Connect with us

Editorial

Η Δύναμη Του Εθελοντισμού Στον Καιρό Της Κρίσης

Παλαιότερα, σε επίπεδο χωριού ή γειτονιάς, οι άνθρωποι συνήθιζαν να δρουν εθελοντικά όποτε χρειαζόταν, απλά και αυθόρμητα. Τότε υπήρχε ανθρώπινη επαφή, αλληλεγγύη, αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Η εθελοντική προσφορά προς το συνάνθρωπο ή την κοινότητα δεν είχαν ανάγκη την ύπαρξη οργάνωσης και μεθόδευσης. Τώρα με την κρίση τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

 Στις κοινωνίες του “παγκόσμιου χωριού” κυριαρχεί η αποξένωση, ο ατομικισμός και η συστηματική, συντονισμένη εθελοντική δράση με στόχο τη συλλογική ευημερία είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ. Ειδικά σήμερα, εποχή πολύπλευρης και παρατεταμένης κρίσης, συνειδητοποιούμε διαρκώς πως δεν ωφελεί ούτε να επικεντρωνόμαστε στα προσωπικά μας προβλήματα (άλλωστε όλα τα σύγχρονα αδιέξοδα είναι οικουμενικής εμβέλειας), ούτε να γκρινιάζουμε για τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τους ισχυρούς του κόσμου μας που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να δώσουν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις.

 Είναι κοινό μυστικό πλέον πως για να αντεπεξέλθουμε ακόμα και στα πιο δυσοίωνα σενάρια απαιτείται μια νέα στάση ζωής, όπως αυτή που προάγει ο εθελοντισμός, δηλαδή η αυθόρμητη, ενσυνείδητη και ανιδιοτελής προσφορά για την κοινή ευημερία. Μια στάση ζωής μέσα από την οποία μπορούμε να αντλήσουμε αισιοδοξία και ελπίδα, γιατί βασίζεται στην ιδέα της ανθρώπινης αλληλοβοήθειας και συνδυάζει αξίες, υψηλά ιδανικά και χαρακτηριστικά όπως η διατύπωση οράματος, η ελευθερία σκέψης, έκφρασης και δράσης, η ευσυνειδησία, η ατομική πειθαρχία. Αυτή που δημιουργεί ενεργούς πολίτες και δεσμούς εμπιστοσύνης. Ενθαρρύνει τη συνεργασία και τη συμμετοχή, δυναμώνει τα άτομα, ενισχύει την κοινωνική συνοχή, συνεισφέρει στην εξεύρεση λύσεων σε ζωτικά περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα (υγεία, εκπαίδευση, υποαπασχόληση, ανεργία, φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό, ανθρώπινα δικαιώματα, Πολιτική Προστασία…).

 Όσο οι κοινωνίες μας γίνονται πιο υλιστικές και η παρουσία του Κράτους λιγότερο αισθητή, τόσο το έργο των εθελοντών είναι περισσότερο αναγκαίο. Ωστόσο ο εθελοντής δεν είναι μόνο αρωγός στο κοινωνικό κρατικό έργο. Μπορεί να γίνει και κριτής του εκφράζοντας απόψεις, θέσεις και αντιθέσεις, που οδηγούν σε κοινωνικές αλλαγές και βελτιώσεις, σε ένα καλύτερο αύριο για όλους. Με την εθελοντική εργασία προσφέρουμε ανιδιοτελώς τον ελεύθερο χρόνο και τις γνώσεις μας, ταυτόχρονα όμως αποκτάμε νέες εμπειρίες και δεξιότητες (κοινωνικές, επικοινωνιακές και επαγγελματικές), μια νέα παιδεία συνειδητού πολίτη. Ο εθελοντισμός προωθεί τη δια βίου μάθηση, διευκολύνει την ένταξη στην αγορά εργασίας και μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της απασχόλησης. Ευνοεί την κοινωνική ενσωμάτωση, αυξάνοντας τη δυνατότητα ενεργούς συμμετοχής των νέων, των συνταξιούχων και των μη εργαζόμενων. Συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη, καθώς σύμφωνα με τον OHE, το 8% του AEΠ των κρατών (και σε ορισμένα κράτη μέχρι 15%), είναι αποτέλεσμα της εθελοντικής δράσης. Έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων και στις μεταξύ τους σχέσεις.

Έτσι λοιπόν αυτά  τα δύσκολα χρόνια για την Ελλάδα, ας αποτελέσουν την αφορμή για να χαράξουμε νέους δρόμους συμπαράστασης και αλληλοβοήθειας. Άλλωστε η εθελοντική προσφορά δεν έχει όρια και μπορεί να πάρει διάφορες μορφές: δωρεά αίματος, βοήθεια στο σπίτι, εμψύχωση, τηλεφωνική ακρόαση, επανένταξη, εξειδικευμένες επαγγελματικές παροχές, ψυχαγωγία, υγειονομικές φροντίδες, προστασία δασών, καθαρισμό ακτών, αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών… Ακόμα και αν οι συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να συμμετάσχουμε ενεργά σε κάποια Εθελοντική Οργάνωση, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Ας αρχίσουμε να προτιμάμε τα ελληνικά προϊόντα ή ας κάνουμε λίγη παρέα στον ηλικιωμένο γείτονά μας. Αρχικά, αρκεί η σκέψη και η δράση μας να μην αποσκοπούν αποκλειστικά στο ατομικό όφελος, αλλά και στο συλλογικό καλό. Στην ενίσχυση για παράδειγμα μιας μη προνομιούχας κοινωνικής ομάδας, που μπορεί να είναι ακόμα και αυτή στην οποία ανήκουμε. Κάπως έτσι ξεκίνησε πριν χρόνια και η ιδέα του ΒusinessWoman.gr. Από μία ομάδα γυναικών που ήθελε να προωθήσει τη γυναικεία απασχόληση και επιχειρηματικότητα, προσφέροντας σε κάθε γυναίκα περισσότερες ευκαιρίες και καλύτερες προοπτικές.

Δήμητρα Χατζηπανταζή-Τοιχομίδου
Διευθήντρια του businesswoman.gr

Editorial

20 χρόνια BUSINESSWOMAN

Όλα ξεκίνησαν 20 χρόνια πριν από μία πεποίθηση! Το διαδίκτυο είναι
επανάσταση, ανοίγει δρόμους στη γνώση, την επικοινωνία και τη δημιουργία
με τη μικρότερη δυνατή δυσκολία. Χρησιμοποιείται από όλους, οποιαδήποτε
ώρα της ημέρας, καλύπτει ανάγκες που υπό άλλες συνθήκες θα απαιτούσαν
πολλαπλάσιο κόστος και χρόνο. Και συνεχίσαμε με ένα ξεκάθαρο Στόχο-Όραμα.
Να δώσουμε προτάσεις, λύσεις, καινοτόμες ιδέες για τη γυναίκα και τον
άντρα στέλεχος-επιχειρηματία και να συμβάλλουμε στη δημιουργία θετικών
προτύπων επιτυχίας και δημιουργικότητας. Κι όλα αυτά εύκολα και γρήγορα με
ένα… διπλό κλικ στο ποντίκι του υπολογιστή!

Έτσι «γεννήθηκε», το BusinessWoman. Το πρώτo ενημερωτικό portal
επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα για την γυναίκα επιχειρηματία, στέλεχος κι
εργαζόμενη. Φέτος γιορτάζουμε 20 χρόνια. Είκοσι χρόνια σκληρής δουλειάς,
μεγάλης χαράς, διδαγμάτων, κούρασης κι επιβράβευσης, απογοήτευσης αλλά και
μεγάλης δικαίωσης. Είκοσι χρόνια στις ηλεκτρονικές, αλλά και έντυπες
σελίδες του αφού προχωρήσαμε και στην έντυπη εκδοχή του portal, φιλοξενήθηκαν
σπουδαίες προσωπικότητες, νέες ιδέες, επιτυχημένοι επιχειρηματίες και
ειδικοί απ’ όλους τους χώρους, προγράμματα, λύσεις, έξυπνες συμβουλές πάνω
στην Νέα Οικονομία και στα νέα συστήματα σε όλους τους κλάδους του
Επιχειρείν.

Όλοι εμείς, στο BusinessWoman κόντρα στην -αμφιλεγόμενη- κρίση και την
«καταστροφολογική συννεφιά» που έχει κάτσει πάνω από την αγορά, επιμένουμε
να βλέπουμε τα πράγματα από την φωτεινή τους πλευρά. Πιστεύουμε πως όλοι
οι άνθρωποι είναι δημιουργικοί και ότι είναι εφικτό για ένα άτομο, ένα
στέλεχος, μία ομάδα, μία εταιρεία ή μία επιχείρηση να υιοθετεί καινοτόμες
ιδέες, να ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα σε όλες της τις εκφάνσεις, να
προάγει το κλίμα αισιοδοξίας. Πώς; Απλά προσδιορίζοντας τους στόχους,
στηρίζοντας σωστές απόψεις, αξιοποιώντας εμπειρίες δημιουργώντας, μία νέα
«κουλτούρα» στον δύσκολο κι ανταγωνιστικό αυτό χώρο. Άλλωστε, όπως έλεγε
και ο πετυχημένος Αμερικανός χιουμορίστας Sam Ewing: «Η επιτυχία έχει μια
σχεδόν απλή φόρμουλα: Κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς και σίγουρα θ’ αρέσει
στους άλλους!».

Η προσπάθεια πέτυχε και αυτό το αποδεικνύετε εσείς! Τα 70.000 μέλη του
BusinessWoman. Και σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας. Όμως, εμείς
δεν σταματάμε εδώ. Με εφόδια τη στήριξή σας, το ενδιαφέρον σας και με
έμπνευση από τον Γάλλο φιλόσοφο Henri Bergson που είπε πως: «Δεν υπάρχει
μεγαλύτερη χαρά από το να αισθάνεται κανείς δημιουργός. Ο θρίαμβος της
ζωής εκφράζεται πάντα μέσα από τη δημιουργία!», βάζουμε λίγο ακόμη πιο
ψηλά τον πήχη και συνεχίζουμε προς την κορυφή.

Θέλοντας να ενισχύσουμε την παρουσία των επαγγελματιών κατά ειδικότητα,
συνεχίζουμε την ψηφιακή έκδοση και δημιουργούμε αφιερώματα μοναδικά
για τους αναγνώστες μας!

Continue Reading

Editorial

Γυναίκα Καριέρας Το κλειδί της επιτυχίας!

Με αφορμή το ότι το περιοδικό και το portal κλείνουν φέτος 12 χρόνια επιτυχημένης πορείας, μπήκα στον πειρασμό να κάνω έναν απολογισμό και να σκιαγρα­φήσω το προφίλ της Γυναίκας Καριέρας. Έχοντας, όλα αυτά τα χρόνια την τύχη να γνωρίσω πάρα πολλές Γυναίκες Καριέρας αλλά και να συνεργαστώ μαζί τους, θέλησα να εντοπίσω τα μυ­στικά της επιτυχίας τους. Να καταγράψω όλους εκείνους τους λόγους, τα έμφυτα αλλά και επίκτητα χαρακτηριστικά που μας καταξιώνουν όχι μόνο ως επιτυχημένες επαγγελματικά, αλλά και ως ευτυχισμένες σε προσωπικό επίπεδο. Και συνειδητο­ποίησα ότι τελικά ακόμη και ο σχεδόν απαγορευτικός κάποτε συνδυασμός καριέρας και οικογένειας για μία γυναίκα όχι μόνο δεν ανέφικτος, αλλά τείνει να είναι και αρκετά συνήθης. Γιατί; Από τη δική μου σκοπιά και εμπειρία η Γυναίκα Καριέρας από πολύ μικρή ηλικία είναι ένα ανήσυχο και δημιουργικό άτομο. Επιλέγει σπουδές βάση των στόχων που έχει θέσει στη ζωή της και όταν αυτές ολοκληρωθούν, βγαίνοντας στο στίβο της ζωής τολμά, δραστηριοποιείται σε πολλούς διαφορετικούς τομείς και θέτει διαρκώς νέους στόχους. Είναι οργανωτική, χαρακτηρίζε­ται από επιμονή, ισχυρή θέληση, ρεαλισμό, ενεργητικότητα και λογική. Διαθέτοντας αυτά τα προσόντα μπορεί να εργαστεί ομα­δικά και πολύ πιο αποδοτικά. Φτάνει πιο γρήγορα στον όποιο στόχο της, χωρίς να χρονοτριβεί ή να αναλώνεται με ανούσιες λεπτομέρειες. Όταν, λοιπόν, μία Γυναίκα Καριέρας αποφασίζει να δημιουργήσει οικογένεια καταφέρνει να διανέμει το χρόνο της όσο το δυνατόν καλύτερα και να ανταποκρίνεται σε όλους τους ρόλους της, της γυναίκας, της μητέρας, της συζύγου, της εργαζόμενης… Μπορεί να καταφέρει σχεδόν τα πάντα και αυτό ακριβώς την κάνει ξεχωριστή και επιτυχημένη. Όλα αυτά τα χα­ρακτηριστικά είναι εκείνα που της επιτρέπουν τελικά να προ­σπερνά το δίλημμα οικογένεια ή καριέρα που βασανίζει σαφώς και τα δύο φύλα, αλλά περισσότερο τις γυναίκες και να στο­χεύει στον αρμονικό συνδυασμό των πολλαπλών ρόλων της. Γνωρίζει ότι δεν είναι κακό ούτε εγωιστικό να τα θέλουμε όλα. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, αλλά είναι στη φύση μας. Προσω­πική μας ανάγκη και προορισμός μας σε αυτή τη ζωή. Ένας ακόμη στόχος, αναμφισβήτητα από τους πιο απαιτητικούς ίσως όμως ο πιο ουσιαστικός. «Η γυναίκα γνωρίζει αυτό που πολλοί άνθρωποι έχουν ξεχάσει, ότι η σημαντικότερη οικονομική και πνευματική μονάδα κάθε πολιτισμού είναι η οικογένεια»,λέει η Donna Maddux Cooper. Αυτή η σκέψη σε συνδυασμό με το ότι κάθε γυναίκα οφείλει όχι μόνο στον εαυτό της αλλά και στους γύρω της να είναι δημιουργική και ευτυχισμένη θα μπορούσε να είναι “το κλειδί της επιτυχίας” για μία κάθε Γυναίκα καριέρας.

Δήμητρα Tοιχομίδου-Χατζηπανταζή

Σύμβουλος Έκδοσης

Continue Reading

Editorial

Προσλαμβάνουμε! We are hiring!

Ζητείται άτομο με ταλέντο στην επικοινωνία και στα πωλησιακά αποτελέσματα, να απασχοληθεί στο περιοδικό Business woman.

  • Εύρεση/Διαχείριση Πελατολογίων
  • Follow up
  • Πώληση Διαφήμισης

Προσόντα:

  • Γνώσεις Ηλεκτρονικού Υπολογιστή
  • Επιθυμητό Πτυχίο Marketing/Δημοσιογραφίας ή Επιθυμητή Σχετική Προϋπηρεσία
  • Επιθυμητή η γνώση αγγλικής γλώσσας

Εργασιακό περιβάλλον εξαιρετικό. Απολαβές ανάλογα προσόντων.

Επικοινωνία: 2310239790 καθώς και στο [email protected]

Continue Reading

Trending