Διατροφή
Καθιστική ζωή και απώλεια βάρους εν όψει του Lock down – Covid-19
Το να χάσετε κιλά δεν είναι μια δύσκολη υπόθεση αρκεί να υπάρχει η σωστή διατροφική καθοδήγηση και να τηρείται πρόγραμμα. Το παν σε μια διατροφή είναι η λιγότερη κατανάλωση θερμίδων από αυτές που καίτε ημερησίως – αν για παράδειγμα καίτε 2000 θερμίδες την ημέρα και καταναλώνετε 1500, τότε έχετε υποθερμιδικό έλλειμμα 500 θερμίδες που αντιστοιχεί περίπου σε 2-2,5kg λίπους τον μήνα, καθόλου άσχημα!Aν θέλετε να χάσετε γρήγορα κιλά, θα πρέπει να συνδυάσετε πρόγραμμα διατροφής μαζί με άσκηση καθώς και κάποιο συμπλήρωμα διατροφής που θα επιταχύνει τις καύσεις και θα αυξήσει τον μεταβολισμό. Η άσκηση θα πρέπει να είναι αερόβια όπως γρήγορο περπάτημα τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα. Και ερχόμαστε στο μεγάλο ερώτημα Πως μπορώ να χάσω κιλά χωρίς στέρηση;
Η απάντηση είναι.. καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίμε, καταλήγουμε στο να χάνουμε βάρος με φυσικό τρόπο και με ασφάλεια. Δε χρειάζεται να στερηθούμε τίποτα. Τρώμε απ’όλα αλλά με μέτρο, ακούμε το στομάχι μας και τρώμε μόνο όταν πραγματικά πεινάμε, πίνουμε πολύ νερό καταναλώνουμε λαχανικά και φρούτα κάθε μέρα, μια πρόταση εύκολη για όλους είναι και η μέθοδος της Διαλειμματικής νηστείας, με πολλούς οπαδούς που είδαν αποτελέσματα ..πως λειτουργεί η μέθοδος αυτή περιγράφουμε παρακάτω.
Η κατανάλωση τροφών και ποτών επιτρέπεται μόνο για 8 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ στις υπόλοιπες 16 ώρες πραγματοποιούμε νηστεία εκτός νερού και τσάι-καφέ χωρίς ζάχαρη ή γλυκαντικά. Με την μέθοδο αυτή η Διαλειμματική Νηστεία θα βελτιώσει τη γλυκόζη του αίματός και θα ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας. Η νηστεία 16/8 μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους και να βελτιώσει και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Χρειαζόμαστε σίγουρα γιατί μας πιάνει λιγούρα.. ενδιάμεσα υγιεινά σνακ δηλαδή τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, ίνες, βιταμίνες και ανόργανα άλατα που βελτιώνουν την υγεία και κόβουν την πείνα, λέμε ναι στις συνταγές που μπορούμε να φτιάξουμε και στο σπίτι με απλά υλικά και εύκολα. Νόστιμα σνακ γλυκά και αλμυρά μπορούν να μας κρατήσουν χορτάτους καθ΄ όλη τη διάρκεια της μέρας. Προσοχή όμως στα αναψυκτικού τύπου “Diet” ή “No Sugar” μπορεί να φαίνονται μια καλύτερη επιλογή σε σύγκριση με τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη, οι επιστήμονες όμως έχουν αποδείξει ότι είναι περίπου το ίδιο. Κακή επιλογή από την άλλη όμως τα γλυκαντικά ποτά που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και άνοιας. Με άλλα λόγια η κατανάλωση αναψυκτικών και γλυκαντικών ουσιών επηρεάζει και το μυαλό μας, προτάσεις για υγιεινά ποτά είναι στην λίστα των καθημερινών συνηθειών μας λέμε ναι λοιπόν .. δοκιμάζουμε και κρατάμε κάποιες από τις παρακάτω επιλογές.
Το τσάι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ έως και 86 τοις εκατό. Δεν σας αρέσει το τσάι; Η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 10%.Καφές όλοι αγαπάμε τον καφέ τι όμως διαφορετικό μπορούμε να κάνουμε επιλέγοντας δυο φλιτζάνια καφέ την ημέρα.. καφέ από μανιτάρι..Η διαδικασία περιλαμβάνει υγροποίηση και ξήρανση διαφόρων τύπων μανιταριών, για να προκύψει ένα εκχύλισμα, το οποίο αναμειγνύεται με κανονικό καφέ χωρίς καφεΐνη και συσκευάζεται αεροστεγώς. Αν και ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα μανιτάρια έχουν οφέλη για την υγεία, είναι καλύτερο να μην προσπαθήσει κανείς να δημιουργήσει τον καφέ στο σπίτι.
Μια άλλη λύση είναι να πίνουμε απλή σόδα ή ανθρακούχο νερό με στημένο λεμόνι. Επιλέγουμε να πίνουμε σόδα και στύβουμε μέσα λεμόνι για να βελτιώσουμε τη γεύση… πραγματικά ωραίος συνδυασμός Αν θέλουμε να έχει γλυκιά γεύση μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο μέλι. Όμως προσέχετε την ποσότητα μελιού που καταναλώνετε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας .Κάτι άλλο που αξίζει να αναφέρω είναι και τα συμπληρώματα διατροφής είναι ένα πολύ καλό και βοηθητικό εργαλείο στη προσπάθεια σας να χάσουμε λίγα ή και πολλά κιλά. Δεδομένου ότι δεν είναι όλα τα προϊόντα το ίδιο, είναι σημαντικό να κάνετε μια σχολαστική έρευνα πριν πάρετε την απόφαση σας. Μερικά από αυτά τα προϊόντα μπορεί να περιέχουν βλαβερές ουσίες οπότε σιγουρευτείτε ότι αυτό που θα επιλέξετε παρασκευάζεται από μόνο φυσικά συστατικά.
Προσοχή λοιπόν πάντα με συμβουλές των ειδικών γιατρών ..Ακολουθείστε τη σωστή δοσολογία, βελτιώστε τη διατροφή σας και βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητα σας. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να έχετε θεαματικά αποτελέσματα και να χάσετε όλο το περιττό βάρος μια για πάντα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥ ΖΗΝ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ
ΠΕΤΚΑΚΗ ΠΩΛΙΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ –ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ
Διατροφή
Η κακή διατροφή κύρια πηγή κυτταρίτιδας
Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Η κυτταρίτιδα σίγουρα είναι ένα σύνθετο φυσιολογικό φαινόμενο που περιλαμβάνει γενετικούς και ορμονικούς παράγοντες. Η διατροφή όμως είναι ο κύριος καθημερινός ρυθμιστής.
Ορισμένες διατροφικές συνήθειες δημιουργούν ένα περιβάλλον που ευνοεί τη φλεγμονή και την αποθήκευση λίπους, κάνοντας το δέρμα να μοιάζει με πορτοκάλι, με λακκάκια που γίνονται με την πάροδο της ηλικίας ολοένα και πιο ορατά και πιο δύσκολο να εξαλειφθούν.
Μόλις εντοπίσετε αυτή την εμφάνιση αυτό θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα για τη σταθεροποίηση της δομής του χορίου και τη μείωση της όψης φλοιού πορτοκαλιού.
Ποιοι είναι οι μηχανισμοί που επιδεινώνουν;
Η κυτταρίτιδα επιδεινώνεται όταν τα λιποκύτταρα που διευρύνονται και συμπιέζουν τα αιμοφόρα και λεμφικά αγγεία. Αυτή η απόφραξη οδηγεί σε κατακράτηση υγρών και διάσπαση των ινών κολλαγόνου.
Ορισμένες τροφές επιταχύνουν αυτόν τον κύκλο προάγοντας την κατακράτηση νερού ή σκληραίνοντας τους ιστούς μέσω βιοχημικών αντιδράσεων, που όμως μπορούν να αποφευχθούν.
Για να μειώσετε την κυτταρίτιδα, δεν αρκεί απλώς να «κάψετε» θερμίδες, αλλά πρέπει να αποκαταστήσετε την ποιότητα της κυτταρικής ανταλλαγής.
Το πιο συνηθισμένο λάθος μετά τα 40 είναι η τήρηση μιας περιοριστικής δίαιτας που λιώνει τη μυϊκή μάζα χωρίς να αντιμετωπίζει την ίνωση.
Θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε μια ποικίλη, χαμηλή σε τοξίνες διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά και άπαχες πρωτεΐνες, για να διατηρήσετε την ελαστικότητα του δέρματος και έτσι να υποστηρίξετε την υγιή κυκλοφορία του αίματος…
Κρυμμένο αλάτι
Το νάτριο, δηλ. το αλάτι, είναι ο κύριος ένοχος πίσω από το οιδηματώδες συστατικό της κυτταρίτιδας.
Κατακρατώντας νερό στους ενδιάμεσους ιστούς, αυξάνει την εσωτερική πίεση και προκαλεί την άνοδο των λιπαρών αποθέσεων στην επιφάνεια.
Το συνηθισμένο λάθος δεν είναι τόσο το επιτραπέζιο αλάτι όσο το «κρυμμένο» νάτριο στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, ή τους κύβους ζωμού, τρόφιμα που προκαλούν κορεσμό και εμποδίζουν τη φυσική αποστράγγιση.
Ενυδάτωση
Όταν δεν είμαστε αρκετά ενυδατωμένοι αφού δεν καταναλώνουμε επαρκή ποσότητα νερού τότε από εκεί ξεκινά το λάθος…
Ο οργανισμός μας επειδή φοβάται ότι θα υπάρχει στέρηση αρχίζει και αποθηκεύει περισσότερα υγρά.
Επίσης η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού μόνο κατά τη διάρκεια των γευμάτων, μπορεί να αραιώσει τα πεπτικά ένζυμα χωρίς στην πραγματικότητα να αποβάλει τους ιστούς.
Η ανεπαρκής ενυδάτωση επιβραδύνει την αποβολή των μεταβολικών τοξινών, γεγονός που προάγει τη συσσώρευση νερού σε κρίσιμες περιοχές όπως οι μηροί και οι γλουτοί.
Διορθώνοντας αυτά τα σφάλματα, είναι δυνατό να επηρεαστεί άμεσα η κυτταρίτιδα.
Μια συνειδητή διατροφική προσέγγιση, που ευνοεί τις μη επεξεργασμένες τροφές και την ενυδάτωση σε εύθετο χρόνο, σαφώς είναι ο καλύτερος τρόπος για τη σταθεροποίηση των ιστών και τον βιώσιμο περιορισμό της επέκτασης της κυτταρίτιδας…
Υψηλός γλυκαιμικός δείκτης στις τροφές
Οι αιχμές ινσουλίνης που προκαλούνται από απλά σάκχαρα όπως είναι τα γλυκά, το λευκό αλεύρι, τα αναψυκτικά προάγουν την αποθήκευση λίπους στα λιποκύτταρα.
Το πιο σημαντικό είναι ότι η ζάχαρη συμβάλλει στη γλυκοζυλίωση των πρωτεϊνών. Αυτή η διαδικασία σκληραίνει τις ίνες κολλαγόνου, που περιβάλλουν τα λιποκύτταρα, παγιδεύοντάς τες σε μια ινώδη κατάσταση που είναι δύσκολο να διασπαστεί.
Τρανς λιπαρά και έλαια πλούσια σε Ωμέγα-6
Τα τρανς λιπαρά που βρίσκονται σε αρτοσκευάσματα και επεξεργασμένα τρόφιμα και η υπερβολική κατανάλωση φυτικών ελαίων χαμηλής ποιότητας ηλιέλαιου και καλαμποκιού διατηρούν μια χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση εντός του λιπώδους ιστού.
Αυτή η φλεγμονή επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα των κυτταρικών μεμβρανών και επιβραδύνει τη μικροκυκλοφορία. Μια ανισορροπία που ευνοεί τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα σε βάρος των ωμέγα-3 μπορεί επίσης να κάνει την κυτταρίτιδα πιο επώδυνη και πιο «συμπαγή».
Αυτά είναι τα μυστικά που συμβάλλουν στην εγκαθίδρυση της κυτταρίτιδας στο σώμα μας.
Ποτέ δεν είναι αργά μπορείτε να ξεκινήσετε την προσπάθεια από σήμερα.
Ισορροπημένη διατροφή, ενυδάτωση, μακριά από τρανς λιπαρά και επεξεργασμένες τροφές.
πηγή:https://zoumeoraia.okmarkets.gr/i-kaki-diatrofi-kyria-pigi-kyttaritidas/
Διατροφή
Γνωρίζετε πόσες από τις θερμίδες που καίτε στην άσκηση προέρχονται πραγματικά από λίπος;
Η κατανόηση της καύσης λίπους μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμόσετε καλύτερα την ένταση της προπόνησής σας και να πετύχετε πιο αποτελεσματικά τους στόχους σας, είτε πρόκειται για απώλεια βάρους είτε για βελτίωση φυσικής κατάστασης.
Γι’ αυτό δημιούργησα ένα νέο δωρεάν εργαλείο:
Υπολογισμός Καύσης Λίπους
Με το εργαλείο μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε:
– τον Μέγιστο Καρδιακό Ρυθμό σας
– σε ποια ζώνη έντασης άσκησης βρίσκεστε (χαμηλή, μέτρια ή υψηλή)
– μια εκτίμηση για το ποσοστό των θερμίδων που προέρχεται από το λίπος
– τις θερμίδες λίπους που κάψατε κατά την προπόνηση
Για τον υπολογισμό, χρειάζεται να εισάγετε:
– την ηλικία σας
– τον μέσο καρδιακό ρυθμό
– τις συνολικές θερμίδες της άσκησης (όπως καταγράφηκαν από το smartwatch σας)
Δοκιμάστε το εργαλείο εδώ:https://diaitologos.com/tool-mhr-calculator/?utm_source=newsletter_3919&utm_medium=email&utm_campaign=copy
Διατροφή
Ένα βράδυ αφιερωμένο στην ποιότητα και τη διατροφή
δημοσιογράφοι, διαμορφωτές της κοινής γνώμης και επαγγελματίες του αγροδιατροφικού τομέα συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη για μια Εκδήλωση Τύπου αφιερωμένη στα φρέσκα ευρωπαϊκά φρούτα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής καμπάνιας EuropeanFruits, η οποία συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται στην Ελλάδα, την Πολωνία και την Τσεχία.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο The Met και αποτέλεσε μια σημαντική δράση της καμπάνιας στην Ελλάδα, δημιουργώντας έναν άμεσο δίαυλο επικοινωνίας με τα μέσα ενημέρωσης και τους επαγγελματίες του αγροδιατροφικού κλάδου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες της καμπάνιας EuropeanFruits, με Δικαιούχο τον ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας και Εκτελεστικό Οργανισμό τη εταιρεία Novacert ΕΠΕ, με έμφαση στην αξία των φρέσκων ευρωπαϊκών φρούτων, στα υψηλά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας που τα χαρακτηρίζουν, καθώς και στη σημασία της ένταξής τους στην καθημερινή διατροφή ως βασικό στοιχείο ενός υγιεινού και ισορροπημένου τρόπου ζωής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι τοποθετήσεις των ομιλητών. Ο κ. Αθανάσιος Πασχούλας, Marketing Project Manager του ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας, παρουσίασε τον δικαιούχο του προγράμματος και τον ρόλο του στην προώθηση ποιοτικών ευρωπαϊκών φρούτων. Παράλληλα, ο κ. Βασίλης Μπουγάς, Γενικός Διευθυντής του ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας, τόνισε τη σημασία της προώθησης των ευρωπαϊκών φρούτων ως εργαλείου ενημέρωσης των καταναλωτών, αναδεικνύοντας τον ρόλο των αυστηρών ευρωπαϊκών προτύπων ποιότητας και ασφάλειας, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης της εξωστρέφειας του αγροδιατροφικού τομέα μέσω δράσεων όπως το πρόγραμμα EuropeanFruits. Παράλληλα, η κα Βασιλική Καραμπάση, διατροφολόγος, μοιράστηκε πρακτικές συμβουλές για την ένταξη των φρούτων στην καθημερινή διατροφή, αναδεικνύοντας τον ρόλο τους σε ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο.
Ξεχωριστή ήταν η παρουσίαση του Δρ. Σπυρίδων Μάμαλη, Καθηγητή Marketing και Προέδρου του ΕΛΓΟ–ΔΗΜΗΤΡΑ, ο οποίος ανέδειξε το ευρωπαϊκό σύστημα διασφάλισης ποιότητας και ασφάλειας των φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Στην τοποθέτησή του, παρουσίασε το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις αυστηρές προδιαγραφές παραγωγής και τους εκτεταμένους ελέγχους σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, από το «χωράφι στο ράφι», υπογραμμίζοντας ότι η ασφάλεια και η ποιότητα αποτελούν αδιαχώριστες έννοιες και βασικούς πυλώνες της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία της ιχνηλασιμότητας, των κανονισμών για τα τρόφιμα και των ευρωπαϊκών στρατηγικών για ένα βιώσιμο και υπεύθυνο διατροφικό σύστημα.
Σημαντικές πληροφορίες από την εκδήλωση:
✓ Σύμφωνα με τις διατροφικές οδηγίες στην Ελλάδα, συνιστάται η κατανάλωση 3 μερίδων φρούτων την ημέρα, συμβάλλοντας στη συνολική υγεία και ευεξία.
✓ Ποικιλία χρωμάτων στο πιάτο: Η επιλογή φρούτων διαφορετικών χρωμάτων βοηθά στην πρόσληψη διαφορετικών βιταμινών και αντιοξειδωτικών.
✓ Αύξηση κατανάλωσης: Μπορεί να επιτευχθεί με πρακτικές όπως εύκολη πρόσβαση, προετοιμασία από πριν και ένταξή τους σε γεύματα και σνακ.
✓ Ασφάλεια και ποιότητα στην πράξη: Τα ευρωπαϊκά φρούτα παράγονται και ελέγχονται βάσει αυστηρών κανονισμών, από το χωράφι έως το τελικό προϊόν.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δείπνο, δίνοντας στους παρευρισκόμενους την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να γνωρίσουν από κοντά τη γεύση και την ποιότητα των ευρωπαϊκών φρούτων, σε ένα φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον. Η καμπάνια EuropeanFruits συνεχίζει δυναμικά τις δράσεις ενημέρωσης και προώθησης σε Ελλάδα, Πολωνία και Τσεχία, με στόχο να φέρει τα φρέσκα ευρωπαϊκά φρούτα πιο κοντά στην καθημερινότητα των καταναλωτών.
-
Επιχειρηματικότητα5 + 1 TIPS…. Ορθής Επικοινωνίας!
-
Επιχειρηματικότητα5 + 1 TIPS…. ΟΡΘΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ!
-
ΟικογένειαΗ Caresma αλλάζει το τοπίο της φροντίδας ηλικιωμένων ανθρώπων, με σύμμαχο την εκπαίδευση & τεχνολογία.
-
ΣυνεντεύξειςMeet the Designers – Μια πρωτοβουλία που φωτίζει τους Έλληνες δημιουργούς..
-
Εκδηλώσεις«Ποιητικοί Δρόμοι»: Μια μεγάλης κλίμακας πολιτιστική δράση στην Καλαμάτα
-
Εκδηλώσεις«Μια βεντάλια από γυναίκες» – Ζωή Τηγανούρια
-
ΞενοδοχείαΞενώνας «Το Αρχοντικόν» – Διαμονή στη φύση με άνεση & πολυτέλεια
-
ΕκδηλώσειςFrida Kahlo: Beyond the Icon Immersive Experience

