Connect with us

Γαστρονομία

Κέικ σοκολάτας με κολοκυθάκια

Κέικ σοκολάτας με κολοκυθάκια

Υπέροχο κέικ σοκολάτας με κολοκυθάκια, ναι με κολοκυθάκια!

Συμβουλή Νο. 1: Μην κάνετε την κλασική διαδικασία με το άπλωμα αλατιού πάνω στο τρίμμα από τα κολοκυθάκια για να φύγει η υγρασία, τη θέλουμε την υγρασία! Ούτε να τα ζουλήξετε!

Συμβουλή Νο. 2: Θα δείτε παρακάτω ότι αφού αλείψετε με βούτυρο τη φόρμα έπειτα θα πρέπει να καλύψετε τη βουτυρωμένη επιφάνεια με σκόνη κακάο. Μην το λυπηθείτε, βάλτε μπόλικο και έπειτα ότι περισσέψει γυρίστε το πίσω στο κουτί του, τίποτα δε θα έχει πάθει.  Και στην περίπτωση που δε σας φτάσει η σκόνη κακάο, προς Θεού μη βάλετε αλεύρι, το κέικ σας θα φαίνεται σα να έχει λεκέδες.

Υλικά για το κέικ:

  • 260γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 55γρ. σκόνη κακάο (+ για τη φόρμα του κέικ)
  • 1κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1κ.γ. αλάτι
  • 100γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου (+ για τη φόρμα του κέικ)
  • 200γρ. καστανή ζάχαρη
  • 150γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 120ml ελαιόλαδο (ή οποιοδήποτε φυτικό λάδι)
  • 120γρ στραγγιστό γιαούρτι
  • 1κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή μια βανίλια)
  • 300γρ. τριμμένο κολοκυθάκι
  • 100γρ. κουβερτούρα λιωμένη, σε θερμοκρασία δωματίου

Υλικά για την ganache

  • 110γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
  • 110ml κρέμα γάλακτος
  • 1κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή κάποιο λικέρ

Οδηγίες

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180, αέρα.
  2. Βουτυρώνουμε και απλώνουμε με κακάο σκόνη μια φόρμα του κέικ. Αφήνουμε στην άκρη.
  3. Εν συνεχεία φροντίζουμε να προετοιμάσουμε όλα μας τα υλικά. Οπότε, βγάζουμε βούτυρο και αυγά από το ψυγείο και εν συνεχεία πάμε να ετοιμάσουμε την κουβερτούρα μας. Αφού κόψουμε σε μικρά κομματάκια την κουβερτούρα, τη βάζουμε σε ένα μπεν μαρί να λιώσει. Αφού λιώσει την αφήνουμε στην άκρη ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  4. Έπειτα, προετοιμάζουμε τα κολοκυθάκια μας τρίβοντας τα στον τρίφτη. Να θυμάστε πως χρειαζόμαστε την υγρασία που έχει το κολοκυθάκι οπότε δεν το στύβουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
  5. Όπως στα περισσότερα κέικ, έτσι και εδώ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ. Οπότε, αφού κοσκινίσουμε το αλεύρι το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το κακάο, τη σόδα και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη.
  6. Εν συνεχεία, στο μίξερ του μπολ, στη μεσαία ταχύτητα, χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τα δύο είδη ζάχαρης, για περίπου πέντε λεπτά. Έπειτα, προσθέτουμε το λάδι, ένα ένα τα αυγά και τέλος το εκχύλισμα βανίλιας.
  7. Προσθέτουμε το μείγμα μας με τα στερεά υλικά εναλλάξ με το γιαούρτι. Το κάνουμε σε 3 δόσεις.
  8. Βγάζουμε το μπολ από το μίξερ και προσθέτουμε το τριμμένο κολοκυθάκι και εν συνεχεία τη λιωμένη σοκολάτα (να ελέγξετε αν έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν την προσθέσετε στο μείγμα.)
  9. Περιχύνουμε το μείγμα μας στη φόρμα του κέικ και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά. Καθώς κάθε φούρνος είναι διαφορετικός καλό είναι να κάνετε το τεστ με την οδοντογλυφίδα/μαχαίρι πριν το βγάλετε. Η διαφορά μας εδώ είναι ότι δε θέλουμε να βγει καθαρή, αλλά με κάποια υγρά ψίχουλα του κέικ. Αφήστε το να κρυώσει.

Για την ganache

  1. Αρχικά κόβουμε σε μικρά κομμάτια την κουβερτούρα και σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος λίγο πριν το σημείο βρασμού.
  2. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και έπειτα προσθέτουμε τη σοκολάτα. Αφήνουμε για ένα λεπτό και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε και τη βανίλια ή το ποτό.
  3. Μπορείτε να απλώσετε την γκανάζ σοκολάτας πάνω από το κέικ αλλά αφού πρώτα κρυώσει.

Teti

https://tetisflakes.com/

Από την κυρία ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

ΠΙΚ-ΝΙΚ και Μουσική και Σινεμά; Μας έλειψε και του Λείψατε!

Η ευχή «να κρατούσε το καλοκαίρι λίγο ακόμα» φέτος πραγματοποιείται! Το πιο ξεχωριστό ραντεβού της Θεσσαλονίκης, επιστρέφει στο τέλος του Σεπτέμβρη, για έβδομη φορά, στη Ρωμαϊκή Αγορά και ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης γίνεται για τρεις μέρες ο μοναδικός προορισμός μικρών και μεγάλων.

Στις 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2019, ο χώρος της Ρωμαϊκής Αγοράς ανοίγει, γεμίζει καλαθάκια και καρό τραπεζομάντηλα και υποδέχεται κατοίκους και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, δίνοντάς τους την ευκαιρία να βιώσουν έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, με έναν τρόπο… αξέχαστο!

Μουσική και σινεμά, κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου αστικού πικ-νικ! Αυτή είναι η «καρδιά» του προγράμματος του ΠΙΚ-ΝΙΚ Urban Festival, το οποίο όπως κάθε χρόνο επιφυλάσσει εκπλήξεις! Πιστό στον σκοπό που είχε θέσει από την πρώτη του χρονιά, να αναζητά τις νέες μουσικές της Θεσσαλονίκης, το ΠΙΚ-ΝΙΚ, παρουσιάζει και φέτος μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μουσικά σχήματα, ενώ η κάθε ημέρα κλείνει με την προβολή μίας ταινίας στον πιο απροσδόκητο θερινό κινηματογράφο της πόλης! Φυσικά από το πρόγραμμά του, δε θα λείψουν οι προβολές ταινιών μικρού μήκους.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.

ΠΙΚ-ΝΙΚ 2019

27-29  Σεπτεμβρίου

Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης

Continue Reading

Γαστρονομία

Honey Sommelier στο Λονδίνο

Σκοπός του προγράμματος είναι η αύξηση της αναγνωρισμότητας και της εξειδίκευσης στο μέλι. Η παροχή στους συμμετέχοντες μιας μεθοδολογίας που τους επιτρέπει να αξιολογήσουν την ποιότητα και την ποικιλία των μελιών. Για τους μελισσοκόμους και τους συσκευαστές είναι χρήσιμη η παρακολούθηση του σεμιναρίου για την σωστή επισήμανση σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, καλύτερη παρουσίαση των προϊόντων και για τους λάτρεις του μελιού εν γένει, για καλύτερη επιλογή και εκτίμηση του μελιού

Το σεμινάριο απευθύνεται κατά προτίμηση σε μελισσοκόμους και τεχνικούς, αλλά και σε άλλους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με το μέλι (όπως βοτανολόγοι, διατροφολόγοι, διαιτολόγοι, σεφ ή «foodies») και όσοι επιθυμούν να επεκτείνουν τις γνώσεις τους για το μέλι. Θα μάθουν πώς να χρησιμοποιούν την οργανοληπτική ανάλυση ως εργαλείο για την αξιολόγηση της ποιότητας.

 

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

 

Θα μάθετε πώς το μέλι παράγεται από τις μέλισσες και από τους μελισσοκόμους και όλους τους κρυμμένους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παραγωγή μελιού. Θα δοκιμάσετε πόσο ευαίσθητες είναι οι αισθήσεις σας και θα βελτιώσετε την ικανότητά σας για αισθητήρια-οργανοληπτική διάκριση. Θα δοκιμάσετε περισσότερες από 15 ποικιλίες επιλεγμένου μελιού υψηλής ποιότητας και θα είστε εκπαιδευμένοι για να αναγνωρίσετε ελαττώματα στο μέλι. Θα μάθετε να ανιχνεύετε τα προφίλ γεύσης των μελιών. Θα βιώσετε να είστε κριτής σε διαγωνισμό μελιού.

Τα είδη μελιού θα περιλαμβάνουν (αλλά δεν περιορίζονται σε αυτά):

  • Citrus (Citrus spp.)
  • Πικραλίδα (Taraxacum officinale)
  • Ακακία (Robinia pseudoacacia)
  • Γαλλικό αγιόκλημα (Hedysarum coronarium)
  • Δέντρο καρυδιού (Eucalyptus spp.)
  • Μελιτώματα μέλι
  • Ασβέστη (Tilia spp.)
  • Brassica napus
  • Rhododendron (Rhododendron spp.)
  • Φράουλα (Arbutus unedo)
  • Ηλίανθος (Helianthus annus)
  • Γλυκό κάστανο (Castanea sativa)
  • Γαϊδουράγκαθο (Galactites tomentosa)
  • Θυμάρι (Thymus capitatus)

 

ΤΙ ΘΑ ΜΑΘΕΤΕ

• να κατανοήσετε καλύτερα με τις αισθήσεις σας το κάθε μέλι, μαθαίνοντας πώς να προσδιορίσετε 7 βασικά αρώματα και οικογένειες αρωμάτων στο μέλι.
• να γράφετε λεπτομερείς σημειώσεις γευσιγνωσίας χρησιμοποιώντας το άρωμα μελιού και τον τροχό γεύσης, να προσδιορίζετε τη σύνθεση και τις φυσικές ιδιότητες του μελιού.
• να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιό σας για την περιγραφή του μελιού μέσω περιγραφικών στοιχείων.
• η διαφορά μεταξύ της γεύσης και της γεύσης μέσω των αισθητήριων ασκήσεων.
• να αναγνωρίσετε τις γεύσεις του μελιού και να εκπαιδεύσετε την παλέτα μέλιτος.
• να δοκιμάσετε και να μάθετε περίπου 15 σημαντικά μέλια και τις φυτικές πηγές τους.
• Να κατανοήσετε πώς και τι είναι η κρυστάλλωση και πώς να αξιολογείτε τις ιδιότητές της.
• σχετικά με τις αιτίες των ελαττωμάτων στο μέλι και τον τρόπο αποφυγής τους.
• πώς να χρησιμοποιήσετε ένα γράφημα για την αξιολόγηση του μελιού.
• πώς να χειρίζεστε, να επεξεργάζεστε και να αποθηκεύετε μέλι για καλύτερη παρουσίαση.
• τους κανόνες για την επισήμανση και την εμπορία μελιού.
• πώς να χρησιμοποιήσετε τη γνώση σας για να συνδυάσετε μέλι με τυριά, κρασιά για γλυκά και αλμυρά πιάτα.

ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ,
Τοποθεσία: DoubleTree by Hilton Hotel Λονδίνο
Εκπαιδευτές: Raffaele Dall’Olio, Gian Luigi Marcazzan
Το σεμινάριο υποστηρίζεται από τα: Διεθνή Βραβεία Μελιού Λονδίνου- London International Honey Awards (LIHA)

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.LondonHoneyAwards.com

Continue Reading

Γαστρονομία

Ευτύχης Μπλέτσας Η κουζίνα της μαμάς

Ο ΕΥΤΥΧΗΣ ΜΠΛΕΤΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΗΣ «ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ»,

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΣΤΗΝ «ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ» ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ» ΠΟΥ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΕΥΤΥΧΗ ΣΤΟ bletsas.gr

Κριθαροκούλουρο με γιαούρτι και μέλι:

H συνταγή είναι μια γλυκιά παραλλαγή του ντάκου. Μας δίνει καλούς υδατάνθρακες από το κρητικό παξιμάδι, φυτικές ίνες και καλά σάκχαρα από τα φρέσκα φρούτα, άπαχη πρωτεΐνη από το γιαούρτι και ενέργεια διαρκείας από το μέλι και τους ξηρούς καρπούς. Είναι δηλαδή σχεδόν ένα πλήρες γεύμα σε τρεις μπουκιές! Φτιάξτε το! Δε θα χρειαστείτε πάνω από δύο λεπτά!

ΥΛΙΚΑ

  • Κριθαροκουλούρες κρητικές 2 κ.σ.
  • γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • 1 Ροδάκινο (ή 5 φράουλες)
  • 1 κ.σ. Μέλι Ηλιόσποροι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αλείφουμε σε μια κριθαροκουλούρα μια παχιά στρώση γιαουρτιού. Ρίχνουμε από πάνω κομμάτια από φρέσκα φρούτα και ηλιόσπορους ή άλλους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας. Περιχύνουμε με μια κουταλιά μέλι και σερβίρουμε.

Μπάρες δημητριακών με μέλι και ταχίνι:

Mπορείς να φτιάξεις τις δικές σου σπιτικές μπάρες δημητριακών και να είσαι σίγουρος για τη σύστασή τους. Κάνεις αυτήν τη συνταγή μια φορά την εβδομάδα και έχεις μπάρες δημητριακών για κάθε μέρα. Ένα θρεπτικό σνακ για το γραφείο, το σχολείο ή το πρωινό.

ΥΛΙΚΑ

  • 2 φλ. δημητριακά ολικής αλέσεως από σιτάρι
  • 2 φλ. νιφάδες καλαμποκιού
  • 2 φλ. νιφάδες βρώμης 200 γρ.
  • μέλι 100 γρ.
  • ταχίνι Καρυδόψιχα
  • Σταφίδες
  • Cranberries
  • 1 μήλο
  • Τριμμένη φλούδα από ένα πορτοκάλι
  • Χυμό από
  • 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. κανέλλα
  • ½ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη Ελάχιστο αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Θρυμματίζουμε τα δημητριακά στο μπλέντερ ή με το χέρι. Ρίχνουμε στο μπολ όλα τα υγρά υλικά. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε τα μπαχαρικά, για να ανακατευτούν ομοιόμορφα με τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνουμε και μια πρέζα αλάτι, όχι για να γίνει αλμυρό το μείγμα αλλά επειδή το αλάτι λειτουργεί ως ενισχυτικό γεύσης. Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά τα δημητριακά, μέχρι το μείγμα να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλουμε. Όταν γίνει συμπαγές προσθέτουμε ψιλοκομμένη καρυδόψιχα. Ψιλοκόβουμε τις σταφίδες και τις μουλιάζουμε σε λίγο χυμό πορτοκαλιού. Τις προσθέτουμε και αυτές στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά, για να δέσουν μαζί όλα τα υλικά. Στο τέλος, προσθέτουμε ένα τριμμένο μήλο. Το τρίβουμε πάνω από το μπολ και όχι σε ξεχωριστό πιάτο, για να ρουφήξει το μείγμα και τους χυμούς του μήλου. Αφού έχουμε προσθέσει όλα τα υλικά, ζυμώνουμε με το χέρι. Λαδώνουμε μια φόρμα και απλώνουμε μέσα μια χοντρούτσικη στρώση ζύμης. Την πιέζουμε με το χέρι για να γίνει συμπαγής. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για 25 λεπτά. Δεν ψήνουμε πολύ, απλά όσο χρειάζεται για να αφυδατωθούν τα υλικά. Πρέπει να είναι μαλακό το μείγμα όταν βγει από το φούρνο, γιατί όταν κρυώσει θα σφίξει κι άλλο. Ακριβώς όπως τα μπισκότα. Όταν κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και το κόβουμε σε λεπτά κομμάτια. Σε δροσερό και σκιερό μέρος οι μπάρες μας διατηρούνται για μια εβδομάδα. Στο ψυγείο ακόμα περισσότερο!

Περισσότερες προτάσεις έξυπνης διατροφής και απλές υγιεινές συνταγές θα βρείτε στο βιβλίο του Ευτύχη Μπλέτσα με τίτλο ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ

που περιέχει και ένα μουσικό CD με νόστιμα φαγητοτράγουδα που θα σας φτιάξουν τη διάθεση!

Continue Reading

Trending