Connect with us

Υγεία

Η τροφή είναι το φάρμακο μας ενάντι του νέου κορωνοϊου Covid-19.

Όλοι μας πλέον έχουμε αρχίσει να αναρωτιόμαστε τι πρέπει να κάνουμε καθημερινά ώστε να θωρακίσουμε την υγεία μας ενάντια σε ασθένειες που μας περιτριγυρίζουν, οργανισμός μας  εκτίθεται σε πάνω από 200 ιούς, και λόγο των συνθηκών ζωής αυτό το διάστημα, έχουμε υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας και την οικογένεια μας να φροντίζουμε, ώστε  να έχουμε το σώμα μας δυνατό για να λειτουργεί καλυτέρα, και να έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις ασθένειες .Ο υγιεινός τρόπος ζωής φαίνεται να είναι το κλειδί στον αγώνα κατά του κρυολογήματος, της γρίπης και του COVID-19. Όταν ο οργανισμός μας είναι αδύναμος, είμαστε πιο ευάλωτες στις αρρώστιες. Το στρες φταίει σε μεγάλο βαθμό γι’ αυτή την αποδυνάμωση του οργανισμού και τη μείωση της ικανότητάς του να καταπολεμήσει τις ασθένειες..

Η διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά κατά προτίμηση  βιολογικής καλλιέργειας, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεΐνη τονώνει το ανοσοποιητικό και προλαμβάνει τις αρρώστιες. Μια ακόμα καλή συμβουλή είναι να αποφεύγουμε τη ζάχαρη ώστε να μειώνονται οι φλεγμονές, καθώς και τις τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά, και να πίνουμε  αρκετό νερό για να είναι ο οργανισμός μας ενυδατωμένος. Μέσα στις τροφές που απλά εύκολα και οικονομικά μπορούμε να έχουμε στην διατροφή μας είναι  η καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου ,λειτουργεί προστατευτικά απέναντι σε αναπνευστικά προβλήματα και βλάβες όπως το άσθμα. Το ελαιόλαδο είναι μια ιδιαίτερα συμπυκνωμένη πηγή από αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη στοιχεία όπως οι πολυφαινόλες και η βιταμίνη Ε που έχουν εξαιρετικά οφέλη για την υγεία. η Μεσογειακή διατροφή η οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ελαιόλαδο σχετίζεται με καλύτερη αναπνευστική λειτουργία και προστασία των πνευμόνων.

Κάποιες άλλες υπερτραφές που θέλω να σας πω, πόσο ευεργετικές είναι με την καθημερινή χρήση τους  σε ροφήματα. σούπες και φαγητά είναι Το τουρμερίκ.. γνωστό για τα πολλαπλά ευεργετικά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου λόγω τις ισχυρής αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης .Η κουρκουμίνη είναι η δραστική φυτοχημική ουσία που περιέχει το τουρμερίκ. Βρέθηκε πως έχει ευεργετική δράση στην υποστήριξης της λειτουργίας των πνευμόνων. χρησιμοποιείται και στην κινέζικη και τη θιβετιανή παραδοσιακή ιατρική. Αν  κάτι όμως πρέπει να γνωρίζουμε είναι και οι ανθοκυανίνες, μια κατηγορία φυτοχημικών ουσιών οι οποίες δίνουν το χαρακτηριστικό κόκκινο, μπλε και μωβ χρώμα σε πολλές ποικιλίες μούρων, αλλά και σε άλλα είδη φρούτων, λαχανικών και λουλουδιών. Τα μπλε μούρα είναι μια κατηγορία μούρων που οφείλουν το χαρακτηριστικό βαθύ μπλε-ιώδες χρώμα τους στις ανθοκυανίνες.

Ποιό  είναι όμως  πραγματικά  το όφελος στο οργανισμό μας..

  • Μειώνουν  την πηκτικότητα των αιμοπεταλίων εμποδίζοντας έτσι τον σχηματισμό
  • θρόμβων στο αίμα, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικά επεισόδια, πνευμονική εμβολή, περιφερειακή αγγειακή νόσο και καρδιακή προσβολή
  • Αυξάνουν τα επίπεδα της “καλής” χοληστερίνης (HDL)
  • Εμποδίζουν την οξείδωση της “κακής” χοληστερίνης (LDL)
  • Εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου
  • Ρυθμίζουν τα ένζυμα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχουν λιγότερες φλεγμονώδεις αντιδράσεις που προκαλούν πόνο και αποτελούν έναυσμα για άλλες ασθένειες

 

Η τροφή μας είναι το φάρμακό μας ,μπορεί όμως να είναι και το δηλητήριό μας. Όταν τρώμε μπορεί να καταπολεμάμε μια ασθένεια ή εν αγνοία μας να την ταΐζουμε. Είναι επιλογή μας. Οφείλουμε να γνωρίζουμε και να επιλέγουμε τα καλύτερα για τον εαυτό μας.

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ ΠΕΤΚΑΚΗ ΠΩΛΙΝΑ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ -ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ

Υγεία

Γυμναστείτε στο σπίτι σας

Η σωματική άσκηση έχει γίνει ανάγκη ζωτικής σημασίας για όλους μας, ανεξάρτητα από ηλικία ή φύλο. Η ένταξη της άσκησης μέσα στην καθημερινή μας ζωή είναι ολοένα και πιο απαραίτητη. Όμως πολλοί από εμάς, παρόλο που θέλουν να ασκηθούν, αδυνατούν να επισκεφτούν κάποιον από τους δεκάδες χώρους άθλησης που υπάρχουν σε κάθε πόλη, με αποτέλεσμα να έχουν κακή φυσική κατάσταση, ατονία, στρες ή παχυσαρκία.

Οι αιτίες της αποχής από την άσκηση μπορεί να είναι πολλές. Πέρα από το οικονομικό, που είναι βασικό αλλά λύνεται σχετικά εύκολα μιας και υπάρχουν αρκετά δημοτικά γυμναστήρια στα οποία υλοποιούνται δωρεάν για τους δημότες αθλητικά προγράμματα, υπάρχουν τουλάχιστον άλλες δύο σοβαρές αιτίες. Οι αιτίες αυτές είναι η έλλειψη αρκετού (για μια ολοκληρωμένη προπόνηση) ελευθέρου χρόνου ή η ύπαρξη οικογενειακών υποχρεώσεων, τέτοιων που δεν επιτρέπουν την απουσία από το σπίτι για τουλάχιστον μία ώρα μιας και για την παρακολούθηση κάποιου οργανωμένου αθλητικού προγράμματος ομαδικού ή ατομικού αυτό είναι το ελάχιστο απαραίτητο χρονικό διάστημα απουσίας από το σπίτι (χωρίς αν υπολογίζουμε καν το χρόνο μετακίνησης). 

Στις παραπάνω αιτίες αποχής από την άσκηση τη λύση δίνει η γυμναστική στο σπίτι. Είναι μια λύση εύκολη που μπορεί να προσαρμοστεί σε όλες τις ανάγκες και τα επίπεδα και πάνω από όλα δεν υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο μέσα στο οποίο πρέπει να εκτελεστεί το πρόγραμμα, αλλά ο καθένας το εκτελεί όποτε μπορεί.

Η γυμναστική στο σπίτι δεν υστερεί σε ποικιλία από τη γυμναστική που θα μπορούσαμε να κάνουμε παρακολουθώντας κάποιο οργανωμένο ομαδικό αθλητικό πρόγραμμα, κι αυτό γιατί αυτή τη στιγμή στο εμπόριο κυκλοφορούν δεκάδες βιβλία βιντεκασέτες και dvd με προγράμματα κατάλληλα για να εκτελεστούν στο σπίτι. Το callanetics, το pilates, η yoga και το yogalates (συνδυασμός yoga και pilates) είναι από τα πιο δημοφιλή γιατί δεν είναι χρειάζεται ειδικός εξοπλισμό για την εκτέλεση τους, εκτός από ένα στρωματάκι γυμναστικής ή ένα χαλί και λίγος ελεύθερος χώρος. Τα προγράμματα με βαράκια για τα χέρια και τα πόδια, με λάστιχα ή με μπάλα γυμναστικής είναι επίσης αρκετά δημοφιλή, παρόλο που είναι απαραίτητη μια μικρή επένδυση στον αντίστοιχο εξοπλισμό. Το aerobics και όλα τα είδη του (step-aerobics, kikcboxing-aerobics, slide-aerobics κ.α.) συνήθως επιλέγονται από άτομα που έχουν στην διάθεση τους αρκετό ελεύθερο χώρο δεν έχουν πρόβλημα να επενδύσουν στον αντίστοιχο εξοπλισμό.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να γυμναστείτε στο σπίτι (όπως βέβαια και οπουδήποτε αλλού) είναι να πάρετε την σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας και να εκτελείτε τις ασκήσεις ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες για την εκτέλεση του προγράμματος που δίνονται στο αντίστοιχο βιβλίο, βιντεκασέτα ή dvd. Αν πάλι η γυμναστική στο σπίτι είναι αυτό που χρειάζεστε αλλά δεν είστε αρκετά έμπειροι, δεν νιώθετε αρκετά σίγουροι ότι εκτελείτε σωστά το πρόγραμμα ή απλώς δεν σας αρέσει να γυμνάζεστε χωρίς επίβλεψη, η λύση για σας ακούει στον όρο personal trainning. Μ’ αλλά λόγια μπορείτε να προσλάβετε ένα καθηγητή Φυσικής Αγωγής, τον προσωπικό σας γυμναστή, ο οποίος θα αναλάβει να φτιάξει το κατάλληλο για σας πρόγραμμα (σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας) και θα σας επιβλέπει την ώρα που γυμνάζεστε. Η λύση αυτή παρόλο που είναι λιγότερο οικονομική από όλες τις παραπάνω, είναι αρκετά ελκυστική γιατί προσφέρει την σιγουριά της σωστής εκτέλεσης και της ασφάλειας (αρκεί βέβαια να είμαστε σίγουροι για το επίπεδο επιστημονικής κατάρτισης του ατόμου που προσλαμβάνουμε). Πάντως οτιδήποτε κι αν επιλέξετε από τα παραπάνω το σίγουρο είναι ότι θα κερδίσετε ευεξία, καλή διάθεση, καλή φυσική κατάσταση, υγεία και το σώμα που πάντα ονειρευόσασταν.


Άρθρο αρχείου

Εύα Σαμπροβαλάκη

Continue Reading

Διατροφή

Νηστεία (Σαρακοστή): Οφέλη και Διαιτολόγιο [ΟΔΗΓΟΣ]

Κάθε χρόνο όταν πλησιάζουμε στη μεγάλη νηστεία, πάντα ρωτάω στο γραφείο αν και πότε θα ξεκινήσει ο/η διαιτώμενος/η νηστεία. Μερικοί δε νηστεύουν καθόλου, αλλά και αυτοί που νηστεύουν επιλέγουν να το κάνουν μόνο τη μεγάλη εβδομάδα. Ο λόγος και των είναι ο ίδιος: Για να αποφύγουν τα αρνητικά της νηστείας. Ποιά είναι αυτά τα αρνητικά που λαμβάνω συχνά ως απάντηση;

  • Δεν μπορώ χωρίς το κρέας
  • Δεν θα χάσω βάρος, θα κολλήσω αν δεν τρώω πρωτεΐνη σαλάτα
  • Συνέχεια πεινάω  και αισθάνομαι εξάντληση

Ας απαντήσουμε αρχικά τι είναι η Νηστεία.

Η Ορθόδοξη Χριστιανική νηστεία ορίζεται ως περιοδική χορτοφαγία, σε διάφορες περιόδους μέσα στο έτος. Η Μεγάλη Σαρακοστή διαρκεί 48 ημέρες και ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μ. Σάββατο. Κατά την περίοδο της νηστείας του Πάσχα δεν καταναλώνεται κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. Κάποιες μέρες αποτελούν εξαίρεση βέβαια, όπως η μέρα του Ευαγγελισμού και η Κυριακή των Βαΐων, που επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού.

Eating Right Diaita Papachristos

Ποια τα οφέλη της νηστείας;

Σωματικό Βάρος

Μελέτες έχουν δείξει ότι κατά την περίοδο της νηστείας υπάρχει μία μείωση της τάξης των 200 kcal στην ενεργειακή πρόσληψη σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο. Η νηστεία συμβάλλει στο αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας και φαίνεται να οδηγεί σε μείωση βάρους και σωματικού λίπους. Εγώ όσους ξεκινώ με πλάνο νηστείας του κάνω λιπομέτρηση, στην αρχή και στο τέλος, όπου πάντα παρατηρώ μείωση και στο βάρος και στο λίπος.

Μειωμένα Επίπεδα Χοληστερόλης

Λόγω της αποχής από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για τη μείωση των κορεσμένων λιπαρών και κατ’ επέκταση μια μείωση στις τιμές της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Αυτά συνδυαστικά μειώνουν τη πιθανότητα ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Διάβασε επίσης: Χοληστερόλη, ποιος ο ρόλος της διατροφής στη μείωσή της; [ΟΔΗΓΟΣ]

Μείωση Οξειδωτικού Στρες

Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από την άλλη, οδηγεί σε επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών, καθώς και αντιοξειδωτικών.

Μείωση Αρτηριακής πίεσης

Επίσης βελτιώνονται τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, λόγω της μεγαλύτερης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και οσπρίων, τα οποία έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε κάλιο.

Διάβασε επίσης: Υψηλή Αρτηριακή Πίεση (Υπέρταση) και Διατροφή [ΟΔΗΓΟΣ]

Διατροφική Εκπαίδευση

Η Νηστεία είναι καλή ευκαιρία για να εκπαιδευτείς διατροφικά, υποσυνείδητα κατά τη διάρκεια της Νηστείας αποκτάς καλές διατροφικές συνήθεις, ενώ ταυτόχρονα εξοικειώνεσαι σε αυτές. Επίσης ανακαλύπτεις φυτικές διατροφικές επιλογές που ίσως αλλιώς να μη σκεφτόσουν να δοκιμάσεις.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο : https://diaitologos.com/diaita/nisteia-sarakosti-ta-ofeli-stin-ygeia/

Continue Reading

Υγεία

Νέες τάσεις στο χώρο του Fitness

Οι τάσεις στο χώρο των συστημάτων εκγύμνασης ολοένα και αλλάζουν. Από τη χρυσή εποχή του aerobics έχουμε περάσει τώρα πια σε εναλλακτικές μεθόδους, που παράλληλα με τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της υγείας, προσφέρουν στους ασκούμενους ηρεμία, ψυχική χαλάρωση και ευεξία. Μέθοδοι που πρωτοεμφανίστηκαν σε προηγούμενες δεκαετίες, πέρασαν σχεδόν απαρατήρητες λόγω του δημοφιλέστατου τότε aerobics. Τώρα πλέον επανέρχονται δυναμικά αποκτώντας όλο και περισσότερους οπαδούς. Τα πλεονεκτήματά τους είναι ότι κινούνται σε χαλαρούς ρυθμούς και  έχουν άμεσα αποτελέσματα.   

CALLANETICS

Το callanetics είναι ένα καινούργιο σύστημα εκγύμνασης, που επιδρά κυρίως στο μυϊκό σύστημα των ασκουμένων. Δημιουργός του είναι η Αμερικανίδα Callan Pinckney, από το όνομα της οποίας η λέξη “callanetics” εισήλθε στο λεξιλόγιο της αγγλικής γλώσσας και σημαίνει «σύστημα ασκήσεων με επαναλαμβανόμενες μικρές κινήσεις και μυϊκές συστολές, οι οποίες βελτιώνουν το μυϊκό τόνο». Αυτό το καινούργιο σύστημα εκγύμνασης πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 1980 και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα σε όλο τον κόσμο συναντώντας μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά ανάμεσα στις γυναίκες.

Το πρόγραμμα callanetics περιλαμβάνει ασκήσεις που εκτελούνται χωρίς βιασύνη και με συνοδεία απαλής μουσικής, προσφέροντας στους ασκούμενους ηρεμία, ψυχική χαλάρωση και ευεξία. Είναι κατάλληλο και ασφαλές για όλους, αφού οι ασκήσεις δεν περιλαμβάνουν αναπηδήσεις και η καρδιακή συχνότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ακόμα και για άτομα που αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά  ή άλλα προβλήματα και δεν τους επιτρέπεται να ασχοληθούν με άλλα συστήματα εκγύμνασης, όπως π.χ. αεροβική.

Αν εξασκείστε συστηματικά μπορείτε να μειώσετε το λιπώδη ιστό στο σώμα σας και να βελτιώσετε την εμφάνιση των «προβληματικών» περιοχών (κοιλιά, γλουτοί, πόδια). Το σώμα σας θα γίνεται ολοένα και πιο σφριγηλό και παράλληλα θα αναπτύσσετε την ευλυγισία, τη δύναμη και την αντοχή. Μπορείτε να επιλέξετε το κατάλληλο για σας πρόγραμμα ανάλογα με την ηλικία, το επίπεδο φυσικής κατάστασης, τις ανάγκες σας και τον ελεύθερο χρόνο που διαθέτετε.

PILATES

Βασισμένο στη βαθύτερη γνώση του σώματος μας και της μυϊκής μας λειτουργίας το pilates είναι ένα σύστημα εκγύμνασης μυϊκής ενδυνάμωσης και ελαστικότητας, που επικεντρώνεται στην αποκατάσταση της ισορροπίας και της συμμετρίας του σώματος.

Δημιουργός του είναι ο Γερμανός Joseph Pilates, από τον οποίο πήρε  και το όνομα του. O Pilates στις αρχές του 1900 δημιούργησε ένα σύστημα ασκήσεων η σωστή εκτέλεση των οποίων εξασφαλίζει και διατηρεί τη φυσική και πνευματική κατάσταση του ατόμου σε ιδανικό επίπεδο. Ο ίδιος ονόμασε τη μέθοδο του «Τέχνη της Ελεγχολογίας» (Art of Contrology). Είναι ένα από τα γρηγορότερα αναπτυσσόμενα συστήματα  εκγύμνασης του fitness με εκατομμύρια οπαδούς (καλλιτέχνες, αθλητές και όχι μόνο).

Το pilates απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτου ηλικίας ή φυσικής κατάστασης και ο καθένας μπορεί να απολαύσει τα οφέλη του αυξάνοντας κλιμακωτά τη δυσκολία των ασκήσεων. Τα είδη των προγραμμάτων pilates ποικίλουν. Μπορείτε να ξεκινήσετε με πρόγραμμα εδάφους και να συνεχίσετε με πρόγραμμα μπάλας, μαγικού κύκλου, ελαστικών αντιστάσεων ή επιβαρύνσεων.

Αν ακολουθήσετε πιστά κάποιο πρόγραμμα pilates, θα αναπτύξετε σταθερότητα στον κορμό και τη λεκάνη, θα βελτιώσετε την κίνηση της σπονδυλικής σας στήλης και θα αποκτήσετε μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στους μυείς σας.

YOGA

Η λέξη yoga σημαίνει Ένωση. Αυτή η ένωση υπονοεί την αρμονία νου, σώματος και πνεύματος. Ένα πρόγραμμα yoga περιλαμβάνει αναπνευστικές ασκήσεις και συνδυασμό δυναμικών και στατικών ασκήσεων. Μέσα από αυτό το συνδυασμό θα καταλάβετε την επίδραση που μπορεί να έχει η yoga στο σώμα, την ενεργητικότητα και την υγεία σας. Η yoga μπορεί να εξασκηθεί από τον κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου, σωματότυπου και επιπέδου φυσικής κατάστασης, με την προϋπόθεση βέβαια της προσαρμογής του επιπέδου των ασκήσεων στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθένα.

Αν εξασκείστε τακτικά στη yoga μπορείτε να αυξήσετε την ενέργεια και την ευλυγισία σας, να βελτιώσετε τον έλεγχο του βάρους, την κυκλοφορία του αίματος και την πέψη και να ανακουφιστείτε από την αρθρίτιδα. Επίσης η yoga, όπως και κάθε μορφή άσκησης αποτελεί ασπίδα προστασίας ενάντια  στην οστεοπόρωση και μετριάζει το άγχος  και την κατάθλιψη.


Άρθρο αρχείου

Εύα Σαμπροβαλάκη

Continue Reading

Trending