Connect with us

Εναλλακτικός τουρισμός

Η Μακεδονική Κουζίνα και οι Γαστρονομικές Διαδρομές.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην Ουκρανία:

Η Μακεδονική Κουζίνα και οι Γαστρονομικές Διαδρομές

μάγεψαν το κοινό της Οδησσού

 

Ποιοτικοί οίνοι από τη Νάουσα και τη Γουμένισσα, μέλι και ελιές Χαλκιδικής, τσάι Ολύμπου, ακανέδες Σερρών, πίτες Θεσσαλονίκης, αλλά και αυθεντικά Ελληνικά πιάτα, όπως παστίτσιο, μουσακάς, σουβλάκια και τζατζίκι, μάγεψαν τους επισκέπτες που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα δρώμενα της γαστρονομικής εκδήλωσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Οδησσό της Ουκρανίας.

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου η πλατεία Ελλήνων της Οδησσού, δίπλα από το κτίριο που στέγαζε τη Φιλική Εταιρία και όπου δεσπόζει η προτομή του Έλληνα δημάρχου της Οδησσού Γρηγορίου Μαρασλή, γέμισε με πλήθος κόσμου, που δοκίμασε αυθεντικές ελληνικές γεύσεις και παραδοσιακά προϊόντα της μακεδονικής γης. Παράλληλα, ο κόσμος που συγκεντρώθηκε για την εκδήλωση χόρεψε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια που παρουσιάστηκαν από τοπικούς συλλόγους Ελλήνων που ζουν και δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού οι Έλληνες της Οδησσού είναι περίπου 3.000. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση της Μακεδονικής Κουζίνας και των ιδιαίτερων γαστρονομικών διαδρομών όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων από τους εκπροσώπους της Περιφέρειας.

Η δράση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής για την προβολή του γαστρονομικού τουρισμού και της Μακεδονικής Κουζίνας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κύριος σκοπός της δράσης είναι να ενισχύσει το τουριστικό προφίλ της Κεντρικής Μακεδονίας στην αγορά της Ουκρανίας, τους παραδοσιακά ισχυρούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς με την Ουκρανία, καθώς και το αυξημένο ενδιαφέρον των Ουκρανών τουριστών προς την περιοχή μας. Ύστερα από την κατάργηση της βίζας που έγινε πριν από δύο χρόνια οι Ουκρανοί αυξάνουν κάθε χρόνο την επισκεψιμότητά τους και επιμένουν τουριστικά στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, αναζητώντας νέους προορισμούς με φυσικό πλούτο και με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Άλλωστε φέτος αναμένεται αύξηση έως και 25% στις τουριστικές ροές από την Ουκρανία στη χώρα μας, σε συνέχεια της περσινής αύξησης κατά 20%. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας συνόρων της Ουκρανίας, πέρυσι επισκέφθηκαν την Ελλάδα 98.979 Ουκρανοί τουρίστες. Σύμφωνα με τον Στρατηγικό Σχεδιασμό μας, στοχεύουμε στην αναγνωρισιμότητα της Μακεδονικής Κουζίνας και της γαστρονομίας μας σε ώριμες και νέες αγορές, αλλά και στη γενικότερη προβολή της Κεντρικής Μακεδονίας ως ιδανικού τουριστικού προορισμού για την απόκτηση γνήσιων, αυθεντικών εμπειριών».

 

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

Νάξος-Φεστιβάλ Πατάτας

«Σπάμε» το «φράγμα» των 600 κιλών! Εξακόσια κιλά τηγανητές πατάτες σερβιρισμένες σε μία γιγαντιαία μερίδα!

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Αρσενίου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και υπό την αιγίδα της UNESCO, πραγματοποιεί το 9Ο Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου, το μεγαλύτερο αγροτικό φεστιβάλ των Κυκλάδων και καταρρίπτει το ρεκόρ Guinness για την μεγαλύτερη μερίδα με τηγανητές πατάτες Νάξου.

Την 1η Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου, το οποίο διοργανώνεται στην Αγία Άννα (θέση Κάπαρες), Ναξιώτες παραγωγοί και οι οικογένειές τους, με την συνδρομή κατοίκων του νησιού, θα επιχειρήσουν να καθαρίσουν, να τηγανίσουν και να προσφέρουν στους επισκέπτες 600 κιλά από τις φημισμένες πατάτες Νάξου.

Για να καταρριφθεί το ρεκόρ θα χρειαστούν πάνω από 2 τόνοι ακαθάριστες πατάτες Νάξου, 800 λίτρα από το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο του νησιού, 22 παραδοσιακά τσουκάλια για το τηγάνισμα και μπόλικη διάθεση για… καθάρισμα!

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, δήλωσε: «Η πατάτα Νάξου είναι ένα προϊόν που αξίζει μια θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες. Πέρυσι τηγανίσαμε 554 κιλά και φέτος θα πάμε ακόμα ψηλότερα. Θα φτιάξουμε μία μερίδα τηγανητές πατάτες βάρους 600 κιλών, τις οποίες στη συνέχεια θα προσφέρουμε στους επισκέπτες του νησιού. Και βέβαια θα γλεντήσουμε με τους φίλους μας που θα έρθουν στο Φεστιβάλ. Θα τραγουδήσουμε και θα χορέψουμε παραδοσιακούς νησιώτικους σκοπούς των Κυκλάδων. Όποιος έχει δοκιμάσει τηγανητές πατάτες Νάξου γνωρίζει ήδη γιατί θέλουμε να σερβίρουμε τόσες πολλές τηγανητές πατάτες στους επισκέπτες του Φεστιβάλ. Πολύ απλά, γιατί η γεύση τους είναι ασύγκριτη! Να είστε σίγουροι ότι θα καταρρίψουμε το ρεκόρ».

Περισσότερες από 200 οικογένειες ασχολούνται με την καλλιέργεια  της ξακουστής πατάτας της Νάξου. Κάθε χρόνο 8000 τόνοι παράγονται στο νησί. Η πατάτα Νάξου μαζί με τα υπόλοιπα αγροτικά-τυροκομικά προϊόντα έχουν αναδείξει τη Νάξο ως τη μεγαλύτερη αγροτική δύναμη των Κυκλάδων και του Νοτίου Αιγαίου.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσουν οι δημοσιογράφοι Χρήστος Νέζος και Μπάγια Αντωνοπούλου, ενώ παραδοσιακοί καλλιτέχνες και χορευτικές ομάδες από το νησί θα κρατούν το κέφι αμείωτο καθ’ όλη την διάρκεια της προσπάθειας κατάρριψης του ρεκόρ.

Continue Reading

Εναλλακτικός τουρισμός

“Χρώμα Στα Νησιά”

H πρώτη στάση του προγράμματος “Χρώμα Στα Νησιά” έγινε στον Άγιο Ευστράτιο όπου και ολοκληρώθηκαν οι πρώτες δημόσιες τοιχογραφίες, στην επιφάνεια της νέας προβλήτας του λιμανιού.

Οι τοιχογραφίες βασίστηκαν στο τρίπτυχο Μυθολογία-Παράδοση-Ιστορία και αποτυπώθηκαν με την ιδιαίτερη «γραφή» των καλλιτεχνών της streetart:

– μια προσωπογραφία του Γιάννη Ρίτσου, ο οποίος έζησε εξόριστος στο νησί, η τοιχογραφία υλοποιήθηκε από τον καλλιτέχνη Pupet,

– μια τοιχογραφία  «ο Αρίων και ο Ιππόκαμπος» που παραπέμπει στη μυθολογία της θάλασσας και υλοποιήθηκε από τον καλλιτέχνη Kez και

– μια τοιχογραφία εμπνευσμένη από το φωτογραφικό αρχειακό υλικό του Β. Μανικάκη, αναπαριστά τμήμα του νησιού όπως ήταν πριν το μεγάλο σεισμό. Η τοιχογραφία υλοποιήθηκε από τον καλλιτέχνη Same84.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη στήριξη και αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και με την αιγίδα των κατά τόπους δήμων.

Tο πρόγραμμα συμπεριέλαβε και συμμετοχικές δράσεις για τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού με την δημιουργία τοιχογραφιών σε επιφάνεια-τοιχείο στο λιμάνι του νησιού.

Η επόμενη στάση του προγράμματός μας είναι οι Φούρνοι Κορσεών, το χρονικό διάστημα 9-19 Ιουλίου, όπου θα υλοποιηθούν οι νέες τοιχογραφίες. Η επιφάνεια είναι ένα μεγάλο τσιμεντένιο τοιχείο στη χώρα, με θεματικές βασισμένες από το τρίπτυχο Μυθολογία-Παράδοση-Ιστορία και συγκεκριμένα αναφέρονται στα Αρχαία Ναυάγια, στην Αλιευτική παράδοση του νησιού και στην Μυθολογία της θάλασσας.

Σας προσκαλούμε να γευτούμε από κοντά την ξεχωριστή αυτή δράση και να συμμετέχετε σε στιγμές χαράς και προσφοράς.

Continue Reading

Trending