Connect with us

Γαστρονομία

Κέικ σοκολάτας με κολοκυθάκια

Κέικ σοκολάτας με κολοκυθάκια

Υπέροχο κέικ σοκολάτας με κολοκυθάκια, ναι με κολοκυθάκια!

Συμβουλή Νο. 1: Μην κάνετε την κλασική διαδικασία με το άπλωμα αλατιού πάνω στο τρίμμα από τα κολοκυθάκια για να φύγει η υγρασία, τη θέλουμε την υγρασία! Ούτε να τα ζουλήξετε!

Συμβουλή Νο. 2: Θα δείτε παρακάτω ότι αφού αλείψετε με βούτυρο τη φόρμα έπειτα θα πρέπει να καλύψετε τη βουτυρωμένη επιφάνεια με σκόνη κακάο. Μην το λυπηθείτε, βάλτε μπόλικο και έπειτα ότι περισσέψει γυρίστε το πίσω στο κουτί του, τίποτα δε θα έχει πάθει.  Και στην περίπτωση που δε σας φτάσει η σκόνη κακάο, προς Θεού μη βάλετε αλεύρι, το κέικ σας θα φαίνεται σα να έχει λεκέδες.

Υλικά για το κέικ:

  • 260γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 55γρ. σκόνη κακάο (+ για τη φόρμα του κέικ)
  • 1κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1κ.γ. αλάτι
  • 100γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου (+ για τη φόρμα του κέικ)
  • 200γρ. καστανή ζάχαρη
  • 150γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 120ml ελαιόλαδο (ή οποιοδήποτε φυτικό λάδι)
  • 120γρ στραγγιστό γιαούρτι
  • 1κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή μια βανίλια)
  • 300γρ. τριμμένο κολοκυθάκι
  • 100γρ. κουβερτούρα λιωμένη, σε θερμοκρασία δωματίου

Υλικά για την ganache

  • 110γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
  • 110ml κρέμα γάλακτος
  • 1κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή κάποιο λικέρ

Οδηγίες

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180, αέρα.
  2. Βουτυρώνουμε και απλώνουμε με κακάο σκόνη μια φόρμα του κέικ. Αφήνουμε στην άκρη.
  3. Εν συνεχεία φροντίζουμε να προετοιμάσουμε όλα μας τα υλικά. Οπότε, βγάζουμε βούτυρο και αυγά από το ψυγείο και εν συνεχεία πάμε να ετοιμάσουμε την κουβερτούρα μας. Αφού κόψουμε σε μικρά κομματάκια την κουβερτούρα, τη βάζουμε σε ένα μπεν μαρί να λιώσει. Αφού λιώσει την αφήνουμε στην άκρη ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  4. Έπειτα, προετοιμάζουμε τα κολοκυθάκια μας τρίβοντας τα στον τρίφτη. Να θυμάστε πως χρειαζόμαστε την υγρασία που έχει το κολοκυθάκι οπότε δεν το στύβουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
  5. Όπως στα περισσότερα κέικ, έτσι και εδώ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ. Οπότε, αφού κοσκινίσουμε το αλεύρι το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το κακάο, τη σόδα και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη.
  6. Εν συνεχεία, στο μίξερ του μπολ, στη μεσαία ταχύτητα, χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τα δύο είδη ζάχαρης, για περίπου πέντε λεπτά. Έπειτα, προσθέτουμε το λάδι, ένα ένα τα αυγά και τέλος το εκχύλισμα βανίλιας.
  7. Προσθέτουμε το μείγμα μας με τα στερεά υλικά εναλλάξ με το γιαούρτι. Το κάνουμε σε 3 δόσεις.
  8. Βγάζουμε το μπολ από το μίξερ και προσθέτουμε το τριμμένο κολοκυθάκι και εν συνεχεία τη λιωμένη σοκολάτα (να ελέγξετε αν έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν την προσθέσετε στο μείγμα.)
  9. Περιχύνουμε το μείγμα μας στη φόρμα του κέικ και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά. Καθώς κάθε φούρνος είναι διαφορετικός καλό είναι να κάνετε το τεστ με την οδοντογλυφίδα/μαχαίρι πριν το βγάλετε. Η διαφορά μας εδώ είναι ότι δε θέλουμε να βγει καθαρή, αλλά με κάποια υγρά ψίχουλα του κέικ. Αφήστε το να κρυώσει.

Για την ganache

  1. Αρχικά κόβουμε σε μικρά κομμάτια την κουβερτούρα και σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος λίγο πριν το σημείο βρασμού.
  2. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και έπειτα προσθέτουμε τη σοκολάτα. Αφήνουμε για ένα λεπτό και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε και τη βανίλια ή το ποτό.
  3. Μπορείτε να απλώσετε την γκανάζ σοκολάτας πάνω από το κέικ αλλά αφού πρώτα κρυώσει.

Teti

https://tetisflakes.com/

Από την κυρία ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

Διεθνής Έκθεση Τροφίμων και Ποτών

Με 31 πρότυπες επιχειρήσεις η φετινή συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών Foodexpo Greece 2019

Με 31 πρότυπες επιχειρήσεις η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει για τρίτη συνεχή χρονιά στην 6η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών FOODEXPO GREECE 2019, που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 18 Μαρτίου 2019 στο εκθεσιακό κέντρο Athens Metropolitan Expo στα Σπάτα Αττικής. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα τους, τα οποία προσδιορίζουν την ισχυρή ταυτότητα των αγροδιατροφικών προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας και τη φήμη των περιοχών προέλευσής τους.

Μέσα από την 6η FOODEXPO GREECE  η Περιφέρειa Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει τη μεγάλη καμπάνια για την προβολή και την προώθηση της ξεχωριστής Μακεδονικής Κουζίνας, καθώς με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, οι επισκέπτες θα ταξιδέψουν σε γευστικά σταυροδρόμια παράδοσης το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο “Mediterranean Food Stage”(12:15- 13:15). Καταξιωμένοι σεφ θα μαγειρέψουν με τα ιδιαίτερα προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας τέσσερις μοναδικές συνταγές της μακεδονικής κουζίνας- μανέστρα με μύδια, ντομάτα και φέτα, φουστορόν με καβουρμά, μανιταρόσουπα αγιορείτικη και ντολμαδάκια γιαλαντζί, αναδεικνύοντας έτσι τον κυρίαρχο ρόλο της τοπικής γαστρονομίας στην αύξηση των εξαγωγών των ελληνικών τροφίμων και ποτών.

«Στόχος της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι η ανάδειξη της ποιότητας και της μοναδικότητας των προϊόντων της Περιφέρειάς μας και η προώθησή τους σε νέες αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Είναι η τρίτη φορά που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει στη μεγάλη αυτή έκθεση, δίνοντας αφενός τη δυνατότητα σε σημαντικούς και ποιοτικούς παραγωγούς της Περιφέρειας να παρουσιάσουν τα μοναδικά τους προϊόντα και δείχνοντας αφετέρου τον επαγγελματισμό των παραγωγών, αλλά και της Περιφέρειάς μας, που στοχεύουν σταθερά και διαχρονικά σε νέες αγορές αυξάνοντας το κύρος τους. Η συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για άλλη μια χρονιά θα αποτελέσει ισχυρό εργαλείο του μάρκετινγκ για την προώθηση και προβολή των προϊόντων της περιοχής μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό», δήλωσε η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Γερακίνα Μπισμπινά.

«Η αποτελεσματική ανάδειξη της ποιότητας και της μοναδικότητας των “προϊόντων- σημαίας” της Κεντρικής Μακεδονίας είναι η δική μας συνεισφορά στη συνολική προσπάθεια ανάδειξης της αγροτικής παραγωγής της περιοχής μας, στην οποία συμμετέχουν όλοι όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Άλλωστε, η αγροτική παραγωγή και ο πρωτογενής τομέας αποτελούν βασικούς πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης όχι μόνο της Περιφέρειάς μας, αλλά και ολόκληρης της χώρας», τόνισε η κ. Μπισμπινά.

Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου προγράμματος προβολής των αγροδιατροφικών προϊόντων της, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει και φέτος σε όλα τα μεγάλα εκθεσιακά γεγονότα παγκοσμίως, φροντίζοντας να δώσει την απαιτούμενη υπεραξία και ώθηση στις τοπικές επιχειρήσεις, καθώς και τη δυνατότητα να διευρύνουν τις αγορές-στόχους, να αποκτήσουν εξωστρέφεια και να κατακτήσουν μια θέση αντάξια των εκλεκτών προϊόντων τους.

Πηγή

Continue Reading

Γαστρονομία

Σαρακοστή με χορτοφαγικές επιλογές

Σαρακοστή με χορτοφαγικές επιλογές από την Pizza Fan

Η Pizza Fan παρουσιάζει και φέτος τις δικές της νόστιμες προτάσεις για τη Σαρακοστή που καλύπτουν ακόμα και όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή. Για τους λάτρεις της πίτσας προτείνεται η Veggie Cheese με κλασική ή πολύσπορη ζύμη, 100% φυτικό τυρί, σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδι, φρέσκα μανιτάρια, φρέσκια ντομάτα, πράσινη πιπεριά και ελιές και ακολουθούν η Νηστονόστιμη και η Vegetarian πίτσα χωρίς τυρί.

Ο κατάλογος με τις νηστίσιμες και χορτοφαγικές επιλογές συνεχίζεται με το Veggie Βurger με λαχανικά και μανιτάρια, τα ζυμαρικά φούρνου Bolognese με σόγια και 100% φυτικό τυρί και τις ειδικές σαλάτες, όπως ντάκος χωρίς τυρί. Ποιοτικές πρώτες ύλες, πλούσιες γεύσεις σε έξυπνους συνδυασμούς και οικονομικές τιμές.

Πηγή

Continue Reading

Γαστρονομία

Μια Νέα Ιδέα στην παρουσίαση του Κρασιού ξεκινά στη Θεσσαλονίκη!

THESSALONIKI WINE SHOW

Κυριακή 31 Μαρτίου & Δευτέρα 01 Απριλίου
Αποθήκη Γ’, Λιμάνι, 12:00-20:00

Μια Νέα Ιδέα στην παρουσίαση του Κρασιού ξεκινά στη Θεσσαλονίκη!

Μια νέα οινική έκθεση μας προσκαλεί σε ένα πρωτότυπο ταξίδι στον υπέροχο κόσμο του ελληνικού κρασιού: το THESSALONIKI WINE SHOW ενώνει μοναδικά το δυναμικό των ελληνικών ποικιλιών, τις καινούργιες τάσεις στην οινοποίηση, τους ποικίλους τρόπους απόλαυσης του κρασιού, τις νέες αγορές και τη διασκέδαση!

Ένα διαφορετικό οινικό show που απευθύνεται τόσο στο διαρκώς αυξανόμενο οινόφιλο κοινό, όσο και στους επαγγελματίες, εμπόρους, εισαγωγείς, αγοραστές και sommeliers.

Με αφετηρία την εμπειρία από επιτυχημένα projects και την εμπεριστατωμένη γνώση και αγάπη της για το κρασί, η δημιουργική ομάδα της CircoEntertainment και του Wine Style μάς καλεί σε ένα διήμερο γευστικών εξερευνήσεων και αρωματικών ανακαλύψεων.

Στο THESSALONIKI WINE SHOW πρωταγωνιστούν:

  •   Καταξιωμένα οινοποιεία, boutique wineries και δίκτυα διανομής με εισαγόμενα και ελληνικά κρασιά.
  •   16 κορυφαίοι Bartenders και mixologists από τα 8 κορυφαία Cocktail Bars της Θεσσαλονίκης που θα παρουσιάζουν cocktails αναδεικνύοντας το ελληνικό κρασί ( VOGATSIKOU 3, Apallou, Cin Cin, Γορίλας, U BAR PROJECT, Tribeca Food & Cocktail Bar, Dio con Dio, Casablanca Social Club)
  •   Μοναδικά προϊόντα και Έλληνες παραγωγοί που ξεχωρίζουν για την υψηλή τους ποιότητα.
  •   Εναλλακτικά Φυσικά, Βιολογικά, Βιοδυναμικά και Vegan Κρασιά που έχουν επιλέξει, επιμεληθεί και θα παρουσιάσουν σε ειδικά διαμορφωμένοbar δύο από τους καλύτερους Έλληνες sommeliers, ο Αλέξανδρος Μπουζίκας και Θεολόγος Πλακόπουλος.

 

Πηγή

Continue Reading

Trending