Connect with us

Υγεία

Η Σημασία της ψυχοπροφύλαξης

Από: Σοφία Κανελλοπούλου

  • Τι είναι η ψυχοπροφύλαξη?

 

Είναι η ψυχική και σωματική προετοιμασία του ζευγαριού για τη μητρότητα και τη γονεικότητα, τον τοκετό και τη λοχεία στην περιγεννητκή περίοδο. Μπορεί να πάρει μέρος το ζευγάρι, η μέλλουσα μητέρα ή όποιο άλλο μέλος της οικογένειας επιθυμεί.

Κύριο στόχος είναι η εκπαίδευση των γυναικών για τον τοκετό και η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του ζευγαριού. Τέλος ασκείται αποκλειστικά από επαγγελματίες υγείας που έχουν σπουδάσει και έχουν ειδικευτεί σε αυτό.

 

  • Γιατί χρειάζεστε μια μαία?

 

Είναι επαγγελματίες υγείας που έχουν ειδικευτεί σε πολλά επίπεδα όσον αφορά την φροντίδα μιας εγκυμοσύνης, μιας λεχωίδας, το θηλασμό και τη φροντίδα του νεογνού σας. Προσφέρει όλη την προγεννητική προετοιμασία, τον τοκετό σας και τη μετ’έπειτα φροντίδα σας, όπως επίσης μπορεί να αναγνωρίσει επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν σε όλα τα παραπάνω στάδια.

 

  • Σε τι είναι χρήσιμες οι προγεννητικές συνεδρίες?

 

Γίνεται ευκολότερη και κατανοητή η μετάβαση στη γονεικότητα, αυξάνεται ο δεσμό μητέρας-νεογνού, γίνεται κατανοητός ο ρόλος του πατέρα στην κύηση και αυξάνεται ο δεσμός με το έμβρυο, προετοιμάζονται όλα τα μέλη της οικογένειας για τον ερχομό του νέου μέλους, μειώνεται το άγχος και αυξάνεται το αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς λόγω επίλυσης αποριών.

 

  • Πότε μπορούμε να ξεκινήσουμε τα μαθήματα?

 

Καλό είναι να ξεκινάμε απο τις 26 εβδομάδες κύησης όπου έχουν ολοκληρωθεί οι περισσότερες εξετάσεις της κύησης και γνωρίζουμε ένα μεγάλο μέρος του ιστορικού της εγκύου. Χωρίζονται σε θεωρητικές και πρακτικές συνεδρίες και στο σύνολο είναι 8. Παρ’όλα αυτά πάντα μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες του ζευγαριού επιλέγοντας ποιες από αυτές σας ενδιαφέρουν. Τέλος μπορείτε να ενταχθείτε σε κάποιο group ή να είναι ξεχωριστό για κάθε ζευγάρι.

 

Έχετε το δικαίωμα να έχετε τη μαία σας μαζί σας στον τοκετό σας, όπως και στο σπίτι σας μετά την εξόδο σας από την κλινική/νοσοκομείο, κάτι το οποίο θα σας κάνει να νιώθετε άνεση, ασφάλεια και ηρεμία. Είναι σημαντικό στην πιο σημαντική στιγμή της ζωής σας, αυτή του ερχομού του παιδιού σας, να βιώνετε τα πιο όμορφα συναισθήματα!

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ομορφιά

Η ανοιξιάτικη ανανέωση της εμφάνισής σας είναι εδώ!

Πόσον καιρό έχετε να προσφέρετε στον εαυτό σας μια πραγματικά αποτελεσματική θεραπεία ομορφιάς; Πέρα από τις κρέμες προσώπου, άμεσα και ορατά αποτελέσματα φέρνουν επίσης και οι οροί και οι αμπούλες.

Οι αμπούλες χαρακτηρίζονται ως καλλυντικά 3ης γενιάς. Τα συστατικά τους απορροφώνται εύκολα, γρήγορα και συμπληρώνουν τη δράση της κρέμας. Δρούν στις βαθύτερες στοιβάδες της επιδερμίδας και αυξάνουν την ελαστικότητά της. Προσοχή όμως: Για να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις ευεργετικές τους ιδιότητες τις εφαρμόζετε στο δέρμα με τις άκρες των δακτύλων και όχι με μασάζ!

Οι Ampoule Concentrates της BΑBOR συμπυκνώνουν περισσότερα από 60 χρόνια επιστημονικής έρευνας μέσα σε 2 ml. Η 3η γενιά που συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση, εφοδιάζει τα ράφια των κέντρων αισθητικής και Spa όλου του κόσμου με 17εκ. αμπούλες ομορφιάς. Τα γυάλινα φιαλίδια συγκεντρώνουν 14 διαφορετικά συμπυκνώματα χωρισμένα σε 4 κατηγορίες. Οι 7 αμπούλες που περιέχονται σε κάθε κασετίνα σας προσφέρουν μια μοναδική, λαμπερή εβδομάδα…και όχι μόνο!

Οι ενυδατικές αμπούλες (Ampoule Concentrates-Hydratation) «ξεδιψούν» την επιδερμίδα και την ανανεώνουν. Πρωταγωνιστικό ρόλο εδώ παίζει το υαλουρονικό οξύ, αλλά και τα θαλάσσια φύκια. Σύσφιξη και ενυδάτωση (Lift & Firm) στα απαιτητικά δέρματα μάς προσφέρουν τα τριπεπτίδια και εκχυλίσματα παπαρούνας, ενώ επανόρθωση (Repair) από τον ερεθισμό των ακτίνων του ήλιου-που αρχίζει και κάνει αισθητή πλέον την παρουσία του-χαρίζει το δεντρολίβανο. Οι κυρίες που χρειάζονται τη βοήθεια της τελευταίας στιγμής ξέρουν πως θα τη  βρούν με τη σειρά Ampoule Concentrate SOS.

Εσείς παραγγείλατε το πασχαλινό σας δώρο;

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η BABOR μετράει μαζί σας αντίστροφα τις ημέρες μέχρι το Πάσχα με το Easter Egg. Για να κάνει, λοιπόν, ανεκτή την αναμονή, προσφέρει εντατική θεραπεία σοφά και σταδιακά κατανεμημένη. Αρχικά προσφέρει εντατική ενυδάτωση μέσω του φυτοπλαγκτόν και της τρούφας ώστε να ανανεωθεί το δέρμα. Τις τελευταίες ημέρες, οι αμπούλες Grand Cru με εκχυλίσματα 3 ρόδων (Alba, Δαμασκού, μαύρου Baccara) αφήνουν την επιδερμίδα νεανική, λεία και ομοιόμορφη!

Αυτή η θεραπεία 14 ημερών με αμπούλες της BABOR θα χαρίσει άμεσα πιο λαμπερό και σφριγηλό δέρμα.

Η καλαίσθητη πασχαλινή εμφάνισή του το προορίζει για ιδανικό δώρο είτε στον εαυτό σας είτε στα αγαπημένα σας πρόσωπα! Το BABOR Easter Egg διατίθεται σε περιορισμένη ποσότητα.

 

Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο newsletter της ΒΑΒΟR και να λάβετε άμεσα στο email σας ένα εκπτωτικό κουπόνι 15% για την πρώτη σας αγορά!

Continue Reading

Υγεία

Νόσος Πάρκινσον και Διατροφή: Πώς σχετίζονται;

Λίγο έως πολύ όλοι μας θα έχουμε ακούσει για τη νόσο του Πάρκινσον ή ακόμη θα γνωρίζουμε κάποιον που πάσχει από αυτή. Πρόκειται για μια νευροεκφυλιστική ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τι σημαίνει αυτό; Με απλά λόγια στη νόσο αυτή ο εγκέφαλος του ατόμου σταματά σιγά σιγά να παράγει τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη. Με όλο και λιγότερο ντοπαμίνη, το άτομο έχει όλο και μικρότερη ικανότητα να ελέγξει τις κινήσεις, το σώμα και τα συναισθήματά του.

parkinson disease 02

Στα πρώτα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνονται ο τρόμος (τρέμουλο), η ακαμψία, η βραδυκινησία και η δυσχέρεια στη βάδιση. Αργότερα μπορεί να υπάρξουν ψυχιατρικές εκδηλώσεις, με την άνοια να εμφανίζεται στα πιο προχωρημένα στάδια της νόσου, ενώ η κατάθλιψη αποτελεί επίσης ένα συχνό σύμπτωμα.

Η νόσος Πάρκινσον είναι συχνότερη στη τρίτη ηλικία και συχνότερη στις ηλικίες άνω των 50 ετών. Υπολογίζεται ότι περίπου 1% του γενικού πληθυσμού άνω των 65 ετών πάσχει από την νόσο

Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής στην ανάπτυξη της ασθένειας;

Η παχυσαρκία, που ενοχοποιείται για την ανάπτυξη πολλών ασθενειών όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, φαίνεται πως μπορεί να επηρεάσει και την εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον. Τα παχύσαρκα άτομα φαίνεται να διατρέχουν το διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν την ασθένεια, σε σχέση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους. Κατά συνέπεια, η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου.

Υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της νόσου;

Επιστημονικές ομάδες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τρόφιμα που είναι πιθανόν να συμβάλλουν στην πρόληψη, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται ότι η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ψαριών, οσπρίων, ξηρών καρπών και προϊόντων ολικής άλεσης συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου του Πάρκινσον.

Αντίθετα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα φαίνεται να αυξάνουν τον κίδυνο εμφάνισης της ασθένειας. Η συσχέτιση αυτή εμφανίζεται πιο έντονα στους άνδρες, ωστόσο περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη, καθώς υπάρχουν μελέτες που δεν επιβεβαιώνουν αυτά τα ευρήματα.

parkinson disease 01

Επιπρόσθετα, αρκετές είναι οι μελέτες που συνδέουν την κατανάλωση καφέ και τσαγιού με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου και άλλες που αναδεικνύουν ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση των συμπτωμάτων στους πάσχοντες.

Ο ρόλος των θρεπτικων συστατικών στη πρόληψη της νόσου

Όσον αφορά στα μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά, η μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης Β6 σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον, χωρίς κάτι τέτοιο να ισχύει για το φυλλικό οξύ, τη βιταμίνη Β12 και τη ριβοφλαβίνη

Η πρόσληψη πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων δεν φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της νόσου. Ωστόσο, σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη Φινλανδών επιστημόνων φάνηκε ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων και της ποιότητας της διατροφής μας με την εμφάνιση της νόσου.

Ποιες εκδηλώσεις του Πάρκινσον επηρεάζονται από τη διατροφή και πως να τις αντιμετωπίσουμε;

Απώλεια οστικής μάζας

Λόγω των κινητικών προβλημάτων οι ασθενείς που έχουν πάρκινσον παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο πτώσεων κάτι το οποίο σε συνδυασμό με τον αυξημένο κίνδυνο απώλειας οστικής μάζας στους ασθενείς αυτούς μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς. Η κατανάλωση τροφίμων λοιπόν που ενισχύουν την υγεία των οστών κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Στα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνες D και Κ περιλαμβάνονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το τυρί και οι ξηροί καρποί.

Αφυδάτωση/Ξηροστομία

Η καθημερινή λήψη φαρμάκων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για αφυδάτωση, που οδηγεί σε σύγχυση, αδυναμία, προβλήματα ισορροπίας, αναπνευστική ανεπάρκεια και νεφρικά προβλήματα. Παράλληλα οι ασθενείς διαμαρτύρονται συχνά για ξηροστομία κάτι το οποίο επηρεάζει και την κατανάλωση τροφής.

Όπως ισχύει και για τον γενικό πληθυσμό οι ασθενείς με Πάρκινσον καλούνται λοιπόν να καταναλώνουν τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερού καθημερινά και να προσλαμβάνουν άφθονα υγρά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μία γουλιά νερό μετά από κάθε μπουκιά ενυδατώνει το στόμα και βοηθά στην καλύτερη κατάποση της τροφής. Μία καραμέλα ή ακόμη και παγάκια από φρούτα βοηθούν επίσης στην παραγωγή σάλιου και στην ανακούφιση της ξηροστομίας.

parkinson disease 05

Γαστρεντερικές διαταραχές/Δυσκοιλιότητα

Η νόσος του Πάρκινσον συνδέεται συχνά με μειωμένη κινητικότητα του εντέρου και κατ’ επέκταση δυσκοιλιότητα. Η καλή ενυδάτωση και η πρόσληψη 20-25 γραμμαρίων φυτικών ινών καθημερινά μπορεί να ανακουφίσει από το δυσάρεστο αυτό σύμπτωμα. Οι ασθενείς λοιπόν θα ήταν καλό να καταναλώνουν καθημερινά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως φρέσκα φρούτα, άφθονες σαλάτες, όσπρια και ολικής αλέσεως προϊόντα, όπως δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης.

Ακούσια απώλεια βάρους

Η ακούσια απώλεια βάρους εμφανίζεται συχνά σε προχωρημένα στάδια της νόσου ως αποτέλεσμα της δυσκολίας στην κατάποση, της ναυτίας που προκαλούν τα φάρμακα και των συναισθηματικών διαταραχών (κατάθλιψη). Η κατανάλωση πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας θα βοηθήσει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας του ατόμου.

Άπαχα μέρη κρέατος, πουλερικά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και το αυγό αποτελούν μερικές μόνο καλές πηγές πρωτεΐνης. Επιπλέον τρόφιμα με καλά λιπαρά οξέα όπως οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο και τα ψάρια θα βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής θρέψης του ατόμου. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι τροφές θα πρέπει να είναι «εύκολες» στη μάσηση/κατάποση και να μην απαιτούν ιδιαίτερους χειρισμούς (τεμαχισμό με μαχαίρι κλπ) προκειμένου να μην δυσκολεύουν τους ασθενείς.

Αλληλεπίδραση πρωτεΐνης με τη λεβοντόπα

Ένα από τα βασικότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του Πάρκινσον είναι η λεβοντόπα. Ωστόσο, καθώς τόσο η λεβοντόπα όσο και η πρωτεΐνη από τις τροφές απορροφώνται στο λεπτό έντερο, η πρωτεΐνη μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του φαρμάκου από τον οργανισμό. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στη δράση ή και την μειωμένη δράση του φαρμάκου.

Η λήψη του φαρμάκου λοιπόν με άδειο στομάχι κρίνεται σημαντική για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Σε περίπτωση που οι ασθενείς αντιμετωπίζουν αίσθημα ναυτίας μπορούν να δοκιμάσουν τη λήψη του φαρμάκου μαζί με 1-2 κρακεράκια αλλά σίγουρα όχι μαζί με ένα τρόφιμο που περιέχει πρωτεΐνη. Επιπλέον η λήψη του φαρμάκου μαζί με 1 ποτήρι νερό βοηθά στη καλύτερη διάσπασή του από τον οργανισμό.

Δυσκολία στον ύπνο

Ένα συχνό σύμπτωμα στους ασθενείς με Πάρκινσον που μπορεί να βελτιωθεί μέσω της διατροφής είναι και η αϋπνία. Ο περιορισμός της ζάχαρης, του αλκοόλ θα βοηθήσουν το άτομο να έχει ένα καλύτερο και ποιοτικότερο ύπνο. Ακόμα, σε περίπτωση που η κατανάλωση καφεΐνης αργά το απόγευμα προκαλεί ανησυχία στον ύπνο, λόγω ευαισθησίας στην ποσότητα κατανάλωσης, μια καλή επιλογή αποτελεί ο ντεκαφεϊνέ καφές.

parkinson disease 03

Η σχέση γάλακτος και Πάρκισον

Πληθώρα ερευνών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μία θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης γάλακτος και του κινδύνου για την νόσο του Πάρκινσον, η οποία φαίνεται να είναι ισχυρότερη στους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες. Επιπλέον, η θετική αυτή συσχέτιση αφορά περισσότερο στη κατανάλωση γάλακτος παρά άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως τυρί, γιαούρτι ή βούτυρο.

Σε άλλη μελέτη, όπου συγκρίθηκε η κατανάλωση γάλακτος, τυριού, γιαουρτιού και παγωτού παρατηρήθηκε ότι η συνολική κατανάλωση ασβεστίου, βιταμίνης D και πρωτεΐνης προερχόμενη από τα γαλακτοκομικά προϊόντα συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον σε σχέση με μη-γαλακτοκομικά τρόφιμα. Αντιθέτως, τα άτομα που έπαιρναν συμπληρώματα ασβεστίου ή βιταμίνης D δεν φάνηκε να βρίσκονται σε κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

Ποια συστατικά του γάλακτος σχετίζεται με το Πάρκισον;

Ποιό από τα συστατικά του γάλακτος είναι υπεύθυνο για την θετική συσχέτιση με την εμφάνιση της νόσου Πάρκινσον, δεν είναι ακόμα απολύτως γνωστό και χρειάζονται περισσότερα πειραματικά δεδομένα για να εξαχθεί ένα ασφαλές συμπέρασμα. Παρ’ όλα αυτά, δεν φαίνεται να οφείλεται σε συστατικά του γάλακτος όπως το ασβέστιο, η βιταμίνη D, το συνολικό λίπος ή η ολική πρωτεΐνη καθώς τα ίδια αυτά συστατικά δεν συνδέονται με την εμφάνιση της νόσου όταν προέρχονται από άλλες πηγές (π.χ. συμπληρώματα).

Ποιες είναι οι πιθανές εξηγήσεις;

Φυτοφάρμακα ή άλλες νευροτοξικές χημικές ουσίες

Μία πιθανή εξήγηση είναι η έκθεση του γάλακτος σε φυτοφάρμακα ή άλλες νευροτοξικές χημικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να συσσωρευτούν στον εγκέφαλο και να προκαλέσουν την εμφάνιση της νόσου.

Δυσανεξία στη λακτόζη

Ένα άλλο πεδίο προς περεταίρω έρευνα είναι η ένδειξη ότι κάποια γενετικά χαρακτηριστικά, όπως η δυσανεξία στη λακτόζη (έλλειψη του ενζύμου λακτάση από τον οργανισμό), ίσως προστατεύει έναντι της εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον. Επειδή το γάλα είναι η κύρια διατροφική πηγή της γαλακτόζης (κύριο σάκχαρο του γάλακτος, το οποίο μαζί με την γλυκόζη σχηματίζουν την πρωτεΐνη λακτόζη), αποτελέσματα πειραματικών ερευνών σε αρκετά είδη ζώων έχουν δείξει ότι η χρόνια έκθεση σε γαλακτόζη είναι επιβλαβής για την υγεία.

parkinson disease 04

 

Οξειδωτικό στρες

Επιπλέον, το γάλα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη μπορεί να αυξήσει το οξειδωτικό στρες, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει τον κίνδυνο θνησιμότητας και κατάγματος. Σε αντίθεση με το γάλα, λιγότερο οξειδωτικό στρες προκαλούν το τυρί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση (π.χ. ξινισμένο γάλα και γιαούρτι) λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητάς τους σε λακτόζη και επομένως γαλακτόζης.

Επίπεδα του ουρικού οξέος

Μια άλλη πιθανή αιτία για την θετική συσχέτιση της κατανάλωσης γάλακτος με την εμφάνιση της νόσου Πάρκινσον μπορεί να περιλαμβάνει τις επιπτώσεις των γαλακτοκομικών προϊόντων στα επίπεδα του ουρικού οξέος. Η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ουρικού οξέος σε υγιείς εθελοντές.

Το ουρικό οξύ είναι ένας ισχυρός ενδογενής αντιοξειδωτικός παράγοντας, ο οποίος μπορεί να αδρανοποιήσει δυνητικά επιβλαβείς νευροτοξικές ουσίες, όπως οι ελεύθερες ρίζες ή ο σίδηρος. Σε πρόσφατη μετα-ανάλυση επιβεβαιώθηκαν χαμηλά επίπεδα ουρικού οξέος σε ασθενείς με νόσο Πάρκινσον, διαπίστωση η οποία θα μπορούσε να δείξει ένα νευροπροστατευτικό ρόλο του ουρικού οξέος έναντι της εμφάνισης της νόσου. Παρ’ όλα αυτά, περισσότερη έρευνα σε αυτό το πεδίο κρίνεται απαραίτητη ώστε να καταλήξουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα.

Συμπερασματικά

Τα αποτελέσματα των μελετών σχετικά με τον ρόλο της διατροφής στην πρόληψη της νόσου του Πάρκινσον είναι αντικρουόμενα και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, ωστόσο φαίνεται πως η ισορροπημένη διατροφή κοντά στο Μεσογειακό πρότυπο ενδέχεται να παίζει έναν προστατευτικό ρόλο απέναντι στην ασθένεια αυτή.

parkinson disease 06

H υψηλότερη κατανάλωση γάλακτος στους άνδρες και στις γυναίκες δεν είναι πάντα ασφαλής και δεν είναι συνοδεύεται από χαμηλότερο κίνδυνο κατάγματος. Αντιθέτως, είναι πιθανό να συνδέονται με υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως η νόσος Πάρκινσον, με τους άνδρες να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

Ωστόσο,  οι ασθενείς με νόσο Πάρκινσον δεν πρέπει να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα διότι αυτό μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας τους, καθώς σε αυτή την ηλικία βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο υποσιτισμού, απώλειας μυϊκής μάζας, οστεοπόρωσης και κατάγματος του ισχίου. Χρειάζονται περισσότερα πειραματικά δεδομένα ώστε να δοθούν ασφαλείς διατροφικές συστάσεις.

Πηγή

Continue Reading

Υγεία

Έμπρακτη δράση, αλληλεγγύης και προσφοράς στη Θεσσαλονίκη

10 ΗΜΕΡΟ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΑΠΟΡΟΥΣ, ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ

 

Η 2484 Περιφέρεια Διεθνούς Ρόταρυ, με τις επιτροπές ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ, ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ και της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ με την συνεργασία των Ροταριανών Ομίλων και των Ομίλων Rotaract  της Θεσσαλονίκης και υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και του Δήμου Θεσσαλονίκης, οργανώνει από 10 έως 20 Απριλίου 2019 το 10ήμερο ανθρωπιστικό και κοινωνικό πρόγραμμα ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ για ανέργους, άπορους, ανασφάλιστους και πολύτεκνους, με την εθελοντική συμμετοχή 30 και πλέον κορυφαίων ιατρών και πανεπιστημιακών καθηγητών, σε όλες σχεδόν τις ιατρικές ειδικότητες.

Στο πρόγραμμα ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ επί 10 ημέρες μπορούν να προσέλθουν και να εξετασθούν καθημερινά από τις 10:00 έως 14:00 και από 17:00 έως 21:00 συμπολίτες μας, στις εξής ιατρικές ειδικότητες: ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ, ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΑΛΤΖΧΑΪΜΕΡ, ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ, ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΕΣ, ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ, ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΑΚΟΟΛΟΓΙΚΕΣ κ.α.

Όπως δήλωσε, ο Διοικητής της 2484 Περιφέρειας Διεθνούς Ρόταρυ Θεόδωρος Ασπασίδης «Πρόκειται για μια ακόμη έμπρακτη δράση, αλληλεγγύης και προσφοράς προς τους συμπολίτες μας, που έχουν ανάγκη στήριξης και βοήθειας στο υπέρτατο αγαθό της Υγείας. Η δράση αυτή πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη, με πολλή μεγάλη συμμετοχή. Πέρυσι μόνον, προσήλθαν πάνω από 2.500 Θεσσαλονικείς και για τον λόγο αυτόν και φέτος διευρύνουμε το πρόγραμμα προσφοράς με ακόμη περισσότερους ιατρούς και κυρίως μεταφέροντας την κοινωνική αυτή δράση στην καρδιά της Θεσσαλονίκης στο κέντρο της πόλης, στις εγκαταστάσεις της κεντρικής νότιας πύλης της ΔΕΘ απέναντι από τη ΧΑΝΘ έτσι ώστε να είναι πιο εύκολη η προσέλευση όλων των Θεσσαλονικέων».

Λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, αυτό το πρόγραμμα για μια ακόμη χρονιά, συνεισφέρει στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας μας και ιδιαίτερα στους άνεργους, άπορους, ανασφάλιστους και πολύτεκνους συμπολίτες μας. Οι ενδιαφερόμενοι για να κλείσουν ραντεβού με τους γιατρούς, πρέπει προηγουμένως να τηλεφωνήσουν κατά τις ώρες 09:00 – 22:00 στο 6977621803.

Ο υπεύθυνος της Δημόσιας Εικόνας της 2484 ΠΔΡ Ντίνος Κωστόπουλος σημειώνει ότι «Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν υποστηρικτικά, για μια ακόμη χρονιά η ΔΕΘ HELEXPO που φιλοξενεί ΔΩΡΕΑΝ στις εγκαταστάσεις τη μεγάλη αυτή ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ παρέχοντας πλήρη υλικοτεχνική υποστήριξη, το ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ προσφέροντας ΔΩΡΕΑΝ σειρά εξειδικευμένων ακριβών εξετάσεων για γυναίκες, άνδρες και παιδιά, καθώς και το ΙΑΤΡΙΚΟ EXPRESS SERVICE που διαθέτει ένα ασθενοφόρο με το απαραίτητο ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό, για την κάλυψη και αντιμετώπιση των έκτακτων ιατρικών περιστατικών του 10ημέρου».

Τα εγκαίνια του 10ήμερου Δωρεάν Προληπτικών Ιατρικών Εξετάσεων για άνεργους, άπορους, πολύτεκνους και ανασφάλιστους, θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 10 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα στις κτιριακές εγκαταστάσεις της νότιας πύλης της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (απέναντι από τη ΧΑΝΘ) παρουσία εκπροσώπων των Αρχών της πόλης, προέδρων φιλανθρωπικών και πολιτιστικών οργανώσεων και των ιατρών που συμμετέχουν. Στην εκδήλωση αυτή, θα εμφανισθεί και η πολυμελής χορωδία της Στέγης Πολιτισμού και Κοινωνικής Συμπαράστασης Θεσσαλονίκης «Ο Αριστοτέλης».

Continue Reading

Trending