Connect with us

Υγεία

Η Έκθεση Στον Ήλιο

O Πλαστικός Χειρούργος, Dr. Μιλτιάδης Σαρηγιαννιδης έδωσε συνέντευξη στην  εκπομπή Υγεία και Ευ Ζην:

Μπαίνοντας βαθιά στην Άνοιξη, και πλησιάζοντας προς το Καλοκαίρι, όλοι μας προσδοκούμε μια ζωή πιο φωτεινή, πιο χαρούμενη, και πιο… μαυρισμένη. Ένα πετυχημένο μαύρισμα μπορεί όντως να μάς κάνει πιο όμορφους, αρκεί βέβαια να λαμβάνονται οι κατάλληλες προφυλάξεις, και να μην γίνονται υπερβολές.

Κ. Σαρηγιαννίδη, δώστε μας κάποιες πληροφορίες για τη Μελανίνη- τί είναι, και πού παράγεται; 

Το χρώμα του δέρματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, και ο κυριότερος από αυτούς είναι βέβαια η γνωστή μας μελανίνη, η “ασπίδα” του δέρματος. Η μελανίνη παράγεται από τα μελανινοκύτταρα, που είναι ευαίσθητα στην ηλιακή ακτινοβολία: Όσο πιο πολύ εκτίθενται στον ήλιο, τόσο περισσότερη μελανίνη παράγουν. Εδώ παίζει ρόλο τόσο η χρονική διάρκεια της “ηλιοθεραπείας”, όσο και η ένταση του φωτός, δηλαδή η εποχή και η ώρα της ημέρας. Σε περίπτωση υπερβολικής έκθεσης, είτε σε ακατάλληλες ώρες, ή σε ανάρμοστη διάρκεια, εμφανίζονται τα προβλήματα, που μπορεί να είναι από απλά αντιαισθητικά, έως και πολύ επικίνδυνα.

 Τι βλάβες μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα μας η υπερβολική έκθεση στον ήλιο;

Εκτός από το υπερβολικό μαύρισμα και την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει κηλίδες, εφηλίδες (φακίδες), σπίλους, και άλλους “λεκέδες” στο δέρμα, που γενικά είναι αρκετά δύσκολο να θεραπευθούν. Πέρα από αυτό, σε όλους, αλλά ειδικά στα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης ενός “επιθηλιώματος” (καρκίνος του δέρματος σχετικά καλής πρόγνωσης) ή, ακόμα χειρότερα, ενός κακοήθους μελανώματος, που είναι ένας πάρα πολύ επικίνδυνος καρκίνος.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οποιαδήποτε ουλή, μικρή ή μεγάλη, είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στο ηλιακό φως, γιατί δεν διαθέτει μελανινοκύτταρα, και επομένως δεν διαθέτει καμία άμυνα – γι αυτό και πολύ εύκολα οι ουλές καίγονται και μαυρίζουν. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για οποιαδήποτε “ερεθισμένη” περιοχή του δέρματος (με φλεγμονή), που αν εκτεθεί στον ήλιο, υπεραντιδρά και μαυρίζει αστραπιαία και υπερβολικά.

Πολλή προσοχή λοιπόν με τον ήλιο, όσο και αν τον αγαπάμε! Και ειδικά οι πιο ανοιχτόχρωμες – ανοιχτόχρωμοι!

Σχετικά με τον χρόνο έκθεσης στον ήλιο τι έχουμε να πούμε;

ΔΕΝ εκτιθέμαστε στον ήλιο μεταξύ 11-4, και πολύ περισσότερο,  δεν εκθέτουμε στον “άγριο” μεσημεριανό ήλιο τα παιδιά- παιδιά που εκτίθονταν σε ηλιακά εγκαύματα βρέθηκε πως εμφανίζουν σε αυξημένο ποσοστό κακόηθες μελάνωμα ως ενήλικοι.

 Και σε περίπτωση που θα καούμε από τον ήλιο μερικές  συμβουλές, πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα ηλιακό έγκαυμα;

Όλοι έχουμε “καεί” από τον ήλιο σε κάποια στιγμή της ζωής μας. Αν το ηλιακό έγκαυμα είναι ελαφρύ, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ ήπια: ένα απλό κοκκίνισμα του δέρματος, που στην πορεία θα “ξεφλουδίσει”. Αν όμως το έγκαυμα είναι πιο σοβαρό, τότε θα υπάρχει και πόνος, και οίδημα (πρήξιμο) της καμένης περιοχής, και έντονη ευαισθησία (έντονος πόνος με την παραμικρή επαφή). Σε ακόμα πιο σοβαρά ηλιακά εμφανίζονται και οι γνωστές “φουσκάλες”, που όταν σκάνε αφήνουν πληγές, που αργούν να θεραπευτούν και αφήνουν συνήθως και σημάδια. Στις περιπτώσεις αυτές, όταν τα εγκαύματα είναι εκτεταμένα, μπορεί να συνυπάρχουν και γενικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλος, πυρετός, ναυτία, κακουχία, και μπορεί η κατάσταση να είναι ακόμα και σοβαρή, ειδικά σε άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες (παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με προβλήματα υγείας). 

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις;

Στα σοβαρά εγκαύματα, δηλαδή εκείνα που είναι πολύ εκτεταμένα ή εμφανίζουν πολλές και μεγάλες φυσαλίδες, και συνοδεύονται από συμπτώματα, είναι απαραίτητη η εξέταση από κάποιον ειδικό. Σε ελαφρότερα εγκαύματα, αρκεί μια καλή υδατική αλοιφή ή κρέμα, που θα μπαίνει όμως σε γενναίες ποσότητες, και θα ανανεώνεται συχνά. Για ελαφρά και μέτρια εγκαύματα, τα σκευάσματα που περιέχουν αλόη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για την ανακούφιση του πόνου και την γρηγορότερη υποχώρηση των συμπτωμάτων. Τέλος, ο κνησμός, η “φαγούρα” δηλαδή, σημαίνει την αναγέννηση του δέρματος, αλλά μπορεί να είναι τόσο ενοχλητικός που να χρειάζεται θεραπεία με κάποιο αντιισταμινικό- αυτό όμως πρέπει να το χορηγήσει, αν χρειάζεται, ο Ειδικός. Για την ανακούφιση από τον κνησμό χωρίς φάρμακα, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το ξέπλυμα της περιοχής με κρύο τρεχούμενο νερό.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει καλύτερη θεραπεία από την πρόληψη: ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ το κατάλληλο αντηλιακό, όχι από το σουπερμάρκετ, αλλά από το φαρμακείο, με τον υψηλότερο δυνατό δείκτη προστασίας, και τα αγνότερα υλικά. Προσοχή, ΔΕΝ αραιώνουμε το αντηλιακό με άλλες κρέμες (υδατικές κτλ): βάζουμε ΜΟΝΟ αντηλιακό, σε γενναία ποσότητα, και ανανεώνουμε όσο συχνά απαιτείται.

ΒΑΖΟΥΜΕ καπέλο, και ειδικά όσοι έχουμε αραιά ή καθόλου μαλλιά.

ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ τις υπερβολές, όπως πάντα και παντού .

Καλό μαύρισμα!

Ιούν302016

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον Dr.Μιλτιάδη Σαρηγιαννίδη Ειδικό  Πλαστικό χειρουργό 

Μετεκπαιδευθείς στην Γαλλία. Αισθητική και Επανορθωτική Χειρουργική προσώπου- κορμού-Μικροχειρουργική.  Θεσσαλονίκη-Βέροια.

Πωλίνα Πετκάκη

Διατροφή

Tips για να μειώσεις την κατανάλωση κρέατος

Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος μπορεί να έχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της υγείας σας και της μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αρκετοί άνθρωποι επιλέγουν τα τελευταία χρόνια να μειώσουν το κρέας και τα ζωικά τρόφιμα δείχνοντας ενδιαφέρον για μία πιο χορτοφαγική διατροφή, είτε για λόγους υγείας, είτε για ηθικούς και περιβαλλοντικούς λόγους. Όποιος και εάν είναι ο λόγος που θέλετε να μειώσετε το κρέας, η τακτική αυτή θα σας βοηθήσει:

  • να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου
  • να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος
  • να προσλάβετε περισσότερες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά
  • να βελτιώσετε τη λειτουργία του γαστρεντερικού σας

Βέβαια, η μείωση του κρέατος έχει αυτά τα οφέλη εάν στη θέση του προσθέσετε ποικιλία τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες! Δεν έχει νόημα να μειώσετε το κρέας εάν αυξήσετε τροφές πλούσιες σε αλάτι, τηγανιτές, επεξεργασμένες και αυξημένες σε ζάχαρη.

Στο συγκεκριμένο κείμενο θα βρείτε αναλυτικές συμβουλές για την ελάττωση του κρέατος, όπως:
– Καθιερώστε κάποια μέρα χωρίς κρέας
– Μειώστε τη μερίδα του κρέατος
– Αντικαταστήστε το κρέας σε γνωστές συνταγές
– Δοκιμάστε φυτικά εναλλακτικά κρέατος
– Δοκιμάστε νέες συνταγές
– Οργανώστε το πλάνο φαγητού της εβδομάδας

Πώς θα μειώσετε την κατανάλωση κρέατος;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνετε ομαλά τη μετάβαση σε μία διατροφή με λιγότερο ή καθόλου κρέας!

Καθιερώστε κάποια μέρα χωρίς κρέας

Μπορείτε να ορίσετε με την υπόλοιπη οικογένεια μια μέρα την εβδομάδα ως «Δευτέρα χωρίς κρέας» και δεσμευτείτε να ετοιμάζετε γεύματα χωρίς κρέας εκείνη την ημέρα. Σταδιακά μπορείτε να επεκτείνετε αυτή την τακτική σε περισσότερες ημέρες, εάν τελικά σας εξυπηρετεί.

Μειώστε τη μερίδα του κρέατος

Μειώστε σταδιακά το μέγεθος της μερίδας του κρέατος στα γεύματά σας και στη θέση του προσθέστε λαχανικά ή/και όσπρια.

Αντικαταστήστε το κρέας σε γνωστές συνταγές

Πειραματιστείτε με το να αντικαταστήσετε το κρέας σε συνταγές που ήδη φτιάχνετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε γιουβαρλάκια με κιμά σόγιας, φρικασέ με μανιτάρια, μπιφτέκια οσπρίων, μουσακά με κιμά σόγιας ή μανιταριών, γιουβέτσι με θαλασσινά κ.ά. Συντάξτε μία λίστα με τα φαγητά που ήδη μαγειρεύετε στο σπίτι και δείτε ποιά από αυτά μπορούν να γίνουν χωρίς κρέας.

vegan meat

Δοκιμάστε φυτικά εναλλακτικά κρέατος

Μία βόλτα στο supermarket θα σας βοηθήσει να βρείτε πληθώρα εναλλακτικών κρέατος, όπως φυτικά μπιφτέκια, κεφτεδάκια και nuggets. Τι είναι τα φυτικά εναλλακτικά κρέατος; Είναι τροφές που μοιάζουν σε όψη και γεύση με το κρέας αλλά παράγονται από φυτικές πρώτες ύλες, όπως η σόγια, ο αρακάς, τα μπιζέλια τα οποία συνδυάζονται με διάφορα μπαχαρικά και άλλα φυτικά συστατικά ώστε να δώσουν ένα άριστο γευστικό αποτέλεσμα. Για να μη «χαθείτε» με την πληθώρα επιλογών, είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε την ετικέτα των τροφίμων και τα συστατικά τους. Ως προς τα συστατικά, όσο λιγότερα τόσο το καλύτερο, με τη σόγια να αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης αφού αποδίδει περισσότερη πρωτεΐνη στο τρόφιμο και με μεγαλύτερη βιολογική αξία. Ως προς τη διατροφική ετικέτα, ελέγξτε τα κορεσμένα λιπαρά, τα σάκχαρα, την πρωτεΐνη, τις φυτικές ίνες και το αλάτι, ώστε να επιλέξετε το προϊόν που θα σας δώσει χαμηλά κορεσμένα, σάκχαρα και αλάτι και αυξημένη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.

Εντάξτε περισσότερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης

Πολλές φυτικές τροφές παρέχουν πρωτεΐνη, όπως η σόγια και τα προϊόντα της, τα μαύρα φασόλια, τα ρεβίθια, οι φακές, οι ξηροί καρποί και το βούτυρο ξηρών καρπών και οι σπόροι. Επιλέξτε ένα από αυτά αντί για κρέας στα γεύματα ή τα σνακ.

Δοκιμάστε νέες συνταγές

Αρκετοί σεφ και food bloggers ασχολούνται τα τελευταία χρόνια με φυτικές συνταγές. Θα εκπλαγείτε με το πόσα φαγητά μπορείτε να φτιάξετε χωρίς κρέας!

Οργανώστε το πλάνο φαγητού της εβδομάδας

Δημιουργήστε μία λίστα με τις χωρίς κρέας συνταγές που σας αρέσουν και προγραμματίστε πότε θα τις φτιάξετε μέσα στην εβδομάδα, ώστε να οργανωθείτε με τις αγορές στο supermarket και το μαγείρεμα. Όταν έχετε διαθέσιμα τα τρόφιμα που χρειάζεστε, είναι πιο εύκολο να μαγειρέψετε τη συνταγή που θέλετε.

Πηγή :https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/diatrofi/17791-tips-gia-na-meioseis-tin-katanalosi-kreatos

Continue Reading

Ομορφιά

Πως μπορούμε να προετοιμάστουμε για να είμαστε λαμπεροί σε μια σημαντική εκδήλωση.

Η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι συνήθως οι εποχές που οι κοινωνικές μας υποχρεώσεις αυξάνονται έχοντας την μεγαλύτερη ανάγκη να μας φροντίσουμε περισσότερο. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να το επιτύχουμε και πότε;

Οι θεραπείες της αισθητικής ιατρικής χωρίζονται σε επεμβατικές-χειρουργικές και σε μη επεμβατικές ενέσιμα-μηχανήματα. 

Οι χειρουργικές επεμβάσεις αυξητική, μειωτική,ανόρθωση μαστών ,λιποαναρρόφηση, βλεφαροπλαστική, face lifting, ρινοπλαστική, απαιτούν χρόνο ανάρρωσης που συνήθως είναι 2 εβδομάδες.

Κάποιες φορές όμως λόγων επιπλοκών ή άλλων παραγόντων μπορεί να παραταθεί η ανάρρωση μερικές εβδομάδες ακόμα. Το τελικό αποτέλεσμα συνήθως είναι στους 6 μήνες. Τόσο απαιτείται ώστε να φύγουν τελείως τα οιδήματα και να έχουν διαμορφωθεί πλήρως οι όποιες ουλές. Συνήθως σε επεμβάσεις όπως η αυξητική-μειωτική μαστών όπως και η λιποαναρρόφηση χρειάζονται να φορεθούν πιεστικά ενδύματα για 4-5 εβδομάδες ώστε να φύγουν γρηγορότερα τα οιδήματα.

Άρα οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να προηγείται τουλάχιστον 3-4 μήνες από οποιαδήποτε σημαντική εκδήλωση.

Όσο αφορά τις μη επεμβατικές θεραπείες όπως τα ενέσιμα botox-dysport, υαλουρονικό υξύ και μεσοθεραπείες τα αποτελέσματά τους είναι εμφανή και εντυπωσιακά σε 3-4 εβδομάδες, διαρκούν μήνες,(botox-dysport διάρκεια περίπου 4-5 μήνες ενώ το υαλουρονικό περίπου 7-8 μήνες και ανάλογα το υλικό).

Το ιδανικό είναι να προηγούνται 4-5 εβδομάδες πριν από κάθε εκδήλωση(γάμος, βάπτιση, πάρτυ) και αυτό γιατί μπορεί να υπάρχουν ερυθρότητα, εκχυμώσεις ή πρηξίματα τα οποία όμως υποχωρούν σύντομα(10-12 ημέρες).

Το botox-dysport είναι ιδανικό για τις ρυτίδες έκφρασης(μέτωπο-μεσόφρυο-μάτια, ρυτίδες πικρίας) γίνεται με ενέσιμο τρόπο και το τελικό του εντυπωσιακό αποτέλεσμα φαίνεται σε 4-5 εβδομάδες. Το πρόσωπο μετά από θεραπείες botox-dysport δείχνει ξεκούραστο ,ανορθωμένο και νεανικό.

Το υαλουρονικό οξύ αναπληρώνει τον χαμένο όγκο του προσώπου μας, μπορεί να γίνει σε όλο το πρόσωπο κυρίως όμως στα ζυγωματικά, τις παρειές, τις ρινοπαρειακές, το πηγούνι και την κάτω γνάθο. Γίνεται με ενέσιμο τρόπο και το αποτέλεσμα είναι να δείχνει πιο νεανικό με γωνίες και όμορφο.

Διαρκεί περίπου 8-10 μήνες ανάλογα το υλικό και τους στόχους και από την ημέρα της εφαρμογής απαιτούνται περίπου 4 εβδομάδες για το τελικό αποτέλεσμα. Ερυθρότητα, οιδήματα και εκχυμώσεις είναι παροδικά για 10-12 ημέρες.

Με την μεσοθεραπεία το δέρμα του προσώπου μας δείχνει φωτεινό, σφριγηλό και υγιές σε περίπου 10 ημέρες μετά την εφαρμογή.

Χημικό peeling για την ανανέωση του δέρματος καλό είναι να γίνεται τουλάχιστον 3 εβδομάδες πριν από κάθε εκδήλωση. 

Θεραπείες μη ενέσιμες όπως ενυδατώσεις ή ραδιοσυχνότητες είναι προτιμότερο να εφαρμόζονται τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν.

Γενικότερα το ιδανικό είναι οποιαδήποτε θεραπεία να γίνεται τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες πριν από κάθε σημαντική εκδήλωση και αυτό προκειμένου να έχουμε κάθε περιθώριο και να έχουν φύγει οιδήματα, εκχυμώσεις και ερυθρότητα.

Έτσι λοιπόν περίπου 4 εβδομάδες πριν από κάθε εκδήλωση, είναι ο ιδανικός χρόνος για να διορθώσουμε ότι μας ενοχλεί ,να είμαστε λαμπεροί και όμορφοι.

Μπέσκος Νικόλαος

Πλαστικός Χειρουργός

ΖΕΥΞΙΔΟΣ 1 ΚΑΙ ΙΚΤΙΝΟΥ

Τηλ. 2314010087

Continue Reading

Διατροφή

Τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν από το Πρωινό σου

Είναι πολύ πιθανό να έχεις ακούσει ότι το πρωινό συχνά χαρακτηρίζεται ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Αυτό συμβαίνει γιατί ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, αναπληρώνει τα επίπεδα ενέργειάς του οργανισμού μετά το νυχτερινό ύπνο, μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές σου επιλογές κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ σχετίζεται και με καλύτερη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Τι ακριβώς, όμως, πρέπει να περιέχει ένα ισορροπημένο πρωινό;

Σε αυτό το άρθρο, θα σου αναφέρω τα βασικά τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν από ένα θρεπτικό και χορταστικό πρωινό που θα τροφοδοτήσει τον οργανισμό σου με την απαραίτητη ενέργεια για να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του υποχρεώσεις!

Φυσικά, κατά την ανάγνωση του άρθρου θα βρείτε και αρκετά παραδείγματα τροφίμων και γευμάτων που μπορείτε να εντάξετε και εσείς στο πρωινό σας γεύμα.

Τι πρέπει να περιέχει ένα Ισορροπημένο Πρωινό;

Πηγές σύνθετων υδατανθράκων

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι ένα σημαντικό συστατικό ενός ισορροπημένου πρωινού. Προτίμησε προϊόντα ολικής αλέσεως που Παρέχουν στο σώμα ενέργεια και σε βοηθούν να παραμένεις σε εγρήγορση μέχρι το επόμενο γεύμα.

Για παράδειγμα, δημητριακά με Νο1 συστατικό την ολική άλεση και ειδικότερα με νιφάδες δημητριακών σε υψηλό ποσοστό εμπλουτισμένες με μέταλλα και βιταμίνες (ιδιαίτερα ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β), ψωμί ή φρυγανιές ολικής αλέσεως, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα και προάγουν το αίσθημα κορεσμού.

Πηγές πρωτεΐνης

Η συμπερίληψη πρωτεΐνης στο πρωινό σου είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση και την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, καθώς και για να σε κρατήσει χορτάτο/η μέχρι το μεσημέρι. Τα αυγά, το γιαούρτι, το γάλα και το τυρί είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης για το πρωινό σου. Εάν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη ή ακολουθείς μία χορτοφαγική διατροφή, μπορείς να επιλέξεις φυτικά υποκατάστατα, όπως το γάλα σόγιας, το γιαούρτι σόγιας και το tofu.

Καλά λιπαρά

Τα καλά λιπαρά κατέχουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της συνολικής υγείας. Υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, μειώνουν τη φλεγμονή και βοηθούν στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών. Ενσωμάτωσε πηγές καλών λιπαρών, όπως αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ελαιόλαδο στο πρωινό σου.

Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα και συμβάλλουν στη συνολική σου ευεξία. Προσθέτουν επίσης φυσική γλυκύτητα και χρώμα στο πρωινό σου. Πρόσθεσε για παράδειγμα φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα στο μπολ με γάλα και νιφάδες δημητριακών ολικής άλεσης ή λαχανικά στην ομελέτα σου..

Ενυδάτωση

Φυσικά, να θυμάσαι την ενυδάτωσή σου! Πιες ένα ποτήρι νερό μαζί με το πρωινό σου για ένα καλό ξεκίνημα στην ημέρα σου! Εκτός από το νερό, στην ενυδάτωσή σου συμβάλλουν και άλλα τρόφιμα που μπορεί να περιλαμβάνονται στο πρωινό σου, όπως το γάλα, ο καφές, το τσάι και τα φρούτα/λαχανικά.

Τι να Κρατήσεις;

Ένα ισορροπημένο πρωινό μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας συνδυασμός σύνθετων υδατανθράκων, πρωτεΐνης, καλών λιπαρών, φρούτων, λαχανικών και ενυδάτωσης. Συμπεριλαμβάνοντας αυτά τα συστατικά στο πρωινό σου γεύμα, μπορείς να εξασφαλίσεις ότι λαμβάνεις τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σου για την εύρυθμη λειτουργία του.

Να θυμάσαι ότι το πρωινό πρέπει να εξατομικεύεται σύμφωνα με τις προτιμήσεις και τις διατροφικές σου απαιτήσεις. Αν το πρωινό δεν αποτελεί μια καθημερινή σου συνήθεια, να θυμάσαι ότι οι αλλαγές γίνονται βήμα-βήμα. Δεν είναι ανάγκη να καταναλώνεις το πρωινό σου ακριβώς την ώρα που ξυπνάς στο σπίτι σου. Μπορείς να παίρνεις το ταπεράκι σου στο γραφείο ή αν υπάρχει η δυνατότητα να παρασκευάζεις το πρωινό σου εκεί αργότερα. Μικρές αντικαταστάσεις θα επιφέρουν το θετικό αποτέλεσμα!

Εσύ τι συνδυασμούς θα κάνεις στο πρωινό σου;

Πηγή: https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/diatrofi/17687-trofima-pou-den-prepei-na-leipoun-apo-to-proino-sou

Continue Reading

Trending