Connect with us

Εναλλακτικός τουρισμός

Η Μακεδονική Κουζίνα και οι Γαστρονομικές Διαδρομές.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην Ουκρανία:

Η Μακεδονική Κουζίνα και οι Γαστρονομικές Διαδρομές

μάγεψαν το κοινό της Οδησσού

 

Ποιοτικοί οίνοι από τη Νάουσα και τη Γουμένισσα, μέλι και ελιές Χαλκιδικής, τσάι Ολύμπου, ακανέδες Σερρών, πίτες Θεσσαλονίκης, αλλά και αυθεντικά Ελληνικά πιάτα, όπως παστίτσιο, μουσακάς, σουβλάκια και τζατζίκι, μάγεψαν τους επισκέπτες που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα δρώμενα της γαστρονομικής εκδήλωσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Οδησσό της Ουκρανίας.

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου η πλατεία Ελλήνων της Οδησσού, δίπλα από το κτίριο που στέγαζε τη Φιλική Εταιρία και όπου δεσπόζει η προτομή του Έλληνα δημάρχου της Οδησσού Γρηγορίου Μαρασλή, γέμισε με πλήθος κόσμου, που δοκίμασε αυθεντικές ελληνικές γεύσεις και παραδοσιακά προϊόντα της μακεδονικής γης. Παράλληλα, ο κόσμος που συγκεντρώθηκε για την εκδήλωση χόρεψε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια που παρουσιάστηκαν από τοπικούς συλλόγους Ελλήνων που ζουν και δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού οι Έλληνες της Οδησσού είναι περίπου 3.000. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση της Μακεδονικής Κουζίνας και των ιδιαίτερων γαστρονομικών διαδρομών όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων από τους εκπροσώπους της Περιφέρειας.

Η δράση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής για την προβολή του γαστρονομικού τουρισμού και της Μακεδονικής Κουζίνας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κύριος σκοπός της δράσης είναι να ενισχύσει το τουριστικό προφίλ της Κεντρικής Μακεδονίας στην αγορά της Ουκρανίας, τους παραδοσιακά ισχυρούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς με την Ουκρανία, καθώς και το αυξημένο ενδιαφέρον των Ουκρανών τουριστών προς την περιοχή μας. Ύστερα από την κατάργηση της βίζας που έγινε πριν από δύο χρόνια οι Ουκρανοί αυξάνουν κάθε χρόνο την επισκεψιμότητά τους και επιμένουν τουριστικά στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, αναζητώντας νέους προορισμούς με φυσικό πλούτο και με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Άλλωστε φέτος αναμένεται αύξηση έως και 25% στις τουριστικές ροές από την Ουκρανία στη χώρα μας, σε συνέχεια της περσινής αύξησης κατά 20%. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας συνόρων της Ουκρανίας, πέρυσι επισκέφθηκαν την Ελλάδα 98.979 Ουκρανοί τουρίστες. Σύμφωνα με τον Στρατηγικό Σχεδιασμό μας, στοχεύουμε στην αναγνωρισιμότητα της Μακεδονικής Κουζίνας και της γαστρονομίας μας σε ώριμες και νέες αγορές, αλλά και στη γενικότερη προβολή της Κεντρικής Μακεδονίας ως ιδανικού τουριστικού προορισμού για την απόκτηση γνήσιων, αυθεντικών εμπειριών».

 

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εναλλακτικός τουρισμός

Mountain Ski Break: Οι ιδανικές διακοπές για εσένα και το παιδί σου

premium wellness 1

Μετά την ανάπαυλα των γιορτών, έρχεται το Mid Winter Break, για να μας δώσει ακόμη περισσότερο χρόνο με τα παιδιά μας. Οι σχολικές υποχρεώσεις μπορούν να περιμένουν και οι εξορμήσεις σε χειμερινούς προορισμούς μπαίνουν σε προτεραιότητα.

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, τα χιονισμένα βουνά είναι μια μοναδική ευκαιρία να μοιραστούμε με τα παιδιά μας ποιοτικό χρόνο οργανώνοντας ένα ταξίδι που θα τους επιτρέψει να βιώσουν τον ενθουσιασμό της περιπέτειας στα χιόνια. Κάθε ταξίδι με τα παιδιά μας είναι μια διαφορετική και πολύτιμη εμπειρία και το Mountain Ski Break που διοργανώνει η Premium Wellness στις 18 με 22 Φεβρουαρίου & 25 Φεβρουαρίου με 1 Μαρτίου στον Παρνασσό, είναι η ιδανική πρόταση.

premium wellness 3

Στόχος του ειδικά διαμορφωμένου προγράμματος του Daily Ski Camp είναι τα παιδιά να διασκεδάσουν, να ενισχύσουν την εκρηκτικότητά τους και να μυηθούν στο χειμερινό σκι. Σε συνεργασία με μία από τις πλέον καταξιωμένες σχολές Σκι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, την Snowport, τα παιδιά θα γνωρίσουν τον χειμερινό αθλητισμό και θα βιώσουν τον ενθουσιασμό της περιπέτειας στα χιόνια υπό την καθοδήγηση έμπειρων προπονητών.

Το δημοφιλές χειμερινό άθλημα του Σκι δεν είναι μόνο διασκεδαστικό. Έχει πολλά θαυμάσια οφέλη για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών. Τα βοηθάει να αναπτύξουν τις κινητικές τους δεξιότητες, την ισορροπία τους, να βελτιώσουν την τεχνική τους στα χειμερινά σπορ και το πιο σημαντικό να χτίσουν αυτοπεποίθηση και να μάθουν τον υγιή ανταγωνισμό.

Τα γκρουπ του Ski Camp χωρίζονται ανάλογα την ηλικία και το επίπεδο γνώσης των παιδιών. Για τα παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω, τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται καθημερινά από τις 10:00 έως τις 15:00 με ένα διάλειμμα για σνακ ενώ για παιδιά ηλικίας 4-5 ετών θα πραγματοποιούνται από τις 10.00 έως τις 13.00.

Δες το πρόγραμμα ΕΔΩ

Που να μείνετε

Υπάρχουν διάφορες επιλογές στην ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού για να οργανώσετε τη διαμονή σας, είτε σε κάποιο ξενοδοχείο είτε σε κάποιο ενοικιαζόμενο σπίτι. Μία από αυτές είναι και το Elatos Resort & Health Club, το οποίο βρίσκεται μόλις 9 χλμ. από την διασταύρωση του Χιονοδρομικού Κέντρου του Παρνασσού και φημίζεται για τη ζεστή φιλοξενία, την οικεία ατμόσφαιρα και το φιλικό προσωπικό του.

Η θερμαινόμενη εσωτερική πισίνα του και το ενημερωμένο του spa με θεραπείες που φέρουν την υπογραφή της APIVITA, θα σας χαρίσουν την απαραίτητη χαλάρωση και ξεκούραση που χρειάζεστε στον ελεύθερο σας χρόνο.

Σε συνδυασμό με τη συμμετοχή των παιδιών σας στο Mountain Winter Break μπορείτε να έχετε προνομιακές τιμές στη διαμονή σας σε ένα από τα 39 σαλέ που διαθέτει το Elatos Resort.

Info

Πότε: 18 με 22 Φεβρουαρίου & 25 Φεβρουαρίου με 1 Μαρτίου

Κόστος:  Από 210€ ανά παιδί (το κόστος αφορά αποκλειστικά τα μαθήματα ski)

Υπάρχει δυνατότητα πακέτων 3, 4 ή 5 ημερών συμμετοχής στο Ski Camp.

Κλείσε θέση ΕΔΩ

Continue Reading

Lifestyle

Detox Yoga Retreat στη Μάνη: Το καλύτερο ξεκίνημα για τη νέα χρονιά

PETRAKAIFOSHOTELCOVER

Υποδέξου τη νέα χρονιά, με ένα yoga retreat που θα σου προσφέρει μία ολοκληρωμένη εμπειρία ευεξίας, αποφόρτισης και επανεκκίνησης σε σώμα και νου.

Αφέσου στη γοητεία της Λακωνικής Μάνης, εκεί που το μοναδικό Φως αποτυπώνεται πάνω στη Πέτρα. Σε αυτή τη γωνιά της Πελοποννήσου με τη πλούσια Ιστορία, παράδοση και γαστρονομία η Pure Fitness, σε προσκαλεί να κάνεις restart συμμετέχοντας στο 3ημερο Detox Yoga Retreat στις 1 – 3 Φεβρουαρίου στο Πέτρα και Φως Boutique Hotel & Spa.

Tο Πέτρα και Φως Boutique Hotel & Spa προβάλλει μέσα από τα γαλανά νερά του κόλπου του Οιτύλου στις βραχώδεις νότιες παρυφές του Ταϋγέτου, στη Μάνη. Ενταγμένο απόλυτα στο φυσικό περιβάλλον με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και λιτή πολυτέλεια αποτελεί την ιδανική τοποθεσία για να ζήσεις μία αυθεντική εμπειρία χαλάρωσης και ευεξίας με Yoga.

petrakaifoshotel1

Σε αυτό το τριήμερο αποθήκευσης και ανάπτυξης ενέργειας, με οδηγό σου την πιστοποιημένη Yoga Instructor Φωτεινή Μπήτρου,  θα μυηθείς στην πρακτική της Yoga, θα αυξήσεις την πνευματική σου διαύγεια, θα τονώσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα, θα νιώσεις ευεξία και θα ανακουφιστείς από την σωματική κόπωση, χαρίζοντας στον εαυτό σου το καλύτερο δώρο για τη νέα χρονιά.

Τα οφέλη από αυτό το Retreat θα σε ακολουθούν για πολλές εβδομάδες ή και μήνες μετά, ενώ η γνώση και η εμπειρία που θα αποκτήσεις, μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για μόνιμες, ευεργετικές αλλαγές στη ζωή σου.

Ο χειμώνας είναι η καλύτερη εποχή για να κοιτάξουμε «προς τα μέσα»

To συγκεκριμένο yoga retreat θα σου δώσει τα κατάλληλα εφόδια για να αναπτύξεις και να φέρεις στην επιφάνεια την εσωτερική σου ενέργεια σε όλα τα επίπεδα.

Το σώμα σου σαν τη Φύση παράγει τα κατάλληλα φάρμακα που χρειάζεσαι για κάθε εποχή, αρκεί να ξέρεις να το ενεργοποιήσεις. Ο χειμώνας είναι η εποχή της πλήρους εσωτερίκευσης της ενέργειας. Η ενέργεια δε μένει απλά στην επιφάνεια, δεν επανέρχεται απλά από εκεί που ξεκίνησε την άνοιξη, αλλά διεισδύει σε βαθύτερα επίπεδα, φτάνει στη ρίζα των πραγμάτων.

detoxyogaretreatpetrakaifos

Η ρίζα της ζωής, η ρίζα των πραγμάτων βρίσκεται στα πιο βαθιά στρώματα. Το στοιχείο που πλησιάζει περισσότερο την ενεργειακή συμπεριφορά του χειμώνα είναι το νερό, καθώς έχει την τάση να κινείται πάντοτε προς τα κάτω και μέσω αυτού να οδηγείται στο εσωτερικό των πραγμάτων. Τα νεφρά και η ουροδόχος κύστη αντιπροσωπεύουν το στοιχείο του νερού και τη δράση του χειμώνα.

Η κινέζικη ιατρική βλέπει την αποθήκευση στην ενότητα των νεφρών με τα όργανα αναπαραγωγής. Στην ίδια ενότητα ανήκουν τα μαλλιά της κεφαλής, τα κόκαλα, τα αυτιά και το μυαλό. Ο κύκλος των πέντε στοιχείων ξεκινάει στις αρχές Φεβρουαρίου και τότε είναι η αρχή της άνοιξης και το όργανο που δουλεύει περισσότερο είναι το συκώτι. Για αυτό και το συγκεκριμένο Retreat πραγματοποιείται τις πρώτες μέρες του μήνα. Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ώστε να ωφεληθείς στο μέγιστο από την καθημερινή πρακτική με συγκεκριμένες asanas (στάσεις), σωστή διατροφή και διαλογισμό που θα σε βοηθήσει να διεισδύσεις σε βαθύτερα επίπεδα και να απελευθερώσεις την ενέργεια σου.

Τι άλλο θα κάνεις

Η Μάνη είναι ένα απέραντο «μουσείο» της φύσης, μια διαδρομή στην ιστορία, ανάμεσα σε αρχαίους ναούς, βυζαντινές εκκλησιές, αγέρωχους πολεμόπυργους, αλλά και μυρωδιές από θυμάρι, φασκόμηλο και θαλασσινή αύρα. Στον ελεύθερο σου χρόνο θα μπορέσεις να τη γνωρίσεις καλύτερα με εξορμήσεις σε μονοπάτια φυσικού κάλους και ιστορικού ενδιαφέροντος.

Τα σπήλαια του Διρού τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως τα ωραιότερα λιμναία σπήλαια στον κόσμο.yogaretreatlimeni

Το πανέμορφο Λιμένι είναι ένας από τους ωραιότερους και πιο παραδοσιακούς οικισμούς της περιοχής.

areopolipetrakaifos

Η εξαιρετικά γραφική πόλη της Αρεόπολης, χτισμένη στους πρόποδες του βουνού Άγιος Ηλίας κρατά το παραδοσιακό «χρώμα» της Μάνης.

Δες όλο το πρόγραμμα ΕΔΩ 

 

www.petrafoshotel.com |FΒ: PetrakaiFosBoutiqueHotelSpa |Instagram: @petrakaifos

 

 

Continue Reading

Εναλλακτικός τουρισμός

Σεμινάριο Μεσσηνιακής Γαστρονομίας.

Οι γεύσεις και τα τοπικά προϊόντα ήταν οι πρωταγωνιστές του φετινού σεμιναρίου Μεσσηνιακής γαστρονομίας από το

Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου

Με ανανεωμένο περιεχόμενο και εισηγητές διαφόρων ειδικοτήτων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας

Οι μοναδικές γεύσεις και τα αγνά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης ήταν οι απόλυτοι πρωταγωνιστές του φετινού σεμιναρίου Μεσσηνιακής γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και συμμετοχή πλήθους επαγγελματιών του χώρους της εστίασης.

Εφτά επαγγελματίες της περιοχής παρουσίασαν συναρπαστικούς γευστικούς συνδυασμούς και δημιουργική αξιοποίηση των Μεσσηνιακών προϊόντων, πλημυρίζοντας με χρώματα και αρώματα την αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε το πρακτικό μέρος του σεμιναρίου, υπενθυμίζοντας σε όλους την πλούσια παράδοση του τόπου.

Είχε προηγηθεί το θεωρητικό μέρος της διοργάνωσης, με μια σειρά από ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που ανέδειξαν την αξία της ολοκληρωμένης διαχείρισης μιας Μεσσηνιακής γαστρονομικής εμπειρίας για κάθε επισκέπτη της περιοχής.

Ειδικότερα, στην εναρκτήρια εισήγηση του σεμιναρίου ο κ. Θοδωρής Σπηλιώτης αναφέρθηκε στις αρχές του Αθωνικού Μάνατζμεντ και πώς αυτές μπορούν να έχουν πρακτική εφαρμογή στην οργάνωση και λειτουργία μιας επιχείρησης, ενώ στη συνέχεια ο κ. Γιώργος Πίττας εστίασε στην ανάγκη δημιουργίας γαστρονομικών κοινοτήτων με στόχο την προώθηση της Ελληνικής γαστρονομίας για την ανάπτυξη ουσιαστικά του συνόλου της τοπικής κοινωνίας. Ο κ. Δημοσθένης Μπρούσαλης από την πλευρά του ανέδειξε την αξία του σωστού branding και marketing στο στήσιμο ενός εστιατορίου και ολοκληρώνοντας το θεωρητικό σκέλος ο κ. Χάρης Τζανής παρουσίασε τους βασικούς κανόνες για την επίτευξη της γευστικής αρμονίας ποτού και φαγητού.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε φέτος στο πλαίσιο του 8ου Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και απευθύνθηκε σε ένα ευρύ κοινό με ουσιαστικό ενδιαφέρον για την εξέλιξη της γαστρονομικής παράδοσης της περιοχής.

Στόχος των σεμιναρίων Μεσσηνιακής γαστρονομίας που υλοποιεί το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου τα τελευταία έξι χρόνια, είναι να παρουσιάσει στους επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού όλες τις τάσεις και εξελίξεις στον χώρο της γαστρονομίας, δείχνοντας παράλληλα τον δρόμο για μια συνολικά βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσσηνίας, προς όφελος του αγροτικού τομέα, της κοινωνίας, του πολιτισμού και του ίδιου του περιβάλλοντος.  

[email protected]

Continue Reading

Trending