Connect with us

Διατροφή

Καθιστική ζωή και απώλεια βάρους εν όψει του Lock down – Covid-19

Το να χάσετε  κιλά δεν είναι μια δύσκολη υπόθεση αρκεί να υπάρχει η σωστή διατροφική καθοδήγηση και να τηρείται πρόγραμμα. Το παν σε μια διατροφή είναι η λιγότερη κατανάλωση θερμίδων από αυτές που καίτε ημερησίως – αν για παράδειγμα καίτε 2000 θερμίδες την ημέρα και καταναλώνετε 1500, τότε έχετε υποθερμιδικό έλλειμμα 500 θερμίδες που αντιστοιχεί περίπου σε 2-2,5kg λίπους τον μήνα, καθόλου άσχημα!Aν θέλετε να χάσετε γρήγορα κιλά, θα πρέπει να συνδυάσετε πρόγραμμα διατροφής μαζί με άσκηση καθώς και κάποιο συμπλήρωμα διατροφής που θα επιταχύνει τις καύσεις και θα αυξήσει τον μεταβολισμό. Η άσκηση θα πρέπει να είναι αερόβια όπως γρήγορο περπάτημα τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα. Και ερχόμαστε στο μεγάλο ερώτημα Πως μπορώ να χάσω κιλά χωρίς στέρηση;

Η απάντηση είναι.. καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίμε, καταλήγουμε στο να χάνουμε βάρος με φυσικό τρόπο και με ασφάλεια. Δε χρειάζεται να στερηθούμε  τίποτα. Τρώμε απ’όλα αλλά με μέτρο, ακούμε το στομάχι μας και τρώμε μόνο όταν πραγματικά πεινάμε, πίνουμε πολύ νερό καταναλώνουμε  λαχανικά και φρούτα κάθε μέρα, μια πρόταση εύκολη για όλους  είναι και η μέθοδος της Διαλειμματικής νηστείας, με πολλούς οπαδούς που είδαν αποτελέσματα ..πως λειτουργεί η μέθοδος αυτή περιγράφουμε παρακάτω.

  Η κατανάλωση τροφών και ποτών επιτρέπεται μόνο για 8 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ στις υπόλοιπες 16 ώρες πραγματοποιούμε νηστεία εκτός νερού και τσάι-καφέ χωρίς ζάχαρη ή γλυκαντικά. Με την μέθοδο αυτή η Διαλειμματική Νηστεία θα βελτιώσει τη γλυκόζη του αίματός και θα ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας. Η νηστεία 16/8 μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους και να βελτιώσει και  τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Χρειαζόμαστε σίγουρα γιατί μας πιάνει λιγούρα..   ενδιάμεσα υγιεινά σνακ δηλαδή τροφές  υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, ίνες, βιταμίνες και ανόργανα άλατα που βελτιώνουν την υγεία και κόβουν την πείνα, λέμε ναι στις συνταγές που μπορούμε να φτιάξουμε και στο σπίτι με απλά υλικά  και εύκολα. Νόστιμα σνακ γλυκά και αλμυρά μπορούν να μας κρατήσουν χορτάτους καθ΄ όλη τη διάρκεια της μέρας. Προσοχή όμως στα αναψυκτικού τύπου “Diet” ή “No Sugar” μπορεί  να φαίνονται μια καλύτερη επιλογή σε σύγκριση με τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη, οι επιστήμονες όμως έχουν αποδείξει ότι είναι περίπου το ίδιο. Κακή επιλογή από την άλλη όμως  τα γλυκαντικά ποτά που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και άνοιας. Με άλλα λόγια η κατανάλωση αναψυκτικών και γλυκαντικών ουσιών επηρεάζει και  το μυαλό μας, προτάσεις για υγιεινά ποτά είναι στην λίστα των καθημερινών συνηθειών μας λέμε ναι λοιπόν  .. δοκιμάζουμε και κρατάμε κάποιες από τις παρακάτω επιλογές.

Το τσάι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ έως και 86 τοις εκατό. Δεν σας αρέσει το τσάι; Η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 10%.Καφές όλοι αγαπάμε τον καφέ τι όμως διαφορετικό   μπορούμε να κάνουμε  επιλέγοντας δυο φλιτζάνια καφέ την ημέρα.. καφέ από μανιτάρι..Η διαδικασία περιλαμβάνει υγροποίηση και ξήρανση διαφόρων τύπων μανιταριών, για να προκύψει ένα εκχύλισμα, το οποίο αναμειγνύεται με κανονικό καφέ χωρίς καφεΐνη και συσκευάζεται αεροστεγώς. Αν και ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα μανιτάρια έχουν οφέλη για την υγεία, είναι καλύτερο να μην προσπαθήσει κανείς να δημιουργήσει τον καφέ στο σπίτι.

Μια άλλη λύση είναι να πίνουμε  απλή σόδα ή ανθρακούχο νερό με στημένο λεμόνι. Επιλέγουμε να πίνουμε  σόδα και στύβουμε μέσα λεμόνι για να βελτιώσουμε τη γεύση… πραγματικά ωραίος συνδυασμός Αν θέλουμε να έχει γλυκιά γεύση μπορούμε  να προσθέσουμε και λίγο μέλι. Όμως προσέχετε την ποσότητα μελιού που καταναλώνετε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας .Κάτι άλλο που αξίζει να αναφέρω είναι και τα συμπληρώματα διατροφής είναι ένα πολύ καλό και βοηθητικό εργαλείο στη προσπάθεια σας να χάσουμε λίγα ή και πολλά κιλά. Δεδομένου ότι δεν είναι όλα τα προϊόντα το ίδιο, είναι σημαντικό να κάνετε μια σχολαστική έρευνα πριν πάρετε την απόφαση σας. Μερικά από αυτά τα προϊόντα μπορεί να περιέχουν βλαβερές ουσίες οπότε σιγουρευτείτε ότι αυτό που θα επιλέξετε παρασκευάζεται από μόνο φυσικά συστατικά.

Προσοχή λοιπόν πάντα με συμβουλές των ειδικών γιατρών  ..Ακολουθείστε τη σωστή δοσολογία, βελτιώστε τη διατροφή σας και βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητα σας. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να έχετε θεαματικά αποτελέσματα και να χάσετε όλο το περιττό βάρος μια για πάντα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥ ΖΗΝ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΕΤΚΑΚΗ ΠΩΛΙΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ –ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ

Διατροφή

Νηστεία (Σαρακοστή): Οφέλη και Διαιτολόγιο [ΟΔΗΓΟΣ]

Κάθε χρόνο όταν πλησιάζουμε στη μεγάλη νηστεία, πάντα ρωτάω στο γραφείο αν και πότε θα ξεκινήσει ο/η διαιτώμενος/η νηστεία. Μερικοί δε νηστεύουν καθόλου, αλλά και αυτοί που νηστεύουν επιλέγουν να το κάνουν μόνο τη μεγάλη εβδομάδα. Ο λόγος και των είναι ο ίδιος: Για να αποφύγουν τα αρνητικά της νηστείας. Ποιά είναι αυτά τα αρνητικά που λαμβάνω συχνά ως απάντηση;

  • Δεν μπορώ χωρίς το κρέας
  • Δεν θα χάσω βάρος, θα κολλήσω αν δεν τρώω πρωτεΐνη σαλάτα
  • Συνέχεια πεινάω  και αισθάνομαι εξάντληση

Ας απαντήσουμε αρχικά τι είναι η Νηστεία.

Η Ορθόδοξη Χριστιανική νηστεία ορίζεται ως περιοδική χορτοφαγία, σε διάφορες περιόδους μέσα στο έτος. Η Μεγάλη Σαρακοστή διαρκεί 48 ημέρες και ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μ. Σάββατο. Κατά την περίοδο της νηστείας του Πάσχα δεν καταναλώνεται κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. Κάποιες μέρες αποτελούν εξαίρεση βέβαια, όπως η μέρα του Ευαγγελισμού και η Κυριακή των Βαΐων, που επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού.

Eating Right Diaita Papachristos

Ποια τα οφέλη της νηστείας;

Σωματικό Βάρος

Μελέτες έχουν δείξει ότι κατά την περίοδο της νηστείας υπάρχει μία μείωση της τάξης των 200 kcal στην ενεργειακή πρόσληψη σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο. Η νηστεία συμβάλλει στο αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας και φαίνεται να οδηγεί σε μείωση βάρους και σωματικού λίπους. Εγώ όσους ξεκινώ με πλάνο νηστείας του κάνω λιπομέτρηση, στην αρχή και στο τέλος, όπου πάντα παρατηρώ μείωση και στο βάρος και στο λίπος.

Μειωμένα Επίπεδα Χοληστερόλης

Λόγω της αποχής από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για τη μείωση των κορεσμένων λιπαρών και κατ’ επέκταση μια μείωση στις τιμές της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Αυτά συνδυαστικά μειώνουν τη πιθανότητα ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Διάβασε επίσης: Χοληστερόλη, ποιος ο ρόλος της διατροφής στη μείωσή της; [ΟΔΗΓΟΣ]

Μείωση Οξειδωτικού Στρες

Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από την άλλη, οδηγεί σε επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών, καθώς και αντιοξειδωτικών.

Μείωση Αρτηριακής πίεσης

Επίσης βελτιώνονται τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, λόγω της μεγαλύτερης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και οσπρίων, τα οποία έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε κάλιο.

Διάβασε επίσης: Υψηλή Αρτηριακή Πίεση (Υπέρταση) και Διατροφή [ΟΔΗΓΟΣ]

Διατροφική Εκπαίδευση

Η Νηστεία είναι καλή ευκαιρία για να εκπαιδευτείς διατροφικά, υποσυνείδητα κατά τη διάρκεια της Νηστείας αποκτάς καλές διατροφικές συνήθεις, ενώ ταυτόχρονα εξοικειώνεσαι σε αυτές. Επίσης ανακαλύπτεις φυτικές διατροφικές επιλογές που ίσως αλλιώς να μη σκεφτόσουν να δοκιμάσεις.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο : https://diaitologos.com/diaita/nisteia-sarakosti-ta-ofeli-stin-ygeia/

Continue Reading

Διατροφή

Γιατί ενώ κάνω δίαιτα δεν αδυνατίζω;

Από τότε που έκανα αυτή τη δίαιτα πήρα τα κιλά…

Συχνές απορίες και διαπιστώσεις ανθρώπων που χρόνια ταλαιπωρούνται με ανορθόδοξες δίαιτες. Η μείωση του σωματικού βάρους είναι μια πολύ περίπλοκη και πλήρως εξατομικευμένη διαδικασία. Αναλύοντας τους μέχρι σήμερα γνωστούς μηχανισμούς ελάττωσης του σωματικού βάρους, μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί οι εξαντλητικές και οι αυτοαποκαλούμενες «μαγικές δίαιτες» οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην πρόσληψη κιλών.

Εξαιρετικά υποθερμιδικές δίαιτες: Ο οργανισμός για να λειτουργήσει ένα 24ωρο σε απόλυτη ηρεμία χρειάζεται ποσό ενέργειας το οποίο ονομάζεται ενεργειακή δαπάνη ηρεμίας και στην ουσία υποδεικνύει την ενέργεια που χρειάζεται κανείς για να υποστηρίζει τις βασικές λειτουργίες της ύπαρξής του. Όταν η ενέργεια που καταναλώνει κάποιος είναι χαμηλότερη από αυτή, αυτομάτως οι καύσεις μειώνονται προς εξοικονόμηση ενέργειας, το ισοζύγιο ενέργειας δεν είναι αρνητικό, δηλαδή παρά την πολύ χαμηλή πρόσληψη, ο οργανισμός είναι ανίκανος να μεταβολίσει την προσλαμβανόμενη τροφή και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ικανή συνθήκη για αύξηση βάρους.

Μικρός αριθμός γευμάτων: Δεν είναι λίγες οι φορές που στην προσπάθεια απώλειας βάρους περιορίζεται ο αριθμός των γευμάτων. Τα 5, 6 ή και παραπάνω μικρά γεύματα είναι ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία της διατροφής, διότι όταν ο οργανισμός αφεθεί περισσότερο από 6 ώρες χωρίς τροφή, εξαντλείται και η αποθηκευμένη με τη μορφή γλυκογόνου ενέργεια. Τότε εισάγεται σε μια στρεσσογόνο κατάσταση και στην επόμενη λήψη τροφής προσπαθεί να αποθηκεύσει την ενέργεια στην πιο «δυνατή» ενεργειακή του μονάδα, δηλαδή το λίπος.

Δίαιτες που εστιάζουν σε ένα μακροθρεπτικό συστατικό: Οι πιο δημοφιλείς από αυτή την ομάδα δίαιτες αποκλείουν τους υδατάνθρακες και δίνουν προβάδισμα κυρίως στην πρωτεΐνη ή και το λίπος. Με τον τρόπο αυτό υποτίθεται πως ο οργανισμός μη έχοντας υπόστρωμα για να παράγει γλυκόζη, μεταβολίζει το αποθηκευμένο λίπος του. Είναι περιττό να αναλυθεί ο εξαιρετικά σημαντικός ρόλος που επιτελεί καθένα από τα 3 μακροθρεπτικά συστατικά στη υγεία, αλλά είναι σημαντικό να καταστεί σαφές πως εφόσον υπάρχει επαρκής πρόσληψη τροφής, όλοι οι μεταβολικοί δρόμοι συγκλίνουν στην παραγωγή γλυκόζης. Το οποίο σημαίνει πως ακόμη και αν αποκλειστούν οι υδατάνθρακες από την διατροφή, ο οργανισμός με ενδιάμεσους δρόμους πάλι θα παράγει γλυκόζη. Επίσης, είναι γνωστό πως όταν η γλυκόζη δεν επαρκεί, ο οργανισμός στρέφεται πρώτα ενάντια στην μυϊκή μάζα και όχι στο λίπος, με αποτέλεσμα μείωση αυτής, ενώ το αποθηκευμένο λίπος παραμένει.

Και το πιο βασικό, αυτό που η σύγχρονη διαιτολόγια αποσκοπεί να αφορίσει είναι οι αντισταθμιστικές συμπεριφορές. Συνεπώς δίαιτες στερητικές, που εστιάζουν σε συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων, που δεν επιτρέπουν την κοινωνική ζωή στο άτομο και στερούν την εκπλήρωση της παραμικρής επιθυμίας, οδηγούν όχι μόνο στην αφετηρία(επαναπρόσληψη βάρους), αλλά και σε βαρύτατες ψυχικές διαταραχές. Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η απόκτηση υγιών διατροφικών συνηθειών δεν είναι κάτι προσωρινό, αλλά ορίζεται ως η μεταβολή της νοοτροπίας απέναντι στη σωματική, ψυχολογική αλλά και κοινωνική ανάγκη της λήψης τροφής.

Δέσποινα Βασιλάκου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος


Άρθρο αρχείου

Δέσποινα Βασιλικού

Continue Reading

Διατροφή

Η αξία της υγιεινής διατροφής

Καταρρίπτοντας τους μύθους δημοφιλών τύπων δίαιτας

Τα τελευταία χρόνια, το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού γύρω από θέματα διατροφής έχει οδηγήσει τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο στην ανακύκλωση πληροφοριών γύρω από διάφορους τύπους «σωστής» διατροφής και τύπους «ορθού» αδυνατίσματος. Αποτέλεσμα αυτού είναι  αρκετές διαφορετικού τύπου δίαιτες να είναι πολύ δημοφιλείς, οι βασικές αρχές των οποίων στηρίζονται στη διαστρέβλωση βασικών επιστημονικών αρχών, στο βωμό του οικονομικού κέρδους ή της προσωρινής ταχείας απώλειας βάρους, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η υγεία του ατόμου. Τόσο η γνωστή δίαιτα Άτκινς ή η τελευταίως διαδεδομένη δίαιτα ομάδας αίματος, στηρίζονται σε αρχές αντίθετες από τις επιστημονικά τεκμηριωμένες, και δύνανται να προκαλέσουν και συγκεκριμένα προβλήματα στην υγεία.

Απαραίτητο στοιχείο για την αποφυγή των κινδύνων είναι η σωστή ενημέρωση και η κριτική σκέψη. Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιες από τις δημοφιλέστερες δίαιτες, για τις οποίες δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες, οι οποίες να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά τους και κυρίως να αποδεικνύουν την απουσία κινδύνου, όταν κάποιος τις υιοθετεί.

Δίαιτα σύμφωνα με την  ομάδα αίματος

Από το 1996 στο βιβλίο “Εat right for your type”, προτάσσεται δίαιτα σύμφωνα με την οποία το κάθε άτομο πρέπει να τρέφεται ανάλογα με την ομάδα αίματος του, κατά το σύστημα ΑΒΟ. Το βιβλίο έγινε ανάρπαστο, πουλώντας περισσότερα από δύο εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφράστηκε σε 50 γλώσσες, ενώ η δίαιτα αυτή διέπεται από δύο βασικές αρχές, οι οποίες είναι οι εξής:

1. «Οι αγλουτινίνες, έχουν την ιδιότητα να προκαλούν αιμοσυγκόλληση όταν προσκολλούνται στα σάκχαρα των συγκολλητινογόνων A ή Β, που εντοπίζονται στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων.»  Όμως αυτό δεν θα μπορούσε να είναι επιβλαβές για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες αγλουτινίνες εντοπίσθηκαν και σε ζωτικά όργανα του ανθρώπου και εξυπηρετούν πιθανώς την άμυνα του οργανισμού.

2. «Η ομάδα Ο είναι η αρχαιότερη, ενώ Α, Β και ΑΒ είναι μεταγενέστερες.» Γεγονός που επίσης δεν ευσταθεί.

Η περαιτέρω ανάλυση αποφαίνεται περιττή, καθώς τα παραπάνω δεδομένα που αποτελούν τους θεμέλιους λίθους της δίαιτας αυτής, δεν είναι ούτε στο ελάχιστο επιστημονικά  τεκμηριωμένα. Εξάλλου, δεν είναι γνωστές κλινικές μελέτες που να υποστηρίζουν πως η ομάδα αίματος ενός ατόμου σχετίζεται με την διατροφή του.

Δίαιτα Atkins

Η δίαιτα του Atkins, προτείνει τον αυστηρό περιορισμό των υδατανθράκων, είναι υψηλή σε πρωτεΐνη και κατά συνέπεια υψηλή σε λίπος. Αποτελείται από 4 φάσεις. Σε πρόσφατες συγκριτικές μελέτες που διήρκεσαν περισσότερο από 12 μήνες, οι διαφορές που παρατηρήθηκαν στην απώλεια δεν ήταν στατιστικά σημαντικές. Εξάλλου, η όποια απώλεια παρατηρείται αρχικά κατά την δίαιτα του Atkins, οφείλεται στην εξάντληση των αποθεμάτων γλυκογόνου του οργανισμού και κατά συνέπεια την μεγάλη απέκκριση νερού.

Εκτός από τα μη αξιοσημείωτα αποτελέσματα, όσον αφορά την απώλεια βάρους, πρέπει να επισημανθεί και ο κίνδυνος για την υγεία που ενέχεται σε αυτήν. Σύμφωνα με κλινικές μελέτες μια υψηλοπρωτεϊνική δίαιτα, επιβαρύνει τη νεφρική λειτουργία και καταπονεί αρκετά τους νεφρούς. Επίσης, μια δίαιτα υψηλή σε λιπαρά αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η κέτωση δεν είναι «ένα θαυμάσιο δώρο της ζωής», όπως ο ίδιος ο Atkins συνήθιζε να την χαρακτηρίζει, αλλά μία ιδιαίτερα στρεσογόνος κατάσταση για τον οργανισμό. Τέλος, η δίαιτα αυτή αποφαίνεται επιζήμια και για την υγεία των οστών, καθώς προάγει την απώλεια Ca.

Του Μιχάλη Χουρδάκη

Κλινικού Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Δημόσιας Υγείας

Αντιπροέδρου Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων.


Άρθρο αρχείου

Μιχάλη Χουρδάκη

Continue Reading

Trending