Connect with us

Τέχνη πολιτισμός

«Η ΑΣΚΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΒΛΕΜΜΑΤΟΣ»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΕΡΕΣΤΕΤΖΗΣ

Μια ζωγραφική πορεία τριάντα χρόνων, με σταθερή αναφορά στο ανθρώπινο πρόσωπο, παρουσιάζει η αίθουσα τέχνης «Chalkos Gallery»  με πορτρέτα του Κωνσταντίνου Κερεστετζή.

Λάδια, σχέδια και ακουαρέλες φανερώνουν, όχι την εμμονή με την πιστότητα της αναπαράστασης αλλά το πώς ο δημιουργός συναντά μέσα από την απτή πραγματικότητα που έχει μπροστά του, μια άλλη, εσωτερική πραγματικότητα:  του μοντέλου και τη δική του. Εν είδει αναδρομικής, δείχνεται η σχέση του ζωγράφου με το πορτρέτο από τα χρόνια της σπουδής στην Αθήνα, αργότερα στο περίφημο μουσείο Πράδο της Ισπανίας, στους δρόμους του Φαναρίου, αλλά και μέσα στα κελιά των μοναχών του Αγίου Όρους.

Οι μορφές που έχει συνάξει γύρω του ο Κερεστετζής, όσες συνάντησε τυχαία, όσες θήρευσε και όσες αγάπησε μέσα από την τέχνη του, αιωρούνται μεταξύ φυσικού και ζωγραφικού, θέτοντας ερωτήματα γύρω από τα ζητήματα του ορατού και του πνευματικού στην τέχνη.

Τον πυρήνα της έκθεσης τον προσδιορίζει ο ίδιος ο Κερεστετζής:

«Μας μαθαίνουν ότι δεν χρειάζεται να «βλέπεις» γιατί το κάνει για σένα πλέον το κινητό, δεν χρειάζεται να σχεδιάσεις, γιατί το κάνει το pc. Μπορεί αναλογικά να είναι πιστό το ίχνος της εικόνας με το πρόσωπό σου, σε αυτό που θα καταγράψει η κάμερα. Εγώ, όμως, δεν θα γνωρίζω απολύτως  τίποτα για το πρόσωπό σου. Θα εξακολουθεί να μου είναι ξένο και άγνωστο.  Αν όμως καθίσω να το κοιτάξω και προσπαθήσω να το σχεδιάσω, τότε βρίσκομαι μπροστά σε ένα κόσμο τελείως διαφορετικό, που όμως κρύβει ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον… όταν καταφέρνεις να συλλάβεις λεπτές ποιότητες από την ψυχοσύνθεση και τον χαρακτήρα του ανθρώπου που ποζάρει, τότε γίνεσαι ένας καθρέπτης που ο άλλος μπορεί να αναγνωρίσει και να συνειδητοποιήσει  κάτι για τον εαυτό του εκεί».

Οι φυσιογνωμίες των ανθρώπων που αποτύπωσε ο Κερεστετζής, τα βλέμματά τους που μας μιλάνε, είτε ως αυτοσχέδιες περιστασιακές, ακόμη και παιγνιώδεις, είτε ως επίσημες, «σοβαρές»,  συνιστούν μια ζωγραφική αυθύπαρκτη, που εν τέλει μας δίνουν τον ίδιο τον δημιουργό: « η αυτοπροσωπογραφία είναι μια σταθερή αναφορά για τον ζωγράφο που ασχολείται με το πορτραίτο. Είναι ένα θέμα στο οποίο συχνά πυκνά επιστρέφω ως συνθήκη συνάντησης με τον εαυτό. Η ίδια αναζήτηση όμως μεταφέρεται και σε κάθε άλλο πορτραίτο. Τον εαυτό μας ψάχνουμε τελικά, σε ό,τι κάνουμε».

Ο Κερεστετζής επιχειρεί να δείξει όχι μόνο όψεις του πορτρέτου, αλλά και να μοιραστεί το μυστήριο της ζωγραφικής εμπειρίας με το κοινό, έξω από την «ασφάλεια» του εργαστηρίου. Για ένα περίπου μήνα θα ζωγραφίσει τα πρόσωπα των ανθρώπων που θα συναντήσει στον χώρο της γκαλερί, παρουσία κοινού. Τα έργα αυτά θα εκτεθούν με τη σειρά τους, συμπληρώνοντας την ενότητα όσων ανήκουν πλέον σε συλλογές και παραχωρήθηκαν για να μπορέσει να πλαισιωθεί με πληρότητα η έκθεση.

Το γεγονός επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς.

Με σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1989-1994) – ζωγραφική με τον Χρόνη Μπότσογλου, χαρακτική με τον Θανάση Εξαρχόπουλο – και ουσιαστικό δάσκαλο τον Κώστα Παπατριανταφυλλόπουλο, ο Κωνσταντίνος Κερεστετζής ακολούθησε το παράδειγμα των παλιών μαστόρων και συνέχισε την σπουδή στα μεγάλα έργα του παρελθόντος, αρχικά στο Λούβρο και κατόπιν στο Πράδο. Από το 1993 έως το 1998 έκανε ελεύθερες σπουδές στην Ισπανία κι έζησε στο Τολέδο, επιχειρώντας μια ιδιότυπη «μαθητεία» στον Γκρέκο και στην πόλη που τον ανέδειξε. Το αποτέλεσμα αυτής της θητείας παρουσιάστηκε σε ατομική έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, με τίτλο «Σπουδή στο Πράδο» (2009). Παθιασμένος ταξιδευτής ο Κερεστετζής, θέλησε να φιλοτεχνήσει και το «πρόσωπο» διάφορων πόλεων – από την Ευρώπη ως τη Λατινική Αμερική -, με κύρια την Κωνσταντινούπολη όπου έμεινε εφτά χρόνια (2010-2017). Γοητευμένος από το φως στον Κεράτιο κόλπο, επιχείρησε να σκάψει στη συλλογική μνήμη και να «αιχμαλωτίσει» στον καμβά του αναμνήσεις από τους δρόμους του Φαναρίου ως τα Πριγκηπόνησα κι από τα μοναδικά αρχοντικά ως τα πρόσωπα των λιγοστών Ελλήνων της Πόλης. Μετά τη μαθητεία του στους μεγάλους δασκάλους της Δύσης, τα τελευταία χρόνια ο Κερεστετζής αντλεί από την αγιορειτική παράδοση και την εμβολιάζει με τρόπο απρόσμενο κι ανανεωτικό. Έργα του ανήκουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές και μουσεία στην Ελλάδα και στην Ισπανία, την Αγγλία, την Τουρκία και τις Η.Π.Α.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Chalkos Gallery:  Ιουστινιανού 21 ||  Τηλέφωνο 2310 250956  ||  [email protected]

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου στις 21.00

Διάρκεια έκθεσης: από 14/12/2018 έως 19/1/2019

Ώρες λειτουργίας έκθεσης:  Τρίτη με Παρασκευή 11.00 με 15.00 και 18.00 με 21.00  ||  Σάββατο 11.00 με 15.00

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τέχνη πολιτισμός

Αριάδνη Βιτάσταλη: Εγκαίνια Έκθεσης «Παρενθέσεις και Μύθοι»

Η διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Αριάδνη Βιτάσταλη, παρουσιάζει την δεύτερη ατομική της έκθεση στη Θεσσαλονίκη, στη γκαλερί Donopoulos International Fine Arts, όπου φιλοξενείται η πιο πρόσφατη σειρά έργων της σε χαρτί, με τίτλο «Παρενθέσεις και Μύθοι». Τα εγκαίνια αποτέλεσαν μια ξεχωριστή βραδιά για τους εκλεκτούς καλεσμένους, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια μοναδική εικαστική εμπειρία σε ένα περιβάλλον όπου η τέχνη συνάντησε τον μύθο. Οι προσκεκλημένοι είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με την καλλιτέχνιδα και να ανακαλύψουν από κοντά τα έργα της. Η πρόσφατη δουλειά της Αριάδνης Βιτάσταλη αποτελεί έναν διάλογο γύρω από τους μυθολογικούς αφηγηματικούς πυρήνες του έργου καθώς και την συνύπαρξη μεταξύ αρχαιότητας και σύγχρονης εποχής. Ανάμεσα στους καλεσμένους παρευρέθηκαν φίλοι της γκαλερί, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοικησής όπως ο κος Μπέγκας Θάνος, Αντιπρόεδρος Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Λίγα λόγια για την καλλιτέχνιδα:
Η Αριάδνη Βιτάσταλη αντλεί έμπνευση από αρχαιοελληνικούς και ρωμαϊκούς μύθους και την
έκφραση τους στην πορεία της ιστορία της τέχνης και τους μεταφράζει στο χαρτί μέσα από
τις δικές τις εμπειρίες και πραγματικότητες ως γυναίκα, μητέρα και καλλιτέχνιδα.
Μπρουταλισμός και θηλυκότητα μπλέκονται και ανοίγουν έναν διάλογο μεταξύ του
ελεγχόμενου και του χαοτικού, του λείου και του έντονα επεξεργασμένου. Για την
καλλιτέχνιδα η κίνηση είναι αυτή που συνδέει τον χρόνο με τον χώρο. Στο χαρτί ισορροπεί
και αντιπαραθέτει ταυτόχρονα τον λευκό/κενό, τον λείο και τον ‘υπερφορτισμένο’ χώρο.
Μέσα από την επιθετικότητα και την ένταση στη χρήση των στικς λαδιού, συζητά τα λεπτά
όρια μεταξύ ομορφιάς και δυσμορφίας.

Continue Reading

Βιβλία

“Τα Μονοπάτια της Ευτυχίας” από την Κατερίνα Τσεμπερλίδου

Το βιβλίο της «Τα Μονοπάτια της Ευτυχίας», εκδόσεις Χάρτινη Πόλη, παρουσιάζουν τη σημασία και βαρύτητα των αξιών μας προκειμένου να είμαστε ευτυχισμένοι. Οι προσωπικές μας αξίες διαμορφώνουν το πώς ζούμε. Προσδιορίζουν τι είναι σημαντικό για μας και καθοδηγούν τις πράξεις της

Οι προσωπικές αξίες, είναι οι πυξίδες που δείχνουν ποιον δρόμο θα ακολουθήσετε στα σταυροδρόμια της ζωής σας , για να είστε ευτυχισμένοι. Θα πορευτείτε με πυξίδα την ασφάλεια ή την περιπέτεια; την αγάπη η την οικονομική εξασφάλιση; την τιμιότητα ή την χαλαρή αντιμετώπιση των κανόνων;

Ακόμα κι αν δεν το ξέρετε , καθένας από μάς έχει αναπτύξει μέσα του ένα σύστημα αξιών. Άλλες αξίες τις ακολουθείτε πάντα και κάποιες τις αλλάζετε με τα χρόνια. Επηρεάζουν τη ζωή σας, τη σχέση σας με τον εαυτό σας, τις σχέσεις σας με τους άλλους και όλες σας τις εμπειρίες.

Όταν τις έχετε επιλέξει, μπορείτε να πάρετε εύκολα αποφάσεις και να ζείτε μια ζωή με νόημα. Το βιβλίο, που παρουσιάζει 32+1 βασικές αξίες ζωής, σάς δίνει απαντήσεις για το πώς:

  • οι αξίες σας λειτουργούν σαν μονοπάτι ευτυχίας σας
  • θα βρείτε τις 5 δικές σας βασικές αξίες και πώς να τις ακολουθείτε στη ζωή
  • οι αρετές σας καθρεφτίζουν τις αξίες που έχετε υιοθετήσει
  • θα αποφασίζετε με γνώμονα τις αξίες σας αυτό που θα αποδειχτεί μετά καλό για σας
  • θα συμπεριφέρεστε, θα ζείτε και θα αποφασίζετε, σε ισορροπία με τις αξίες σας

«Τα Μονοπάτια της Ευτυχίας», είναι ένα βιβλίο-πυξίδα που σας βοηθάει να βρείτε τις δικές σας αξίες και να ζήσετε μια ζωή με νόημα, μια ευτυχισμένη ζωή.

Συγγραφέας: Κατερίνα Τσεμπερλίδου

Continue Reading

Βιβλία

“Η ευτυχία είναι απόφαση” της Κατερίνας Τσεμπερλίδου

Με την αφορμή της ομιλίας με τίτλο «Η Ευτυχία είναι Απόφαση» της Κατερίνας Τσεμπερλίδου ,ας θυμηθούμε λίγο το βιβλίο της με τον ομώνυμο τίτλο.

Είναι το πρώτο βιβλίο αυτοβελτίωσης της συγγραφέως, ένα βιβλίο που δημιούργησε μια νέα τάση για την αναζήτηση της ευτυχίας στην Ελλάδα.

Στο βιβλίο αυτό, η συγγραφέας μοιράζεται με τους αναγνώστες τρόπους για το πώς να ανακαλύψουμε την ευτυχία που κρύβεται μέσα μας, με μόνο μια απόφαση.

Στις σελίδες του βιβλίου, θα μάθουμε

  • να κατευθύνουμε το νού μας σε θετικές σκέψεις και στην επιτυχία
  • να κάνουμε την ευτυχία καθημερινή μας συνήθεια
  • να ζούμε τη ζωή μας στο φουλ
  • να είμαστε αισιόδοξοι, να βρίσκουμε αφορμές για μικρές χαρές στη ζωή
  • να πραγματοποιούμε τα όνειρά μας

Η ευτυχία μας ανήκει, την αξίζουμε και μπορούμε να την κερδίζουμε καθημερινά, ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει στη ζωή μας. Θα βρούμε ποιες είναι οι τρεις πηγές της ευτυχίας μας, οι τρεις κολώνες. Δεν χρειάζεται να την αναβάλουμε, ούτε να βάζουμε προϋποθέσεις για να είμαστε ευτυχισμένοι, ούτε να τη φοβόμαστε ή να την υποτιμάμε. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, θα μπορέσουμε να ακολουθήσουμε δραστηριότητες και να ανακαλύψουμε μυστικά που θα μάς φέρουν πιο κοντά στην ψυχική και σωματική μας ευεξία.

Συγγραφέας: Κατερίνα Τσεμπερλίδου

Continue Reading

Trending