Connect with us

Γαστρονομία

«Η ΣΕΡΡΑΪΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ»

Ένα πλούσιο τραπέζι με ξεχωριστά εδέσματα, βασισμένα στα τοπικά προϊόντα των Σερρών, παρουσίασαν οι 20 καταρτιζόμενοι του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.2.), με την καθοδήγηση του καθηγητή γαστρονομίας και σεφ Γιώργου Παλησίδη, σε εκδήλωση με τίτλο «Η σερραϊκή τουριστική εμπειρία στο τραπέζι», που πραγματοποιήθηκε στα Λουτρά Σιδηροκάστρου Σερρών. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τη διοίκηση των Λουτρών Σιδηροκάστρου, στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος “ToCulter” και του προγράμματος κατάρτισης “Restaurant and Service Techniques”.

Η καινοτομία της παρουσίασης του σερραϊκού τραπεζιού, που ετοίμασαν οι 20 καταρτιζόμενοι του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.2., βασίστηκε στη μίξη των ποιοτικών και υψηλών σε αξία διατροφικών προϊόντων της περιοχής, τα οποία συνδυάστηκαν άριστα σε διαδικασία food pairing με τα αποστάγματα, το ούζο και τα κρασιά των Σερρών.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.2. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Πρόεδρος των Λουτρών Σιδηροκάστρου Χρήστος Παππάς και ο Διευθυντής του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.2. Γιώργος Αραπάκης. Το «Σερραϊκό Τραπέζι» τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος και ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χρήστος Μέγκλας και Δημήτρης Γιαννάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.2. Κυριάκος Ασίκογλου, το μέλος του Δ.Σ. του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.2 Κώστας Αντωνίου και ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σιντικής Ιωάννης Χατζόπουλος.

Οι καθηγητές τουρισμού Δρ. Φώτης Κιλιπίρης (ΑΤΕΙΘ), Δρ. Γιάννης Καραμανίδης (ΑΤΕΙΘ), Γιώργος Παλησίδης (Μητροπολιτικό Κολλέγιο, ΑΤΕΙΘ) και Αθανάσιος Δερμετζόπουλος (Μητροπολιτικό Κολλέγιο, ΑΤΕΙΘ) έδωσαν το στίγμα των αλλαγών στον τρόπο προσέγγισης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και στις πρακτικές εφαρμογές και αναφέρθηκαν στην ανάγκη δημιουργίας ενός brand με θέμα “Visit Serres” μέσω της γαστρονομίας, του πολιτισμού και του ιατρικού τουρισμού.

Τις υπέροχες γεύσεις του τραπεζιού συνόδευσαν με τον πιο ιδανικό τρόπο τοπικά κρασιά. Από το Κτήμα Βλαδίκα οι παρευρισκόμενοι γεύτηκαν Chardonnay, Merlot, Merlot Semi Dec, Sauvignon Blanc, Syrah, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο, Παλαιωμένο Τσίπουρο – Lord Amber, Ροζέ Demi Sec. Το Κτήμα Μελίδου προσέφερε τη σειρά «Λευκή Πόλη» Ερυθρό Merlot, Λευκό Chardonnay και Ροζέ Syrah, τον premium level Ερυθρό Syrah «Μαύρος Κύκνος», αλλά και εξαιρετικό φυσικό γλυκύ οίνο (λιαστό), ενώ από το Οινοποιείο Γαζωρίτης οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν Cabernet Sauvignon «Μέλανγκας Δρυός», Merlot και Cabernet Sauvignon «Ισάρι Δρυός», Merlot- Cabernet Sauvignon «Ισάρι Ερυθρός Ξηρός», Cinsaut και Cabernet Sauvignon «Ισάρι Ερυθρός Ημίγλυκος», Cinsaut και Cabernet Sauvignon «Ισάρι Ροζέ Ξηρός» και Chardonnay «Ισάρι Λευκός Ξηρός». Επίσης, στην εκδήλωση συμμετείχε και το «Ούζο Μαγεία», που έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να μάθουν μικρά μυστικά του ούζου από τον Ηρακλή Σπανό.

Στο σερραϊκό τραπέζι ξεχώριζαν τα προϊόντα από το Χασαπάκι, όπως τα σουτζουκάκια, το χωριάτικο λουκάνικο με ρίγανη, οι χυλοπίτες από βουβαλίσιο γάλα, αλλά κυρίως ο περίφημος βουβαλίσιος καβουρμάς, μια παραδοσιακή συνταγή των παππούδων του κ. Αθανασίου Κοκκώνα.

Εντύπωση προκάλεσε και ένας νέος ξεχωριστός μεζές που συστήθηκε στους επισκέπτες -αυτός της καπνιστής πέστροφας σε μορφή σαλάτας, από την πεστροφοταβέρνα «Πέστροφες» της οικογένειας Θεοδωρακέλη στα Άνω Πορόια.

Το κλείσιμο της εκδήλωσης έγινε με φρέσκια τρούφα από τη Μακεδονία από τις «Κόρες της Γης» και τον Μάνο Γαβαλά, που ασχολείται με την παραγωγή και το εμπόριό της.

Η Διοίκηση του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. 2. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεσμεύτηκε ότι με τη βοήθεια των καταρτιζομένων και του καθηγητή τους θα συνεχίσει την προσπάθεια προβολής των τοπικών εδεσμάτων, σε συνδυασμό με τα κρασιά, τα αποστάγματα και το ούζο Σερρών στη διάρκεια της SER-EXPO 2018 και της ΔΕΘ, με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Σερρών.

Τα εδέσματα που παρουσιάστηκαν στο «Σερραϊκό Τραπέζι» ήταν:

  • Ριζότο με καβουρμά βρασμένο σε τσάι του βουνού από Μπέλλες, συνοδευόμενο με Μαλαγουζιά
  • Χυλοπίτες με βουβαλίσιο τυρί, συνοδευόμενες με Ασύρτικο
  • Τυρολουκουμάδες με κασέρι και μανούρι ΠΟΠ Σερρών συνοδευόμενο με ούζο
  • Ομελέτα Στρουθοκάμηλου με φρέσκο κρεμμυδάκι, συνοδευόμενο με λευκό Chardonnay
  • Λουκουμάδες με μέλι τήλιου και τρούφες μανιτάρι, συνοδευόμενο με ροζέ ημίγλυκο ΠΓΕ Σερρών και παλαιωμένο τσίπουρο
  • Τυροφυσαλίδες με ανθότυρο και μυτζήθρα ΠΟΠ Σερρών με ελαιόλαδο και ελιά Σερρών
  • Πίτα ΠΕΡΕΚ με κασέρι ΠΟΠ Σερρών, συνοδευόμενο με ροζέ ΠΓΕ Σερρών.

Continue Reading

Γαστρονομία

Γεύση από τον Τόπο σου από την Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα

Η Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα αποτελεί μία από τις πηγές υπερηφάνειας για την ελληνική εταιρεία με την ηγετική θέση στην αγορά στον κλάδο ρυζιών και οσπρίων. Μέσα από την Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών η 3αλφα στηρίζει έμπρακτα όλους εκείνους που καλλιεργούν, με σεβασμό και σύνεση, την ελληνική γη για ένα πιο βιώσιμο αύριο. Η ομάδα, που δημιουργήθηκε το 2009, σήμερα αριθμεί πάνω 330 ενεργά μέλη που παράγουν εξαιρετικά όσπρια δίνοντας στο καθημερινό μας πιάτο γεύση από τον τόπο μας.

Η Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα ενώνει κάτω από ένα σήμα, ώστε να μπορεί να τα ξεχωρίζει ο καταναλωτής, εκλεκτούς παραγωγούς από ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, οι οποίοι εφαρμόζουν το κατοχυρωμένο Πρότυπο 3αλφα. Το Πρότυπο, βασίζεται σε Ορθές Πρακτικές Βιώσιμης Γεωργίας που σέβονται το περιβάλλον, προστατεύουν την υγεία του παραγωγού – καλλιεργητή και συνδράμουν ώστε το τελικό προϊόν να προσφέρεται στον καταναλωτή απόλυτα υγιεινό και ασφαλές, με τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά  που προσφέρει το μικροκλίμα της κάθε περιοχής. Έτσι, σε κάθε συσκευασία οσπρίων 3αλφα αναγράφεται ο τόπος προέλευσης και το όνομα του παραγωγού, προσφέροντας ένα κομμάτι αγνής ελληνικής φύσης, με την υποστήριξη και τη φροντίδα όλης της οικογένειας 3αλφα.

Η 3αλφα – ΑΦΟΙ Κ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Α.Ε.Β.Ε. επιλέγει και φέρνει στο τραπέζι του καταναλωτή τους καλύτερους καρπούς της ελληνικής γης, όπως τα φασόλια χονδρά, πλακέ, μέτρια, γίγαντες ελέφαντες, οι φακές, τα ρεβίθια, η φάβα και το σιτάρι. Στις νέες συσκευασίες έχει ενταχθεί και η σήμανση της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ της οποίας η 3αλφα είναι μέλος, μιας κοινότητας εξωστρεφών, παραγωγικών, ελληνικής ιδιοκτησίας επιχειρήσεων που αποσκοπεί στην ανάδειξη και προώθηση του παραγωγικού πολιτισμού της χώρας μας, μέσω της συστηματικής προβολής ως «τόπου-προέλευσης» αξιόλογων, σύγχρονων, ποιοτικών δραστηριοτήτων. Άλλωστε, η Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα προσφέρει απλόχερα μία γεύση από τον τόπο μας, από την ελληνική γη, στο καθημερινό μας τραπέζι.

Continue Reading

Γαστρονομία

PIZZA FAN.  Η ΝΕΑ PIZZA AL FORNO ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΙΤΑΛΙΑ 

Πόσο μακριά θα πηγαίνατε για αυθεντική ιταλική πίτσα; 

Τώρα η νέα ιταλική Pizza AL FORNO  της Pizza Fan μας πάει Ιταλία με μια νέα σειρά από λαχταριστές πίτσες που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.

Αν τρελαίνεστε για mozzarella και χειροποίητη ζύμη η Pizza AL FORNO  είναι μια νέα πρόταση που αλλάζει τα δεδομένα . Έρχεται με γνήσια mozzarela φυσικής ωρίμανσης και Ιταλική Φουρνιστή ζύμη που ζυμώνεται στο χέρι με κόκκους καλαμποκιού και έχει τη δική της, διαφορετική, πιο crispy αίσθηση.

 Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις συνταγές AL FORNO είναι ιδιαίτερα πλούσια και μπορείτε αν θέλετε να τα επιλέξετε και όπως εσείς τα θέλετε.

Απολαύστε τις αγαπημένες σας γεύσεις με τη νέα προσφορά γνωριμίας της Pizza Fan, Pizza AL FORNO με 7.90 ευρώ .

Continue Reading

Γαστρονομία

Επιχειρηματική αποστολή διοργάνωσε το Ελληνο – Ιταλικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της εκδήλωσης «Vini da Terre Estreme 2022»

Το Ελληνο – Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης διοργάνωσε, στα πλαίσια της εκδήλωσης «Vini da Terre Estreme 2022» στη Matera της Νότιας Ιταλίας,  μία ελληνική επιχειρηματική αποστολή παρουσίασης του ελληνικού οίνου και οινοτουρισμού. 

Η συγκεκριμένη εκδήλωση, με την υποστήριξη της Περιφέρειας και της Ένωσης Βιοτεχνών της Ματέρα , διοργανώνεται από την Pilota Green Event κάθε χρόνο – από το 1999. Φέτος έλαβε χώρα στην διάσημη για τον πολιτισμό της πόλη της Matera, από τις 05 έως τις 07 Μαρτίου 2022.

Τις δυο πόλεις, Matera και Θεσσαλονίκη, ενώνει η Unesco καθώς υπήρξαν και οι δύο πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης το 2019 και 1997 αντίστοιχα. 

Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν : το Τμήμα Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, ο ΕΟΤ Ιταλίας, ο Δήμος Βέροιας, ο Δήμος Κατερίνης, ο Δήμος Παιονίας, ο Δήμος Αμυνταίου, η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλλονιάς, το Επίτιμο Προξενείο της Ελλάδος στο Μπάρι-Ματέρα και οινοποιοί των περιοχών.

Κατά την εκδήλωση η ελληνική αποστολή συναντήθηκε με τοπικούς φορείς : τον Νομάρχη της Ματέρα, τον Δήμαρχο της Ματέρα, εκπροσώπους του Επιμελητηρίου της Basilicata,  τον Πρόεδρο της Ένωσης Βιοτεχνών της Ματέρα (Confartiginato Matera) και τον Οργανισμό Τουρισμού της Basilicata καθώς και με τοπικούς επιχειρηματίες του οινοτουρισμού και του οίνου. 

Στην εκδήλωση έγινε παρουσίαση των οίνων, των περιοχών που συμμετείχαν στην  αποστολή, τόσο στον εκθεσιακό χώρο του ξενοδοχείου Alvino όσο και στο Gala Dinner και στο Master Class Οίνου που παρουσίασε ο κ. Απόστολος Θυμιόπουλος και ο κ. Γιώργος Παλησίδης, με την επίβλεψη του γνωστού ιταλού δημοσιογράφου κ. Roberto Lepori.

Ο κ. Γρηγόριος Τούλιας, Υπεύθυνος Marketing του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και ο κ. Κωνσταντίνος Χαντζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΘ, παρουσίασαν – σε ειδικό video – την πόλη της Θεσσαλονίκης ως οινοτουριστικός και και πολιτιστικός προορισμός. 

Ο κ. Λάζαρος Ασλανίδης, Αντιδήμαρχος Tουρισμού του Δήμου Βέροιας και ο κ. Λεωνίδας Ακριβόπουλος, Πρόεδρος του ΚΑΠΑ και Δημοτικός Σύμβουλος, παρουσίασαν τον οινικό τουρισμού καθώς και το τουριστικό, θρησκευτικό, αρχαιολογικό και γαστρονομικό προϊόν της περιοχής. 

Ο κ. Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, Δήμαρχος Κατερίνης και η κ. Μαρία Τερζίδου, Αντιδήμαρχος Τουρισμού, παρουσίασαν το τουριστικό προϊόν του Δήμου δίνοντας έμφαση στον τουρισμό της φύσης και της αγροδιατροφής. 

Ο κ. Κωνσταντίνος Σιωνίδης, Δήμαρχος Παιονίας, παρουσίασε το πολιτιστικό και φυσικό προφίλ της περιοχής δίνοντας έμφαση στα επισκέψιμα οινοποιεία. 

Ο κ. Μιλτιάδης Νικολάου και ο κ. Λεωνίδας Τσιάντης, από το τμήμα τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσίασαν – με ηλεκτρονικά εργαλεία –  τη νέα καμπάνια της Περιφέρειας. 

Η κα Κυριακή Μπουλασίδου, Διευθύντρια του ΕΟΤ Μιλάνου, ανέδειξε τις περιοχές των κρασιών που παρουσιάστηκαν στην έκθεση. 

Τέλος τα μέλη της αποστολής συζήτησαν με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων για προοπτικές μελλοντικών συνεργιών μεταξύ των δύο προορισμών με την υποστήριξη πάντα και τον συντονισμό του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. 

Continue Reading

Trending