότερο στις γυναίκες.
 5. Το θήλυ φύλλο, τα οιστρογόνα, η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία, το αλκόολ, η πρώιμη ήβη, η ορμονοθεραπεία υποκατάστασης, η καθυστερημένη εμμηνόπαυση αποτελούν τους κύριους προδιαθεσικούς παράγοντες.
 6. Η τακτική αυτοψηλάφιση του μαστού, το υπερηχογράφημα ετησίως και ο ετήσιος μαστογραφικός έλεγχος μετά τα 40 βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωσή του.
 7. Η μαστεκτομή ή τμηματεκτομή του μαστού μαζί με την ανίχνευση του λεμφαδένα φρουρού αποτελούν την χειρουργική προσέγγιση και μέρος της θεραπευτικής αντιμετώπισης.
 8. Ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία και ανοσοθεραπεία αποτελούν τα κύρια θεραπευτικά σχήματα.
 9. Όγκοι και σκληρίες στο μαστό, αλλαγή στο μέγεθος και το σχήμα, πτύχωση του δέρματος ή εισολκή αυτού ή της θηλής, διόγκωση λεμφαδένα της μασχάλης, πόνος ή δυσφορία στον μαστό που δεν υποχωρεί, είναι συμπτώματα που θα πρέπει να μας οδηγήσουν στον ιατρό άμεσα.
 10. Η αποκατάσταση του μαστού μπορεί να γίνει στο ίδιο χειρουργείο εκτομής του όγκου ή και αργότερα. Για την αποκατάστασή του μαστού χρησιμοποιούμε είτε διατατήρες ιστών, είτε κρημνούς ή και ενθέματα σιλικόνης. Σκοπός της αποκατάστασης είναι να αποκαταστήσουμε τον όγκο του μαστού, το σχήμα και το περίγραμμά του. Συνήθως επεμβαίνουμε και στον υγιή μαστό για λόγους συμμετρίας και ομοιομορφίας.

Μπέσκος Νικόλαος

Πλαστικός Χειρούργος

ΖΕΥΞΙΔΟΣ 1 ΚΑΙ ΙΚΤΙΝΟΥ

Τηλ. 2314010087

Continue Reading

Διατροφή

Διατροφικά Tips για ισχυρό Ανοσοποιητικό Σύστημα

Στην περίοδο που διανύουμε, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο απαραίτητο από ποτέ. Αν, λοιπόν, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι κάτι που σας απασχολεί δεν έχετε παρά να συνεχίσετε την ανάγνωση. Στις επόμενες γραμμές θα δούμε μαζί 5 επιστημονικά τεκμηριωμένα tips, ώστε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας και να θωρακίσετε την υγεία σας.

1. Ενισχύστε το ανοσοποιητικό με φυτικές ίνες

Πρώτο διατροφικό tip για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι η αύξηση των φυτικών ινών. Η κατανάλωση φυτικών ινών συμβάλλει στην υγεία του εντερικού μικροβιώματος, των μικροοργανισμών, δηλαδή, που κατοικούν στο πεπτικό μας. Ένα ισχυρό εντερικό μικροβίωμα τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και εμποδίζει την είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών μέσω του πεπτικού.Προβολή

Πώς θα αυξήσετε τις φυτικές ίνες;

Αυξάνοντας τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνετε, φυσικά. Φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών.

2. Πείτε «ναι» στα καλά λιπαρά

Επόμενο στη σειρά διατροφικό tip για να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας είναι η κατανάλωση «καλών» λιπαρών.

Αν υπάρχει μία κατάσταση που σχετίζεται με αδύναμο ανοσοποιητικό, αυτή είναι η χρόνια φλεγμονή. Τα «καλά» λιπαρά, έχοντας αντιφλεγμονώδη δράση, δρουν ως ασπίδα προστασίας για το ανοσοποιητικό μας, μειώνοντας σημαντικά τη χρόνια φλεγμονή.

Παράλληλα, οι αντιφλεγμονώδεις, αυτές, ιδιότητές τους, βοηθούν το σώμα μας να καταπολεμήσει την επιβλαβή δράση βακτηρίων και ιών, προστατεύοντάς μας από πολλές ασθένειες.

Αυξήστε λοιπόν τα «καλά» λιπαρά, καταναλώνοντας τρόφιμα όπως:

 • το ελαιόλαδο
 • τα μικρά λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλες)
 • ο λιναρόσπορος
 • οι ξηροί καρποί και
 • ο σολομός.

3. Θωρακίστε το ανοσοποιητικό σας με στιγμιαίο καφέ

Γνωρίζατε πως μία αγαπημένη καθημερινή συνήθεια, όπως η κατανάλωση στιγμιαίου καφέ, μπορεί να συμβάλει στη θωράκιση του ανοσοποιητικού; Αν όχι, είναι ώρα να μιλήσουμε για τα αντιοξειδωτικά που «κρύβονται» σε ένα ποτήρι στιγμιαίου καφέ.

Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί «βόμβα αντιοξειδωτικών» με κυριότερα από αυτά:

 • το χλωρογενικό οξύ
 • το καφεϊκό οξύ
 • οι μελανοϊδίνες

Φυσικά, ο χαρακτηρισμός «βόμβα αντιοξειδωτικών» δεν είναι τυχαίος, καθώς μία δόση στιγμιαίου καφέ (4 γρ), είτε ως κρύο, είτε ως ζεστό ρόφημα, αποδίδει 860mg αντιοξειδωτικών, ποσότητα ίση με 5,5 ποτήρια χυμού πορτοκάλι-καρότου!

Τα αντιοξειδωτικά, αυτά, θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι στις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν ακόμη και από παθήσεις, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η αγαπημένη, καθημερινή συνήθεια του στιγμιαίου καφέ, λοιπόν, αποτελεί σύμμαχο και για το ανοσοποιητικό!

4. Τονώστε την άμυνα του οργανισμού με προβιοτικά

Συνεχίζοντας με τα διατροφικά tips για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στα προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι μη-παθογόνοι (καλοί) μικροοργανισμοί που κατοικούν στο έντερό μας.

Η επαρκής πρόσληψη προβιοτικών φαίνεται πως συμβάλλει στην τόνωση του ανοσοποιητικού και σχετίζεται με καλύτερη ανοσολογική απόκριση και μειωμένη νόσηση από μολυσματικές ασθένειες.

Ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε προβιοτικά;

Κατά κανόνα τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά είναι τα τρόφιμα τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση. Εντάξτε, λοιπόν, στη διατροφή σας τρόφιμα, όπως:

 • Το γιαούρτι
 • Το κεφίρ (kefir)
 • Το ξινόγαλο (ή αριάνι)
 • Τα μαλακά τυριά
 • Το τουρσί

5. Μείνετε ενυδατωμένοι

Τελευταίο διατροφικό tip για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι η επαρκής ενυδάτωση. Μπορεί το νερό να μη μας προστατεύει άμεσα, ωστόσο η αφυδάτωση επιδρά αρνητικά σε πληθώρα μεταβολικών λειτουργιών, επηρεάζοντας και το ανοσοποιητικό μας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών, η μικρού βαθμού αφυδάτωση σχετίζεται με ήπια καταστολή του ανοσοποιητικού.

Φροντίστε, λοιπόν, να παραμένετε ενυδατωμένοι καταναλώνοντας 1.5 – 2 λίτρων υγρών ημερησίως. Εκτός από το νερό, όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα, καθώς και τα καφεϊνούχα ροφήματα, όπως ο στιγμιαίος καφές ή κάποια αφεψήματα τσάι αποτελούν, εξίσου, καλές πηγές ενυδάτωσης μέσα στην ημέρα. Μπορείτε, εύκολα, να ελέγχετε τα επίπεδα ενυδάτωσής σας, ελέγχοντας το χρώμα των ούρων σας. Αν τα ούρα σας είναι ανοιχρόχρωμα, αυτό σημαίνει ότι είστε καλά ενυδατωμένοι.

Εν κατακλείδι

Ακολουθήστε τα παραπάνω tips, ώστε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας και πείτε όχι σε ιούς, βακτήρια και απρόσκλητες ασθένειες. 

Κωνσταντίνος Μπακόπουλος

Κωνσταντίνος Μπακόπουλος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ο Κωνσταντίνος Μπακόπουλος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και ιδρυτής του κέντρου εργομετρικής αξιολόγησης & βελτίωσης αθλητικής απόδοσης NutriErgo. Παρέχει τις διαιτολογικές του υπηρεσίες στο ιδιωτικό του γραφείο στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Γνωρίστε τoν αρθογράφο

Continue Reading

Ομορφιά

Υαλουρονικό οξύ The king of fillers

Το 1996 δημιουργήθηκε και κυκλοφόρησε στην αγορά το πρώτο ενέσιμο υαλουρονικό οξύ για αισθητική χρήση. Το υαλουρονικό οξύ είναι μία γλυκοζαμινογλυκάνη η οποία υπάρχει φυσιολογικά στο δέρμα, στους χόνδρους και στα μάτια. Είναι τεχνητά παρασκευασμένο με τη μορφή άχρωμου gel και μπορεί να εγχυθεί με ενέσιμο τρόπο κάτω από το δέρμα μας με σκοπό να αναπληρώσει όγκο, να ενυδατώσει και να γεμίσει ή να διορθώσει ρυτίδες. Είναι υδρόφιλο που σημαίνει ότι δεσμεύει νερό περισσότερες φορές από το βάρος του και η απώλειά του δημιουργεί μια εικόνα αφυδατωμένου και λεπτού δέρματος με ρυτίδες.

Για την αποκατάσταση των ελλειμάτων και την διόρθωση των ρυτίδων, χρησιμοποιούμε υαλουρονικό οξύ διαφόρων πυκνοτήτων. Όσο πιο πυκνό τόσο πιο κοντά στο οστό γίνεται η τοποθέτησή του, αντίθετα όσο πιο λεπτόρευστο είναι και πιο ιδανικό για λεπτότερες ρυτίδες.

Που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πρόσωπο;

-Στους κροτάφους: η απώλεια όγκου στην περιοχή και η αναπλήρωσή του με υαλουρονικό προσδίδει στο πρόσωπο νεανικότερη όψη.

Στα ζυγωματικά: η αντιστροφή του οβάλ και η αποκατάστασή του βελτιώνει την εικόνα του προσώπου. Στην περιοχή αυτή χρησιμοποιούμε πυκνόρευστο υλικό κα το τοποθετούμε βαθύτερα. Αυτή η τεχνική δεν ΄΄φουσκώνει΄΄ το πρόσωπο.

Στις παρειές: βελτιώνουμε ταυτόχρονα και τις ρινοπαρειακές αύλακες.

Κάτω από τα μάτια: το άδειασμα στην περιοχή δείχνει το πρόσωπο κουρασμένο και γηρασμένο.

Κάτω από τα φρύδια: για να ανυψωθούν.

Στις ρινοπαρειακές αύλακες: για τις βαθειές στατικές ρυτίδες κυρίως από πτώση και δευτερευόντως από άδειασμα.

Στις ρυτίδες της πικρίας(γωνίες του στόματος): για την ανύψωση των γωνιών του στόματος.

Στο πηγούνι: για την προβολή του, χρησιμοποιούμε fillers αρκετά παχύρευστα, σαν ένθεμα.

Στην κάτω γνάθο: για την διόρθωση του οβάλ και την ανάδειξη των γωνιών του προσώπου.

Στο άνω χείλος: (ρυτίδες καπνιστών) λεπτόρευστο υλικό για το γέμισμά τους.

Στο μέτωπο-μεσόφριο: για το γέμισμα των στατικών ρυτίδων της περιοχής.

Στη μύτη: υγρή ρινοπλαστική για την ανύψωση της άκρης και της λείανσης του ήβου(καμάρα μύτης).

Ουλές ακμής: για το γέμισμα και την βελτίωσή τους.

στο σώμα:για την αύξηση του όγκου ορισμένων περιοχών(γλουτοί) και την αναπλήρωση ελλειμμάτων.

Η διάρκειά του εξαρτάται από το υλικό, το βάθος έγχυσης και τον μεταβολισμό. Συνήθως διαρκεί 6-12 μήνες. Είναι ένα ασφαλές υλικό,όταν γίνεται από εκπαιδευμένο ιατρό με άμεσα αποτελέσματα και με δυνατότητα διάλυσής του με υαλουρονιδάση σε ανεπιθύμητα αποτελεσματα.

Μπέσκος Νικόλαος

Πλαστικός Χειρούργος

ΖΕΥΞΙΔΟΣ 1 ΚΑΙ ΙΚΤΙΝΟΥ

Τηλ. 2314010087

Continue Reading

Trending