Connect with us

Γαστρονομία

Κέικ σοκολάτας με κολοκυθάκια

Κέικ σοκολάτας με κολοκυθάκια

Υπέροχο κέικ σοκολάτας με κολοκυθάκια, ναι με κολοκυθάκια!

Συμβουλή Νο. 1: Μην κάνετε την κλασική διαδικασία με το άπλωμα αλατιού πάνω στο τρίμμα από τα κολοκυθάκια για να φύγει η υγρασία, τη θέλουμε την υγρασία! Ούτε να τα ζουλήξετε!

Συμβουλή Νο. 2: Θα δείτε παρακάτω ότι αφού αλείψετε με βούτυρο τη φόρμα έπειτα θα πρέπει να καλύψετε τη βουτυρωμένη επιφάνεια με σκόνη κακάο. Μην το λυπηθείτε, βάλτε μπόλικο και έπειτα ότι περισσέψει γυρίστε το πίσω στο κουτί του, τίποτα δε θα έχει πάθει.  Και στην περίπτωση που δε σας φτάσει η σκόνη κακάο, προς Θεού μη βάλετε αλεύρι, το κέικ σας θα φαίνεται σα να έχει λεκέδες.

Υλικά για το κέικ:

  • 260γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 55γρ. σκόνη κακάο (+ για τη φόρμα του κέικ)
  • 1κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1κ.γ. αλάτι
  • 100γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου (+ για τη φόρμα του κέικ)
  • 200γρ. καστανή ζάχαρη
  • 150γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 120ml ελαιόλαδο (ή οποιοδήποτε φυτικό λάδι)
  • 120γρ στραγγιστό γιαούρτι
  • 1κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή μια βανίλια)
  • 300γρ. τριμμένο κολοκυθάκι
  • 100γρ. κουβερτούρα λιωμένη, σε θερμοκρασία δωματίου

Υλικά για την ganache

  • 110γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
  • 110ml κρέμα γάλακτος
  • 1κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή κάποιο λικέρ

Οδηγίες

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180, αέρα.
  2. Βουτυρώνουμε και απλώνουμε με κακάο σκόνη μια φόρμα του κέικ. Αφήνουμε στην άκρη.
  3. Εν συνεχεία φροντίζουμε να προετοιμάσουμε όλα μας τα υλικά. Οπότε, βγάζουμε βούτυρο και αυγά από το ψυγείο και εν συνεχεία πάμε να ετοιμάσουμε την κουβερτούρα μας. Αφού κόψουμε σε μικρά κομματάκια την κουβερτούρα, τη βάζουμε σε ένα μπεν μαρί να λιώσει. Αφού λιώσει την αφήνουμε στην άκρη ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  4. Έπειτα, προετοιμάζουμε τα κολοκυθάκια μας τρίβοντας τα στον τρίφτη. Να θυμάστε πως χρειαζόμαστε την υγρασία που έχει το κολοκυθάκι οπότε δεν το στύβουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
  5. Όπως στα περισσότερα κέικ, έτσι και εδώ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ. Οπότε, αφού κοσκινίσουμε το αλεύρι το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το κακάο, τη σόδα και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη.
  6. Εν συνεχεία, στο μίξερ του μπολ, στη μεσαία ταχύτητα, χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τα δύο είδη ζάχαρης, για περίπου πέντε λεπτά. Έπειτα, προσθέτουμε το λάδι, ένα ένα τα αυγά και τέλος το εκχύλισμα βανίλιας.
  7. Προσθέτουμε το μείγμα μας με τα στερεά υλικά εναλλάξ με το γιαούρτι. Το κάνουμε σε 3 δόσεις.
  8. Βγάζουμε το μπολ από το μίξερ και προσθέτουμε το τριμμένο κολοκυθάκι και εν συνεχεία τη λιωμένη σοκολάτα (να ελέγξετε αν έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν την προσθέσετε στο μείγμα.)
  9. Περιχύνουμε το μείγμα μας στη φόρμα του κέικ και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά. Καθώς κάθε φούρνος είναι διαφορετικός καλό είναι να κάνετε το τεστ με την οδοντογλυφίδα/μαχαίρι πριν το βγάλετε. Η διαφορά μας εδώ είναι ότι δε θέλουμε να βγει καθαρή, αλλά με κάποια υγρά ψίχουλα του κέικ. Αφήστε το να κρυώσει.

Για την ganache

  1. Αρχικά κόβουμε σε μικρά κομμάτια την κουβερτούρα και σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος λίγο πριν το σημείο βρασμού.
  2. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και έπειτα προσθέτουμε τη σοκολάτα. Αφήνουμε για ένα λεπτό και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε και τη βανίλια ή το ποτό.
  3. Μπορείτε να απλώσετε την γκανάζ σοκολάτας πάνω από το κέικ αλλά αφού πρώτα κρυώσει.

Teti

https://tetisflakes.com/

Από την κυρία ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

Μπιφτέκια κοτόπουλο

Φίνα γεύση … 

Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

 

Τα μπιφτέκια είναι μια ασφαλής επιλογή για οικογενειακά τραπεζώματα, αφού αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους.

Είναι πολύ πιο ελαφριά από τα μπιφτέκια με μοσχαρίσιο κιμά και ενδείκνυνται ακόμα και για αυτούς, που προσέχουν την διατροφή τους.

Είναι πολύ εύκολα στην παρασκευή τους και σερβίρονται με χόρτα, σαλάτα ή πουρέ λαχανικών ή ακόμα πατάτες τηγανητές ή ρύζι.

Το λεμόνι πάει πολύ στα μπιφτέκια κοτόπουλου.

Εμείς σας δίνουμε και άλλες ιδέες για να φτιάξετε μπιφτέκια νόστιμα με υλικά υψηλής διατροφικής αξίας.

Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κιμά γαλοπούλας ή ανάμεικτο γαλοπούλας και κοτόπουλου. Μπορείτε επίσης στον κιμά να βάλετε και λίγο γάλα ή και βρώμη που θα βρέξετε λίγο με νερό αντί της φρυγανιάς. Από αρωματικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θυμάρι ή ρίγανη και αν θέλετε ακόμα πιο ωραία γεύση μπορείτε να βάλετε στον κιμά λίγη ντομάτα τριμμένη ή καρέ και πιπεριές πράσινες ή τριμμένο καρότο έτσι η γευστική σας δημιουργία θα είναι τέλεια…

Ακόμα ένα μυστικό για να γίνουν τα μπιφτέκια σας πιο αρωματικά μπορείτε να βρέχετε τα χέρια σας με ούζο όπως τα ζυμώνετε και τα πλάθετε.

Μπιφτέκια κοτόπουλο

Από τη Φωτεινή Κασσαβέτη βοτανολόγο και περίφημη μαγείρισσα, Αλεξάνδρεια

Υλικά

1 κιλό κιμά κοτόπουλο

Ένα αυγό

Μια κούπα φρυγανιά τριμμένη

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι γραβιέρα Νάξου, τριμμένη

2 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό

2 κ.σ. μουστάρδα

1 κ.γ. πάπρικα

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το αυγό, την φρυγανιά, το ελαιόλαδο, την μουστάρδα, την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι και το τυρί.

Ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες, για να αναδυθούν τα αρώματα.

Μόλις βγάλουμε τον κιμά από το ψυγείο το ζυμώνουμε και πάλι.

Προσθέτουμε τον μαϊντανό και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί στον κιμά.

Πλάθουμε τα μπιφτέκια.

Σε ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα μπιφτέκια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 20 λεπτά.

Σίσσυ Νίκα

Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Co-Owner TasteDriver.com

Continue Reading

Γαστρονομία

Η μακαρονάδα του Στέργιου του ψαρά: Γεύση δυνατή …

Μακαρονάδα του ψαρά

Από τον Στέργιο,  Δέλτα Αξιού

Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Μια μακαρονάδα με γεύση απίθανη είναι αυτή που μου έφτιαξε ο Σέργιος, που ψαρεύει στο Δέλτα του Αξιού.

Είναι πολύ εύκολη να γίνει και μπορούμε να προσθέσουμε ότι ακόμα θέλουμε χταπόδι, τόνο, σουπιές, καραβίδες ή μπλε καβούρια.

Όσο πιο πολλά υλικά έχει η μακαρονάδα τόσο πιο νόστιμη γίνεται.

Η γεύση της μυρωδάτη και είναι ότι πρέπει για την νηστεία του Δεκαπενταύγουστου.

Η χαρά μου ήταν μεγάλη γιατί μπόρεσα και φωτογράφισα το πιάτο της μακαρονάδας ακριβώς στο σημείο, που ο Αξιός συναντά τον Θερμαϊκό. 

Υλικά

500 γρ. μακαρόνια

300 γρ. καλαμαράκια ή θράψαλα φρέσκα ή κατεψυγμένα

300 γρ. μύδια καθαρισμένα, φρέσκα

20 γαρίδες μέτριες, καθαρισμένες

2 πιπεριές πράσινες ή κόκκινες, σε λεπτές φέτες

1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

Μισό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

1 ποτήρι λευκό κρασί ασύρτικο ή μαλαγουζιά

3 ποτήρια νερό

2 δαφνόφυλλα

100 ml ελαιόλαδο

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αλάτι

 

Τρόπος παρασκευής

 Πλένουμε προσεκτικά τα καλαμάρια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Σε μεγάλο τηγάνι καίμε ελαιόλαδο το σκόρδο, το κρεμμύδι και τις πιπεριές.

Προσθέτουμε τα καλαμάρια να σοταριστούν και σβήνουμε με το κρασί.

Αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, το αλάτι, το πιπέρι και μισό ποτήρι νερό ζεστό.

Τα αφήνουμε να βράσουν για 40 λεπτά.

Πριν σβήσουμε τη σάλτσα βάζουμε τα μύδια και τις γαρίδες για 5 λεπτά να πάρουν μια βράση και να απορροφηθούν τα υγρά.

Σε κατσαρόλα βράζουμε μπόλικο νερό και μόλις κοχλάσει ρίχνουμε αλάτι και μετά από 3 δευτερόλεπτα τα μακαρόνια.

Τα βράζουμε ανάλογα με την ένδειξη της συσκευασίας.

Τα σουρώνουμε καλά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τα θαλασσινά.

Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και τα σερβίρουμε με μπόλικο πιπέρι.

Σίσσυ Νίκα

Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Co-Owner TasteDriver.com

Continue Reading

Γαστρονομία

Save Vintage: Μια οινική καμπάνια που αξίζει την υποστήριξη όλων

Οι ειδικοί συμφωνούν πως το 2019 ήταν μία εξαιρετική χρονιά για τις περισσότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας και πως τα κρασιά της εσοδείας αυτής διαθέτουν εξαιρετικά γευστικά χαρακτηριστικά. Πολλοί οινοποιοί εκτιμούν πως η εσοδεία του 2019 είναι μία από τις κορυφαίες των τελευταίων δεκαετιών ή ακόμα και εσοδεία «αναφοράς» για την περιοχή τους. Ωστόσο, τα ελληνικά κρασιά 2019 επισκιάστηκαν από την πανδημία. Έτσι, η καμπάνια Save Vintage 2019, –όπως λέει και το όνομά της– δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει τη διάσωσή τους.

Με την εστίαση υπολειτουργούσα, τον τουρισμό σε κρίση και το Οινόραμα, τη μεγαλύτερη έκθεση ελληνικών κρασιών στον κόσμο, ακυρωμένο το 2020, η εν λόγω καμπάνια, με πυρήνα την ιστοσελίδα www.SaveVintage2019.gr, από τις αρχές του καλοκαιριού φιλοδοξεί να κινητοποιήσει μαζικά όλους τους Έέλληνες οινοποιούς, φορείς, διαμορφωτές κοινής γνώμης και οινόφιλους. Στοχεύει, έτσι, στην άμεση ενδυνάμωση της κατανάλωσης ελληνικών κρασιών εσοδείας 2019 και όχι μόνο.

Τελικός σκοπός είναι να κεντρισθεί το ενδιαφέρον του καταναλωτή και να εξαφθεί η φαντασία του, ώστε να αγοράσει κρασιά, αρχικά εσοδείας 2019. Το «Save» στην προκειμένη περίπτωση είναι διττό: «Σώστε», δηλαδή καταναλώστε και χαρείτε τα κρασιά του 2019 προτού χαθούν και «Φυλάξτε» τα, δηλαδή αποθηκεύστε και παλαιώσετε τα κρασιά αυτά, ακόμα και τα λευκά, επειδή είναι υψηλής ποιότητας. 

Γιατί, πράγματι, τα κρασιά του 2019 είναι πλούσια, νόστιμα, τραγανά και ισορροπημένα ―τα επίθετα δεν λείπουν για να τα περιγράψει κάποιος. Μάλιστα, πολλά από αυτά θα μπορέσουν να παλαιώσουν για δεκαετίες σε ιδανικές συνθήκες.

Πίσω από την εν λόγω καμπάνια βρίσκεται η εταιρεία Vinetum, που διοργανώνει την έκθεση Οινόραμα, ωστόσο η δράση αυτή αφορά όλον τον αμπελοοινικό κλάδο. Γι’ αυτό και υποστηρίζεται από όλους τους σχετικούς φορείς, ενώ συσπειρώνει σημαντικό αριθμό οινογράφων, δημοσιογράφων οίνου και γεύσης και άλλων επικοινωνών και επιστημόνων του κρασιού, που όλο και μεγαλώνει. Ανθρώπους που προσφέρουν την πένα και τον ουρανίσκο τους αφιλοκερδώς, δοκιμάζοντας και γράφοντας για τα ελληνικά κρασιά του 2019. Γι’ αυτό το λόγο τα πορτραίτα τους προβάλλονται στον ιστότοπο της καμπάνιας, η οποία προωθείται και από τα κοινωνικά δίκτυα της Vinetum.

Continue Reading

Trending