Connect with us

Γαστρονομία

«Η ΣΕΡΡΑΪΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ»

Ένα πλούσιο τραπέζι με ξεχωριστά εδέσματα, βασισμένα στα τοπικά προϊόντα των Σερρών, παρουσίασαν οι 20 καταρτιζόμενοι του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.2.), με την καθοδήγηση του καθηγητή γαστρονομίας και σεφ Γιώργου Παλησίδη, σε εκδήλωση με τίτλο «Η σερραϊκή τουριστική εμπειρία στο τραπέζι», που πραγματοποιήθηκε στα Λουτρά Σιδηροκάστρου Σερρών. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τη διοίκηση των Λουτρών Σιδηροκάστρου, στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος “ToCulter” και του προγράμματος κατάρτισης “Restaurant and Service Techniques”.

Η καινοτομία της παρουσίασης του σερραϊκού τραπεζιού, που ετοίμασαν οι 20 καταρτιζόμενοι του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.2., βασίστηκε στη μίξη των ποιοτικών και υψηλών σε αξία διατροφικών προϊόντων της περιοχής, τα οποία συνδυάστηκαν άριστα σε διαδικασία food pairing με τα αποστάγματα, το ούζο και τα κρασιά των Σερρών.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.2. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Πρόεδρος των Λουτρών Σιδηροκάστρου Χρήστος Παππάς και ο Διευθυντής του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.2. Γιώργος Αραπάκης. Το «Σερραϊκό Τραπέζι» τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος και ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χρήστος Μέγκλας και Δημήτρης Γιαννάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.2. Κυριάκος Ασίκογλου, το μέλος του Δ.Σ. του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.2 Κώστας Αντωνίου και ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σιντικής Ιωάννης Χατζόπουλος.

Οι καθηγητές τουρισμού Δρ. Φώτης Κιλιπίρης (ΑΤΕΙΘ), Δρ. Γιάννης Καραμανίδης (ΑΤΕΙΘ), Γιώργος Παλησίδης (Μητροπολιτικό Κολλέγιο, ΑΤΕΙΘ) και Αθανάσιος Δερμετζόπουλος (Μητροπολιτικό Κολλέγιο, ΑΤΕΙΘ) έδωσαν το στίγμα των αλλαγών στον τρόπο προσέγγισης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και στις πρακτικές εφαρμογές και αναφέρθηκαν στην ανάγκη δημιουργίας ενός brand με θέμα “Visit Serres” μέσω της γαστρονομίας, του πολιτισμού και του ιατρικού τουρισμού.

Τις υπέροχες γεύσεις του τραπεζιού συνόδευσαν με τον πιο ιδανικό τρόπο τοπικά κρασιά. Από το Κτήμα Βλαδίκα οι παρευρισκόμενοι γεύτηκαν Chardonnay, Merlot, Merlot Semi Dec, Sauvignon Blanc, Syrah, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο, Παλαιωμένο Τσίπουρο – Lord Amber, Ροζέ Demi Sec. Το Κτήμα Μελίδου προσέφερε τη σειρά «Λευκή Πόλη» Ερυθρό Merlot, Λευκό Chardonnay και Ροζέ Syrah, τον premium level Ερυθρό Syrah «Μαύρος Κύκνος», αλλά και εξαιρετικό φυσικό γλυκύ οίνο (λιαστό), ενώ από το Οινοποιείο Γαζωρίτης οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν Cabernet Sauvignon «Μέλανγκας Δρυός», Merlot και Cabernet Sauvignon «Ισάρι Δρυός», Merlot- Cabernet Sauvignon «Ισάρι Ερυθρός Ξηρός», Cinsaut και Cabernet Sauvignon «Ισάρι Ερυθρός Ημίγλυκος», Cinsaut και Cabernet Sauvignon «Ισάρι Ροζέ Ξηρός» και Chardonnay «Ισάρι Λευκός Ξηρός». Επίσης, στην εκδήλωση συμμετείχε και το «Ούζο Μαγεία», που έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να μάθουν μικρά μυστικά του ούζου από τον Ηρακλή Σπανό.

Στο σερραϊκό τραπέζι ξεχώριζαν τα προϊόντα από το Χασαπάκι, όπως τα σουτζουκάκια, το χωριάτικο λουκάνικο με ρίγανη, οι χυλοπίτες από βουβαλίσιο γάλα, αλλά κυρίως ο περίφημος βουβαλίσιος καβουρμάς, μια παραδοσιακή συνταγή των παππούδων του κ. Αθανασίου Κοκκώνα.

Εντύπωση προκάλεσε και ένας νέος ξεχωριστός μεζές που συστήθηκε στους επισκέπτες -αυτός της καπνιστής πέστροφας σε μορφή σαλάτας, από την πεστροφοταβέρνα «Πέστροφες» της οικογένειας Θεοδωρακέλη στα Άνω Πορόια.

Το κλείσιμο της εκδήλωσης έγινε με φρέσκια τρούφα από τη Μακεδονία από τις «Κόρες της Γης» και τον Μάνο Γαβαλά, που ασχολείται με την παραγωγή και το εμπόριό της.

Η Διοίκηση του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. 2. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεσμεύτηκε ότι με τη βοήθεια των καταρτιζομένων και του καθηγητή τους θα συνεχίσει την προσπάθεια προβολής των τοπικών εδεσμάτων, σε συνδυασμό με τα κρασιά, τα αποστάγματα και το ούζο Σερρών στη διάρκεια της SER-EXPO 2018 και της ΔΕΘ, με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Σερρών.

Τα εδέσματα που παρουσιάστηκαν στο «Σερραϊκό Τραπέζι» ήταν:

  • Ριζότο με καβουρμά βρασμένο σε τσάι του βουνού από Μπέλλες, συνοδευόμενο με Μαλαγουζιά
  • Χυλοπίτες με βουβαλίσιο τυρί, συνοδευόμενες με Ασύρτικο
  • Τυρολουκουμάδες με κασέρι και μανούρι ΠΟΠ Σερρών συνοδευόμενο με ούζο
  • Ομελέτα Στρουθοκάμηλου με φρέσκο κρεμμυδάκι, συνοδευόμενο με λευκό Chardonnay
  • Λουκουμάδες με μέλι τήλιου και τρούφες μανιτάρι, συνοδευόμενο με ροζέ ημίγλυκο ΠΓΕ Σερρών και παλαιωμένο τσίπουρο
  • Τυροφυσαλίδες με ανθότυρο και μυτζήθρα ΠΟΠ Σερρών με ελαιόλαδο και ελιά Σερρών
  • Πίτα ΠΕΡΕΚ με κασέρι ΠΟΠ Σερρών, συνοδευόμενο με ροζέ ΠΓΕ Σερρών.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

ΑΨΟΓΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΤΟ…ΨΗΤΟ

Το κατάστημα λειτουργεί εδώ και 8 χρόνια, προσφέροντας τις καλύτερες ποιότητες κρεάτων, καθώς και άψογη εξυπηρέτηση στους πελάτες που εξυπηρετεί τόσο στο χώρο του καταστήματος όσο και με το delivery. Η ποιότητα του σε συνδυασμό με την άψογη εξυπηρέτηση, τους καθιστούν την πρώτη σας επιλογή..!!!

 

 

 

 

 

Κλεάνθους 42, Κάτω Τούμπα

Delivery στο τηλέφωνο: 2310.909.440

Continue Reading

Γαστρονομία

PIZZA FAN. ΝΕΑ HANGOVER BURGER ΚΑΙ BURGER ΚΑΒΟΥΡΜΑ

Δύο νέες πρωτότυπες γεύσεις, δίνουν στο γνώριμο κόσμο των απολαυστικών burger της Pizza Fan μια διαφορετική διάσταση, που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε.

Το νέο Hangover Burger φέρνει στο νου ατελείωτες νυχτερινές εξόδους, βγαλμένες από ταινία. Όταν το άλλο πρωί προσπαθείς να συνέλθεις, το Hangover Burger με πλούσιο ζουμερό μπιφτέκι, τραγανό μπέικον και αυγό είναι η πιο αποτελεσματική αλλά και γευστική επιλογή.

Αντίστοιχα, το νέο Burger Καβουρμά είναι μια πολύ νόστιμη παραδοσιακή συνταγή που κάνει δυναμικό come back. Για όσους δεν την έχουν δοκιμάσει πρόκειται για μια από τις πολύ ιδιαίτερες ελληνικές γεύσεις που όπως αποδεικνύεται, μπορεί να απογειώσει το κλασικό burger. Τι είναι; Κομματάκια μοσχαρίσιου κρέατος, τσιγαρισμένα σε πολύ σιγανή φωτιά,  που δίνουν μια γεύση εντελώς καινούργια στο burger που έχουμε όλοι συνηθίσει.

Καλοφάγωτα.

Continue Reading

Συνταγές

Cooking Class

ΕΟΣ Σάμου:

Cooking Class της διεθνούς chef Ντίνας Νικολάου με σαμιώτικα κρασιά.

Πραγματοποιήθηκε στο Yolenis (Κολωνάκι) την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το cooking class της πολυαγαπημένης σε Γαλλία και Ελλάδα σεφ Ντίνας Νικολάου με τον εύστοχο τίτλο «Γευστικό ταξίδι στη Σάμο», αφιερωμένο στα εξαιρετικά κρασιά του ΕΟΣ Σάμου. Το σεμινάριο μαγειρικής τέχνης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, στο Yoleni’s Flagship store στο Κολωνάκι.

Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία και πολύ σύντομα, το σαμιώτικο κρασί του ΕΟΣ Σάμου με την μακρά ιστορική διαδρομή, κατόρθωσε να «σφιχτοδέσει» όχι μόνο τα αγνά υλικά των εμπνευσμένων συνταγών της  σεφ Ντίνας Νικολάου, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους σε μια φιλική παρέα!

Συνταγές απολαυστικές, καλή διάθεση, η μοναδική ποικιλία του «άσπρου μικρόρωγου Μοσχάτου Σάμου» και η χαρισματική Ντίνα Νικολάου σε στιγμές αστείρευτης γαστρονομικής τέχνης, εμπλουτισμένης με τα ξεχωριστά αρώματα και τη μοναδική φρουτώδη και ανθώδη γεύση των γλυκών, ξηρών και ημίξηρων κρασιών του ΕΟΣ Σάμου.

Παραθέτουμε παρακάτω τη συνταγή του εκπληκτικού γλυκού της βραδιάς, αχλάδια σε Samos Vin Doux με μπαχαρικά, δια χειρός Ντίνας Νικολάου.

Δοκιμάστε να φτιάξετε αυτό το εύκολο στην παρασκευή γλυκό που μπορεί να στολίσει κάθε γεύμα και κάθε δείπνο και συνοδέψτε το με Samos Vin Doux του ΕΟΣ Σάμου για να κλέψετε τις εντυπώσεις και στο γιορτινό τραπέζι!

Αχλάδια σε Samos Vin Doux με μπαχαρικά=

Προετοιμασία: 10΄

Μαγείρεμα: 20΄ – 25΄

Ποσότητα: 4 μερίδες

Υλικά

2 μεγάλα αχλάδια (προτιμάμε τα μεγάλου μεγέθους με κίτρινη-καφετί φλούδα, που έχουν γλυκιά γεύση και άφθονη μαλακή σάρκα)

χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

½ λίτρο Samos Vin Doux

½ λίτρο νερό

60 γρ. καστανή ζάχαρη

1 λοβός βανίλιας τον οποίο χαράζουμε κατά μήκος στη μέση και με ένα μαχαιράκι ξύνουμε τα σποράκια

5 – 6 καρφάκια γαρίφαλο

1 αστεροειδής γλυκάνισος

1 μικρό ξυλάκι κανέλας

1 ακέρωτο πορτοκάλι, καλά πλυμένο, κομμένο σε στρογγυλές φέτες, με τη φλούδα του

Διαδικασία

Ξεφλουδίζω τα αχλάδια και τα κόβω στη μέση από το κοτσάνι προς τη βάση. Με ένα μαχαιράκι αφαιρώ με προσοχή τα κουκούτσια από κάθε κομμάτι. Περιχύνω τα αχλάδια με το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω το κρασί Samos Vin Doux, το νερό, τη ζάχαρη, τα σποράκια βανίλιας, τα καρφάκια γαρίφαλου, τον αστεροειδή γλυκάνισο, την κανέλα, το ξύσμα λεμονιού και τις φέτες πορτοκαλιού και ανακατεύω.

Προσθέτω τα αχλάδια, ανακατεύω προσεκτικά για να βραχούν από το μείγμα και βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.

Ζεσταίνω μέχρι το υγρό να πάρει μια βράση, μετριάζω τη φωτά και βράζω για 20 – 25 λεπτά με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, μέχρι τα αχλάδια να μαλακώσουν και να αποκτήσουν σκούρο κόκκινο-καφέ χρώμα.
Τα βγάζω προσεκτικά από την κατσαρόλα και τα απλώνω όμορφα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.

Βράζω το σιρόπι της κατσαρόλας σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά ή μέχρι να δέσει ελαφρώς και να μειωθεί αρκετά. Το σουρώνω και περιχύνω τα αχλάδια. Σερβίρω με χτυπημένη κρέμα γάλακτος ή άλλη κρέμας της επιλογής μου.

*Η εμπορική διάθεση όλων των προϊόντων του ΕΟΣ Σάμου γίνεται από την Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Α.Ε.

http://samoswine.gr

 

Continue Reading

Trending